Sri Lanka, Colombo

Sri Lanka körutazás

A változatos sziget: Tengerpart, történelmi emlékek, hegyi régió blokkokból áll. Nemzeti parkok, leopárdok, elefántok, természet, dzsungel, építészet, vallások, kézművesek, tea üzem, és a helyi élet amiben részt veszünk. Végig saját járművel. Yala Nemzeti Park benne az alap programban, nem fakultatív. Van rövidebb verzióra is lehetőség, illetve lehet hosszabbítani Maldív-Szigetekre velünk.

December vége és/ vagy január február lesz az indulás minden évben.

Egy tíz évvel ezelőtt írt programunkat aktiváltam, mert a covid miatt egyre kevesebb országba lehet könnyen bejutni.  Sri Lanka egy pcr teszttel látogatható volt, de ezt is eltörölték. Friss infók itt: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/sri-lanka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kedved lenne a télből  a nyárba menni?

Sri Lanka (Ceylon) természet – kultúra – történelem és pihenés egy programban. Utána lehet hosszabbítani 1 héttel a Maldív-szigetek Baa atoll bioszféra rezervátum felé. Repjegyvásárlás előtt szólj, ha ezt is akarod majd.

Ha érdekel utam az, kérlek írj, jelentkezz, szándékodat jelezzed felém itt!

Utunk változatos, 3 blokkra bontható, melynek során 7 Unesco világörökségi helyszínre is eljutunk.

Ősi városok:

– Sigiriya (UNESCO Világörökség)

– Polunaruwa (UNESCO Világörökség)

– Anaradhapura – a legnagyobb ősi város a Boddi fával (UNESCO Világörökség)

Sri Lanka Sigriya
Sri Lanka Sigriya

Kulturális emlékek:

– Dambulla (UNESCO Világörökség)

– Kandy királyi város (UNESCO Világörökség)

– Galle óvárosa és erődítményei (UNESCO Világörökség)

Természeti látványosságok, aktív programok:

– szavannai vadrezervátum szafari
 – Udawalawe és Wilpattu Nemzeti Parkok szafari
– teknősök, snorkelezés a korallzátonyokon, bálna és delfin les
– Ádám Csúcs zarándokhely : Sri Lanka egyik legmagasabb és legszentebb vallási helye
– teaültetvényeken ismerkedés a teakészítéssel
– Sinharaja esőerdője (UNESCO Világörökség)

bálnales
bálnales

Nevét 1972-es köztársaság kikiáltásakor kapta, korábban Ceylonként emlegették. Marco Polio Sri Lankát tartotta a világ legszebb szigetének. Ez a parányi kis ország számtalan névvel büszkélkedhet: Fenséges Szigetnek, India Könnycseppének, a Kelet Gyöngyszemének, a Kelet Kapujának nevezik, de a legismertebb neve Ceylon.

1. nap Indulás Budapestről

Menetrendszerinti járatunkkal indulunk Budapestről (vagy Bécsből), s átszállással érkezünk meg másnap reggel a Sri Lanka fővárosa feletti reptérre. Vízum és pecsét intézése után indulunk szállásunkra buszunkkal.

Alvás a repülőn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. nap Negombo beach, pihenés, tenger, napsütés

A repülőjáratok menetrendjétől függően ma reggel megérkezünk Sri Lanka szigetére. A reptér közelében egy tengeri üdülőhely vár minket, ahol kipihenjük a jetleg-et (időeltolódásból fakadó fáradtságot, élvezhetjük a a trópusi meleget, a langyos tengerben fürdünk, s feloldjuk az otthoni télben és a repülőúton gémberedett testünket.

Megnézhetjük a katamarán vitorlásokat, a halászokhoz is elnézhetünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Belekóstolunk Ceylon gasztronómiájába és megtarthatjuk az ismerkedő estet is.

Alvás Negombo, ellátás reggeli

3. nap   Colombo városnézés, Fort és belváros, Nemzeti Múzeum

Bérelt busszal vágunk neki ma a városnézésnek.

