a választás öröme.. demokráciát másoknak is..

Nem hiányzik?

Nem hiányzik az igazság?

Félreértés ne essék, én nem kormánypárti vagy kormányellenes vagyok.

Én egyszerűen szeretném érteni a körülöttem zajló dolgokat. Ne adj isten az igazságot megtalálni, vagy felfejteni a jelenségekből a valót, s azokra rátekinteni.

Teszem ezt hol kérdéssel, hol felkiáltójellel, van hogy csak pont van a mondatom végén. Blogomban, Fb. oldalamon is. Ezért lehet utálni, szeretni, ez egy package.

Ezt a valóság keresést teszem utazáskor is, mert gyakran az életem múlik rajta. Ha nem tenném érzelmileg, anyagilag, testileg sérülnék. Ezért figyelek, elemzek, levonom a konklúziót, majd cselekszem.

A társadalmunkban is pont így van.  De ott kicsit komplexebb, s nem rögtön jön szembe az eredménye a dolgoknak, döntéseknek, hanem csak évek múltán.  Legyen az egészségügyből kivont pénzek, vagy oktatás színvonalának esése, később csap vissza rád, hogy nem lesznek jó tanárok, nem lesz kompetitív tudásod, ezért munkahelyed,  fizetésed stb. Vagy megfelelő egészséged, a megelőzés,  a gondozott út / épület is idővel amortizálódnak stb.

Jobb harcolni valamiért, mint élni a semmit.

Tehát nem rögtön csapnak orrba, nem most törnek be hozzád, lopják vagy rontják meg az életminőséged a kátyuval, orvossal, tanárral vagy bezáró kulturális intézményeddel, bankkal, gyárral, értéktelenedő pénzzel. Nem csak ezek mennyiségével, hanem a minőségével is szembesülsz majd. A hiánnyal.

Példákat most nem hozok, az életben találkozol millióval. Maximum még nem látod.  Vagy még nem elég rossz neked.  Vagy neked így is jó.  Ez mind rólad szól, hol vannak a határaid, milyen életminőséget gondolsz magadnak és érzőtársaidnak a 21. századra.

Mert hatással vagy a világra. S hogy ebben neked is befolyásoló erőd van szavazáskor, vagy tüntetéseken, vagy társadalmi és civil szervezetek munkájában, történésekkor szolidaritásod kifejezésekor, ez egyfajta felelősséggel ruház fel. Téged!  Még ha ezt nem is látod, mert xy politikus döntött úgy, nem te. De te juttattad oda.  Igen te. 

Na mármost, ha te védeni tudod a most zajló parlamenti, operatív, felhatalmazásos, nemzeti oligarcha erősítő intézkedéseket, járványkezelési stratégiát magyarázókat (?), akik minden alapját eltitkolják döntéseiknek, akkor ezeknek hogy lehet tapsolni? Ha nem tudod, mi alapján döntenek? Mert lehet, jól döntenek, csak nem tudod a hátterét. 

Nem érdemes gyanút fogni, hogy titkosítanak, eltiltanak orvosokat a nyilatkozástól? Hogy nem nyilatkoznak ellenzéki médiának? Menekülnek előlük… lehet azért, mert vállalhatatlannak tartják ők is amit csinálnak? Csak gyengék, vagy érdekeltek, vagy már korrumpáltak, kompromittáltak? S nincs vissza út? Nem lehet kiszállni? Rájuk lett tetoválva a bélyeg, mint anno a Waffen SS katonáknál?

De te bólintasz, mert azt gondolod ők a felelősek dönteni, biztos tudják. Ez lelki megnyugvást hoz neked, leveszi a felelősséget a válladról. Mert megvédenek az ellenzéki, nemzetellenes, Soros, Brüsszel, EU frakció,  migráns, Gyurcsány, IMF, kommunista veszélyt sugalló,  – s a megfelelő rész aláhúzandó. A sort folytathatod beállítódásodtól függően.

A cenzorálásban a legrosszabb, hogy …

S te elhiszed.

