Szaúd-Arábia körutazás programja

Szaúd-Arábia program 2022 okt 4, 21, nov 7 –  A nagy overlanding, kis csoportban. Többnyire ezt összekötjük az Omán utunkkal.

A teljes szaudi kör 5000+ km ahogy a térképen is látod.  https://goo.gl/maps/TyxN1ocAFfCYBhk56 Jól látod, rengeteg autózást foglal magába, de belső repülésnek nincs sok értelme, mert mire a reptéri formaságokat, kijutást, bejutást megcsináljuk, illetve az új helyen felvesszük a kocsikat, azalatt kényelmesen leautózunk 6 órát.

Magyarországnál 22x nagyobb és teljesen más kultúrájú országba érkezünk.  Első meglepetés, hogy udvariasak és kedvesek az emberek. Emellett relatíve rövid írott történelmük ellenére sok világörökségi helyszín is van az országban, így azokat is megnézzük. 

Illetve a természeti látványosságok is merőben mások mint amit itthon megszoktunk, hisz az ország jó része sivatag, félsivatag, illetve kopár hegyek és kanyonok, viszont a vízi élővilág búvárkodóknak a világ top helyei között szerepelnek, mivel a turizmus még nem rombolta le ahogy a világ többi részén ez már megtörtént.  Szóval egy egzotikus, különleges országba invitállak titeket, amiről nemrégiben lebbent fel a fátyol.  

UNESCO Világörökségi helyszínek

  • Turaif régészeti terület
  • Al-Ahsa oázis
  • Dzsidda történelmi része, Mekka kapu
  • Hail régió sziklarajzai
  • Madáin Szálih régészeti terület

Ha érdekel az utunk, szándékodat jelezzed felét itt az űrlapon.

——– ——–

Előhosszabbítás:

Előhosszabbítás lehetséges Bahreinbe, 2 éj, 1 nap

1. nap   Budapest  – Bahrein

481 km utazás Bahreinig, Dammamban leadjuk  az autót, s onnan busszal át a szigeten fekvő Bahreinbe. Vizum 30 usd, busz 16 usd, vagy űber 60 usd+ hídpénz 15 usd)

Alvás Bahrein

2. nap  – Bahrein városnézés

Reggel ébredés után elindulunk városnéző körutunkra.  A városkapu Bab Al Bahrain és piaca amivel kezdünk. Nagymecset, Erőd  Qal’at al-Bahrain, Muharraq souq,  Nemzeti múzeum, Olaj múzeum, Bahrain International Circuit épület, teve farm, életfa a sivatagban, 4000 éves királyi Dilmun Burial Mounds, historic village of A’Ali közelében, ahol agyagedény készítők is vannak.

Este zenei show műsor opcionális  (70usd)

Alvás reptéren ha hajnali indulás lesz.

     3. nap  Dammam – Al Qatif,

Dammam – Hofuf, Qarah hegy,  Sárga tó

Reggel elindulunk busszal Dammamba, kb. 80 km. Határátkelés kb. 1h, majd a városban a kocsibérlést intézzük. itt találkozunk majd a fő csapattal, akik csak a Szaudi programra jönnek.

  1. nap  Indulás Bp-ről , Dammam

Menetrendszerinti járattal, Isztanbuli átszállással repülünk Szaúd-Arábiába.  Érkezés hajnali 1h körül (pegasus).  Vízum, beléptetés, kocsi felvétel után indulunk szállásunkra.

  • 2 . nap Dammam, Al Qatif, Olaj múzeum

Dammam – egy liberális város az ország keleti részében. Ami érdekes lehet nekünk,  az Etnográfiai múzeum, illetve a King Abdulaziz center for World Culture. 1931-ben itt fedezték fel az első olajat, s azóta már kinőtte magát Dhahran-ban az Aramco cég,  ahol az olaj központja és olajipari múzeuma is van. Ezután kis történelmi emlékekért a közeli kis településre autózunk. 

Másik érdekes pont, Al Qatif , hangulatos siíta negyedek, régi épületek, és a tengerpart, ahol időzhetünk.  itt van a  Qasr Ibrahim –  citadella, benne mecsetek, barakkok, kutak, hammam, na és persze a  Souq (bazár). Minden csütörtöki teve piac is van.

