EVS – Hogy juss ki külföldre nonprofit szervezetekkel? Benedek Nóra – Messzelátó egyesület

Törökországba önkénteseket keresünk
Törökországba önkénteseket keresünk

EVS – Hogy juss ki külföldre nonprofit szervezetekkel? Benedek Nóra – Messzelátó egyesület

Benedek Nóra vagyok,  éltem és önkénteskedtem külföldön. Észtországban álltam be egy kulturális szervezethez. Tulajdonképpen ez volt az első „igazi munkahelyem”.

Nagyon jó érzés volt olyasmit csinálni, ami érdekelt és amivel tényleg segítettem. Ráadásul úgy, hogy közben tanultam a nyelvet és sok minden mást is, feszegettem a saját korlátaimat, na meg sok-sok csodás élményt gyűjtöttem. 

Meghatározó és pozitív tapasztalat volt, minden szempontból, az egészen biztos. Végül annyira rákaptam a dologra, hogy hazatérve itthon is

Önkéntesünk a messzelátó egyesületnél
Önkéntesünk a messzelátó egyesületnél

elkezdtem önkéntesként becsatlakozni mindenféle projektekbe. Ezekről is fogok beszélni a fesztiválon.

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) programban részt vevő fiatalok egy életre szóló kaland részesei lehetnek egy külföldi non-profit szervezet önkénteseként. A két héttől 12 hónap időtartamú projekteket az Európai Unió támogatja: szállást, ellátást, utazást, nyelvtanulást és még némi zsebpénzt is biztosít min

den önkéntesnek.

EVS önkéntesek felkészítése
EVS önkéntesek felkészítése

A 17 és 30 év közötti fiatalok sokféle területen próbálhatják ki magukat az EVS keretében: például ifjúsági- és gyerekprogramokkal, idősekkel, szociálisan hátrányos helyzetűekkel, fogyatékosokkal, környezetvédelemmel, sporttal, kultúraszervezéssel, művészetekkel, bevándorlókkal foglalkozó szervezetek munkájába kapcsolódhatnak be.

Mi kell hozzá? Csak egy kis elszántság, de sem a helyi nyelv ismerete, sem szakképzettség nem feltétel. Hiszen az EVS lényege éppen az, hogy a projektek során az önkéntesek

–        segítsék a helyi közösséget, szervezetet

–        új ismereteket, képességeket szerezzenek,

–        és közben jól érezzék magukat, élményekkel gazdagodjanak.

Az EVS tájékoztató részt Kolláth Anna, volt EVS önkéntes fogja megtartani, csehországi EVS-éről beszél majd az előadás első részében.

Társelőadóként ott lesz Töttősi Annamária

Töttősi Annamária vagyok, tavaly kilenc hónapot önkénteskedtem Olaszországban. Amióta újra itthon vagyok, másokat is biztatok az EVS-re; szerintem ez olyan lehetőség, amit kár kihagyni. Mert utazóként az ember beleláthat egy másik hely hétköznapjaiba, de a hosszú távú önkénteskedésnél mások a keretek, így az élmény is. Én például egy olyan észak-olasz kisvárosba kerültem, ahova magamtól sosem jutott volna eszembe elmenni, de ma már oda is hazamegyek. A projektem során fogyatékkal élő felnőttekkel foglalkoztam, akiket nagyon megszerettem – ugyanúgy, ahogy a velem egy házban lakó bevándorló gyerekeket. Igazi társadalmi érzékenyítő projekt, kényszerérzet nélkül. 🙂

Az önkénteskedés mellett maradt időm utazni is Olaszországon belül, de ez különböző okokból sosem ment simán. A sokadik problémás út alatt rájöttem, hogy a „hiba” bennem van. Szeretem, ha az utazás nem megy a tervek szerint, ami aztán sok érdekes helyzetet és maradandó ismeretséget hozott. A fesztiválon mesélek majd ezekről, az EVS nyújtotta lehetőségről, és arról, hogy nekem hogyan sikerült megtöltenem a kereteit.

Igen, az EVS mindhárom egyszerre – hasznos, segítő munka, személyes fejlődés, tanulás és kaland. Sőt, ezeknél sokkal több! Olyan tapasztalat, ami egész életedben meghatározó lesz.

A Messzelátó Egyesület munkájába évente 2 külföldi EVS önkéntes kapcsolódik be, és kb 70 magyar fiatalt utazik ki a segítségünkkel európai szervezetekhez önkénteskedni.

A 1999 óta működő Messzelátó Egyesület a természetvédelem, környezetvédelem, oktatás és a kultúra területén munkálkodik olyan sokszínű, értékközpontú, fenntartható társadalom megvalósítása érdekében, amely emberi léptékű, nyitott, és öntevékeny közösségek együttműködésén alapszik.

Az előadáson ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat, szabályokat, jelentkezési feltételeket, valamint volt EVS önkénteseink mesélnek tapasztalataikról, kalandjaikról, arról, hogy mit jelent nekik az EVS.

Addig is, gyere el valamelyik EVS tájékoztatónkra vagy olvasd el a többiek élménybeszámolóit!

Aztán pedig irány egy EVS projekt!

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*