Ausztrália, koala

Ausztrália körutazás

Az utunk után indul közvetlen az Új-Zéland 16 napos körutunk, amihez kapcsolódni lehet. Írj, ha érdekel ez a hosszabbított verzió.

Ausztrália mindenkinek álmai között szerepel, s ami elsőre eszébe jut az a kenguru, koala, platypus (kacsacsőrű emlős), Nagy Barrier Rief, Uluru hegy és az aborigin őslakosság, didgeridoo, road trains.

A szórakoztatóiparból krokodil Dundee, Kylie Minogue AC/DC, INXZ, Nick Cave. Továbbá Ausztráliában van a világon a harmadik legmagasabb várható élettartam. Ez utóbbit nem ígérhetem, de hogy utunk során megismered a helyeket, embereket s a legfőbb látványosságokat, azt meg tudom ígérni.

Ausztráliát bejárni 16 nap alatt lehetetlen, hisz hazánknál 80x nagyobb ország, így csak a legfontosabbakra fókuszálok. Lesz benne tenger, korall zátony, sziklaformációk, sivatag, Uluru, trópusi erdő és klasszikus sziklás hegység is. A legfontosabb városokban a kulturális emlékek, egy élő skanzen. Lesz repülés, kocsi, vonat, hajó és felvonó is utunk során. Unatkozni biztos nem fogsz, és a minimális repülésekből hozzuk ki ezt a 16 napot.

Ha jönnél velünk, érdeklődni itt tudsz az űrlapon. 

Ha pedig Új-Zélandra is mennél, akkor ide klikkelj a programért.

1. nap Indulás este Bp-ről

Indulás délután Bp-ről. Tranzitok Ázsiában.

2. nap repülés, átszállások Singapore/ hongkong

Igyekszünk túlélni a majd 22 órás repülési időt, az időzónákat és a folyamatos ücsörgést. Utunk legnehezebb része, bármilyen kipihenten is indultunk. Átszállások után érkezünk este Melbourne-be.

Melbourne, villamos Ausztrália
Melbourne, villamos Ausztrália

3. nap érkezés Melbourne városnézés,

Még gyötör a jetleg, de neki kell vágni a város felfedezésének, hisz azért jöttünk ilyen messzire, hogy megismerjük a kontinenst.

Melbourne a legeurópaibb város a kontinensen, ahol múzeumok, kiállítások és a 4 évszak 1 napon megtalálható. Kicsit Angliában érezhetjük magunkat, csak a zsúfoltság és a rohanás hiányzik.

A legérdekesebb az Immigration Museum, ahol megtudjuk anno hogyan szűrték meg az ideérkezőket. A Federation square az ottani Deák tér, a Viktória piac az egyetlen megmaradt hagyományos piac (mára már történelem) , a Fitzroy kert, ahol Cook kapitány háza található. A Királyi Botanikus Kert, Állatkert vagy az Akvárium ha a természet van a fókuszban a városban is. De van a kiállítási csarnok, Múzeumok, Nemzeti Galéria, Euréka toronyból 88 emelet magasból élvezhetjük a panorámát. De vannak graffitis utcák is, ha kis szubkultúrára van igényünk.

Ausztrália, Melbourne
Ausztrália, Melbourne

4. nap Organ Pipes Nemzeti park, Ballarat aranyláz skanzen,

         Kora reggel indulás Melbourne-től  10 km-re nyugat felé, az Organ Pipes Nemzeti park-hoz, ahol lenyűgöző sziklaformáciokat nézünk meg. Itthon is van a Balaton felvidéken bazalt orgona, de közel sem ennyire hatalmas és látványos. 3 km , 120 méter szint séta a bazalt sziklákhoz.https://www.trailhiking.com.au/hikes/organ-pipes-trail/

Innen 110km-re van egy aranyláz idejét idéző open air Skanzen, a világ legjobb ilyen létesítménye! 84  usd az egész napos belépő.  A Sovereign Hill Museum-ban korhű öltözékben zajlik az élet, igazi időutazás.

