Malapascua szk. Fülöp szigetek

Bali – Borneó – Fülöp Szigetek körutazás

Borneo, Tunku Abdul Rahman
Borneo, Tunku Abdul Rahman

Készítettem egy rövidített verziós utat, amihez 14 nap szabi elég. Pár ismerősömhöz még lehet csatlakozni.

Lehet csak egy részre is érdeklődni, ha valakinek ez túl hosszú lenne. Ez 23 nap, 5+8+10.

2019 Okt 17 – nov 9

Várom jelentkezéseteket, kérdéseiteket itt

1. nap indulunk Budapestről Balira

BUD – Denpasar repülés, 1 átszállással, kb. 18h repülési idő.

 1. nap Bali, Kuta beach

Délután körül érkezünk Denpasarba Bali fővárosába.  A csodálatos örökzöld, kellemes klímájú hindu vallású Bali szigetét nézzük meg az elkövetkezendő napokban. Ha valaki korán kel, akkor mindig lát szép ruhába öltözött nőket és férfiakat, ahogy a reggeli imával egyben le is teszik kis áldozati tálkáikat, ételeiket az isten szobrok elé.  És Balin templomokból és szentéjekből nincs hiány. Fantasztikus érzés látni egy élő vallásosságot.

Érkezésünk idejétől függően állítjuk össze a következő napok programját. Ha délután érkezünk, akkor Kuta környékén szállunk meg.

 1. nap Tana Lot, Mengwi, Batik üzem, kézműves piac, Ubud

Reggel elindulunk megismerni a szigetet. Denpasartól északra van egy tengerparti templom, Tana Lot, és érdekes sziklaformációk. Sétálunk 1 órát, majd indulunk tovább a hegyek felé. Mengwiben megállunk, ott található Bali második legnagyobb szentélykomplexuma, a Pura Taman Ayu. A templomot egy lótuszokkal borított tó közepén emelték még a 17. században. 1937-ben felújították, majd kibővítették. A nagy területen elnyúló építmény három udvarból áll. Szép parkja sétára hívogatja az arra látogatókat.

Innen megyünk tovább Ubud felé, ahova kb. 3h alatt felérünk. Útba ejtünk egy Batik üzemet, ahol látjuk a kelmefestés és nyomás hagyományos eljárásait.

Útközben az Ubud közelében levő kézműves piacra is ellátogatunk, mely a legjobb kézműves piac Balin. Sokféle mütyürt, szuvenírt, faárut, dísztárgyat árulnak, olcsón, persze alkudni azért kell, hiszen Balin ez szabály.

A bázisunk a hegyekben Ubud lesz, Bali kulturális fővárosa. Délután elfoglaljuk szállásunkat.

Este kulturális programok, a választék széles, ott eldöntjük, hogy bambusz gamelán koncertet, vagy Mahabharatából előadást, Katak táncot vagy más Balinéz táncelőadáson vegyünk részt.

 Szállás egy szép hotelben Ubudban

https://goo.gl/maps/QxHfYVy519r

 1. nap – Ubud, Goa Gaja vízesés, Gunung Kawi, Tirta Empul, rizsteraszok

Kora reggel, amíg nincs nagy meleg, elindulunk saját buszunkkal Észak fele. Első állomásunk a egy vízesés, amit fentről is madártávlatból is fotózhatunk, de a lépcsősoron lesétálva újabb aspektusát láthatjuk, és meg is lehet mártózni az üdítő friss vízben. Miután kigyönyörködtük magunkat, irány a Gunung Kawi misztikus, sziklába vésett templomcsoportja. Innen is kilátás a gyönyörű rizsföldekre, majd a történelmi emlékekhez. Innen nagyon közel van egy híres zarándokhely, ahol rituális fürdőt vesznek a helyiek a halhatatlanság reményében. Minden vízköpő mást szimbolizál pld.: egészség, boldogság, szeretet. Az örök élet forrása fölé a X. században épített Tirta Empul templomot is megnézzük egy kellemes séta keretében.

