Kambodzsa-

D-K-Ázsia út, tudnivalók

Laosz – Kambodzsa – Vietnám körutazás tudnivalók

Mivel több verzió is fut, ez egy általános ismertető.

Az út ára tartalmazza:

–  A reptéri transzfereket,

–  Az út során a közlekedéseket. Távolsági buszok, taxik, riksák, Laoszban busz vagy taxi városnézéshez, Luang Prabangban riksa közlekedést, Vietnámban motorokkal, busszal, taxival való közlekedést, Kambodzsában kisbusszal Angkor és környékén.

–        szállásokat: Bangkokban, Vientian-ban, Van Viengben, Luang Prabangban, Hanoiban, Siem Reapban fürdőszobás szállásokon, legtöbbször 2 ágyas szobákban, páratlan létszám esetén lesz 3 ágyas (vagy valaki upgradel 1 ágyasra).

–        programokat, az eljutást oda, (pld.a Halong Bay 2 napos hajóút árát, Hanoi Hue, Hoi An és Saigon környéki 1 napos utakat)

– Túravezetést, illetve ahol kell a helyi site guide-okat.

Az út ára nem tartalmazza:

–        a nemzetközi és a belföldi repülőjegy árát és az illetékeket

–        a belépőket a 25 nap alatt kb. 2-300 Euro (ebből Angkor 60 Eu, )

–        a biztosítást, és az esetleges védőoltások árát (csak ajánlott oltások vannak, nincs kötelező)

Aki az utazáshoz a repülőjegyét maga vásárolja meg, kérjük, feltétlenül egyeztessen előtte a túravezetővel. Ha érkezési és /vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a szállodába történő eljutásod és távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Árfolyam

Fontos! Utazásunk árát 360 Ft / 1 USD árfolyamig tudjuk tartani. Ha a dollár (USD) ára az utazás indulását megelőző 35. napon ezt meghaladja, akkor árkorrekcióra kényszerülhetünk.

Repülőjegy

Repülős útjainkra a kiutazás egyénileg történik, de együtt megy ki a csapat, így nem leszel egyedül. Az utunkhoz csatlakozó repülőjegyet természetesen magad is meg tudod vásárolni, célunk, hogy a csoport együtt tudjon utazni, ezért egyeztess a túravezetővel előtte ha másképpen érsz ki. Érdemes a jegyeket minél hamarabb megvenni, egyrészt az ár miatt, másrészt, mert egy idő után a kiszemelt járaton nem marad hely.

Vízum: magyar állampolgárok részére Vietnám, Kambodzsa, Laosz – országba szükséges vízum, és a kiutazástól számítva legalább hat hónapig érvényes útlevél. A kambodzsai és a laoszi vízumokat utunk során a határátkelőhelyeken / reptéren tudjuk kiváltani.

A laoszit 32 USD, a kambodzsait pedig 30 USD ellenében. Vietnámi vízumot online igényelve pár héttel utazás előtt, s a határon átvéve 30 euró. https://www.vietnamvizum.com/vietnam-visa-fees

  1146 Budapest, Thököly út 41. T. 342-5583

 Mindegyik vízumhoz kell egy-két fénykép, így összesen 4 fényképre lesz szükség. Thaiföldre nem szükséges vízum. Repülővel történő belépés esetén turistaként 30. napig lehet az országban tartózkodni. Szárazföldön történő belépés esetén turistaként 15. napig lehet Thaiföldön tartózkodni.

Létszám

10-16 fő

Szállás

Általában szállodákban, esetleg vendégházakban, amik színvonala néha elmaradhat az Európában megszokottól, de legtöbbször lesz WC, zuhany a szobában. 2-3 ágyas elhelyezés lesz végig.  A zuhanyzók és vécék tisztasága általában megfelelő. A helynek megfelelő jó szállást mindig a legjobb tudásom szerint biztosítom. A szobák általában két vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Ha külön szeretnél aludni, mert horkolsz pld. akkor egyágyas felárért tudunk külön szobát biztosítani.

