Új Afrika?

Afrika summázata

Namibia vandorboy-89

Kérem vigyázzanak a cikk elolvasásakor, gyengébb idegzetűeknek nem ajánlom, mert olyan szóhasználatot alkalmaz mely párbeszédre provokál, s olyan gondolatokat tartalmazhat, mely eltér a köz véleményétől.

(Sok etikátlan website és hírportál megkérdezésem nélkül lelopta cikkemet. Amúgy nem titkosak gondolataim, de egy emailt dobhattak volna, hogy szeretnék felhasználni.).

– Akik még soha nem töltöttek (utaztak) több mint két évet Afrikában, kérem óvatosan rasszistázzanak le. Jómagam 38 afrikai országban utaztam, több mint 2 évet töltöttem a kontinensen, nem luxus úton, hanem stoppolva, dzsungelben, városszélen, utcán vagy helyieknél aludva, minimál pénzzel. Más aspektusát látom, mint aki pár hétre odaautózik.

Ami megnyugtat, hogy akik éltek Afrikában illetve itt élő fekete afrikaiak visszajelzései alapján hitelesen írtam le a helyzetet. Fájó nekem is, de egyébként szórakoztató olvasmány.

Ezen írásom a Tanzánia alatti régió 8 országáról levont tapasztalatom esszenciája. Ezt a cikket 2006-ban vetettem papírra … – de még nem kopott meg aktualitása. Sajnos.

Alapvetően szeretem az afrikai embereket, és máig a legérdekesebb kontinens meglátogatni számomra.

  Ezt szükséges az elején leszögeznem, mert ha végigolvassátok, akkor nem biztos, hogy ez a képzetetek támad. Van akinek előítélete van, nekem utó-ítéletem. Ezt osztom meg veletek.

Iszonyú aranyos emberek tudnak lenni, különösen az öregek. Igaz, hogy belőlük alig van már, mert a várható átlagéletkor Afrikában 38 év körül van. (de jó, akkor még van 3 évem. Persze ez meghosszabbítható, ha elhagyom Afrikát.:)  ) Tényleg, mindenki beszélgetni akar veled, mosolyognak, a gyerekek integetnek, vagy kővel dobálnak, ha meglátnak. Köszönnek, megkérdezik ki vagy, elkísérnek mindenhova, stb. Mert idejük van. Csak az van. (mint említettem 38 év.) Szóval, szeretem az afrikaiakat, de ne akarj tőlük semmit, mert akkor nem fogod szeretni őket. Ne dolgozz velük, mert az elmegyógyintézetben kötsz ki (vagy az adósok börtönében).  Afrikát szerencsésebb más szemmel nézni.

Át kell hangolódni, levenni európai szemüvegünket és megértetni magunkkal, hogy a ‘time is money’ szlogenje itt új köntöst ölt: time is just time. Szóval, ha bármit akarsz, akkor neked is szánnod kell rá időt, racionalitást, a hatékonyságot el kell felejteni. De mivel van idejük, ezért arra is jut idejük, hogy átbeszéljék a dolgokat, és konszenzus szülessen. Ezt hagyományosan  a local chief ( a vajda, nagyfőnök, a bölcs stb) vezényli le, de működik kisközösségi szinten is.

Afrika nyersanyagai
Afrika nyersanyagai


Viszont, ha valaki meg akar gazdagodni, akkor Afrikában a helye. Itt bármit el lehet adni pofátlanul drágán. Persze otthon is, de nem ennyire pofátlanul. Otthon van verseny, esetleg fogyasztóvédelem, szabályok, emberi jogok. (vagy legalábbis).


Zene – no igen, ehhez van tehetségük, énekesekben nincs hiány, iskolában, templomban, tüntetésen fenekelnek és táncolnak. A zene mindenkié. Persze amikor népzenét keresek, akkor semmi sincsen. Van a tuc-tuc, gagyi kivitelben, de a lényeg, hogy hangos legyen és gyors ütemű.

Afrika támaszra szorul?
Africa needs support?

Afrikában mindenki egy nap alatt akar meggazdagodni. (tudjuk, a 80-as évek balatoni vállalkozók attitűdje.) Erre a mondatomra Zambiai kirablóim sűrűn bólogattak, hogy tényleg így van. Akkor még nem tudtam, hogy rajtam mutatják majd be. Ez megint csak a rövid távú gondolkodásra vezethető vissza. Ha van valami, akkor azt fosszuk meg, taroljuk le, vágjuk le. Pedig hosszabb távon tart, ha mindennap megfejik, meglocsolják, esetleg ültetnek egy másikat.

Itt a gazdagságot esőnek hiszik, hogy csak úgy jön, és természetesen tenni (erőfeszítést) érte semmit nem kell. (nem is akarnak) Szóval, ha mindent lerombolt, minden elenyészett körülette, akkor meg az van. Az is jól van, jön a hét szűk esztendő, volt már hogy kibírták, most miért ne? Meg egyébként is jön majd valaki, aki segít, vagy akitől elvehető.

Afrika and Bible
Afrika and Bible

Piacon kétszeres az ár, mert kettővel tudnak csak szorozni, de 0.2-vel már nem. Inkább sűrű fillér, mint híg forint elve kizárva.

A rövid távú gondolkodást mindig a klímára vezetem vissza, mert itt nincs tél, és mindig akad valami, csak fel kell törni a kókuszdiót, vagy lelőni egy elefántot.

Európában mi kapjuk a hosszú telet, és ha hegedülünk tücsök módjára egész nyáron, akkor télen megfagyunk és/vagy éhen halunk. Ezért a fehér ember hosszú távon kell és  képes is gondolkodni/ látni. Ez lehetőséget ad arra, hogy tervezzen, üzletet építsen fel, és lássa a jövőt. Ez, mint már írtam a házasodási szokásokban is tetten érhető, mert Afrikában a férfi fizet a nő családjának, hogy öreg napjaik be legyenek biztosítva, ha a cseléd (lányuk) elmegy. Európában a nő családja adta a pénzt, hogy az új generáció biztosabban túléljen. Ez a jövő orientált világkép.

Korrupció.

Afrikában a rövid távú gondolkozásra vezethető vissza a korrupció is, hiszen a vezető nem tudja, hogy ki mikor löki őt ki a hatalomból, így ma kell megtollasodnia. Így elkótyavetyélik az országot, hogy ő anyagilag biztonságba tudja magát mielőbb. Afrika a leggazdagabb kontinens, mert ásványkincsekben a leggazdagabb, kiváló klímája van, és a lakosság még nem szaporodott túl. Még.

Zimbabwe Police
Zimbabwe Police republic

A fenti okból kifolyólag egy szegény kontinens, mert a vezetői megvehetőek, így a nyersanyagok és a mezőgazdasági termékek feldolgozatlanul jutnak külföldre. Ott növelik a gazda(g)ságot.  Ha hosszú távon tudnának / mernének gondolkodni, akkor saját feldolgozóiparuk lenne, és így munkát adnának embereiknek (nyilván az nem kell nekik – teszem hozzá.). Fizetést kapnának, adóznának, amit ismételt fejlesztésekre lehetne fordítani, amíg a feldolgozott árukért is magasabb árat lehetne kapni, és azzal is gyarapodna az ország. Ha a gazdaság pörög, akkor a vezetők széke sem remegne (lásd. Kína, Vietnam). De ez Afrika, itt nincs jövőkép. Csak a ma van és minél többet akarok, ha van rá mód, de azt rögtön – attitűdje.

A politikus papírról olvas, mert persze önálló gondolata neki sincsen. De legalább folyékonyan, hangsúlyozva olvasna. No, de persze ilyen oktatási viszonyok mellett mit is várhatnánk.

Kenya, Lake_turkana
Kenya, Lake_turkana

Meg itt a pozíciók nem képesség alapján osztódnak, hanem uram-bátya, vagy mozgalmi alapon. Vagy, hogy ki tudott több embert kivásárolni, esetleg eltenni láb alól.

Nincs szociális érzékenység, (Max.  a szélesebb családjára terjed ki), mert abból nem lehet meggazdagodni. Pontosabban lehet, mert külföldi segélyek mindig voltak, és azokhoz úgysem jut el, akik valóban rászorulnak, mert akik kezén keresztülmegy (dehogy megy, eltűnik), azok maguk hasznára fordítják. Csóróék úgyis túlélik, ha meg nem, akkor úgysem tud reklamálni.

Az adatok, hogy Afrikában az átlagkereset napi 1-2 dollár, az csak úgy jön ki, hogy a statisztika szakokkal tud dolgozni. Az országokban a lakosság zöme önellátó, így pénzmozgás nincs, ha van is, akkor nem lekönyvelt. Így a statisztikák abból a szűk rétegből átlagolódnak, akik állami gondozásban, elnézést, állami alkalmazásban vannak.

Ivory coast - a vidám lázadók
Ivory coast – a vidám lázadók

Még ízelítő Afrikáról.

1945-90-ig  a polgárháborúk során 4 millió katona halt meg, de közben 14 millió polgári áldozat is volt, miközben 48 millió civil halt meg saját kormányuk miatt. De ez mind semmi ahhoz képest, amit structural violence miatt következett be: 79 millió emberi élet!!!

Afrika nyögi függetlenségét, még bizony gyerekcipőben járnak! 1990 óta csak 5 millió az áldozat, boldog békeévek vannak most.

A Szabad sajtó

Az afrikai újságíróknak is van humoruk, és Afrika Day kapcsán írta a Zimbabwei ellenzéki lap: „Ez a nap a diktátorok napja, akik a 3.- 4. periódusukat töltik a hatalomban. Ezen a napon vezetőink emlékeztetnek arra, hogy össze kell fognunk, hogy védjük a szuverenitásunkat (amíg ők védik a svájci bankszámlájukat).”