A sziget különlegessége a fűszer kertek ahol meg is lehet kóstolni őket, illetve a luwak kávé. Mindenképpen érdemes megállni egy kávé ültetvénynél is. A cibet macska (pálmasodró macska) ürülékében fermentálódó Luwak kávé készítés folyamatával is megismerkedhetünk, majd kipróbálhatjuk. Csokigyár is van a szigeten, ha inkább ez érdekel minket.

Útközben, ha szerencsénk van belefutunk egy kakasviadalba, de teraszos rizsföldek, dombok, hegyek, hangulatos táj végig garantált.

Hazafelé pedig útba ejtjük a Jetiluwih vagy Tegalalang rizsteraszokat, ahol sétálunk, fotózunk.

Ezután ha marad időnk felmegyünk a Mount Batur irányába, a vulkán kilátópontokig, de ennyi több mint elég egy napra.Így elérjük az esti kulturális előadást.

https://goo.gl/maps/wGfV7xoCp4D2

 

 1. nap Ubud – Malajzia (Kuala Lumpur)

Ma a Majomerdőt látogatjuk meg, ahol szabadon kószálnak a makákók. Kézből is lehet őket etetni, de közben vigyázzunk táskánkra és szemüvegünkre is, mert könnyen elszaladnak vele. Nem vadak, csak szemtelenek, ricsajosak és sokszor összeverekednek az ennivalón. Fotósoknak izgalmas téma. Bali szigeten több majomerdő is van, de az ubudi a legszebb. Lehet benne sétálni, nézelődni, csodaszép, ősfás trópusi esőerdő, hindu szentélyekkel megspékelve. Utána pedig Ubud utcáin nagyon sok képzőművészeti bolt van, lehet ajándékokkal gazdagodni.

Ha van érdeklődés (és idő, repülő indulástól függően), akkor a tenger fele menet a sziget Délnyugati csücskében található Uluwatu híres tengerparti templom együttesét is meglátogathatjuk, ahol délutánonként látványos zenés szertartás és tánc részesei lehetünk. Utána a napnyugtát megcsodálni már tényleg csak hab a tortán.  (Ha ezt nem választjuk, akkor akár ma délután is elrepülhetünk Malajziába.)

Transzfer a reptérre, s 2 órás utazás után megérkezünk Malajziába.  A hivatalos beléptetés (pecsét) után, busszal bemegyünk a főváros központjába, letesszük csomagjainkat a szállásunkon, s indulunk felfedezni a várost.

Alvás Kuala Lumpur (értelemszerűen repülő indulása függvényében tervezzük a napunkat

https://goo.gl/maps/mFn61WXWsCs

 1. nap Kuala Lumpur (KL) – Borneó

Ma elindulunk felfedezni a metropoliszt. Elmegyünk a belvárosba, ahol a Brit koloniális épületeket találjuk illetve érdekes pontjai a városnak a Merdeka tér és a királyi palota, Nagy Mecset is mind. A közlekedés elég összevissza, rengeteg metró, hév, monorail közlekedik párhuzamosan, de nem egy egységes rendszerbe foglalva.  Utána a modern világ egyik szimbólumát, a 451 méter magas Petronas Ikertornyokat, ahová fel is liftezhetünk 171 méter magas átjárójához, hogy megcsodáljuk az előttünk elterülő várost. (kb. 20 usd)  A délutáni további része szabadprogram, ki-ki válogathat kedvére a további látnivalók közül.

Este átrepülünk Kuchingba.

A repülőgép indulásának a függvényében indulunk a reptérre, majd 2h repülőúttal irány Borneó.

Szállás Kuchingban: hotelban, ellátás: reggeli.

http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/7243

Aki visszajön ide és maradna még KL-ba, azoknak még sok opciójuk marad.  Csak pár ötlet:  Nagyon sok érdekes hely és múzeum van a városban.  Múzeumlátogatások:, pld Iszlám Múzeum, vagy a Nemzeti Múzeum.   Körbejárjuk a vibráló kínai, majd az indiai negyedet, így aki még nem járt arra, képet alkothat milyen is az élet Ázsia többi részében.  Nagyon élő, vibráló, hangos, tele boltokkal, éttermekkel. Batu Barlang KL-től északra.

