Grúzia, Örményország 16 napos utazás

Armenia, Haghpat
Armenia, Haghpat

1.nap                                      Budapest, Tbiliszi

Indulás Bp-rol repülővel. 2. nap                                     Tbiliszi

Megérkezünk Grúzia fővárosába, Tbiliszibe, ahol rövid városnézésre indulunk, miután elfoglaltuk szállásunkat egy vendégszálláson. Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s nemkülönben híres gyógyfürdőiről is. A legérdekesebb látnivalók az óvárosban fekszenek melynek patinája a régi szovjet időket idézi. Még visszatérünk a fővárosba, így még lesz alkalmunk az első napon kimaradt látnivalókat egy későbbi időpontban is megtekinteni. Sétánk során megtekintjük a Metekhi templomot, a Narikala erődöt a Szent Miklós templommal, a Tsminda Sameba és a Echmiadzin katedrálisokat, (magyarul a Sioni katedrális és az Ancsiszkáti templom), megkóstoljuk a helyi konyha remekeit, ismerkedhetünk a barátságos helyiekkel.

Szállás Tbilisziben, vendégszálláson.

 https://picasaweb.google.com/103594156112481728370/Georgia

https://picasaweb.google.com/103594156112481728370/Armenia

3. nap                                     Tbiliszi, Mtskheta, Uplistsikhe, Kutaisi

Reggeli után egy kisbusszal indulunk nyugati irányba Kutaisi városába, de útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a látnivalók között. Első megálló az i.e. V. században alapított Mtskheta, Grúzia egyik legrégebbi városa, amely Tbiliszitől 28 km-re fekszik két folyó találkozásánál. Ez az ősi város 800 éven keresztül a grúz birodalom fővárosa is volt. Mind a mai napig a grúz kereszténység szíve, Grúzia ortodox kereszténységének spirituális fővárosa.

Armenia, Noravank
Armenia, Noravank

Tulajdonképpen egy múzeum várost láthatunk, mely az UNESCO világörökség része. Itt a város katedrálisa és a Jvari templom a fő látványosságok, melyek klasszikus példái a grúz tetragonális templomépítészetnek. A VI. századi Svetitskhoveli -székesegyház mely a Grúz Ortodox Egyház központja és az ország második legnagyobb egyházi épülete. A 327-ben alapított  Jvari-kolostor pedig az ország legszentebb helye, melyet 1994-ben a Világörökség részévé nyilvánították, majd 2009-ben sajnos felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Folytatva utunkat betérünk Grúzia egyik legősibb városába, Uplistsikhe-be, amelyet még i.e. I. évezredben építettek. Itt egy kősziklába vájtak barlangszerűen hatalmas csarnokot, lakóhelyiségeket és egy templomot. Ha akarod akkor ez lehet meglepi.

Illetve ezt is kihagyhatjuk.. Útközben meglátogatjuk Gori városát, mely hatalmas erődjéről is híres, de leginkább Sztálin születési helyeként ismert, s ahol megnézhetjük az egyedülálló neki szentelt múzeumot is. Késő délután érkezünk meg Kutaisi városába.

Szállás Kutaisiben, vendégszálláson.

4. nap                                     Kutaisi, Motsameta, Gelati, Zugdidi

A mai délelőttöt Kutaisiben töltjük. Reggel felmegyünk a Motsameta kolostorhoz ahonnan leláthatunk a Vörös folyóra, amelyet egy VIII. századi arab vérengzés emlékére neveztek el. Innen 20 km-re van Gelati, a grúz kultúra „arany korszakában” épült kolostor együttes. Gelati katedrálisa és a hozzá tartozó akadémia a korai keresztyén időkben filozófia és egyéb tudományok oktatásának központja volt.

Mielőtt tovább indulunk, marad időnk, hogy sétáljunk egyet Kutaisiben, melynek hangulata élő piacával, hosszú troli járatával visszarepít minket a szovjet időkbe. Bevetjük magunkat a helyi piac érdekességei közé, megnézzük a régi zsidó negyedet, és a X.században épült  Bagrati katedrálist.

