bukhara, Üzbegisztán

Üzbegisztán körutazás a világörökségek körül

1 nap indulás Bp-ről (vagy Bécs)

Budapest – Samarkand – ind  19.45  .- érk reggel 7h  kb. 190-240 ezer ft

utunk térképe itt: https://goo.gl/maps/AtNvVnFn7bUVJrHbA

Ha érdeklődnél részletekről akkor szándékodat jelezzed felém itt az űrlapon.

Buhara Üzbegisztán
Buhara Üzbegisztán

2 nap érkezés Taskent, majd repülés Khívába

Reggel érkezés után átmegyünk a belföldi reptérre, s onnan 90 perc repüléssel elérkezünk utunk kiindulópontjához. Urgench reptérről már csak 45 km Khíva, a legszebb és legkompaktabban megmaradt hajdani főváros. Transzfer kisbusszal vagy taxikkal, létszámtól függően.Elfoglaljuk szállásunkat, és fáradtságtól függően sziesztázunk, vagy már elkezdjük felfedezni a várost.

Alvás Khiva

Üzbegisztán,
ÜzbegisztánÜzbegisztán

3. nap Khiva, óvárosi séták

A selyemút legszebb és legjobb állapotban megmaradt városában töltjük a napunkat. Vámbéry Ármin 1863-as Dervisruhában Közép-Ázsiában című művében sokat olvashattunk róla, meg a képeslapok és kiadványok is méltán vele hírdetik az országot. A 2 km-es várfallal körülvett Icsan-Kala középkori városrész mára UNESCO Világörökségi helyszín.

Üzbegisztán

Sétánkat a 26 méter magas Kalta Minár, alacsony minarettel kezdjük, majd a gyönyörű Muhammad Amín khán medresze iszlám oktatási intézmény, és a XII-XVII. századból származó Konja Arg erőd és palotarendszerben gyönyörködünk.

Üzbegisztán

Természetesen a Nagymecset, különböző díszes mauzoleum sírokat is szemügyre és lencsevégre veszünk. 

Szabad séta a belvárosban, s majd délután lesz időnk a piacon is barangolni. Vannak nagyon jó etnográfiai múzeumok a városfalon kívül gyalog távolságra.

Elnézhetünk egy autentikus bazárba is, ahol a helyi nyüzsgésben elvegyülhetünk és ehetünk egy jót.

Alvás Khiva

Üzbegisztán

4. nap Khiva – Buhara  450 km

Mai napot is Khívának szenteljük, hisz még számtalan felfedezni való akad. Még nagyobb mecset, kilátópontok, sok medresze és múzeum, kiállítási tér és egyszerűen csak a hangulatért már megéri maradni.

Üzbegisztán

Egy délutáni vonattal utazunk keresztül a sivatagon Bukharáig.

Alvás Bukharaban

Üzbegisztán

5. nap Buhara környéke, Char-Bakr nekropolisz, Emir nyári palotája,

A Buharai kánság a térség nagyhatalma volt évszázadokon keresztül. A kétezer éves, építészeti emlékekben gazdag oázis városok legismertebb helyszíne.  Sok híres ember tanult itt, hisz kulturális fővárosa volt Közép-Ázsiának.

Délelőtt elbuszozunk egy régi temetőhöz, kellemes hely, ahol megismerkedhetünk a történelmükkel helyi idegenvezetőnk segítségével.

Az Emir nyári palotájában is sétálunk 1 órát. Majd irány Bukhara belvárosa.

Sétán során felfedezzük ezt a sok építészeti kincset amiket az évszázadok ránk hagyományoztak. Buhara természetesen kereskedőváros is volt, s ahol kereskedők, ott zsidók is éltek.

Üzbegisztán
Üzbegisztán

A Buharai óvárosban, felkeressük a Buharai zsidók cizellált rezidenciáit. Elsétálunk a közelben álló Bolo Khauz mecsetbe, a számánida mauzóleumba és a Csasma ’Ajjúb-nál (Jób forrás), a közép-ázsiai népi vallásosság zarándokhelyére.

Üzbegisztán

A Pój-i Kalón épületegyüttesnél, a középkori és XVI. századi Buhara szimbólumánál: a XII. századi Kalón (Nagy) minaret, a XVI. században épült Nagymecset és a vele szemben álló, a XVI. században alapított és máig működő Mír-i Arab (Arab herceg) medreszéhez.

Alvás Bukhara

Üzbegisztán
bábszínház is volt

6. nap Buhara városnézés

Buhara a bégek városa is.  A XV. század első felében emelt Ulugbék medresze és a vele szemben álló XVII. századi ’Abd al-’Azíz kán medresze. Séta a bazár híres „táqjainak” fedett boltíves csarnokaiban (aranyművesek, süvegárusok, pénzváltók csarnokai). Ezután a Magok-i Atori mecset, egy buddhista és zoroasztriánus alapokra épült kora iszlámkori szentély következik.

Kinézhetünk a piacra, s a bazárban nézelődünk, vásárolunk.

Mára talán ennyi elég is, s este ha van kulturális program, tánc, akkor megnézzük.

Üzbegisztán
Tánc előadáson is részt vettünk

Igazi kulturális kavalkád lehetett itt, pár száz évvel ezelőttig. Ezekbe kostolunk bele.

https://goo.gl/maps/b1BcvC9zufZBTH8Y7

7. nap  Buhara – Szamarkand  270 km

Kora reggel elindulunk Szamarkand felé vonattal vagy busszal, ahol sok színes program vár. Ha sikerül akkor a szuper gyors vonattal megyünk.

