Kisebb túrák: Vértes

A Vertes tura vandorboy kepei
A Vertes tura vandorboy kepei

Kedves Túratársak

Üdvözlöm Önöket, Csonka Gábor (Vándorboy) vagyok, a hétvégi kirándulás túravezetője.

A Vértest sokan kihagyják túra és kiránduló útvonalaikból, pedig sok érdekes látványosságot és  meglepetést tartogat. A lelkes embereket próbálom az eddig felfedezetlen helyekre is elkalauzolni, ahogy ezt tengerentúli útjaimon is teszem.

A következő hétvégén (ápr. 28) a Vértesbe indulunk, mely nem messze van Budapesttől (60 km-re). Kellemes, de hosszú 1 napos kirándulás keretében sok érdekes dolgot láthatunk. Vértes erdői, dombjai, Vitányvár elfeledett romjai, Várgesztesi vár, majd aki tovább jön annak a majki kamalduli remeteség, a bányászati múzeum, s végűl Oroszlány bányászváros retro séta vár ránk ezen a hosszú napon.

Vitány vár, A Vertes tura vandorboy kepei
Vitány vár, A Vertes tura vandorboy kepei

Itiner: Szárliget vasútállomástól 7.05 h-kor gyalog indulunk el az országos kéktúra útvonalán: Várgesztes irányába, mely 13,4 km (szintemelkedés +396/-446 m) idő 4 h (kb. 3km/h tempóra) közben látnivalók: Vitányvár romjai ( 500 m kitérő az ösvénytől),  majd hamarosan megérkezünk a Gesztes fölötti sziklaperemhez, ahonnan fantasztikus a kilátás a falura és a várra.

Várgesztesen a vár 500 m kitérő, belépőjegy kb. 500 FT, a várban büfé és étterem is van, a konyha jó, kétszemélyes gesztes tál jó volt, és az étterem a vár lovagtermében ill. kazamatájában van, hangulatos.

 

Aki elfáradt, az innen Várgesztes faluból busszal visszaindulhat Budapestre. Busszal Tatabányára: 12.45, 14.05, 16.00, 17.20, fél óra utazó idő, utána onnan vonatok sűrűn.

Illetve vissza lehet menni egy másik jelzett úton Tatabányáig azoknak, akik kocsijukat ott hagyták.

( Vitányvártól z L, vagy z+ jelzésen a tatabányai 8, 18 busz megállóig lehet eljutni, ahonnan óránként jár a busz, s, egyébként azok a buszok best of retro Tatabánya, mindenhol megy, ami valaha szocializmus volt, és Tatabányán gőzfürdő is van. )

Várgesztes, Majk vandorboy fotok
Várgesztes, Majk vandorboy fotok

Aki folytatja az utat velünk délután, azokkal Majk kolostorához, Vértestolna irányába indulunk. A falu végén kiérünk egy sí­kságra, az út jobb oldalán látszik a gesztesi villapark, bal oldalon pedig a homokos út, melyen mi menni fogunk (6 km, 2h), s távolabb erdősávok, fenyvesek.

Tempótól függően kb. 2-2,5 óra múlva kiérünk egy műútra, azon átmegyünk s feltárul egy csodaszép tó, azt megkerülve már a majki kamalduli remeteség nincs messze. Lesz egy étterem is útközben. A remeteség országos szinten is kiemelkedő épületegyüttesnek számít, ahol óránként van idegenvezetés, kb. 1000-2000 Ft per csoport.

(Aki siet haza, s a városban nem akart mászkálni, akkor a remeteségtől menjetek be Oroszlányba, majd vonat/busz Bp-re.)

http://www.majkikolostor.hu/magyar/oldalak/a_kolostor/

 

A remeteség után a kolostor bejáratával szemben állva, jobb oldali irányba

Várgesztes, Majk, bánya múzeum vandorboy fotok
Várgesztes, Majk, bánya múzeum vandorboy fotok

elindulva egy zúzalékos erdei úton, egyszer csak meglátjuk a mára bezárt bányászati aknát, s az oroszlányi bányászati múzeumot (belépő 400Ft), mely meglepően érdekes volt legutóbbi látogatásomkor.

A bánya megtekintése után gyalog indulunk be Oroszlányba, egy szenes, salakos aszfaltozatlan teherautó úton. A temetőhöz kiérve érdemes egyenesen tovább bemenni a régi bányász lakótelepekre. A Rákóczi útra merőleges utcák a retrók /alkotmány, Petőfi, Asztalos János, bányász krt/kissé Dunaújváros, csak ez bányász városban.

Túránk végén a vasútállomásról indulunk haza. Oroszlány állomásról minden óra 05-kor indul vonat, a legutolsó 20.05-kor, Tatabánya átszállással, menetidő 1,15-1,30 óra.
http://www.iranymagyarorszag.hu/oroszlanyi_banyaszati_kiallitas/I309321/

Tervezett hazaérkezés este 20-21h körül.

Praktikus információk:

A vonat 6.15 kor indul Déli Pu-ról, egy személyvonat Komárom felé, (személy(!)vonat, mert Szárligeten csak ez áll meg, így ne a gyorsvonatra szálljanak). http://elvira.mav-start.hu

A Vertes tura vandorboy kepei
A Vertes tura vandorboy kepei

6.28-ra ér a Kelenföldi Pu.-hoz ér a vonat, ahol én szállok fel.

Velem Kelenföldön a pénztárnál találkozhattok legkésőbb reggel 6.23h-ig, avagy a vonaton, ahol végigsétálok majd Eupoliszos molinóval. Szárligetnél szállunk le, (Tatabánya előtti megálló), ahol találkozunk azokkal, akik esetleg kocsival jönnek, habár ez nem csillagtúra, így a visszajutás Szárligetre macerás, de lehetséges, lsd. programban.

Jegyár 1120 FT,  visszafele 1800 Ft, de irányonként 350-el kevesebb, ha van BKK Bp. bérleted, 51 km, menetidő 47 perc.

Időigény: múzeumokkal utazással együtt 15 óra.

Túratáv: 26 km

Szintkülönbség: kb. 600 m.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*