Kambodzsa-Laosz-Vietnám kombó 22 nap út

Thaiföld- kambodzsa- Laosz- Vietnám teljes körút.

Nagyon komplex, kompakt, sűrű, aktív, fárasztó, érdekes és kalandban gazdag.

Az utazás időtartama  (6+9+7+5) nap

1 nap  dec 21  Indulás Budapestről

Repülés átszállással, alvás a repülőn.

2. nap dec 22 Érkezés Bangkokba  –  Siem Reap, 

Érkezés után reptérváltás, transzfer a Don-Muang reptérre, majd átrepülünk Kambodzsába, ahol transzfer lesz a szállásunkhoz. Kis séta, vacsora.

Alvás Siem Reap szállodában

3. nap Angkor egész napos kirándulás

Kambodzsa legfőbb látnivalója, Angkor ősi templomainak megtekintése. Az Angkor Régészeti Park leghíresebb látnivalóit nézzük meg. A nap végére átfogó képet kapunk a 9-13. század közötti angkori kultúráról. A program tematikus, építkező jellegű, a sorrend összeállításakor figyelembe vettük a fotózáshoz legjobb fényviszonyokat.

Aki nem azok megreggeliznek a szálláson, majd indulunk a nagy kalandra. Egész nap az UNESCO világörökségi helyszín felfedezése vár ránk. Angkor, a 9. századtól vallási központ, templomváros, a középkorban nagyobb volt bármelyik európai városnál. A világ egyik legnagyobb és leghíresebb régészeti lelőhelyén vagyunk. A várost a khmer birodalom kezdte építeni a IX. században, és folyamatosan növekedett majd a XV. században elnéptelenedett a thai seregek dúlásai okán. Az őserdő lassan benőtte, s a liánok ölelte épületek felfedezése életre szóló élmény lesz, ígérem.

Ma több mint 100 kőtemplomát ismerjük a több mint 100 négyzetkilométer területen, melyek mellett számtalan könyvtár és kisebb szentély is található. A templomok alapján a hindu és a buddhista vallás volt életük meghatározó szemlélete.

Angkor Thom (magyarul: a Nagy Város) megtekintése az első programunk. Az Angkor Thom-ot körbevevő városfal kerülete 12 kilométer, a fal magassága 8 méter. A legérdekesebb látnivalók a következők: a Leprás Király Terasza (végig szép domborművekkel), az Elefántok Terasza, a királyi palota komplexum a Phimeanakas templommal, a piramisszerű Baphuon templom és a fő lát­vá­nyos­ság, a Bayon szentély. Ez utóbbi különlegessége a számtalan torony, mindegyiknek a tetején 4-4 titokzatosan mosolygó arc (óriási kö­vek­ből kifaragva).

Majd a Ta Prohm romterület következik. Valaha ez egy buddhista templomegyüttes volt, különlegessége abban áll, hogy az Angkort feltáró francia régészek itt a romokat meghagyták olyan állapotban, ahogy megtalálták. A dzsungel fái, a fák gyökerei átszövik az egész épületegyüttest.

Aki akar hőlégballonban (kb.20 usd) felereszkedhet és magasból csodálhatja Angkor panorámáját 10 percig. Ezt előre jelezzétek ha érdekel.

A délutáni programunk Angkor Wat (templom) megtekintése, mely a legismertebb az itteni építmények közül. Ez a XII. században épült szentély állítólag a világ legnagyobb vallásos építménye.

A mai kirándulás zárásaként felsétálunk a közeli Bakheng-dombra, ahol szintén van egy nagyméretű templomrom, de a turisták többsége inkább a napnyugta élményéért keresi fel ezt a helyet. (Ha nyugaton felhős az ég, akkor csak a környező tájban gyönyörködhetünk.)

Ezután még elmehetünk az éjjeli piacra, vagy befeküdhetünk egy masszázsra is, ami jól esik ennyi evés és  utazás után.

Alvás Siem Reap szállodában4. nap  Siem Reap – természeti szépségek

Ma hajnalban egy napfelkeltés Angkor látogatással kezdhetjük napunkat, aki képes hajnali 5 kor ébredni, tuktuk viszi és hozza őket. Utána vissza a szállásra reggelizni.

