Dubaj, Expo 2021 Magyar pavilon

Dubai Expo, világkiállítás

Idén az Ománi utam részeként megálltunk Dubaj-ban és 1 napot eltöltöttünk az Expo területén. Az ott szerzett tapasztalatokat és élményeket foglaltam össze ebben a bejegyzésben, illetve praktikus tanácsokat is adok, mit érdemes megnézni. Néha ki lehet fogni olcsó Wizz jegyet Dubajba, s most már legalább a belvárosi reptérre visz. (Igaz a 2. terminál, ahova nincs metró, de nem is okozott ezzel meglepetést.) Taxival 8-10 usd-ért be lehet jutni, igaz covid miatt max 3 embert engednek. De érdemes megnézni az Abu Dhabi járatukat is, mert onnan 10 usd-ért átbuszozhatnak Dubajba.

Dubai Expo,
Dubai Expo térkép

A covid csúsztatta idénre a megnyitót, de szerintem nem is tudták volna befejezni tavalyra, se a metrót, se az infrastruktúrákat. A struktúra buborékos, ahogy a központi épület is is az. vannak főútvonalak koncentrikusan, s elég jól el lehet tévedni. A körzetek nevei is próbálnak 21. századiak lenni: mobilitás, fentarthatóság, lehetőség. Több mint 200 pavilonban próbálják ezt bemutatni.

HA egy napod van, akkor délelőtt a legnépszerűbbeket nézzed meg, s délután ami még belefér. átnézetre 1 nap elég, de ha 2 napot vagy ott akkor sem fogsz unatkozni, és a kilométereid is meglesznek. A központi épület is este válik élővé, a rejta repkedő digitális madarak próbálják azzá tenni. De ugye mi a világ szerencsésebb feléről jöttünk, ahol minimális élővilág még maradt.

Dubai Expo,
Dubai Expo,

Tőlem távol áll a Dubajozás, sokáig jelentését sem tudtam, de aki ismer tudja, hogy kulturális és természeti kihívásokra rezonálok. De ha már itt vagyok a csoportommal, akkor ezt is megnézzük. S alapvetően nem bántam, habár kritikáim vannak. Több inspirációt vártam, s ehelyett inkább egy utazás kiállítás feeling jött szembe velem. Rosszabb kivitelben, mint amit a körötte zajló hipe engedett volna kinézni belőle. De ha erre jártok ne hagyjátok ki, érdekes és tanulságos is.

Dubai Expo,
Dubai Expo,

Van a bejegyzett és elismert kategória. A „hivatalos” bejegyzett kiállítástípust 5 évente lehet megrendezni, mert itt is elindult a szektásodás, kisajátítása az eseménynek, de persze ezen kívüli is vannak úgynevezett világkiállítások de az nem a hivatalos.

(Érdekességképpen leírom, hogy amit itthon vadászati világkiállításnak neveztek (nagyon gyenge volt), az semmilyen szempontból nem világkiállítás.( kivétel, ha Szlovákia, Románia és még pár környező ország részvételét a szervezők a világnak gondolják.) De itthon így próbálták eladni 3 milliárd marketingért a belefektetett 67 milliárd összeget. No komment.

Dubai Expo,
Szaudi , Dubai Expo,

1851-ben Londonban rendezték meg először a „Minden nemzet iparának alkotásaiból rendezett nagy kiállítás” címmel. Nos ez azóta sokat változott. A világkiállítás fő látványosságai a részt vevő országok által felállított és berendezett nemzeti pavilonok.

Öböl országok nem sajnálják a pénzt a tervezőktől

No, de az „univerzális kiállítások „egyetemes témákat ölelnek fel, amelyek az emberi tapasztalat teljes spektrumát felölelik. Itt a nemzetközi és a céges résztvevők megjelenésének alkalmazkodnia kell az adott világkiállítás témájához. Ezeket a kiállításokat ritkábban rendezik meg, mint a nemzetközi vagy szakkiállításokat, mivel drágábbak és a pavilonokat teljesen az alapoktól kezdve kell megtervezni.