„Ezen a napon vezetőink emlékeztetnek minket arra, hogy emlékezzünk afrikai identitásunkra, (amely meggátolja, hogy kifejezzük demokratikus nézeteinket vezetőinkről).”

„Ezen a napon vezetőink emlékeztetnek arra, hogy ellenálljunk az új-gyarmatosítási törekvéseknek. (Ami keletről jön az OK! – értsd Kína)”

„Ezen a napon vezetőink emlékeztetnek arra, hogy hálásnak kell lennünk, hogy saját fajtánk nyom el minket. ” Nagyszerű. De legalább van önreflexió, igaz reflektálatlanul a társadalom részéről.

Chad, kis protein senkinek sem árt...
Chad, kis protein senkinek sem árt…

Szolgáltatások

Ha az ember fizet (általában sokat!) valami szolgáltatásért, az nem azt jelenti, hogy kap is valamit cserébe. Ez csak azt jelenti, hogy a pénzt elteszik, felélik, és semmi nem kerül vissza a projectbe, semmi fenntartás, javítás, fejlesztés. Viszont lesz kocsi, telefon és sör belőle.

Munka

Afrikában mindenki middle man (közvetítő) akar lenni, mert úgy kaszál a legtöbbet munka nélkül, mert mindenki a kisebb ellenállás irányába terjed. Azaz senki nem akar dolgozni. Így kézen, közön minden drágává válik, főleg ha importálniuk kell, mert senki nem termel, csak elad. vagyis a természeti erőforrások kiaknázásával (erdő és állatai), bányászat (-i jogok eladása) ami bevétel. Fent. S ami lecsurog, abból és a maradék, 99.99%.

Teherán pénzváltás után
Teherán pénzváltás után


Amikor kinyomnak egy pénzt (esetleg érmét), már akkor nem ér semmit. (úgy tűnik hosszú az átfutási ideje a nyomdának.)

Egyetlen motivációjuk a pénz. Idealizmus nincs. Na, jó, elvétve van. Munkát ha lehet nem. Munkát véletlenül sem azért csinálja valaki, mert érdekli, szereti, tanulhat belőle. Csakis a hétvégi boríték miatt történik a munkavállalás. Nem munkáról beszeltem, mert arról fogalmuk sincsen.

Inkább úgy fogalmazhatok, hogy munkahelyük van. Még jó esetben megjelennek. Fizetésnapon biztos. Engem kimondottan idegesít, ha valaki (jó) fizetést kap azért, hogy rabolja az időmet, mert nem ért hozzá.

Például a Turist infó-ban általában semmiről nem tudnak, semmilyen kérdésemre nem képesek válaszolni, ha mégis, akkor az téves. S közben szürcsölik a kávéjukat. Milyen jó, hogy nem kell itt élnem és szembesülnöm a súlyos hivatali bürokráciával. De sajnos az máshol is van… nálunk is.

munkavállalás
munkavállalás

A munka csak akkor megy, ha valaki, pld. főnök, ostorral áll a hátuk mögött és ösztökéli őket. Gondolhatnánk, kiváló rabszolgák, de ez sem feltétlen igaz, mert ha motiváltak sem képesek hatékonyságra.


Zimbabwe volt Afrika kenyereskosara. Ami 20-40 éve működött, virágzott, az nem kellett. Most függetlenként tehetik tönkre az országot, felélték, elrontották, ami volt a közösben korábban. Most másét veszik el, történetesen a fehérek farmjait. Persze a kompenzációra nem futja, mert  felélték, a kongói nép mészárosait (polgárháborút) pénzelni fontosabb, mint a saját népük éhezése.

De a populista lépésre szükség van, leölik a fejős tehenet, a jól működő farmokat, és csodálkoznak, hogy nincs kaja. Természetesen a földek egyharmada hű vazullusoknak-hűbérenceknek jut, akik persze a ma hasznát nézik.

Például az öntözőcsöveket is eladják használt hulladéknak, műtrágyázni sem fognak, nem is tudjak, hogyan kell használni, traktor is lerobban egyszer és javítani minek, kézzel is megy a munka, olcsó a munkaerő és a végén csodálkoznak, ha nincs termés, megeszik a rovarok, kiszárad, stb..

Elvenni könnyebb. Azt gondolják, a fehér tapsol egyet és gazdag lett, pedig évtizedes izzadsága fekszik benne.
Paraszt megtermeli magának ami a túléléshez kell, de persze nem lesz arra, hogy benzinre teljen és elvigye a piacra, így marad az ínség, pontosabban lesz az ínség, mert bőség volt előtte. Fehér épített kórházat, iskolát, kutat fúrt és vizet tárolt, és éhség sem volt olyan akut.

Zimbabwe foci
Zimbabwe foci

Bizonytalanság.

Hogy ezek után a külföldi tőke sem jön? Ki az a hülye, aki pénzt tesz ide, aztán jön a kapzsi number 1 mohó (diktátor) és elveszi egy mozdulattal. Még maguk a hűbéresek sem tartják itt a pénzüket, hanem svájci számlájukon inkább. Hátha jön egy másik mohó.  Alkalmatlanok persze a vezetésre, de amit még lehet, kirabolják az országból, mert aztán esetleg más szelek fognak fújni. Aztán az új seprű újra a régi nótát fújja.

érdekes nézni Afrika történelmét, hogy nem jöttek létre nagy birodalmak! A nagyobb egységben való gondolkodás, annak megszervezése meghaladta az akkori képességeiket, ők törzsi szinten tudtak működni.

Afrikai birodalmak

A hatalmon lévőnek erősnek kell látszani, nehogy a régi nyaloncnokok visszavághassanak. Aztán már mindenki a trónért harcol, mert ott büntetlenül lehet garázdálkodni, és ez még a soft verzió, mert itt már nem mészárolnak le milliókat, mint legutóbb Ruandában 3 hónap alatt!!

Itt elég megfélemlíteni őket, a többit kivásároljak, vagy ígérnek nekik (mit?). Ezt tehetik addig, amíg nem sivatagosították el az országot, meg a Földanya is tartogat nekik érceket, ásványokat, amit el lehet kótyavetyélni.

Segélyeket is kapnak a szép nagyszemű gyerekekért, lelkes önkéntesek is mindig beáldozzák tudásukat, munkájukat, magukat, hogy pár év múlva lássák befeccelt energiáik elfecsérlését, mert nem képesek önálló munkára a helyi munkások. Kell aki motiválja hajtja őket.

Haszonelvűség. Afrikában az önkéntes munka azért sem értelmezhető, mert ha tesznek valamit, akkor pénz is kell járjon érte. Vagy valami haszon. Amúgy miért dolgozna? Nincs semmi lelkesedés, elköteleződés, tenni akarás. (A változtatni, fejlődni akarásról szó sem lehet.) Arra mennek, amerről több haszon várható (minél kevesebb erőfeszítés révén.)

korrupcio Afrikában és a világban

Ha valamit nem tud megcsinálni, akkor inkább hagyja, nem mutatja ki, hogy nem tudja. De nem kérdezi meg, hogyan kellene csinálnia, mert ezek szerint tanulni szégyen. Vagy csak nem kíváncsi olyanra ami munkához kötődik.

Európai voluntárik (önkéntesek) ássák a pöcegödröt az iskolának! De nem jut eszébe senkinek a faluból segíteni, pedig nekik készül! Nehogy már esetleg megtanulják, hogyan kell ásni, esetleg a gyereke ne kapjon vérhast a higiénás viszonyoktól.

Megkezdett bármilyen project rögtön leáll, ha elmennek az európai önkéntesek. Semmi nem történik azután, és a sok energia, és pénz (a fejlett országok adófizetőinek milliárdjai) mind a semmibe vész. Mintha fekete lyukba öntenénk.

Pontosabban a probléma halmozódik, mert az újszülöttek  -Semmelweisnek és európaii segélyeknek köszönhetően – manapság életben maradnak, ennek köszönhetően etetik is,  fel is nőnek egy darabig. De aztán? Kell nekik még több ételt adni, mert adj enni 10 éhezőnek, s 20 év múlva már 100-nak kell adni, mert lesznek utódaik. Tehát a probléma a segélyezéssel nincs megoldva. De majd biztos jönnek lelkes fehér önkéntesek, amíg meg nem halnak, vagy a lelkesedésük el… Vagy amíg meg nem erőszakoljak, ha nő. vagy ha kellően túlnépesedtek, akkor valamilyen ürüggyel ismét egymás torkának esnek.

Miért is csinálják az önkéntesek, ha maguk az érintettek nem akarnak változtatni léthelyzetükön???? S ezt komolyan kérdezem! Költőien..

Igen, Afrika nem akar erőfeszítést tenni semmiért, azért még főleg nem, hogy életminősége javuljon. Energiaminimumra törekszik.. pardon.. épp ott van. Persze ez a szó, hogy minőség, megint csak Európából értelmezhető. Ha van valami haladás (megint egy értelmezhetetlen szó számukra), az addig van, amíg valaki tolja a szekerüket, utána ha rajtuk múlik akkor lerobban. Karbantartani nem fogja, javítani meg pláne nem. Itt Európában is van hasonló mentalitás, ez inkább embertípus függő.

Viszont Afrika kiélvezi az életét, legalábbis a fiatalkorát. De egyébként kiéli a mát, de az sajnos azt is jelenti, hogy felél mindent maga körül, lepusztít. Lásd erdők, nemzeti parkok. amíg az európai erőfeszítést is tesz, hogy élvezhetővé tegyék az életet.