Ma egy egész napos kirándulás során az Angkor környéki természeti szépségeket látogatjuk meg. Kulen-hegy vízesésekkel és különleges látnivalókkal. Délután ellátogatunk egy fákkal benőtt eredeti állapotában látható Angkor templomhoz.

Este elmegyünk fakultatív programként egy tradicionális folklór előadásra vacsorával, hogy megismerkedjünk zenéjükkel és táncaikkal.

Alvás Siem Reap szállodában5. nap  Angkor templomok és Tonle Sap tó

Délelőtt az angkori központtól távolabb eső romokat fedezzük fel saját járművünkkel, hogy teljes legyen a régi birodalom fénykoráról a képünk.

Ebéd után Tonle Sap tavon hajózunk, melynek során bepillantást nyerünk egy különleges életmód mindennapjaiba. A vízen elő emberek úszófalujába látogatunk el. Busszal jutunk a tóig, majd motoros hajón berregve halászfalvak mellett megyünk el. Menet közben úszó falvakat is látunk, ahol bepillanthatunk a vízen élő emberek életébe, akik cölöpökön álló házakban, hajókon élnek évszázadok óta. Teszünk egy sétát egy ilyen faluban, nagyon autentikus élmény lesz mindenkinek. Utána az tó által elárasztott erdőben lehet csónakázni is egy picit, ha valaki szeretne. Ha nem, akkor egy stégen levő étteremben lehet enni inni  addig. Este vissza a szállásunkra, vacsora, esti piac vagy  a medencékben fürdünk.

Alvás Siem Reap szállodában6. nap dec 26 Siem Reap, Szabad program. repülés Bangkokba

Mivel este megy a gépünk, így aki a múzeum és skanzen kultúrára vágyik, nekik is lesz idejük beleásni magukat a régi időkbe.  

Látogatást teszünk a „Kambodzsai Kulturális Falu” nevű tematikus parkban, (skanzen)  ahol tulajdonképpen az egész országot megismerhetjük néhány óra leforgása alatt. Fontos építmények makettjei; törzsek, népcsoportok falvai életnagyságban; showműsorok, táncbemutatók – és mindez egy szép trópusi kertben. kb. 4 órát eltölthetünk itt.

Repülő indulásának függvényében megnézhetjük még az Angkor Nemzeti Múzeumot. A 2007-ben átadott kiváló múzeum jó kiegészítést ad az Angkorban látottakhoz. Vagy csak sétálunk a piacon, és megvesszük a kimaradt ajándékoka és elköltjük megmaradt pénzeinket.

Vagy ellátogathatunk a taposóakna múzeumba, ahol kipróbálhatjuk az aknaszedés rejtelmeit és megtanuljuk a csínját-bínját. Természetesen még rengeteg program lehetséges érdeklődésünknek megfelelően, ahogy az időnk és érdeklődésünk engedi.

Este transzfer a repülőtérre és 22h-kor irány Bangkok. Bemegyünk a belvárosba, elfoglaljuk szállásunkat és szusszanunk egyet. Vagy belevetjük magunkat a Khao San road forgatagába, zenés bárjaiba és masszázs szalonjaiba.
Alvás Bangkok hotel

7. nap  dec 27 Bangkok

A Khao San utca környékén szállunk meg, amely az óváros, egyben a világ hátizsákos turizmusának központja, ahonnan rengeteg szolgáltatás és sok kulturális nevezetesség könnyen elérhető. A sok szuvenír árusnál pedig kiszemeljük, hogy visszatértünkkor mivel lepjük meg otthonmaradt hozzátartozóinkat. Rövid ismerkedő sétát teszünk a környéken, ellátogatunk az Arany Hegyhez (wat Saket), s megnézünk pár buddhista templomot, hogy benyomásokat szerezzünk Ázsia kultúrájáról. Közben a ma délelőtt érkezőket is fogadjuk, s utána velünk tudnak tovább sétálni a városban.

 Ha csak egy napunk van, akkor a kötelező látnivalókhoz sétálunk el, pld Királyi Palota, Wat Arun, Wat Po, Wat pra a fekvő buddha temploma. Hétvégente pedig az úszó piacra is ki lehet látogatni.  

De a klasszikkus látnivalók helyett ismerkedhetünk az élettel is:  A kavalkádos kínai negyedben is bóklászhatunk és a csatornán közlekedő gyorshajókkal mehetünk oda elkerülve a dugókat. Ázsia  legpezsgőbb városába vethetjük bele magunkat, bele kóstolunk a thai konyha íz világába. Késő délután pedig  sétálunk egy kicsit a hiper modern cityben, a modern üzleti negyedben, hatalmas felhőkarcolók árnyékában, emeletes autópályák mellett.