 

 1. nap Kuching (Borneó) – Bako Nemzeti Park

Borneó a világ 3. legnagyobb szigete, Sarawak pedig Malajzia legnagyobb területű állama, mely Borneó nyugati része . 124 450 négyzetkilométer területű, lakossága kb. 2,4 millió.  Itt található fővárosa Kuching, a macskák városa. Érkezési időponttól függően,  ismerkedés a várossal, séták. Alvás Kuchingban

 Hajnalban 1 órát utazunk a helyi busszal a Bako NP. bejáratáig, ahol motorcsónakra szállunk. Sétálunk a ’dzsungel parton’, ahol a ritka hosszúorrú proboscis majmokat is láthatunk a fákon. Illetve kirándulásokat teszünk ösvényeken a kilátópontokig, ahonnan szép kilátás a partokra.  (Aki nem akar túrázni, mehet kis motórcsónakokkal is). Útközben ismerkedés a növényvilággal, húsevő növényeket is látunk. Haza délután indulunk motorcsónak, busz. Majd séta Kuchingban.

Alvás ismét Kuchingban.

 1. nap Sarawak Cultural Village skanzen, Semankong orángután rezervátum

Reggel sétálunk Kuchingban, kimegyünk a piacra.  Utána saját busszal a fehér homokos Damai Beach mellett fekvő egyik Skanzenhez igyekszünk (belépő kb 55 usd) . A hosszúházaihoz látogatunk, ismerkedés Borneó törzseinek életével, akik az egykori fejvadászok voltak.  Ebéd, majd  kis városnéző program Kuchingban: árkádos gyarmati épületek , kínai múzeum, kínai templomok, parti sétány, piac, szuvenír sor.

Délután pedig ellátogatunk egy orángután központba, ahol megmentett állatokat szoktatnak vissza a természetbe, akik etetési időben kimásznak vagy fáról lekúsznak az etető platformokhoz. 10 méterre tőlünk láthatjuk ezeket a szelíd főemlősöket. Csodás élmény. Illetve kis dzsungel és botanikus sétákat is lehet tenni.  (Lesz még egy másik orángutános program 5 nappal később is)

Utána vissza Kuchingba

Alternatívaként lehet más programot is választani:

Pld. délután 16h-tól  (3h) Santubong hajó túrára is mehetünk, mangrovékon keresztül, hátha látunk Irrawaddy delfineket. 60 usd / fő    Láthatunk még proboscis majmokat,  krokodilokat, ezüst majmokat ( silver-leaf monkeys), illetve egyéb trópusi élővilágot. (fireflies, long-tailed macaque monkeys, monitor lizards)   http://borneoadventure.com/tours/sarawak/santubong-wildlife-cruise/

Alvás ismét Kuchingba

 1. nap Mulu Nemzeti Park, motorcsónakos túra,

Ma reggel ismét repülőre szállunk és irány kelet felé. Sarawak legnagyszerűbb nemzeti parkja szerintem a Mulu Nemzeti Park. Ázsia egyik legnagyobb barlangrendszere is itt található, ahova holnap motorcsónakkal, ma pedig kis kirándulással jutunk el. Ma kezdetét veszi dzsungeles felfedező utunk.  A park formalitások után elfoglaljuk szállásunkat, majd helyi parkőrökkel 1h séta után a Deer- és Lang-barlangokat keressük fel.  Sok érdekes infóval látnak el sétánk során. Több millió denevér otthonául is szolgál a barlang, melyből napnyugtakor repülnek ki ezek a kicsi emlősök, és egész éjszaka élelmet keresnek, melynek tömege testsúlyuk felét is kiteheti. https://hu.wikipedia.org/wiki/Denev%C3%A9rek

A denevérek természetes szúnyogirtóként működnek a környéken, ezért szállásunk környékén alig van szúnyog.  Rendkívül látványos esemény, érdemes kivárni. Ezután visszasétálunk 3 km-t a Nemzeti Park központjában lévő szállásunkra.