Időjárás

Laosz- Kambodzsa a trópusi monszunövezethez tartozik. A monszun időszak május közepétől október közepéig, a hűvösebb, száraz időszak decembertől márciusig tart. Ezek között két rövidebb forró átmeneti időszak van – április-májusban és október-novemberben. Utunk során túlnyomórészt 30°C körüli párás hőmérsékletre, napos időre számíthatunk, de rövid eső is bármikor előfordulhat ezért esernyőt is hozzatok magatokkal. Különösen javasolt a napszemüveg, fejfedő és az erős faktorszámú naptej használata. Az előrejelzést itt lehet megnézni: http://www.weather.com/

Vietnám északi részén viszont hűvösebb lehet, nappal 15-22 fok, este 10-15, néha szemerkélhet az eső a téli időszakban. Ellenben Saigon környékén már trópusi idő ismét 30-35 fok nappal, párás meleg.

Felszerelés

Mindenképpen érdemes elolvasni tanácsaimat, hogy mit pakoljunk:

https://vandorboy.com/utazasi-tanacsadas/mi-keruljon-a-hatizsakba

A lényeg: hogy minél kevesebbet, mert hazafelé sokkal nagyobb lesz a csomagod a sok ajándék miatt. Trópusi országról lévén szó a könnyű ruházat javasolt (melegben cipelni is nehezebb, ha sok ruhát hoztok!). Póló, szandál, hosszú nadrág, svájci bicska, zseblámpa vagy fejlámpa, gyógyszerek, esőkabát, napszemüveg, napolaj, mini-varrókészlet, nyári hálózsák, esernyő, a nyári lábbeli mellé egy kényelmes túra cipő, kényelmes hátizsák, fejfedő, napszemüveg, napkrém, legalább egy váltás meleg ruha, szúnyogriasztó. A fényképezőgépek, kamerák, és telefonok akkumulátorait majdnem minden szálláshelyen lehetőséged van feltölteni. Laoszban az „A” típusú adapter használatos:

http://energiapedia.hu/szabvany-elektromos-csatlakozok-a-vilagban

Higiénia

Csak palackozott víz fogyasztását javasoljuk, ami egyébként mindenütt kapható. Figyelj oda minden alkalommal, hogy a vásárolt zöldséget, gyümölcsöt alaposan megmosd, valamint érdemes éttermi étkezések előtt és után alkohollal fertőtleníteni a gyomrod. Ha odafigyelsz, jó eséllyel tudod elkerülni az emésztési jellegű kellemetlen szituációkat. Kötelezően előírt védőoltás nincs, de javasoljuk a Hepatitis A és esetleg a B védőoltást, ill. tetanusz, tífusz. Az oltásokról háziorvosodnál tudsz érdeklődni. De hivatalos infókért keresd fel háziorvosodat, a nemzetközi oltóközpontot (Budapest, IX. Gyáli u. 2-6., Tel.: (06-1) 476-1364) avagy

 http://www.oltokozpont.hu/index.php?id=296 , illetve a megyei ÁNTSZ kirendeltséget.        

Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, fájdalomcsillapítót, hasfogót, hashajtót, görcsoldót valamint fertőtlenítőszert és ragtapaszt. Gyógyszerek: A szokatlan konyha és mikroorganizmusok miatt hasmenés előfordulhat. Az esetleges bélfertőzések elkerülése végett Neurosan, Smecta, Bolus Adstringens, vagy egyéb gyomorfertőtlenítő készítmény. Lázcsillapító, fájdalomcsillapító, hasfogó, hashajtó, görcsoldó, valamint fertőtlenítőszer és ragtapasz, kálcium pezsgőtabletta, valamint fásli. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Természetesen személyes gyógyszerek, ha szükségesek. Napvédő krém, Labello szükséges lehet!