Hanyas vagy? 28-as…  Ismered? Nézzed meg, kortünet

Mert megvédenek tőle. Az EU-tól is, mert annyira cudar rosszul megy nekik. A vírustól is. Ha mégis belehalsz, az biztos az előbb felsoroltak ármánykodása, húzd alá a megfelelőt.  Mert a dolgok jól mennek. Az ország jobban teljesít. A plakátokról is ez folyik. Te pedig tapsolsz. Vagy ostobaságból, vagy pedig érdekből. Pedig lehet nem is a haszonélvezője vagy a rendszernek – hosszútávon. Ma én, holnap te.

Erről nekem a szocializmus kora jutott eszembe, ahol a rádióból szóló hírek, a propaganda, csupa növekedésről, egyre jobb, stb-ről szóltak. Persze senki nem hitte el. Megtanultunk a sorok között olvasni.  Ha arról szólt a hír, hogy hétfőn nem lesz áremelés, már mindenki rohant a boltokba cukrot venni.  Mi fél szavakból is értettük a rendszert. Ehhez kellett 40 év.

De ma hova lett az éberség? A valóság észlelése? Ennyivel szofisztikáltabb a világ? Ennyivel enerváltabbak, kiégettebbek vagyunk? Legyintesz, hogy több is veszett Mohácsnál. Kell 40 év megint, mire rájövünk, hogy ez nem jó, nekünk több kell? S nem is feltétlen gazdaságilag.  A szólás szabadság, az emberi jogok az ember kulturális igénye, is alap, sőt. 

A mentális egészsége egy társadalomnak talán fontosabb. Persze egy éhező nem így gondolja, pedig őt is megfosztotta a jog. Csak akkor ő még nem ment ki, mert nem érti. 

Olvass bele egy Magyar Közlönybe, fogj gyanút a salátatörvényektől, ahol egy egészségügyi kérdés a gazdasági törvénybe kerül elrejtve. Fogj gyanút, ha a képviselőknek nincs véleménye, hanem birkaként nyomogatják a gombjaikat. Fogj gyanút, hogy ők tényleg neked akarnak jót.  Elemezzed mit tesznek. Ahogy a parancsnokok kinevezése is ad hoc, feltételezik, hogy egy külsős jobban ért a készletek elosztásához a kórházban mint az orvos igazgató. No igen szerződéseket rúg fel első körben, és a barátokkal köti újra. Ja és szóban „javasol”, amit kötelező végrehajtani. S kié lesz a felelősség? Boritékolható.

  A mentális egységet elérni nem propagandával, nem agymosás vagy kínzások, átnevelőtáborok  révén, hanem értelmes diskurzus révén lehet. Felnőttként.

Így ölik a lelket. Emlékszem amikor rendszerváltás után pár évvel nagymamám amikor beszélt a politikáról, előtte kinézett az ajtó kukucskálóján, felhangosította a rádiót és utána suttogva mondta csak el a véleményét. Évek múlva is benne élt a félsz. Nos ennek a kornak az előszelét tapasztaljuk ismét. Olvasnivalónak ezt javallom.

  Igen, ha téged nem érdekel mi zajlik itthon a fejed felett, akkor ne lepődj meg, hogy hosszú távon neked nem lesz ajándék EU pénz, Eu jogok, vagy inkább így mondom, emberi jog.. (Mi többet kapunk az uniótól,  mint amennyit befizetünk, de ez nem lesz majd így. S neked fog fájni) .

Ne lepődj meg a következő Trianonnál. Mert sáros lábbal felmegyünk Európa asztalára (térképére), gyalázzuk őket, nem tartjuk be a társasjátékuk szabályait, de lehet ők tán úriemberek, nem kiabálnak ránk, csak ingatják fejüket. De ha arról lesz szó, amikor ők döntenek sorsunkról, hogy mi legyen a magyarokkal, akkor félrenéznek majd. Most csak pénzeket bukunk, majd később többet. Mert harcolhatunk a „szuverenitásért”, hogy több döntésünk (lopási lehetőségünk) legyen, de ne feledjük, a nagy válságokból nem tudtunk soha szuverénen kikerülni, legyen az pándémia, vagy világháború.

