Indonézia – Szumátra, Jáva, Bali szigetek utazás

Indonézia – Szumátra, Jáva, Bali szigetek

Júni 27 – Júli 13 = 18 nap

Ha érdekel az út: itt jelezzed nekem

Az Indonéziába utazónak nincs könnyű dolga, amikor választania kell a több, mint 18.000 szigetből. Ebben a programban Szumátrára, Jávára és Balira helyeztük a hangsúlyt. Így a velünk utazóknak lehetőségük van egy úton megtapasztalni mindazt, amit Indonézia és Délkelet-Ázsia nyújt. Metropolisz, dzsungel, fantasztikus élővilág, aktív tűzhányók, kultúrák keveredése, fehér homokos tengerpartok, korallok. Tarts velünk, ha igazi kalandtúrára és elképesztően látványos, változatos tájakra vágysz!

Szumátra: a legnagyobb indonéz sziget, ahol bár számtalan különböző nyelv és kultúra keveredik, véleményem szerint a természeti adottságaiért érdemes elsősorban felkeresni. Az itt található dzsungeleket bár a pálmaolaj ültetvények miatt borzasztó mértékben kiirtották, egyes részeit sikerült nagyon jó állapotban megőrizni, így az utazók testközelből ismerhetik meg a dzsungel élővilágát. A világon csak Szumátrán és Borneón élő orangutánt itt találjuk meg legnagyobb számban, így őserdei túránkon nagy eséllyel sétálhatunk mellettük.

Jáva: a világ legnépesebb szigete, melyet az elképesztő kulturális örökségek mellett aktív vulkánok színesítenek. Indonézia lüktető szíve, birodalmak szülőföldje, ahol a muszlim valláson kívül lehetőségünk lesz ismerkedni a buddhizmussal és hinduizmussal is. Gyönyörű túraútvonalak és fehér homokos partok színesítik, amit vétek lenne kihagyni. Csak tudni kell hol érdemes keresni.

Bali: az Istenek szigete, aminek lakói mind művészek. A balinéz kultúra messze földön híres kézműves termékeiről, táncairól és zenéiről, valamint az itt található hindu templomokról. Emellett nem szabad megfeledkezni Bali természeti adottságairól sem. Felfedezzük a legszebb rizsteraszokat és túrázunk hatalmas vízesés tövében is.

Program

1. nap

Hosszú repülés után érkezünk meg Kuala Lumpurba, Malajzia fővárosába, ami az egyik legérdekesebb délkelet-ázsiai metropolisz. Lassan vesszük nyakunkba a várost, hisz még csak ismerkedünk Ázsiával. Aki először jár Földünk e távoli zugában, biztosan tátott szájjal járja majd az utcákat. Repülőnk érkezésének függvényében közösen megvacsorázunk és felkeresünk pár látványos belvárosi helyszínt.

Szállás: belvárosi háromcsillagos hotelben 2-3 személyes szobákban
Ellátás: önellátó

2. nap

Délelőtt meglátogatjuk a Batu-barlangokat, ami a világ egyik legforgalmasabb hindu szentélye, majd folytatjuk utunkat Kuala Lumpur kevésbé látogatott negyedeibe is. Bejárjuk a kínai és indiai városrészeket, az ott található piacokat és templomokat. Elképesztően látványos, hogy Kuala Lumpur hány vallásnak és etnikumnak ad otthont. Napközben kifőzdében eszünk, hogy minél inkább beszívjon minket a hely szelleme.

Szállás: belvárosi háromcsillagos hotelben 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

3. nap

Átrepülünk Szumátrára, ahonnan Medanból előbb forgalmas utakon, majd pálmaligetek között jutunk el Bukit Lawangba, a dzsungel szélén fekvő kis faluba. Ezen a napon még csak ismerkedünk a környezettel és felfedezzük a falut, majd annak közvetlen környezetét.

Szállás: vendégházban 2-3-4 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

4. nap

Kétnapos dzsungeltúrát teszünk Bukit Lawang környékén. Az erdő ezen része anno orangután rezervátumként működött. A program sikeres volt, az orangutánok szép számmal elterjedtek ezen a vidéken, így mára már nincs szükség emberi közbenjárásra. Ettől függetlenül az erdőirtásoknak köszönhetően az orangután továbbra is súlyosan veszélyeztetett faj. Az egykori rezervátum területén a szokásosnál is több állattal találkozhatunk, akik régebben oda szoktak. Dzsungeltúránkon szinte biztosan találkozunk testközelből orangutánnal, de nagy eséllyel láthatunk egyéb majmokat, hüllőket (kígyók és 1-1,5 méteres varánuszok), ízeltlábúakat és egzotikus madarakat is. Egyre mélyebbre merészkedünk a dzsungelben helyi vezetőinkkel, akik beavatnak minket az erdő titkaiba. Habár a dzsungelben gazdag az élővilág és nagy eséllyel találkozunk állatokkal, nem szabad elfelejteni, hogy ez nem állatkert.