Túra nehézsége

Nem nehéz, inkább városnézések. Kultúr vizit, nincs nagy természetjárás, inkább sok kicsi 1-2 órás. Hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetők, Meg kell jegyezzük emellett, Laosz, Kambodzsa és Vietnám országaiban utazni hihetetlen élményeket jelent! Európai kalandozásainkkal ellentétben ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy ez Ázsia, mások a higiéniás és zaj viszonyok, no meg a dugók. A nagyvárosokban nagy a szmog és gyakran van dugó. Aki azonban nem túl kényes, és az életre szóló élményekért vállalja az átlagosnál „egyszerűbb” viszonyokat, azt biztosíthatjuk, hogy nem fog csalódni, kulturálisan érdekes, izgalmas országok, s legfőképpen az emberek!

Szeretnénk felhívni figyelmedet, hogy egy dél-kelet ázsiai adventure utazásnál mindenképpen fel kell készülni az itthonitól eltérő mentalitásra, az egyszerű viszonyokra a közlekedési eszközök, a szállások színvonalát illetően. Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen kialakuló váratlan helyzeteket Ti is a megfelelő pozitív hozzáállással és megértéssel kezeljétek, és inkább a kaland és kihívás ízét érezzétek meg benne!

Természetesen helyi partnereink és túravezetőnk elsődleges célja az, hogy a tervezett programmenetet maximálisan teljesítsék, a kényszerű változtatások esetén megfelelő alternatív programokról gondoskodjanak, ugyanakkor a váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel. A váratlan körülmények, repülők menetrendjének változása, járatok késése, rossz időjárási viszonyok, szervezési nehézségek illetve egyéb előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori részvevőket terhelik! Megértéseteket köszönjük!

Élelem

A délkelet-ázsiai árak jóval a magyar árak alatt vannak. Alapélelmiszer mindenütt beszerezhető kis helyi boltokban. Természetesen az út során mindig lesz alkalom vásárolni palackos vizet és egyéb alapvető élelmiszereket, emellett az utcai kifőzdékben, éttermekben, nagyon olcsón lehet meleg ételhez jutni (3-4 USD). Természetesen lehet itthonról is minimális mennyiségű nem romló ételeket hozni, de teljesen felesleges a teljes út időtartamára előre felkészülni belőlük.

Mindig lehet majd enni a különféle éttermekben vagy utcai étkezdékben, illetve supermarketek már mindenhol vannak. Ha nem a legolcsóbb utcai kifőzdékben eszünk, akkor is lehet étteremben ebédelni vagy vacsorázni 10 usd alatt. A legtöbb szálláshelyen vagy közvetlenül mellettük mindig lesz lehetőség erre. Természetesen van lehetőség magasabb kategóriájú éttermeket is kipróbálni. Az ételek leginkább az ázsiai konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és halat tartalmaznak, és egészségügyi szempontból biztonságosak.

   Időeltolódás: + 6 óra Budapesthez képest Thaiföld, Kambodzsa, Laosz egész területén, vagyis ennyivel kell előreállítani az óránkat (azaz amikor Budapesten déli 12 óra van, Thaiföld, Kambodzsa, Laosz területén 18:00 óra a pontos idő). Vietnamban +7h.

Pénzügy

LAOSZBAN CSAK A VÁROSOKBAN VAN ATM ÉS A HITELKÁRTYÁT SEM FOGADJÁK EL, EZÉRT KÉSZPÉNZT (DOLLÁRT) HOZZ! LEHETŐLEG 2013 UTÁNI, ÚJ ÁLLAPOTÚ, PECSÉT ÉS SÉRÜLÉSMENTES DOLLÁRT! A hivatalos pénznem a kip, 20.000kip / USD volt tavaly. A legjobb árfolyamot 100 dolláros címletek esetén lehet kapni a fővárosi bankokban, vagy az utcai váltóknál. Itt tájékozódhatsz az árfolyamokról: http://www.xe.com

Érdemes mind dollárt, mind kipet tartani, és attól függően fizetni, hogy melyik esetén kap kedvezőbb árat az ember. Költőpénznek minimum 250-350 dollárt ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén), természetesen ez sokkal kevesebb és több is lehet, egyéntől és vérmérséklettől függően.

