Kazbegi trekking, Grúzia

Grúzia körutazás

Grúzia, Ushguli
Grúzia, Ushguli

GRÚZIA 8+7 nap, 2022 július 11 indulás

(előtte + utána 12 nap  Örményország )

Illetve lehet egy 12 napos kombó Grúz -Örmény utat is választani.

Ha érdekel az utunk, vagy kérdésed van, szándékodat jelezzed felét itt az űrlapon.

A korai keresztény világ gyöngyszemei

Annanuri, Kazbegi Grúzia
Annanuri, Kazbegi Grúzia

Mindaz, amit látni lehet a korai kereszténység gyöngyszemeiből, változatos építészettel és gyönyörű tájakkal, valamint barátságos emberekkel, érdekes nyelvekkel, kulturális és gasztronómiai élvezetekkel.

Mindezeket és sok mást ezen az utazáson mindenki garantáltan megtalálhatja. Változatos programunkban látványos részei az UNESCO világörökség részét képező műemlékek.

Mtcheta, jvari, Grúzia
Mtcheta, jvari, Grúzia

De nem csak történelmi városok, várak, kolostorok, templomok,zarándokhelyek, barlang városok szerepelnek komplex ajánlatunkban, hanem tavak, erdők, sivatagi táj, hegyek, gleccserek, hőforrások, a Fekete tenger és a borvidékek meglátogatása is.

Utunk során elmélyedhetünk ebben a Kaukázus színes kulturális egyvelegében, személyesen is megismerkedhetünk a híres grúz vendégszeretettel, mely fontos célkitűzésünk utunk során, s kis szerencsével részesei lehetünk egy népzenei fesztiválnak júliusban, és nem utolsósorban megkóstolhatjuk a helyi konyha remekeit.

Kutaisi, szökőkút
Kutaisi, szökőkút

Grúzia kiemelt látványosságai

– Tbiliszi történelmi belvárosa

– Mtskheta templomegyüttes) (UNESCO világörökség)

– Bagrati katedrálisa és a Gelati kolostor (UNESCO világörökség)

– Felső Svaneti (hegyi falvak, svan tornyok) (UNESCO világörökség)

– a Kaukázus hóval borított hegyei, gleccserei, vízesései

– Kakheti bortermelő vidéke, Alaverdi, Gremi, Nekresi kolostora

– Uplistsikhe, Davit Geraja barlangvárosai

Swaneti régió, Mestia
Swaneti régió, Mestia

Amennyiben érdekel az út, akkor

szándékodat jelezzed felém ide klikkelve.

1. nap            Budapest – Kutaisi

Indulás Budapestről Kutaisiba, menetrendszerinti repülőjárattal. Találkozás a reptéren 22h20-kor a wizzair soránál.

welcome to Georgia

2. nap       Gelati kolostor, Prométeusz barlang, Okatse kanyon, Kutaisi

Hajnalban megérkezünk Kutaisi repterére, ott vár a buszunk és a sofőr a reptéren.  Hajnalban elfoglaljuk szállásunkat, rövid alvás, majd 1 óra a nyüzsgő piacon, ahol tudunk pénzt váltani jó árfolyamon. Utána felbuszozunk járművünkkel 20 km-t a hegyekhez Gelati falujához, ahol a grúz kultúra „arany korszakában” épült kolostor a célpontunk. A 11. századi Gelati katedrálisa és a hozzá tartozó akadémia a korai keresztyén időkben filozófia és egyéb tudományok oktatásának központja volt.

Grúzia Gelati monastery
Grúzia Gelati monastery

Ez ma is élő templom, s kis szerencsével részesei lehetünk egy hamisítatlan ortodox szertartásnak és végtelenül szép kórusénekléseiknek, ha szertartás időben érkezünk. Itt egy kis felvétel amit csináltam:

Innen irány a karsztvidék egyik legszebb barlangja. A környező karsztos hegyekben rengeteg cseppkőbarlangot hozott létre a természet. (A világ legmélyebb (2km) barlangja is itt található). Ezek közül a legszebbe látogatunk el saját buszunkkal.

Grúzia, Kutaisi, Prom. cave
Grúzia, Kutaisi, Prom. cave

A Prométeusz barlang az aggteleki barlangon edződött barlangászokat is ámulattal tölti el, hatalmas termekkel, telis-teli cseppkőformációkkal. Idegenvezetőnk egy órás séta keretében ismertet meg minket a látottakkal. Lehet extraként kis elektromos motorcsónakkal való utazást is választani extra pénzért.

Okatse vízesés
Okatse vízesés

Utána buszozunk tovább a közeli Gordi (Okatse) kanyon nemzeti parkba. Kb.1 óra sétával jutunk le a bejárathoz, ahonnan egy újonnan épített platformon sétálunk végig (40 perc), alattunk több száz méter mély kanyon, melynek szélessége is lélegzetelállító. Kirándulásunk végén egy helyi kiállítást is megnézhetünk a park bejáratánál levő információs teremben a helyi élővilágról és Grúzia nemzeti parkjairól.

(Ha nagyon motivált a társaság, kb. 8 km-re van egy vízesés is ahova aki akar eltaxizhat még, de már belépős, lerácsozott, így elvesztette báját.) Vacsora a városban, majd

Utána fáradtan vissza a szállásunkra Kutaisiben.

3. nap                         Martvili kanyon, Jvari víztározó, Mestia

Reggeli után buszunkkal ellátogatunk egy csodaszép vizes kanyonhoz. A Martvili kanyon egy könnyed fél órás séta. A kanyon vize különös kék és zöld színekben pompázik, picit sétálgatunk benne, mert vannak kilátópontok, sok vízeséssel, közelében kicsiny barlangok.

evezés, Martvili kanyon
Martvili kanyon,evezés

Lehet extra pénzért egy 20 perces gumi csónakozást is választani, s a patakon felfele gyönyörködünk az idilli környezetben, kis mesés vízesésekben.

Okatse vízesés felé
Okatse vízesés felé

Miután jól elfáradtunk, elindulunk a bérelt buszunkkal Kaukázus legszebb hegyei felé. Rövid 2 óra buszozás után megállunk vásárolni a Zugdidi piacán. Ismerkedünk a helyi hangulattal, termékekkel, pénzt váltunk, gyümölcsöket veszünk, majd indulunk innen fel a hegyek felé.