 Este alvás Dammamban.

  • 3. nap  Al Hofuf Oázis,  Qarah hegy, Sárga tó – Riyad

Ma egy kicsit hosszú nap lesz, ezért a müezzin fog ébreszteni minket, s korán indulunk Dammamból.

2 óra autózás után az első úticélunkhoz érkezünk,  az Al Hofuf (Al Ahsa) Oázishoz.  Ez régen a  karavánok megállóhelye volt, a világ legnagyobb oázisa, 3 millió datolya pálma is zöldel itt, s mellesleg világörökségi helyszín.  Ibrahim erődje, amit nemrég állítottak helyre megér egy rövid sétát. Qaisariya piac szintén 10 éve lett helyreállítva egy tűz után. Teve piac itt is van csütörtökönként.

Szaud-Arábia, Yellow lake
Szaud-Arábia, Yellow lake

A fő attrakció amiért ide jöttünk mégis a  Qarah Mountain Top, ami kicsit kappadókiát idéző homokkő kúpok, formák. Barlangok, szűkületek között bujkálunk át, felmászunk a domb tetejére, és igen jól érezzük magunkat.

Végül, a Yellow lake (Sárga tó) ott van a közelben, ha kocsinkkal el tudunk jutni egy kilátópontig, akkor ott nézzük meg a napnyugtát. De befizethetünk egy jeepes safarira, s akkor garantáltan el tudnak vinni a legjobb dűnékhez, kilátópontokhoz stb.

Utána még 4 órát autózunk este a főváros fele, ahol az éjszakát töltjük majd.

https://goo.gl/maps/SNrsLLAHWk4GsFjp7

Szaud  Arébia
Szaudi üdvözlés

      4. nap   Riyad, Nemzeti Múzeum, Masmak erőd, Najd, Teve piac

Tágas, szélesen elterülő város Riyad. Miután rácsodálkoztunk a felhőkarcolókra, visszanézünk egy kicsit a múltba.  Először a Nemzeti Múzeumhoz megyünk, mely a Közel-Kelet legjobb múzeuma. (9-12 majd 16.30-21h). Szaúd-Arábia első királyáról elnevezett központban megnézzük a legfontosabb történelmi emlékeiket és a természet tudományi részleget, ahol megértjük az evolúciót Allah jóvoltából. Murabba palota  -inkább kívülről érdekes megnézni, sétálgatni.

Szaud-Arábia
Szaud-Arábia

Utána irány a Masmak erődje, mely 1865 ben épült, mely a 18-19. században a Szaudi-dinasztia politikai és vallási központja volt, ma a Nemzeti Történeti Múzeum működik benne. Belül régi mecset, fogadó szoba, udvarok, kút, és a kis kiállítás.  https://en.wikipedia.org/wiki/Masmak_fort .

Najd falu-t is megnézhetjük 24 km-re innen, mely  a hasonló nevű központi régió elnevezése is, ahonnan a jelenlegi királyi család és a wahabitizmus is származik. 1744-es felemelkedésük és a wahabita vezetővel való szövetségük után létrejött az első szaudi államalakulat, mely csak 1824 után erősödött meg igazán. Vályog erődjüket helyreállították, s lehet az épületekben barangolni, kis kiállítás is van mellékelve.

Teve piac  – A várostól 30 kilométerre található a Közel-Kelet legnagyobb tevepiaca. Egy igazi arábiai élmény, ha éppen van futam.  Itt a csütörtök – péntek az ünnep, így akkor valószínűbb egy délutáni verseny megcsípése. 

Este kicsit autókázunk  a felhőkarcolók között. 2000-ben épült Al-Faisaliah torony – üveg földgolyóval a tetején emblematikus jelképe a fővárosnak.  A Kingdome tower (királyság tornya) – nyakláncot formál, híd íveli át a 99. emeleten, a sky bridge felhőkarcoló látkép felülről. Megspékelve egy (alkoholmentes!!) itallal, lehet szép lezárása a napnak.

