Így utazz az ujjaddal – bevezetés a stoppolásba – Komjáti Viki

Éljenek a kamionosok - Komjáti Vik
Éljenek a kamionosok – Komjáti Vik

Európától Marokkóig.   Így utazz az ujjaddal – bevezetés a stoppolás művészetébe és pszichológiájába. 

 Komjáti Viktória vagyok. Sokáig nem vágytam utazni. Egyszerűen meg sem fordult a fejemben: kisebb gondom is nagyobb volt annál minthogy efféle luxushobbira gyűjtögessek. A környezetemben nem voltak kalandorok, a kíváncsiság mélyen, alig mozdult bennem.

Mitől változott ez meg? Nem tudom. Nevezzük talán jellemfejlődésnek, önismeretnek, kibontakozásnak. Néhány hónap alatt született meg bennem a menni akarás, és nem tettem mást, csak hagytam érvényesülni. Persze nem volt könnyű…

Mivel pénzem nem volt, stoppolásra adtam a fejem. Nem volt hátizsákom, technikai felszerelésem vagy vízálló bakancsom. Kölcsöncuccal, tornacipőben, Tescós sátorral, 20 kilós batyuval

Életemben először 2000km-re otthonról - Komjáti Viki
Életemben először 2000km-re otthonról – Komjáti Viki

indultam neki. A három legfontosabb hozzávaló megvolt: kalandvágy, optimizmus, és egy jó úti társ.

Így jártam be egy stoppal Európát Barcelonától Athénig, Amsterdamtól Kijevig, később marokkói kiruccanással is megfejeltem a tapasztalatokat. Meglátogattunk olyan nagyvárosokat, ahova sosem hittem volna, hogy eljutok. Mindezt minimális, 100-150 eurós költségvetésekből kihozva.

Számomra ezek az élmények alapvető személyiségbeli változásokat hoztak. A mai napig számtalanszor nyugtázom, hogy mennyire jól tettem akkor, hogy nem hittem a félelmeimnek és nem futamodtam meg. Az utazgatás pszichés hatásairól mostanság kezdtem el írogatni egy blogban: www.wanderlust.hu

Azóta sokat változott az utazási stílusom, nem igazán érdekelnek a városok és a Couchsurfing sem lelkesít, szívesebben sátrazom a hegyekben inkább. A vándorkedvem azonban csillapíthatatlan, és az utazásmentes időszakokban írogatok, hogy másokat is utazásra inspiráljak.

Éjszakázás a szabad ég alatt egy benzinkútnál
Éjszakázás a szabad ég alatt egy benzinkútnál

Ezt teszem a Járatlan utakon feszten is: kezdő utazók és utazni vágyók számára lehet érdekes majd az előadásom. Várlak, ha elindulnál, de nincs rá pénzed, ha kalandra vágysz, kíváncsi vagy a világra és önmagadra, ezért stoppoláson töröd a fejed.

Ha még nem jártál hosszabb hátizsákos utazáson, egy európai stoppolás tökéletes ugródeszka.

Hogyan kezdj neki? Milyen előkészületekre van szükség? Mit vigyél magaddal? Hogyan győzd le a félelmeidet? Hogyan kezeld a problémás szituációkat?

A sivatag határa - s hol  a miénk?
A sivatag határa – s hol a miénk?

Mire figyelj oda csajként? Milyen a jó térkép? Milyen a rossz benzinkút? Mennyi az átlagos várakozási idő? Ezer kérdés, rengeteg válasz, melyet izgalmas sztorikkal illusztrálok majd Nektek.

Így jutunk el a nulláról egészen Marokkóig, és szó esik arról is, hogy milyen Ramadan idején nőként muszlim országban stoppolni.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*