Lehet-e kaland egy repülőúton? Irány Costa Rica..

Costa Rica érkezés
Costa Rica érkezés

Kalandutazás Vándorboy módra. Lehet –e kaland egy repülőúton?
Mennyire egyszerűnek tűnhet egy repülés Közép Amerikáig!

Nekem sikerül bebizonyítanom – a brit tudósok ellenében-, hogy nem is olyan egyszerű. Pedig 21. századot írunk.
Mert ugye ember fia olcsón akar repülni, az pedig Bécs reptérről van, Los Angelesen keresztül. Nem is akármikor, hanem reggel 7-kor..ugye busz akkor nem kószál arra Bp-ről akkortájt. S lőn: Blabla car – a megoldás. Igor, Ukrajnából vissza is írt. Este 8-kor indulunk a websiteon levő infó szerint, 1700 ft Bécs Schwehát reptérig, nem is lehetne jobb.. De este 8-kor, még semmi infó róla..
9 kor felhívom.. mondja csúszás lesz, határon állnak – kb 3 óra. Rosszat sejtek. Éjfél előtt felhívom, nyugtatgat – már Debrecennél van.. leizzadok.. Debrecen – Bécs min 5h… Mi legyen??? Lekésem a gépem.. hívjak ismerőst, vagy rizikózzak?
Hajnali 2 előtt ér fel Bp-re, el is jött a lakásomra.. Irány Bécs. Aztán persze ukránok, dohányoznak. Megállunk… aztán kiderült, valakit ki kell tenni Pozsonynál!!!! .Sőt, nem is ott, hanem vmi közeli faluban! Hevesen ver a szívem, csak defekt ne legyen, mert lekésem a gépet..
De végül az első akadály teljesítve. Kiértem.
A becsekkolásnál jött a hideg zuhany. Nem engednek fel a gépre. Kell esta (el.) vízum, hogy felengedjenek Usa járatra. Persze én ezt tudtam, 2 útlevelem is van, de a másikban van a vízum. Csak azt nem értem,  ha van már vízumom, akkor minek az esta? Ráadásul arra az útlevélre van az está-m is. Ujjlenyomatot is vettek tavaly az Usa határon, miegymás, ha karnak be tudnak azonosítani. Ráadásul ki sem megyek a reptérről, tranzit vagyok Costa Rica fele!

Hiába mutogatom neki az útlevél fénymásolatát, nem jó nekik. Az eredeti útlevél kell a vízummal. De könyörgöm, akkor minek a sok adat, ujjlenyomat, papírkitöltés stb., ha képtelenek beazonosítani?? Tehát a vízumnál nem az ember a mérvadó, hanem  a papírdarab amibe egy matricát tesznek. Röhej. Miért nem engednek fel a gépre? – Max. ha Usában nem stimmelek, akkor visszaküldenek.. hisz nem is Usa a célom csak tranzitolnék!

Izzadok, hevesen ver a szívem… kérem a főnökét.
Azt javasolja, hogy a másik útlevelemre is csináljak esta-t. (De minek, ha van vízumom??? ugyan az a név megy be, csak a útlevél sorszáma más). Szerencsére van wifi, van laptopom, hát uccu. Megpróbálom. Életem leggyorsabb kérdőív kitöltése következik, mert mindjárt zár a becsekkoló kapu. Megint a kérdés, hogy jártam-e Iránban.. Csapda, mert ha igent írok, vízum kell, ha nem, akkor gond lehet, hogy a másik útlevelembe pont ezért kértem vízumot, mert voltam Iránban. 22-es csapdája. Gyorsan kell döntenem. Enter, Fizetek. De mikor jön majd a visszaigazolás? 5 percem van… zárnak, megyek a becsekk pulthoz. Nézi a rendszerben… és csodák csodája, már rajta vagyok a rendszeren!!!!! Pedig nekem nem kuldtek visszaigazolást..

Hát nem mondom milyen volt a pulzusom. De fent vagyok utolsó pillanatban. Mellettünk egy magyar házaspár nem volt ilyen szerencsés, nekik nem érkezett meg esta visszaigazolás. Bukták a jegyüket Közép Amerikába.

Jöhet a következő izgalom… vajon 50 perc átszállási idő elég lesz Amszterdamban? Az sem kis reptér. Majd meglátjuk. Felszállunk a gépre.. kigurul a kifutóra, majd várunk. Kiderült, hogy lefagyott a szárnya, hát jön az olvasztó brigád. Izgulhatunk megint, mert Amszterdamban 50 percünk van az átszállásra.. ebből buktunk 20 percet.. startra állunk.. erre meg rosszul lett vki a gépen. Na neeeee… nem hiszem el..  Visszagurulunk a beszálló terminálhoz, kiveszik az embert hosszas tanakodás után.. 20 perc.. s vele leszállnak haverjai is.. de persze gép nem mehet tulajdonos nélküli csomaggal.. Így nyitják csomagteret, és pakolgatják a több 100 bőröndöt mire megtalálják. Nem csak mi késsük le a csatlakozásunkat. De végre start.
De borítékolva , hogy USA-ba tartó L.A. gépünket lekéstük. Irány a transfer desk.. Mi legyen..? Nézi a gépet… Hát Mexico átszállásunk lesz.. Viva Mexico! De akkor felesleges volt ez az egész Usa esta vízum para..  De a slussz poén az, hogy lekéstük ugyan a gépet, mégis 8 órával korábban érünk Costa Ricá-ba. Hogy a csomagjaink is? Erre lehet fogadásokat kötni. Eddig mindig késve értek oda ilyen szituációban. De meglátjuk a hollandok milyen szervezett nép.
Még mondja nekem valaki, hogy nem izgalmas velem utazni..🙂
Találjátok ki hol készültek a képek?

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*