Laoszban belépőkre, extra programokra kb. 70-80 usd elég lesz.

Vietnam

A hivatalos fizetőeszköze a vietnami dong (VDN). 1 USD = kb. 25 700 VDN, papír címletek 500 és 500 000 dong között léteznek. A reptéren és a nagyobb városok bankjaiban, ill. pénzváltóinál könnyűszerrel lehet pénzt váltani. Bankkártya használatára sok helyen van lehetőséged.

Költőpénznek minimum északra 120-150 dollárt ajánlunk (étkezés, innivaló, emléktárgyak, ajándékok, azaz szokásos kiadások esetén),

 valamint belépőkre, plusz max. 100 dollárt. Délkelet-Ázsiában szokás az idegenvezetőknek borravalót adni, ez egyéni megítélés kérdése.

Tájékoztató árak (2022-es árak):

– Den Ngoc Son, Hoan Kiem tavi pagoda: 20 000 VND

– Van Mieu, Irodalom Temploma: 20 000 VND

– Hoa Lo, Egy oszlop pagoda: 20 000 VND

– Ho Chi Minh Mauzóleum: 10 000 VND

– Halong bay tura – az út árában benne.

Kambodzsa

Angor Vat belépő 62 usd / 3 napos

Skanzen 15 usd (cultural village), Múzeum 10 usd

Laosz

Belépők kb. 80 USD (sztúpák, múzeumok, barlangok)

Veszélyek: Alapvetően nem kell tartani sem lopástól, sem erőszaktól, Indokína közbiztonság szempontjából teljesen nyugodt, leginkább csak arra kell figyelni, vigyázni, mint amire más országokba történő utazások alkalmával is. Annak ellenére, hogy az általunk meglátogatott országok alapvetően biztonságosak, természetesen ügyelnünk kell magunkra, esténként nem ajánlott egyedül csatangolni sem a városokban, sem a hegyvidéken. Legyünk óvatosak tömegben, figyeljünk oda egymásra, vigyázzunk a zsebtolvajokkal. Biztos, ami biztos, mindig legyen nálunk útlevelünk fénymásolata, vízummal. Értékeinket ne hagyjuk szállásunkon, és azokat ne könnyen hozzáférhető helyen tároljuk, hordjuk.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes) a napi túrákhoz. Úgy pakold, meg hogy néha vinned is kell őket egyszerre. Ha csak gurulós bőröndöd van, nem gond, csak macerásabb pakolni, vinni, és sérül a repülőutak alkalmával. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.

http://www.bud.hu/utazas/indulas_elott/poggyasz

 A nagy poggyász súlykorlátja nemzetközi járatokon 20 kg,  belföldi járatokon a 15 kg-ot nem haladhatja meg. 1db 7 kg-os kézipoggyász utastérbe felvihető. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Kötelező! Fontos!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás.

Lehet bankkártyához kötődő utasbiztosítást kötni, mely díja évi 7-8 ezer forint, s minden kiutazástól számítva 2 hónapig él. Érdeklődj bankodnál erről a szolgáltatásról. De lehet online is kötni biztosításokat

