Repülőtéri tudnivalók, teendők

Kenya fele repülve, polárszűrőn keresztül a világ...
Kenya fele repülve, polárszűrőn keresztül a világ…

Repülés, reptér, és repülési tudnivalók

Mire figyelj ha repülnél és még nem vagy rutinos:

  • Ajánlott minimum 2 órával a járat indulása előtt a jegykezelést megkezdeni
  • Érvényes útlevél (+vízum), illetve schengeni országokba személyi igazolvány
  • Repülőjegy vagy elektromos jegy (fapadosnál kinyomtatni vagy telefonon letöltve legyen beszállókártya is!)
  • Poggyász: légitársaságonként változó szabályozás és maximális súlykeret (pl. tengerentúlra 23 kg)
  • Kézipoggyász: szintén légitársaságonként változó szabályozás és maximális súlykeret (jellemzően. 7-10 kg)

 

Mi a teendő a külföldre utazás előtt?

repülési tudnivalók
repülési tudnivalók

Ellenőrizze útlevelét vagy utazási okmányát, nézze meg, hogy érvényes-e! Külföldre utazáshoz érvényes útlevélre van szükség, az EGT tagállamokba (EU tagállamok + Liechtenstein, Norvégia, Izland), valamint a schengeni övezetbe tartozó országokba viszont érvényes személyi igazolvány is elegendő. Az elfogadható személyi igazolványok típusairól a vízummentességi megállapodások táblázatban lehet bővebben tájékozódni. Utazás előtt tájékozódjon a célország Magyarországon akkreditált nagykövetségén az útlevél érvényességére, illetve az úti okmányok típusaira vonatkozó helyi követelmények felől!

Útlevél, utazás
Útlevél, utazás

Szükség esetén előzetesen szerezzen be vízumot! Számos országba csak vízummal lehet belépni. A vízum meglétét induláskor, a jegykezelés során minden esetben ellenőrzik. A vízummentes országok listája itt olvasható.

Amennyiben nemzetközi megállapodás a magyar állampolgár számára vízummentességet biztosít, ez a kedvezmény kizárólag a turista, látogató vagy hasonló célú, rövid időtartamú utazásokra vonatkozik. A munkavállalás, jövedelemszerző tevékenység folytatása és hosszabb idejű tartózkodás céljából történő beutazáshoz előzetesen mindig megfelelő vízumot kell beszerezni. Az EGT országokban történő munkavégzést külön jogszabályok szabályozzák.

munkavállalás
munkavállalás

Felhívjuk figyelmét, hogy az illegális munkavállalás súlyos jogkövetkezményekkel jár! A pontos tájékoztatás és a vízum ügyében forduljon a fogadó ország Magyarországon akkreditált nagykövetségéhez! Külügyminisztérium azt tanácsolja, ha gyanúja vagy tudomása van arról, hogy valamilyen okból Ön nem kívánatos személy lehet bármelyik országban – korábban összeütközésbe került külföldön a törvénnyel, nem fizetett ki valamilyen bírságot, kiutasították, vagy esetleg elveszett, ellopott útlevelével visszaélhettek –, érdeklődjön annak az országnak a budapesti képviseletén, ahová utazni szándékozik. Kisebb bosszúsága lesz, ha el sem indul, mint ha a beutazást tagadják meg Öntől és a határról visszafordítják! A beutazáshoz megfelelő anyagi fedezet szükséges! Az egyes országok a látogatók és a turisták ott-tartózkodásához anyagi fedezet meglétét, előzetes szállásfoglalást stb. írhatnak elő. Ezek hiánya a beléptetés megtagadását vonhatja maga után. Részletes felvilágosítást a felkeresni kívánt ország Magyarországon akkreditált nagykövetsége tud adni.

Feltétlenül kössön utas- és balesetbiztosítást!