A szabad munkavállalásról, a szólás és sajtószabadságról, meg a 3 hatalmi ág szétválasztásáról meg nem is beszélek, mert az messzire vezetne és lehet téged nem is érdekel, mert a napi tematizált dolgokon jól el lehet rettegni, csámcsogni, s főleg ha valaki meg is véd tőle, akkor ugye tényleg kánaán van Magyarországon.

Ha az éppen (bármelyik) regnáló hatalom lelkes híve vagy, akkor ezeken átsiklasz, vagy felhozod, hogy a másik is lopott, meg nincs jobb, és beletörődsz egy alacsonyabb életminőségbe. Miért nem változtatsz? Tudom, magunkat megváltoztatni a legnehezebb. Meg azt mondják amit hallani akarsz.

Te elfogadod, hogy nem tartanak felnőttnek, azt, hogy etet az operítív törzsnek nevezett nem is tudom mi, s  „te csak hidd el, amit mondunk”, úgyis az a jó. Nálunk nincs jobb, neked nem kell ezt értened, mert ideológiailag nem vagy elég fejlett, hogy megértsd döntéseinket – hogy a Tanú c. filmet idézzem megint. Vagy éppen buta / nem intelligens stb. vagy, amit ugyan nem mondanak ki, de a bólogatásoddal ezt támasztod alá, ha nem hiányzik a kritikai gondolkozás, a diskurzusok, egyeztetések, társadalmi viták. Reggel iskolába küldik embereket, délutánra meg bezárják mégis. Nem tűnik úgy, hogy ad hoc döntenek? Nem tűnik úgy, mintha nem te lennél a fontos?

négymadár karikatúra

Én azt gondolom, hogy ne titkosítsanak, hanem merjenek kiállni vitára, hallgassanak a szakmára, vagy legalábbis kérdezzék meg őket. Nyilvánosan. Mert attól félnek. S amíg elhitetik veled, hogy ők erősek, ők a jók, s neked ez jó, addig ez így is marad.  Szerinted jól van ez?

 Szomorú, hogy ma belekényszerítenek civil szervezeteket, hogy egyesével saját pénzen kelljen kiperelni nyilvános adatokat az államból, ami kötelessége lenne nyilvánosnak lenni.

 S ugye kiket lehetetlenítenek el? Igen azokat, akik teérted dolgoznak, hogy a te jogaid ne sérüljenek. S ezek a szervezetek látnak el olyan állami feladatokat is, mint hátrányos helyzetűek ellátása, ami egyértelműen állami feladat kéne legyen! Lehet, hogy ezt még nem látod.

négymadár karikatúra

Engem, mint álompolgárt megnyugtat, ha látható a döntésfolyamat, hogy érezhetően gondolkodnak róla döntés előtt, én is elmondhatom a véleményemet róla, és nem hazaárulóznak le érte a karmester intésére, ha merek kérdezni (gondolj csak Szél Bernadett volt LMPs hölgy beszédére).  

Ha az igazságérzetedet ezek nem bántják, akkor pont azt kapod, amit Afrika posztjaimban leírok. Most rendezgetem őket, és kísértetiesen hasonlítanak azok a dolgok a magyar valósághoz.

Nekem felsejlenek a 50-60-as évek is, ami már a legtöbb embernek csak a történelemkönyvek sora, nem megélt valóság, s nem tudok nem párhuzamokat találni.

Ez azért bosszantó nekem, mert 40 évet kellett várnunk, hogy végre egy nyílt, szabad társadalom részesei lehessünk.  S a rendszerváltással egy történelmi lehetőségünk lett, hogy Európaiak legyünk.  S generációk ellopott életét adták vissza a 90-es években. S ezt a lehetőséget játszottuk el. Viccelődhetnék a focival, stadionokkal, oligarchákkal, de nem szeretnék.

Mert tudjuk, hogy a hatalmon levőknek nagyon tehetséges barátaik és feleségeik vannak az üzleti ügyek területén. Ez a tehetség pedig abban a pillanatban rajzolódik ki, mihelyst a férjeik/ haverjaik magas pozícióban találják magukat.  S ez a tehetség pillanatok alatt alább hagy, ha a hatalom kegyéből kikerültek, lásd Simicska, aki ugyanazzal a céggel már egyetlen állami pályázatot sem nyer.  Nem bűzlik neked semmi ekörül? A korrupcióról egy klasszikus indiai filmet ajánlok.  