Ország infók

 Laosz

Lakosság: 6 millió (2013.) Nagyobb városok: Vientián (160 ezer lakos), Luang Prabagng (25 ezer lakos), Savannakhet (58 ezer lakos), Népcsoportok: 69% lao, yao, tai dumm és egyéb kisebbség. A lakosság nagyobbik része a központi síkságon él, kisebbik fele a hegyekben. Hivatalos nyelv a lao; a kevesen beszélnek angolul. A lakosság (az alföldi laosziak) 60%-a theravada-buddhista, a hegyvidéki törzsekre az animizmus a jellemző. Területe 236.800 km2, Legmagasabb pontja: Phubia 2817 méter. Leghosszabb folyó: Mekong 1754 km. Felszínének nagyobb részét hegységek borítják, például az Annamitte-lánchegység, ami a Vietnammal közös határt alkotja. A hegység egyben választóvonalat húz a kínai, illetve az indiai befolyásoltságú kultúrák közé is. A felszín másik részét a folyóvölgyek alkotják. Az északi országrész nagyrészt hegyes, keskeny folyóvölgyekkel és meredek hegyoldalakkal rendelkezik. Egyedül Vientianéban és Xiangkhoang tartományban találhatók alföldek ezen a részen. Délen már jóval több síkvidék található. A Savannakhet és Tjampatszak tartománybeli nagy alföldek alkalmasak a rizstermesztésre és az állattartásra is. A legdélebbi tartományok többsége szintén hegyes vidék. Laosz legmagasabb pontja a 2817 méter magas Phubia, a legalacsonyabb pedig a Mekong völgyében található. Az ország a trópusi monszun éghajlati övbe tartozik. Három évszak alakult ki:

–        esős évszak májustól októberig

–        hideg, száraz évszak novembertől februárig

–        meleg, száraz évszak márciusban és áprilisban

A monszun általában ugyanakkor, májusban érkezik, de vannak időbeli szélsőségek. Területileg sem egyenletes eloszlású a csapadék mennyisége. A legmagasabb éves csapadékérték 3700 mm volt a Boloven-fennsíkon, Tjampatszak tartományban. Vientián 1700 mm, Savannakhet 1440 mm, Luangprabang pedig 1360 mm csapadékot kap egy évben átlagosan. A hőmérséklet is hasonlóan szeszélyes. A meleg, száraz évszak idején 40 °C is lehet a Mekong-völgyben, de januárban 5 °C-ra is lehűlhet a levegő a hegyekben. Az országban több különleges, ritka élőlény található. A fő növényzetet az esőerdők képezik, melynek fáit a helyi lakosok házépítésre szokták használni. Az állatvilág több ritka, veszélyeztetett vagy csak erre a vidékre jellemző fajjal rendelkezik. Ilyenek az indonéziai tigris, az ázsiai elefánt, az óriás gaur. Néhány kihaltnak hitt állatot is itt fedeztek fel újra, például az Annamite nyulat, a szaolát és a laoszi sziklapatkányt. A legkomolyabb környezetvédelmi problémák az erdőirtás, a talajerózió, az aszály vagy az árvizek a monszun szeszélyessége miatt. Az erdők megóvása miatt hozták létre a Nemzeti Természetvédelmi Területeket, melyekből jelenleg 20 darab van, és 29 000 km²-nyi területet fednek le. Ezenkívül tervbe vették még további 11-nek a létrehozását. Laosz területére a lao törzsek időszámításunk első századaiban érkeztek. Az ekkor itt élt törzsek a kha, mao és jao törzsek khmer uralom alatt voltak. Az első ismert államot 757-ben alapították, de az ekkor alakult fejedelemségek más birodalmak, például a Khmer Birodalom birtokában voltak. 1353-ban Fa Ngum megalakította Lan Szang (Lan Xang, magyarul „a millió elefánt”) királyságát. Utódai, különösen Photisarath a buddhizmust az ország uralkodó vallásává tették. A belső viszályok által gyengített országot Sziám és Vietnam támadásai veszélyeztették. Szuligna Vongsza királynak 1637 és 1694 között ismét sikerült egységbe kovácsolnia birodalmát. 1707-ben három részre osztották a királyságot:

–        északon létrejött Luangprabang királyság

–        középen Vientián királyság

–        délen Tjampatszak királyság

Ezek a területek 1778-ban vazallusi függésbe kerültek Sziámmal szemben. 1828-ban Vientián királyság fellázadt a függés ellen, ezt Sziám leverte és elfoglalta. 1883-ban Luangprabangot is elfoglalta, Tjampatszak pedig vietnami uralom alá került. 1893-ban francia védnökséget kapott, és Laosz Francia Indokína tagja lett.