Ha Magyarország és az adott ország között érvényes nemzetközi szerződés alapján a beutazó magyar állampolgár nem jogosult ingyenes egészségügyi ellátásra, a külföldön szükségessé váló egészségügyi ellátás valamennyi költségét – biztosítás hiányában – saját magának kell viselnie. A biztosítás mindig jó „befektetés”, a ráfordított összeg eltörpül a külföldi orvosi ellátás, kórházi ápolás, hazaszállítás és a gyógyszerek magas költségeihez viszonyítva! Ha az Európai Gazdasági Térség országaiba utazik, váltsa ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát!

Védőoltások

Gondoskodjon a fertőző betegségek elleni védőoltások felvételéről, amennyiben azokat a nemzetközi egészségügyi szabályok, illetve a körülmények, beleértve a saját egészségügyi állapotát is, megkívánják! Pld. egyes Afrikai és Dél-Amerikai országokba nem engednek be, ha nincs sárgaláz elleni védőoltásod. (Az egy másik dolog, hogy ha a célországban derül ki, ott rötön be is adják jó pénzért)

Előzetes ismerkedés a célországgal

Ismerje meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait, amelyeket az ott-tartózkodása során be kell majd tartani! Kísérje figyelemmel a Külügyminisztérium utazási tanácsait! Szerezze be a meglátogatni kívánt országokban működő magyar nagykövetségek, főkonzulátusok és tiszteletbeli konzulátusok címeit és telefonszámait! A magyar képviseletek a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI. számú törvény rendelkezéseivel összhangban, szükség esetén, segítséget nyújtanak önnek. 

Check-in – utasfelvétel

A check-in, azaz a jegykezelés és a poggyászfelvétel, általában a járat indulása előtt két órával kezdődik. Ajánlott legkésőbb már ekkor a repülőtérre érkezni, hogy mindenre jusson elég idő. Check-in pultok a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtéren az 1-es Terminálon, illetve a 2A és 2B Terminálok felső – indulási – szintjein találhatók. Minden utasnak azon a terminálon kell kezeltetni a jegyét (vagy elektronikus jegyét), ahonnan a járata indul. Amennyiben az utas még otthonról igénybe vette az internetes utas felvételt, a kinyomtatott beszállókártyájával szintén az adott járat szerinti terminálra kell mennie. 

Jegykezelés

Jegykezeléshez feltétlen szükséges a repülőjegy, az érvényes útlevél vagy úti okmány, és – amennyiben a fogadó állammal fennálló kapcsolat megköveteli – érvényes vízum. Javasolt az útlevél vagy úti okmány – illetve a vízum – érvényességének előzetes ellenőrzése, mivel érvényes útlevél, úti okmány vagy vízum hiányában az utazás megtagadható!

Jegykezeléskor több utazással kapcsolatos kérdés dőlhet el, köztük a végleges ülőhely, a kézipoggyászok mennyisége, az esetleges poggyász-túlsúly után fizetendő díj mértéke is. A repülőjegy osztályának (Economy – turista, Business – üzleti, First Class – első osztályú) megfelelően, bizonyos biztonsági előírásoktól, illetve a még szabad helyektől függően az utas megválaszthatja, hogy hol szeretne ülni. Az utasok jegykezeléskor kapják meg a beszállókártyát (boarding card), amelyen a következő adatok találhatók: utas neve, járatszám, utazási osztály, beszállókapu száma, beszállás pontos ideje, utas által elfoglalt ülés száma.

A beszállókártyán feltüntetett beszállítási időre minden esetben be kell érnie az utasnak a beszállító kapuhoz. Amennyiben adott időben nem jelentkezik, illetve túl későn ér oda, a járatról az utast levehetik. 

Poggyász

A poggyászok feladása szintén a check-in pultnál történik. Ma már minden légitársaság egyénileg szabja meg az utasok maximális szabad súlykeretét, amelynek részleteit utazás előtt ajánlott a légitársaság honlapján ellenőrizni. A megengedett súly túllépése után túlsúlydíjat kell fizetni, a díj mértéke célállomásonként változó. A beszállókártyát csak azután adják ki, hogy az utas befizette a túlsúlydíjat az adott légitársaság vagy a kiszolgáló szervezet ügyfélszolgálatán.

