Sri Lanka, Colombo

Sri Lanka körutazás

A változatos sziget: Tengerpart, történelmi emlékek, hegyi régió blokkokból áll. Nemzeti parkok, leopárdok, elefántok, természet, dzsungel, építészet, vallások, kézművesek, tea üzem, és a helyi élet amiben részt veszünk. Végig saját járművel.

December vége vagy január lesz az indulás idén.

Egy tíz évvel ezelőtt írt programunkat aktiváltam, mert a covid miatt egyre kevesebb országba lehet könnyen bejutni.  Sri Lanka egy pcr teszttel látogatható, de ezt is eltörlik hamarosan. Friss infók itt: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/sri-lanka

Kedved lenne a télből  a nyárba menni?

Sri Lanka (Ceylon) természet – kultúra – történelem és pihenés egy programban. Utána lehet hosszabbítani 1 héttel a Maldív-szigetek Baa atoll bioszféra rezervátum felé. Repjegyvásárlás előtt szólj, ha ezt is akarod majd.

Ha érdekel utam az, kérlek írj, jelentkezz, szándékodat jelezzed felém itt!

Utunk változatos, 3 blokkra bontható, melynek során 7 Unesco világörökségi helyszínre is eljutunk.

Ősi városok:

– Sigiriya (UNESCO Világörökség)

– Polunaruwa (UNESCO Világörökség)

– Anaradhapura – a legnagyobb ősi város a Boddi fával (UNESCO Világörökség)

Sri Lanka Sigriya
Sri Lanka Sigriya

Kulturális emlékek:

– Dambulla (UNESCO Világörökség)

– Kandy királyi város (UNESCO Világörökség)

– Galle óvárosa és erődítményei (UNESCO Világörökség)

Természeti látványosságok, aktív programok:

– szavannai vadrezervátum szafari
 – Udawalawe és Wilpattu Nemzeti Parkok szafari
– teknősök, snorkelezés a korallzátonyokon, bálna és delfin les
– Ádám Csúcs zarándokhely : Sri Lanka egyik legmagasabb és legszentebb vallási helye
– teaültetvényeken ismerkedés a teakészítéssel
– Sinharaja esőerdője (UNESCO Világörökség)

bálnales
bálnales

Nevét 1972-es köztársaság kikiáltásakor kapta, korábban Ceylonként emlegették. Marco Polio Sri Lankát tartotta a világ legszebb szigetének. Ez a parányi kis ország számtalan névvel büszkélkedhet: Fenséges Szigetnek, India Könnycseppének, a Kelet Gyöngyszemének, a Kelet Kapujának nevezik, de a legismertebb neve Ceylon.

1. nap Indulás Budapestről

Menetrendszerinti járatunkkal indulunk Budapestről (vagy Bécsből), s átszállással érkezünk meg másnap reggel a Sri Lanka fővárosa feletti reptérre. Vízum és pecsét intézése után indulunk szállásunkra buszunkkal.

Alvás a repülőn.

2. nap Negombo beach, pihenés, tenger, napsütés

A repülőjáratok menetrendjétől függően ma reggel megérkezünk Sri Lanka szigetére. A reptér közelében egy tengeri üdülőhely vár minket, ahol kipihenjük a jetleg-et (időeltolódásból fakadó fáradtságot, élvezhetjük a a trópusi meleget, a langyos tengerben fürdünk, s feloldjuk az otthoni télben és a repülőúton gémberedett testünket. Belekostolunk Ceylon gasztronómiájába és megtarthatjuk az ismerkedő estet is.

Alvás Negombo, ellátás reggeli

3. nap   Colombo városnézés, Fort és belváros, Nemzeti Múzeum

Bérelt busszal vágunk neki ma a városnézésnek.

Megnézzük meg Colombot, a fővárost, ahol tudunk pénzt váltani, illetve Pettah központban a bazárban megkapjuk az alapnyüzsgését az országnak.

A Fort városrész gyarmati stílusú épületei a holland és portugál gyarmatosítók korát idézik, mára a bankárok és kereskedők központja lett. A függetlenség tér, a 100 éves óratorony vagy a brit stílusú épületek részei a mai városnak.