Jvari víztározó
Jvari víztározó

A Jvari víztározónál megállunk egy piknikre. Lenyűgöző méretek, látványos, s ez adja az ország áramellátásának nagy részét. Itt aki szeretne, lehetséges egy Fakultatív hajótúrát tenni, őket a busz feljebb felveszi. Többiek addig egy Kazbegi sör mellett élvezik a friss hegyi levegőt és a sört.  Onnan kapaszkodunk fel tovább a robogó folyó mellett a mesés Svaneti tartományba, a Kaukázus hegyei közé, ahová korábban irodák nem indítottak utakat, mert bonyolult a logisztika és a legdrágább része az országnak.

Ez lesz utunk egyik természeti csúcspontja, érdemes buszozni miatta, mert így látjuk teljes egészében Grúziát. Sajnos ez a régió csak a nyári hónapokban látogatható, ezért jövünk most. Különlegességéhez még az is hozzájárul, hogy ezen a helyen 20 éve még élt a vérbosszú törvénye, és Grúzián belül is különlegesnek számít ennek a vidéknek a kultúrája, svan nyelve és építészete. A települések elhelyezkedése pazar, s köröttünk 4-5 ezres hegyek csúcsaiban gyönyörködhetünk.

Grúzia, Uplitchike

Elszigetelt hegyi elhelyezkedése miatti izoláltságának köszönhetően ez a vidék megőrizte hagyományos életformáját. Ennek jellegzetes építészeti megjelenítése a Svan tornyok (tulajdonképpen lakóházak), melybe csak létrán keresztül lehetett bejutni, hogy elejét vegyék a nem kívánt vérbosszúnak.  Elfoglaljuk szállásunkat, egy családi vendégházat, lepihenünk a hosszú repülőút és buszozás után.

Szállás Mestiában egy hotelben, vagy vendégszálláson a falusi turizmus keretében, ahol bepillantást nyerjünk a helyi családok életébe és gasztronómiai kultúrájába.

Alvás Kutaisi

Séta a hegyek között Svanetiben
Séta a hegyek között Svanetiben

4. nap                 Mestia, Gleccser túra, Ushguli

Kora hajnalban Mestiából indítjuk felfedező túránkat. Időjárástól, és erőnléttől függően választjuk meg a mai nap túraútvonalát. Terv szerint egy gleccser lábához zarándokolunk el egy 2×2 órás könnyű kirándulás keretében, ahova a rossz utak miatt egy helyben bérelt erősebb busszal vagy dzsippel indulunk neki. 

A Mestiachala folyón átkelve fenyő erdős részeken indul a túra, majd a gleccserhez közeledve egyre kövesebb talajon jutunk el a káprázatos gleccserig, ahol már a levegő is elég hűvös, s az időjárás is nagyon változékony. A látvány fantasztikus,  a természet erőinek közelében lenni feltöltődés.  Délre visszatérünk Mestiába.

gleccsertúra

Ebéd után teszünk egy rövid kis ismerkedést a hellyel, illetve ha jó idő van, akkor kihasználjuk és elindulunk a libegő jellegű felvonóval egy közeli hegy tetejére.  Egy felvonó repít minket a hegyen 800 méterrel feljebb, ahonnan jó idő esetén meseszép kilátás nyílik a szemközti ötezres hegycsúcsok sokaságára. Felejthetetlen élmény lesz itt meginni egy kávét vagy sört a helyi étteremben. Ha a felvonó nem működik, akkor alternatív útvonalat iktatunk be, hasonló kilátással.

Délután elindulunkmagasított buszunkkal Ushguli falujáb. Majd 3-4 órán keresztül aszfalton, majd földutakon megyünk tovább, miközben sok folyóvölggyel és Svan toronnyal találkozunk útközben. A gerincen vezető út is meseszép zöldellő hegyoldalakon visz keresztül, gyakran a járművünk vízi gázlókon vág keresztül. Meg-megállunk a Pazar tájat fotózni és letekinteni az alant elterülő völgyekre, majd később az egyre drámaibb folyó vájta kanyonokba. A szebb részeken lesz majd kis séta is. 

Grúzia, Ushguli
Grúzia, Ushguli 2000 méteren is lakott

Lélegzetelállító élmény lesz, amikor végre meglátjuk Ushguli faluját a zöldellő mezők mögött felbukkanó sok svan toronnyal a háttérben, végén egy hosszú gleccserrel, illetve Grúzia legmagasabb csúcsával. Rögtön elfeledjük mindazt a nehézséget, amivel idáig jutottunk a rögös földúton. A falu hangulata olyan mintha megállt volna az idő.

Megnézhetjük a helyi néprajzi múzeum XII. századi kincseit, ikonjait, ékszereit, melyeket ide rejtettek a háborúk és szovjet megszállok elől. Kicsit sétálunk is, látjuk hogyan élnek a helyiek ilyen nehéz körülmények között. Felmegyünk egy kilátóponthoz, ahonnan megcsináljuk legszebb tájfotónkat.

Este érünk csak vissza családjainkhoz akiknél lakunk, akik már várnak a forró vacsorával.

Szállás Ushguliban családi vendégszálláson.

Grúz bőségtálak a családoknál
Grúz bőségtálak a családoknál

 5. nap Ushguli kirándulás – Mestia

A mai nap reggelink után korán elindulunk a Shkhara gleccser felé. A gyalogtúrát könnyű egyenes terepen tesszük meg, ami kb. retur 20 km, kb. 6-7h oda-vissza csodás folyóvölgy közelében, 200 méter szintkülönbséggel, ahol különleges invazív növények nélküli természetes flórát találhatunk. Párszor patakon kelünk át ahol cipőt levesszük. Természetesen a túra kiváltható jeep-el (vagy lóval) , s akkor a gleccser előtti vendégfogadónál egy sör és hacsapuri mellett megvárjátok a túrázókat, s az utolsó 2 km-t együtt tesszük meg a gleccser lábáig, ami már kövesebb nehezebb terep..