 

A jegykezelők hivatottak eldönteni azt is – a légitársaságok érvényben lévő szabályai alapján -, hogy melyik poggyász minősülhet kézipoggyásznak, azaz mi vihető fel a repülőgép fedélzetére. A kézipoggyászokra vonatkozó szabályozásokat szintén a légitársaságok honlapján lehet megtekinteni. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy vagy túlsúlyos, fel kell adni a többi feladott poggyásszal együtt. Ebben az esetben, ha a feladandó kézipoggyász és a többi poggyász összsúlya vagy darabszáma meghaladja a maximálisan meghatározott keretet, szintén túlsúlyt kell fizetni.

Útlevél ellenőrzés

A check-in pult a repülőgép menetrendszerinti indulási ideje előtt 30 (fapados légitársaságok esetén 40) perccel bezár, ez időpont után érkező utasok felvétele a járatra már nem lehetséges. Ha az utas nem schengeni övezetbe tartozó országba utazik, a jegykezelés után át kell esnie egy útlevél- vagy utazási okmány ellenőrzésen, ahol a hivatalos okmány mellett a beszállókártyának is kéznél kell lennie, mert ellenőrzés során ezt is elkérhetik. Amennyiben az utas schengeni országból schengeni országba utazik, tehát „határon belül” marad, nem kell okmányellenőrzésen átesnie.

Utasbiztonsági ellenőrzés

Célállomástól függetlenül, a repülőjárat indulása előtt minden utas, illetve feladott- és kézipoggyász biztonsági ellenőrzésen esik át. Az utasok ruházatának és kézipoggyászának átvizsgálására a jegykezelés és az útlevél ellenőrzés után kerül sor. Az utasok egy mágnes kapun mennek át, kézipoggyászukat pedig egy röntgen berendezéssel világítják át. Az eljárás célja az, hogy semmiféle szúró-vágó eszköz, fegyver, folyadék, vagy más, a repülés biztonságát veszélyeztető anyag, tárgy ne juthasson fel a gép fedélzetére.

Tranzit

A tranzit területére belépő utas már elhagyta az ország területét, átesett a jegykezelésen az útlevél- és biztonsági ellenőrzésen. A tranzit területe kényelmesebb és változatosabb várakozó hely az előtérnél, hiszen itt számos étterem, kávézó és a legkülönbözőbb üzletek várják az utazóközönséget. Minden egyes beszállókapu előtt bőven találni ülőhelyet is: ajánlatos tehát a várakozási időt a tranzitban tölteni. Telefonálásra, pénzváltásra, vásárlásra itt is bőven van lehetőség. A beszállókapukat a menetrend szerinti indulási idő előtt 30 perccel nyitják meg, az utasokat pedig a járat beszállításának megkezdésekor hangosbemondóban is lehívják. Érdemes a tranzitban való tartózkodás ideje alatt ellenőrizni a járathoz rendelt beszállító kapu számát, mivel a forgalom függvényében az esetlegesen változhat. Beszállításkor az utasnak a beszállókártyára és az utazási okmányra is szüksége van, mivel a kapunál egy végső ellenőrzésre kerül sor. 

Kérdések és válaszok

Mikor kell kiérnem a repülőtérre és mit vigyek magammal?

Célszerű 2 órával a indulás előtt kiérni a reptérre, hogy legyen elégséges idő a jegykezelésre, a poggyászfeladásra illetve az utasbiztonsági ellenőrzésre. Ennél korábban csak abban az esetben kell megjelenni, ha a légitársaság vagy az utazási iroda erre külön figyelmeztet.

Mekkora poggyásszal utazhatok?