Éjjel pedig a színes, híres-hírhedt, nyüzsgő, szórakozó negyedben töltjük időnket és elmehetünk a pingpong show előadásokra is, amely pont egy éjszakai piac kellős közepén van.

Feltétlen ki kell próbálni a hosszú út után a Thai masszázst, hogy testben és lélekben is kipihenten vágjunk másnap neki felejthetetlen laoszi utazásunknak.

Alvás egy Hotelben.

–       

8. nap dec 28 Laosz, Vientian

Reggel kimegyünk reptérre, délben átrepülünk Laosz fővárosába, s elfoglaljuk a szállásunkat, kis séta a belvárosban, esetleg 1-2 templomba benézhetünk, majd a folyópartnál nyüzsgő élő esti piacon bóklászunk és ismét a gasztrónak és a lao sörnek áldozhatunk.

Alvás Vientianban egy szállodában

9. nap                      Vientiane városnézés

Reggeli után buszunkkal elindulunk felfedezni a város nevezetességeit. A Wat Si Muang temploma az egyik látnivaló, a turisták által kedvelt szent városrészben, majd megnézzük a Wat Si Saket szentélyt, ahol fából, bronzból, kőből kifaragott Buddha szobrok sokasága látható, igazi esztétikai élmény. Meglátogatjuk a  Ho Pra Keo templomot, a Smaragd Buddha szobor eredeti lakóhelyét – amely most Bangkokban található, illetve és a Patuxai diadalívet Győzelem Kaput és a messzebbi  That Luang arany sztúpát.  Este ismét korzózás a folyóparton, közös vacsorázás.

Szállás ismét Vientiane-ban egy szállodában

10. nap dec 30         Vientian – Van Vieng, motorozás, barlangok,

Kora reggel elindulunk busszal északra. Következő célunk Vang Vieng faluja, az outdoor aktív turizmus központja, ami kb. 4 óra utazás lesz. Útközben klasszikus ázsiai látkép, rizsföldek, vízi bivalyokkal szántó parasztok, szerpentinek, trópusi erdő borította hegyek. Trópusi tájból kiemelkedő karsztbarlangok tűzdelte területre érünk,  s akár délután elindulhatunk felfedezni a környéket, a barlangokat.

Aki inkább pihenne, annak jó hír, hogy a Mekong folyó közelében fekvő Van Vieng település a hátizsákosok Mekkája, ahol van infrastruktúra, hogy ki lehessen pihenni az utazás fáradalmait, jó éttermekben hangulatos körülmények között enni, szállodában pihenni, s este lehet szórakozni is.

Ma kismotort bérlünk és bebarangoljuk a környéket, felfedezzük a rizsföldeket övező sziklákban található barlangokat. Aki nem motorozna azoknak bérlek egy tuk-tuk-ot és azokkal jönnek a kiemelt látványosságokhoz: rizsföldek, körötte púposodó karsztos hegyekkel, amelyek barlangokat rejtenek magukban. Be is megyünk egy-egy ilyen vizes barlangba, ahol egy vezető kötélen, gumibelsőn lebegve húzhatjuk magunkat a cseppkő formációk között. Autentikus módja a barlangot felfedezni.

Alvás Van Viengben

11. nap  dec 31      Van Vieng, barlangok, kajakozás

Aki korán kel elmehet egy helyi termelői piacra, ahol patkánytól tengeri malacig, rovarok, rákok, minden is kapható.

Reggelitán a kalandjaink folytatódnak, ma leúsztatjuk magunkat a Nam Song folyón. Bérelt járművünkkel a Mekong partjára visznek 20 km-re a várostól, ahol már várnak ránk a bérelt kajakjaink vagy egy gumibelső. Vezetőinktől kapunk egy kis eligazítást, hogy a kezdők is biztonságban érezzék magukat, s velünk csoroghassanak a karsztkúpok övezte folyón lefele. A kalandvágyóbbak lecsuroghatnak a folyón gumibelsőben is. Vannak kisebb zúgók, de nem raftingról van szó. Útközben kisebb bárok szolgálnak üdítőkkel és sörrel, feledhetetlen élményben lesz részünk.  Ebédelni az egyik ilyen folyóparti bárnál fogunk, majd csurgunk tovább lefele ebben a csodálatos környezetben. Fáradtan, de vidám hangulatban érkezünk délután a szállásunkra.