Az éjszakát a folyóparton felállított táborban töltjük. Fa kunyhókban és sátrakban leszünk elszállásolva. Fürdeni a folyóban tudunk. A dzsungeltúra során az ellátásunkról nagy részben helyi vendéglátóink gondoskodnak, így nekünk csak minimális élelmiszert kell magunkkal vinnünk. A vacsorát szintén ők készítik el, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy a dzsungel szüntelen zúgása mellett a tábortűznél elfogyasszuk. Örök élmény garantálva. Másnap kis túra után gumibelsőkből eszkábált csónakokkal raftingolunk vissza a faluba.

6. nap

Medanból átrepülünk Jávára, Yogyakartába, ami a jávai kultúra magja. Itt egy helyen lesz lehetőségünk találkozni a buddhista, hindu és muszlim vallással a városban, melyet még mindig egy szultán irányít. Yogyakartában igényes és kényelmes belvárosi szállodában szállunk meg, ahol kipihenhetjük a dzsungel okozta kényelmetlenségeket.

Szállás: belvárosi 3 csillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

7. nap

A mai nap során igazi időutazásban lehet részünk, ahogy az ősi Prambanan és Borobudur lépcsőit járjuk. Borobudur a világ legnagyobb buddhista épülete, és több mint ezer éve épült. 34 méter magas teraszos piramis, melynek felső szintjén harang alakú sztúpák sorakoznak.

Minden sztúpa egy-egy Buddha szobrot rejt magában, a szobrok pedig különböző kéztartással a buddhizmus különféle tanításait ábrázolják. Prambanan ezzel szemben egy tizedik századi hindu templomegyüttes, amit Sivának szenteltek. Mindkét helyszín az UNESCO világörökség részét képezi.

Szállás: belvárosi 3 csillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

8. nap

A nap egy részét Yogyakarta utcáin töltjük, ahol részesei lehetünk a mindennapi nyüzsgő káosznak. Hamarosan viszont útnak indulunk Északra, hogy megmásszuk a Merbabu vulkánt. Megerőltető túra vár ránk, minek során az éjszakát a hegyen sátorban töltjük. Azok, akik könnyebb programra vágynak, választhatnak terepjárós túrát is.

A 3145 méter magas Merbabut délután kezdjük mászni helyi túravezetők segítségével. Nem technikás terep, inkább “csak” trekkingről van szó, de a meredek hegyoldal kihívást jelent a jobb fizikumban lévőknek is. Szerencsére időnk van bőven, így kitartással sok minden kompenzálható. A dzsungelből kopár füves rétekre érünk fel, ahonnan bámulatos kilátásban lehet részünk Jávára. Szó szerint a felhők felett ér minket a naplemente. Tábortűz mellett a csillagos ég alatt hajtjuk álomra fejünket.
Túra nehézsége: 14km hosszú – 1400m szintben fel és ugyanennyi le

Azoknak sem kell félniük, akik a Merapira tartanak, ugyanis a látvány itt is hasonlóan elképesztő lesz. Oldschool terepjárókkal járják be a Merapi vulkánt, majd megvárják amíg a Merbabus csapat leér a hegyről.

Szállás: sátor
Ellátás: reggeli

9. nap

Másnap korán kelünk, hogy a nap első sugarait elcsípjük. Miután kigyönyörködtük magunkat és megreggeliztünk, elkezdünk ereszkedni. Az “alaptáborban” már várnak ránk a csapat azon tagjai, akik inkább terepjáróztak. Innen Jeparába megyünk, ahol késő délután az óceánparton lazíthatunk és megkóstolhatjuk a legjobb helyi halakat.