Alvás Riyadban

https://goo.gl/maps/yf4uVrsXV5VXZdzd7

  • 5. nap   Dirayah, Ushaiger, Hail
Szaud-Arábia

Ma reggel is a nappal kelünk, mert hosszú napunk lesz.

Dir Aiyah (Diriyah) 25 km-re a várostól, a legnagyobb méretű fallal körbevett oázis város, a főváros nyugati részén található régészeti terült mely ma világörökségi helyszín. A Szaudi család szülőotthona, a 15. századtól datálhatóak emléke. Innen indultak hódító útjukra, s terjesztették el a wahabita vallást később az egész országban. Vályogból épült oázis falu volt, amelyet most próbálnak helyreállítani, s már látogatóközpont is van.  Látjuk a családtagok palotáit, mecsetet, tornyot, fürdőt, de a legnagyobb rész még mindig romokban.

Szaud-Arábia
vörös homok Szaud-Arábia

Innen még laza 450 km, hogy elérjük Hail városát. A táj kitartóan félsivatagos, sivatagos, így nem is baj, hogy este érkezünk meg. ( ha lesz félúton szállás, akkor oda tervezem)

Innen irány Észak-Nyugatra indulunk Útközben már dűnék mellett haladunk el, a vörös homoknak nevezet rész is erre található kicsit beljebb a sivatagban, ahova a fővárosiak kijárnak dűnézni (dune bashing) és piknikezni.  Nekik még a sivatag a hazájuk, ott sátoroznak és élvezik a homokot,  a napsütést…

Ha mindenki benne, tehetünk egy csodaszép sivatagi helyre kitérőt: The edge of the World – a világ szélére.. fotogén, pompás.

https://goo.gl/maps/sZEErgsc3JrtpXwG6

Szaud-Arábia

Ushaiger (Aekel, shagra) kb.  210 km-re található a fővárostól, szép dombság közé ékelve.  Zarándokútvonalon fekszik, annak egyik megállóhelyeként szépen fejlődött. A Tmim törzs élt erre, és gyönyörűen megmaradt vályogvárost találunk itt is, ahol vagy 2 órát érdemes bolyongani, felszívva a régi idők hangulatát a kis utcácskákon.

Ha mindenki benne, tehetünk egy csodaszép sivatagi helyre kitérőt: The edge of the World – a világ szélére.. fotogén, pompás.

https://goo.gl/maps/sZEErgsc3JrtpXwG6

Ushaiger (Aekel, shagra) kb.  210 km-re található a fővárostól, szép dombság közé ékelve.  Zarándokútvonalon fekszik, annak egyik megállóhelyeként szépen fejlődött. A Tmim törzs élt erre, és gyönyörűen megmaradt vályogvárost találunk itt is, ahol vagy 2 órát érdemes bolyongani, felszívva a régi idők hangulatát a kis utcácskákon.

Utána irány Onaiza, ahol Al Mesoukaf traditional and historical souk ami érdekes. Ez mára 460 km lenne. Akár itt is aludhatunk, s másnak korán tesszük meg a maradék 450 km-t

Este alvás Hail városába

6.  nap  Hail, erődök, múzeum, bazár

Innen még laza 450 km, hogy elérjük Hail városát. A táj kitartóan félsivatagos, sivatagos.

Szaud-Arábia

A város a környék régészeti lelőhelyein feltárt közel tízezer éves sziklarajzoknak köszönhetően felkerült a világörökségi listára. Hail régi karavánutak pihenőhelye, Al Rashid törzs központja volt. Tavasszal itt vonulnak át tömegével a pártásdaruk. 

Szaud-Arábia

Aránylag sok látnivaló van itt.  Al Qashala fortress (erőd), illetve nem messze tőle a 11. században is állt Airif kastélyba. Mindkettő decens vályog erőd, 1930-as építmény, de szép kilátás az alatta elterülő városra.   Utána a 19. század elején épített Barzan palotába megyünk el. A piac limitált órákra van csak nyitva a szieszta miatt, de itt is kicsit szétnézünk.  Főleg a kézművesek miatt érdekes, kovácsok, rézművesek kopácsolnak a kis műhelyeikben. Hail múzeum nem érdekes, de rátekinthetünk. (délelőtt van csak nyitva).