Akik szeretnének, nekik lehet hőlégballonnal repülni a karsztvidék felet, előre kell foglalni érdemes időben szólni. Kb. 120 usd.

 Vacsora közösen egy hangulatos étteremben vagy a szállásunkon.

Alvás ismét Van Viengben

12. nap       jan 1   Van Vieng – Luang Prabang

Hajnalban indulunk északra kb. 6-7 óra buszozással, Luang Prabang fele, mely többször volt Laosz (spirituális) fővárosa is, s 1995-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. 1975-ig itt lakott a királyi család, és itt volt a kormányülések székhelye is, de a történelem felülírta ezt a helyet.

Transzfer a szállásra, majd ebédelünk, s felkeressük a város legősibb és legszebb templomát, a Wat Xieng Thongot.  Ha marad időnk még ma elnézünk pár látványossághoz Wat Visunarath, Wat Mai, királyi palotában levő múzeum, illetve holnaputánra is hagyunk belőle.

Vacsora, s ma vagy holnap esti kulturális show műsort nézünk meg ( 2 naponta van csak).

 Szállás Luang Prabangban egy hotelben.

13. nap    jan 2      Luang Prabang hajótúra

Aki hajnalban felkel, láthatja a kolduló szerzeteseket ahogy járják a várost adományért.

Mai nap még megnézzük a klasszikus látványosságokat, múzeumokat, majd délután   a Mekong-folyón a Pak Ou szent barlangjaihoz hajózunk közösen, útközben megtekintjük a folyó partján található varázslatos, különböző méretű Buddha szobrokat rejtő Pak Ou-t. A barlanggal szemközt egy kisebb folyó ömlik a Mekongba és remekül látszik, amint találkozik a két különböző színű víztömeg.  Innen ellátogatunk Ban Xang Hai faluba, mely rizsből készült laolao nevezetű szeszes italairól híres, s itt vehetünk kígyóval, gyíkkal, százlábúval készült különleges italokat is.  (3.5h hajó, 1-2h séta)

Estére visszaérünk a városban, s ha ma kulturális tánc show akkor részt veszünk rajta. ( 2 naponta van)

Szállás ismét Luang Prabangban egy hotelben.

14. nap   jan 3       Luang Prabang, vízesések – repülés Hanoi (Vietnám)

Élvezzük a reggelt és a reggelit, majd ezen a vadregényes vidéken ellátogatunk a mesés Khuang Si vízeséshez, (Tat Sae vizesés is opció lehet), ahol a természet csodálatos, több emeletes mészkövek smaragdszínű vizes fürdőmedencék sorozatát formálta ki.

Útközben egy faluban is megállunk, ahol szötteseket is vásárolhatunk a helyiektől.  Ha van igény (és időnk), egy elefántfarmra is ellátogathatunk ma. (40-50 usd)  A farmon tájékoztatást adnak az elefántok életéről, majd elefánthátra ülhetünk és irány a természet. Délután transzfer a retérre, majd irány Vietnám.

A lényeg, hogy elérjük 19.15h a repülőnket Vietnam fele. Hanoiban transzfer a belvárosban ahol a szállásunk lesz.

Alvás Hanoiban egy hotelben.

15. nap. nap jan 4            Hanoi városnézés, templomok, pagodák, börtön, mauzóleum

Mai nap nagyon tömény, és ráadásul választanunk is kell mit nézzünk meg a sok opcióból. Vannak a klasszikus történelmi látnivalók, és van az élet forgataga. Ebből szeretnék egy egyveleget, illetve ha a napos túrákról visszaérünk, akkor a délután 6 utáni időkben is kavaroghatunk a belvárosi piaci színes forgatagba a következő napokban.  Izgalmas lesz.

Ma ha kimegyünk a belvárosból, feltétlen megnézzük Van Mieu, az Irodalom Templomát, ami egy évezrede szolgálja azoktatást, a tudást, s mind a mai napig ide zarándokolnak el a végzős diákok tiszteletüket tenni. Eredetileg a császári udvar hivatalnokait képezték itt, Konfuciánus kegyhelyként is szolgál, építészetileg is szép.