Random nézz vissza nem kormánypropaganda oldalakat. S mivel a jogrendszer sem független, vele együtt az alkotmánybíróság és az elnök sem, ezért most állami védelem mellett lehet bűnözni. A barátoknak. Ha te nem vagy barát, ellehetetlenítenek, mert kisgömböc mindent befal.

 Rengeteg jogunk lett rendszerváltással, amiről, lehet sok ember nem is érezte, hogy hiányzik, mert már generációk óta nem létezett.  (Mint Orwell 1984-ében, a csokoládé szó. Ha kitörlik az emberek emlékezetéből, akkor az nincs? Ha felhozod, akkor meg mindenki hülyének néz, hogy te miről beszélsz?)  S most ezeket a jogaidat, s vele együtt az életminőséged veszik el megint generációkra. Tőled és a (leendő) gyerekeid, unokáid elől is.

Ez pont olyan, mint a klímaváltozás, környezettudatosság. A technológiák birtoklásával és a társadalom szervezéssel elképesztő ütemben tudunk rombolni. de  építeni nem vagyunk hajlandóak összefogni. Önző entrópia felé hajlásunk (kvázi engedni  a lét és fogyasztói társadalom könnyűségének) egy olyan jövőt hagy az utánunk élő generációnak, amilyet nem akarnánk magunknak sem.  És mégsem teszünk semmit.  

S ezt az életminőség vesztést lehet te nem is érzed, mert nem voltál olyan helyzetben még, hogy kelljen. (jogbiztonság, stb.) Pedig igen, voltál sokszor, akár amikor hónapokat vártál egy orvosi vizsgálatra, hogy a legtriviálisabbat említsem, vagy a kátyúkon keresztül küzdöttél a bicóddal/ autóddal.

Nem érzed, mert Questor csődnél nem a te pénzed nyúlták le állami asszisztenciával, mert nem te veszítetted el a munkádat, mert nem te..  s folytathatnánk a sort. nem érzed, hogy nincs rendben valami? De csak akkor ébredsz fel, ha veled történik a baj?

Az érzékenységet, szolidaritást az absztrahációs képességet felváltotta valami egyszerűbb zsigeri gyűlölet? Miért? Biztos rosszat akarnak neked, akik másként látják a világot? Ők a megsemmisítésedre törekednek? Akkor te miért? Ha a te általad szimpatizált csoportnál a kőszikla túlhatalom, akkor miért nem nyugodsz le? Miért szorul az öklöd? Ez biztos te vagy? Normál esetben ilyenkor kell hátra dőlni, és kiélvezni ezeket az éveket.  Nem harckészültségben lenni folyamatosan.   

Vagy szerinted akik jajonganak, a civilek, hátrányos helyzetűek, nekik nem fáj amerre megy az ország szekere, csak jajonganak?

Kuba, meg a volt kommunista országok, addig jól tudnak működni, amíg van kitől ellopni, vagy van külső donor. Még ebben a fázisban vagyunk. Mindenki örül, tapsol. Aztán propagandával hazudják, hogy jó. Amikor már nem hiszed el, akkor aztán elvisz a fekete autó, vagy átnevelőtábor.

 De ha elfogy, amit el lehet lopni, akkor magát emészti fel a kisgömböc. Vele együtt téged is, mert ők nem kerülhetnek ki vesztesen, hiszen ők írják a törvényt, náluk az erőszak szervezet is.  Téged is betemet a rendszer, vagy visz ki a Don kanyarba. Mikor hogy. Vagy megszöksz. kalandvágyból. Tudod.  De miért nekünk kelljen elmenni??

M. Niemöller története jutott eszembe, aki eleinte meggyőződéses NSDAP-szavazó, de a nácik egyházellenes kampánya, a Kirchenkampf és az ellenállás tagjává tette.  Hozzá kötődik ez a mondás: „Németországban először a kommunistákért jöttek, s én nem emeltem szót, mert nem voltam kommunista. Aztán jöttek a zsidókért. s én nem szóltam, mert nem vagyok zsidó. Aztán a szakszervezetiekért jöttek, és én nem lévén szakszervezeti tag, hallgattam. Aztán jöttek a katolikusokért, és nem szólaltam föl, mert protestáns vagyok. Aztán eljöttek értem, és ekkorra már nem maradt, aki szóljon.”

