Mórahalom visszavár

Mórahalom visszavár

Lehetőségem volt Utazómajom és Spabook csapatához csatlakoznom egy újra nyitáshoz kapcsolódó bemutatón. Most Mórahalom volt a terítéken, híres gyógyfürdője miatt jönnek ide határon túlról is. Digitális forradalmának és az EU pénzeknek köszönhetően bevezette a Mórahalom Városkártyát, amire felregisztrálva meglepő kedvezménnyel látogathatjuk a látványosságokat és a fürdő szolgáltatásait.  No de ne rohanjunk ennyire előre, miért is érdemes elolvasni az írásomat végig.

Tudatlanságomat nem leplezve Pestiként soha nem került a fókuszomba Mórahalom, mert legtöbbször a Szerb határon ki-be, és stopp az autópályán haza.  Amikor Szegeden voltam, akkor is inkább a várost néztem meg, de nem volt mi csalogasson kijjebb. De most utazómajom invitálására kimozdultam fotelkalandor 1 évemből.

Pedig Mórahalom csak 22 km-re van Szegedtől nyugatra, és a századfordulón még csak tanyavilág volt, amikor az éhező Szegedről kitelepítették a szegényebb népeket, akik itt próbálták megvetni a lábukat.  Ez nem volt könnyű feladat, mert mint a térség neve – Homokhát – is sejteti, hogy legelőin fű nem kövér. Sőt. Aranykorona értéke legendásan 2.5, mondjuk a 32-es besorolású jó földhöz képest. Legeltettek, halásztak.

Manapság a burgonya, ami állja a homokot, de anno szőlőt is kötelező volt telepíteni, így nem meglepő, hogy a turisztikai információs központban helyi bort is láttam,  s mint kiderült a közeli Ásotthalomban borászat is van. Még egy ok hogy errefelé jöjjenek, vagy balkáni útjukat itt megszakítsák.

Mi érdekesek vannak erre?

A környéken van a Nagyszéksós-tó, az Eurázsiai sztepptó rendszer egyik nyugati tagja. Ezeket szinte csak az eső tölti fel, lefolyástalan általában, így alakul ki a sóssága, különböző mértékben. Nagytestvérei az Örmény Szevan tó,  a Török Van tó, és Iránban az Urmia tó.

Jelenleg természetvédelmi terület, ahol egy bivalyrezervátum működik, amit mi is meglátogattunk. Magyarországon a 16. század óta tenyésztenek bivalyokat, 1911-ben még 155 ezres állomány élt az ország akkori területén, huszonöt évvel később már csak hétezer példányt számláltak.  Napjainkban néhány százra tehető a magyarországi állomány, többségük nemzeti parkokban él. Pontosabban itt.

Manapság próbálják visszatelepíteni a vizi bivalyokat. Természetesen az ökológiai egyensúlyt az emberi beavatkozás borította fel, sással telepítették be a tavat, ami elburjánzott, illetve a környező vidék mezőgazdasági átalakítása is rossz hatással volt a tó élővilágára.  A bivalyok lábukkal lazítják a tó alját, így az ott eldugult forrásokat felnyitják, s egyben a sást is legelik, így karbantartva ezt a szép tavat. No meg nekünk turisztikai látványosságot adnak, amiért érdemes ide eljönni.

Mi éppen még egyben találtuk őket, mert oltásukra vártak, habár pfizer nem jut nekik, de az állatorvos is túlterhelt, nem meglepő. Így egész közel voltunk hozzájuk, s éppen a krumplit kaptak vitaminnak. Jó pap holtig tanul.  Amúgy sokat megtudtunk  a terelőkutyákról is.

Szép pallósoron jutunk be a víz fölé, ahol utunkat teknőcök, átvonuló madarak, hattyú, bölömbika, és sok más faj színezi.  Kellemes 8 km-es túrát lehet tenni, s aki itt a diákszálláson aludna, azokat a menedzsere teljeskörű túra vezetéssel ismerteti meg a hely történetével és élővilágával.

No de tanyából falu, s egy véletlen szerencsének köszönhetően 60-as évektől egy kis faluból egy fürdővárossá cseperedett. Akkoriban lovakat is tartottak s a ménest itatni munkás volt, így az egyik tanyán fúrtak egy kutat. De a lovak csak nem akarództak inni, mert büdös volt a víz. 