Lehet aranyat mosni, mert a hely innen lett híres az aranyláz idején a 19sz közepe körül, mert itt találták meg a világ 2. legnagyobb aranyrögét, ami 69kg volt. Lehet hagyományos édességboltban vásárolni, de benézhetünk kovács, nyomdász műhelyekbe, van  fotós, és egy iskola is, s mindenki hagyományos 19. századi ruhában jár kel a városkában. Ha elfáradtunk, lehet egy kört tenni lovaskocsival is.

Balarat, Ausztrália

https://winter.sovereignhill.com.au/programs/

Zárás után indulás tovább a tengerpart felé, ahol a szállásunk is lesz.    (Ballarat – Apollo bay 157 km). Mai nap: 328 km – https://goo.gl/maps/qibNQstosHHAuMn88

Alvás Apollo Bay

5. nap  Great Ocean road, Great Otway NP

Ma kora reggel indulunk, hisz hosszú napunk lesz megint. A közelünkben van a Great Otway Nemzeti Park, sok vízeséssel, erdőségekkel 300 éves fákkal. Itt megállunk kilátópontoknál és sétálunk egy kicsit. Kb. 6-7 km-es kirándulásokat is lehet tenni. Ha valaki ezt szeretné, ők korábban kelnek fel. Akik nem túráznak, ők alszanak, reggeliznek, és utána csatlakoznak be hozzánk. ( Ha kihagynád Ballaratot, és 2 kocsink van, akkor lehet rögtön ide jönni pld. és másnap itt talalkozni a csapattal.)

https://www.parks.vic.gov.au/places-to-see/parks/great-otway-national-park

Innen haladunk tovább még 50 km-t a tengerparti úton melyet Great Ocean roadnak hívnak. A Castle cove lookout , kastély Öböl kilátónál megállunk, illetve ahonnan a híres 12 apostolnak elnevezett tengerből kinyúló sziklákat láthatunk. Már az évezredek megtizedelték, de a maradék 7 is látványos. Itt lehet helikopteres sétarepülést is csinálni 100 dollárért 8 perc.

Ausztrália, Great ocean road

Délután pedig visszafordulnánk s kb. 300 km lenne Melbournet elérni. Majd onnan repülünk ki Adelaide-be este vagy másnak kora reggel.

(Ha végig kocsival mennénk Adelaid-ig akkor a Cape Bridgewater-en keresztül mennénk (200 km), mely egy 4km öböl, ahol Austrália legszebb fehér homokos tengerpartja van, háttérben homokdűnékkel. https://goo.gl/maps/FHK8CWdnCoixoqD46)

Mai nap 350 km-t megyünk és Melbourne-ben alszunk. https://goo.gl/maps/NvmTHDvex8Rgwdq39 

6. nap Adelaide városnézés, Kengurú sziget

Hajnalban repülünk Adelaide-be (6.10h, 8h – 80 p. repülés 70 usd)

A reptéren vár járművünk, s egész napos kirándulásra indulunk Ausztrália második legnagyobb szigetére, a Kenguru-szigetre. Ausztrália Galápagosának is hívják. A 45 perces kompozás után kezdődik a kaland. Itt sok mindent csinálhatunk, mert a sziget változatos így unatkozni ma sem fogunk. Mivel találkozunk? Természetesen lesz élővilág, fokakoloniát látunk, ahol több mint 500 egyed él.

Flinders Chase National Park leégett 2 éve, de megfigyelhetjük a vegetáció újraéledését, ahogy Izlandon is a vulkán után. Itt megtalálható és tanulmányozható Ausztrália eredeti flórája és faunája.

Továbbá találkozunk hangyászsünnel, koalák, fókák, pingvinek és természetesen kenguruk. Érintetlen partszakaszok, történelmi világítótornyok, természetvédelmi területek, földalatti barlangok, ritka méhfajok, ínyenc helyi finomságok.

Megtekintjük az oroszlánfóka kolóniákat, a Hanson-öböl Vadasparkban, ahol láthatunk fákon pihenő koalákat is.

Változatos növényvilággal, különleges állatok (fókák, cetek, kenguruk) büszkélkedhet. Emellett különleges sziklaformációkat is találunk itt, ahol nagyon szép fotókat készíthetünk.