A feladott poggyász maximális súlya általában 20 kg, de ez légitársaságonként változhat ezért célszerű a jegy megvásárlásakor ezt is tisztázni. A fedélzetre maximálisan egy kézipoggyászt lehet felvinni ennek mérete átlagosan 55x40x20 cm lehet. A légitársaságok a kézipoggyász súlyát szintén limitálják. Ez a limit légitársaságonként szintén különböző. Érdemes a pontos súlyhatárról a légitársaságtól közvetlenül, vagy a honlapukról informálódni. Néhány diszkont légitársaság külön felárat számol a feladott poggyászokra, ezért célszerű ezt is a jegyvásárlás során tisztázni.

 

Vihetek magammal ollót vagy bicskát?

A repülőgép fedélzetére csak olyan tárgyakat lehet felvinni, melyek nem veszélyeztetik a légiközlekedés biztonságát. A jelenlegi rendelkezések alapján 6 cm alatt felvihető bicska, kés illetve olló. A 6 cm-nél nagyobb pengéjú szúró és vágó szerszámokat csak a feladott poggyászban lehet szállítani.

Milyen csomagot vihetek fel a fedélzetre?

A repülőtéren kétfajta csomagot különböztetünk meg. A kézipoggyászt az utas magával viheti a repülő fedélzetére, a feladott poggyászt pedig a check-in pultoktól továbbítják a gép belsejébe.

A jegykezelő hivatott eldönteni, hogy mi számít kézipoggyásznak, mit lehet felvinni a fedélzetre. Ha a csomag nagy, vagy túlsúlyos, akkor fel kell adni a többi poggyásszal együtt. A legtöbb légitársaság csak egy kézipoggyászt engedélyez, de pontos és naprakész információkért érdemes a légitársasághoz fordulni.

Mit csomagoljak a kézipoggyászba?

A kézipoggyászba érdemes csomagolni azokat a tárgyakat, amelyekre az utazás közben szükség lehet. Mindenképpen a kézipoggyászban van a helye az úti okmányoknak, a hivatalos dokumentumoknak, a készpénznek és a bankkártyáknak. Érdemes itt tartani a kisméretű és értékes és törékeny tárgyakat is, mint például az ékszerek, vagy a szemüvegek.

Semmiképpen nem szabad a kézipoggyászban hagyni a 6 cm-nél nagyobb pengéjű ollókat, késeket és más éles fémtárgyakat, ezeket a feladásra szánt csomagokban kell elhelyezni. A kézipoggyász összeállításakor feltétlenül figyelembe kell venni a folyadékok tárolásáról szóló szabályokat is.

 

Miért nem vihetek fel korlátlan mennyiségben folyadékot a repülőgépek fedéleztére?

2006-ban az EU-tagállamok légi kikötőin, így a Ferihegyen is szigorúbb utasbiztonsági szabályok léptek életbe. Az új intézkedések azt a célt szolgálják, hogy megvédjék az utasokat a folyadék-alapú robbanószerek fenyegetésétől. Éppen ezért korlátozzák a repülőterek ellenőrzési pontjain átvihető folyadékok, krémek és zselék mennyiségét.

Az utasok kizárólag kismennyiségű folyadékot vihetnek fel a fedélzetre. A folyadékok egyenként maximum 100 ml-es, egyedi kiszerelésben szállíthatók. A kis tégelyeket, dobozokat, tárolóedényeket pedig egy maximum egy liter űrtartalmú, 20 cm X 20 cm-es méretű, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóba kell pakolni. A zacskót az utas köteles felmutatni az ellenőrzést végző személynek.

A zacskókat az utasoknak magunknak kell biztosítanunk. Ha éppen nincs otthon, akkor se essünk kétségbe, a ferihegyi Relay üzletekben olcsón hozzá lehet jutni. Ilyen üzlet a repülőtér mindhárom indulási csarnokban van.

Fontos tudni, hogy 100 ml fölött, minden folyadékot, amit nem tettünk a feladandó poggyászba, elkoboznak és megsemmisítenek!

Folyadéknak számít minden krém és zselé, így például a lekvár, a libazsír, a fogkrém, a naptej és a tusfürdő is.

A folyadék palackjának, üvegének űrtartalma számít a 100 ml megítélésekor, nem pedig a benne lévő folyadék mennyisége: pl. a fél literes üdítős palack nem vihető fel, még akkor sem, ha csak 100 ml folyadék van benne. Egyéni mérlegelésre nincs lehetőség az ellenőrzési ponton, ha nagyobb a feltüntetett űrtartalom, az utas nem viheti magával.

Persze mint minden szabályozás alól, itt is vannak kivételek: A kézitáskában felvihetjük a fedélzetre az út során szükséges gyógyszereket, diabetikus termékeket, bébiételeket. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a biztonsági átvizsgáláson ezek eredét és használatuk szükségességét igazolni kell.

Folyékony vagy krémes állagú gyógyszerek az utas nevére kiállított orvosi recept bemutatása mellett tartalomtól függetlenül felvihetők. Célszerű magyar és angol nyelvű igazolást is kérni, hogy a folyékony gyógyszerek és egyéb orvosi szerek szállítása a visszaúton is gördülékenyen menjen.

 

Milyen élelmiszerféleségeket vihetek fel a gépre a kézipoggyászban?

A legtöbb szilárd élelmiszer kézipoggyászban is felvihető. A szószos vagy magas folyadéktartalmú ételek azonban csak egyenként maximum 100 milliliteres kiszerelésben vihetők fel, az utas által biztosított átlátszó és visszazárható műanyag zacskóba csomagolva.

 

Mi a helyzet a joghurtokkal, gyümölcslevekkel?

Felvihetők, de szintén csak egyenként maximum 100 milliliteres kiszerelésben, az utas által biztosított átlátszó és visszazárható műanyag zacskóba csomagolva.

Adó- és illetékmentes árukat továbbra is vásárolhatok a tranzitban, és felvihetem őket a gépre?

Természetesen, a duty free-ben vásárolt áruk mérettől függetlenül felvihetők a gépre.

A duty free-ben vásárolt italokat is felvihetem a gépre?

Igen, bármilyen a duty free-ben vásárolt ital felvihető.

 

Csak átszállni fogok Ferihegyen. Mi történik az indulóállomásomon duty fee üzletekben vásárolt árukkal?

Az ilyen áruk akkor vihetők fel további járatokra, ha a termékeket egy másik EU-s repülőtéren vagy az EU-n belül közlekedő járat fedélzetén (vagy az EU-val megegyező biztonsági szabályozást alkalmazó országok egyikében, például Svájcban, Norvégiában vagy Izlandon) vásárolta, a csomagolás felbontatlan és Ön rendelkezik az ugyanarról a napról származó vásárlási bizonylattal.

Amennyiben olyan országban vásárolt folyadékokat, krémeket, zseléket és aeroszolokat, amelyek nem alkalmazzák az EU-s biztonsági szabályokat, és Ön EU-s repülőtéren száll át, az effajta árukat nem fogja tudni felvinni a második járatra.

 

Az Egyesült Államok utasbiztonsági szabályai megfelelnek az EU előírásainak?

Az USA-ba induló járatoknál nem csak az EU biztonsági előírásait kell figyelembe venni, hanem a Transportation Security Administration előírásait is. Az utasok fokozott biztonsági eljáráson esnek át, már a check-in területén tájékoztatják az utasokat, hogy semmilyen folyadékot nem vihetnek fel a fedélzetre, még akkor sem, ha azt a repülőtér tranzitjában vásárolták. A beszállító kapunál ismételt ellenőrzésen esnek át az utasok, és a folyadékok elvételre kerülnek.

 

A reptéren hol szerezhető be az 1 literes műanyag zacskó?

A T1 és a T2 terminálokon a Relay boltokban kaphatók ilyen zacskók.

 

Kontaktlencsét hordok. A tisztítófolyadékot felvihetem a gépre?

Igen, amennyiben az üveg űrtartalma nem haladja meg a 100 millilitert, és maximum 1 literes, átlátszó, visszazárható műanyag zacskóba van csomagolva.

 

A rúzsomat felvihetem a gépre?

Igen, a szilárd kozmetikai cikkek felvihetők. A korlátozás azonban vonatkozik a szájfényre (egyenként maximum 100 milliliteres kiszerelés átlátszó, visszazárható műanyag zacskóba csomagolva). Az effajta termékek mennyiségi korlátozás nélkül megvásárolhatók a duty free üzletekben.

 

Élelmiszerféleségeket (sajt, pástétomok, stb.) felvihetek a gépre?

Szilárd élelmiszerféleségeket igen, leveseket, szószos ételeket, stb. azonban nem. A puha állagú sajtokat (pl. camembert) nem lehet felvinni, a kemény sajtokat (pl. svájci sajtok) azonban igen. A libamájpástétom felvihető. Ha viszont például a camembert sajt szeletelve van egy szendvicsben, akkor értelemszerűen átvihető az ellenőrzésen.

 

Tejport felvihetek a gépre, hogy ott tejet készítsek?

Igen, a fedélzeti kiszolgáló személyzettől kérhet vizet tej készítéséhez. Kisbabáknak tejesüvegek és egyéb bébiételek szintén felvihetők. A biztonsági ellenőrök az ellenőrzéskor kérhetik ezen termékek megkóstolását.

Recept nélkül kapható, gyerekeknek való folyékony aszpirint vagy fájdalomcsillapítókat felvihetek a fedélzetre?

Igen, de a biztonsági ellenőrök az ellenőrzéskor meggyőződnek arról, hogy valóban gyógyszerek-e. Nem gyógyszernek minősülő készítmények nem vihetők át az utasbiztonsági ellenőrzésen.

Folyékony állagú gyógyszerekből mekkora mennyiség vihető fel?

A mennyiségnek a kinn tartózkodás hosszával arányosnak kell lennie, és az utas nevére kiállított orvosi recept vagy gyógyszerészi igazolás bemutatása szükséges, még recept nélkül kapható gyógyszerek esetén is. Célszerű angol nyelvű orvosi igazolást is beszerezni, hogy a visszaúton is felvihesse a fedélzetre.

Inzulint és tűket hordok magamnál, ezeket felvihetem a gépre?

Az inzulin és a tűk felvihetők az utas nevére kiállított orvosi recept vagy gyógyszerészi igazolás bemutatása mellett.

 

Asztmás vagyok. Az inhalálókészülékemet felvihetem a gépre?

Igen, az utas nevére kiállított orvosi recept vagy gyógyszerészi igazolás bemutatása mellett.

 

Torokfájás elleni spray is van nálam. Felvihetem?

Igen, az utas nevére kiállított orvosi recept vagy gyógyszerészi igazolás bemutatása mellett.

 

Tablettás gyógyszer van nálam. Mekkora mennyiséget vihetek fel a gépre?

Tablettás gyógyszerekre vonatkozóan nincsenek érvényben korlátozások.

 

Mi történik a reptéren vásárolt folyadékokkal?

A biztonsági átvizsgálás után, az úgynevezett tranzit területen az érvényes beszállókártyánkkal ugyanúgy vásárolhatunk, mint eddig. Az ellenőrzési ponton túl, a repülőtéri boltokban továbbra is, korlátozás nélkül vásárolhatunk italt, parfümöt. Ezeket az EU majdnem minden repterén, átszálláskor is magunkkal vihetjük, de csak akkor, ha a boltban speciálisan lezárt zacskót nem nyitjuk ki az átszálló reptér utasbiztonsági átvilágítása előtt, és a csomagoláson belül helyezték el vásárlást igazoló nyugtát.

Azon nem EU-s országok repülőterei, melyek nem írtak alá bilaterális megállapodást az EU-val a biztonsági rendelkezéseket illetően, hiába csomagolják be a duty-freeben vásárolt termékeket EU előírás szerint, egy EU repülőtéren történő átszállás során a folyadékokat a biztonsági szolgálat elveszi.

Mi a helyzet a törékeny, de nagyméretű tárgyakkal, amelyeket mindenképpen fel szeretnék vinni a fedélzetre?

