Hova tüntek az erdők Magyarországról

az ügy vesztesei
az ügy vesztesei

Átugrottam Mo-ra kicsit.. Fülöp-Szigetekről… addig is szaporítom a co2 kibocsátásomat, mert repültem.

Borneón pedig busongtam, hogy lám milyen galádság, hogy irtják az őserdőket.. pedig most Mo felett repülve látom, hogy nálunk sincsen egy szemernyi erdő sem délen ahol átszálltunk az országon. Ha van is valami, azok fiatal telepítésűek, lombkorona minimális (hogy kompenzálja a co2 kibocsátásom ugyebár…)

Mi már kiirtottunk pár száz éve majd minden erdőt. Akkor miért is szörnyülködünk, hogy Ázsiában mi zajlik? (persze attól még fáj az is).

Persze sokan hozzák a statisztikákat, hogy  Mo. 20 % -a erdő.. ezt értem, nem vitatom, csak azt próbáltam elmondani, hogy egy 60 éves erdő tüdeje nagyobb, mint egy 8 éves erdő tüdeje. Ami van Mo-on azok fiatal erdők. Mert kivágtuk őket. és Ha újratelepítjük ezeket, akkor azt hisszük, hogy megoldottuk a problémát.  Ja igen, ha 60 évig nem nyulunk semmi erdőhöz.  Olyan mint a túlhalászat, kifogjuk a 20 kilós halakat, és tegyük fel ugyanannyit visszatelepítünk.  Akkor ugyanannyi hal van a tengerben.  De mégsem.. 

De a társadalom nem képes önkontrollra fogyasztást illetően, vagyis kényszeríteni kell őket (pld. drága benzin, üvegbetét díj, erdőírtás stop stb) vagy ami drasztikusabb de reálisabb,  annyi embert életben hagyni, amely ekkora ökológiai lábnyommal sem káros. (pld. szül / szaporodás szabályozás) Ezt régen elvégezte a pestis, meg a háborúk, de ma már nem. Ezért is fog fájni, mert nem az intelligens módszert válasszuk, hanem vakon a fájdalmasat (unokáinknak)

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*