Aki a dzsungel esti arcára kíváncsi, be lehet fizetni éjszakai túrára, s szakavatott vadőr segítségével fénycsóvánkkal levadásszuk az éjszaka aktív rovarokat, hüllőket és kétéltűeket. Nem is gondolnánk, hogy milyen aktív a föld, a lombkorona szintje és egy sor egzotikus állatot láthatunk. Mindenképpen javaslom, ha komplexitásában szeretnénk megérteni az életet a trópusokon.

Szállás:Muluban, bungalóban, hálóteremben

 1. nap Mulu Nemzeti Park

Ma reggel motorcsónakkal egy helyi törzsi falut és turista piacát nézzük meg először. Ezután közelítjük meg a Clearwater-folyó forrását, ahonnan  cseppkőformáiról ismert Wind-barlangot, majd a közeli Clearwater-barlangrendszert fedezzük fel. Itt kell lépcsőzni is felfele a bejáratig. Ez151 km-es hosszúságával Délkelet-Ázsia leghosszabb barlangrendszere, benne nyitott és zárt szakaszok, a világ leghosszabb barlangi vízrendszerével, megannyi beszakadással és hatalmas termekkel.  Délben visszaérünk bázisunkra.

A délután pihenésé, vagy aki még kíváncsi  nagyon klassz tanösvények vannak, ahol sokat tanulhatunk a természetről, ökoszisztémákról. 3-4 km séta, sok informatív táblával.

Extra pénzért lehet lombkorona sétára is elmenni, amikor 30 méter magasban fapallókon sétálva ismerkedhetünk a helyi flóra és faunával.

Szállás: Muluban, bungalóban, hálóteremben

 1. nap Mulu Nemzeti Park – Kota Kinabalu

Még hajnalban kisebb sétát tehetünk ismét a paradicsomban, megnézzük a múzeumot, majd irány a mini reptér, és átrepülünk Kelet Borneóra, Sabah régióba. Kota Kinabalu. Transzfer  a városba, pihenés, városnézés, felkészülés a következő napra. Gasztro élmények.

Szállás Kota Kinabaluban

 1. nap Kota Kinabalu, Tunku Abdul Rahman Nemzeti Park

https://goo.gl/maps/QnGnJ75C5yB2

Ma 1 napos tengerparti kikapcsolódás. Megérdemelt pihenőnapunkat a Kota Kinabalutól alig 15 perces hajóútra található Tunku Abdul Rahman Nemzeti Park trópusi szigetein, Sapin és Mamutikon töltjük, ahol lehetőség van barnulni a fehér homokos strandokon vagy éppen sznorkellezhetünk a türkizkék tenger élettel teli korallszirtjei között. Délután pedig elmerülhetünk a messze földön híres sabahi konyha legjobb fogásaiban.

Szállás  – Kota Kinabaluban

 1. nap Sandakan – Sepilok orángután rezervátum, Maláj medve rehabilitációs központ

Hajnalban repülővel átrepülünk Sandakan-ba, Sabah keleti részére. Reggel 9-kor az első busszal (vagy taxikkal) elmegyünk az orángután rezervátumba, kb. 45. perc busszal. Ismerkedés az orángutánokkal, ismét etetés időszak alatt megfigyelhetjük a viselkedésüket, interakcióikat. A közelben van egy másik érdekes project, a maláj medve rehabilitációs központ, ahol ezeket a kihalóban levő félénk jószágokat megpillanthatjuk. https://hu.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A1j_medve

Késő délután vissza Sandakan repterére, és este visszarepülünk Kota Kinabalura, majd várunk a repülőtéren a csatlakozásra. Az éjjeli 2h-i járattal átrepülünk Manilába. Fárasztó éjjelünk lesz.

https://goo.gl/maps/NgjPEdW6C4E2

Alvás a reptéri váróban és a repülőn.

 1. nap FÜLÖP SZIGETEK. Manila, Puerto Princesa, Sabang

Ma hajnali 4.45-kor érkezünk Manilába. Innen egy másik repülővel indulunk tovább Palawan szigetére, Puerto Princesába. Érkezésünk még egy másfél órás buszozás vár ránk a tengerparti Sabang falujáig. Itt aztán becsekkolunk hotelünkbe, és pihenünk, élvezzük a napot és a tenger illatát.