https://goo.gl/maps/h5qnWmKeFCiXCWCaA

(ha túl hosszú  a 16 nap program, kérésre a 7. 8. nap kihagyható, így 1200 km helyett csak 450 km-t megyünk, de kimaradnak ez a 2 nap)

Szaud-Arábia

Ma is autózunk eleget. Első állomásunk 130 km-re Jubba lesz, ahol 7 ezer éves sziklarajzokat nézünk meg. A városban van egy kis múzeumuk is, Naif palace of heritage, ahol egy 800 éves kút is található, itt kell engedélyt íratni a nyílt színi terület meglátogatáshoz.   A városkától nem messze levő kő vésetek jól ábrázolják, hogyan éltek az elődeink több ezer évvel ezelőtt.  Megebédelünk, és nekivágunk a maradék 300 km autópályának. Egy hatalmas vadrezervátum mellett autózunk végig. Célunk eljutni Sakaka kisvárosába, ahol sok látnivaló vár ránk.

7. nap Jubba, Sakaka

Alvás Sakaka-ban  

Szaud-Arábia

8. nap   Sakaka, Rajajil, Dumah Al Jandal

Sakaka egy kisváros, ahol egy 19. századi jó állapotú erőd (Qasr Zaabel) tetejére mászunk fel. De a tövében is ráakadhatunk pár 2500 éves sziklarajzra.

Szaúd-Arábia

Mosque of Omar –  a legkorábbi megmaradt mecset, a 2. Kalifa alatt épült a 7. században, mikor Jeruzsálem fele megállt itt.  Emellett van egy vályogházas városrész is. Még nabateus feliratokat is találni.

Rajajil 10 km-re a várostól szintén világörökségi helyszín, érdekes archeologiai terület,. Álló kövek, falloszkövek, bronzkori kultikus hely maradványai találhatóak itt. Legendák szerint a férfi hűtlensége miatt kövé dermedtek. Nyílhegyeket is találni a környéken . Kell engedély a városból.

Szaúd-Arábia

Domat (Dumah) Al Jandal 45 km-re van Sakaka-tól. A  Qasr Marid egy romos vár, egy erőd, és egy múzeum vár itt felfedezésre, ha még ezt is meg akarjuk nézni. .  

https://goo.gl/maps/797MLVq1PUAekDmeA

9. nap  Sakaka – Taima,  Al Ula (Mádáin Szálih)

https://goo.gl/maps/5UN2JL8MvYhtVKdCA

Jubbah rock art, Szaúd-Arábia
Jubbah rock art

Útközben lesz Taima városkája.  A „kertek labirintusa” volt ebben az oázisban, ma is gyümölcsöket termesztenek it. Továbbá a 3 ezer éves 18m széles, 12 m mély kútjáról híres, mely ma is működik, története a babiloni időkre nyúlik vissza.  Van a városkának egy múzeuma is, hisz a karavánutak állomásaként részt vett a történelemben.

Ma kb. 800 km-t autózunk, hogy elérjük Al Ula-t mely zarándokok állomása volt, Mecca és Pera kötzött helyezkedik el féluton.  Mára inkább Madain Saleh nabateus romok, Petra ikervárosa miatt ismertebb a világ számára, ahol szintén templomok és sziklába vájt sírok láthatóak. Szintén világörökségi helyszín.

Este fele érkezünk meg Al Ula városkájába, mely vörös homokkövek és kanyonok földjén található. https://goo.gl/maps/XyWH8NooEmwbRyaX7

10. nap   Al Ula – Mádáin Szálih

A mai nap megnézünk mindent, amit lehet a környéken.

Mádáin Szálih  a nabateusok városa, Petrához hasonló sziklasírokkal és templomokkal tarkított világörökségi helyszín. A régészeti területen 131 kőből kivájt sírhely található, melyek közül 94 Petrához hasonló díszített homlokzattal rendelkezik. A romaiak 106-ban foglalták el, így a kereskedelmi útvonalak áttevődtek a tengerre, ezért a hely elvesztette jelentőségét. Később az iszlám zarándokutak megállóhelyeként találta meg ismét a helyét a térképen, ahol  a vonat is keresztűl haladt, s ma is megtekinthető a Hajez vasútállomás.