Akik csak egy kisebb részt sétálnak velünk, azoknak lesz idejük barangolni Ushguliban, 2000 méteren a legmagasabban fekvő állandóan lakott településen, ahol jórészt állattartásból élnek. Gyönyörű lankák körötte, s vannak múzeumok is és megfigyelhetik a Kaukázus falusi életét. Amikor visszaér a csapat, megebédelünk, s indulunk vissza Mestiába. Ott még megnézzük a helyi etnográfiai múzeumot, az orosz időkben itt rejtegetett kincsekből és vallási erekjékből van egy kiállítás, s egyben felmehetünk egy igazi svan toronyba is. Elmesélik, hogyan is éltek itt évszázadokon keresztül ezek a svan pásztorkodó népek.

Alvás és vacsora  Mestiában

6. nap Mestia, Kutaisi,

Ma reggel elindulunk vissza Mestiába, még sétálunk ott a faluban, belülről megnézünk egy svan tornyot, amely egyben etnográfiai múzeumként is funkcionál. A helyi vezető elmeséli milyen is volt a hagyományos élet még nemrégiben is. Érdekes látni, hogy vész esetén hova vonultak vissza, illetve hogyan élték túl a 9 hónap telet akkoriban.

Innen megyünk le vissza a tengerszintre, 5 h buszozással Kutaisibe. Megnézzük a régi zsidó negyedet, és a szépen restaurált óvárosban sétálunk. Utána egy kis szabad program lesz a 70es évek hangulatát idéző belvárosban. Ki-ki eldönti, hogy idejét múzeumlátogatásra fordítja, vagy beleveti magát a hatalmas piaci forgatagba.

Este pedig még benézünk a hatalmas Bagrati katedrálisba, mely ugyan felújított, de híres vallási ereklyék, a torinói lepel másolata, és a város látképe miatt is érdemes elnézni.

Este egy folyóparti hangulatos étteremben vacsizunk és öblítjük le egy helyi korsó sörrel a látottakat.

 Szállásunk Kutaisiban a hotelünkben.

Kutaisi, szökőkút
Kutaisi, szökőkút

7. nap Uplistsikhe, Gori, Mtskheta, Tbiliszi

Ma ismét nagyon hosszú napunk lesz. Korán reggel saját bérelt kisbuszunkkal indulunk az ország nyugati régióját felfedezni. Útközben sokszor megállunk, hogy szemezgessünk a történelmi látnivalók között.

Grúzia, Uplistsikhe
Grúzia, Uplistsikhe, Unesco site

Első állomásunk 3 óra buszozás után, amíg nincs nagy hőség, Uplistsikhe sziklavárosa. Felfedezzük Grúzia egyik legősibb városát egy sivatagos régióban, amelyet már i.e. I. évezredben is laktak az emberek.  Sokáig karavánok fontos pihenőhelye volt, kereskedelmi központ. Kősziklába vájtak barlangszerű hatalmas csarnokokat, lakóhelyiségeket és egy templomot, mely később 20 ezer fős várossá bővült, színházzal és komoly infrastruktúrával.

Innen egy órás buszozás után érünk Gori városába, Sztálin születési helyére. Itt közösen megnézzük a múzeum által nem diktátorként feltüntetett Sztálin múzeumot, ahol idegenvezető meséli el a dicsőséges oldalát ennek az egyébként rettegett diktátornak.  Aki inkább sétálna, az szabad program keretében felfedezheti a város hatalmas erődjét és a belvárost, megebédelhet egy helyi étteremben.

Grúzia, Gori, Stalin
Grúzia, Gori, Stalin

Tovább utazunk buszunkkal az i.e. V. században alapított Mtskheta városkájába, mely Grúzia egyik legrégebbi városa, 800 éven keresztül, kisebb megszakításokkal, a grúz birodalom fővárosa is volt.  A VI. századi Svetitskhoveli-székesegyház az ország második legnagyobb egyházi épülete, klasszikus példája a grúz tetragonális templomépítészetnek, mely az UNESCO világörökség része. Egy legenda szerint egy sírban itt található Jézus ruhája. Ezért mind a mai napig a Grúzia ortodox kereszténység spirituális fővárosa, a grúz kereszténység szíve. Ezután megcsodáljuk Samtavro templomát a városka szélén, mely fontos zarándokhely, ahol minden évben találkozunk egy magyarul beszélő szerzetessel.

Grúzia, Mtskheta
Grúzia, Mtskheta

Mtskheta-val szemközti hegyen található a gyönyörű kilátással bíró, 327-ben alapított Jvari-kolostorhoz és a Szent kereszt templomához. Az ország legszentebb helye, ahonnan a grúz kereszténység terjedése köthető, s ez a kereszt jelezte az erre járóknak, hogy keresztény fölre érkezett. 1994-ben a UNESCO Világörökség részévé nyilvánították, majd 2009-ben sajnos felkerült a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Innen nézhetjük meg a naplementét. Már sötétben érünk a fővárosba.

Éjszakára pedig aki bírja, azoknak közös programunk a termálfürdő lesz, a középkori fürdő negyedben, ahol kibérelünk egy privát fürdőrészt. A feszített 1 hét után garantáltan jól fog esni, és sikeresen lazulunk, sztorizunk, kipróbálhatjuk a klasszikus grúz dörzsölő-masszázst is.

Szállásunk Tbilisiben egy hotelben

8. nap,                                            Tbiliszi városnézés 1, este transzfer Kutaisi reptérre

Tbilisi, szabadságg tér
Tbilisi, szabadságg tér, Szt György szobor

Tbiliszi hab a tortán fantasztikus utazásunk legromantikusabb epizódja.  Tbiliszi kellemes fekvésű, hegyekkel körülvett folyóparti főváros, melyben rengeteg történelmi emlék található, s nemkülönben híres gyógyfürdőiről is.  Kimerítő városnézés lesz az első programunk.

Grúzia, Tbilisi látképe
Grúzia, Tbilisi látképe

Elmegyünk nyitásra  az Etnográfiai múzeumba, mely egy skanzen a hegyoldalban, ahol láthatjuk a hagyományos Grúz építészeti örökséget a különböző régiókban, s a benne levő kiállításokat.

Délután a híres bolhapiacot is megnézzük a Száraz-hídnál, ahol kicsit a  szovjet múltba barangolunk a szuvenírek és régiségek között. Megállhatunk 1 órát a város nagybani piacán, ahol organikus gyümölcsök, churchela, aszalványokat vihetünk haza.