Délután indulunk Zugdidi fele, mely Abházia közelében van, s megismertet az onnan kitelepített, s itt menekültként élő grúzok sorsával. Este érkezünk meg szállásunkra, melynek közelében hőforrások találhatók, így lehetőségünk lesz lazulni egyet az egész napos program után.

Szállás Zugdidiben, csaladoknak a hoforras mellet..

georgia, mestia
georgia, mestia

5. nap                                     Zugdidi, Svaneti, Mestia

Kora reggel indulunk el a Jvari víztározót érintve, fel a Kaukázus hegyei közé, a mesés Svaneti tartományba. Ez a régió, ahova csak nagyon kevés turista jut el, csak a nyári hónapokban látogatható. Ezen a helyen nemrég még élt a vérbosszú törvénye, és Grúzián belül is különlegesnek számít ennek a vidéknek a kultúrája. Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Ennek jellegzetes építészeti megjelenítése a Svan tornyok (tulajdonképpen lakóházak), melybe csak létrán keresztül lehet bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak. Miután megnéztük ezeket az egyedülálló módon kialakított házakat, folytatjuk utunkat Mestiába, Svaneti tartomány fővárosába, ahova délután érkezünk meg.

Fakultatív program során dzsipekkel eljuthatunk egészen Ushguli faluig, mely Európa legmagasabban (2 100 m.) fekvő állandóan lakott települése. Már a faluig vezető út is meseszép hegyoldalakon visz keresztül, de amikor meglátjuk a falut a sok toronnyal, háttérben egy gleccserrel, akkor elfeledjük mindazt a nehézséget amivel idáig jutottunk a földúton. A falu hangulata olyan mintha megállt volna az idő. Megnézhetjük a helyi néprajzi múzeum XII. századi kincseit, melyeket ide rejtettek a háborúk és szovjet megszállok elől.

Szállás Mestiaban, vendégszálláson.

Grúzia, Gelati
Grúzia, Gelati

6. nap                                     Mestia

Mestia Svaneti központja, és a mai napon innen indítjuk felfedező túráinkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választjuk meg a mai nap túraútvonalát. Több lehetőség közül választhatunk,(itt miért hagytad ki a gleccser turát?) de bármerre is megyünk, mindenhol gyönyörű panorámában van részünk.

Szállás Mestiaban, vendégszálláson.

7. nap                                     Mestia, Ananuri, Jvari hágó, Kazbegi

A mai napon hosszú út vár ránk, ugyanis először délnek majd keletnek kanyarodva a Kaukázus középső részét célozzuk meg Tbiliszi fölött. A fővárostól északra az orosz hadi ösvényen jutunk el az orosz határ közvetlen közelében fekvő  Kazbegi faluig. Természetesen ezen az úton sem maradunk látnivalók nélkül. Megállunk a XVII. századi Ananuri templom és erőd együttesénél, ahol a templomokon látható domborművek kitűnő példái az ősi grúz képzőművészetnek. Természetesen megállunk a Jvari hágónál is 2 379 m. magasan, ahonnan lélegzetelállítóan szép völgy tárul szemünk elé. Az éjszakát Kazbegi falujában töltjük egy jó hacsapuri kíséretében.

 

Grúzia, Ushguli
Grúzia, Ushguli

8. nap                                     Kazbegi

Reggeli után kirándulásra indulunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor megpillanthatjuk Grúzia legmagasabb csúcsát, az 5 047 méter magas Kazbegi hegyet.

Ha jó az idő, és jó erőben vagyunk (pont ezt irtam a programban, ha lusta vagy akkor csak idaig a templomig jossz, haviszont fasza vagy s birod, feljossz a gleccserig. persze ez lehet meglepetés is ha azért hagytad ki), feltúrázhatunk a Gergeti Trinity templomhoz, mely 2 170 méter magasan fekszik, így 500 m. szintkülönbséget kell legyőzni. A fennmaradó időben lehet a faluban pihenni, folytatni a grúz konyha remekeinek megismerését, ismerkedni a helyiekkel.