Nagy sokára egy orvost hívtak, aki megállapította a vízről, hogy gyógyvíz. Ez nem kellett volna nagy meglepetést okozzon, hiszen Szegeden már üzemelt termálfürdő, így gyanítható volt, hogy valami hasonló tört fel.  Kezdetben kádak, sáros fürdő volt, de röpke 60 év alatt egy európai színvonalú fürdővárossá nőtte ki magát. Erről szól az írásom.

Kultúrváros

Mondjuk a város szó valahogy nem állt a nyelvemre, mindig falut mondtam vendéglátóimmal beszélgetve, de megnyugtattak, hogy nem kell este párbajoznom a sértés miatt, hisz alig 7 ezer fős lakosság csak kis jóindulattal avanzsálná várossá a helyet. Az infrastruktúrája annál inkább.

 Pesti aszfaltbetyárként mások a léptékeim, de azért felhőkarcolók még nem nőttek ki itt. Viszont tüchtig ausztriai feeling, tisztaság, golfpálya simaságú aszfaltutak, kerékpárutak, frissen felújított házak, amik jórészt magas minőségű  – gondolom nem olcsó – vendégházként üzemelnek.

De, az utóbbi évek pályázatainak köszönhetően, hatalmas mennyiségű pénz áramlott a térségbe (látatlanul megkockáztatva, hogy több mint Szegedbe) – amiből gomba mód nőttek ki sportcsarnokok, uszodák, felújított közterek, művelődési házak, lovas színház, kerékpárutak,  amiket én fővárosiként a kerületembe csak álmodni mernék, pedig ott 20x ennyi ember él,  s a Járatlan utakon fesztiválnak melyet szervezek utazóknak, alig lehet helyszínt találnom.

És ne feledjük, hogy virágokkal teli a tavaszi város, gondozott, szép, ahol azt is megtudom, hogy egy tulipán farm is van, ami hamarosan nyit. (nyílik..)

Itt a Szerb határon vannak nemzetiségeik, akik most vehették birtokba  a  Kolo Kulturális Központot, 300 fős előadóteremmel, de ezen kívül még 2 kulturális intézményük van. Persze belém szőtt szkepszisem nem tudja elhitetni velem, hogy meg tudják tölteni érdeklődőkkel egy olyan kulturális konkurencia mellett, mint Szeged, de ambiciózus programokat terveznek májusi Jazz és Komolyzenétől kezdve Pál Feri-ig. Ez utóbbi június 7 lesz.

Mondjuk ezért irigylem őket, mert itt Bp-en szinte nem lehet elférni Pál Feri előadásain, igaz, amikor 25 éve még én is jártam, már akkor telt házak voltak. Egyszer szerencsém volt előadás után vendégül látni Ferit, s egy nagyon inspirálót beszélgetni vele klasszikus indiai ételek mellett. Ritka érdekes ember ő.  Szóval egy okkal több, hogy idelátogasson az ember.

A Lovas Színház 

Hetedik évadára készül idén a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház, mely technikai hátterét illetően nagyot lépett előre. Magyarországon van 4 másik, az országban szétszórva, így a déli végeken ide érdemes jönni egy kis kültéri lovas hacacáréért.

A cirkusz és a show, a tánc és a zene, a musical, valamint a lovas színház olyan kiemelkedő produkcióit kívánják csokorba szedni, mint: Valahol Európában (musical), A Tenkes kapitánya (táncjáték), Osztrigás Mici (zenés komédia), Budapest Bár koncert, Zorán koncert, Nikola Tesla – Végtelen energia (musical). Én ez utóbbira voksolnák ha kérdezne valaki, juni 25-ére.

Elektromos felfedezés

Van egy elektromos (buba) busza a városnak, mellyel lehet a látványosságok között közlekedni, ha valaki nem a kerékpár híve lenne. Mondjuk gyerekeknek biztos nagy élmény ez a szolgáltatás, habár én inkább a mozgás mellett lennék, akár elektromos bicóval amely szintén bérelhető. Habár lehetőség van bérelni  segway-t is, ami egy elektromos guruló dőlésre induló roller szerűség. Már csak a kalandért is érdemes elindulni azzal, ha még nem próbáltad. A környék látnivalóihoz könnyen eljuthatsz vele.

Makett Magyarország

Mi az Ezer Év Parkja megjegyezhetetlen nevű Makett Magyarországot látogattuk meg, mely történelmünk gazdagságát igyekszik 1:25-ös méretarányú makettek formájában bemutatni. A szókombinációra lehet  a szerb vendégek nem fordulnak le az autópályáról, de nekünk is magyarázatra szorult.