Ezután a belvárosi látványosságokat fedezzük fel közösen. Átmegyünk a történelmi Metekhi hídon, megtekintjük a felette épült történelmi Metekhi templomot a város első templomát és a városalapító Gorgaszali lovasszobrát.

Délután a Narikala erődhöz az újonnan épült libegővel megyünk fel, amelyben a Szent Miklós templom klasszikus stílusú épülete található, s az erődből szép kilátás a városra.

Tbilisi termálfűrdők
Tbilisi termálfűrdők

Onnan lesétálunk, s a termál fürdő negyedében bolyongunk egy órácskát, ahol kénes vizű patak mellett egy kis vízeséshez is eljutunk.

Majd egy óvárosi sétával zárjuk az estét, melynek patinája a régi szovjet időket idézi, de kortárs építészet is van, hisz a bábszínház dőlt óratornya, vagy a szerelmesek hídja, jó színfolt a patinában. A város tele kellemes kiülős éttermekkel melyek napnyugta után megtelnek élettel.

Estére ellátogatunk egy étterembe, ahol ízelítőt kapunk  a grúz folklór tradícióból: népzene és néptánc bemutató lesz, miközben élvezzük a változatos gasztró felhozatalt.

Akik a rövidített verziót választják, azokat 23h-kor a főtéren várja egy transzfer busz a reptérre, mely a bejáratig viszi őket. 4 óra buszút után  másnap hajnali becsekkolás, s repülés haza.

Akik maradnak a teljes 14 nap programon, azoknak alvás Tbilisziben, hotelben

Tbilisi grúz táncosok
Tbilisi grúz táncosok

9. nap  Tbilisi városnézés 2. nap / A rövid program vége, haza Kutaisiből

A mai nap egy lazább nap, nem kelünk korán, végre kipihenhetjük magunkat. Lehetőség jobban felfedezni Tbiliszit, ellátogatni múzeumokba, s hagyni, hogy Tbilisi hangulata magával ragadjon. A mai nap irányított szabad program lesz, rugalmasan választhatunk sok program közül. A túravezető azokkal tart, ahova többen mennének.

Opciók Tbiliszire az extra napon: a város tetején nemrég épült arhaizáló stílusú hatalmas Tsminda Sameba katedrálishoz felsétálunk, ahol  a szertatáson hallhatjuk a polifonikus éneklésüket is. A belvárosban az  Echmiadzin katedrális híres ikonját nézzük meg, (magyarul a Sioni katedrális és az Ancsiszkáti templom). 

A Nemzeti Múzeumban nagyon jó arany ékszer kiállítása van, akiket érdekel velük oda megyünk. De a képzőművészet iránt érdeklődőknek ajánlom a grúz nemzeti festőjüket Pirosmani festő múzeumát. Elmehetünk a kerületnyi nyüzsgő bazárhoz, feltölteni chacha és borkészleteinket. Itt az olaszos koloniális hangulatú negyedet járhatjuk be.

Tbilisi ablakai, patinás város
Tbilisi ablakai, patinás város

Ezután ismét a kultúrának áldozhatunk, és elbarangolhatunk a város kimaradt nevezetességeihez. Parajanov és Zichy Mihály szobra is megtalálható.  Várnak minket a Sololaki negyed patinás épületei, Rustaveli avenue szobrai, múzeumjai, a Szabadság tér, az Opera ház, a Parlament és a szocbarokk épületek.  Siklóval fel lehet menni a hegyoldalban levő temetőig, illetve a felső tavakig.

Tbilisi, utcai árusk a Rusztavelin
Tbilisi, utcai árusk a Rusztavelin

Lesz szabad programra is lehetőség. Itt sem érdemes kihagyni az óvárosi barangolást, szecessziós sétát.  Egy belvárosi étteremben ehetünk közösen, s ismét nézhetünk egy átfogó folk programot, s megismerjük a grúz néptáncot és népzenét, kiváló előadók társaságában.

Ma estére is betehetünk egy ajándék thermál fürdőzést, ha sok ember jött a 2. blokkra.

Alvás Tbilisziben

10. nap Davit Gareja barlang kolostorai, Sighnaghi

Utazást teszünk Grúzia keleti részébe, ahová kevesen jutnak el. Az első célpontunk a Davit Gareja által a VI. században alapított barlang kolostor együttes, Grúzia legősibb helye, ahova lehetetlen eljutni tömegközlekedéssel, mert sivatagi tájban található. A holdbéli, kietlen pusztás tájon, színes sziklás dombok között mesebeli marsbéli tájon sok kolostor terül el, amelyekben ma is szerzetesek élnek.

Grúzia, Davit Gereja
Grúzia, Davit Gereja

A mongolok rombolták le először ezt az épületegyüttest, utánuk Timur Lenk katonái, majd a XVII. században perzsák mészároltak le 6000 szerzetest. Az azeriek befoglalták a hegytetőt, így a kirándulást valószínűleg nem tudjuk megcsinálni, de a táj és az út különleges, színes hegyek a láthatáron, szóval érdemes eljönni.

Útközben van egy lengyelek áltel futtatott vendégház, kellemes enteriörrel, ahol megállunk kávézni,  s aki akar befizethet 1-2 óra lovaglásra is. (kb. 25 Euro)

Ezután délután keletre indulunk, és Sighnaghi felé vesszük az irányt. Ez egy olaszos hangulatú kisváros, amit a függetlenség elnyerése után szépen felújítottak, ma kvázi Tbiliszi Szentendréje, sétálóutcák, patináns óváros a hegyek között, park, rengeteg étterem. Szabad program lesz az óvárosban, majd közösen töltjük el az estét egy hangulatos étteremben helyi finomságok társaságában. Miután kellemesen belefáradtunk a romantikázásba, kicsit pihenünk is, a sok borpincészetben bort is kostolhatunk.