A szalámipolitika (fokozatos felszámolás) is jól működött az elmúlt 10 éven keresztül, mindig egy-egy csoport jogait vették el, fosztották meg. Munkavállalók (pld rendőrök, katonák), majd szakszervezetek, hisz már nincsenek munkások, hanem egyéni kényszer vállalkozók lettünk, már nincs az egészségügyi ellátáshoz és a nyugdíjhoz való alapjog stb.

S ahol élesbe nem ment, ott becsempészték rezsicsökkenésbe a jólétet, miközben 1 kulcsos adó, 27%-os Áfa miatt sokkal többet elköltesz.  A romló forint árfolyamról meg ne is beszéljek, amit pár hónap múlva érzel majd meg.

Ők pedig az érkező EU-s pénzekért több forintot kapnak, és költhetik el, a balkáni barátainknak, meg székely gazdáknak 19 milliárd, megfejelve orvosokkal, illetve a migráció elleni harcnak extra 10 milliárd,  focira 9 milliárd,  gyárat épít a kormány – csak épp Mongóliában, hogy csak a legfontosabb vírus elleni gazdasági intézkedéseket említsem.

Meg tülkölik, hogy kisegítjük a vállalkozókat 8 ezerrel (KATA, Eü része), meg nem kell idegenforgalmi adót fizetned, megjegyzem, mert nincs vendég, amúgy sem kellene, stb. Ilyen furmányos intézkedésekkel kábítanak meg a 13. havi nyugdíjnak beharangozott 49. havi nyugdíj. Csak éld meg.  Tudom demagóg vagyok.

Miközben neked nem jut kórházi szolgáltatás, vagy maszk, mert a rászoruló vatikánnak is küldünk. Persze 30 ezerért teszteltetheted magadat.  Menj el maszek orvoshoz, mert nincsenek államiak, mert lebetegedtek a szájmaszk és megfelelő védőfelszerelés hiánya miatt az egészségügyiek, mert férőhely leépítések vannak, stb.  

 De a propaganda erről nem szól, mert most egy szép új világban élsz.  Nemzeti szép.  És ez elég sokaknak. A minőségi helyett.

Az olvasás káros a tudatlanságra

Ja hogy neked nem kommunikálják a kedvenc média csatornáidban s a tv-dben ezeket?  De miért is nem próbálsz alternatív hírforrást keresni? Sok jó elemző műsor és riport is van.  hasonlítsd össze amit a propaganda mond.  Nem akarod a kérdéseket hallani? Hamár a közmédiában nem engedik a más véleményt. Mert kényelmes vagy, nem akarsz erőfeszítést tenni? Vagy így is jó? Vagy nem elég rossz még?  De ki szól majd érted, ha bajban leszel?

De elárulok egy titkot, hogy az entrópiával ellentétben energiát kell belefektetni minden fejlődésbe.  A társadalmi szinten is.  Ha a régi modellek nem működnek, akkor újakat kell keresni. Ez erőfeszítés. Ezt sokan megteszik, csak oda kellene állnod, amikor aktuális. 

Erőfeszítés. Mind a termelésben, mint az elosztásban, és a vezetés struktúráját illetően is. Gondolom senkinek nem tűnt fel, hogy nincs egészségügy minisztérium, meg oktatásügyi sem. Hogy miért? Mert nem fontos a mai rendszernek. (Tudom van EEM, de azért az illetékes Kásler eltűnt, ahogy a vészhelyzetben a köztársasági elnök is. Ha feltűnt neked egyáltalán.)

Lehet változott a világ, az emberek, én pedig beragadtam abba az eufóriába, ami akkor rám szakadt rendszerváltáskor. Amikor még volt igazi társadalmi felemelkedés, nem csak a hatalom körüli haveroknak.

 Várom újra azt az eufóriát, amikor újra a nemzet részének tekinthetem magamat. Kiteljesedhetek mind kulturálisan, szociálisan, mind társadalmilag. Részt vehetek a dolgok formálásában, szabadon.  Akkor elmondhattam véleményemet, nem kezdtek el érte köpködni, lehetett más véleményem.  Volt is. Mert mindig lehet jobb.