Esztétikai érzék vagy kívánalom nem létezik. A házak dekorációján a kézműves termékeken. Az a plusz befektetett energia amiről beszéltem, az hiányzik. Nem is érti miért is kell? Neki a funkcionalitás a legfontosabb. (és lássuk be diktatúrák is egyszerűbbek a demokráciánál.)

Ami (számunkra) kellemes, szép épület született, az ott úgy pusztul le, ahogy van. Nem fér a fejükbe, hogy valaminek nem csak funkciója van, de szépsége is. Na jó, a nőnek legyen formája, ha vele van. Ez igény. Meg esztétika. Igen, a hormonok szintjén van. No, de ez sem igaz, mert 5 éves kislányokat és 80 éves nagymamákat erőszakolnak meg. Nap, mint nap! Nem viccelek. Dél Afrikában regisztrált statisztikák alapján 29 másodpercenként erőszakolnak meg 1 nőt. Ez kell a férfivá váláshoz. Szokás. Az pedig nagy úr. Azt átírni lehetetlen. Ahogy a nagycsaládos modellt.

Soha nem válaszolnak a feltett kérdésre. Pontosabban, nem a feltett kérdésre válaszolnak. Pl. XY helyre megy a busz? Igen – a válasz. Aztán csodálkozom, amikor megérkezek, hogy irányítanak egy másik buszhoz.

Vagy amikor kérdem, mennyibe kerül egy SMS küldése. Ekkor elkezdi mondani, hogy ugyan nincs egység a telefonján, de ha veszek, akkor annyit beszélek, amennyit akarok. Tényleg nem komplex kérdésekkel jövők, de nem értik.

No meg az is sokat elárul attitűdjükből, hogy fogalmuk sincsen, mennyibe kerül egy perc beszélgetés mobilon. Nincs előre tervezés (gondolkodás), addig használják, amíg tart. Utána, ha bajban vannak sem tudnak telefonálni. Sebaj, a mobil úgyis csak státusz szimbólum. Látszani kell.Láttatni kell. 2006-ot írunk.

Nem mondják azt, hogy nem tudom, (nem egyenesek??), ehelyett elkezdenek gondolkodni (úgy csinálni), törni a fejüket (agy??), hogy mit is kellene mondani. Csakhogy mi /én hülye európai hajlamos(ak) vagyunk azt gondolni, hogy az idő, pénz, és ők ilyenkor rabolják az időmet. Nekik az idő az idő. Az van. 38 év. Csak az van.  Ez van.


Hazudnak – a mi terminológiánk szerint – ugye Lao Ce bölcsességét tudják: az igaz szó nem kimondható. Megint csak látszani valaminek, ami nem ő/ nem az.

Elvenni valamit mástól nem elítélendő gyakorlat, sőt államilag támogatott foglalkozás, mert a rendőrség hasznavehetetlen. Ők persze elveszik a hasznot maguknak, sanyargatva a polgárokat, lassítva  a forgalmat, ellenőrizve a gumikopást, az utaslétszámot a buszokon, hogy levegyék a sápot. De ha bűnözőkkel állnak szemben, akkor nem tesznek semmit. Aztán pld Ugandában a nép kezébe vette a törvénykezést, és aki lop ott helyben meglincselik és megölik. Na az volt az egyetlen déli ország, ahol este is ki lehetett menni az utcára.

Vicces, de igaz, hogy nincs a rendőröknek számítógépük. De ez érthető akkor, ha tudjuk hogy telefonjuk és CB-jük sincsen. Ha akarsz valamit, akkor neked kell elmenni rendőrért és furikáznod őket. Persze az a legjobb, ha el is kapom magam a bűnözőt, hogy rövidre zárjuk a folyamatot. De az a legjobb, ha magam  is büntetem meg. Lásd Uganda példáját. Mert az működik amit Te megcsinálsz. Mástól ne várj semmit.

 Tudás nem érték. Tudják (esetleg) a dolgokat, de nem értik. Meg sem próbáljak. Beléjük verték, hogy: how are you? I am fine, és ennyi. (Ahogy egy tudós mondta, they have limited mental capacity). No persze erre az oktatási rendszer is rájátszik, mert akik nyugaton tanultak egészen más hozzáállást tükröznek, de most ugye nem róluk beszélek, hanem akik beszorultak a saját rendszerükbe.

 Már tényleg kezdem azt hinni, hogy agyilag képtelenek felfogni dolgokat, és kezdek arra vetemedni, hogy azt gondoljam, hogy a darwini szelekció az európai embereknél évszázadok során támogatta / kiválasztotta a tanulásra fogékonyabb egyedeket./ Ez lett a túlélés kulcsa.

Magyarul, a nyugati civilizációban a tudás érték, hatalom és erő. Ez lett a túlélés, a jól élés kulcsa. Afrikának erre csak 100-200 éve volt csupán, így azonos oktatási feltételek esetén is a fekete bőr alatt motiválatlan lény dobog. (lásd USA oktatási statisztika pld. versus indiai és kínai diákok.)

Meg sem próbálhatjuk feltenni azt a kérdesd, hogy: mit gondol erről vagy arrólNem gondol. Persze senki soha nem tette fel nekik ezt a kérdést. Megmondták neki mit tegyen és kész. (Ez is irritálhatja olvasóimat, de a többség sajnos ilyen, rengeteg okból kifolyólag, amiket már részben említettem. Járjatok utána, ha nem hiszitek. Persze aki Eu-ban kap lehetőséget tanulni, azok briliáns elmék lesznek, jópárral találkoztam, és biza ők csinálták felkeléseket is.

Afrika nem inventive (találékony). Semmit sem sajátítanak el maguktól. Mástól sem. Ha egy ázsiai lát valami ötleteset, másnap már megszervezte, legyártotta, forgalmazta. Pld. Afrikában (Mozambik) cukornád túltermelés van, eladhatatlan a cukor, rágcsáljak is a nádat, de véletlenül sem látni, hogy kipréselnék a levét, és azt árulnák. Főleg gyömbérrel és citrommal. Pedig olcsóbb és jobb, mint a Coca Cola, és munkát ad (na, jó az nem kell nekik), szóval megélhetést is adhatna az embereknek. De nem, rágcsálják, eddig is azt csinálták és működött. Ázsiában viszont minden utcasarkon ihatunk egy pohárral.

Nem kreatív, nincs problémamegoldó képességük, nem önállóak. Millió példát hozhatnék, de csak egy: a foto-boltban a belső vitrin betörött. Ezért, amíg be nem üvegezik újra (pár hét biztos), addig nem is árulnak. Meg sem próbáljak átcsoportosítani a dolgokat, és még amikor kérem sem hoznak ki mutatóba az áruból. 

Aztán csodálkoznak az afrikaiak, hogy a kínai még a markológép kezelőt is Kínából hozza. Az ott van időre, dolgozik is (hétvégén is), és nem kell külön rabszolgahajcsár a háta mögé.

Afrika felső és középosztály élete.

Az erőt, a dominanciát ki kell mutatnia. A szupermarketben táblán kell figyelmeztetni légzőtársaikat, hogy maguk tolják a bevásárlókocsit, és ne az őrt csicskáztassák. Ugyebár a fekete nem tudja magát megkülönböztetni a másik feketétől a színével, így a viselkedésével próbálja.  Leszól másokat, lenéz, várakoztat, véleménye van ugyebár, amit papírról olvas, mert beszélni és gondolkodni nem tanult meg az oktatási rendszernek is köszönhetően.

Egy Dél – Afrikai viccet citálva: Mi a különbség a turista és a rasszista között?? Egy óra! (mert egy óra múlva rasszistává válik a turista)

Miért van az, hogy az átlag kedves, segítő, mosolygós, gyerek, amire újgazdag lesz, azaz új-pozicionista, átfordul sebzett elefánttá. Persze még szaros a seggük, de meg kell mutatni, hogy kik ők, ami még mindig abból áll, hogy felesége, marhája van.

Amint jobban megy egy országnak, rögtön lenézi a másikat. Ugyanolyan rasszista lesz mint voltak koloniális elődei. Jottányival sem jobbak. Pld Dél-Afrikába menekült sok dolgos Zimbabwei. S elkezdtek kenyeret sütni, és olcsóbban tudták adni, mint a Dél-Afrikai helyiek, akik elmentek a szupermarketbe, rátettek 50%-t és eladták. De ahelyett, hogy a profitjukat befektették volna és nyitnak egy sütödét, inkább felhergelék a helyieket, hogy migránsok fuuuujjj, felgyújtották boltjukat, elüldözték őket. S másnaptól ismét vehették a kenyeret a megszokott inflált áron!!. This is Africa my friend.

A kisbuszos maffiák dettó, nem jöhet létre miattuk működő tömegközlekedés. Aki újítana azt kicsinálják, megölik. Ez a verseny nálunk. (De gondolom ez ismerős a mai Mo-ról is. 2012)


Pazarlóak. Amint megtehetik, végtelennek tekintik a világ mannáját. Villája felépül, jeeppel jár, csillog a cipő és illatozik a bőre, csillogásra telik, de vízcsapra nem, a falakra festés és glettelés is ráférne, de a haja van rendbetéve. Ja az is műhaj.

Karácsonyfa még feldíszítve, TV szól egész éjjel, a lámpák sem alszanak. Konyhában az edények végüket járják és vízbe-grízt (ugáli) esznek naponta (leginkább kézzel). S ezek a gazdagék. A TV, magnó rádió egyidőben zajong, miközben szót váltanak egymással, a gyerekek rohangálnak. Állandó vibrálás, biztos, hogy nem az otthon érzést juttatja eszembe.