Megnézzük a látványos Admirals Arch-ot (kőív), ahová a sziklákra épített sétányon keresztül jutunk el a kilátópontig. Visszaindulva a komphoz akár további kengurukat és wallaby-kat is láthatunk.

Létezik 90 perces Óceán szafari is 60 usd-ért ha valakik szeretnének.

Miután visszaértünk és lesz időnk, tehetünk még 1 kört Adelaide-ben. Az Adeline-i Botanikus Park, a Szent Péter katedrális az Állatkert és a Nemzeti Bor Központ (National Wine Centre) is érdekes lehet, vagy meglátogatunk egy borászatot a közelben.

7. nap  Adelaide – Uluru  repülés

https://www.qantas.com/au/en/flight-deals/flights-from-adelaide-to-ayers-rock-uluru.html/adl/ayq/economy

Adelaide ind 11.20 – Yulara (AYQ) Mutitjulu reptere érkezünk 12.50h – (90 perc, 110 USD)

Bérlünk kocsikat, majd irány  a Kata Tjuta (Olga hegy) színes szikláihoz. Ott 3.6 km-t kirándulhatunk,, szintben egy Gellért-hegy lesz. Délután pedig az Uluru Aboriginal (őslakos) Kulturális Központ látogatjuk meg, ahol többet megtudhatunk a helyi ananguiak történelméről és kultúrájáról. 

Aborigin, Ausztrália
Aborigin, Ausztrália

Uluru a világ egyik legnagyobb monolit sziklája 340 méterre emelkedik ki a környező síkságból. A naplementét ennél az Ayers Rocknál egy pohár ital és snack mellett nézzük meg. Ilyenkor olyan, mint ha egy rövid ideig vörösen izzana a szikla. Ez az élmény minden idelátogató “kötelező listáján” szerepel. A helyi Abo-k szent helye, így manapság már nem lehet felmászni a tetejére, de a látvány távolról még szebb.

Ausztrália, Uluru
Ausztrália, Uluru

Alvás Yulara-ban.

(FIGYELEM: kérésre itt bővíthetünk + 1 napot, és akkor a 230 km-re levő kings kanyont is megnézzük, sétálunk a környékén, majd tovább autózunk még 200 km-t és Alice Springből szállunk ki. )

8. nap   Uluru – Brisbane városnézés

Hajnalban egy egészen különleges kilátóhelyhez, az Uluru melletti Talinguru Nyakunytjaku-hoz utazunk napfelkeltézni.

Innen csodáljuk meg a felkelő nap fényétől izzó Nagy Vörös sziklát. Mikor az első napfény sugarai megjelennek a homokdűnék felett, az Ayers Rock életre kel, amikor a fény és árnyék táncol felszínén.

termeszvár az ausztrál végtelenségben

Utána irány a reptér s indulunk Brisbanee felé a trópusokra az ország keleti részéhez.

ind 10.25h  – érk 13.55h (3h repülés) 120 usd

Brisbane egy igazi élő város, kellemes klímával,  múzeumokkal, van  botanikus kert, virágok, orhideák és tengerpart. Az aranypart fele lesz a szállásunk, így aki másnap pihenne, neki közel a tengerpart. De aki egy nemzeti parkos kirándulásra jönne, neki is közel van így a kiindulópont.

Alvás Brisbane

9. nap  Brisbane – Cairns

Repülők: 11.20, 14.20, 17,20  (2h20p.) 80 usd

Ma  szabad program, ahol lemehetünk az Arany partra, vagy Springbrook vagy a Tamborine Esőerdőbe sétálni. (120 km) Vízesések, kis tavak, természetes kőhidak, kilátópontok, lombkorona séta, és ami a legkülönlegesebb: glow worm barlang (világító férgek, egy különleges barlangban élő féreg, mely a fényével csalja lépre a rovarokat, melyek rabul esnek a „hálójában”. https://www.viator.com/tours/Brisbane/Springbrook-and-Tamborine-Rainforest-Tour-Including-Natural-Bridge-and-Glow-Worm-Cave/d363-5688QDTSP

Ez kb. 120 km-re van.