Chua Mot Cot egy egyetlen oszlopon álló ezeréves pagoda, ami egy lótuszvirágot szimbolizál.

A Hoa Lo börtön pedig a vietnámiak a franciák és amerikaiak elleni küzdelmeinek állít emléket. Bizarr látvány a lezuhant repülőroncsok és a börtön egykori celláiban sétálni.

 Ha valaki Lenin és Mao mellé megnézné a vietnámi vezért, akkor néha nyitva  Ho Chi Minh Mauzóleuma is, sorba lehet állni. Amúgy a mellette levő múzeum és a környező utcák adnak alternatív program lehetőséget azoknak, akik nem akarnak sorban állni az államfő meglátogatásához.  A külvárosi néprajzi múzeumuk is kiváló (ahol szokott néptánc bemutató is lenni), szóval dönthetünk, hogy mit nézünk meg és mit hagyunk ki ezek közül.

A belváros közeli negyedekben is teszünk sétát valamelyik nap, ez a szállásunk közelében lesz. Gyalog indulunk neki a labirintusszerű óvárosnak, megnézzük a Bach Ma templomot, elsétálunk a Hoan Kiem tóhoz, ahol megtekintjük a szigeten álló Den Ngoc Son pagodát, és meghallgatjuk a helyiektől a tó legendáját. Útközben a francia gyarmati építészet, a kínai hagyományok és a szocializmus eklektikája határozza meg a negyed hangulatát.

Ismerkedés a belvárosi forgataggal. Egyik legérdekesebb program, az igazi élet. Szállásunk a belvárosban lesz, így amint kimegyünk az utcára, rögtön bazári forgatagban találjuk magunkat. Ez a klasszikus óváros, ahol boltok, utcai árusok, színes kavalkádja fogad bennünket.  A nagy káoszban van egy-két kapaszkodó pont, ami a történelmi épületeket jelenti, természetesen sétánk során ennek mentén fedezzük fel a városi piaci forgatagot.

A tematikus utcák és negyedek lettek egy-egy termékre kihegyezve, hihetetlen nagy választékkal a piciny boltokban. A vietnámi kalapos mozgó árusok meg a friss gyümölcsökkel házalnak, vállukon bambuszrúdon víve a terheket.

Alvás Hanoiban egy szállodában

16 nap         jan 5   péntek   Hanoi  – Halong Öböl hajótúra

Reggel értünk jön buszunk, ami a Halong-öbölbe visz minket. A délelőtt utazással telik keresztül a vidéken, kb 3h, a buszablakból láthatjuk, hogyan élnek a vidéki emberek, tanulunk pár dolgot is róluk idegenvezetőnktől.

Ha Long városában szállunk hajóra. A hajó tradicionális vietnámi fahajó, kabinokkal, étkezővel, bárral. Elfoglaljuk kabinjainkat, majd csodálhatjuk a szigeteket ahogy egyre beljebb kerülünk a csodák közé. Elindul tengeri kalandunk, csodálatos karszt-mészkőkúpokon keresztül. 

Első célpontunk a sok karszt barlang közül az egyik, pld.  Thien Cung barlang, ahol keresztül sétálunk a csodálatos cseppkőképződményekkel büszkélkedő kivilágított hatalmas üregen. Kicsit később kikötünk egy úszó faluban, ahol csónakokba, kenukba szállva tudunk barlangokba, eldugott öblökben evezgetni saját érdeklődésünk szerint.

Titop Island a mai nap utolsó látványossága, ahol vagy fürdeni lehet, vagy felmenni a legtetejére a kilátóba és ott gyönyörködünk a naplementében.

 Szállás: a hajón 2 ágyas kabinokban.

17. nap        jan 6 szombat                     Halong Bay – Hanoi

Reggeli után elindulunk hajónkkal, útba ejtünk még pár helyet, s közben egy cooking class keretében elsajátítunk pár fogást,  s majd megesszük a főztünket. Ebédünket még a hajón költjük el, ezután kikötünk a szárazföldön, majd busszal irány Hanoi. Itt délután 5 körül érkezünk, majd szabadprogram keretében még csatangolhatunk az óvárosban, az éjszakai piacon.

