xerophan-logo

Xeropan app – nyelvet tanulni egyszerűen

Tedd zsebre az angoltanárod! Egy app ami tanít.

Az nem kérdés, hogy hasznos-e nyelvet tanulni, mindenképp! Legyen szó akár egy új nyelv, jelen esetben az angol elsajátításáról vagy a meglévő tudás fejlesztéséről. Utazásaim során persze kellett kézzel-lábbal is mutogatni, de azért számtalanszor jól jött a nyelvtudás is.

Lehetőségem nyílt kipróbálni egy nyelvtanulási applikációt. Ez a telefonra letölthető és mindig veled van. Nem használtam még soha ilyet, nem cél összehasonlítani más appokkal vagy más módszerekkel. De leteszteltem, s erről írtam egy cikket, hogy Te is kipróbáld, ha fejlesztenéd vagy szinten tartanád angolodat. Sok gyakorlófeladat van, illetve chat robottal is vicces beszélgetéseket lehet generálni akár mikrofonnal akár írásban. De ne szaladjunk előre ennyire.

Itt az ingyenes 1 hétig kipróbálható pro verzió, ami a számítógépen is kipróbálható.

De akkor nézzük, hogyan is működik ez a magyar fejlesztésű Xeropan applikáció a gyakorlatban. Itt le is töltheted.

Rögtön a regisztrációt követően kiválaszthatod az angol tudásod szintjét vagy rábízhatod magad a szintfelmérő tesztre, a nehézségi szint bármikor átállítható. Habár a haladó is inkább alap szint, de gyakorolni jó.

Az alap, ingyenes része korlátozott és időlimittel ellátott hozzáférést jelent, de még így is több mint 800 videós és szótanuló lecke elérhető a felhasználók számára. Könnyű szókirakós, mozgathatós modulokkal operál.

Magam is az ingyenessel kezdtem, majd a teljes kínálati palettába is belekóstoltam.

Mi a különbség az alap és a pro között?

Az alap ingyenes, alkalmanként 5 perc gyakorlási lehetőség. A pro fizetős, ami bármikor 7 napig ingyen kipróbálható mindenkinek.

A regisztráció Facebook vagy Google fiókhoz (gmail) kapcsolódik és egy készüléken több felhasználó is használhatja a saját profiljával. Ami azt illeti, PC-n is elérhető az alkalmazás, így, mivel olvasószemüveg használatára kényszerültem, jobb néha nagy képernyővel dolgozni vagy tanulni. A webes felületnek köszönhetően az is tudja használni, aki nem rendelkezik okostelefonnal.

Az előfizethető PRO funkció a teljes Xeropan tudásbázist a tanuló szolgálatába állítja, csupán 10 Euro/ hónap összegért. De most:

Ingyen kipróbálható!

Lehetőség van egy hét költségmentes kipróbálásra – amit ez idő alatt le lehet mondani vagy a próbaverziós hét után automatikusan megtörténik az előfizetés. A képre kattintva a class-hoz is csatlakozhatsz.

Ennek az online tanulási formának az az egyik legnagyobb előnye, hogy 0-24-ben rendelkezésre áll, nem szükséges előre tervezni a tanulás idejét.

Mi a különbség az alap és a pro között? Itt a leírás is.

Az egyes anyagrészeknél jelölve van, mennyi idő alatt lehet végigvenni. Buszra várva, vonaton vagy HÉV-en, kávészünetben, otthon vacsora melegítésekor, a strandon, napozás közben, stb., mindig van néhány szabad perc, amit akár tanulásra is lehet fordítani.

Játékosan angolul.

Nagy hangsúlyt fektetnek a vizuális és auditív memória támogatására, képeket társít az egyes szavakhoz, ill. a helyesírás is belénk vésődik, annyiszor látjuk leírva az adott kifejezést. Az adott lecke szavait többféleképpen tálalja, pl. szókirakó feladatok vagy szópárosító formájában – a rendszer begyakoroltatja többszörösen mind a jelentését, mind az angol kiejtését. A példamondatokkal az alkalmazását és a helyes szórendet is magadba szívod.

Lehetőség van saját, meghallgatható szószedet létrehozására. (Én éltem is ezzel a lehetőséggel és az izgalmasabb szavakat gyűjtöttem ide. Neked is hasznos lehet, hiszen így akár minden tanulós nap után bele tudsz nézni ebbe a szótárba, amibe azokat az elemeket gyűjtöd össze, amiket a legnehezebb volt megjegyezni.)

Azonnali visszajelzést kapsz a megoldás helyességéről, bizonyos feladatoknál mini nyelvtan érhető el, ami világossá teszi, miért volt hibás a megoldás.