No meg feka feleség sem kellene, elkepesztő, hogy mennyire tudják unni az életet és mennyire érdeklődés nélküliek, már-már idegesítő. Pedig értelmiségi család. Gyerekeik pedig tényleg csak azért vannak, mert jöttek, és szaporodni kell. S mennyire semmi figyelmet sem adnak gyerekeiknek az már fájó. De ugye kifelé virítani kell, haj belőve, műhaj, krémekből sincs hiány. Az vagy akinek látszol. (akinek-aminek hisznek) – a kulcsmondata Afrikának.

Iskola – természetesen szegény, Zimbabwében segély kukoricából főznek ebédet nekik, sokan csak ezért járatják iskolába a gyereket. Meg addig is nyugi van otthon, készűlhet a következő.

Motiváció! Természetesen könyvek is csak mutatóban vannak, minden sokadik gyerekre jut egy. Persze látogatásom után a tanárok mire kérnek tőlem pénzt? A telefonvonalra!  Majdnem rájuk borítottam a vizet! Nem infrastruktúrára, könyvekre vagy vmi ami az oktatás színvonalát növeli. csak a saját érdekük volt a szemük előtt. Ennyit a hivatástudatukról. Mert az nem volt az egész 600 fős iskolában, se WC! Nos, a tanároknak ennyi közük van a diákokhoz, hivatáshoz, mondhatnám önzőnek is őket, érdektelennek…

Az oktatás – ismétlés, beléjük verik. Hogy mit? Arról fogalmuk sincs, de vissza tudják mondani: ’egy két há, jön a policáj’. Az oktatás az éneklést és a betűvetést jelenti 8 év alatt. De ez is már sikertörténet.

Felelősségtudat hiánya. Gyereket simán ott hagynak másra pár napra, minden előzetes értesítés nélkül. Értesítéssel pár évre is. J Fehér ember a kutyájáról is jobban gondoskodik, esetleg odakészít vizet és kaját, mikor odaadja valakinek.  No meg könnyedén árvaházba adják a gyereket, mert leszül, pasi lelép, s ugyebár kell egy új remény a felemelkedésre, abban a gyerek zavar. De hol van ilyenkor az extended family?

Afrikában azt gondolják (tényleg rossz ez a szó), azt hiszik, hogy a gyereknevelés elintézik azzal, ha nem felejtett el enni és inni adni porontyának.

Gyerekek meghalnak az unalomtól, mert semmi játékuk nincsen, hiszen az sok pénzbe kerül. (Természetesen fodrászra, mobilra, taxira akad pénz.) Eszükbe sem jut, hogy maguk készítsenek játékot. (kivétel falun a PET palackból készült autócska.) Persze ezt senki sem tanította meg nekik, és így marad a TV üressége. Persze hogy rendetlenek, mert zsugorítják az agyukat és nem törődnek velük.


Mondhatnánk, hogy önző társadalom, amelyben mindenki magára gondol, de igazából hagyományosan ez nem így van. Itt a tesóm gyereke, az enyém is, a nője… hm, nem tudom, ezt nem kötik az orromra.

A Nő. – az nem más mint vagina. Bocsánat, nem. Vagina és cseléd. Ja és verni is lehet, és nem is szégyen. Még soha sem élveztek a szex-et, de a gyerek jön. Kettő, három. Idejük van. Ha addig együtt maradnak.

Alig van olyan család, ahol van papa is a gyerek mellé, hamar eltűnnek a pasik. No responsibility, nincs semmi felelősségtudat. Semmi. A jelen van.

Viszont a hímnek (elnézést, hogy így jellemzem őket), mindenképpen van több nője. Itt persze tovább él a tradíció! Attól nagy ember valaki, hogy sok felesége van. Igaz, ma már nem felesége, mert azt már nem tudja megfizetni, mert ugye az pénzbe kerül, és itt inkább látszanak pénzesnek, de nem azok. Azért egy éjszakára futja. Meg italra és pár szép szóra, amíg tele van vérrel a derék alja. (Azért vannak vallásos és nagyon tisztességes családfők, de ugye nem ez az általános, így nem is ezt emeltem ki.)

Mivel a feleség teher, no meg fizetni is kell érte, így mar inkább csak szeretőik vannak. Az ugye nem számít, ha utána megszül pár gyereket, mert az nem érdekli. Lényeg, hogy van 1, s még egy rovátka lehet a listáján, amíg esetleg a nő dögrováson, mert rá marad a gyerek terhe. Mert, hogy mennyi szenvedést hagy maga mögött, azt leszarja. Mit eszik majd az szerencsétlen kölök, nem számít, mert addigra már éppen másfelé vadászik.

Vagy ugyebár éppen másét vadássza. A nő meg úgyis arra fordul, ahonnan remény van egy kis figyelemre, létbiztonságra, pénzre. Igen, beárazzák a találkát. Persze aztán rádöbben, hogy újra csak megdugták, és ha pechje van, jön egy (még egy) csemete, és esetleg a vész: az AIDS.

Mire eszmél, már a pasi tűnt is tova, gyereke is a nyakán, és járhat orvoshoz is. No de miből? No, de a nő is szívbaj nélkül árvaházba teszi a gyereket, jobb esetben nagyira ruházza őket, valószínűleg ilyen előzmények után nem is érzi sajátjának. Így a 11 milliós Zimbabwének van 600 ezer árvaházi lakója. Közülük minden 3. HÍV pozitív. Fényes jövő. Ez mutatja a kötődést az utódokhoz, meg a család súlytalanságát. Másrészről persze elvárják, hogy a család eltartsa valahogy. Vagyis neki legyen jó, minden más hátrébb sorolva. igen önző társadalom. Farkastörvények.

Kórház – azt nem tudom, de szinte biztos, ha műtenek, akkor neked kell vinni a vért. Ha van eszed, akkor az orvost is, mert az oktatási rendszer ugyebár.. szar.

Kórházakban naponta néhány 5-6 eves gyerek kerül be nemi betegségekkel. Amikor firtatják a mamát, hogyan lehetséges ez, akkor persze fedezik a férjüket, aki megerőszakolta a gyereket.

Étel – Igénytelen – vízbe grízt (ugáli, sima,) képesek enni minden nap. Ha van más is, akkor is vízbe grízt esznek. Só és egyéb fűszer nélkül. Itt az éves nem gasztronómiai élvezetet jelent, hanem csak annyit, hogy az éhségérzet elmúljon. Még valami tűzön sült/főtt húst készítenek.

Bizony ezer évek kellenek, hogy kialakuljon valami magas kultúra. Az törékeny is, mert komplexebb, s elég egy ínséges időszak, háború, barbár nép, és máris újra a kőkorban vagyunk.


Ennek egyik jele mit már említettem talán Mozambik kapcsán a homok evés. Nem vicc, ízesítik sóval borssal, és a terhes nők fogyasztják. Igen ásványi anyagokat így juttatják be. Dél- Afrikában kő variációban is megtalálható a piacokon, habár már a tiltott szerek listájára került.

Persze lehet pillangó babokat is kapni sülve, jó fehérje forrás. Én tradicionális ételnek tekintem, mert ugye a vízbe gríz, az már európai hozomány, hiszen a kukorica Dél -amerikai szerzemény.

Afrika nyelvei

De vannak újítások is, pl. Nylonzacskóban sütik a rántottát! Szerinted megolvad a műanyag? Fogadjunk, még soha sem próbáltad. Szerintem zseniális.

Reggelente a fagyott tejet olvasztják, forralják a zacskót a rezsón. Nem gondolkodnak előre, hogy előző este kivegyék a mélyhűtőből.

Befőttes gumiról rögtön a pénzköteget összefogó gumira asszociálnak. Ők arra használjak, mi befőttre. Tán ha nálunk is nagyobb lenne az infláció, mi is arra használnánk.  Foggal nyitják a sört. Nem macsóságból, hanem virtusból.

NET kávézóban, fodrásznál, hegyi menedékházban 20 éves magazinokat lapozgathatunk. Mondom, időutazás ez az Afrika. Vissza a kőkorba.

Természetesen van elefánt, krokodil, víziló, babboom, drága szafari és zéró turista. Mert itt lenni drága mulatság, de tudjuk, hogy Afrika egy nap alatt akar gazdag lenni, így a kemping gyakran 200-400 dollár per éjszaka!!!

De egypár négyzetméter homokot a semmi közepén is 10 dollárért adnak, így nem csoda, hogy az elmúlt 4 hónapban csupán 7 éjszakát voltam guest houseban (el is tűnt a pénzem), és 3 éjszakát kempingben. Itt most a telet nyomják, éjszaka gyakran 4-8 fok van, de szerencsére esős időszak már elmúlt, így a csillagos ég és az álmaim még az enyémek.

Biztos sok-ezer dolgot kihagytam, emlékeztessetek rá, hogy arra is figyeljek esetleg. Majd még fésülgetem egyszer, de azért szeretnék valamit megosztani az itt létemből, meglátásaimból, főleg milyen az élet.

Hogy mit láttam, azt majd diavetítésen láthatjátok, ha megérkezem. Eddig Lesotho, Namíbia és Malawi a legígéretesebb, kíváncsi vagyok mi lesz Tanzániában és Kenyában.

Szívesen várok bármilyen reakciókat.  Persze, lehet véleményt is ütköztetni (sőt kell is!). Provokatívan írtam, mert erre tudok kisajtolni reakciókat. De mielőtt bárki lerasszistázna, érdemes elgondolkodnia, hány évet élt kint, melyik országban, negyedben, ennyi pénzért, és kikkel vegyült. Én alulról láttam a dolgokat, megszenvedtem értük,  1,5-2 évet utaztam ott, érdekes kontinens az biztos, de nem nekünk való az a társadalom. De próbáld ki mindenképpen.