Inenn nem messze a Lamington National Park, vízesésekkel.

https://goo.gl/maps/1FFqKJE7GbtnJMHx9

Délután ismét ki de most a Gold Cost reptérre és repülünk Északabbra Cairns és az egyenlítő felé.

(Lehet 16.20 Gold coast-ról is repülni)

( FIGYELEM: Itt bővíteni fogunk valószínűleg 1 napot, szuper hely tetszeni fog, s akik Nemzeti parkoznak, ők is be tudják fejezni nyugodtan. A többieknek meg pihenés, múzeumok lehetnek.)

Érkezés, csomagokat felvesszük, tranzit a szálláshoz. Elfoglaljuk a szállásunkat, ahol a következő 3 éjszakát töltjük. Séta a városkában, és élvezzük a szálloda medencéjét.

Alvás Cairnes

10. nap   Cairns – Hajótúra a Koral- zátonyokhoz

Ma egy egész napos Külső Korall-zátony kiránduláson veszünk részt. A több ezer km hosszú Ausztrál Nagy Barrier Reef több mint 2900 zátonyt tartalmaz, sokszáz szigettel egyetemben. Itt kiválasztunk egy helyszínt, s egy gyönyörű katamaránnal fedezzük fel a Michaelmas Cay egyedülálló korallzátonyát és környezetét: egy érintetlen homokos partszakasz az óceánban, melyet hullámzó zátony vesz körül, és egy védett rész a vándorló tengeri madarak számára.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A kirándulás része egy snorkelezés a korallzátony sekély részénél. De élvezheti a korallzátony egyedül álló növény és állatvilágát anélkül, hogy vizes lenne. Egy méterrel a vízszint alatt, a hajó belsejében üvegen keresztül csodálhatja meg az óceán élővilágát. Svédasztalos ebéd, sütemények, kávé, tea helyben.

A program végén katamaránnal utazunk vissza Cairns-be.

Alvás Cairns

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

11. nap   Kuranda Nemzeti Park

Mai nap sem telik tétlenül. Kora reggel a Kuranda Nemzeti Parkba indulunk, először a Skyrail Rainforest kabinos felvonóra szállunk, amellyel Kuranda-ba utazunk. 7.5 km hosszú utat 90 perc alatt teszi meg. A kabinunkon keresztül egy felejthetetlen élményben lesz részünk, mivel az esőerdő felett siklik, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tájra és vissza a városra is. Felfele vannak átszállópontok, ahol tehetünk egy rövid esőerdős sétát is.

A megálló pontokra érve kiszállunk a felvonóból, s gyönyörködhetünk a tájban. A faluba érkezve megnézzük a Koala Kertet, az Ausztrál Pillangó és lepke farmot és végül a Madárvilágot. (Kuranda Koala Gardens, Birdworld and the Australian Butterfly Sanctuary). Ezek mind tematikus parkok, kvázi állatkertek.

Visszafelé panorámavonattal Cairnsbe utazunk, melyet a 19. században építettek. 15 alagútban, és 37 hídon keresztül tekergünk, ereszkedünk vissza a tengerpartig. A vasútvonal látványos tájakon kanyarog, végig trópusi környezetbe gyönyörködhetünk egy sör mellett. A program végeztével, transzferbusszal visszautazunk a szállodába.

Alvás Cairns

12. nap   Cairns pihenőnap – Sydney

Repülők:  7h, 17.35h (3h repülés) – 90 usd

Mai nap pihenünk, élvezzük a szálloda medencéjét, de a tengerhez is elmehetünk. Délután a  menetrendhez igazodva átrepülés Ausztrália legnagyobb városába, Sydney-be. Érkezés után transzfer a szállodába.

Természetesen aki aktívan akarja eltölteni a napot, neki egy bennszülött kulturális parkot vagy krokodil farmot tudok ajánlani. Aki szeretne közelebbről megismerkedni Ausztrália őslakosainak kultúrájával, életével, azokkal meglátogathatjuk a Tjapukai Aboriginal Cultural Parkot. Itt megismerkedhetünk az őslakosok kultúrájával, ételeikkel, táncaikkal, dobálhatunk bumerángot.