Szállás: háromcsillagos hotelben 2-3 személyes szobákban
Ellátás: önellátó

10. nap

Reggel hajóra szállunk és pár órás ringatózást követően megérkezünk a Mennyországba. Karimunjawa fehér homokos partjai várnak ránk a következő napokban. A szigetet egyelőre nem kapta fel az ipari turizmus, nyugati turisták közül csak kevesen járnak itt. Azt mondják olyan ez a sziget, mint Bali volt 30-40 éve. Ha a földi paradicsomot kerested, megtaláltad! Az első napot a sziget megismerésével töltjük. Robogóval eljutunk pár szép kilátópontra, bekukkantunk a helyi kikötőbe, megismerjük az édent, ahol a következő napokat töltjük.

Szállás: csoport méretétől függően szállodában vagy vendégházban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

11-12. nap

Miután felfedeztük ezt a trópusi édent, amit a következő napokban otthonunknak hívhatunk, csoportosan vágunk neki privát hajónkkal a tengernek, és közelebbről is szemügyre vesszük a környező szigeteket. Karimunjawa körül találunk pár apró lakatlan szigetet, ahol ideig óráig lehorgonyzunk, és amíg tábortűzön sül a hal, mi a korallok között úszkálunk. Karimunjawán lehetőségünk van fakultatív program keretein belül búvárkodni, de akár a sziget közepén található dzsungelben is tehetünk túrát. Délutánonként a parton röplabdázhatunk, vagy akár kajakkal is nekivághatunk a tengernek.

A túravezető minden napra kínál programot, hogy biztosan ne unatkozz, de ha úgy tartja kedved kicsit elszakadhatsz a többiektől, hogy a pálmafák alatt pihend ki az elmúlt 10 napot. Ha pároddal jössz és szeretnétek kettesben maradni, arra is van lehetőség, hogy privát csónak vigyen el titeket valamelyik környező kis szigetre, hogy ott töltsétek ketten az éjszakát.

Szállás: csoport méretétől függően szállodában vagy vendégházban 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

13. nap

Karimunjawát fájó szívvel hagyjuk el, de reggel azért még lehetőségünk lesz egy utolsó sétára a parton, vagy akár merülhetünk is egyet a korallok között. Hajóval visszatérünk Jeparába, ahonnan Semarang felé vesszük az irányt. Itt rövid városnézés után búcsú estünk keretein belül az indonéz gasztronómiába feledkezve idézzük fel az elmúlt napok kalandjait, majd koccintunk egyet a mielőbbi viszontlátásra. Semarangi szállodánkból másnap a reptérre utazunk, hogy mindenki a saját útján hazatérjen Magyarországra. Csoportunk nagy része valószínűleg Kuala Lumpuron keresztül fog utazni.

Szállás: háromcsillagos szállodában 2-3 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

14. nap HOSSZABBÍTÁS

Nem volt elég az elmúlt 13 nap? Tarts velünk levezetésnek az Istenek szigetére. Bali rizsteraszai és templomai várnak ránk. Semarangból Denpasarra repülünk, ahonnan privát autóval visznek minket szállásunkhoz Ubudba.

Ubud Bali spirituális központja, ahol hangulatos medencés szállásunk lesz a következő napok bázisa. Innen kiindulva fedezzük fel a szigetet.

Szállás: hangulatos medencés szállodában 2 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

15. nap HOSSZABBÍTÁS

Miután elfogyasztottuk reggelinket ezen a mesebeli helyen, robogókkal vagy bérelt autóval (csoport függő) vágunk neki Balinak. Utunk a Jatiluwih rizsteraszokhoz vezet, mely szerintünk a legszebb a szigeten. Pár órás séta után a Szent Majomerdőt látogatjuk meg, ahol a fölénk magasodó fákról csoportokban csüngenek a szemtelen majmok. Ha a dzsungelben nem rabol ki minket egy makákó sem, itt van lehetőségünk pótolni ezt az “élményt”. Végezetül Ubudra is szánunk pár órát, ahol a kedvenc kifőzdénkben megízlelhetjük az igazi Balit.

Szállás: hangulatos medencés szállodában 2 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

16. nap HOSSZABBÍTÁS

Ezt a napot teljes egészében a balinéz kultúrának szenteljük. Jáváról a 15. században tömegesen vándoroltak (vagy inkább menekültek) Balira kézművesek, szobrászok és zenészek, ezért a balinézek kulturális örökségükre hivatkozva, mind művésznek tartják magukat. Bali híres az ott készült kézműves termékekről, a szigeten található hindu templomok pedig egészen elképesztően látványosak. Ezen a napon a legszebb templomokat járjuk be. Párat a kötelezők közül, de lesz a listánkon olyan is, ahova csak kevesen mennek, így még inkább magával tud minket ragadni a hely atmoszférája. Délután/este lehetőség szerint részt veszünk táncbemutatón is.