Lehet úgy visszajönni Afrikából, hogy csak ámulunk a vadas parkokban, meg milyen kedvesek az emberek 8amíg pénzt remélnek tőled) , meg hogy  milyen szegények (szerintem szegénység mentális eredetű), de akkor nem látták, és nem értették Afrikát. Vagy nem voltak itt. De ezek után lehet, hogy nem is lesznek??

Gábor Csonka – vandorboy

From Malawi 2006, Jó nyarakat nektek!!

Ha folytatni szeretnéd, akkor itt van a következő bejegyzésem

Ha folytatni szeretnéd, akkor itt van a következő bejegyzésem

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. Gyere haza pajtás, mert ha a mieink csak kódorognak a nagyvilágban ahelyett, hogy itthon családot alapítanának, akkor könnyen meglehet, hogy mire 20 év múlva hazajönnének, itt már nem lesz magyar ország. Hanem lesz egy Magyarországnak nevezett valami, tele az általad leírt mentalitású népességgel, épp csak errefelé világosabb színben. Csakhogy a bőrszín nem számít, hanem az értékrend, a morál, meg a munkakedv…

  1. Itthon vagyok most, s mostani vetítéseimen próbálok értékrendeket is felmutatni.. meg a vandorboy FB oldalamon is olyan bölcsességeket osztok meg, amit érdemes követni.. Jah és kint külföldön azért sokkal magyarabbnak érzem magam mint itthon.. furcsa nem? Na Miért?

 2. KEDVES ANDOR
  KÖSZÖNÖM KIMERÍTŐ KOMMENTEDET, ÖRÜLÖK, HOGY VÉLEMÉNYEM REAKCIOT VÁLTOTT KI.
  MINT RADIOS KOLLÉGA, RÉGI RESTANCIÁMAT ROVOM LE NEKED, MELYRE KRISTOF EMLÉKEZTETETT A MOSTAN GLOBETROTTEL MEETINGEN. MOST TUDOK VÁLASZOLNI, MERT MOST ÉRTEM HAZA S TETTEM PONTOT 9 ÉV UTAZÁSOMRA. sZERINTEM MINDKETTEN NYITOTTAN UTAZUNK, DE ÉN AZÉRT TÉNYLEG ALULRÓL LÁTTAM A TÁRSADALMAT, AHOL NEM A PÉNZ OLDOTTA FEL A HELYZETEKET (KOZLEKEDES, SZALLAS STB), HANEM AZ EMBERI NYITOTTSÁG VAGY ZÁRTSÁG. eNNEK JEGYÉBEN IRTAM, S KOMMNETELEK MOST IS.
  (AZ ÉN KOMMENTJEIM LESZNEK NAGYBETŰSEK)

  ,,Alapvetoen szeretem az afrikai embereket.,,

  Minden piréz ellenes hangoztatja, hogy a pirézek között is vannak rendesek, sőt neki is van piréz barátja.

  ,,gyerekek integetnek vagy kovel dobalnak ha meglatnak,,

  Több hónapos afrikai tartózkodásom során sohasem tapasztaltam ilyen nyílt agressziót, egyedül háborús övezetekben tudom elképzelni, hogy ilyen történjen.
  JAVASLOM OLVASS UTAZOK BLOGJAIBOL TÖBBET, VAGY IRÁNY ETIOPIA PLD.

  ,,Szoval, szeretem az afrikaiakat, de ne akarj toluk semmit,,

  Nem is akarni kell, hanem kérni.

  IGEN, KÉRHETEM A BUSZT, HOGY INDULJON EL HA LEROBBANT, MEG HOGY NE VÁGJANAK ÁT, HANEM LEGYEN NORMÁLIS NEXUSUNK. ABBAN A PILLANATBAN, HOGY INTERAKCIÓBAN VAGY VELÜK, RÁJÖSSZ, HOGY ŐK MÁSKÉNT GONDOLKODNAK. THIS IS AFRICA MY FRIEND A VÁLASZ MINDENRE, AMIRŐL ŐK IS TUDJÁK, HOGY NINCS JÓL. ÉN PEDIG BIZTOS NEM AKAROM, HOGY ÉLETÜKET MENEKÜLT TÁBOROKBAN TÖLTSÉK, KÉRNI PEDIG BIZTOS NEM FOGOM.. EGY MÜKÖDŐ ÉLETETMODELT NEM AKARNAK MAGUKÉVÁ TENNI, A RÉGEN MŰKÖDÖTTET PEDIG ELFELEJTIK MÁR.

  ,,Viszont ha valaki meg akar gazdagodni, akkor Afrikaban a helye. Itt barmitt el lehet adni pofatlanul dragan.,,

  Tág fogalom a bármit el lehet adni. Azon kívül Afrika nem tartozik a stabil-biztos piacokhoz, hiszen az átlag lakosnak nincs pénze, tehát nincs vásárló erő.
  HA NINCS CUKOR 100 PÉNZÉRT, CSAK 200 ÉRT , AKKOR ANNYIÉRT FOGJÁK MEGVENNI. NINCS ALTERNATIVA, KONKURENCIA, VISZONT VAN MAFFIA, ERŐ, S A KONKURENSEK KIVÉGZÉSE.

  ,,Persze amikor nepzenet keresek, akkor semmi sincsen. Van a tuc-tuc gagyi kivitelben, de a lenyeg, hogy hangos legyen es gyors,,

  Azért, ha az ember szeretne autentikus afrikai zenét hallani, hallhat. Több koncertet hallgattam végig iránytaxikban.
  NA JAH, DE MENNYI ÉLŐ TRAD. KONCERTBE UTKÖZTÉL BELE????

  ,,Afrikaban mindenki egy nap alatt akar meggazdagodni. (tudjuk, 80-as evek balatoni vallalkozok attitudje.),,

  Sőt, sok mai magyar vállalkozó is ,,balatoni származású,,
  NEM IS SZERETJUK ŐKET, UGYE?….

  ,,Erre a mondatomra kirabloim surun bologattak, hogy tenyleg igy van. Akkor meg nem tudtam, hogy rajtam mutatjak majd be. Ez megint csak a roved tavu gondolkodas-ra vezetheto vissza. Ha van valami, akkor azt fosszuk meg, taroljuk le, vagjuk le. Pedig hosszabb tavon tart, ha mindennap megfejik, meglocsoljak, esetleg ultetnek egy masikat.,,

  Az a sok millió afrikai család ,akik több generációs földművesek, állat tartók ,nagyon jól tudják a természet szabályait, a reflektálatlan rablás a turista szektorban érződik, ahol a fehér embert valóban sokan fejőstehénnek nézik, de amíg egy átlag turistát Budapesten 5000forintért visznek el a Deák térről a keletihez, nem sokban különbözünk a tehénfejőktől.

  SAJNOS NEM, A BŰNÖZÉSNEK MI CSAK A MARGÓJÁN VAGYUNK, MERT UGYE OTT BACKPACKER MŰFAJ SZINTE NEM LÉTEZIK OTT.
  ILLETVE AZÉRT A NYUGATI ORSZÁGOK ELÉG SOK AFRIKAI ÉLETSZINVONAL NÖVELŐ PROJECTBE TOLJÁK GDP JUK 1-2 SZÁZALÉKAT

  ,, Piacon ketszeres az ar, mert kettovel tudnak szorozni,,
  Igen merész kijelentés ez közel egy milliárd emberről.

  TE IS TUDOD JOL, HOGY NEM 1 MILLIÁRDROL IROM…HANEM AKIVEL ÖSSZEHOZOTT A SORSOM

  ,,a feher ember hosszu tavon kell es kepes is gondolkodni/ latni. Ez lehetoseget ad arra, hogy tervezzen, uzletet epitsen fel, s lassa a jovot.,,

  Ehhez képest Mo-n is hallani olyan politikusról, aki gyorsan akar(t) meggazdagodni, és olyan családról aki plazma tv miatt adósodott el.

  IGEN, DE MINT RENDSZER ÉS STRUKTURA.. MI HOSSZU TÁVRA VAGYUNK BERENDEZKEDVE.

  ,,Afrikaban a roved tavu gondolkozasra vezetheto vissza a korrupcio is, hiszen a vezeto nem tudja, hogy ki mikor loki ot ki a hatalombol, igy ma kell megtollasodnia.,,

  Sok iparilag fejlett országban is magas a korrupció,

  HÁT AKKOR TE NEM LÁTOD MI ZAJLIK OTT

  Amerikában majd minden második film az állami korrupciót állítja pellengérre. A korrupció sokkal komplexebb kérdés, sok esetben kényszerhelyzet a korrupció gyakorlása, hiszen az az afrikai határőr, aki nem kap fizetést, csak korrupt módon juthat pénzhez, tehát a munkája része ,hogy kenőpénzt fogadjon el.

  ERRŐL BESZÉLTEM

  ,,Afrika a leggazdagabb kontinens, mert asvanykincsekben a leggazdagabb, kivalo klimaja van, s a lakossag meg nem szaporodott tul.,,

  Afrikáról un block nem lehet kijelenteni, hogy kiváló klímája van, mégiscsak egy 30 300 000 km²-es földterületről beszélünk Afrika alatt. Hogy a lakosság túlszaporodott e, nehéz egyértelműen meghatározni, Ruandában például a túlszaporodás volt a legfőbb oka a népirtásnak.

  a SZAHARÁT LESZÁMÍTVA, NEM GÁZ, SŐT..

  rUANDA – KERDEZZ MEG 10 ÉV MULVA EMBEREKET ERRŐL A KÉRDÉSRŐL

  ,,Ha hosszu tavon tudnanak / mernenek gondolkodni, akkor sajat feldolgozoiparuk lenne, s igy munkat adnanak embereiknek (nyilvan az nem kell nekik),,

  ….