Este következik egy kihagyhatatlan látványosság, a Magyarországon is járt világhírű Vízi-bábszínház. A vízi bábozás népi kultúra,az évszázadok alatt alakult ki a rizsföldeken, elmesélve képzelt vagy megtörtént sztorikat a hétköznapi életből, s mindezt vízben, hiszen a rizsalapú élet a vizes területeken alakult ki. Nagyon Pazar előadás részesei leszünk.

Hétvégén este a tó partja megtelik fiatalokkal, artistákkal, művészekkel, énekesekkel és közöttük korzózva átérezzük D-K-Ázsiát.

Van egy éjszakai piac is, sok km-en keresztül, barangolhatunk és alkudhatunk az érdekes szuvenirekre és használati cikkekre, ha még bírjuk.

Szállásunk Hanoiban a megszokott hotelünkben

18. nap jan 7 vas.  Ninh Binh, Hoa Lu, Tam Coc ,   Trang An (UNESCO világörökségi helyszín)

Ma újabb kalandok elé nézünk és egy egész napos kirándulásra indulunk az Unesco világörökségi helyszínéhez a Trang An csodálatos mészkő süveghegyeihez. Kisbuszunkkal 100km, kb. két óra érjük el a Hanoi-tól délre fekvő természetvédelmi területet.

 Varázsa abban rejlik, hogy a zöldellő táj hegyekkel és felhőkkel csomagolja körbe magát. Az égbe magasodó csúcsok, a buja rizsföldek, a harapható friss levegő és a smaragdzöld erdő teszi ideális helyszínné a tájat arra, hogy közelebb kerüljünk a természethez. A hétköznapokon a környékbeli őslakosok már nem viselik tradicionális öltözéküket, de ősi kultúrájukat ápolják és életben tartják.

Délelőtti első megállónk kis kultúra és történelem lesz. Hoa Lu, az ősi főváros, a Dinh és Le dinasztiák székhelye. Hoa Lu a Vietnámi királyság központja volt 10. – 11. században. A kb. 3 km2 – es citadella területén számos érdekes emlék (palota, udvar) található ebből az időszakból.

A következő megállónk Tam Coc-ba, a szárazföldi Halong öböl grottó vidéke. Itt található a szárazföldi Halong legszebb kilátása a grottó vidék cukorsüveg alakú szikláival és hegyeivel sűrűn teliszórt folyó völgyére és rizsföldjeire.

Délutáni programunk a vizes hajókázás. A Trang An Nemzeti Park területének csodálatos hegyei, folyói és barlangjai vízen megközelíthetőek. Ez a terület az UNESCO világörökség része ötvözi a természeti szépségeket a kulturális örökséggel. A mai kirándulás talán legérdekesebb szakasza a folyami-barlangvidék.

Több száz négyzetkilométernyi kristálytiszta vízfelület, sok évszázados, csak vízen keresztül elérhető templomok és a sziklák talpához simuló tenyérnyi rizs parcellák is színesítik a két órás csónakutat.

Este közös vacsora valahol, majd szabad kóborlás az éjszakai forgatagban.

Szállás: Hanoi hotelben.

19. nap jan 8  repülés – Hue városnézés, Császári Fellegvár,

Hajnal transzfer a reptérre, majd 1h repülés délre. A Da Nang reptérről  transfer a városba. Hue-be utazunk. Délelőtt meglátogatjuk a Császári Fellegvárat, ahol a Nguyen dinasztia uralkodott 1802-1945 között. Utunk során meglátogatjuk a Zászló tornyot (Flag Tower), a Dél Kaput, a Kilenc Dinasztikus Urnát, a Kilenc Szent Ágyút, a Thai Hoa Palotát, és a Tiltott Lila Várost, majd Minh Mang mauzóleumát. Ebéd útközben. A program után vásárlási lehetőség a Dong Ba Piacon.

Lehetőségünk nyílik egy élvezetes fakultatív hajókirándulásra a Parfüm folyón. Hajókázás közben megtekintjük az ikonikus Thien Mu pagoda elegáns, hét szintes nyolcszögletű tornyát, amely Hue jól felismerhető jelképévé vált. Látogatást teszünk Tu Duc császár sírjánál.  https://touringhighlights.com/top-things-to-do-in-hue-vietnam/

Szállás Huéban

21. nap  jan 10: Da Nang, Ba Na Hills, Golden Bridge – Hoi An

A mai napon buszra ülünk és 100km buszozás után  Da Nang közelében  a Ba Na Hills csodálatos látnivalóit fedezzük fel, ha nem burkolódzik ködbe.  31 USD a belépő és tömeg lesz, hacsak nem hajnalban érkezünk. Suoi Mo cable car stationnél kezdődik a felfedezés. Lanofkával visznek a hegység tetéjére, 1400 méterre, ahol sok dolgot csinálhatunk.