 Mára szétszakította az országot a regnáló parancsnok, oszd meg és uralkodj elvét jól megtanulta.  S lám, évezredek múltán is működik. Már nemcsak verbális, hanem fizikai fenyegetéseket is kapok. Ide jutott a tolerancia, a társadalom másik oldalán.  Nem is csoda, hiszen 10 éve folyamatos háborús csatazajban vagyunk, ez az embereket zsigerileg átjárja.

2018 marc 15 kétfarku
2018 marc 15 kétfarku

Erre nagyon szép példa volt a kétfarkúak békemenete 2018-ban. Mosoly, jó hangulat, egy jobb társadalomért.  Ezzel szemben az állami kiszervezett milliókból pénzelt felszállított kormányprogramon csupa acsarkodó, gyűlölködő, trágár szavakat használó feldühített tömeg vonult. Igen én ezzel azonosítom a kormányt. Ők egy ilyen társadalmat képzelnek el ideálisnak.  

S elérkezett a hatalomgyakorlás egy olyan szakaszába, mint Putyinnál is, hogy már csak előre menekülhet.  Már nem lehet visszaállítaniuk a demokratikus kormányzást, mert túl sok sár temetné maguk alá őket egy tisztességes jogrendben, független ügyészség és bíróság előtt.  Innentől már csak még durvább eszközökkel hallgattatják el a gazdasági konkurenseket, politikai ellenfeleket. Eddig is tették, már nem is figyeltek a hogyanra, mert már szégyenérzet sem létezik.

Megborzongok, hogy a választók 49%-a rájuk szavazott.  Kényszerből vagy érdekből, ez most lényegtelen.  Vagyis nem, mert a felelősség rajtuk is van… de azok is elszenvedőik, akik erről nem is tudnak. 

A mátrix valósága szép.  A küzdelmes realitás a változásra egyre nehezebb.  De ez benne a szép. A Free solo  c. filmet most nézem éppen,  és főhőse is úgy mondja, hogy kicsi az esély, hogy lezuhanjon, de annál nagyobb a rizikó. Itt is az esély kicsi, a küzdelem látszólag reménytelen, de az eufória annál nagyobb lesz.

S ez hiányzik nekem. Neked nem?

p.s.

Tilos rádió Haza és haladás mai műsora inspirált hogy írjak. Igaz, csak a 45. perctől kapcsolódtam be, de nagyon vicces, ugyanakkor elgondolkodtató is volt. Ott volt szó kurrens ügyekről, város – vidék ellentétről, kocsis korlátozás verzus kerékpáros, itt hallgass bele

No meg Para Kovács stand up-ja tegnap este, zseniális.. itt hallhatod

Jó szórakozást.. s ha tetszett szeressed, vagy osszad meg bátran.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. Ezzel az írással egy probléma van: azok, akiknek igazán kellene, nem fogják olvasni. Ez a helyzet a még meglévő független médiumokkal is. Az ÉS-ben (min. 45 éve járatom) minden meg van írva részletesen, racionális érvekkel – ezt a példányszám alapján kb. 30 ezer ember olvassa. Az online portálok mindenhova eljuthatnak, de egy nyírségi közmunkás nem valószínű, hogy azon csüng. A szavazata viszont ugyanannyit ér, mint a tied. Ezt ismered?
  https://444.hu/2019/05/26/a-fideszre-szavaztam-nem-arra-kellett-volna
  Nagyon siralmas.

  1. Igen, és tudom az embereket a kenyér és cirkusz érdekli.. ezzel élünk együtt.
   De ami biztos, hogy a fejlődés a világ alaptörvénye, egy diktatúra nem verseny alapon szerveződik, és egy külső határhelyzet előhozza a rendszer hatékonytalanságát, ami a kenyér megszűnését jelenti, ami egy idő után a rendszer eltűnését hozza magával.
   Lehet ezt én már nem érem meg, tehát ha a fiataloknak nem fontos a változtatás, akkor majd saját bőrükön érzik a hatásait.
   Elég hamar..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*