  ,,A politikus papirrol olvas, mert persze onallo gondolata neki sincsen.,,

  Általánosan jellemző a politikusokra, hogy papírról olvasnak, ez nem afrikai jelenség.

  DE 3. OSZTÁLYOS SZINTEN OLVASSA…

  Nem igaz, hogy minden politikus papírról olvas, és hogy nincsenek önálló gondolataik. Kwame Nkrumah például papír nélkül mondta el híres függetlenségi beszédét, Leopold Senghor költő volt, Julius Nyererére amolyan Afrikai Könyves Kálmánként tekintenek, hogy néhány példát említsek.

  AZ EGYMILLIÁRDBOL 🙂

  ,,Meg izelito Afrikarol. 1945-90-ig a polgarhaboruk soran 4 millio katona halt meg, de kozben 14 millio polgari aldozat is volt, mikozben 48 millio civil halt meg sajat kormanyuk miatt.,,

  Nem értem, mi a különbség a polgári áldozat és a civil között? 62millió ember biztosan nem halt meg 45év alatt a ,,saját kormányuk miatt,,

  ,,De ez mind semmi ahhoz kepest, amit structural violence miatt kovetkezett be: 795 millio emberi elet!!!,,

  Ez az adat abszurd, mely minden realitást nélkülöz.

  eGY AFRIKAI NAPILAPBOL MASOLTAM KI A PÉLDÁT, MIA KULPA..

  Az 1950es években körülbelül 200millió ember élt Afrikában,

  NA IGEN, DE MENNYI HALT? MALÁRIA, S EGYÉB BETEGSÉGEK ÉS NÉPIRTÁSOK KAPCSÁN?

  mely a 80as évekre megháromszorozódott.
  VÉGE LETT A POLGÁRHÁBORUKNAK
  Érthetetlen Vandorboy mit akart közölni.

  ,,Amikor kinyomnak egy penzt (esetleg ermet), mar akkor nem er semmit.,,

  Nem kell a zimbabwei dollár 2008as fiaskójából kiindulni.

  PONT OTT VOLTAMM AMIKOR IRTAM

  A Dél-Afrikai rand európai szemmel is stabil pénz.
  FEDEZVE GYÉMÁNTTAL ÉS ARANNYAL… VOND KI BELŐLE AZ ÁSVÁNYOKAT, ÉS UGY NÉZD MEG MENNYIT ÉRNE.

  ,,A munka csak akkor megy, ha valaki fonok ostorral alla hatuk mogott es osztokeli oket. Gondolhatnank, kivalo rabszolgak, de ez sem feltetlen igaz, mert ha motivaltak sem kepesek hatekonysagra.,,

  Ez vegytiszta rasszizmus!
  KEVERVE EGY KIS TAPASZTALATTAL… NEM CSAK ENYÉMMEL, HANEM AZOKÉVAL, AKIK KINT ÉLNEK, DOLGOZNAK, FEHÉREK FEKETÉK..
  JAH ÉS FEKETE RASSZIZMUS IS VAN JAVÁBÓL.

  ,,Zimbabwe volt Afrika kenyereskosara. Ami 20-40 eve mukodott, viragzott az nem kellett.,,

  Ha Vandorboy minimális energiát fordított volna a poszt-koloniális afrikai történelem tanulmányozására, tudná hogy az általa kenyereskosárnak vélt Zimbabwe valójában Rhodézia néven működött.

  bIZONY TUDOM, HA OLVASTAD ZIMBABWE BLOGOMAT, OTT KIFEJTEM.. DE KERDES, HOGY AZ EGYÉB OLVASÓK TUDJÁK-E?

  Mielőtt bárki szentté avatja Ian Smith-t és kormányát, figyelmébe ajánlom a tényt, hogy (Dél)- Rhodézia ,,virágzása,, a többségi társadalom kizsákmányolásán, igazságtalan földelosztáson, egyenlőtlenül kölcsönzött hiteleken, valamint a Nemzetközösségből való kilépésen s embargókba szaltózáson nyugodott.

  DE A HÉTKÖZNAPI EMBEREKNEK VOLT MUNKÁJUK, KENYERÜK, OKTATÁS, EGÉSZSÉGÜGY, NEM KORRUPT BUROKRÁCIA, ÉS BIZTONSÁGUK!

  ,,De AZ AFRIKAI nem kerdezi meg hogyan kellene csinalnia, mert ezek szerint tanulni szegyen.,,

  Pontos számadatok alkalmazása is szégyen?
  ABBOL DOLGOZOM AMIT TALÁLTAM.. A TÖBBI TAPASZTALAT

  ,,No de ez sem igaz, mert 5 eves kislanyokat es 80 eves nagymamakat eroszakolnak meg. Nap mint nap!,,

  Hol? Egyébként ez sem Afrikai jelenség, a világon mindenhol erőszakolnak meg nőket, Stieg Larsson óta tudjuk hogy Svédországban milyen arányban lesznek a nők erőszak áldozatai.
  HM, AKKOR BESZÉLGESS AFRIKAIAKKAL,FŐLEG DÉL FELE SZAHARA ALATT..

  ,,Korhazakban naponta nehany 5-6 eves gyerek kerul be nemi betegsegekkel. Amikor firtatjak a mamat, hogyan lehet, akkor persze fedezik a ferjuket, aki megeroszakolta a gyereket.,,

  Vandorboy mestere a hivatkozás nélküli vádaskodásnak
  SEGÍT E, HA AZT MONDOM, HOGY XY. A bLANTYRE-I KORHÁZ FŐORVOSA MONDTA 2005 BEN?

  ,,Etel – Igenytelen – vizbegriz kepesek enni minden nap. Ha van mas is, akkor is vizbegrizt esznek. So es egyeb fuszer nelkul.,,

  Nem tudom, Vandorboy merre járt, én Afrikában rengeteg finom helyi fogást ettem Afrikában.
  KENYÁTÓL LEFELE AZÉRT NEM HULLANAK A MICHLEIN CSILLAGOK

  ,,Lehet ugy visszajonni afrikabol, hogy csak aamulunk, milyen kedvesek az emberek, meg hogy milyen szegenyek, de akkor nem lattak, es nem ertettek Afrikat.,,

  Az etnocentrizmus jobban megrészegíti az embert, mint a pálinka.
  VÁZOLTAM AZ ESSZÉM ELEJÉN A PROBLÉMA MIBENLÉTÉT. NÉZHETED AZ Ő SZEMÜKKEL, DE NEKIK SEM JO IGY.

  1. én is, de azért lássuk be, Afrika nem a hátizsákosok paradicsoma. D-K Ázsiában sokkal kedvesebbek, önzetlenebbek az emberek, s nem is olyan drága. De tény: Afrika különös tapasztalás mindenkinek, s Kenya a legkönnyebben utazható ország.. habar lake turkanahoz kicsit rázos eljutni.

 3. Very well said and pretty much on the spot with all your observations. We that live in Africa (South Africa) know all of this already, its just interesting to see how long the foreigners take to figure it out….

  1. Yes, South Africa is an extrem case 🙂 The richest state, but the highest crime and rape rate..
   but has beautifull national parks and nature. 🙂

 4. Ezt írod: „Szivesen varok barmilyen reakciokat. …Persze lehet velemenyt is utkoztetni (sot kell is!).” Ugyanakkor kitörlöd az általad leírtakkal nem egyetértő kommenteket… Kár.
  Nekem is lenne egy-két gondolatom… de ezek után nem pazarlom az időmet arra, hogy leírjam…

  1. Szia
   nem nézem minden nap a kommenteket.. rengeteg dolgom volt a napokban.
   nem szoktam cenzurázni … soha nem történt meg, nem értem mire célzol..
   Ird le a kritikaidat kérlek, meg fog jelenni itt.
   Azt is írd le kérlek, hogy hány évet éltél Afrikában, hogy utaztál ott, merre.
   Pont a héten kaptam egy mailt:

   „Véletlenül találtam a weboldaladra, nagyon tetszett. Csaknem 40 éves dél-afrikai élet után most költözök vissza Magyarországra. El akartam küldeni az Afrikáról szóló oldalakat angol ismerőseimnek de ez az oldal nagyon rosszul van lefordítva, mintha fordítóprogram csinálta volna:
   http://vandorboy.com/en/afrika-karakterologia-kezdoknek-es-haladoknak/
   Ez az oldal jól érthető, ezért el is küldtem nekik:
   Kösz, hogy nem PC (politically correct) cikkeket írsz mint legtöbb Afrika utazó.
   Sajnos, teljesen egyetértek azzal amit az afrikaiak tulajdonságairól írtál, ezért is költözök vissza.
   Üdv: A”

   no comment 🙂 peace

   1. Szia!
    Bocsi, hogy csak most… és bocsi, hogy nem írok inkább semmit… Egy másik „afrikás csoportban” jól megkaptam a magamét valami miatt, még a végén gyökérnek és rasszistának is ki lettem kiáltva, pedig az igazán nem vagyok. Szóval bocs, de inkább maradok csendben, olvasgatok és megtartom magamnak a véleményem.

 5. Gábor! Köszönöm, nagyon jó volt olvasni, nagyban egyetértek veled, holott nekem csak Botswanaból vannak tapasztalataim, de hálistenek akadt azért kivétel. Nemtudom azóta hazajöttél e, de a beszámolódat szívesen meghallgatnám… Lekéstem???