Grúzia, Gremi, Nekresi borospincék
Grúzia, Gremi, Nekresi borospincék

 Szállás Sighnagiban egy nagyon szép hotelben.

https://goo.gl/maps/TPgH3pvAroBFYk279

11. nap  Kakheti borpincéi, Gremi vára, Alaverdi katedrálisa, Telavi

Ma reggel buszunkkal ismét nekivágunk eljutunk a híres Kakheti bortermelő vidékre, ahol ismét számtalan látnivaló vár majd ránk.  Kvareli faluja borpincéiről híres, így meglátogatunk egy pincészetet, ahol két kilométeres pincerendszerben barangolhatunk és ismerkedünk a grúz borkészítés mikéntjével. Igény esetén  egy családi borászatot is utba ejthetünk, ahol bemutatják a hagyományos borkészítés trükkjeit, melynek végén egy bórkóstolóval gazdagítjuk ismereteinket ezen a borvidéken készített nedűket illetően.  

Kvareli borüzem, gruzia
Kvareli borüzem, gruzia

Délután ellátogatunk Gremi kellemes falujába, amely citadellájáról, XV. századi torony palotájáról híres, s egy érdekes múzeum is vár minket az UNESCO örökségi helyszínen.

Bortermelő vidék Grúzia, kakheti

Innen elbuszozunk Alaverdi 11. századi kolostorához, mely a katedrálisa miatt érdekes, mely korában a legmagasabb volt, építészeti bravúr és esztétikai élmény is egyben. Zichy Mihály festő és grafikus a 19. században a környéken megfordult, mesélték a kolostor papjai nekem. 

Zichy Mihályt „nemzeti festőjükként” tisztelik a grúzok, mivel ő illusztrálta Sota Rusztaveli középkori művét, a grúz nemzeti eposznak tekintett,  „tigrisbőrös lovag„ című verses elbeszélést. Illusztrációi jelentős hatással voltak a grúz művészekre is.  Háttérnek a kaukázus hegyei és Csecsenföld lesz a fotóinkon.

Szállásunk egy családi vendégszállás Telaviban, ahol bőséglakoma s helyi bor vár minket érkezésünkkor. Fantasztikus hangulatú hely.

12. nap Grúz hadiút: Ananuri, Jvari hágó, Kazbegi

A mai napon is hosszú út vár ránk, a Kaukázus középső részét célozzuk meg Tbiliszi fölött Északra. A fővárostól északra az orosz hadi ösvényen jutunk el az orosz határ közvetlen közelében fekvő Kazbegi faluig. Természetesen ezen a napon sem maradunk látnivalók nélkül. 

Fel a hegyek felé buszozunk, s a Zhinvali víztározó gyönyörű kékje és a zöld erdők ismét levesznek lábunkról. Fotószünet.  

A következő megállás a 17. századi Ananuri templom és erőd együttesénél lesz, amit körbesétálunk. Érdekes  a templom oldalán látható perzsa életfa domborművek, illetve a fresskók kitűnő példái az ősi grúz képzőművészetnek.

Grúzia, Jvari pass, Ananuri
Grúzia, Jvari pass, Ananuri

Souvenir bolt zónába jutunk, lehet kicsit vásárolni is. Innen kapaszkodunk felfele a Nagy Kaukázus hegyeire. Gadauri a grúz síparadicsomot is láthatjuk, zöld lankáival a 4 ezres hegyek árnyékában. Nemrégiben épűltek ki a sífelvonók, amelyek nyáron is igénybe vehetőek. Visszafele úton ki is próbálhatjuk őket

Természetesen megállunk a Jvari hágónál is 2379 méter magasan, mely a hivatalos határa Ázsiának és Európának.

Innen lélegzetelállítóan szép kanyon völgy tárul szemünk elé. Régi szovjet-grúz barátságot dicsőítő mozaik emlékművet is megtekintjük asztronautástúl a népi grúz nemesekig.  A hágó túloldalás vannak Pamukkáléhoz hasonló, kisebb vaskirakódásos só dombok, melynek közelében pezsgős forrásvizet is fogyaszthatunk.

Innen már csak lefele gördülünk. Ha marad időnk napnyugtáig, az egyik völgy falujában is megállunk egy kis sétára, ami történetesen a Grúz pátriárka szülőfaluja volt.

Este érünk Kazbegi falujába (Sztepanasminda), s ha az időjárás lehetővé teszi, akkor holdvilágnál szállásunkról is megpillanthatjuk Grúzia második legmagasabb csúcsát, az 5047 méter magas Kazbegi hegyet. Igény esetén itt is meleg többfogásos vacsorával és helyi specialitásokkal várnak minket vendéglátóink.

Grúzia, Kazbegi kiránduls
Grúzia, Kazbegi kiránduls

Az éjszakát Kazbegi falujában töltjük.

13. nap Kazbegi, Gergeti temploma, vízesések, kirándulások

Reggeli után kirándulásra indulunk a Kaukázus fenséges hegyláncainak árnyékában. Első célpontunk egy 45 méteres vízesés lesz, az orosz határ közelében, amit rövid 1-2 órás kirándulással érünk el.

Utána feltúrázunk 1 óra alatt a Gergeti Trinity templomhoz, igaz 500 méter szintkülönbséget kell legyőzni. Aki nem bírja, azok Jeeppel is felmehetnek fakultatívan (kb. 50 USD 5-6 főre), bérlését a túravezető intézi azoknak akik kérik. A 2170 méter magasan fekvő zarándok helyet, a pazar völgyre való kilátás élvezése miatt nem érdemes kihagyni.

Aki nem szeretne kirándulni, azok a fennmaradó időben pihenhetnek, megnézhetik a helyi néprajzi múzeumot, vagy a közeli temetőhöz sétálhatnak, illetve sörözhetnek, ismerkedhetnek a helyiekkel.

14. nap Truso völgy kirándulás, Kazbegi

A mai nap bérelt jeepek visznek  túránk kiindulópontjára.  itt több túraverzió lehetséges. Akik elmennének az orosz határpontig, az oda-vissza 20 km, minimális emelkedővel. Ha valaki a rövidebbet választja, akkor a színes tavaknál teszi ki a jeep és onnan túrázik, így csak 10 km-t kell sétálnia.

S mit látunk? Bazalt orgona, színes tavak, sódombok, egy kolostor, templom és egy erőd.  Az egész pedig lenyűgöző kaukázusi díszletek között.  Felejthetetlen nap lesz a mai is.