A 150 éve alapított Nemzeti Múzeumukban ismerkedhetünk történelmükkel és kultúrájukkal, jó felütés az utunk elején. A Beira tavon lehet csónakázni egy órácskát, vagy a Diyatha Uyana vizi parkban sétálni egy kicsit. Lemehetünk a tengerparti sétányhoz is (Galle face green), de a város buddhista és hindu templomokkal is büszkélkedhet, melyek több száz éves múlttal rendelkeznek. Köztük az egyik legismertebb a Gangaramaya templom is, ahol a tóban épült templom 4 buddhista építészet elemeit ötvözi (thai, kínai, indiai és sri lankai) s körülötte számos ülő Buddha szobrot láthatunk, melyek az Indonéziában található Borobudur mintájára készültek.

Elmehetünk  a Seema Malakaya templomhoz, megnézhetjük a Városházát, majd a híres Khan Óratornyot, az úszópiacot, ahogy időnk engedi.

Alvás ismét Negombo

4. nap Pinnawala elefánt menhely, Anuradhapura

Ma reggeli után elbuszozunk a Pinnawala elefánt menhelyhez, amit 1975-ben alapítottak, s a vadonból kimentett elefántoknak szolgál menhelyül. A fürdetést is megnézhetjük, kicsit belelátunk, hogy a modern kor hogy tette az ország veszteseivé ezeket a nagy elefántokat.

Innen indulunk tovább első szállásunkra Anuradhapurába. Megszerezzük első benyomásainkat, elkezdünk megismerkedni a helyi kultúrával. Belekóstolunk a Sri Lankai konyha különlegességeibe, a kultúra színeibe, illataiba és szokásaiba. Amennyiben az időnkbe belefér, délután egy könnyed sétát teszünk a környéken.

Szállás Anuradhapura: hotel.

Anuradhapura
Anuradhapura

5. nap  Anuradhapura, Wilpattu NP,

Kora reggel elindulunk egy fél napos szafarira indulunk a Wilpattu nemzeti parkba, ahol különleges ragadozókkal, leopárddal, ajakos medvével, illetve szarvasokkal, ragadozó madarakkal és aranysakálokkal is találkozhatunk szafarink során, mely a szállásunktól kezdődik.

Délután Sri Lanka egyik ősi fővárosát, Anuradhapura-t fedezzük fel, amely jelentőségében hasonlatos Angkorral vagy Bagannal és más ismertebb romvárosokkal. Belefuthatunk helyi ünneplő zarándokcsoportokba, akik nemcsak ezt a szent helyet akarják megnézni, hanem jöttek a történelmi nevezetességekkel is megismerkedni.

Anuradhapura-ba, az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Találunk itt kisebb emlékművektől kezdve (mint a Thuparama vagy a Lankarama) a gigantikus méretű látnivalókig (ilyen a 122 méter magas Jetawana Dagaba) mindent, még egy hatalmas szentelt fikuszt is. Ezen felül érdekes szobrokat, kastélyok romjait, tavakat, további templomokat, szentélyeket, meditációs központokat, illetve kolostorok és gyönyörű kertek között sétálunk majd.

Már akkor rendelkeztek kórházzal, szállodával, öntöző rendszerekkel és víztározókkal, s így tették paradicsommá a környéket. Este visszatérünk egzotikus szállásunkra, hogy kipihenjük magunkat.

Szállás Anuradhapurában: hotel. reggelivel

6. nap  Polunaruwa, Dambulla

A mai napon elhagyjuk szállásunkat és Polonnaruwába utazunk, mely Vihayabahu királysága idején élte politikai, gazdasági, és szociális felemelkedését. Sétálunk az UNESCO védettséget élvező romvárosban, amely Anuradhapura hanyatlását követően szolgált fővárosul.

A legizgalmasabb a mívesen faragott királyi fürdő, a Gal Vihara gránitba faragott buddhái, illetve a cizelláltan megmunkált hindu szobrok, a Buddha fog-ereklyéje fölé emelt Atada Ge vagy az 54 méter magas Rankot Vihara dagoba lesz.

Aránylag jó állapotban levő paloták, buddhista templomok, kertek, parkok és sztúpák tanúskodnak a kor tündökléséről. A hatalmas sztúpákat a dzsungel benőtte az idők folyamán, ahogy Angkort, de a régészeti munkák során már elvesztette vadromantikáját, viszont az épületek jobban láthatóak.