Az idei Dubai Expo témája zöld irányba ment, s a fenntarthatóságot tűzte zászlajára.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez kiváló ötlet, de ugye nem Dubajtól, mert kicsit disszonáns a 25 fokban 16 fokra légkondizott termekben sétálva. Egy fenntarthatatlan világ lobogtatja a zászlóján amihez semmi köze. Persze láttunk ilyet a szocializmusban, meg diktatúrákban, de nálunk sem idegen az álszent-izmus.

De legalább szó volt róla, és egy egész nagy területet dedikáltak a témának, ráadásul szerintem az expocsúcspontja volt.

Dubai Expo,
Fenntarthatósági pavilon, Dubai Expo,

Nagy napelemek árnyékában indult a tanösvény, edukativ tablókkal, majd a föld alatti termekben játékos formában osztották az ismereteket. De visszatérek még rá a posztom végén, ha addig kitartasz.

De maga a kiállítást pár szelektív kukán kívűl nem sok kötötte az Expo témájához.

Dubai Expo,
Szelektív, OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Általában az évszázadok során a részt vevő országok 73%-ának a nemzetkép javítása volt az elsődleges célja. ( erre ráfér jópár ország). Pld Nigéria sem tudott többet mondani annál, hogy bányászat meg olaj. itt már csak az elnökük képe hiányzott.

Dubai Expo,
Nigéria, Dubai Expo,

A kínai giga pavilonból persze a népvezér sem hiányozhatott. A bejáratnál őt kellett meghallgatni. Nagy terek, zárt vezetett folyosók, kicsit értelmetlen tér-kihasználsással engem nyomasztott.

Dubai Expo,
Kína elnöke fogad, Dubai Expo,

De ugye autoriter rendszereknél van bennem mindig ez a szorongás. habár amikor a dialógusról és kooperációról beszél nekem Hongkong jut eszembe. Amikor az oroszlán dialógust kinál a zebrának. Hm.

Dubai Expo, Kína
Kínai pavilon, Dubai Expo,

Az emeleten azért kinyilt a tér, és a szupervonatot tudtuk nézni. Az érdekes volt a pilótafülke szemszögből.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egy olyan világban, ahol a nemzetről kialakított kép kulcsfontosságú, a pavilonok reklámhadjárat eszközévé váltak, az Expo pedig a „nemzeti védjegyek” bemutatásának színtere.

Ennek eredményeképpen a részt vevő nemzetek azért versengenek, hogy a lehető legkülönlegesebb és legemlékezetesebb épületeket hozzák létre. Nos ez idén nem igazán sikerült pártól eltekintve.

orosz pavilon Dubai

Ami nálam dobogós volt az épületek közül, meglepő módon az oroszok épülete. Okos dizájn, nem kocka, de műanyag csövekből készült a borítása. Nekem rögtön a gázvezetékek ugrott be róla. A bejáratnál monanom sem kell gyönyörű orosz lányok fogadtak, belőlük sok van dubajban amúgy.

Bent viszont meglepő módon a tudomány volt fókuszban. Igazi 21. századi technikák, és a pszichológia és tudomány kapcsolata volt a fókuszban.

Yemen az egyik kedvenc országom, meglepően csiriviri pavilonnal rukkoltak elő, ahol a hagyományok örzője cimet rakták magukra. meg a turizmus fejlesztéséről állítanak ki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez mind szép, csak azt felejtik el, hogy éppen proxi háború zajlik náluk. Persze erről ők nem akarnak beszélni, szemérmesen elterelték a szót, de azért sarokba szorította őket újságírói vénám. Ajánlaná-e, hogy most odautazzak? Erre nem tudott mit mondani.

És ezt elég sok Afrikai államról el kell mondjam, hogy a fenekük kilóg a gatyából, de olyan hangzatos lózungok állnak középpontban, mint fenttarthatóság (kicsit morbid, ha a nyomorra asszociálsz), digitalizáció (amikor áram is alig van) stb.

Dubai Expo,
Közép Afrikai közt. Dubai Expo,

Meg persze értem, hogy az expo tematikája a fenntarthatóság, de a zöld gazdaság felé tartanak. ne már! Persze ők még nem érték el az ipari társadalom szintjét, így ők max maradnak az önfenntartó társadalom szintjén.

Dubai Expo,

Ami kellemes meglepetés volt: Türkmenisztán, habár pont a fára nem asszociáltam az ország kapcsán, lovakra is módjával, s inkább a tevékre, de megkapó épület.