Kambodzsa

Lakosság 15 millió (2013). Városi körzetek: Kampongszom, Kep, Pailin, Phnomen. Népcsoportok: khmerek (97,6%), a maradék vietnámi, kínai, egyéb. Hivatalos nyelv: khmer, angolt és franciát egyre többen beszélik. A lakosság 97%-a théraváda buddhista, 2% muszlim, a maradék keresztény és más vallású. Területe 181.000 négyzetkilométer. Az ország 75%-a 100 méternél alacsonyabban fekszik. Legmagasabb pontja Phnom Aoral 1813 méter magas. Vízrajzában a Mekong folyó és a Szap-tó fontos szerepet játszik. Az ország monszun övezetbe tartozik: esős évszak májustól októberig, a száraz évszak novembertől márciusig tart. Az időjárásnak köszönhetően a medencében többnyire lombhullató monszunerdő és szavanna van, a csapadékosabb hegyvidékeken örökzöld esőerdő. Többnyire rizst termesztenek, ezen kívül kukoricát, zöldségféléket, kesudiót, édesburgonyát, szóját, gumit. A Szap-tóban található nagy mennyiségű hal sok kambodzsainak nyújt megélhetést.

Gazdaságára: agrárország, a ’70-es évek után igazán a ’80-as évek második felétől kezdett el jelentősen fejlődni, a ’97-es visszaesés után lassan fejlődik ismét. Nagy a szegénység és a korrupció.

Ipari ágazatok: ruházat, építőipar, rizshántolás, halászat, faipar, gumiipar, drágakő bányászat. Export: fa, ruházat, rizs, gumi, hal. Import: olajipari termékek, cigaretta, arany, építőanyag, gépek, közlekedési eszközök. Jelentős a turizmus.

Kambodzsa az I-VI. század között a buddhista Funan Birodalom része volt Thaifölddel, Malajziával, Laosszal és Dél-Vietnámmal együtt. Majd a VI. században a Dzsajavarman által alapított Khmer Birodalom a legerősebb állam volt a félszigeten, melyet hatszáz évvel később II. Szujavarman és VII. Dzsajavarman tovább erősített. Magas színvonalú mezőgazdasággal és kézműves iparral rendelkezett, és élénk kereskedelmet folytatott Kínával és Indiával. A XIII. századtól már belharcok jellemezték, valamint sziámi és annami betörések gyengítették az országot. 1431-ben a khmerek feladták fővárosukat, Angkort. Így a főváros Phnompen lett, és a sziámi és annami harcok tovább folytatódtak. A XV. században néhány évre békeidőszak köszöntött be, majd a khmerek a sziámiakkal ismét szemben álltak egymással. Loveket, az új fővárost bevették. 1618-ban kiűzték a sziámiakat, ismét béke lett. Aztán a harcok tovább folytatódtak, különösen Sziám és Vietnám között, egészen a francia gyarmatosításig.