 Egy virágoskertet, borászat, borkostolás, a Linh Ung pagodát és 27 méteres Buddha szobrot megnézzük, majd az „Arany hidat” amiről híressé vált, melyet a sziklából kiemelkedő két hatalmas kéz tart a magasba. Még egy függőhídon is átsétálhatunk. Ebéd fent a hegyen.

A helyieknek a francia falu  a nagy látványosság, ahol európai katedrálisok, házakat imitáltak és ismét Európában érezhetjük magunkat. Fantasy park – vidám park is európai színvonalú. Ezek közül választunk, hogy mi érdekel minket.

https://www.bestpricetravel.com/travel-guide/golden-bridge-da-nang-things-you-need-to-know-395.html

Délután pedig tovább 45 km –t utazunk  Hoi An városába, elfoglaljuk a szállásunkat, s lehet pihenni és fürdeni a tengerparton.

Szervezhetünk fakultatív programként estére egy cooking classt, ahol bevezetnek minket az igazi vietnami konyhaművészet rejtelmeibe. A közös főzőlecke után elfogyasztjuk, amit főztünk.

Alvás Hoi An

22. nap  jan 11:  Hoi An.  Thanh Nam – Cam Thanh – Tra Que, fedett híd, piac, fazekas műhelyek

Itt ma két napot integrálunk egybe, lehet választani kell mit tartsunk meg.

Hoi An,  hajókázás, falvak látogatása, pálma liget.

Ma délelőtt lehet gyalogos városnézés Hoi An ősi városában. Végig sétálunk a kereskedők házai között, majd megtekintjük egyik legfőbb látványosságát, a „400 éves” Japán Fedett Hidat, a csodálatos fafaragásairól ismert dísztermet (Assembly Hall).

Tra Que fűszer faluban csodálatos fűszernövények között sétálhatunk, ahol a mai napig több száz éves technikákat alkalmaznak a földművelésben és növénytermesztésben,

Ma délután hajókázhatunk a Thu Bon folyón.  Először meglátogatjuk a Than Ha fazekas falut, ahol elsajátíthatjuk a fazekasság mesterfogásainak alapjait és élvezhetjük a helyi lakosok mindennapi életét. Ellátogatunk a folyóparton fekvő Thanh Nam halászfaluba, majd tradicionális vietnami kerek csónakba szállunk és felfedezzük Cam Thanh 7 hektáros, vízbe hajló kókuszpálma ültetvényét.

Ezután ellátogatunk a piacra, ahol az árusoktól minden érdekességet megtudhatunk a vietnami konyha fontos kellékeiről és hozzávalóiról.

Este transzfer a reptérre, majd 21.25h irány dél fővárosa: Saigon, akarom mondani Ho Shi Min city. Transzfer a szállásra, vacsora.

Alvás Saigonban (Ho Chi Min city)

23. nap jan 12       Saigon – Mekong-delta hajós kirándulás

Reggeli után egész napos kirándulásra indulunk a Mekong-deltához. Smaragdszínű rizsföldek, a gazdag élővilág és a holtágak jellemezik ezt a hatalmas területet, ahol a fő közlekedési eszköz a motoros csónak. Mi is ilyennel fedezzük fel a delta vidéket. Először meglátogatjuk a híres Cai Be úszópiacot. Majd tovább hajózva gyönyörködünk a tájban, a különböző ültetvényekben. Ezután meglátogatunk egy rizspapír készítő műhelyet, kókuszcukorka készítőt és pattogatott rizs készítőt, hogy megismerkedjünk a deltavidék lakói által készített legfontosabb termékekkel.

Tovább hajózunk a csatornákon és élvezzük a vidék megnyugtató világát, megfigyelhetjük a helyi farmerek és halászok mindennapi életét. Ebéd után pihentető séta, majd visszahajózás, és utána visszaindulunk Saigonba.