No de kezdjük el a hatalmas területet áttekinteni.  131 sír található, amiből 45-ön arámi feliratok is találhatóak. Csak felsorolás szerűen pár kiemelt hely, de távolról  a látvány impozánsabb, mert belül általában üres terek vannak. A kanyon tetejéről belátni a terület jó részét.

Qasr Al Saneh – 50-ben épűlt, a Nabateus sír építészet minden elemét megtalálhatjuk rajta és benne.

Al Khuraymat –  a legjobban megmaradt sír, ahol 200 sírhely van belefaragva a kőfalba. Érdekes élőlényeket ábrázoló figurák is vannak a kőbe belevésve.

Szaúd-Arábia

Nabateus kút és Al – Mahajar.  A Diwan – hegyoldalba vésett, de nem temetés jellegű épület.  A válytokban korábban nabateus istenségek álltak. Áldozati oltár is található itt, meg szűk átjárók, fent csatorna rendszerek, A közelben van az Amfiteátrum.  Qasr Al – Bint – a női palota, illetve a déli részen található a legnagyobb sír a Qasr Farid, amit egy hatalmas monolit sziklába véstek. Ez egyben napnyugtás pont is.

 

Esténket a sivatagban is tölthetjük, ahol sólyombemutatóval és tradicionális táncokkal fűszerezett igazi beduin vacsorára szmíthatunk, ha befizetünk arra.

Szaúd-Arábia

11. nap  Al Ula környéke,  Um Al  Daraj, Umluj

Ma is hosszú napunk lesz, kb 700 km-t autózunk.  https://goo.gl/maps/8nMHxgxyczWYaQdd7

Alvás ismétt Ala Ula-ban

Ami kimaradt, azt megnézzük még ma délelőtt.  Al Ula történelmi hely, délelőtt még időzünk itt egy kicsit.  Pálmaligetek, vályogházas városrész maradványok, és kő-feliratok tanúskodnak az elmúlt 2000 év civilizációiról. A bibliai Dedan helyére épült. (Ézsaiás 21.13) Az itt látható 500 ház a 70-es években még lakott volt! Bolyongásunk során találunk majd pálmatörzsből faragott ajtókat, szemöldökfákat és más szépségeket. Egy arheologiai múzeumot is megnézhetünk, ha lesz hozzá kedvünk.

11 km ÉK-re a várostól az Elefánt szikla, szép fotókat készíthetünk  a hatalmas szikla alatt.

Ha mindenki úgy dönt, megnézhetjük ezt a 2 helyszínt is még, de ha nem akkor indulunk a tengerpartok felé.

Um Al  Daraj –  a város ÉNY-i részén  korai civilizációk áldozati oltárai találhatóak. sziklafeliratokkal és rajzokkal. De nem legutolsó sorban kiváló kilátás nyílik a wádira (kanyon) is.    ÉK-re a várostól Al Khuraibah – Lyhian (Dedan) kultúra emlékei, egy szervezett arab királyság fővárosa volt anno.  Jelentős sírokat tártak fel, melyet korábbi civilizációk feliratai is jelölnek. Az oroszlán sír is erre van.

Aztán laza 300 km-t autózunk  a tengerparthoz.

Alvás Umluj

12. nap   Umluj, hajótúra, delfinezés, fűrdőzés, pihenés

Ma fakultatívan lehetne egy hajóút. Ezt a helyet a Szaudi Maldives-nek hívják az ottaniak, jogosan. Láthatunk delfineket, ha szerencsénk van teknőst is. Lehet fürödni, van kicsi lagúna, derékig érő víz, korallok, pipabúvárkodás. Aki akar, lehet halászni kézzel, damillal és ami halat kifogunk, a helyi étteremben elkészítik.

Délután pedig elindulunk a legkozmopolitánabb városba, a nyüzsgésbe, Jidda kikötővárosába, mely épített kulturális emlékei miatt is érdekes.

Janbu beach (Al Lith) –a tengerparti úton megmártózhatunk a Vörös tengerben ismét, majd irány délnek még 330 km-t.