1863-1953 között a francia fennhatóságú Indokína gyarmati birodalom része volt. 1963-ban sziámi fennhatóság alá került, ami szintén francia érdekeltség volt. 1906-ban visszakapta elcsatolt részeit egy francia-sziámi megállapodás szerint. 1941-ben Japán elfoglalta, és 1945-ig fennhatósága alatt tartotta, majd ismét francia gyarmat lett egészen addig, amikor 1953-ban kikiáltották a függetlenséget. 1955-ben Szihanuk lett az uralkodó. A vietnámi háború után semlegességi politikát folytatott. 1970-ben távolléte alatt államcsínyt követtek el, ellenállási mozgalmak bontakoztak ki. Amerikai érdekeltségű csapatok érkeztek segítségül: a Viet Cong (dél-vietnámi) csapatai szállták meg Vietnámot. Nixon elnök támogatta ezeket a csapatokat, így az ország gyengült. Ezt kihasználva a vörös khmerek is megerősödtek. Vezetőjük, Pol Pot hatalma alatt az ország legvéresebb korszaka következett. Az értelmiséget kiirtották, hogy egy kommunista államot hozzanak létre. A városokból rengeteg embert telepítettek ki, így a lakosság majdnem egyharmada (kb 2 millió ember) halt meg. Akik tudtak, átszöktek a thai határon. A vietnamiak 1979-ben űzték ki őket. Pol Potot soha nem vonták felelősségre tetteiért. A vietnámi katonák alól az ENSZ békeharcosai mentették fel az országot, majd 1993-ban létrejött az első szabad népszavazás. Szihanuk lett a király, illetve a Funcinpec párt győzött. 2004-ben Szihamoni lett az új király.

Az ország államformája alkotmányos monarchia, az államfő a király, a kormányfő a miniszterelnök.

Vietnám

Lakosság 98 millió (2022). Népcsoportok: viet (65,8%), tay (1,95%), thai (1,74%), muong (1,49%), khmer (1,38%), hoa (1,13%), nung (1,12%), hmong (1,03%).

 Hivatalos nyelv: vietnami. A lakosság 73%-a népi vallású vagy nem vallásos, 12% buddhista, katolikus 6,8%, kaodaista 4,8%, protestáns 1,5%. Területe 331.000 négyzetkilométer. Domborzata nagyrészt hegyek és dombok. Két nagyobb hegysége az Annami-kordillerák és a Vietnámi-hegység. Északon a Vörös-folyó, az ország középső részén hegységek, délen pedig alföldek találhatóak. Legjelentősebb folyója a Mekong 220km hosszan (Kambodzsa felől), Kína felől a Vörös-folyó (475 km). Ezek a delták folyamatosan töltik fel a tengert. Legnagyobb szigete a  Phú Quốc-sziget a Thai-öbölben.

 Éghajlata trópusi monszun, ősztől tavaszig a száraz, tavasztól őszig az esős évszak. Az ország déli részén jelentős a trópusi növényzet, ahol jellemző a sárkányalma, pálmák és bambuszok, liánok és mimózafélék. A Mekong deltavidékén a mocsaras táj jellemző. A vietnámi háborúban több, mint 16.000 négyzetkilóméter trópusi esőerdőt égettek fel. Az ország flórája és faunája jelentősen veszélyeztetett. Az UNESCO Világörökség közé felvették a Ha Long-öblöt és a Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Parkot.

A ma Vietnámként ismert terület már a paleolitikum óta lakott terület. Időszámításunk előtt mintegy 1200 évvel kezdett kialakulni a rizstermesztés kultúrája: Dong Son jelentős bronzkultúrával. Vietnám évezredekig kínai uralom alatt állt. A középkorban voltak függetlenségi periódusok. 938-ban sikerült Ngô Quyềnnek a kínai csapatokat legyőznie, így Vietnám függetlenné vált. Az aranykor a X-XV. század között,  Đại Việt néven a Lý és a Trần dinasztiák idején volt. A 11. és a 18. század között Vietnam délfelé terjeszkedett, a folyamat neve nam tiến. Közben átmenetileg meghódította Champa királyságot és a Khmer Birodalom egy részét.