Alvás Kazbegiben

15 nap   Juta trekking, Kazbegi, Tbiliszi

A repülő indulásától függ, hogy ezt meg tudjuk-e csinálni. Így ez egy fakultatív program:

Ma már csak a legenergikusabbak fognak jönni a Juta faluból induló kirándulásra. Itt már 500 méter szinttel is meg kell küzdeni a 4 órás kirándulás alatt.  Innen több napos kirándulásokat is csinálnak, de nekünk az első tóig is kimerítő lesz. Juta falut elhagyva gyepes legelőkön haladunk, majd pár folyóátkelés után megérkezünk célunkig egy kis tengerszemhez.  Visszanézve is üde zöld tájon legeltethetjük a szemünket.

Délután visszatérünk kazbegi szállásunkhoz, s buszunkkal indulunk vissza Tbiliszi felé.  Akik akarnak, kipróbálhatják a sífelvonókat, amely átvisz minket Európából vissza Ázsiába. 2 óra múlva  túloldalt vár buszunk, s irány Tbiliszi.

Tbilisziben még rövid bulinegyed séta, elköltjük maradék lárinkat szuvenírekre és borokra, egy búcsúvacsora, majd ki a főtérre, ahol a transzferbusz vár minket és kiröpíti fáradt testünket 4 óra buszozás alatt a Kutaisi reptérre.

16. nap Tbilisi – Kutaisi- Budapest repülés

Tbilisziből hajnali 4-re megérkezik a transzfer buszunk Kutaisibe. Hajnalban becsekkolunk, és felszállunk a repülőre, s 3.5h után Budapesten landolunk, és meséljük izgatottan az itthon maradottaknak, hogy mennyire élménydús utazásban volt részünk.

Akik indulnak velünk tovább az örmény hosszabbításra, nekik ma hajnalban indulás az örmény határhoz.

Lélekben felkészülünk, hogy másnap kora reggel közösen indulunk Örményországba.

Tbilisi kulturális program
Tbilisi kulturális program

Szállás Tbilisziben, vendégszálláson vagy hotelben.

Örményországi hosszabbítás lehetséges. Olvassad itt.

GRÚZIA ( ÖRMÉNYORSZÁG)

A korai keresztény világ gyöngyszemei

Figyelem! Hosszabbítási lehetőség a Grúzia alapprogramunk után! 8 napos extra Örmény és Karabah hegység programmal várom azokat, akik még többet szeretnének látni a Kaukázus országaiból.

Örményországba kalandozunk, mely a történelem viharainak ellenére megőrizte összetéveszthetetlen egyediségét, kultúráját. Hegyi tájak, tavak, ősi keresztény emlékek, hegybe vájt templomok, díszes kőfaragások, és nem utolsósorban a felejthetetlen konyha amiért érdemes velem tartani.

gruzia idegenvezetés
gruzia idegenvezetés

Meglátogatjuk a több mint 2 700 éves fővárost, Jerevánt, UNESCO Világörökség részévé nyilvánított településeket és építészeti emlékeket, kolostorokat, karavánszerájt, erődöt, Stonehenge szerű emlékeket stb.. Kóstolunk világhíres örmény konyakot, megmásszuk az Aragats-ot, és még sok élmény vár azokra akik a hosszabbítást is választják.

Útjaim eltérnek a megszokottól, akik utaztak már velem tudják.

 

 Éppen ezért tartanak velem újra és újra. Nagyon sok extra dolgot kínálok pld. teszünk pár kisebb kirándulást a természetben,  gyakran olyan helyre viszlek el, ahová ritkán, vagy egyáltalán nem szoktak utazást kínálni. Ezért vagyok én, tapasztalt idegenvezető, aki körültekintően megtervezett útvonalat ajánl. De tudni kell, bármikor előfordulhatnak váratlan élethelyzetek ebben a régióban. Időjárás, helyi szokások, számunkra akár logikátlan viselkedésformák miatt meglepetés érhet minket, amikkel szembesűlhetünk.

Ezek miatt különösen fontos, hogy indokolt lehet az utazás sorrendjét, menetét megváltoztassam,  vagy az eredetivel azonos értékben helyettesítsem, esetleg a tervezett szálláshelyet megváltoztassam!

Grúzia körutazás
Grúzia körutazás

Természetesen ez legritkább esetben fordul elő, csupán felhívom a figyelmed arra, hogy ezen helyzetek rugalmasságot, és türelmet igényelnek tőled is. A változtatás mindig a Te érdekedben történik, a célom az, hogy mindenki a lehető legjobban érezze magát.

Fontos tudni, hogy az utazások során bármikor előfordulhat Vis Maior helyzet (tehát természeti katasztrófa, társadalmi feszültség, stb.), melyek következtében akár többletköltségek merülhetnek fel (utazás félbeszakítása, kényszerű útvonalváltozás, stb.). Útjaim zökkenőmentessége természetesen függ a  hozzáállásotoktól is, de szerencsére ezzel csak nagyon ritkán van probléma. Eddig remekül érezték magukat akik velem tartottak.

napnapDátum:program
 juli 8-16GeorgiaAlap Grúz út
1.nappéntek8-Julstart Bud éjjel -wizz air,  Kutaisi érk hajnal
2.napszombat9-JulKutaisi –  barlang, Gelati – Kutaisi
3.napvasárnap10-JulOkatse – Martvili kanyon – Mestia
4.naphétfő11-JulMestia – gleccser, felvonó, Mestia
5.napkedd12-JulMestia, Ushguli trekking, Ushguli
6.napszerda13-JulUshguli –  Kutaisi
7.napcsütörtök14-JulGori – Mtsetha – Tbilisi
8.nappéntek15-JulTbilisi belváros 1. / transfer Kutaisi
   Hosszabbítás
9.napszombat16-Julhazarepülés / Tbilisi városnézés 2.
10. napvasárnap17-JulDavit Gereja – Sighnahi
11. naphétfő18-JulKakheti borvidék, Telavi
12. napkedd19-JulAnnanuri,  Gúz hadiút, hágó, Kazbegi
13. napszerda20-JulKazbegi  vízesések, Kolostor,
14. napcsütörtök21-JulTruso völgy trekking.
15. nappéntek22-JulJuta Np. trekking, d.u. Kazbegi – Tbilisi transfer
16. napszombat23-JulTbilisi – Kutaisi transfer éjjel, majd repülés
    
 Örmény júli  23Örmény útÖrmény út
1csütörtök23-JulBud – Tbilisi repül
2péntek24-Julérk.Tbilisi, ind örményo. – Vanadzor
3szombat25-JulKirándulás, Dilijan, Sevan, Yerevan
4vasárnap26-JulBolhapiac, Garni, kanyon, Gaghard, Yerevan
5hétfő27-JulYeghenadzor
6kedd28-JulGoris
7szerda29-JulYeghenadzor
8csütörtök30-JulSevan kör – Yerevan
9péntek31-JulGenocid, Echmiadzin, Zvartnos, konyak, Yerevan
10szombat1-AugAragats / Yerevan szabad nap Erebuni, város
11vasárnap2-AugYerevan hajnal hazarepül /- vagy Tbilisibe busz
  3-AugTbilisi – Bp., pegasus air

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

  1. szerintem már elindultunk amikor írtál Grúziával kapcsolatban.. de esetleg Irán vagy Egyiptom, Omán, Namibia, illetve Pápua Új Guinea még aktuális lehet..