 6. kedves Vandorboy. a Marie Clair-ben olvastam rolad, ott azt irjak 126 orszagban voltal. hany ev alatt? mondjuk 10 mert eleg fiatalnak tunsz. ez azt jelenti h kb 1 honap jut egy orszagra max, ennyi ido alatt valoban ki lehet ismerni egy nepet/ne adj Isten kontinenst! kulonosen felhaboritott ez a resz: „Mar tenyleg kezdem azt hinni, hogy agyilag keptelenek felfogni dolgokat, s kezdek arra vetemedni, hogy azt gondoljam, hogy a darwini szelekcio az europai embereknel evszazadok soran tamogatta / kivalasztodta a tanulasra fogekonyabb egyedeket. Afrikanak erre csak 100-200 eve volt csupan, igy azonos oktatasi feltetelek eseten is a fekete bor alatt buta leny dobog. (lasd USA oktatasi statisztikai)
  Meg sem probalhatjuk feltenni azt a kerdest, hogy: mit gondol errol vagy arrol. Nem gondol.”
  Hitler ilyen gondolatmenet alapjan juthatott el arra a kovetkeztetesre, hogy meddove kell tenni a zsido noket, hogy ez az alsobbrendu faj ne szaporodhasson.

  1. 126 ország az 41 év alatt jött össze (ha ez még a fiatal kategória :)), s kevesen vannak akik Andorraban, Lesothoban, Svázi földön stb,, vagy bármely Közép Amerikai államban (guatemala kivételével) több mint egy hónapot töltenek el.
   Afrikában több mint 1.5 évet voltam, intenzíven, stoppal, gyalog, kiraboltak többször stb.. de persze nem ismerem Afrikát ez igaz.
   Egy Ir orvosnál laktam egyszer, aki 40 éve dolgozik ott Afrikában, s ő azt mondta: Én már valamennyire ismerem az Afrikaiakat, de mit nem adnék érte, ha 5 percre tudnék a fejükkel gondolkodni.
   Azaz ismeri, de nem érti meg. Ő volt az, aki ránézett egy emberre, s tudta mit fog tenni az az ember. De ez nem jelenti azt, hogy érti is őket.
   Kommented többi részéhez csak annyit kérdeznék, hogy hány évet éltél Afrikában, hol, mennyire vegyültél ott az átlag emberekkel stb.
   Darwini selekció ott erősen volt, mert az ösztön világ sokkal erősebb, s ott nem a tudás a túlélés kulcsa, hanem az erő, hatalom, agresszió.. csak olvasad el pár diktátor életrajzát.. asszem egyik blogomba felsorolok pár történelmi ízű könyvet..
   S ha rasszizmussal incselkednek velem: gondolod, hogy ha ilyen indíttatású volnék, akkor kitettem volna a lábamat az öreg kontinensről?
   És itt kár sztem Hitlerrel párhuzamot vonni… de nem árt tudni, hogy évente hány százezer nőt erőszakolnak ott meg Afrikában, hány tízmillió ember esett áldozatul számunkra értelmetlen konfliktusokban. Akár fehér emberek jelenléte nélkül is. Én csak leírtam mit tapasztaltam, s azok akik ott éltek, hogyan látják magukat.
   Köszönöm, hogy meghallgattad válaszomat.

 7. hola gabor…
  hope you are well
  i know little personally about africa except from some personal contact with a variety of africans many of whom had some higher education…the somalis being a big exception
  so i am basically ignorant except what i have read over the years about the continent
  so i am making these comments in a kind, gentle and caring way
  personally, i can follow your journey and agree with many observations on the people level
  however, most folks perhaps have not read as widely and would not follow your generalization about african society, manner of thinking and customs
  one problem is language…when people talk to you in english instead of the local dialect or language, …sometimes much is lost in the translation….sometime i ask myself …is that what they really think or would like me to think?
  you make quite a few generalizations…but you should give more examples to give those a logical structure and answer perhaps some unasked questions
  example……”i can extend my life if i leave”…why…why is the life expectancy at 38?
  if local chief make decisions on the village level, then who decides in the urban areas?
  do they look at bribes the same way we regard them in the west?
  all want to be rich quickly…what about all the people that play a form of lottery in the west
  conception of time=temporary solutions= consequences like crime , robberies,corruption..spread of disease etc…
  a big generalization….examples? to prove same?
  climate a causative, not contributive factor….what about nations like costa rica,so. mexico, indonesia….too many variations and exceptions,no?
  foreign corporations buy out leaders…lets spread the blame equally among africans who participate..it takes 2 to tango…africa had 50 years to get their shit together
  read galeanos open veins of latin america on this topic on that parallel theme
  the section on women my be too generalized….what kind of a response would a woman get asking the same question to women?….and would responses vary from different socio economic levels to say nothing among different tribes,nations and regions?
  back to the stone age level…a value judgement….in 3 years in my town of guarayos i saw i robbery….she was beaten and expelled from the community…no police…it does work on the small town , village level….usos y costumbres….you will find the same in villages in chiapas
  totally agree with your analysis of zimbwabe and the volunteer organizations that operate in africa…for the latter, if a project does not involve some of
  their funds from their pocket or voluntary labor…it wil simply not work….plus everyone has to agree on a giving project ///planning from the bottom up, not the top down
  finally, 2 questions…how did you handle the robbery in the guest house…where?
  and mugging in so. africa…you left us hanging in for details
  as i mentioned in the beginning…i understand your generalizations and broad stroke of the pen, but the average reader may need more facts, examples, situation encounters, etc`to better follow your drift
  my apoligies for being so long winded…it is the retired professor in me
  as always…you commentaries are impressive and from the view of not a tourist , but a discerning observer….\
  i wish you continued safe journey and more adventures in the year 2008
  abrazos pablo
  how did you survive without paprika there?

 8. ,,mely a 80as évekre megháromszorozódott.
  VÉGE LETT A POLGÁRHÁBORUKNAK,,

  A 80as években a következő országokban folyt fegyveres konfliktus Afrikában:

  Angola
  Csád
  Mozambik
  Eritrea
  Nyugat-Szahara
  Szudán
  Uganda
  Szomália

 9. Csak szeretném köszönetemet kifejezni a cikkért. Örülök, hogy még nincs gondolat rendőrség és egy két buta embert kivéve itt (Szegő Andor, Juli) még nem fröcsög mindenkiből a rasszizmus vádja, ha őszintén leírod azt, amit látsz. További sikeres utakat kívánok!

  Julinak üzenném, hogy a Holokausztról hallunk eleget, itt most kivételesen felesleges a zsidó kártyát bedobni, mert nincs erről szó.

 10. Most kaptam meg az oldal címét egy barátomtól. Ámulva olvastam végig, mert valaki végre azt írja le, amit lát, ami van Afrikában. Nekem az első valós információm akkor volt, amikor Párizsig együtt repültem egy magyar férfival, aki ment vissza Afrikába dolgozni. Ő mesélt ezekről a dolgokról.
  Gábor, vigyázz magara, és írj még!

  1. Köszönöm a megerősítést. Igyekszem semlegesen leírni, de persze fehér elemző, időtudatos szemléletem, logikám azért nem eltüntethető a képből.

 11. Mar régebben is olvastam az írást, de csak a mostani ujraolvasással ert meg a válasz. Sztem rohadt jo, szeretem a valódi gondolatokat, tapasztalatokat. A rasszizmusról annyit, hogy te biztos nem vagy az. Csak meglátsz dolgokat es ki is mered nyilatkoztatni. Sok dologgal egyetértek, es nyilván tudjuk, h mindig vannak kivételek es másfajtak, de ez az általános lényegen sajna nem változtat. Mondom ezeket úgy, hogy a férjem afrikai, vannak afrikai barátaim es eddig kétszer voltam Ghanaban, ill.egyszer Elefántcsontparton. Minden hibájával együtt szeretem es visszavágyom oda, de egy hónap után épp elég. Egyszer ezt mondta a ghánai barátom: „szeretem a hazámat, afrikai vagyok,de sokszor ugy érzem, egy forró katlanban elek, ilyennek képzelem a poklot…”es ebből kerekedett egy beszélgetés, es nem a klímát kifogásolta leginkabb. A férjemet is szeretem, elfogadom minden hibájával együtt, mert valljuk be, vannak szép számmal. Sokmindent felfogok, hogy ok hogyan, mit miért csinálnak, de megérteni soha nem fogom tudni. Az ‘african time’-mal en is bőségesen szembesültem, es jelenleg is fogok, a hivatali korrupció bugyrairol ne is beszéljünk, mar előre rosszul vagyok tőle. Mindennek ellenére szeretem, es időről-időre visszatérek. Neked meg sok izgalmas utat kívánok, sok őszinte meglátással.

  1. Köszönöm a megerősítést.. igen sok támadás ért ezen cikkem miatt, habár ha valaki Afrikát a maga valódiságában szeretné látni, akkor bizony hasonló tapasztalatokat szerez. Persze sok pénzzel, szervezetten, vagy rokonlátogatva utazva, nem mélyen belekérdezve, lehet, hogy szépűlnek a dolgok, de ez a lényegen mit sem változtat, csak a szubjektív megítélésen.

 12. Sziasztok, en tobb mint 5 eve elek Gambiaba (on&off). Gambiai szarmazasu Europaban szuletett es nevelkedett felesegemmel nagyon jokat nevettunk ezen az irason, szinte minden mondatnal folemlegettunk torteneseket, konkret szemelyeket es elethelyzeteket amelyekre raismertunk. Minden szavad igaz, sot…. tudnek meg boven hozza tenni. Meselhetnek hogy viselkednek egymassal csalad tagok, hogy verik at egymast, milyen elkepeszto dolgok mennek. Ezt csak az tudja igazan aki elt Afrikaban. Ettol fuggetlenul imadjuk Afrikat, de nagyon esznel kell itt lenni.

 13. Szia!
  Remek cikk, de a helyesírás pocsék:) Jó lenne kijavítani akár egy szimpla helyesírásellenőrző programmal.
  Egyébként nagyon tanulságos!
  Üdv

  1. Kedves Martin
   Igen, ékezetesítenem kellene, de most más prioritásaim vannak. De szívesen veszek önkéntes felajánlásokat, ha valakinek van lelkesedése és ideje kijavítani. Let me know. Szólj, ha igen. Gábor

 14. Visszajelzés: Névtelen
 15. Szia, én ma megírom a formált verziót, át is küldöm ha felveszed velem a kontaktot! Cserébe egy zárt csopiba ki fogom rakni, persze forrásjelöléssel 😉

 16. Maximálisan egyetértek a leírtakkal, én is többször jártam Afrikában, több országban, volt nyugat-afrikai zenész férjem 5+ évig, (Guinea, Senegal) a mentalitás sajnos pont ilyen, ahogy leírtad. Mégis van valami bája és vonzereje a kontinensnek, a fantasztikus zene, a csodás természet, a színek, a pillanatban élés művészete, amire jó rácsodálkozni, de ennek a hosszú távú hatásai miatt tart Afrika ott ahol. Kijózanító tud lenni a pénzéhségük, (az egész családé, mert egy férjjel nyakadba veszel egy 30 fős nagycsaládot is) az erőfeszítést tenni nem akarásuk, a hazudozásuk, és az, hogy fondorlatosan, lelkiismeret furdalás nélkül képesek kifosztani azt, aki csak jót tett velük. Mintha nem lenne semmilyen belső értékrend, csak a látszat legyen szép és jó, és sok lájk a napi 5-10 selfie alatt. Nagyon élveztem olvasni az írásodat, bárcsak elhittem volna korábban az ilyesmi tapasztalatokat, és lettem volna óvatosabb, nem kellene most újrateremtenem egy élet munkájával létrehozott egzisztenciámat a mínuszból, az afrikai férj bizony sokba került… én pedig gazdagabb lettem egy színes, nagyon fájdalmas és tanulságos élettapasztalattal, és már reálisabban látom Afrikát, ahogy Te is. A maga szépségével és rejtett, beégett „hibáival”. Nem lettem ettől sem rasszista, a világ szép és rengeteg csodát rejt még.

 17. Visszajelzés: Anonimus
 18. Szerintem sokak nevében köszönöm meg az írásodat! Ugyan Afrikában nem jártam, de a világ sok pontján jártam éltem, hiszem, hogy jól látom a dolgokat és a hajamat tépem a liberális , agymosott ( mit agymosott? Agyatlan, gondolkozni meg sem próbáló) seggfejektől… akik tényeket az arcukba virítva se meggyőzhetőek… nagyon örülök az írásodnak, mert hátha többen is mégiscsak eltöprengenek az iromány és a bevándorlók által mutatott kép párhuzamjain… engem mindig megköveznek jópáran ( igaz egyre többen helyeselnek is), mert a vallásokat tartom a világ legnagyobb katasztrófájának…. )olyan mint a TV, megmondja mi a tuti), ha lenne jó/értelmes vallás (a buddhizmus pl legalább nem olyan ártalmas, ösztökél), szóval ha lenne; akkor ugyanezen primitív humanoidokat jó dolgokra is rá lehetne talán venni!? Jah neeeeemmm, bocsi, hisz ahhoz megint valamilyen szintű megfélemlítés kellene, nemigaz? Mindegy, lenyeg, hogy amit leírtál, minden félelmemet a helyére rendezte, remélem sokak így lesznek ezzel, mégha le is kell ezzel merülniük a valóságba. Inga

  1. Kedves Inga
   Azért szofisztikálnám kommentedet, mert igenis nem mindegy milyen kulturális közegből jön valaki, s nem mosnám össze az ázsiai- közel-keleti meg az afrikai embereket, s vizsgálnám az okot is miért kényszerültek elhagyni hazájukat, ahol eddig jól elvoltak, s minden oda kötötte őket.
   Illetve szerintem nem a ‘liberális agy-mosott’ emberektől kell óvni a világot, hanem a konzervatívtól, mert a történelem eddig mindig a maradi félelmeken alapuló gondolkodásmódot törölte el a föld színéről. Azokét akik nem a megoldást keresik, azokét akik nem fejlődnek és változnak. Ez az evolúció… a problémákra a megoldást kell keresni, s nem elzárkózni előle. Ezt kell megtanulnunk, s vagy sikerül vagy nem.

 19. Szia,
  baromira tetszik a cikk. Egy „India summázata”-t nem szeretnél írni? 🙂 Kerestem az oldaladon, de annyit találtam, h még feldolgozás alatt.
  Üdv,
  Johi

  1. huh, próbálom utolérni magam.. Indiában 2 évet utaztam, jó lenne megosztani vmit.. talán ha nyugdíjas leszek..:) de gyere el előadásaimra, ott vmi csurran cseppen a tapasztalataimból..:)

 20. Sajnos a leírtak nem csupán Afrikában jelentenek gondot. A túlnépesedés Magyarországon is négyszeres, Bangladesben négyszázszoros. A nők oktatása és az ingyenes fogamzásgátlás, miszerint a cél, hogy csak a kívánt gyermekek szülessenek meg, sehol sem megoldott. (Bocs Alapítvány) A politikában csak a férfias nőknek van helyük, akik mindenhol a jelen gazdaságát építik. Én azért alapítottam pártot, hogy a nők bevonásával a jövőt építhessük (Női Értékek Pártja). Elkelne a segítség ebben, szólj ha tudsz 😀
  „Mivel a feleseg teher, no meg fizetni is kell erte, igy mar inkabb csak szeretoik vannak, a gyerekekkel nem törődnek… azt hiszik, hogy a gyerekneveles el van intezve azzal, ha nem felejtett el enni es inni adni porontyanak. Az iskolában is kiverik belőlük a megértést, csak szajkóztatják velük a válaszokat és így marad az ismétlés–rögzülés tandeme, amely nem enged teret az új idők új dalainak. Így betonozzák be tudatukat időtlen időkig. Ez több mint béklyó. Afrika csak azt érti meg, amit muszáj, ha látja az ostort. Messzire gondolkodniuk reménytelen. A jelenben időznek.”

 21. Voltam persze, minden nap le is tartóztattak.. meg vízumot alig tudtam szerezni – ez a része gáz, amúgy egyéb gondom nem volt, érdekesebb volt mint számíítottam.

 22. Tetszik a cikk tartalma! Érdekes. /Eddig is kb. ilyen elképzeléseim voltak róluk amúgy. 🙂 / Semmi felháborodást nem szült bennem.

  A forma viszont szörnyű igénytelen, már bocs!! Pl. az ékezetek hiánya nemcsak baromi zavaró, de értelemzavaró is több helyen. Ha már magyarul írsz, használd légyszi a magyar ABC-t. Emellett a helyesírás-ellenőrző használata is hasznos lenne, hisz alapvető hibák vannak a szövegben. (kifoJólag ?!?!….)
  Ja és némi tárgyi tévedés: a vízbegríznek semmi köze a kukoricához, a gríz ugyanis BÚZADARA!
  Létezik kukoricadara is, de azt nem nevezik gríznek.

  1. köszönöm a kiegészítést. javítom. Amikor írtam, 2005 egy zambiai gépen, ott nem voltak ékezetek, azóta nem volt időm energiám javítani.. de amint lesz egy szabad napom, megteszem majd.. vagy ha valaki jófejségből megteszi, akkor előbb megtörténik.

 23. Kedves Vandorboy !
  Egyetertek a cikkedben leirtakkal , sajnos ez a szomoru valosag. Annyit azert megkerdeznek toled neked mi a celod az eletben ? Azzal, hogy utazol mit gondolsz hozza jarulsz a vilag fejlodesehez ? Mibol/ki finanszirozod az utaidat ? 🙂

  1. Célom a saját és a külső világ jobbá tétele.. a fény és értelem felébresztése az emberekben.
   A világ és az egyén fejlődése nem az anyagi javak fejlődésében rejlik.
   Az utazás révén egy egészségesebb ember kerül vissza a társadalomba, aki nyitott, kíváncsi, s képes változni / fejlődni, s ezzel egy élhetőbb világot épít.
   Filozófusok nélkül a világ nem ment volna előrébb, ők akik megágyaztak egy új szemláletet, amely egy új világ fundamentuma volt / lett.

 24. Nagyon jó cikk! 😀

  Egy kicsit talán át is vetted az afrikai mentalitást, lévén hogy még nem javítottad az ékezeteket xD

  De nehogy azt hidd hogy én megcsinálnám a helyedben, én is lusta lennék a magaméhoz pedig európai vagyok.

  Fehér vagyok de a munkát nem komálom valahogy én sem 😛

 25. A világlátás és a tájékozottság erény és dicsérendő, a beszámolót köszönjük.
  Viszont hogy az Afrikát elemző irás közepébe hogy került egy a Fideszt gyalázó karikatúra, azt nem tudom. Illetve tudom, ez volt a kötelezően elrejtendő üzenete az egész irásnak. (L. hollywoodi filmek – elég egyetlen mondatot, legtöbbször valami keresztény-elleneset elhelyezni bennük stratégiailag, s a producer már dörzsölheti a tenyerét, elérte célját…)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*