Svartifoss vízesés, Izland

Izland gyalogtúra – a megélt természet, 9 nap sátrazás

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

Izlandi gyalogtúra 2019. juli 11-18.

Izland 4×4 jeepes, kisbuszos 9+5 nap programunk után tervezünk egy gyalogtúrát Izlandon. Nagyon sokan szeretnének több időt eltölteni Izlandon a természetben, szemtől-szemben. Erre nagyszerű alkalmat kínál ez a programunk, ahol  a nagy turista áradat után, békésen, nyugodtan tudunk kirándulni  Izland fennsíkján Landmannalugartól Thorsmörk-ig

Akit érdekel a túra: jelentkezzen itt.

 

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

1. nap 

Érkezés a keflavíki repülőtérre, majd transzfer a fővárosba. Reykjavíkban a nagy kempingbe megyünk és elfoglaljuk sátorhelyeinket. A nap maradék részében akklimatizálódunk az izlandi körülményekhez, a várost járhatjuk, beszerezhetjük hiányzó készleteinket a túrára, és megbeszéljük a további napok menetrendjét.

Szállás Reykjavikban, kemping

 

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

2 nap 

A reggeli busszal túránk kiindulópontjához a vad izlandi Felföldre, Landmannalaugar-ba utazunk.

A térség nevezetes helyszín: itt húzódnak Izland legfantasztikusabb látványú hegyvonulatai. A helyi kőzetek és ásványi kiválások, valamint a növényzet miatt ez a vulkáni területek legszínesebbje. A táj sárgás-vöröses, kékes-zöldes árnyalatokban pompázik, de láthatunk narancs és fekete csúcsokat is, mindez fehér hófoltokkal díszítve.

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

A csillogó obszidián és riolit hegyek oldalában, patakvölgyeiben mofetták, fumarólák pöfékelik kénes felhőiket. Bláhnúkur kilátópontjáról nagyszerű a közeli és távolabbi vidék látványa. Megállókkal tarkított túrát teszünk ebben a csodaországban. Sétánk után beülhetünk a természetes szabadtéri meleg-vizes medencébe, és a lávamező előterében, az égbolt alatt áztathatjuk ki tagjainkat, a kellemes hévízben.

Szállás: Landmannalaugar kemping

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

3. nap 

Reggel megkezdjük gyalogtúránkat, a Lugavegur-on (Forróvizes út) amely sokak szerint Földünk legszebb hegyi útvonalai közé tartozik. A mai nap lesz a leghosszabb szakasz, de épp ezért a leginkább élménydús is. Átkelve Laugahraun lávamezőjén, hamarosan magunk mögött hagyjuk a színes hegyek világát, és Stórihver forró vizes patakjaihoz, gőzkiáramlásaihoz érkezünk. A fűtött környezet zöldben pompázik, ami a korábbi terméketlen vidék látványa után jólesően pihenteti szemünket.

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

Södull hófoltos hegye mellett elhaladva, az 1040 méteres magasságban épült Hrafntinnusker turistaházhoz tartunk. Itt megpihenünk, miközben gyönyörködhetünk a környék jégfoltjainak közvetlen közelében feltörő gőzfelhők látványában.

A menedéket elhagyva maradék útvonalunk javarészt ereszkedő, jól rálátunk esti táborhelyünkre az Alftavatn-tó környékére. Útközben jéghideg és tűzforró erecskék mentén haladunk, függően h a glaciális vagy geotermikus eredetű-e vize. Tiszta időben a Hekla krátere is feltűnik.

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

Háskerdingur oldalában lecammogva, keresztezzük a Grashagakvist-patakot (híd hiányában, szandált húzva a vízen át), és nagyméretű lávabombák mellett elmenve a tóhoz érkezünk. Esti szállásunk a szépséges környezetű Alftavatn kempingben.

táv: 22 km, szint: 500 m

 Szállás: Alftavatn kemping

4. nap 

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

Mai túranapunk rövidebb, és a szint is jóval kevesebb. Elhagyva a tó környéki zöldellő térséget Hvanngil magasabb térszínéről jó rálátást kapunk a Mýrdallsjökull jegére. Több patakot is keresztezünk; van, amin lábon, van amely felett gyaloghídon kelünk át. Belépve Emstrur feketés-szürke kő- és homoksivatagjába gyökeresen megváltozik a táj. A látvány az első holdjárók által küldött fekete-fehér képekre emlékeztet. Nem véletlen, hogy az Apolló programba részt vevő űrhajósok egyik kiképző terepe éppen Izlandon volt. Még egy patak átkelés és hamarosan a Botnár hegy alatti Emstrur kempinghez jutunk.