Polonnaruwa érdekes látnivalói közé tartozik a három különálló víztározó összekapcsolásával kialakított monumentális Parakrama Samudraja (“Parakrama tengere”) víztározó is. A régen kialakított víztározók közül pár még ma is funkcionál.

A mai napon buszunkkal elmegyünk Dambulla-ba ahol gyalog indulunk neki a lépcsősornak a barlangszentélyekig. A fő látványosság az ország legnagyobb és legszebb állapotban fennmaradt buddhista barlangszentély csoportja. A szintén az UNESCO Világörökségi listán szereplő műemlék az i.e. 1 századból származik. A buddhista barlangtemplomot pazar falfestményei és a több száz szobra teszi érdemessé, hogy a lépcsőzéstől ne riadjunk vissza.

A hegy tetején öt sziklába vésett barlangot láthatunk, amely a 14 évig száműzetésben élő Walagamba király menedéke volt, aki trónra kerülése után dekoráltatta menedékét. A hagyományt az őt követő, későbbi királyok is folytattak, így ma már ezernyi falfestmény és számtalan szoborban gyönyörködhet az arra zarándokló.

Szállás Dambullában. ellátás: reggeli.

7. nap  Sigiriya fellegvár, fűszerkert, Candy

Ma Sigiriyat, az eltűnt civilizációt, Kassapa király fellegvárát, Srí Lanka leglátogatottabb történelmi emlékhelyét látogatjuk meg, mely szintén UNESCO világörökségi listán van. A terület egy természetes sziklatömb köré épült ősi település, amely hangulatában Machu Pichut idézi fel, így a melegben bizony lépcsőzni is kell, de a látványért mindenkppen megéri.

Sigiriya története kb. az 5. századig vezethető vissza, amikor is az uralkodó hatalmas erődöt építtetett királysága köré, ami összesen 152 méteres masszív sziklaerődöt, várost jelent, melyet egy várárok is határolt kívül-belül. A falakon belül gyönyörű kertet alakított ki, a nyugati falat színes freskók díszítették, valamint az Oroszlán szikla és az oda felvezető gyönyörű lépcső sem elhanyagolható.

Sigiriya sziklavárosa

Szinte egy komplett várost tártak fel itt, vízi parkokkal, kertekkel, palotákkal, fali freskókkal, ahonnan lepillantva egy bámulatos látvány tárul a szemünk elé az őserőkkel benőtt vulkáni hegyekkel.

Sigiriya fresskoi

Következő érdekesség már a gasztronómiához kötődik, hiszen egy trópusi fűszerkertet látogatunk meg, ahol természetes környezetében a földeken láthatjuk miből lesznek a piacra kerülő egzotikus fűszerek. A vanilia, a bors, a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió, a kakaó, a kardomon, az ország fontos export termékei. Kóstolóval egybekötött bemutatót és frissítő teát kapunk.

 Este Candybe utazunk, ahol szállásunk lesz 2 éjszakára.

Szállás Candy, ellátás: reggeli.

8. nap  Candy királyi székhely, botanikus kert,

Ma sok látnivaló vár. Candy legfőbb látnivalója az egykori Királyi Palota épületében kialakított Szent Fog Temploma, ahol Buddha állítólagos fogának ereklyéjét őrzik. A templom mindmáig a buddhizmus egyik legfontosabb kultikus központja és szent zarándokhelye. Az ereklye a 4. században került Srí Lankára, majd az akkori fővárosban, Anuradhapurában helyezték el. A Szent Fog végül Kandy-be került. Mára Unesco világörökségi listára is felkerült a hely. Candy 500 méter magasan terül el, kellemes klímájú város, kulturális központja az országnak.

Van egy buddhizmust ismertető múzeuma (extra belépő) , a királyi palota archeológiai múzeuma pedig bepillantást nyújt a kor építészetébe és egyéb emlékeibe.

A művészet és kézművesség ma is élő hagyomány, ezt megtapasztaljuk a piaci forgatagban, ahol találkozunk fafaragókkal, rézművesekkel, és ékszer készítőkkel sétánk során, de a világ legjobb minőségű zafírja is a környéken lelhető.