Megnézzük meg Colombot, a fővárost, ahol tudunk pénzt váltani, illetve Pettah központban a bazárban megkapjuk az alapnyüzsgését az országnak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Pettah negyed egy fél tucat utcából álló bazár, igazi nyüzsgő, ázsiai, forgalmas kereskedelmi központ. Zárásképpen felkeressük ami kimaradt az első napon, a buddhista múltat idéző templomokat (Gangaramaya templom és Seema Malakaya templomot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Fort városrész gyarmati stílusú épületei a holland és portugál gyarmatosítók korát idézik, mára a bankárok és kereskedők központja lett. A függetlenség tér, a 100 éves óratorony vagy a brit stílusú épületek részei a mai városnak.

A 150 éve alapított Nemzeti Múzeumukban ismerkedhetünk történelmükkel és kultúrájukkal, jó felütés az utunk elején. A Beira tavon lehet csónakázni egy órácskát, vagy a Diyatha Uyana vizi parkban sétálni egy kicsit. Lemehetünk a tengerparti sétányhoz is (Galle face green), de a város buddhista és hindu templomokkal is büszkélkedhet, melyek több száz éves múlttal rendelkeznek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köztük az egyik legismertebb a Gangaramaya templom is, ahol a tóban épült templom 4 buddhista építészet elemeit ötvözi (thai, kínai, indiai és sri lankai) s körülötte számos ülő Buddha szobrot láthatunk, melyek az Indonéziában található Borobudur mintájára készültek.

Elmehetünk  a Seema Malakaya templomhoz, megnézhetjük a Városházát, majd a híres Khan Óratornyot, az úszópiacot, ahogy időnk engedi.

Alvás ismét Negombo

4. nap Pinnawala elefánt menhely, Anuradhapura

A rövid verzióhoz most lehetne becsatlakozni, mert repülők hajnalban érkeznek, így a csoport mozgását nem gátolnátok.

Ma reggeli után elbuszozunk a Pinnawala elefánt menhelyhez, amit 1975-ben alapítottak, s a vadonból kimentett elefántoknak szolgál menhelyül. A fürdetést is megnézhetjük, kicsit belelátunk, hogy a modern kor hogy tette az ország veszteseivé ezeket a nagy elefántokat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Innen indulunk tovább első szállásunkra Anuradhapurába. Megszerezzük első benyomásainkat, elkezdünk megismerkedni a helyi kultúrával. Belekóstolunk a Sri Lankai konyha különlegességeibe, a kultúra színeibe, illataiba és szokásaiba. Amennyiben az időnkbe belefér, délután egy könnyed sétát teszünk a környéken.

Szállás Anuradhapura: hotel.

Anuradhapura
Anuradhapura

5. nap  Anuradhapura, Wilpattu NP,

Kora hajnal fakultatív programként egy fél napos szafarira indulunk a Wilpattu nemzeti parkba, ahol különleges ragadozókkal, leopárddal, ajakos medvével, illetve szarvasokkal, ragadozó madarakkal és aranysakálokkal is találkozhatunk szafarink során, mely a szállásunktól kezdődik (kb. 35- 40 usd). Visszaérkezés után reggeli, majd nekivágunk a világörökségi helyszín bejárásához helyi guide segítségével.

A délelőtti sétánk során Sri Lanka egyik ősi fővárosát, Anuradhapura-t fedezzük fel, amely jelentőségében hasonlatos Angkorral vagy Bagannal és más ismertebb romvárosokkal. Belefuthatunk helyi ünneplő zarándokcsoportokba, akik nemcsak ezt a szent helyet akarják megnézni, hanem jöttek a történelmi nevezetességekkel is megismerkedni.

Wilpattu NP.

Anuradhapura-ba, az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Találunk itt kisebb emlékművektől kezdve (mint a Thuparama vagy a Lankarama) a gigantikus méretű látnivalókig (ilyen a 122 méter magas Jetawana Dagaba) mindent, még egy hatalmas szentelt fikuszt is. Ezen felül érdekes szobrokat, kastélyok romjait, tavakat, további templomokat, szentélyeket, meditációs központokat, illetve kolostorok és gyönyörű kertek között sétálunk majd.

Anuradhapura, Sri Lanka

Már akkor rendelkeztek kórházzal, szállodával, öntöző rendszerekkel és víztározókkal, s így tették paradicsommá a környéket. Este visszatérünk egzotikus szállásunkra, hogy kipihenjük magunkat.