Alvás Dzsidda

13. nap Dzsidda

Dzsidda –  Al Balad negyed a híres kagyló házaival,  a Souq al Alawi piac és a bevándorló negyed színes kavalkádja, hal piac, ahol hasonlóan Ománhoz, aukción adnak tovább a halakon, mely 50 fajt is felölel a piacon. Ha inkább kedvünk van kultúrához, megnézzük a Nasif házat, majd az Abdul Raouf Khalil Múzeumot, ahol az Oszmán Birodalom történetéről, s a Szaudi-dinasztiáról látunk leleteket. Különleges még a Fahd királyról elnevezett szökőkút, mely 312 m magasra lövi ki a tengervizet és ezzel a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült. A Művészeti Múzeumba is ellátogathatunk.  Levezetésként korzózhatunk  a tengerparti sétányon, a Kornison.

Alvás ismét Dzsiddában

Szaud- Arábia Dzsidda
Szaud- Arábia Dzsidda

14. nap  Dzsidda, Taif, Márvány falu

Ez egy lecsatlakozási pont lehet a csoportról, ha valakinek rövidebb a szabadsága.

Az Asir hegység Dzsiddátol keletre 70 km-re Mekka mellett található. 

(Ha mindenki szeretné, tehetünk egy kitérőt az Al Wahba crater-hez Dzsiddától 2,5 óra út,  nagyon szép, 300 méter mély vulkáni kráter, le lehet sétálni és az alján fehér kőzetréteg van. De ez retur 400 km extra, lehet nem érdemes ekkora kitérőt tenni. Ha ide is megyünk, Taifban alszunk ma. )

Innen tovább haladunk még 140 km-t Taif fele. A város 1700 méterrel a tengerszint felet található, végre kellemes hűst is ad nekünk.  Rózsa és gyümölcs termesztő helye az országnak.  Így egy 120 éves rózsavíz készítő üzemet is meglátogathatunk. (Al Kady rose factory)

Shubra palace –  ugyan 20. századi, lakkozott fából készült balkonokkal,, impozáns. A márványa Carrarából származik.   Van egy piaca is, mely a királyságban a legnagyobb, ahol mézkaptárakat árusító emberek a különlegesség.  Beit Kaki – egy gazdag kereskedő háza,  a legrégebbi épület, faragott ajtajai, ablakai ami figyelemreméltó, igazi Hejaz körzetét szimbolizáló épület.

Innen délre 250 km-re a márvány falunál kis sétára megállhatunk. Dhee Ayn, Marble Village névre hallgat és a főút mellett van.

Alvás a falu közelében

https://goo.gl/maps/tf1noAr9M3MKfzsd8  830 km, kráter nélkül 400 km-el kevesebb.

15. nap   Abha, Rijal Alma, Wadi Lajab, Khamis

Korén reggel indulunk, s Abháig még 300 km-t autózunk.

Abha –  2200 méterrel a tengerszint felett, kellemes klímával bír. lenyűgöző szerpentinek, kilátás, majmok. Shada Palace és a keddi piac ami érdekes erre. A kahtani törzs fiatal férfiai maguknak fonták a virágkoszorúkat, és mai napig látni őket ebben a piacon.  A virágok mellett mindenféle illatos és gyógynövényeket is beléjük fontak – hogy ne csak szépek, de illatosak, és egészségesek is legyenek. A meglett férfiak egyszerűbbeket viseltek.

Innen egy rövid letérő Ridzsal Alma – szépen felújított mézeskalács falu, Jement idéző épületegyüttes, ma kvázi múzeum skanzen, de környezete pompás. (hamarosan felterjesztik Uneesco világörökségnek). Abha előtt Ridzsál Alma volt a régió központja, fontos kereskedelmi út haladt itt keresztül. Az oszmán birodalom alatt is független maradt hegyi védettsége okán. Kb. 5 tucat erődház van itt díszes fehér ablakkerettel. Van egy skanzen is a főút mellett. Al-Maszmar, al-Hakim és al-Dirijja erődben pedig megnyílt a “hivatalos” múzeum – ahol a kiállított tárgyak mellett videók, és némi angol nyelvű nyomtatott anyag is van.

Ha még belefér az időnkbe, akkor lemehetünk még 2 helyre. Wadi Lajab –Kellemes kanyon, vizek, kisebb túrázást tehetünk itt.