Az újkorban Vietnám feletti uralom két részre bomlott: délre és északra. Ezt polgárháború követte, majd Tây Sơn testvérek megverték mindkét felet és új dinasztiát alapítottak egy rövid időre. Nguyen Anh egyesítette Vietnamot és megalapította a Nguyễn dinasztiát. Vietnám a XIX. században a Francia Indokína része lett, beszüremkedett a nyugati szemléletmód: az oktatási rendszert megreformálták, exportokat vezettek be. Felütötte fejét a nacionalizmus, és egészen a második világháborúig francia uralom alatt voltak. Természeti kincseit a Japánok gondozására aknázták ki. Bár kínai és szovjet támogatásban részesült, állományának egyharmadát mégis elveszítette a háborúban. Stratégiai győzelmet arattak a Dien Bien Phu-i csatában. 1954-ben tűzszünetet rendeltek el a Genfi Egyezmény értelmében, és az országot két részre osztották: északon Ho Shi Minh Vietnami Demokratikus Köztársasága, délen pedig Bao Dai császár Vietnam Állama. A kettő között a 17. szélességi fok mentén demilitarizált övezetet hoztak létre. Az 1954-es egyezmény kifejezetten megtiltotta harmadik erő beavatkozását.

Jelenlg egypártrendszer van: a Vietnámi Kommunista Párt az egyetlen párt. A VKP 1986-ban megrendezett hatodik kongresszusán hivatalosan is felhagytak a marxista gazdaságpolitikával, és bejelentették a đổi mới(„helyreállítás”) gazdasági reformjait. Ezek sok tekintetben hasonlítottak a Kínában elindított reformokra, és hasonló eredményekre is vezettek. Vietnam éves GDP-növekedése 1990 és 1997 között elérte a 8%-ot, 2000 és 2002 között pedig 7% körül mozgott. Ezek az eredmények a világ második leggyorsabban növekvő gazdaságává tették az országot. Azonban a nagyfokú növekedéssel párhuzamosan nőtt a városi munkanélküliség is. Ennek oka az, hogy sok vidéki a városokba költözik, hogy munkát találjon. A vidéki munkanélküliség becslések szerint a kritikusnak számító 35%-ot is elérheti az aratási szezonon kívül. Tovább rontja a helyzetet az állami és a külföldi tőkével működő cégek esetleges fizetésképtelensége, és a hadsereg leépítésének máig érezhető hatásai.

Csomag

A nagy poggyász súlykorlátja általában a 15 kg-ot ne haladja meg. A repülőre általában csak 1 darab kézipoggyászt vihetünk fel (súlykorlátja 7 kg!), ebben nem maradhat támadásra és tűzgyújtásra alkalmas eszköz, sem olló, sem folyadék, mert elveszik! (2006 novemberétől a folyadékokból és gélekből összesen maximum 1 deciliter összes térfogatú mennyiség vihető a fedélzetre – átlátszó zacskóban – az Európai Unió területén. http://www.repjegy.hu/poggyasz-informaciok

A késeknek, ollóknak és a gyufáknak is a nagy poggyászban a helyük, melynek súlykorlátja a szokásos 20 kg. Az Európában bevezetett szigorítások természetesen itt is érvényesek, a repülőgépre jutást legalább 2 alapos kontroll előzi meg. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Legyen egy nagy (50-60 literes) hátizsákod, de ne legyen lehetőleg 13-15 kg-nál több. Felesleges! Emellett egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), napi használatra, s néha vinned is kell őket egyszerre. A nagyobban a ruhák és a napi használatra nem szükséges dolgok, a kisebbik „kézipoggyász” iratokkal, élelemmel, vízzel, s olyan dolgokkal, melyek jó, ha kéznél vannak. Felesleges dolgokat nem érdemes hozni, mert majd mindennap másik szálláson leszünk, s az út végén kiderül, hogy sok mindent nem is használtunk.

Biztosítás

Kötelező!

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Fontos! A biztosítás érvényességét indulás előtt a túravezetők ellenőrizhetik. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában a túrán való részvételt a túravezetők megtagadják.

A legpraktikusabb a bankkártyához kötődő biztosítás, melynek díja 7-8 ezer forint egy évre, s 2 hónapig él elindulásodtól, minden alkalommal.. Érdeklődj bankodnál. Avagy itt kigyűjtöttem pár linket:  https://vandorboy.com/utazasi-biztositas-dijkalkulatorok

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*