 1. Szia! Hallgattalak a Klubrádió műsorában és nagyon tetszett,amit mondtál Abháziáról.Én még 1967.-ben voltam Gagrában üdülni (első külföldi csoport amit beengedtek) és onnét kirándultunk a Rica tóhoz,Picundára,Szuhumbba stb.Gyögyörű élmény volt sszámomra-Legközelebb 1980,-ban voltam azon a területen.Nemrégiben láttam egy videót,ahol láttam Gagra „romjait”.A szivem nagyon fáj azóta is.Nagyon kedves emberek éltek ott,akik hangsúlyozták,hogy ők nem grúzok,hanem abhazec (abház)Sztálin kultúsza viszont még a hatvaanas években is nagy volt.Ott volt a dácsája (ami a párizsi világkiállitáson is szerepelt!),szobra és különféle fényyképek,propaganda anyagok st.Egyszóval csodálatos hely,szeretnék még egyszer eljutni erre a vidékre.Üd.Stumpfné Gitta

 2. szia, az árakról szeretnék érdeklődni ill h mennyire könnyű találni megfelelő szállást és h autóbérlés nélkül megoldható e az egész

  1. Irtam már privátban.. de persze, minden megoldható kocsi nélkül, vannak marsrutkák, kisbuszok. A hegyekben Ushguliba kell bérelned jeepet, vagy 3 nap gyalog, szép tájakon. Szállást mindenhol találni, a kérdés mindig az milyet és mennyiért.

 3. Szintén kérek ár és költség részletezést mi van egyben, mik a fakultatívak, úgy ahogy az szokás az utazási ajánlatokban!Valamint a jelentkezési, fizetési határ időket!Grúzra és Örményre részletezve!Üdv:Pál

 4. Szia, április végén tervezünk egy Grúzia, Azerbajdzsán, Örményország körutat, 6-an megyünk, gondoltam célszerűbb lenne kocsit bérelni, de az útviszonyok miatt lehet, hogy egy kocsi+ sofőr variációban gondolkodnánk. Tudsz ilyet javasolni? Van esetleg olyan ismerősöd, aki vállalná mindhárom országot, vagy országonként kellene bérelni vkit? Az azeri vízummal még nem tudom mi lesz, ha nem kapjuk meg, akkor azt kihagyjuk, illetve azon is gondolkodtam, hogy Kutaisiből elmenni vonattal Bakuba és akkor csak Grúzia- Örményországba kellene a kocsi. Te mit javasolsz?
  Hol lehet falusi vendéglátókat találni? Tudunk valahogy előre foglalni, vagy csak kint?
  Előre is köszi a segítséget, Andi

 5. Négyen barátnők -1969 ben együtt érettségiztünk- szeretnénk szeptemberben egy kb. 14 napos grúz-örmény körutat tenni.
  Milyen lehetőségeket tudna kinálni?
  Köszönettel

 6. Kedves Gábor!
  Október 24-én hajnalban érek fiaimmal Kutaisibe, és szeretnék érdeklődni, egyénileg tudunk-e csatlakozni valamilyen privát idegenvezetéshez (27. reggel jövünk vissza).
  Tudna ebben ötletet adni? És szállás tekintetébe?
  Üdvözlettel
  Kata

 7. Kedves Gábor!

  Engem is a grúz út érdekelne. Ha vannak további infok, amik a programban még nem szerepelnek, írd meg kérlek. Pontos árakat is szeretnék tudni. Mi ketten mennénk a férjemmel, 62 évesek vagyunk, mondjuk átlagos fizikai kondícióban. A program nagyon nagyon tetszik, de nem tudom, hogy a mi korosztályunknak ez nem túl megterhelő-e. Egyébként várhatóan hány fős lesz a csoport, átlagéletkor? Hány szabad hely van még? Válaszodat előre is köszönöm! Üdv Nánási Gizi

 8. Kedves Gábor!58 évesen is vállalható a grúz út? Egyedül is csatlakozhatok a csoporthoz? Az árról is érdeklődöm, illetve esetleges további információt is szívesen vennék. (pl. hogyan tudnék hasonló korú, kislétszámú csoporthoz kapcsolódni.)
  Köszönettel: Lujza

  1. Kedves Lujza
   Az irodás útjaimon is mindig volt 3-4 fő 60- 65 év feletti utas is, köztük a 75 éves Mamám.. Nagyobb túra max. 1 lesz a gleccserhez, kb. 3-4h retur. Meg egy kazbeginál, ami jeepel kiváltható. A kissebb 1-2 h kirándulások könnyen abszolválhatóak bárkinek. Avagy Lehet szálláson maradni, vagy kisebbet sétálni addig.