Ad Darb – kis csomópont a tradicionális piacával, itt ér az este minket.

Alvás Ad Dharb

Mai térképünk 471 km: https://goo.gl/maps/nFeT5s96JzRVytsH7

16. nap  Najran,  Al Khamasin (Wadi  Al Dawasir), Al Faw, Riyad

Reggel már igyekszünk vissza Rijad irányába.

Első állomásunk ha előző nap nem fért bele, 150 km-re a Wadi Lajab –Kellemes kanyon, vizek, kisebb túrázást tehetünk itt..

171 kmre található a kanyontól Khamis Musai – kő és vályog építészet remeke ami ide vonz minket a hegység oldalába. A kúpos épületek még afrikai hatást is mutatnak. (sziklarajz, erőd a közelben)

 Al Faw – anno kereskedelmi központ, tevekaravánok központja, zöld mezőgazdasági terület, oázis,  régi hangulatos városmaradványok, városfallal körbevéve.

Így Alvás Al Faw oázisváros, Dawasir kanyon mellett

https://goo.gl/maps/aMtjGLSoVXZvja1y8 – 717 km

Mára lehet egy B opció:

Ha nettó homoksivatagot akarunk látni az autópályáról, mehetünk délre, de az 840 km Dawasirig  https://goo.gl/maps/QZkZJ1d874vgtGnZ6, s kihagyjuk a kanyont pld. (- Najran – Hima  Al Faw, Wadi  Al Dawasir felé is mehetünk, s ott alszunk.)

Najran az ország egyik legérdekesebb, mégis kevesek által látogatott települése. Az Al-Aan palota, az erőd és a számtalan múzeum jelenti a város vonzerejét. Erőd (Qasr Al-Imara), Al – Ukhdud ásatási terület (permit kell), Al Aan palota, tradicionális házak és a bazár (Ash Shaabi).   Innen még  400 km. a Dawasir kanyon, ahol alszunk.

Alvás Al Faw oázisváros

Itt 2. opció lehet: ma délután a 18.20-as géppel 100 usd-ért elrepülni riyad, s ott csatlakozás a nemzetközi járathoz.   

17. nap  Wadi  Al Dawasir, Érkezés Riyad, másnap hajnal ind. Budapest

Ma Wadi  Al Dawasir környékén szétnézhetünk kicsit, majd 600 km-t autózunk Riyad fele. Riyadban még búcsúvacsora, transzfer a reptérre akinek esti gépe van, ahonnan hazarepülünk.

 https://goo.gl/maps/atNUKe8fmvnYJSWFA   –  630 km

Alvás Riyad

18. nap indulás Mo-ra

Aki hajnali géppel indul, menetrend függvényében transzfer reptérre. Érkezés 13h körül.

Ami kimaradt

Nairiya (dammamtól északra 400km) – beduim piac csütörtökön – -jórészt állatvásár, de szőnyegeiről is híres

Farasan szigetek –  török erőd, mangrove erdők, és pár tengerpart mártózni.

Ha érdekel az utunk, szándékodat jelezzed felét itt az űrlapon.

   okt 4, 21, nov 7 
   1. Szaudi út 2022 okt 4-2013+5 nap
 dátumNapBahrein Program SZÁLLÁS
12022.10.02vasárnapBudapest – Bahrein pegasus 15.35hBahrain
22022.10.03hétfőBahrain városnézésBahrain 
32022.10.04keddBahrain – Dammam érkezésDammam
   Szaudi alap Program okt 4-16 SZÁLLÁS
12022.10.04keddind Bp – Istanbul átszállDammam
22022.10.05szerdaérk. hajnal, Dammam,városnézésDammam
32022.10.06csütörtökAl Ahsa, homokkő, Sárga tóRiyad
42022.10.07péntekRijad múzeumok, erődök, teve piacRiyad
52022.10.08szombatDiriyah, UshaigerHail
62022.10.09vasárnapHail városnézés, erődök,Hail
72022.10.10hétfőJubba sziklarajzok, Sakaka
82022.10.11keddsakaka erődökSakaka
92022.10.12szerdautazás,  TaimaAl Ula
102022.10.13csütörtökMadain Salih, romok, Al Ula, Madain Saleh
112022.10.14péntekAl Ula, Yambu beachDzsidda
122022.10.15szombatDzsidda városnézésDzsidda
132022.10.16vasárnapHazarepülési lehetőség  Dzsidda reptérről 
 dátumNapSzaudi hosszabbitás okt 16 -20 SZÁLLÁS
132022.10.16vasárnapDzsidda, TaifTaif
142022.10.17hétfőKhamis, Abha, Rijal AlmaAbha
152022.10.18kedd Najran, Al Faw, Wadi ad DawasirAl Khamasin
162022.10.19szerdauton vagyunk RiyadbaRiyad
172022.10.20csütörtökhazarepülés  
     