Szállás: hangulatos medencés szállodában 2 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

17. nap HOSSZABBÍTÁS

Bali kétségkívül legszebb vízesésénél túrázunk ma. Előbb az erdőben magasan járjuk körbe, majd leereszkedünk egészen a lábához, ahol irtózatos erővel csapódik mellettünk a víz a folyóba. Úton haza a szállásunkhoz többször megállunk rizsteraszokon, kis falvakban és gyönyörű panoráma spotoknál. Az estét Ubudban vagy a szálláson töltjük, felidézzük az elmúlt napokat és fájó búcsút veszünk Indonéziától. Másnap Denpasarból repülünk Magyarországra.

Szállás: hangulatos medencés szállodában 2 személyes szobákban
Ellátás: reggeli

Ha érdekel az út: itt jelezzed nekem

Ha bármi utazás érdekel idén, akkor katt:

https://vandorboy.com/tura-szervezes/

Csapat

8-16 fő. Szeretettel várunk mindenkit, aki megfelelően rugalmas egy ilyen utazáshoz, fűti a kalandvágy és az idegen kultúrák iránti kíváncsiság.

Anyagiak

Utazás költsége
299.990 Forint, amiben benne van:
– szállások belvárosi 3 csillagos szállodákban, őserdei sátortáborban, vendégházakban
– reggeli a programleírás szerint
– közlekedést Szumátrán és Jáván kisbusszal
– 2 napos dzsungeltúra helyi vezetőkkel
– Merbabu vulkán túra felszereléssel és helyi vezetőkkel
– egynapos hajós túra és felszerelés bérlése sznorkelezéshez
– túravezetés és szervezés

Nem tartalmazza:
– repjegy Budapest-Kuala Lumpur útvonalra 150-200.000 Forint
– repjegy Kuala Lumpur – Medan útvonalra 8-15.000 Forint
– repjegy Medan – Yogyakarta útvonalra 30-40.000 Forint
– belépők fakultatív programok során (Borobudur + Prambanan nagyjából 12.000 Forint)

Hosszabbítás költsége 
69.990 Forint, amiben benne van:
– színvonalas medencés szállás kétszemélyes szobákkal
– reggeli
– szigeten belüli közlekedés robogókkal vagy bérelt autókkal

Nem tartalmazza: 
– belépők és fakultatív programok
– repjegy Semarang – Denpasar útvonalra (nagyjából 20-30.000 Forint)
– reggelin túli étkezések

Jelentkezéskor a teljes összeg 40%-a fizetendő, a fennmaradó összeget pedig legkésőbb az utazást megelőző 30. napig szükséges rendezni. 

Repülőjegy
Utazásunkhoz a repülőjegyek megvétele egyénileg történik, ám irodánk segítségét is igénybe veheted ha elakadtál. A repülőjegyek megvétele előtt kérjük mindenképp egyeztess velünk, hiszen célunk, hogy csoportunk lehetőleg együtt utazzon a lehető legjobb ár-értékű járattal. Utazásunk dátumát 1-2 nappal mozgathatjuk a résztvevők együttes beleegyezésével, ha azt látjuk, hogy jóval kedvezőbb áron repülhetünk pár nappal korábban, vagy később.
A nemzetközi repülőjegy várható ára: 150.000 – 200.000 Ft

Átlagos fizikummal teljesíthető utazás, de a Merbabura vezető túra megerőltető. Aki szeretne, az választhat terepjárós túrát is a gyaloglás helyett. A dzsungeltúra során magas páratartalommal és helyenként meredek dombokkal kell számolni. Mind a szállások, mind a járművek tekintetében ár-érték arányban a legjobbat választottuk, de a dzsungelben nem érdemes luxusra számítani. Ott sátorban és fa bungalóban alszunk, a folyóban fürdünk és a tábor szélén végezhetjük dolgunkat természet anyánk lágy ölében.

HA KIHAGYNÁD SZUMÁTRÁT, LEHETŐSÉGED VAN BECSATLAKOZNI YOGYAKARTÁBAN, ÍGY REDUKÁLHATOD AZ UTAZÁST JÁVA ÉS BALI SZIGETEIRE. 

Szumátra nélkül Jáva + Bali szintén 299.990 Forint

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*