Késő délután, aki akar még velük városnézésést Saigonban az jön. Elautózunk az Újraegyesítési Palotához, majd a Notre Dame (Miasszonyunk) Katedrálishoz és a gyarmati időkből megmaradt jellegzetes épületeket is megnézzük: Dong Khoi utca, Continental Hotel, Operaház, Városháza, Régi Postahivatal.

Este ha akarjuk  a Saigon operában a bambusz cirkusz előadását is megnézhetjük.

Alvás Saigonban (Ho Chi Min city)

24. nap jan 13:  Cu Chi alagutak, Cao Dai vallás központja

Délelőtt látogatás a híres Cu Chi alagutakhoz, mely az amerikaiaknak sok borsot tört az orruk alá a vietnámi háborúban. Elbujtak az alagutakban a vietnámiak, s onnan váratlan támadásokat intéztek a bázisok és élő erők ellen. ez váltotta ki később az agent orange haszálatát, amikor vegyszerrel lombtalanították az őserdőt, hogy látszódjanak a bázisok, mozgások.

Az eredeti alagútrendszer hossza 200 km volt, de ebből mára már csak 120 km maradt meg. A vietnámi háború alatt a vietkongok kórházakat, lakásokat, fegyvertárolókat, iskolákat rendeztek itt be, gyakorlatilag a föld alatt éltek és innen indították a támadásaikat is.

Délutánra ha még repülő indulásig belefér, egy nagyon érdekes szinkretista vallás helyszínét látogatjuk meg, mely ötvözte több vallás dogmatikai elemeit. A Cao Dai vallás központjában egy szertartáson vehetünk részt, és a színes öltözetük, pompás templomuk megér egy rövidke délutáni kitérőt.

Este transzfer a reptérre, majd akinek véget ért az útja hazarepül Saigonból.

Akik jönnek tovább Thaiföld hosszabbításra, nekik Bangkok repülés, majd alvás ott a reptér közelében.

Alvás Bangkok

25. nap jan 14 bangkok- Shurat thani- Khao Sok nemzeti park

Akik maradnak Bangkokban, ők meglátogathatják Ayuthaya-t, illetve a kimaradt látványosságokhoz elsétálhatnak, megnézhetik. (lásd jan 27 program)

Többiekkel hajnalban indulunk Shurat thani-ba,ahol transfer buszunk vár és visz tovább 3-4h alatt az ország közepére, ahol egy folyót duzzasztottak fel, s lett belőle egy csodás természeti látványosság, ami előtte megközelíthetetlen volt.

A Khao Sok Nemzeti Park Phukettől kb. 4 óra autóútra található, területe 740 km2. A park területén található esőerdő annak sűrűjéből markáns mészkő hegyek magasodnak az égbe. Kirándulásunk során a Sok folyó mentén gyönyörű tavakat látogatunk meg, majd vízesések, barlangok és nyüzsgő élővilág fogadja a természetbarátokat és az aktív pihenésre vágyókat.

Alvás a tavon uszóházakban.

26. nap jan 15  Khao Sok Nemzeti Park, vizes barlang, dzsungel túra, kajakozás, esti állatles motorcsónakból

Reggel motorcsónakokba ülünk, és fél órát hajózunk, ahonnan indulva felejthetetlen dzsungeltúrákat teszünk. Páratartalom és izzadás garantált.  A barlang után piknik a pataknál, lehet benne fürdeni.  Egy tökéletes kikapcsolódás mely során életre szóló emlékekkel fogsz gazdagodni.  Délben visszatérünk bázisunkra, majd pihenés, lehet a kajakokat használni és felfedezni közeli szigetet, öblöket.

Napnyugta előtt ismét állatlesre megyünk motorcsónakjainkkal.

Alvás a tavon uszóházakban.

27. nap  jan 16 Khao Sok pihenő nap

Ma lazulunk, pihenünk, de ha akarunk már ma délután is visszaindulhatunk a lakott területekre.

28. nap  jan 17 Khao Sok – Bangkok

Reggeli után motorcsónakunk visszavisz a nemzeti park bejáratához, ahonnan kisbuszunk visz vissza shurat Thani-ba, ahol repülőre szállunk és visszarepülünk Bangkokba.

Transzfer vissza a civilizációba, szállásunkra.

29. nap  jan 18  Bangkok városnézés

Délután indulás a reptérre és irány Európa. Tél. Hideg. Sötétség. ….

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*