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

Lepakolás után a markáns sziklafalak szegélyezte, lenyűgöző Markarfljótsgjlufur kanyon pereméhez tehetünk kitérőt.

Táv: 15 km, szint: 150 m

Szállás: Emstrur kemping

 

5. nap 

A kempingből elindulva hamarosan rohanó gleccserfolyók szurdokai fölött kelünk át hidakon.

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

Nemsokára kitárul a kanyonok környezetében beszűkült táj, és Almenningar sík vidékén túrázunk. Innen pompásan panorámánk van az Eyjafjalla-, és a Myrdalsjökull jégmezőkre, mellettünk pedig a Thröngá folyó zúg medrében. Rövidesen szandálra váltva át is kelünk rajta, és Thorsmörk (Thor erdője) fái közé érkezünk. Eddigi teljes utunkon összesen nem láttunk annyi fát, mint itt! Az évszázadok alatt Izlandon is kivágták és felhasználták az erdőket, ritkaságnak számítanak a facsoportok. A megmaradt állományt óvják-védik, és igyekeznek visszatelepíteni.

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

Alacsony nyírfák között elballagva elérjük a Langidalur menedékházat. Gyaloghídon keresztezzük a Krossá folyót, a túlparton Godaland (Istenek földje) területére lépünk, és egy utolsó nekirugaszkodással Basár kempingjébe érkezünk.

Táv: 17 km, szint: 300 m

Szállás Basár kempingjébe 

 

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

6. nap 

A felszerelésünk nagyját a kempingben hagyva körtúrára indulunk, célunk az Eyjafjallajökull és a Mýrdalsjökull jégmező közötti Fimmvörðuháls hágó térsége. Folyamatosan emelkedve egyre jobban feltárulkozik a környék látványa, felülről szemléljük Thorsmörk vidékét, és a völgyi vízfolyásokat, a meredek peremeken lezúduló vízeséseket. Egyre közelebb kerülünk az állandó jégborításhoz, amely alatt legutóbb 2010-ben volt vulkáni aktivitás, amikor kitört az Eyja tűzhányó.

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

Megszemléljük a több ágú fiatal lávamezőt és a kitörési központokba is felkapaszkodunk, sőt magát a jégsapkát is megvizsgáljuk közelről. Délután visszaereszkedünk godalandi szállásunkra.

Táv: 20 km, szint: 750 m

Szállás godaland kemping

7. nap 

Délután indul buszunk a fővárosba, addig sétálhatunk Godaland és Thorsmörk legendás helyszínekben bővelkedő területén,

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

vagy rövid túrával felmehetünk a Valahnúkur pazar körpanorámát nyújtó kilátópontjába, búcsút véve az izlandi természeti tájtól. Innen busszal indulunk vissza a fővárosba délután.

Reykjavíkban a kempingbe megyünk, és sátorállítás, lepakolás után elmerülhetünk a főváros éjszakai életében.

Szállás Reykjavikban, kemping

 

8. nap 

Izland gyalogtúra
Izland gyalogtúra

Egész napunkat Reykjavíkban töltjük. A szó jelentése: füstölgő öböl. Az első betelepülőket az itteni geotermikus eredetű kigőzölgések látványa ihlette a névadásra. Napjainkban Izland lakosságának több mint fele a fővárosban és agglomerációjában él. Felsétálhatunk a környékre és a városra legszélesebb látványt kínáló Perlan nevű kilátóba, ahonnan körpanorámát kapunk a tágabb vidékre is. A kikötőhöz közeli Sun Voyager egyedi szobra tulajdonképpen egy viking hajó sajátos ábrázolása, elnevezése a Nap fontosságára utal. Reykjavík legnagyobb temploma a Hallgrímskirkja, amelynek külső díszítése bazaltoszlopokat mintáz. Lifttel a 75 méter magas torony kilátójába is felmehetünk, ahonnan tiszta időben nagy távolságra ellátni. A skandináv módihoz hasonlóan az épületek nagy részét különböző vidám színekre festették, ellensúlyozva a hosszan tartó téli szürkeséget. A Városháza, és az izlandi Parlament épületének megtekintése után érdemes sétálni a belváros hangulatos utcáin. Betérhetünk az ajándékboltokba, és a többi érdekes üzletbe, vagy beülhetünk a különböző stílusú éttermek, kávéházak és bárok egyikébe. Bálnalesen való részvételre is van lehetőség, vagy látogatást tehetünk a Kék Lagúna fürdőjében. Akiknek pedig még lábában van a vándorlás, fél napos túrára indulhatunk a főváros környéki hegyek valamelyik nagyszerű kilátópontjára.

 Szállás Reykjavikban, kemping

 

9. nap 

A repülő indulásától függően buszozás Keflavíkba, hazautazás.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*