  Mondjuk sok helyen van ilyen liliput mértékű bemutató mini Hungary-k pld a soproni makettpark, szarvasi arborétum, Kisbér, Dinnyés várpark stb. ) de itt annyi plusz van a geográfiai tájolás betartásán kívül, hogy kaptunk egy igen lelkes értő idegenvezetést, (no meg a bejáratnál a gyönyörű jegyárusító lány látványát).

Beltéri múzeuma is van, ahol felismerni véltem a Spa promó filmben (nem félreolvasandó a promo) szereplő csodaszép hölgyet, így egy okkal több, hogy ide is eljöjjünk. De a tematikus szakvezetésekkel lesz teljes az élmény.

Történészi szemlélet plusz vicces, kontextuskereső történelemóra. Hurrikánként végigsepertünk  évszázadokon, Vereckétől a Parlamenting, sok-sok érdekes irodalmi, politikai háttérsztoriig.

 Jómagam elhallgattam volna még órákat, de ugye tekintettel kellett lenni az igazgató torkára és idejére is. Sok makett még felújítás alatt, de a QR kódos táblácskák már a YZ generációra kacsingatnak, illetve tematikus séták is lehetnek feladatokkal, pld a zenéhez várakhoz, tájegységekhez  kötődő maketteket járják végig különböző feladatokkal. 

Hamarosan a Feszty körkép is látható lesz, miniben természetesen. A tárlatvezetéssel, témavezető füzetekkel, kvízekkel, korhű ruhákba beöltözéssel, csapatépítővel, szituációs játékokkal, kihelyezett tanórákkal és számos egyéb múzeumpedagógiai szolgáltatással iskolai csoportoknak is kellemes élő történelemórát lehet itt tartani.

Sőt táborokat, egyre több zenés, táncos és előadásokkal gazdagított rendezvényt biztosít az érdeklődők számára. Bár fiatal koromban ilyenekre lehetőségem lett volna.  De most itt van, használjátok. 

 Ezer Év Parkja a 2021-es évben ingyenes belépést tesz lehetővé minden igazolvánnyal rendelkező egészségügyi dolgozó számára.

Mi van a környéken?

A Homokhát nem egy Alpok ezt fogadjuk el. De a kultúra mellett lehet aktívan is eltölteni azt a pár napot, amíg áztatjuk magunkat a gyógyvízben. 2021-re több mint 15 szervezett túrát hirdet az itteni  turisztikai szervezet s a tour infopontban térképeket is kapunk a tájékozódáshoz, ha magunk fedeznénk fel.

Természetesen idén is megrendezésre kerül a közkedvelt Naplementés bivalyos túra, az éjszakai kerékpáros túra, valamint a gombatúra, és a tavaly indított nordic walking „botkóstoló” események sem maradnak el.

 Újdonságokkal is készülnek, mint például a Szent Iván éji Szerelemdomb (hm, nem szeméremdomb) túra, a kerékpáros bunker-felfedező túra, de a tervek között szerepel egy kincskereső túra is Ferenc József nyomában. Továbbá szervezet kihívást indított Móra-túra Challange néven, ahol különböző állomásokon kell fényképet készíteni a résztvevőknek, és ezeket elküldeni a szervezőknek. A kihívás teljesítőit meglepetés ajándék is várja.

Mi a bunkerhez sétáltunk el, persze nem értjük, hogy itt a puszta közepén milyen célt is szolgált, de nem gondolhattam másra itt a sportcsarnok mögötti réten, hogy a vesztes csapat ide menekül a dühös szurkolói elöl.  Nos Enver Hodzsa  Albán vezető szerény mosolyt vetett volna erre, de nekünk érdekes volt látni egy ilyet Mo-on.

A közeli településeken van betyár program is, habár a hiteles az lehetne, ha az idelátogatót betyár ruhában rabolnák ki, de ugye manapság a magyar vadkeleten már lábuk alatt nem fütyül a szél, így marad a biztonságos séta.

Hol aludjunk?

A magánszállások mellett 3 hotel van a fürdő körül, ahonnan közvetlen bejárás van a termálfürdőbe.  Mi családiasabb hangulatú 3* Elixir Medical Wellnes hotel vendégszeretetét élveztük. S tényleg érződött a törődés, igaz, 1 éve már erre a pillanatra vártak.  De nem tétlenül, mert számtalan beruházást és digitális ugrást hajtottak végre akárcsak a város.

A közkedvelt Mórahalom Városkártya tölthetjük le okostelefonunkra ingyenesen. A készüléken tárolt QR kóddal ellátott virtuális kártya mindig kéznél van és számos extra kedvezményt biztosít tulajdonosa számára.

Az origo a  Gyógyfürdő

A város fő turisztikai vonzerejét hagytam a végére. A Szent Erzsébet Gyógyfürdő a nyári időszakban 14 fedett medence, 7 szabadtéri medence, 8 szauna, két beltéri és egy szabadtéri csúszda áll a vendégek rendelkezésére.

A termalfurdo.hu által szervezett Az Év Fürdője közönségszavazáson Mórahalmi Gyógyfürdő lett Az Év Fürdője 2018-ban. Tehát négyféle gyógyvíz és 21 medence a várja a vendégeket. Számos extra szolgáltatás (Kneipp-medence, jégkása kút, sodrófolyosó, gyermek játszóház, stb.) is igénybe vehető.

A Mórahalom kedvezményrendszeréhez több szolgáltató csatlakozott a utóbbi időszakban. Mórahalom 35 különböző pontján kaphatnak kedvezményeket, melyeket érdemes kihasználni ha turistaként regisztrálnak. OTP SZÉP kártyával is fizethetjük bármely alszámláról.

Most van egy 12%-os nyitási akciójuk is az Elixír Medical Wellness Hotelben, ahol mi is laktunk,  akik május 1-től kezdték meg a turisták fogadását (oltási igazolással).

Június 30-ig a REOPEN kuponkódot használva 12% a szállodai foglalásból nem is rossz, s a hotel makulátlan, frissen felújított, félpanzió, inkább 4* szolgáltatásokkal 3* árért. Továbbá kedvezményes  1.000 Ft-os fürdőjeggyel kedveskednek a turisztikai kártyán keresztüla vendégeknek. Este 22h-ig nyitva van a fürdő, és lehetőség lesz éjszakai fürdőzésre is.

S ami plusz, hogy a a Szent Erzsébet Fürdőgyógyászati Kft. vel szimbiózisban vannak, így a vendégek könnyen igénybe vehetik a fürdő orvosi részlegét. Van gyógyászati részlege is post-covid kezelésekkel.  

A vírus lefolyása legtöbb esetben ízületi,- és izomfájdalommal társul, amelynek maradványtünetei gyakran felfedezhetőek. A tünetek kezelésére gyógymasszázsból, iszappakolásból, vízalatti vízsugár masszázsból és csoportos vízi gyógytornából álló kúracsomagot biztosítanak a fürdő gyógyászati részlegén.

S ami még az Elixir Hotel  figyelmességén túl kiemelendő, az az étterem.  A legtöbb panaszom arról szólt, hogy túl sokat adnak enni, így csak vágyakozva nézünk  a bőségtálon maradt ételekre, amely az enyészeté lesz. A kiegészítő saláták fele el sem tudtunk nézni, mert a telt hasunk visszahúzott a székbe, miközben éjszakába menően beszélgettünk a városról.

A gyümölcsleves smoothy pedig olyan felüdülés, ami minden szauna után a mennyország. A vegetáriánusokat sem hagyják cserben, így akár csak egy ebédre is érdemes betérni. A dizájn kivitelezés és tálalás pedig a séfeket dicsérik, érdemes megbecsülni őket.

Nos most érek a lényeghez, hogy még egy extra szaunaszeánszot is kaphattok ajándékba, ha Vándorboy-ra és erre a cikkre hivatkoztok a szállodában, az ügyvezető engedélyével, hiszen most nyílt a 290 négyzetméterrel bővített Csendes Wellness Premium Spa Area.

A világító sós faltéglák és jégdézsa még különlegesebbé teszik , szóval elég igényes dizájn. Illetve egy hatalmas Jakuzzi medence is kiegészíti a wellnes élményt. Ez új szintre emeli a relaxálás és feltöltődés fogalmát a Szent Erzsébet Gyógyfürdőben.

Mi a 40 fős szaunában a szaunaszeánszon több illatban merítkeztünk meg és a kötelező torreádor legyezés után a kiérdemelt hidegborzongással (másnéven szaunaorgazmus) fejeztük be az 1 órás izzasztó szertartást.  Fél év után végre úgy érezhettem megint magamat mint a rendes kerékvágásban.  

Szóval ha teheted te is próbáld ki.

Mórahalom visszavár.

Itt alul a video a szaunaszeánszról.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*