 9. Szia! Mikor szervezed meg a Grúz&Örmény túrát 2016-ban és hány napos kirándulásra lehet számítani? A program változatlan gondolom. Az túra árát meg tudnád mondani légy szíves?
  Köszi
  Nóra

  1. Szia
   júli 8 indulunk, s minden infot elküldtem neked mailen.
   Ár még függ a jelentkezők számától, de ez egy low budget túra lenne, de saját busszal 2600 km utazás, nem luxus szállásokkal, hanem sok homestay-el, tehát helyiekkel lakunk a hegyekben.
   üdv
   Gábor

  2. SZia júli 8 indulást lőttük be, péntek, wizzair ki, vissza pegasus Tbilisiből..
   Betettem még egy pluszt, tán a weblapomon is beírtam.. de ezt átbeszéljük majd amikor fikszen kialakul a csapatunk.
   Kellemes ünnepeket neked is, Gábor

 10. Kedves Gábor!
  Október 24-én hajnalban érek fiaimmal Kutaisibe, és szeretnék érdeklődni, egyénileg tudunk-e csatlakozni valamilyen privát idegenvezetéshez (27. reggel jövünk vissza).
  Tudna ebben ötletet adni? És szállás tekintetébe?
  Üdvözlettel
  Kata

 11. Kedves Gábor! A 2016 július 8. napján induló grúziai út érdekel. Milyen a túrak nehézségi foka? Àtlagos erőléttel teljesíthetøk? A részleteket is szeretném tudni. Szívesen beszélnék a program végén emlitett partnerirodával. Üdvözlettel Fekete Judit

 12. Kedves Gábor !

  Érdekelne a nyári grúziai körutazás (esetleg a hosszabbítás is) 2 felnőtt és 2 kiskamasz részvételével (edzett, rendes gyerkőcök).
  Szeretnék kb. árat tudni, hogy tudjunk mérlegelni.
  Köszönöm, Móni

 13. Kedves Gabor,

  Erdekelne a gruziai korutazas. Kerem tajekozasson az arrol valamint, hogy hogy lehet jelentkezni ra.

  Üdvözlettel,
  Frank Klára

 14. Kérlek adj árajánlatot és , hogy abban mi van benne és milyen egyéb költségek jönnek ehhez,( szállás, kaja,belépők stb.).GRÚZIA + Örményország egyben. 2 fő (házaspár) érdeklődik.
  Köszönettel Urbán Tibor

 15. Szia,
  Kis segítséget szeretnék kérni. Május végén Grúziába készülünk magán szervezéssel. Ennek kapcsán találtam a leírásodra. Megmondanád hogyan jutunk Mestiából Ushguliba a legegyszerűbben?
  Köszönöm

  1. Szia Zsuzsa
   legegyszerűbben gyalog.. kb 50-60 km, 2-3 nap alatt kényelmesen.
   De ha jeep, kb 120- 140 usd-ért van jeep per nap.. kb 3-4h egy út, mert fotózkodsz stb..
   van heti 2x helyi uaz, kb 20 usd egy utra.. indul amikor tele van…
   üdv
   Gábor

 16. Kedves Gábor!

  Érdeklődni szeretnék a grúziai körút áráról két főre.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Dorottya

 17. Szia!
  Egyedül szeretném Grúziát felfedezni hátizsákos turistaként.Tippeket ötleteket gyűjtök, hogy hogyan tudnám mindezt véghez vinni és az érdekelne, hogy a városok között a tömegközlekedés illetve a stoppolás mennyire lehetséges?
  Válaszod előre is köszönöm.

  1. SZia
   stopp elég jól működik, de mondjuk a hegyekbe nem sok esélyed van..viszont arra szép gyalogtúrázni, főleg Mestia és Ushguli között.. kb 2-3 nap, sátrazol.. mesés hely.
   Városok között marsrutka. Majd vetítek Grúziáról májusban gyere el.

 18. Kedves Gábor,

  érdekelne a Grúzia körút esetlegesen meghosszabbítva Örményországgal. Küldenél nekem kérlek infot az árakról! Köszi szépen!

 19. Hello VBoy,
  természetesen engem is mi más érdekelne, mintsem a grúz(/örmény) út itt nem publikált részletei. Pl. az ár, az mit tartalmaz, repjegyet nekem kell szerezni vagy te veszed, stb. Lécci küldj egy részletes tájékoztatót. 1000 kösz.
  Ps: Ma (03.22) hol/mikor lesz az „ismerkedési est” és eddig nem jelentkezettek is elmehetnének-e rá?

 20. Szia Gábor!
  Márc. 1-én írtad valakinek, hogy „Majd vetítek Grúziáról májusban gyere el.” Az publikus, hogy hol és mikor vetítesz Grúziáról? Mehet bárki?
  Előre is köszi!

  1. Szia.. még nem tettem ki.. de akkor kitalálom.. facebookon lesz esemény.. ott vandorboy -ként megtalálsz.. látni fogod. Üdv, Gábor

 21. Kedves Gábor!
  Én is a grúziai út áráról szeretnék érdeklődni illetve infoinformációt arról, hogy az ár mit tartalmaz.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Klaudia

 22. Szia Vandorboy!
  Erdeklodnerk, hogy a julius 8i tura meg lesze-e tartva, ha igen mennyibe kerul, ha nem, mikor lesz a kovetkezo?

 23. Kedves Gábor!
  A következő tűra időpontja és ára érdekelne 2 főre, előre is köszönöm!
  Üdv
  Kovács Tímea

 24. Kedves Gábor!
  Először is nagyon jó a Grúzia leírás, köszi 🙂
  Nekünk úgy hozta a sors, hogy ősszel jutunk el Grúziába (egész pontosan okt. 24. hétfőn indulunk 1 hétre). Érdeklődöm, hogy az általad leírt helyek között van-e olyan, ami nyáron kívül megközelíthetetlen, tehát felejtsük el? (pl. Ushguli?).
  Köszönöm szépen előre is,
  üdv Tamás

  1. SZia.. elég last minute írtál…
   okt vége már hó a hegyekben, de szerintem feljuttok.. kazbeghez meg Mestiába is..ha nem frissen akkor esett éppen a hó aznap este..
   Ha van időtök, egy próbát megér
   Gábor

 25. Szia Vándorboy!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a 2017 júliusi Grúz túrára van e még hely.(2 fő) Mekkora lesz a létszám, és mennyibe fog kerülni, szeretnék ha lehetséges egy részletes tájékoztatót.
  Nagyon köszönöm: Ildikó

 26. Kedves Gábor!
  Barátnőmmel (barátnőimmel) érdeklődnénk a Grúz út iránt. Szeretnénk az árak felől érdeklődni.

  Üdvözlettel: Bognár Ilona

 27. Kedves Gábor, szernénk (2fö) csatlakozni az ezévi Grúzia-Örményország Kombi túrához. Légyszives küldj egy árat és még ha van, akkor további infókat. Köszönettel Kriszta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*