Szállás Kazbegiben, vendégszálláson.

Kazbegi bol egy egesz napos kirándulást teszünk a Gergeti gleccserhez a Kaukázus hegység egyik legmagasabb gleccseréhez, amely 3000 méter magasan van. Ha az időjárás lehetővé teszi, akkor megpillanthatjuk az 5047 méter magas Kazbegi hegyet, (1300 m. túra felfele) Lehet egy rövidebb túrát is választani a Gergeti Trinity templomhoz, mely csupán 2.170 méter magasan fekszik (500m fel), s a fennmaradó időben lehet a faluban pihenni, enni, vagy a múzeumba látogatni. Este ismét a megszokott családoknál alszunk

9. nap                                     Davit Gareja, Alaverdi, Telavi  (itt csereltem a napokat)

Kétnapos utazást teszünk Grúzia részébe. Az első célpontunk Davit Gareja által a VI. században alapított kolostor együttes, Grúzia legősibb helye, ahova lehetetlen eljutni tömegközlekedéssel. A holdbéli, sivatagos tájon 15 kolostor terül el, amelyekben ma is szerzetesek élnek. A mongolok rombolták le először ezt az épületegyüttest, utánuk Timur Lenk katonái, majd a XVII. században perzsák mészároltak le 6 000 szerzetest. Ennek ellenére amit látunk, az nagyon látványos, s megértjük, hogy miért vált ez a kolostor együttes mégis újra és újra spirituális központtá.

Látogatásunk után folytatjuk utunkat a híres Kakheti bortermelő vidékre, ahol ismét számtalan látnivaló közül útba ejtjük Ujarma várát, Dzveli és Akhali V. századi kolostorát, melyek gyönyörű építészeti emlék, de Alaverdi XI. századi kolostora lesz a leglátványosabb állomásunk, érdekes katedrálisa miatt.

Szállás Telaviban, vendégszálláson.

 

 

               

10. nap                                                  Gremi, Nekresi, Sighnaghi

Miután megreggeliztünk, rövid utazást követően Gremi kellemes kisvárosában érkezünk, amely konyakjáról, citadellájáról és XV. századi torony palotájáról híres. Elnézünk még Nekresi monostorába, mely Grúzia legelső temploma volt (IV.sz.). A továbbiakban Sighnaghi felé vesszük az irányt, mely egy olaszos hangulatú kisváros, amit a függetlenség elnyerése után szépen felújítottak. Következő megállónk a Bodbe convent, mely fontos zarándokhely a nagyon vallásos grúz embereknek ezt vegyuk ki, majd btesszuk meglepinek, ha marad idő). A mai nap végeztével estére visszatérünk Tbiliszibe, a már jól ismert szállásunkra. Szállás Tbilisziben, vendégszálláson.

                               

11. nap                                   Tbiliszi

Itt csináltam a cserét, hogy kazbegibol (8.nap) rögtön megyunk a 9. nap programjáram kelet .gruzia., hogy repulokkel megoldhato legyen inditás, fogadás a  11. napon.

Ismét a kultúrának áldozzunk, és megnézzük a városnak az utunk első napján kimaradt nevezetességeit. Várnak minket a Szabadság tér, az Opera ház, a Parlament, majd felmegyünk libegővel a Mtatsminda parkba, hogy megnézzük a pantheont. Itt sem érdemes kihagyni a piacot, majd este a középkori fürdő negyedben, egy termálfürdőben lazulunk el a helyiekkel.

Szállás Tbilisziben, vendégszálláson.

Elbúcsúzunk azoktól a társainktól, akik csak az alap, Grúzia programra jelentkeztek. Ők korán hajnalban kimennek a repülőtérre, és hazautaznak. Akik pedig csak az ormeny programrq jelentkeztekazok hajnalban erkeznek.

Akik jönnek tovább, azoknak másnap reggeli indulás Örményországba.

 

 

 

12. / extra 1. nap                 Tbiliszi, Alaverdi, Haghpat, Vanadzor

Irány Örményország!