Az óváros  még közkedvelt a közepén elterülő mesterséges tava okán, és a pár kilóméterre levő világhírű királyi botanikus kertje miatt,  amit nem érdemes kihagyni.

Délután a városi piacot látogatjuk meg, ha szeretnénk friss és különleges trópusi gyümölcsöket is kóstolhatunk.

A várostól 2 km-re találhato Peradeniya-ban a királyi Botanikus kert, ahol a 147 holdas botanikus kert van, melyet 1374-ben örömszerzés céljából építtetett Kandy királya. A botanikus kertben több, mint 5000 trópusi és mérsékelt övi fa- és növényfaj található, illetve a látogatók kedvencei a fűszerkert és az orchidea ház.

A világ egyik leggazdagabb orchidea gyűjteményével rendelkezik, növényrajongóknak kötelező megnézni. Ráadásnak a majmok, madarak és a napnyugtával hangosodó gyümölcsevő denevéreket is láthatunk.

Ezután szabad program keretében ellátogatunk egy batik stúdióba és egy drágakő készítő műhelybe is, ahol elleshetjük a viaszoló kelmefestés és a drágakőbányászás – csiszolás technikáit.

Este akinek van még kedve, egy zenés táncos folklór esttel vagy egy kellemes vacsorával zárhatja a napot. Az ősi tradicionális, királyi időket felelevenítő Sri Lanka-i ünnepi táncaikat hagyományos népviseletben adják elő. A dobok hangja, a fantasztikus forgatag teljesen elvarázsolja a nézőt. Befejezésül, tűznyelők, tűzön járók szórakoztatják a látogatókat.

Szállás Candy, ellátás: reggeli.

9. nap  Kitulgala rafting, Nallathanniya, Ádám-hegy

Reggelink után buszozunk 2 órát, s megérkezünk Srí Lanka leghosszabb folyójához, ahol a „Híd a Kwai folyón”című filmet is forgatták. Itt aki szeretne részt vehet egy könnyű és veszélytelen rafting túrán. Kb 2 órát leszünk a programon.

Miután befejeztük ebédelés, majd buszunkkal indulunk tovább a hegyek között, látványos panoráma utvonalon egy másik jelentős zarándokhelyhez, az Ádám hegy-hez. Mellette levő faluban Nallathanniyaban elfoglaljuk szállásunkat , amely a másnap hajnali túránk kiindulópontja lesz, s egy jó vacsorával rákészülünk a másnapi túránkra.

Szállás Nallathanniya, ellátás: reggeli.

10. nap Ádám Hegy, tea ültetvények, látvány vonatozás, Hatton, Ella

Akik meg akarják mászni a 2222 méteres Ádám hegyét, azok kora hajnalban zarándokok tucatjaival indulhatnak el a 4 órás lépcsőzésre, hogy napfelkeltét megnézhessék fentről. A legenda szerint Ádám paradicsomból való kiűzetésekor itt állt meg először, melynek bizonyítéka a hegytetőn található lábnyom. A muzulmánok és keresztények Ádám, a hinduk Siva, a buddhisták pedig Buddha lábnyomának tulajdonítják, így mindenféle felekezet híveivel összetalálkozhatunk zarándokutunk során.

 A lényeg, hogy a csúcsról pazar kilátás nyílik a környező hegyekre és völgyekre napfelkeltekor. Akik lent maradnak, azok élvezhetik a kellemes klímájú reggelt, a kis falu friss, zöld környezetét és a nyugis reggelit.

Miután visszaértünk a hegyről, tovább indulunk Ellába, a teatermelő idilli falucskába. Út közben Hattonban egy rövid időre elbúcsúzunk bérelt buszunktól és vonatra szállunk, hogy közel 4 órában a világ egyik legszebb nyomvonalán végig vonatozzunk egészen Elláig. A látványvonatozás után bérelt buszunk visz a szállásunkig.

Az estét érdemes a városka egyik éttermében eltölteni, a rendkívül jó hangulat és ételek garantáltak. A kulináris élvezetek helyett / után itt akár kipróbálhatjuk a srí lankai olajos, fej – és testmasszázst közel 2 órában. Napokra feltölt minket!

 Szállás Ella, ellátás: reggeli.