A bazár  látogatás után, a világ egyik legszebb terét (Regisztan tér) és az ott lévő Ulugbek, Shir-Dor és Tilya-Kori medreszek megtekintésével kezdünk. Itt az UNESCO világörökségi helyszínen 1-2 órát sétálhatunk.

Ezt követően a Shaki Zindeh komplexumot (11-15. század), a Gür Emír mauzóleumot és a Bibi-Khonum mecsetet keressük fel. 

Üzbegisztán

A Tilla-kárí (Aranyozott)-mecset és medresze is lenyűgöző élményt nyújtanak. A délután során a XV. század elején épült Gúr-e Mír, Timur Lenk és családja mauzóleumának meglátogatása, majd a lélegzetelállító Bíbí Khaním mecset (Közép-Ázsia legnagyobb mecsetje) és a misztikus Sáh-i zinda (Élő király) nekropolisz és zarándokhely megtekintésével zárul a program.

Üzbegisztán

Ha marad kedvünk és időnk a világhírű szogd freskókat bemutató Afrászijáb Múzeumba is elmehetünk ma.

Szállás Szamarkandban.

Üzbegisztán

8. nap Al-Bukhari sírja, Sahriszabz, Timur Lenk szülővárosa   90 km (rövid verzióban ezt kihagyjuk)

 Mai nap 1 napos kiruccanás lesz saját külön busszal. A Szamarkandtól mintegy 30 km-re található Imám al-Bukhárí sírjánál, a legfontosabb közép-ázsiai hadísz-tudós és az egyetemes muszlim haditudományok kimagasló alakjának mauzóleumánál és múzeumában.

Ezután egy ősi technológiai tudást felélesztő papírmalom és papírmanufaktúra megtekintése, ahol ismerkedés a Selyemút középkori világával.

Üzbegisztán

Utána a 55 km-re levő Sahriszabzba, mely Timur Lenk szülővárosa volt. A világ többi részén nem hősként hanem pusztítóként tartják számon, de tény, hogy meghódította a térséget.

A pár órás városnézés során többek között a XIV-XV. századi, egykor közel száz méter magas falakkal rendelkező Ak-Szaráj (Fehér) palota maradványai, a Kok-Gumbaz (Kék kupola) mecset, a Dár al-Sza’ádat és a Dár al-Tilávat felkeresése, melyek Timur Lenk apjának, valamint a helyi szajjidoknak, Mohamed próféta leszármazottainak díszes XV. századi mauzóleumai.  Ezek híres zarándokhelyek is, zarándokokkal is összefutunk majd.

Üzbegisztán

Ezt követően a Khazrat-i Imam mecset, egy Timur Lenk által alapított muszlim szentély és egyik fia, Dzsahángír mauzóleumának megtekintése kívülről. Akár Timur Lenk eredeti sahriszabzi kriptáját is megnézhetjük. Kellemes kisvárosii hangulat, zöld környezet.

Utána vissza Szamarkandba, és esti nézelődés a kék városban.

Este Regisztánban szokott lenni fény show, akár kisétálhatunk oda ismét.

Szállás Szamarkand 

Üzbegisztán

9. nap Szamarkand – Taskent  310 km

Ma reggel a szupervonattal megyünk a fővárosba. Sajnos a várost elpusztította a földrengés, de amit tudtak helyreállítottak. Szellős kellemes tágas város, egy mini óvárosi felújított résszel. Az óváros látnivalói, amit bebarangolunk: Barak kán medresze (16. sz.), Kaffal Shashi mauzóleum (15. sz.), Kukeldash medresze (16. sz.), a fenséges Péntek (Djuma) mecset a 9. századból.

Utána a modern Tashkent látnivalói környékén sétálunk: Függetlenség tere, Navoi Színház tér, a Tashkent Nemzeti Művészeti Múzeum, Amir Timur tér, a helyi „Broadway” sétáló utcákkal, szökőkutakkal.  Ha igény van rá a piacra is kimehetünk a forgatag kedvéért.

repülő indulásának függvényében, kirepülés este. Ha másnap megy a gép, akkor Este Alvás Taskentben.

10. nap repülés Budapestre.

Ma transzfer a reptérre s indulás haza Magyarországra.

Aki hosszabbítana, azoknak itt vannak még a régióban opciók.

Akik pedig folytatnák velünk Tadzsikisztán északi régiójába és hegyeket, tengerszemeket is meglátogatnának, kicsit turáznának is, azokkal másnap indulunk a határra. A Fan-hegység, Iszkander-kul és Fergana-völgy vidékét járjuk be saját jeepünkkel.

Ha érdeklődnél részletekről akkor szándékodat jelezzed felém itt az űrlapon.

Ha valaki több időt töltene el Tadzsikisztánban, akkor itt a 13 napos  Pamír programom .

itiner rövid programhoz:

 szombat 11-May 1 Ind. Bp-ről Turkish air 20h repülőn

vasárnap 12-May 2 Taskent érk 8h. majd  17h. Khiva Khiva

hétfő 13-May 3 Khiva  1 napos városnézés khiva

kedd 14-May 4 Khiva – Bukhara vonat Bukhara

szerda 15-May 5 Bukhara környéke + városnézés Bukhara

csütörtök 16-May 6 Bukhara városnézés Bukhara

péntek 17-May 7 Bukhara vonat Szamarkand, városnézés Szamarkand

szombat 18-May 8 de. Szamarkand, este Taskent Taskent

vasárnap 19-May 10 repülés haza  repulés

Üzbég

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*