Kora reggel indulunk Örményországba, majd pár órás utazást követően érkezünk meg a határra, ahol intézzük a vízumot. Ügyintézés után folytatjuk utunkat Alaverdi fele. Útközben megállunk a Debed Canyonnál, ahol mindjárt két az Unesco listán is szerepelő ősi épületet is megtekintünk. Egyik a Haghpat kolostor, mely egy szovjet időket idéző bányaváros fölött helyezkedik el. A hegyen fekvő Haghpat-hoz a bányászok által is használt függő felvonón jutunk fel, ahonnan már csak egy rövid séta vezet a 976-ban alapított monostorig. Innen csodálatos kilátás nyílik az alattunk fekvő Debed Canyonra, mely elválasztja a két világörökségi helyet. A másik nevezetesség a kanyon túloldalán Sanahin kolostora, ahol a középkorban művészeti oktatás folyt, s itt rögtön érezzük az Örmény építészet sajátos stílusjegyeit, hangulatát, a kecsesen kacskaringós kőfaragásait. Alvás Vanadzor tipikus szovjet hangulatú kisvárosában, ahol legutóbbi látogatásomkor Ala Pugacsova koncertplakátok fedték a falakat.

Vanadzorban  töltjük az éjszakát, vendégszálláson.

13. / extra 2. nap Vanadzor, Sevanavank, Jereván

Vanadzorból gyönyörű erdős tájakon jutunk keresztül  Dilijan üdülőhelyig, melyet körülötte fekvő csodálatos hegyei, erdői miatt Örményország Svájcának is neveznek, és rendkívül népszerű hétvégi kirándulóhely. A Sevan hágón keresztül jutunk az 1 900 m. magasan fekvő Sevan tóhoz, melynek félszigetén épültek Sevanavank és Surp Harutyun apátságok templomai. Az apátságok eredetileg egy szigeten álltak, de a 20. században a víz apadásának okán egy félsziget alakult ki az épületek körül, így most meglátogathatjuk őket gyalog is.

A legizgalmasabb  Sevanavank  kolostora egyedülálló látványt nyújt a tora néző panorámájával.

Késő délután érkezés Jerevánba, ahol szabad program vár minket: séta a belvárosban, Cascade, Operaház, Győzelem park, az elsődleges látnivalók, illetve este a Köztársaság téren a zenélő szökőkutakban gyönyörködhetünk.

Szállás Jerevánban, vendégszálláson.

 

14. / extra 3. nap Jereván, Geghard, Garni, Jereván

Délelőtt látogatás a fantasztikusan szép, UNESCO-világörökségként nyilván tartott, látványos kanyon közelében fekvő, a IV. században alapított Geghard apátságba, mely egy barlang kolostor együttes. Többek között híres a körben található kőfeszületekről, és arról, hogy sokáig itt tartották azt a dárdát, mellyel leszúrták Jézust.

Visszafele megállunk Garni híres citadellájánál, s bemegyünk az i.e. VIII. századi, illusztris Hellén pogány napisten templomába, a mellette levő fürdőbe, hogy kigyönyörködjük magunkat az antik mozaik munkákban. Délután érünk vissza Jerevánban, ahol időnket a több, mint 2780 éves városban töltjük, így a világ egyik legrégebbi városával és kultúrájával folytathatjuk ismerkedésünket. A mai napra marad a híres múzeumok meglátogatása szabad programként:  Matenadaran kézirat gyűjteményét, ahol többek között a Biblia első örmény nyelvű kéziratát is tárolják. Elnézhetünk a piacra, ahol belekóstolhatunk a sok finomságba amit a termelők árulnak.

Szállás Jerevánban, vendégszálláson.

Armenia
Armenia

15. / extra 4. nap Jereván, Echmiadzin,  Zvarnots, Metsamor, Jereván

Reggeli után indulás a fővárostól mindössze 20 km-re fekvő Echmiadzinbe, az örmény keresztények legszentebb helyére, az  Örmény Apostoli Egyház  központjába a pátriárka székhelyére, amit az Unesco Világörökség részévé nyilvánított. A település 180 és 340 között volt az örmények fővárosa.