11. nap   Ella, teaültetvény, Tissamaharama vizi szafari

Reggeli után elbúcsúzunk szállásunktól, hogy tovább induljunk felfedezni a szigetet. A mai napon meglátogatunk egy teaültetvényt és egy tea üzemet, hiszen a tea Srí Lanka fő export terméke, s a kipusztult kávéültetvények helyén már 200 éve folyik a tea termesztése, fermentálása és szárítása. Ezt a folyamatot követhetjük nyomon rövid látogatásunk során.

Ezt követően tovább indulunk, út közben több fotószünetet is beiktatunk, s miután megérkeztünk szállásunkra, ha időnkbe belefér, a közelben Wirawila Tissa Sanctuary egy vízi vadvédelmi terület. Egy könnyed csónakázásra indulunk a Tissamaharamai-víztározóra, amolyan vízi szafarira. Ezt követően elfoglaljuk szállásunkat.

Szállás Kitaragama,  ellátás: reggeli.

12. nap   Thissahamara, Udawalawe (vagy Yale) Nemzeti park, Mirissa

Kora reggel kelünk és ismét visszatérünk a természetbe, az Udawalawe Nemzeti Parkba egy vadlesre. (Választhatjuk a Yale nemzeti parkot is) Dzsip szafari az ország egyik legnagyobb nemzeti parkjában lesz, melynek során elefántokkal, krokodilokkal, majmokkal, bivalyokkal és más vadállatokkal találkozhatunk. Ezer féle állat társaságában töltjük el a délelőttünket. A park, amely egy 308 km²- es víztározó közepén helyezkedik el, gyér növényzete ellenére különleges szépségű és ideális a madarak és a vadállatok megfigyeléséhez.

Útközben a fafaragók központjához megyünk, ambalatota falujáig ahol a maszkmúzeum-ban ismerkedünk a híres Ceyloni maszkokkal, s aki még nem vett szuvenírt, most a faragó mesterektől vehet is alku után.

 A délutáni órákban indulunk tovább tengerparti szállásunkra Mirissába, ahol az elkövetkező három napot fogjuk eltölteni. Megérkezésünk után még élvezhetjük a tengerpartot, a hullámokat és gyönyörködhetünk a csodálatos mirissai naplementében is.

Szállás Mirissa, ellátás: reggeli.

13. nap  Galle, bálnales, Mirissa

Ma ismét állatvilág a középpontban. Bálnales. Hajónkkal korán reggel útnak indulunk egy pár órás bálna lesre. Testközelből láthatjuk a planktonban dús óceáni mezőkön legelésző bálnákat. A szelíd és hatalmas jószágok észlelése szinte garantált, mert itt a sziget partjának közelében folynak össze olyan áramlatok, melyek planktonokban dúsak. S ezen a tengerrészen hozzák világra az évi 1 utódjukat. Az itteni vizeket gyakran látunk delfineket is a hajótúra idején.

Delfinek

A nap hátralevő részében Galleba megyünk buszunkkal. A holland gyarmati időkben mártózunk meg. A 17. századi erőd látványa impozáns,  városfalain belüli jó állapotban megőrzött házak, hangulatos utcák között barangolhatunk. Meglátogatjuk az érdekességeket: a városkaput, bástyákat, templomokat, harangtornyot, a kormányzó házát, s a tengerészeti múzeumot is.

A sziklafalra épített várfalról merenghetünk a múlton és gyönyörködhetünk a kis világítótoronyban. Utunk közben kis szerencsével láthatunk tradicionális halászokat, akik a tenger fenekébe szúrt, dülöngélő póznákon csücsülve próbálnak horgászbotjaikkal halakat kifogni a tengerből. Este vacsora majd pihenés a szálláson Mirissában.

Szállás Mirissa, ellátás: reggeli.

Galle erődje, Sri Lanka

14. nap  Mirissa tengerpart / Sinharaja esőerdő

Akik újabb csodálatos kalandra vágynak, azokkal hajnalban túrára indulhatunk az UNESCO védettséget élvező Sinharaja esőerdőbe, mely garantáltan az út egyik legnagyobb élménye lesz a korán kelőknek. Az esőerdő itt olyan, mint egy rácsok és üveglapok nélküli állatkert. Lépten-nyomon hüllőkbe, kétéltűekbe botlunk, miközben maga az élő esőerdő vesz minket körül minden hangos, tollas, borzas, pikkelyes és szőrös lakójával.