Dubai Expo, Türkmen
Türkmenisztán, Dubai Expo,

Szóval sok ország csak fotókat tett ki országáról, mint egy olcsó megoldás. Ez idén is a rovásukra ment, mert a legtöbb ország a Hungexpo utazás kiállítás hoz képest is gyenge arcát mutatta. De legalább olyan országokat is felfedeztem, amelyekről még nem is hallottam. Ilyen volt például pld. St.Kitts. De tegyétek a szívetekre a kezeteket, tudjátok hol van?

Viszont csak 1 kis óceáni szigetnek jutott eszébe egy térképet kitenni. hogy rájöjjünk hol is van. A többi annyira lokálisan gondolkodik, hogy fel sem merült bennük.

Dubai Expo,
Tudod merre van?

A Kazahsztán volt még zenével bélelt, és hívogató, de ott már 5x voltam, a sort nem akartam kiállni. De monumentális. Úgy tűnik a gáz és olajországok a hatalmasságukat a mérettel tudják kifejezni.

A mai világkiállítások új találmányokat mutatnak be, tematikusan segítik a kulturális cserét, és reklámlehetőséget jelentenek egy városnak, térségnek, illetve nemzetnek. Ez utóbbiból volt a legtöbb. Próbálták a nemzeti karaktereket bemutatni, inkább kevesebb sikerrel.

Dubai Expo,
Kicsit etnografiai múzeum jellegű. OLYMPUS

Volt akiknél pár fotó volt kiállítva meg egy szuvenír bolt, ráadásul a legtöbb helyen nem is képviselte senki állampolgárával az adott pavilont, hanem egy dubaji emberke volt ott a staff. Persze az sem segített, ha egy gazdag ország, mint Kuwait ugyanezt tette csak digitális képekkel. Peru legalább megpróbált hangos, villogo és zajos is lenni. De ott legalább volt üzenet és nem egy statikus kiállítás.

Dubai Expo,
Sok digitális zajjal próbálják felhívni magukra a figyelmet.

Ami legjobban zavart, hogy sok ország azzal próbálta kipipálni kreativtalanságát, hogy vett drágán kivetítőket vagy televizió falat (biztos van erre egy megfelelő szó is)

Mexicó beburkolt egy épületet ezzel a dizájn pipa, belül meg a tükröződéses tematika volt a domináns. Mondjuk a legtöbb pavilonnál a sok terelőemberke felesleges és idegesítő volt, de kell a munkahely.

Dubai Expo,
Mexico, Dubai Expo,

Én először ilyen expon Sevilla-ban voltam 1992-ben, akkoriban ez nekem a szoc világból kiszabadulva reveláció erejével hatott. Lehet ezért is éreztem azt grandiózusabbnak és lenyűgözőbbnek, és ugye akkor világjárásom elején voltam. A neofitának minden vicc új, s élveztem nagyon. Ma mint világjárt ember, picit kritikusabb vagyok, de végül is abból tanulunk.

Sevilla Expo

Kijutás

Érdemes metróval kimenni, kb. 6-7 Euroért lehet napijegyet venni, s a belvárostól 1h metrózással kint is vagyunk. Tőlünk sikeresen elkobozták a walky talky-kat, amit nem is értek ( a végén visszakaptuk), így többiektől részben leszakadva a saját tempómban fedeztem fel.

Dubai metro, Expo,

Jegyet online lehet venni, diák, nyugdíjas ingyen, meg sok kedvezmény is van, de max 30 usd-ből bárki is bejuthat.

https://www.expo2020dubai.com/en/tickets-and-merchandise/tickets

Kell vinni oltási igazolást, ha ezzel nem bírsz, akkor ingyenes pcr tesztelési sorba kell állnod. A területen végig kell hordani, sőt még robotok is gurulnak a főutcán és szólnak ha nincs rajtad maszk. Szóltak is.

Dubai Expo,
Robot, maszk, Dubai Expo,

Wc-k külön info épületekben vannak, étkezési lehetőséget sem láttam nagyon, de a gluténmentes dolgokra éhezőknek is láttam egy evödét. Hiányom, hogy ivókutat 1-et láttam egész napos 17 km-es bolyongásom alatt. Ráadásul az is hibásan működött, mert túllőtt a tárolóján. Petit malör.