A tudás mérhetősége még egy óriási előny saját magad ill. csoportos, Classroom tanulás esetén a tanárod számára is, jelzi a fejlődést a különböző készségeknél.

Változatos tartalmú rövid anyanyelvi videókkal tanulhatsz – itt állítható a lejátszási sebesség és a kezdők segítésére az elhangzottak szövegátirata is megtalálható.

A feladatokat B1-től azért lehetne változatosabbá tenni és jobban nehezíteni.

A közvetítő nyelv tetszőlegesen választható, módosítható, sokkal izgalmasabb a gyakorlás, ha ott egy másik idegen nyelvet állítasz be. Hogyha angolra állítod a kezelési felületet, akkor extra haladó szinten gyakorolhatsz, nem csak a feladatok angol leírása, hanem a nyelvtan prezentálása is a célnyelven valósul meg. (No para, bármikor átállítható magyarra a forrásnyelv a bonyolultabb nyelvtani részeknél, majd újra vissza angolra.)

Egy aránylag új technológia a tanulás során, a hangfelismerő rendszer, amivel egyfelől szavak kiejtését gyakorolhatod. Türelemre is tanít, amikor már másodszorra mondom a kifejezést és még mindig nem érti… mert ilyen van éles helyzetekben is (Welcome to reality!).

Másfelől akinek nincs lehetősége vagy kellő bátorsága angolul társalogni vagy csak szeretné megtapasztalni, milyen a mesterséges intelligencia, az a chatbot, pontosabban voicebot (amely képes az emberi beszédet megérteni és válaszolni) segítségével fejlesztheti a beszédkészségét és magabiztosságra tehet szert különböző szituációs gyakorlatokban. Minél gyakrabban hallod a saját hangod angolul, annál könnyebb lehet valós telefonbeszélgetéseket, online meetingeket intézni és élőben, másokkal beszélni.

Személy szerint erre voltam kíváncsi, hogy állja meg a helyét a mesterséges intelligencia. Bár közel nem tökéletes és néha megmosolyogja az ember, meg kell hagyni ki is tudja magát vágni bizonyos helyzetekből.

(Állásinterjún kérdezte, hogy a megpályázott álláshoz milyen tapasztalattal rendelkezem, és a „semmilyennel” válaszomra úgy reagált: „Mindannyian elkezdjük valahol, de ne aggódj, vannak tréningjeink.”)

Nyelvtanároknak és diákjainak is van egy lehetőség.

Ami egy nagyon egyedi lehetőség, az a tavaly bevezetett Xeropan Class platform, ahol lehetőség van tanulócsoportokat létrehozni. A tanár előfizetésével diákjai ingyenesen használhatják az appot.

Itt a nyelvtanárod differenciált oktatást tud nyújtani, az egyes Pro tanuló csoporttagok haladási ütemének figyelembe vételével, teljes hozzáféréssel az összes tananyaghoz.

Összességében elmondható, hogy a Xeropan segítségével bármikor, saját ütemben lehet haladni, az összes vagy csak egyes területek fejlesztését célzó leckékkel. Legyen szó részletes nyelvtani magyarázatokról vagy szótanulásról, aktív nyelvtudásról, amihez változatos, hasznos és érdekes témák állnak rendelkezésre. 

A chatbottal való beszélgetést pedig kár lenne kihagyni, ember kontra mesterséges intelligencia. Ha nincs lehetőséged gyakorolni, esetleg még nincs kellő bátorságod angolul megszólalni, gyakorolj vele, aztán hajrá, alkalmazd élesben a megszerzett gyakorlatot és tudást!

Utazókoknak külön osztály külön tanárral.

Mától lehetőség van csatlakozni az újonnan induló Vándor elnevezésű, utazási témában indított ‘class’ csoporthoz, ahol nyelvtanár segíti az (újra)kezdő tanulók haladását. Próbáljátok ki, együtt sokkal könnyebb lesz a tanulás! Csatlakoznál ebbe a Xeropan Classba?

Ide klikkelve megteheted. 

Abban az esetben, ha a mobil applikáción keresztül szeretnél bejelentkezni a most induló csoportba, a következő lépéseket kell kövesd: menj a PROFIL –> BEÁLLÍTÁSOK menübe → nyomj a CSATLAKOZZ EGY OSZTÁLYHOZ pontra. Itt kell beírd a következő class ID-t: UNDESO.

Jó nyelvtanulást.

Ha tetszett kedveljed, illetve írj kommentben visszajelzést a tapasztalataidról.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*