Azok, akik pihenni szeretnének, élvezhetik Mirissa csodálatos, fehér homokos tengerpartját, a hullámokat, a napot, a hajladozó pálmákat. Lehet úszni, szörfözni, búvárkodni, teknősökkel úszni, esetleg korallokat csodálni a tenger fenekén.

Az indiai ayurvédikus gyógyászat Mekkája van itt, rengeteg klinika kínálja akár több hetes szolgáltatásait, mi is beülhetünk tanácsadásra és beszerezhetünk természetes gyógykapszulákat hozott nyavalyáinkra. Kipróbálhatjuk a 4 kezes és forró olajos masszázst is.

Este pedig gasztró tobzódás az Indiai és D-K Ázsiai változatos ételekben parton, étteremben,s a tengeri herkentyűket is kipróbálhatjuk.

Szállás Mirissa, ellátás: reggeli.

15. nap  Teknős farm, Colombo, Negombo

Reggeli után tovább indulunk Colombo irányába. Út közben megállunk Hikkaduwaban csobbanni, már csak azért is, mert itt gyakran találkozhat az ember szelíd, de méteresre nőtt tengeri teknősökkel. Rövid megállónk után folytatjuk utunkat s egy teknős farmon ismerkedünk az egyik legősibb hüllőfajjal és kezünkbe is vehetjük a kis lágypáncélú mini tekiket.

Majd tovább utazunk a főváros felé.

Sri Lanka, maszk, hikkaduwa-83
Sri Lanka, maszk, hikkaduwa

A késő délután hátralévő részét Colombóban, az ország fővárosában töltjük. A Pettah negyed egy fél tucat utcából álló bazár, igazi nyüzsgő, ázsiai, forgalmas kereskedelmi központ. Zárásképpen felkeressük ami kimaradt az első napon, a buddhista múltat idéző templomokat (Gangaramaya templom és Seema Malakaya templomot.

Akik az esti géppel repülnek Maldív szigetekre, őtőlük búcsú, a többieknek meg hajnali 2h-ás járat, így aludni nem sok értelme van így vacsora egy étteremben és reptéri transzfer lesz.

16. nap Negombo, repülés haza

Akik csak az alapprogramra jöttek, azokkal a repülőgépük indulásának függvényében (hajnal) kiutazunk a szállásunktól nem messze lévő Bandaranaike nemzetközi repülőtérre, ahonnan csodaszép élménnyekkel és emlékekkel feltöltekezve megkezdik hazaútjukat.

Az időeltolódás miatt most időt nyerünk, így már ma délután hazaérkezünk.

Ha érdekel utam, kérlek írj,  szándékodat jelezzed felém itt!

napnapDátum:A fő programSzállás
1szombat2022-02-05Budapest – Colombo repülés
2vasárnap2022-02-06Negombo beach pihenésNegombo
3hétfő2022-02-07Colombo, Fort, templomokNegombo
4kedd2022-02-08Anuradhapura Anuradhapura
5szerda2022-02-09Wilpattu Nemzeti parkAnuradhapura
6csütörtök2022-02-10Polunaruwa, DambullaDambulla
7péntek2022-02-11Sigriya fellegvár, fűszerkert, CandyCandy
8szombat2022-02-12Candy királyi székhely, botanikus kertCandy
9vasárnap2022-02-13Kitulgala rafting, Nallathanniya, Nallathanniya
10hétfő2022-02-14Ádám Hegy, vonatozás, Hatton, EllaElla
11kedd2022-02-15Ella, teaültetvény, Tissamaharama vizi szafariKitaragama
12szerda2022-02-16Udawalawe Nemzeti park, Mirissa Mirissa
13csütörtök2022-02-17Mirissa tengerpart / Sinharaja esőerdő Mirissa
14péntek2022-02-18Galle erőd, bálnales,  Mirissa
15szombat2022-02-19Teknős farm, maszkmúzeum, ColomboNegombo
16vasárnap2022-02-20Hajnal Repülés és du. érkezés hazahazaérkezés

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies