Toubkal-marokko

Toubkal mászás 4167 m.

Észak-Afrika teteje avagy Toubkal mászás.

 2023. március 23-27. Marokkó hegyi túrázás.

Tarts velem a Magas- Atlasz legmagasabb csúcsára és nézzünk körbe onnan.

Utána csatlakozhatsz a Marokkó klasszikus körutunkra is.

A Toubkal hegy Marokkó legmagasabb hegye ami nem egy egyszerű séta, viszont elérhető bárki számára aki jó formában van és szomjazik kis magashegyi kalandra. Egy igazán jó bemutatkozása a magashegyeknek, aki ki szeretné próbálni magát. Technikailag nem nehéz és leginkább az egyre csökkenő oxigén szint a kihívás.

Egy rövid verzióra megyünk, viszont nem a szokványos, ahol a bázis az alaptábor lesz, hanem egy ennél sokkal izgalmasabb körtúrát teszünk és csak a második nap megyünk az alaptáborba ahonnan másnap indulunk a csúcsra. Visszafele sem fogunk maradni egy extra éjszakát alaptáborban, hiszen 4-5 óra alatt le lehet túrázni Imlil településre ahonnan 1.5 óra Marrakesh autóval. Így hamarabb hazajöhetnek, akiknek nincs elég szabadsága. Aki viszont többet szeretne még Észak-Afrikából az maradhat és szívesen segítek szállás vagy bármi szervezésében. Március végei indulás pedig megengedi nekünk, hogy szinte magunknak élvezhessük a hegyet tömegek nélkül a szezon legelején.

Részvételi díj 460 EUR vagyis 182.000 Ft, az árat 410 EUR/HUF árfolyam mellett tudom tartani. 40.000 Ft vagy 100 EUR előleg fizetendő jelentkezéskor és a fennmaradó összeg Marokkóban euróban fizetendő.

Amit tartalmaz:

-ingyenes felkészítő (teljes felszerelés, magashegyi környezet stb.)

-helyi túravezető,

-8000-es csúcsmászó csoportvezető,

-hágóvas és hálózsák bérlése (kézi poggyásszal érdemes repülni hiszen így sokkal olcsóbb),

-Marrakesh – Imlil – Marrakesh bérelt busszal vagy autóval,

-1 éjszaka szállás Marrakeshben szállodában reggelivel,

-2 vacsora (ital nélkül) Marrakeshben,

-2 éjszaka szállás a hegyen (menedékház vagy sátor)

-étkezések a hegyen (reggeli, ebéd, vacsora valamint tea minden étkezéshez),

-teherhordó akinek szükséges,

-reptéri transzfer (ha a csoporttal együtt utazol).

Amit nem tartalmaz:

-nemzetközi repjegy kb 60-120 E Ft,

-biztosítás (ha nincs biztosításod akkor én tudok ajánlani),

-borravaló a helyi vezetőnek,

-ivóvíz a hegyen 15 dirham vagy 500 HUF/1,5 liter.

ra leírása részletesen:

1.nap Érkezés Marrakeshbe utána transzfer a szállásra. Majd gyors vacsora közben ismertető mi is vár ránk az elkövetkezendő napokban. Vissza a szállásra és irány alvás, hiszen kemény napok várnak ránk.

2. nap Élvezzük a bőséges reggelit. Majd 8:30-kor indulunk kisbusszal vagy autóval Imlil (1780 m) városába. Kb. 1,5 óra múlva meg is érkezünk. Kis pihenő után megkezdjük 6 órás túránkat az Imlil völgyből az Azzadene völgybe. Átkelünk a 2450 m magas Tizi N’Mzik hágón ahonnan csodás kilátás nyílik Imlil városára és a környékre valamint az Azzadene völgyre. 2-3 óra túra után megebédelünk.

Elhaladunk csodás Ighouliden vízesés mellett és 3000 méteren megalszunk egy menedékházban. Az, hogy pontosan hány méteren alszunk függhet melyik menedékház van nyitva és van annyi hely. A helyi berber szakács készít bőséges vacsorát sok egészséges zöldséggel és salátával.

3. nap Reggeli után meredeken túrázunk kifelé az Azzadene völgyből a Toubkal menedékáz felé a 3560 m magas Aguelzim hágón át. Itt bőséges és egészséges piknikebéd közben csodálhatjuk az Atlasz hegység csodás csúcsait. 7 óra túrázás után megérkezünk a 3207 m magasan fekvő Toubkal alaptáborában ahol egy menedékházban vagy sátorban töltjük az éjszakát. Bőséges vacsoránk után izgatottan bebújunk a hálózsákunkba és nyugovóra térünk.

4. nap Kora reggel kísérletet teszünk Észak-Afrika legmagasabb pontjára a 4167 m magas Toubkal csúcsára. Útvonalunk a déli körúton visz fel patakon keresztezve. Az út nem technikai, viszont az egyre csökkenő oxigénszint lelassítja a haladást. Az út menti csodás panoráma viszont elfeledtetti velünk a nehézségeket. Kb. 3 óra felfelé kapaszkodás után elérjük a túránk szó szerinti csúcspontját. Ha a felhők is engedik a csúcsról korlátlan kilátás nyílik minden irányba, a Marrakesh-síkságtól a Magas Atlaszig északon és délen egészen a Szaharáig. Miután kimaxoljuk a filmet a fényképezőgépünkben elindulunk vissza Imlil felé. Egy vízesés mellett piknik ebédelünk. Majd transzfer Marrakeshbe amint visszatértünk Imlilbe. Összesen körülbelül 12 óra túrázás és 1.5 óra autózás után megérkezünk Marrakeshbe. Ahol egy közös búcsú és ünnepi vacsora után fájó búcsút veszünk Marrokótól és indulunk is a reptérre. Aki persze szeretne még maradni annak szívesen leszervezek bármit.

5.nap Érkezés Budapestre.

Avagy ha a kulturális és egyéb természeti látnivalókra is kíváncsi vagy, utána csatlakozz a 10 napos Marokkó klasszikus körutunkra is. Itiner a linken.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*