Természetes nyelvtanulás, praktikus ötletek utazáshoz – Murányi Péter

Murányi Péter- Természetes nyelvtanulás
Murányi Péter- Természetes nyelvtanulás

Murányi Péter – Természetes nyelvtanulás. Apró trükkök nyelvtanulásról és kultúrák  megértéséről.

www.termeszetesnyelvtanulas.hu

Szíriuszi születésem után érthetetlen okból egyszercsak a Föld nevű bolygón találtam magam. Csoda-e, hogy keresem a helyem és sokat kavircolok ide-oda?

A földlakók otthona – bár ők erősen dolgoznak ezen állapot megszüntetésén – még mindig igen szép. Megéri alaposan körülnézni rajta. A természeti tájban feloldódnak a határaink, s egybeolvadhatunk a Világegyetemmel.

Kedvenc utazási módom a stoppolás. Átadni magunkat a véletlennek, találkozni a legjobb emberekkel, alulról megközelíteni a kultúrákat, ahonnan látszik az igazság, teljesen kihagyva a repülők meg a szállodák kietlenségét – hát ez maga a paradicsom.

Szivárvány-találkozó
Szivárvány-találkozó

Közben tömnek mindenféle jóval, meghívnak magukhoz és megtanítják a nyelvüket. Filantrópok gyógyíthatják a magányos sofőrök lelkét a meghallgatással, kevésbé emelkedett lelkek egyszerűen hátradőlhetnek az ülésben, felelősség annyi, mint az óvodában.

Semmi hátramaradó műanyagkupacok meg elégetett kerozin, csakis az amúgy kihasználatlan energia szárnyán repülve.

Na jó, mikor csak állsz, ömlik az eső, és fél napja nem vesz fel senki, az még fantasztikusabb. Amikor letesszük a fix pontokat, magunkkal is szembe kell néznünk, mint Dale Coopernek Bobbal.

Kőteknős a Damavandon
Kőteknős a Damavandon

Egy idő után rémült sikoltást hallunk — a kispolgári rettegés többé már nem bír minket elviselni, iszkol vissza a lakótelepre. Mi meg elindulunk és kitalálunk valamit, amit az életben nem tételeztünk volna fel magunkról.

 Ha mindenáron akarjátok, tarthatok előadást is a Természetes Nyelvtanulásról, de az erről szóló, dundi, részletes könyvből is beszerezhetitek a temérdek csemegét és ínyencséget. Szerintem az egyoldalú dumánál érdekesebb beszélgetni – bármilyen nyelv-elsajátítási titkot elárulok, ha kérdeztek. Ennél jobb már csak az, amikor valósággal felállunk a székről és ki is próbálunk

Kamionszeráj a Rif-hegységben
Kamionszeráj a Rif-hegységben

néhány kommunikációs cselt.

Hogy szedjük fel a nyelvet a beszélőitől anélkül, hogy hosszabb ideig közöttük laknánk?

Meg persze nem csak a szavakat, hanem azt az egész világot, amiben élnek, amivel együtt a nyelvnek – az oroszórával ellentétben – hirtelen értelme lesz. Világok rejlenek minden kultúrában, az Aldebaran IV-es kristálypalotája kutyafüle ahhoz képest, amit egy hegyi kunyhóban tanulhatsz a pásztortól.

Bezony, a nyelvtanulásra való képesség velünk született,és a legtöbbünket elképesztően sokat

Na, ez mit jelent?Tudunk-e dekódólni feleket?
Na, ez mit jelent?Tudunk-e dekódólni feleket?

kellett az iskolában gyötörni ahhoz, hogy a mai szintre süllyedjen, szerencsére az ügyességed könnyen feléleszthető, és ezzel az utazás mindjárt nyer is egy új dimenziót. Ha érdekel, már előre mazsolázhatsz itt: www.termeszetesnyelvtanulas.hu

Facebook:

És még ilyeneket is művelek: www.sarkanyfa.hu

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*