Szállás Anuradhapurában: hotel. reggelivel

Anuradhapura, Sri Lanka

6. nap   Dambulla, Polonaruwa

A mai napon elhagyjuk szállásunkat és Polonnaruwába utazunk, mely Vihayabahu királysága idején élte politikai, gazdasági, és szociális felemelkedését. Sétálunk az UNESCO védettséget élvező romvárosban, amely Anuradhapura hanyatlását követően szolgált fővárosul.

A legizgalmasabb a mívesen faragott királyi fürdő, a Gal Vihara gránitba faragott buddhái, illetve a cizelláltan megmunkált hindu szobrok, a Buddha fog-ereklyéje fölé emelt Atada Ge vagy az 54 méter magas Rankot Vihara dagoba lesz.

Aránylag jó állapotban levő paloták, buddhista templomok, kertek, parkok és sztúpák tanúskodnak a kor tündökléséről. A hatalmas sztúpákat a dzsungel benőtte az idők folyamán, ahogy Angkort, de a régészeti munkák során már elvesztette vadromantikáját, viszont az épületek jobban láthatóak.

Polonnaruwa érdekes látnivalói közé tartozik a három különálló víztározó összekapcsolásával kialakított monumentális Parakrama Samudraja (“Parakrama tengere”) víztározó is. A régen kialakított víztározók közül pár még ma is funkcionál.

A mai napon buszunkkal elmegyünk Dambulla-ba ahol gyalog indulunk neki a lépcsősornak a barlangszentélyekig. A fő látványosság az ország legnagyobb és legszebb állapotban fennmaradt buddhista barlangszentély csoportja. A szintén az UNESCO Világörökségi listán szereplő műemlék az i.e. 1 századból származik. A buddhista barlangtemplomot pazar falfestményei és a több száz szobra teszi érdemessé, hogy a lépcsőzéstől ne riadjunk vissza.

Sri Lanka, hagyományos templomi zenészek

A hegy tetején öt sziklába vésett barlangot láthatunk, amely a 14 évig száműzetésben élő Walagamba király menedéke volt, aki trónra kerülése után dekoráltatta menedékét. A hagyományt az őt követő, későbbi királyok is folytattak, így ma már ezernyi falfestmény és számtalan szoborban gyönyörködhet az arra zarándokló.

Szállás Dambullában. ellátás: reggeli.

Dambulla sziklabarlangok, Sri lanka

7. nap  Sigiriya fellegvár, fűszerkert, Candy

Ma Sigiriyat, az eltűnt civilizációt, Kassapa király fellegvárát, Srí Lanka leglátogatottabb történelmi emlékhelyét látogatjuk meg, mely szintén UNESCO világörökségi listán van. A terület egy természetes sziklatömb köré épült ősi település, amely hangulatában Machu Pichut idézi fel, így a melegben bizony lépcsőzni is kell, de a látványért mindenkppen megéri.

Sri Lanka szállásunk,

Sigiriya története kb. az 5. századig vezethető vissza, amikor is az uralkodó hatalmas erődöt építtetett királysága köré, ami összesen 152 méteres masszív sziklaerődöt, várost jelent, melyet egy várárok is határolt kívül-belül. A falakon belül gyönyörű kertet alakított ki, a nyugati falat színes freskók díszítették, valamint az Oroszlán szikla és az oda felvezető gyönyörű lépcső sem elhanyagolható.

Sigiriya sziklavárosa, Sri Lanka

Szinte egy komplett várost tártak fel itt, vízi parkokkal, kertekkel, palotákkal, fali freskókkal, ahonnan lepillantva egy bámulatos látvány tárul a szemünk elé az őserőkkel benőtt vulkáni hegyekkel.

Sigiriya fresskoi, Sri lanka

Következő érdekesség már a gasztronómiához kötődik, hiszen egy trópusi fűszerkertet látogatunk meg, ahol természetes környezetében a földeken láthatjuk miből lesznek a piacra kerülő egzotikus fűszerek. A vanilia, a bors, a gyömbér, a fahéj, a szerecsendió, a kakaó, a kardomon, az ország fontos export termékei. Kóstolóval egybekötött bemutatót és frissítő teát kapunk.

 Este Candybe utazunk, ahol szállásunk lesz 2 éjszakára.