Dubai Expo,
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sok ország tényleg ennyit tudott mondani magárol.

Dubai Expo,
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Engem jórészt a kis országok érdekeltek, jórészt ahol nem jártam, illetve nosztalgiáztam arra ahol voltam.

Dubai Expo,
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Technikai ajánlásom, hogy ha 1 napod van és reggel 10-re, nyitásra mész, akkor még kevesebben vannak, akkor látogassad meg azokat a pavilonokat, amelyek nagyon népszerűek, és sorba kell állni a bejutáshoz. Ilyen a Japán, USA, India, Svájc stb. Hagyjad a kicsiket a végére, oda senki nem megy, max betéved.

Apropó svájc. Eredeti ötlet, ahogy tükröződik a jelen, s látod mozivászonként az alul menő világot. Ide már későn értem, így a sorállást kihagytam.

Dubai Expo,
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha extra akarsz költeni, be lehet fizetni egy panoráma kilátásra egy felvonós épületbena kiállítás területén.

Ami még izgatott, az az USA pavilonja (jó messze Irán épületétől), hogy mit akar USA kommunikálni a világ felé. Husz perces sort kellet kivárni, de sajnos nem jött meg az üzenet. Pontosabban a bejáratnál az alelnök hölgy üzenetét kellett meghallgatni a demokráciáról, majd egy futószalagon továbbítottak a 2. üzenetig – az űrtechnológiában elért sikereikig. Azért tőlük ötletben többet vártam volna. De kinti kávézó egy űrhajó alatt az ötletes volt.

Dubai Expo,
USA, Dubai Expo,

A magyar pavilon

Gondolom ezért kezdtél el olvasni. Megtaláltuk, kíváncsi voltam mit hoztak ki 12 milliárd forintból. Ami nem is sok, ha egy sámándob helyreállítása és kiállítása 2.2 milliárd forint volt. De gondolom Mátyás csonjai sem állnak össze kevesebből.

Dubai Expo,
Magyar pavilon, Dubai Expo,

No de a fenntarthatósághoz hogy kapcsolódik a magyar pavilon termálvizes ország promója? Hát kb. úgy mint Angola olajkitermelése a környezettudatossághoz. De ez nem is baj, a világ fényévekre van, azaz fényévekkel távolodik a kitűzött céloktól, így azt kell mondjam, hogy az Expo épületek sorában ez a kiállítás nem volt rossz. Annyi kreativitást próbáltak becsempészni, hogy egy hatalmas teremben műanyag labdák között lehetett müanyag „fűrdőzni” ( a fenntarthatóság jegyében, hisz nem pazaroltak vizet), max a légkondira sok pénzt, hogy a thermálfürdő érzéstől azért távol legyünk.)

Dubai Expo,
Magyar spa pavilon, Dubai Expo,

A magyar lányok mind szépek voltak, és külön köszönet a Tisza cipő gyárnak az országimázsért, habár szerintem rajtunk magyarokon kívül ez senkinek sem tűnt fel, max az jött át hogy a szép ruhához hogy jön a tornacipő.

Dubai Expo,
Dubai Expo,, zenei köret

Én robogtam is tovább. Az infopultoknál rákérdeztem milyen koncert stb. esemény van, de napközben max. egy felvonulás a főutcán, délután pedig dubaji etno csoport zenés tánca ami odahívja a lézengőket. De az igazi showműsorok állítólag este vannak, de ezt én már nem vártam ki, hisz este indult a gépünk Mo-ra.

Kuwait amilyen invitáló kívűlről, olyan unalmas belülről. Pár digitális kijelző mutatja, hogy a pénz nem hoz kreativitást.

Dubai Expo,
Kuwait, Dubai Expo,

Ellenben a belga épület meglepően modern, interaktív, jövőt felmutató, vízionárius, de a lányok legendásan nem szépek, meg a rajzfilm világgal nem tudok azonosulni. De az ötlet és kivitelezés jó volt.

Dubai Expo,
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S akkor pár szóban, s a képek beszéljenek:

Hát inkább ügyeskedés ami nekem becsípődött a 80-as évekből, de lehet azt ma kreativitásnak hívják. Kormányunktól tanulhatnak.

Dubai Expo,
Poland, Dubai Expo,

Hát a Spanyolok sem írnak történelmet a beltérrel, kvázi üres, nincs mondandójuk, de kívülről mutatós. igaz ők legalább ujraanyagból építették és minden buborék egy másik tudományt képvisel, s ezek között lehet átjárni. (interdisciplinálni. 🙂

Dubai Expo,
Spanyol, Dubai Expo,

Ausztia megint kívűlről kelletős, de tartalommal nem tudták megtölteni.

Dubai Expo,
Ausztria, Dubai Expo,

Üzbégek kereteiken (gdp) túl produkáltak, átjött a selyem út feeling.

Dubai Expo, Üzbég,
Üzbég, Dubai Expo,

Románia próbálja magát az öko desztináciokhoz pozicionálni.

Dubai Expo,
Románia, Dubai Expo,

Kuba nem tudott túllépni a sztereotípiain, de legalább jó háttérzene szólt.

Dubai Expo,
Kuba, Dubai Expo,

Volt kis ország, aki igyekezett felvonultatni világraszóló polgárait, de pár sosem hallott írón és költőn túl tán csak 1 sportolót tudtak felmutatni.

Dubai Expo,
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Új Zélandnak kvázi 1 üzenete volt, de az vitt mindent. A folyók a lényegünk, ha azt helyreállítjuk, mi is meggyógyulunk.

Dubai Expo,
Új-Zéland, Dubai Expo,

Egyiptomot kívülről néztem meg, de feltételezhetően ők is csak a halottaikból élnek (fáraók, necropoliszok,) gondolom ez volt a fókuszban.

Dubai Expo,
Egyiptom, Dubai Expo,

A Brazilok hozták a lezser chilles feelinget, lehetett tocsogni.

Dubai Expo,
Brazil, Dubai Expo,

Slovénia mintha túlméretes lett volna súlyához viszonyítva, kíváncsi vagyok, mit kompenzál.

Dubai Expo,
Slovénia, Dubai Expo,

Nem fogjátok kitalálni, hogy Afganisztán is indult… gondolom nem így tervezték 1 éve, no de itt vannak. Gondolom a talibánokat képviselők mással vannak elfoglalva, de az árusok kijöttek. Hát nekik nem kell több média fény. Elég pár ruha.

Dubai Expo,
Afganisztán, Dubai Expo, OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Hollandokon gondolkodtam, de végül kiálltam a sort, s nem bánom. A műesőhöz adtak esernyőt, de a truvai hogy arra vetítődött ki a film. Okos ötlet. Leszámítva, hogy egy igazi individuális társadalom, már a képernyőt se nézzük közösen.

Dubai Expo,
Hollandia, Dubai Expo,

Mexico egy drapériával letudta a dizájnt. meg belül a trükkös tükrökkel.

Dubai Expo,
Mexiko, Dubai Expo,

Izraeli pavilonba a kíváncsiság hajtott, hisz most kötötték meg a békeegyezményüket, s Dubaj elismerte Izraelt idén. És volt pár emirátusi figura aki bemerészkedett, kíváncsiskodott, habár a kültéren kicsit pokrócok voltak velük. De bent egy teljesen más üzenet fogadott. Egy szuperul összeállított videó volt élő Dj-vel (helyes lány volt, vszínű orosz hátterű) ahol az etnikai vallási sokszínűség mögött rejlő egy-séget promózták, Zseniális volt. nyilván nem hirdethették, hogy gyertek Izraelbe, s nézzétek meg hogy bánnak ennek ellenére palesztinjainkkal, stb. Szóval távolságtartó de kortárs táncosokkal készült videót nézhettünk végig. S a taps nem maradt el. Bravó. Videot majd csatolok.

Dubai Expo,
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy like-ot… ja hogy ez nem a youtube csatornám? Sebaj, jelezzed mit gondolsz.

Dubai Expo,
Angola olaj nagyhatalom szegénységgel a nyakán

Ha a legjobbakat megnéznéd, lásd itt a linken: https://www.globalmediainsight.com/blog/best-country-pavilions-dubai-expo/

Nos és ez melyik pavilon?

S ha tudod akkor akár 2 napot is tölts el itt, mert van mit nézni. Hogy mikor zár? Kb. nyárig lesz nyitva. ja tudom itt mindig nyár van, de májusig biztos.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*