Alvás Sabangban

https://goo.gl/maps/sX6iQyHY1cF2

 1. nap Sabang, föld alatti folyó

Reggelink után kimegyünk a kikötőbe, és megkezdjük kis hajós és motorcsónakos kirándulásunkat  egy vizes barlang közelébe. Az Unesco világörökség részének választott Puerto Princesa Föld Alatti Folyó Nemzeti Parkban ritka látványosságban lesz részünk: a világ új hét csodája egyikének tartott, a világ leghosszabb hajózható föld alatti vízfolyása. Itt evezve, kristálytiszta lagúnákon és bámulatra méltó cseppköveket rejtő barlangok mélyén nézelődhetünk. Bő 40 perces hajózás után fogunk kikötni, majd a regisztrációt követően már egy újabb, ezúttal alig 5-6 személyes csónak segítségével  haladunk be a hatalmas mészkőbarlangba. A felszín alatt csak 500 méterre mehetünk be, ám a látvány így is egyedülálló lesz. A barlangrendszerben a víz szédületes formákat hozott létre, zseblámpáink fényében pedig hatalmas termek és érdekes sziklaformák kelnek életre a bent töltött nagyjából 1 óra alatt.

Utána ha marad energiánk, kis könnyű túrát javasolok  a Majom-ösvényen, varánuszokat kerülgetve és a palawani szarvcsőrű madár nyomában. A park mintegy 800 növényfajnak, 165 fajta madárnak, 30 féle emlősnek, 19 fajta hüllőnek és 9 különböző denevérfajnak ad otthont.

Akik még egy kis aktivitásra vágynak, fakultatív program keretében felkereshetik a közelben lévő Ulang-sziklákat, melyről csodás panoráma nyílik a Sabangot körülvevő öbölre, vagy zipline-on a dzsungel felett suhanhatnak.

Alvás ismét  Sabangban

 1. nap  Sabang, El Nido, tengerpartok

Kora reggel bérelt kisbusszal indulunk tovább a nagyjából 5 órára északra fekvő tengerparti El Nido városa felé. Napunk második része aztán a pihenésé, motoros taxikkal elmegyünk a közeli Los Cobanos partszakaszra, vagy messzebb a Nacpan Beach-fele, hogy megmártózunk a hosszú utazás után, naplementéhez pedig akár egy kis Fülöp-szigeteki rumot is elkortyolhatunk.

 Alvás El Nido-ban.

 

 1. nap El Nido – Miniloc vagy egyéb hajókirándulás

Mai nap is választhatunk fakultatív kirándulások közül. Pld. hajóba szállunk és Miniloc szigetére “vitorlázunk”. (El Nidó-tól nyugatra) Paradicsomi képek, háborítatlan korallzátonyok, színpompás tengeri élővilág a türkizkék, kristálytiszta tengerben.

De bármi más sziget is lehet célunk. Felpakolva ivóvízzel, élelmiszerrel és sznorkel felszereléssel kihajózunk a Bacuit-szigetvilág felfedezésére is.

Első ránézésre gyanúsan keskeny lélekvesztőnek kinéző vízi járművel indulunk el, de elég hely van mindennek, és a hajó két oldalán stabilizáló rudak segítenek a  hullámok leküzdésében. Ennek köszönhetően minimális a tengeribetegség esélye.

Délkelet-Ázsia talán legszebb, de mindenképp egyik leglátványosabb szigetcsoportja vár minket. A kristálytiszta vízben magasodnak a méregzöld trópusi növényzettel borított mészkősziklák, szigetek, melyek mélye felderítésre váró lagúnákat, strandokat rejt, a körülöttük lévő víz alatt pedig korallok és a köztük élő halak színes és nyüzsgő világa várja az utazót. Az egyik lagúnához hajónk be se tud menni, térdig érő vízben gázolva jutunk el a függőleges sziklákkal bekerített rejtett vízi világhoz.

Másik helyen víz alá bukva kell átbújni egy hatalmas sziklafal mögé, hogy élvezhessük a világtól elzárt homokos partot. Ebédünket egy sziklafal árnyékában fogyasztjuk el, majd lazítunk a parton. Természetesen szigetről szigetre hajózva szakítunk elegendő időt, hogy búvármaszkban és légzőcsővel felszerelkezve gyönyörködhessünk a tarka, színpompás trópusi korallokban, halakban.

Alvás El Nido-ban.

 1. nap El Nido – Puerto Princesa – Cebu

Ma hosszú utazós nap lesz. Hajnalban visszaindulunk Puerta Princessa-ba, majd du. átrepülünk Cebu szigetére. Kis városi feeling, szocializálódunk, szokjuk a forgalmat.

  https://goo.gl/maps/G1okwykWV5G2   Szállás: Cebu szállodában

https://goo.gl/maps/Z3dhTAKDryu

 1. nap Cebu – Bohol, tengerpart, pihenés 

 

Komp indulástól függően reggel megyünk Cebu kikötőjéhez, és elérjük az első kompot. Átjutunk a  másik legismertebb turisták által kedvelt szigetre, Bohol-ra. Ott Tagbilaran fele vesszük az irányt.  Majd Transzfer a Panglao szigetre, élvezzük trópusi szigetünk tengerpartját és hotelünk kényelmét. Napozás, pihenés, tengerpart.

Szállás: Panglao sziget

 

 1. nap Bohol, Csokoládé-hegyek

A mai nap fénypontja a rejtélyes Csokoládé-hegyek felfedezése. A sok száz, szabályos kúp vagy félgömb alakú dombocska eredetét a mai napig homály fedi. A különleges természeti jelenség bejárása után egy újabb érdekesség vár rank: találkozás a fülöp-szigeteki koboldmakival. Az egyik legkisebb főemlős magassága mindössze 10-15 cm, testtömege pedig 80-160 g. A koboldmaki legfeltűnőbb ismertetőjelei a hatalmas szemei, melyek akár 16 mm szélesek is lehetnek. Ezek az aránytalanul óriási szemek ráadásul rögzítettek üregükben, a kobold maki azokat mozgatni nem tudja, fejét viszont 180 fokban is képes elfordítani. A trópusi őserdők sűrű növényzetében és a bambuszhajtásokon élő kisállattal való megismerkedés után motorcsónakokba szállunk és behajózunk a Loboc-folyón. A fedélzeten ebédelünk és gyönyörködünk a tájban.

Szállás: Panglao sziget

 1. nap Bohol, tengerpart, pihenés – Manila

Napozás, pihenés, tengerpart.  Este pedig Tagbilaran reptér, majd Manila. Transfer a városba.

Alvás Manilában

 

 1. nap Manila városnézés

Ma  rövid városnézésre indulunk. Elsétálunk Manila legnagyobb parkjába, a Rizal parkba, ahol hatalmas területen, füves nyitott területek, fás, bokros részek, és a Fülöp-szigetek szinte összes híres történelmi személyiségének szobrai várják a manilaiakat. Minden nap több száz filippínó jön ki a parkba, sportolni, zenélni, piknikezni, vagy csak kipihenni a nagyvárosi nyüzsgést, a kaotikus forgalmat, dugókat. A parktól nem messze található Intramuros a következő célunk. Manila történelmi magja, a város legrégebbi negyede. A XVI. század második felében a spanyol hódítók által emelt falak között eredetileg a gyarmatosító Spanyolország itteni képviselői éltek. Az épületeken mindenhol a régi spanyol korszak befolyását láthatjuk. Megnézzük a Santiago erődöt, a Manila katedrálist, majd egy XIX. századi spanyol koloniális házat, ahol bepillantást nyerhetünk a korabeli spanyol építészetbe. Miután eleget kóboroltunk a kis utcákon, lesétálunk a tengerpart mellet futó Roxas sétányra, hogy megtekinthessük a Manila-öböl felett lenyugvó napot.

A repülő indulásától függően ma éjjel indulunk , vagy másnap délelőtt.

Este repülés / vagy alvás Manilában hostelben

 1. nap Manila – Budapest

Ma reggel elrepülünk, s átszállással tovább Európába.

Érkezés a délelőtti órákban Budapestre.

Várom jelentkezéseteket, kérdéseiteket.

Tehát ha tudsz jönni, s érdekel az út s a részletek,

Akkor jelezzed felém itt.!

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*