Ebéd után egy krokodilfarmra is elmehetünk, ahol megismerkedhetünk a környék és Ausztrália egyik legveszélyesebb élőlényével, a sósvízi krokodillal. Van etetés, krokodil attack, meg fotózkodás ezekkel az ősi sósvizi hatalmas hüllőkkel. It tmég lehet kengurúkat és koalákat is látni.

Majd irány vissza Cairnsbe. Transfer a reptérre, s irány Sidney.

Szállás Sydney-ben

13. nap Sydney, Blue Mt. (Kék-Hegység), Leura

Egész napos kirándulásra indulunk a látványos Kék-hegységbe, mely az UNESCO Világörökségi listán is szerepel.

Featherdale vadaspark lesz az első megállónk, ahol ölelhetünk koalákat, kézből etethetünk kengurukat és termetes vombatokat nézhetünk és akár krokodilokat is fotózhatunk. A Vadvédelmi Parkban Ausztrália legnagyobb magángyűjteménye található az ausztrál őshonos állatokról és a madárvilágról.

Hét hektárnyi természetes környezetben helyezkedik el, s itt lehetőségünk lesz kézből etetni a kengurukat, wallaby-ket és emukat is. De találkozhatunk barátságos koalákkal is.

Echo pont lesz a következő állomásunk, ahonnan a különleges 3 Nővér hegycsúcsokra látunk rá, mely – sziklás csúcsok hármasa. Ez egy 170 méteres sziklafal szélén található. A Scenic World kilátópontnál 360 fokos kilátás nyílik a Jamison-völgyre.

Ha akarunk, innen elugrunk a festői Leura városkájához, ahol lehet shoppingolni. Ez a gyönyörű város visszavisz az időben. Leura város híres az antik üzletekről, valamint a cukorka üzletről, ahol több mint 1000 szokatlan édességet gyűjtöttek össze a világ minden tájáról. 

Sikló, Blue mountain, Ausztrália

 A program tartalmazza Scenic World belépőjegyét, amivel igénybe tudjuk venni a vonatot, siklót és a libegőt is.

Innen a látványos kötélfelvonón megyünk tovább, ami  az országban a legmagasabban fekszik.

A Látvány vasút pedig a világ legmeredekebben menő vonata. Mindegyikkel rálátunk  más-más perspektívából a környező hegyekre.

Visszatérve a Sidneybe, ha lesz időnk még és erőnk, akkor teszünk egy hajós utazást is, ahol megismerkedhetünk Sidney építészetével és történelmével. A Darling kikötőnél végződik kirándulásunk késő délutáni órákban.

Visszatérve Sydney-be a 2000-es Olimpia helyszínét, a Sydney Olimpiai Parkot látogatjuk meg, vagy választunk egy múzeumot.

Alvás Sydney

14. nap  Sydney klasszikus látnivalók

Majd szabadprogram, idegenvezetőnkkel gyalogosan ismerkedünk a várossal.

Elmegyünk az Operaházhoz, az Öböl-hídhoz, kilátótoronyhoz. The Rocks of Sydney városrész hangulatos pub-jai, ahol a gyarmati örökséggel találkozunk. Waterfront, Sydney Akvárium, Tusseud Múzeum, Ausztrália múzeum, Kortárs Művészetek múzeuma, Queen Victoria épület,

Powerhouse (tudományos) múzeum, China town, kínai kert, botanikus kert, vidám park, Bondi beach, de bármelyikhez is elmehetünk. https://sydneyuncovered.com/sydney-tourist-attractions/

Lehet öböl hajókázós vacsorára befizetni és élvezni a napnyugtát háttérben a csodás várossal, hidjával és az operaházzal.

15. nap Sydney Budapest

Délelőtt pihenés vagy városnézés ami kimaradt, múzeum látogatás.

 Délután indulás a reptérre, becsekkolás és indulás a monstre repülőútra.

16. nap érkezés Bp-re a délelőtti órákban.

Ha jönnél velünk, érdeklődni itt tudsz az űrlapon. 

Az utunk után indul közvetlen az Új-Zéland 16 napos körutunk, amihez kapcsolódni lehet. Írj, ha érdekel ez a hosszabbított verzió.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies