Sajtóanyag a 4. járatlan utakon fesztiválról

4. jaratlan feszt logo web
4. jaratlan feszt logo web

A járatlan utakon fesztivál Vándorboy kezdeményezése volt, aki 13 éven keresztül beutazta stoppal a világ 152 országát.  2014-ben hazajött, s elsődleges célja az volt, hogy összehozza egy eseményen a hozzá hasonló ismert világutazókat, s hogy előadásaikkal bátorítsák a fiatalokat az utazásra. Az előadók példáikon keresztül bizonyítják, hogy nem feltétlenül sok pénz kell az utazáshoz, hanem természetes kíváncsiság, eltökéltség, és a komfort zónánkból való kilépés.  S mindez lehetséges bárkinek, s ezt be is mutatja 55 előadónk 4 teremben, 2 napon keresztül, inspirálva az érdeklődőket 59 előadáson, akik kérdezhetnek is a tapasztalt világjárta előadóinktól.

A fesztivál összehozza Magyarország független utazóit, akik különleges helyekre jutottak el, vagy érdekes módon utaztak. Ők tartanak képes élménybeszámolókat, adnak ötleteket, tanácsokat és inspirációt az érdeklődőknek.

A járatlan utakon fesztiválokat mindig színes koncepció szerint állítottuk össze.

A fesztiválon minden típusú utazás bemutatásra került: gyalog, kerékpárral, motorral, autóval, stoppal, lovon, vonattal, vitorlással, kajakkal.

Természetesen van egy geográfiai körbetekintés, ahol világkörüli utakat vagy egy kultúrterületet, országot mutatnak be az előadók. Eddig már bejárták a világot az Antarktiszitól Izlandig, Amerikától a Távol-Keletig több mint 90 országot átölelve. Korábban már voltak előadások: Afganisztán, Szomáliföld, Észak-Korea, Bhután, Pápua-Új Guinea, Dél Amerikák, Közép-Ázsia, Irán, Pakisztán, Csendes- Óceán,  Dzsibuti, Karib Szigetek, Kongó, Zambia, Malawi, Etiópia, Marokkótól Egyiptomig a Maghreben keresztűl, Usa, Bangladesh, Patagónia témákban, s természetesen Európa és a Kárpát-Medence ismeretlenebb részei is bemutatásra kerültek.

A legutóbbi fesztiválon már 30 előadó volt meghívva, ebből 4 világkerülő utazót ismerhettek meg az érdeklődők, illetve rajtuk kívül a többiek Indonézia, Kolumbia, Izland, Új-Zéland, Ausztrália, Irak-Kurdisztán, Törökország, Feröer Szigetektől – Lappföldig Skandinávia, Oroszország, Kambodzsa, Niger, Burkina Faso-ba kalauzolnak el minket a kalandjaikon keresztül.

A járatlan utakon fesztiválon korábban is voltak tematikus blokkok, amik az utazás technikai oldalát mutatták be: repjegyvadászat, fotózási ötletek és tippek, gasztro utazás, természetes nyelvtanulás, digitál nomádkodás, vagy hogyan utazz gyerekkel, mit vegyél észre a biodiverzitásból vagy a geográfiai sokszínűségből? Megtudhattunk érdekes dolgokat a sharing economy-ról illetve az iszlám világról, s megismerkedhettek, milyen is az utazás filozófiai aspektusa, a belső utazás, amit a világlátta stoppostól hallottunk.

Különböző projektek is helyet kaptak tavaly: például utazás pénz nélkül, zarándokúton, utazás karavánnal, vagy minimál büdzsével, vagy tippeket kaptunk nonprofit szervezetektől, hogy önkéntesként hogyan juss ki külföldre, vagy újságíróként hogyan jutott el valaki 173 országba.

Az idei 4 Járatlan utakon fesztivál is színes programot kínál.

Ismert bloggerek, utazók, stopposok, kalandorok és csavargók, extrém kihívásokat kedvelők mind egy helyen.

 Ázsiáról van, aki Körösi Csoma nyomában indult el a befagyott folyókon Ladakhban,

Van, aki lóháton jött Kazahsztántól Magyarországig rengeteg kalandot megélve,

Van, aki Kínában vagy Indonéziában, Indiában élt éveket s osztja meg tapasztalatait.

De az ázsiai kontinensről még bemutatkozik Fülöp-szigetek és Burma is, ez utóbbi egy gyerekes utazás praktikumaiba vezet be.

Idén kiemelt teret kap a fesztiválon a szigetek témaköre: lesz Zöldfoki, Hawaii, Madeira, Seychelles, Tajvan, Japán, Polinéziai szigetvilág, Szicília, Görög szigetek. Meglepetésként találkozhatunk egy ismert rádiós műsor vezetővel, akivel ellátogatunk Madagaszkárra. A hátizsák című utazós műsort készíti évek óta, és sok utazónak adott lehetőséget a megszólalásra műsoraiban, most ő maga beszél utazásairól.

Amerikákról – Mexikó és Costa Rica színes világába enged bepillantást 2 előadónk is, de lesznek más Latinos témáink is, mint Brazília, Ecuador állatvilága.

Afrika blokkunk idén is erős. Kezdve egy igazi hátizsákos utazóval, aki már 100 országon túl van, s Nigériától indult le Dél-Afrikáig, érintve Közép Afrikai köztársaságot is, ahova már a túlélők sem indulnak el. Másik Afrika specialistánk Libéria és Sierra Leon háborús területein barangolt. Lesz Kenya klasszikus is a palettánkon.

Közel-kelet: Vándorboy, aki már megjárt 152 országot, az ’Omán – A kellemes meglepetés’ előadásán, egyik nagy kedvencét mutatja be, de láthatunk életképeket tőle Kuwait-ról is, ami már tényleg kevesek által ismert.

Jemen előadással a Közel-kelet más régiója is érintve lesz, egy orvos utazó élményin keresztül, de a békésebb Marokkóba is elkalauzol minket a Kashbák világába egy fotós.

Európai témák közül idén a Balkán kevésbé ismert régiói lesznek terítéken több előadónknál is. Albánia, Moldávia, Koszovo, Transzisztria, Dnyeszterparti Köztársaság, Szerbiai szandzsákról is hallhatunk.

Vannak klasszikus low budget hátizsákos előadók, stopposok, akik Transzkontinentális autóstoppal jöttek hazáig Oroszországon keresztül, vagy át Ázsián, illetve egy női stoppos történeteit is megismerhetjük Gibraltárig.

Lesznek tematikus előadások is, pld Nőként utazni a nagyvilágban, gyerekkel, fotós és videós tanácsok, vagy hallhatunk a párban vagy egyedül utazás műfajáról, de lesz szó az utazás pszichológiájáról utazásfüggők előadásaiban. Lesz bevezetés a földrajzos témába is, hogy tudjuk, felismerjük, mit látunk jöttünkben-mentünkben. Hótalpazásról és Via ferrátáról is kapunk ízelítőt, hogy az aktív sportos utazás témája is fel legyen ölelve, amibe illeszkedik az ’utazz a hobbiddal’ előadás egy búvároktatótól, meg a geocaching témája is.  Hasonló ismeretterjesztés lesz trópusi állatok körében is, illetve egy medika az elsősegélynyújtásból ad gyorstalpalót.  A fenntarthatóság jegyében hallhatunk előadást a Housesitting, Sharing economy, és az önkéntesség témájában is,

Emberi kihívások: Van, aki 12 ezer km-t gyalogolt, zarándokolt, de lesz Camino témaköre is több hónapos zarándoklat szemszögéből.

Van, aki körbe kajakozta Európát! Vagy vitorlással jutott át az Északi átjárón!, s ezzel is a globális felmelegedés jelenségét mutatjuk fel.

Van, aki kerékpárral járta körbe a világot 4 év alatt, vagy Közép-Ázsiától tekert át a Közel- Keletre, vagy éppen Japán és Taiwan vidékeit tekerte körbe. Van, aki az Alpokat mászta és tekerte keresztül-kasul.

Van, aki motoros kalandjairól beszél Mongóliától Közép-Ázsián keresztül hazáig.

Van, aki egy matuzsálem Zasztavával jutott fel az Északi sarkkörig s ott jótékonysági futáson vett részt.

Lesz idő kérdésekre is, ahol feltehetik a látogatók kérdéseiket az előadóknak, sőt lesz utazási tanácsadás blokk is, ahol hasznos ötleteket kapnak az éppen utazni készülők tapasztalt világutazóktól stoppolásról, a mit pakoljunk, hogyan oldjuk meg, és a mire vigyázzunk témaköréig.

Az előadók idén is dedikálják majd eddig megjelent könyveiket az olvasóközönségüknek.

Lesz idén is utazási kvíz, ahol a támogatók ajándékait vagy kedvezményeit nyerhetik meg a legjobbak.

Mi maradt ki? Erre várunk ötleteket, s a következő alkalommal arra is lesz előadónk.

Sok-sok őrült, vakmerő, bátor,  ügyes utazóval találkozhatunk a 4. Járatlan utakon fesztiválon, s hogy Te is egy ilyen legyél, gyere el, tanulj,  inspirálódj és indulj majd el a Te saját járatlan utadon.

Várunk 2016 nov. 26-27. Bp. Blaha Lujza térnél a Müsziben egész nap.

weblapunk: http://www.jaratlanutakon.hu/

p.s.

Lesz vidékieknek  telekocsi szolgáltatás, s ha itt ragadnak szombat este, kedvezményesen aludhatnak nagy utazók hosszteljében. Lesz gyerekvigyázás, könyv csere-bere, nonprofit szervezetek is megjelennek.

Független világutazók fiesztája

Magyarország legnagyobb független utazókat megszólító rendezvényére már 4. alkalommal kerül sor, ahol 2 napon keresztül, közel 50 előadást 4 teremben hallgathatunk. Idén is az ország legnépszerűbb, legismertebb és legextrémebb utazói gyűlnek össze, hogy megosszák történeteiket és tapasztalataikat az utazni vágyó közönséggel. Lesz külön teremben lehetőség találkozni és kérdezni az előadóktól és más világjárt emberektől, még akár útitársakra is lelhetünk…

Kalandok, történetek, tanácsok és tippek

Változatos témákkal lefedjük az utazás minden spektrumát. Van, aki a világot gyalog, lóval, kerékpárral, stoppal, motorral, kocsival, vitorlással, kajakkal, egyedül vagy párban, nőként egyedül, vagy gyerekkel járta be. Lesznek ismét tematikus előadás blokkok: zarándoklat, hegymászás, hótalpazás, geocaching, via ferráta, geográfiai kalandozás,  fotózáshoz tanácsok, hosszú hétvégére tippek, közösségi gazdasághoz ötletek, pszichológiai aspektusai az utazásnak, repülőjegy foglalási trükkök.

Utazd be velünk a világot

5 kontinens rengeteg országa, szigetei, hegyei kultúrái kerülnek terítékre.  Csendes-óceáni szigetektől Dél-Amerikáig. Lesznek Afrika overland témák, ázsiai barangolások, valamint  Európa ismeretlenebb balkáni területeire is eljutunk előadóink segítségével. Van, aki extrém módon utazott; van, aki különleges területeket fedezett fel; van, aki csúcsokat döntött; s van, aki önmagát haladta meg. Van, aki éveket élt az adott területen; van, aki rapid hoppingon vett részt; de mindenki sok élménnyel gazdagodott, amelyet itt megosztanak veletek a fesztiválon.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*