   2. Szaudi út 2022 okt 21-  nov 213+5 nap
     
NapdátumNAPOK Program SZÁLLÁS
12022.10.21péntekrepülő ind Bp – Istanbul átszállDammam
22022.10.22szombatérk. hajnal, Dammam,városnézésDammam
32022.10.23vasárnapAl Ahsa, homokkő, Sárga tóRiyad
42022.10.24hétfőRijad múzeumok, erődök, teve piacRiyad
52022.10.25keddDiriyah, UshaigerHail
62022.10.26szerdaHail városnézés, erődök,Hail
72022.10.27csütörtökJubba sziklarajzok, Sakaka
82022.10.28pénteksakaka erődökSakaka
92022.10.29szombatutazás,  TaimaAl Ula
102022.10.30vasárnapMadain Salih, romok, Al Ula, Madain Saleh
112022.10.31hétfőAl Ula, Yambu beachDzsidda
122022.11.01keddDzsidda városnézésDzsidda
132022.11.02SzerdaHazarepülési lehetőség  Dzsidda reptérről 
 dátumNapSzaudi hosszabbítás Program SZÁLLÁS
132022.11.02szerdaDzsidda, TaifTaif
142022.11.03csütörtökKhamis, Abha, Rijal AlmaAbha
152022.11.04péntekNajran, Al Faw, Wadi ad DawasirAl Khamasin
162022.11.05szombatuton vagyunk RiyadbaRiyad
172022.11.06vasárnaphazarepülés vagy Hosszabbítás 
   Bahrein Program SZÁLLÁS
172022.11.06vasárnapRiyad- BahreinBahrain
182022.11.07hétfőBahrain városnézésBahrain 
192022.11.08keddhajnal repülés hazarepül
     
 dátumNap3. Szaudi  út: nov 7- 2313+5 nap
172022.11.06vasárnaprepülés Budapest – BahreinBahrain
182022.11.07hétfőBahrain városnézésBahrain 
192022.11.08keddhajnal repülés hazarepül
     
 dátumNapProgram SZÁLLÁS
12022.11.07hétfőind Bp – Istanbul átszáll DammamDammam
22022.11.08kedd Dammam,városnézésDammam
32022.11.09szerdaAl Ahsa, homokkő, Sárga tóRiyad
42022.11.10csütörtökRijad múzeumok, erődök, teve piacRiyad
52022.11.11péntekDiriyah, UshaigerHail
62022.11.12szombatHail városnézés, erődök,Hail
72022.11.13vasárnapJubba sziklarajzok, Sakaka
82022.11.14hétfősakaka erődökSakaka
92022.11.15keddutazás,  TaimaAl Ula
102022.11.16szerdaMadain Salih, romok, Al Ula, Madain Saleh
112022.11.17csütörtökAl Ula, Yambu beachDzsidda
122022.11.18péntekDzsidda városnézésDzsidda
132022.11.19szombatHazarepülési lehetőség  Dzsidda reptérről 
 dátumNapSzaudi hosszabbítás Program SZÁLLÁS
132022.11.19szombatDzsidda, TaifTaif
142022.11.20vasárnapKhamis, Abha, Rijal AlmaAbha
152022.11.21hétfő Najran, Al Faw, Wadi ad DawasirAl Khamasin
162022.11.22kedduton vagyunk RiyadbaRiyad
172022.11.23szerdahazarepülés vagy Hosszabbítás 

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies