Costa Rica körutazás

Jeepes körutazás a dzsungelek és vulkánok földjén sok kirándulással. 12 nap aktív pihenésmentes körutazásunkra minden nyitott és kíváncsi jófej embert szívesen várunk. 

Mivel Costa Rica beutazási feltételei elég lazák, így egy régebbi utamat poroltam le és aktualizáltam. (C.R.-ba nem kell pcr, és oltatlanok is mehetnek – igaz szputnyikos is oltatlan – s nekik kell külön covid biztosítás, ami helyben köthető)

Ha érdekel utam az, kérlek írj, jelentkezz, szándékodat jelezzed felém ide kattintva!

Costa Rica a boldogság országa, s katonaság helyett a természetvédelemre költi a GDp-t. Van is mit megnézni. Nem olcsó ország, de minden perce megéri. Igazi természetközeli élményben lesz részed. Sok nemzeti park, őserdők, felhőerdők, tengerpart, kenutúra, dzsungeltúra, madárles, és az adrenalin keresőknek lombkorona séta, rafting és zipline kalandok.

Időpontok marc 11-23 és április 9- 21

Végig bérelt jeepel mennénk, szállásaink 2-3 ágyas lenne, fürdőszobával. minimum létszám 8 vagy 12 fő.

1 nap  -Budapest – Costa Rica, Alajuela

Indulás Budapestről mentrendszerű járattal. (kb. 230 ezer ft a repjegy)

repülés Costa Rica fővárosába – San Joséba. Ott a közelben Alajuelaban szállunk meg.

Felvesszük a bérelt jeepeket  és elfoglaljuk a szállásunkat. Este még bevásárolhatunk, hogy élelmiszer készleteinket feltöltsük, mert ritkán leszünk értelmezhető méretű városban utunk  során.

Szállás  Alajuela, hotelben

2. nap Alajuela – Tortuguero Nemzeti park

ma reggel útba ejthetjük Irazu vulkánt, ahol fel lehet menni a kráterhez, vagy Járművünkkel rögtön a 2-3 órányira fekvő kikötőhöz megyünk, ahonnan motorcsónakunk elrepít a  tengerparti dzsungelbe. Rengeteg madarat, főként fehér és szürke gémeket, gavilánokat, papagájokat és tukánokat fogunk látni. A szűk csatornán szakavatott vezető lavíroz alacsony vízállás esetén. Jacanák, baziliszkuszok és teknősök tűnnek fel a parton, de majmokat, lajhárt is láthatunk a fákon csüngeni.

Az esti órákban futunk be az alig 600 lakosú Tortugueróba, amit autók hiányában nem utcák, hanem gyalogösvények hálóznak be. Elfoglaljuk a szállásunk egy hangulatos tengerparti vendégházban. Szállásunkon lehet vacsorát kérni, de a faluban is van pár kifőzde, étterem.

Alvás Tortugueró falujában 2 éj  

https://goo.gl/maps/ToxY5BymYq6mrJxg6

3. nap   Tortuguero Nemzeti park, kenu túra, vadles,

A mai napon kajakba vagy kenukban lapátolva fedezzük fel a Tortuguero környéki esőerdőket. Rengeteg az élőlény, főként a már tegnap látott madarakat láthatjuk, csak még nagyobb számban és motorzaj nélkül, közelebbről. A liliomok között baziliszkuszok szaladgálnak, valamint kecses tartású jacanák. Krokodilból és teknősből ugyancsak rengeteget láthatunk.

A délután a pihenésé a fekete homokos és vad tengerparton, de igény szerint a csapat felkerekedhet és bevetheti magát az esőerdőbe, ahol fél napot kirándulunk, bőgőmajmokat is hallhatunk. Kígyólesre is el lehet menni (kb. 10 US$, minimum 4 fő), ahol színes kígyókat lehet látni.

Este epdig egy  vadlesre indulhatunk szállásunk közelében, mert az élővilág egy része pont éjszaka aktív. Ez egy vezetett túra (10 USd6 fő) de nagyon megéri, mert meglepően sok lénnyel ismerkedhetünk meg.

Alvás Tortuguero falujában a tengerparthoz közel.

4.  Tortuguero – Alajuela

Ha egy kis túrázásra vágyunk, akkor a kora reggeli órákban vezetőnkkel megmászhatjuk a 119 méter magas Cerro Tortuguerót, ahonnan csodás kilátás nyílik a környező őserdőkre és folyókra. A túrát kiegészíthetjük egy 5 kilométeres őserdei menettel, ahol ezerszám figyelhetjük meg a narancssárga színű nyílméreg békákat

RAFTING

Aztán motorcsónakokkal vissza La Pavonába, majd onnan tovább egy rafting folyóig. Aki nem venne részt a 2 órás zúgolódásba a folyón, ők  addig a környéken tudnak kirándulni, enni egy étteremben.

Szállás Alajuela városában, vagy a Poas vulkán közelében

https://goo.gl/maps/5w67Zs8jGC92

 5. nap   Poás vulkán, La Paz vízesés, állat rezervátum

Kora reggel kelünk, hogy ellátogassunk a Poás-vulkánhoz, mely 1,6 km-es átmérőjével a világ legszélesebb aktív krátere.   A Poás-vulkán a világ 100 természeti csodája közt szerepel, hiszen hármas krátere egyedülálló. Kényelmes tanösvény vezet a kráterig, s kb. 2 órát töltünk  a helyszínen.

 Az erősen kénes kráter mélyéből gőzök, gejzírek törnek fel. A felhős, ködös klímának köszönhetően buja esőerdő fedi be a környéket. A főkráter halványkék színe a folyton fel-feltörő gejzírrel felejthetetlen élmény. Miután kigyönyörködtük magunkat a látványban, elgyalogolunk a Botos-krátertóhoz (laguna).  

Miután végeztünk, tovább haladunk a kanyargós utakon. Érintjük útközben a La Paz Vízesést. Előtte egy magán pillangó rezervátumot látogatunk meg, fájóan drága, de tényleg megéri 2-3-4 órát eltölteni ott.

Az éden állatkertben kolibrik esznek a kezedből és pillangók szállnak az orrodra. Láthatjuk a pillangó átalakulásának fázisait, majd a kibúvó színes pillangókat. Madár futtatók is vannak, meg pár klasszikusabb négylábút is szemrevételezhetünk.  Jó 3-4-5 km-t tudunk itt is gyalogolni a természetben tematikus megállókkal.

Indulunk tovább, s megállhatunk Costa Rica egyik legszebb vízesésénél, a Catarata del Torónál, aminek lábához jó egy órás sétával fogunk megérkezni. A 85 méteres zuhatag egy régi kráterbe szakad alá, aminek falán sűrű köderdő alakult ki. Mesés kirándulás lesz. Múltkor itt találkoztunk egy lajhárral, lehet még mindig ott lesz. J

Mára még a szállásig kell eljutni, s kipihenjük a fáradalmakat.

https://goo.gl/maps/3fUpcr6e6k92   130 km

Alvás San Miguel környékén

6 nap      La Fortuna – Arenal-vulkán (Rincon nemzeti park)

Az Arenal vulkán felé folytatjuk utunkat reggeli után. A több, mint 14 000 hektáros kiterjedésű nemzeti park vulkánoknak és trópusi erdőknek ad otthont.  Az 1916 méter magas aktív vulkán oldalában az ördög konyháját keressük fel, ahol meleg vizű források, kénes, mocsaras lávaiszap-tavak, apró gejzírek teszik sejtelmessé a tájat.

Kisebb-nagyobb vízeséseket láthatunk szerte a parkban. Costa Rica egyik jelképének számító orchideák legszebb példányai is megtalálhatóak, s ha szerencsénk van néhány virágzó példányt is láthatunk szezontól függően.

Délután lehetőség nyílik a Park Mistico-ban Costa Rica hatalmas fái között kipróbálni egy lombkorona sétát (canopy walk)-ot. A lombkorona magasságában sétálhatunk egy fa platformon, hogy jobban láthassuk az élővilágot, melyet ott figyelhetünk meg testközelből. 

Este az Arenal vulkán geotermikus energiái által fűtött meleg vizes folyóhoz, egy szabad fürdőbe is elmegyünk.

Szállás Fortuna-ban: hotel reggelivel.

7 nap La Fortuna vízesés, Cerro Chato

Ma aktívabb programot szeretnénk.

Akik kisebb túrát szeretnének, a La Fortuna vízeséshez is elmehetünk. Vagy egy canyoning túrára is befizethetünk fakultatívan.

De fakultatív programként eltúrázhatunk az Arenal-vulkán kistestvéréhez, a Cerro Chato vulkánhoz, ( egy helyi guide segítségével) aminek megmászása kisebb kihívást jelenthet, főképpen a fülledt trópusi klíma miatt. De a megerőltető mászás után fürdünk egyet a közeli lagúnában.

A túra kerteken, majd őserdőn át halad, míg elérjük a kövesebb, sivárabb, vulkanikus környezetet. Ha a felhők engedik, akkor fentről pompás rálátásunk nyílik a nagy vulkánra és a lagúnára is.

A túra után ellátogatunk egy közeli, kiépített hőforráshoz, este pedig bemehetünk csavarogni egyet Fortuna városkájába. Egy étterembe is beülhetünk, pár suvenir boltba is benézhetünk, no meg egy sörre valamelyik kocsmába.

 Naplemente után, ha az Arenál-vulkán aktivitást mutat, akkor kiautózunk a hegy lábához, hátha látunk  láva folyót. (habár utóbbi időkben akivitás nem volt, de a vulkán csak alszik..)

Illetve van egy szálloda, ahol megfigyelőpontok vannak, aminek használata fizetős, de akkor magasból nézhetjük a működő vulkánt. 

Cerro Chato túra (kb. 10 US$), éjszakai lávanézés (kb. 20 $/fő).

Szállás Fortuna-ban: hotel reggelivel.

8. nap  Tenorio vulkán Nemzeti Park,  Rio Celeste, Llanos del Cortez vízesés,

 https://goo.gl/maps/kYUJueVMhvv    120km

Ma reggel a járműveinkkel a Tenorio Vulkán Nemzeti Parkhoz utazunk. A Llanos del Cortez vízesésnél megállunk egy rövid pihenőt tartani, ahol megmártózhatunk a zuhatagban.

Ebéd után az erdei ösvényeken át indulunk túránkra a Rio Celestéhez a Tenorio Vulkán parkban. Utunk célpontja a Kék-folyó, mely hihetetlen kék színekben pompázik a vulkanikus tevékenységeknek köszönhetően. Gőzölgő hőforrásokat is látunk majd az őserdőben. Itt kb. 2-3 órát tudunk sétálni.

Innen már Monte Verde felé autóunk, ahova már irodák nem visznek utakat, mert terep neezebb, és minden drágább.

Szállás: Monte verde hegység lábánál

9. nap Monteverde biologiai rezervátum,  zipline,

https://goo.gl/maps/dGHxwc3tPgT2   200km

Ma reggel nekivágunk a hegyi útnak.  Santa Elena faluja lesz a célunk, ahol 2 éjszakát is eltöltünk. Monteverde (Zöld hegy) központja, a csodás köd erdők mélyén fekvő kirándulók Mekkája. Kanyargós rossz utakon megyünk felfele a hegynek majd 1500 méterig. Útközben számtalan kilátópont lesz, ami megállít minket nézelődni.

A kora délutáni órákban érkezünk meg a nagyon jó klímájú városkába, megebédelünk, elfoglaljuk szállásunkat.

Innen kocsikkal elkalandozhatunk a hegyekbe, kisebb sétákat téve.

Utána izgalmas lombkoronatúrára is befizethetünk, vagy az erdőt zipline-al felülről „repkedve” is megcsodálhatjuk. Lesz tarzankötél, függőleges zuhanás, klasszikus zipline és bátrabbaknak választható a batman póz is, miközben kilóméteres mélység van alattunk. Lesz adrenalinsokk az biztos. A világ legjobb pályái vannak itt, minden korosztálynak nagy élmény.( 50-70 usd). Függőhidakon sétálva majd a fák között drótkötelekre erősítve akár fél-másfél kilométeres távokat is átlibbenve a lombkoronák felett szelhetjük át a dzsungelt.

Aki nyugodtabb dologra vágyik, ők a délután folyamán, ellátogathatsz a környező parkok egyikébe, mint a hüllőpark, az orchidea- vagy pillangókert. vagy sétál amíg mi kalandozunk.

Szállás: Monteverde.

10 nap – Monteverde, felhőerdő túra,

A mai nap vezetett közös erdei sétára megyünk a köderdőben, ha már Costa Rica a természetvédelemre és a turizmusra tette fel jövőjét, vegyünk benne részt. Akár a lombok között függőhidakon is meg lehet tenni ezt a kis túrát. Az erdő ködös, nedves atmoszférájával, ágakon csüggő liánjaival, valamint hatalmas fáival mesébe illő helyre varázsol el minket.

Itt a hegyekben bárki jól érezheti magát a természetben, mivel jól kialakított ösvényeken járhatjuk be a vidéket. Monteverde hihetetlen fajgazdagságú flórájával és faunájával vívta ki magának a hírnevet, amelyet helyi guide-unk fog majd megmutatni. Itt 5-30 km-ig bármennyit lehet kirándulni, így a vezetett túra után mindenkieldönti mennyi időt tölt itt az erdőben. Mivel több kocsink is van, kisebb csoportokra oszlunk erőnlétünktől függően.

Aki előbb végez, nekik a Monteverde park mellett van egy falu mely egy helyi művészparadicsom. A kis kávézókba, terráriumba, orchidea udvarba, vagy a művészgalériákba érdemes betérni és időt tölteni velük.

Alvás ismét Monteverdében

11. nap Madárles, Indulás  a tengerpartra.

Hajnali madárlesre lehet befizetni akik ornitológus vénával vannak megáldva.

Utána kocsikba szállunk, s vissza a tengerszintre a melegbe. Chacharita városkájában megszállunk, s kicsit fürdőzünk, hogy tengeres emlékünk is maradjon.

12. nap  Indulás vissza Magyarországra, A repülőnk indulásának függvényében még lazulunk, fürdőzünk, indulunk vissza Alajuela fele a reptérre. A programnak.

Természetesen aki akar San Joseban még eltölthet egy napot, illetve Limon karibi városkájában is lehet chillezni pár napot. Akit érdekel egy hosszabbítás, akkor maradhatunk többet is természetesen.

Ha érdekel utam az, kérlek írj, jelentkezz, szándékodat jelezzed felém ide kattintva!

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*