A különösen méretes tárgyak – például hangszerek – számára általában külön jegyet kell vásárolni, hiszen ezek elfoglalnak egy teljes ülést. A babakocsikkal és a tolószékekre külön poggyászcímkét ragasztanak és ezeket egészen a repülőgép ajtajáig lehet használni. Onnan a rakodók viszik le a csomagtérbe, majd hozzák fel érkezés után a repülőgép ajtajához.

 

Mi a teendő a feladott poggyásszal?

A szabályok a feladható poggyász súlyát tekintve is légitársaságonként változnak. Személyenként általában húsz kilogramm a megengedett súly (business osztályon 30 kilogramm). A megengedett súly túllépése esetén kilogrammonként kell pótdíjat fizetni. Érdemes figyelni rá, hogy van légitársaság amelyik már alkalmazza a „ Zéró tolerancia” elvét, vagyis a szabad súlykereten felül minden egyes kiló után fizettet.

 

A poggyászfeladás a check-in pultnál történik, a jegykezelés után. Itt minden táskára vonalkódos címként ragasztanak, amely segítségével bárhol a világon meg tudják állapítani, hogy az adott csomagnak ki a tulajdonosa és honnan hova tart. Ugyanezt a vonalkódot ragasztják fel a beszállókártya hátuljára, éppen ezért a kártyát az utazás végéig, a csomagok felvételéig feltétlenül meg kell tartani.

Azokat a különleges tárgyakat, amelyeket nem lehet leengedni a csomagszállító-szalagon, a rakodószolgálat munkatársai viszik a repülőgéphez.

Ha a feladott poggyászban az átvilágítás során olyan tárgyat fedez fel a biztonsági szolgálat, amelyet szeretnének alaposabban megnézni, akkor a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz és megkérik, hogy nyissa ki a táskát. A leggyakrabban riasztást okozó tárgyak: szifonpatronok, csillagszórók, kemping gázpalackok.

A poggyászok feladása előtt lehetősége van az utasnak a csomagok fóliáztatására, mely védi a csomagokat a külső sérülésektől. Ez a szolgáltatás szintén mindhárom terminálon elérhető, díj fizetése ellenében.

 

Mit tegyek, ha nem érkezik meg a feladott poggyászom?

A legfontosabb az, hogy ne aggódjon, hiszen nagyon kevés az olyan csomag, amely valóban elveszett a rendszerben. Az esetek többségében a kallódó táska egy járattal a tulajdonosa után megérkezik a célállomásra, hiszen a vonalkód pontosan elárulja, hogy hova kell eljuttatni a csomagot. Ferihegyen tavaly a 8,6 millió utas több mint 10 millió táskát adott fel, de 1000 alatt volt a gazdátlan csomag.

Ha a csomag nem érkezik meg, azt azonnal, még az utascsarnok tranzit várójában jelezni kell az Elveszett poggyász (Lost and found) irodájában. Itt jegyzőkönyvet vesznek fel és gondoskodnak róla, hogy a poggyász és tulajdonosa mihamarabb egymásra találjanak. A poggyász eltűnését érdemes az adott légitársaságnál is jelezni.

Érdemes a táska belsejébe egy A4-es papírlapot helyezni a tulajdonos fontosabb adataival, mert a vonalkód megrongálódása esetén a táskát kinyitják és így próbálják meg kideríteni a tulajdonos címét.

 

Lehet-e dohányozni Ferihegyen a traniztban?

A ferihegyi repülőtér nem dohányzó repülőtér. A 2-es terminál néhány éttermét leszámítva az egész repülőtéren tilos a dohányzás.

 

Hol tehetem tisztába a gyerekemet?

Ferihegyen minden tranzit váróban minden mellékhelyiség (férfi és női egyaránt) fel van szerelve pelenkázó asztalokkal.

 

Milyen pénznemben lehet fizetni a repülőtéri boltokban?

Ferihegyen lehet forinttal, euróval, dollárral, fonttal is fizetni, de a visszajárót sok esetben csak forintban tudnak adni.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*