A VII. századi Szt. Hripszime templom és a katedrális megtekintése kihagyhatatlan, melyek Örményország legősibb keresztény templomai. Itt található a kincstár, melyben a Jézust ért dárda található, Szt. János által faragott megfeszíttetés kép, Thadeus, Péter és András relikviái, a Szt. Kereszt maradványai, illetve Noé bárkájának darabjai. Egy pogány tűzoltár is található a templom alatt, melyet külön kérésre kinyitnak. A közeli temető is számtalan fotó témát kínál. A városkában található még egy VI. századi és két XVII. századi templom, melyeket szintén érdemes meglátogatni. A pápai látogatás emlékművéhez is elsétálunk, majd elmegyünk Metsamor erőd nyitott múzeumába, mely bemutatja az itt évezredeken át élt civilizációkat, ásatásakor előkerült emlékeket, fallosz szimbólumokat, asztrológiai követ. Utána elmegyünk az i.sz. 641 és 661 között épült Zvarnots katedrálishoz is, mely egyedi formájáról híres, s mely Szt. Gregori (György) ereklyéit őrizte.

Szállás Jerevánban, vendégszálláson.

16. / extra 5. nap                 Jereván, Khor-Virap, Noravank, Yeghegnadzor

Reggel elhagyjuk jereváni szállásunkat, és egész napos utazásra indulunk. Először elmegyünk a Bibliából is ismert Ararát hegy völgyébe, ahonnan pompás kilátás nyílik az Ararát méltóságteljes csúcsára. Miután elkészítettük fényképeinket, a Khor-Virap kolostor a következő úti célunk, mely a IV. században nyílt meg. Többek között nevezetes arról, hogy Szt. Georgit (Gergely), aki az első egyházfő volt Örményországban, itt tartották fogságban 12 évig. Mind a mai napig híres zarándok hely, ahol ma is birka áldozatokat mutatnak be, keresztelkednek.

Következő állomásunkhoz, a Noravank apátsághoz egy gyönyörű kanyonon keresztül vezet utunk. A hegyek közé zárt magányos, s az örmény viszonyok között egészen újnak számító, 1105-ben alapított Noravank monostor együttesben folytatjuk kultúrtörténeti sétánkat. A monostor lenyűgöző épületegyüttese egy főtemplomból és két sírtemplomából áll. Ennek a helynek a jelentőségét nem csak az építészeti remekeinek köszönheti, hanem annak is, hogy itt volt sokáig Jézus eredeti keresztje is. Estére érünk Yeghegnadzor városába, ahol kipihenjük a sok érdekes élményt.

Armenia, Haghpat
Armenia, Haghpat

17. / extra 6. nap                 Yeghegnadzor, Sevan tó, Jereván

A mai napon sokat utazunk, és renget látványosságot nézünk meg utunk során. Yeghegnadzor-ból indulunk Yeghegis völgyén keresztül, megtekintjük Tsakhatskar kolostort, Smbataberd erődöt a 800 éves zsidó temetővel, majd Shativank erőd kolostort és Selim Karavánszerájt. Pár órás utazás után érünk a Szevan tó déli partjához, ahol várnak minket Karchagbyur városa, Verlevank és Makenyats templomai, majd észak felé fordulva a tó keleti partján megnézzük  Hayravank  1 100 éves tufa kolostorát. Itt megcsodálhatjuk Noratus múltidéző táját egy gyönyörű középkori temetővel és festői tájjal, melyek maradandó emléket adnak még egy ilyen gazdag és érdekes utazás után is, melyre sokáig emlékezni fogunk.

Folytatjuk utunkat, és pár órás utazás után az esti órákban érkezünk meg Jerevánba.

Szállás Jerevánban, vendégszálláson.

18. / extra 7. nap Hazautazás

Reggel kimegyünk a jereváni repülőterére, ahonnan átszállással hazautazunk.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*