Szállás Candy, ellátás: reggeli.

Candy, Sri Lanka

8. nap  Candy királyi székhely, botanikus kert,

Ma sok látnivaló vár. Candy legfőbb látnivalója az egykori Királyi Palota épületében kialakított Szent Fog Temploma, ahol Buddha állítólagos fogának ereklyéjét őrzik. A templom mindmáig a buddhizmus egyik legfontosabb kultikus központja és szent zarándokhelye. Az ereklye a 4. században került Srí Lankára, majd az akkori fővárosban, Anuradhapurában helyezték el. A Szent Fog végül Kandy-be került. Mára Unesco világörökségi listára is felkerült a hely. Candy 500 méter magasan terül el, kellemes klímájú város, kulturális központja az országnak.

Candy, kézművesek, Sri Lanka

Van egy buddhizmust ismertető múzeuma (extra belépő) , a királyi palota archeológiai múzeuma pedig bepillantást nyújt a kor építészetébe és egyéb emlékeibe.

A művészet és kézművesség ma is élő hagyomány, ezt megtapasztaljuk a piaci forgatagban, ahol találkozunk fafaragókkal, rézművesekkel, és ékszer készítőkkel sétánk során, de a világ legjobb minőségű zafírja is a környéken lelhető.

Sri Lanka, Királyi palota, Candy

Délután a városi piacot látogatjuk meg, ha szeretnénk friss és különleges trópusi gyümölcsöket is kóstolhatunk.

Az óváros  még közkedvelt a közepén elterülő mesterséges tava okán, ahol este lehet sétálni.

Candy botanikus kert

A várostól 2 km-re található Peradeniya-ban a királyi botanikus kert, ahol a 147 holdas botanikus kert van, melyet 1374-ben örömszerzés céljából építtetett Kandy királya. A botanikus kertben több, mint 5000 trópusi és mérsékelt övi fa- és növényfaj található, illetve a látogatók kedvencei a fűszerkert és az orchidea ház. (Ha a néptánc előadás miatt nem fér bele ma, akkor másnap reggelre tesszük a botanikus kertet.

A világ egyik leggazdagabb orchidea gyűjteményével rendelkezik, növényrajongóknak kötelező megnézni. Ráadásnak a majmok, madarak és a napnyugtával hangosodó gyümölcsevő denevéreket is láthatunk.

Orhideák, Sri lanka botanikus kert

Ezután szabad program keretében ellátogatunk egy batik stúdióba és egy drágakő készítő műhelybe is, ahol elleshetjük a viaszoló kelmefestés és a drágakőbányászás – csiszolás technikáit.

Sri Lanka OLYMPUS DIGITAL

Este 6 vagy 9 órakor érdemes ellátogatni egy zenés táncos folklór esttel összekötött vacsorával kínáló programot. Az ősi tradicionális, királyi időket felelevenítő Sri Lanka-i ünnepi táncaikat hagyományos népviseletben adják elő. A dobok hangja, a fantasztikus forgatag teljesen elvarázsolja a nézőt. Befejezésül, tűznyelők, tűzön járók szórakoztatják a látogatókat.

Szállás Candy, ellátás: reggeli.

Sri Lanka rafting, OLYMPUS DIGITAL

9. nap  Kitulgala rafting, Hatton

Reggelink után buszozunk 2 órát, s megérkezünk Srí Lanka leghosszabb folyójához, ahol a „Híd a Kwai folyón”című filmet is forgatták. Itt aki szeretne részt vehet egy könnyű és veszélytelen rafting túrán. Kb 2 órát leszünk a programon. Aki nem ülne vízre nekik séta vagy ebéd amíg többiek vízen.

Sri Lanka rafting,

Miután befejeztük ebédelés, majd buszunkkal indulunk tovább a hegyek között, látványos panoráma útvonalon.

Szállás Hatton, ellátás: reggeli.

10. nap Tea ültetvények, látvány vonatozás, Hatton, Ella

Sri Lanka látvány vonatozás,

Miután visszaértünk a hegyről, tovább indulunk Ellába, a teatermelő idilli falucskába. Út közben Hattonban egy rövid időre elbúcsúzunk bérelt buszunktól és vonatra szállunk, hogy közel 4 órában a világ egyik legszebb nyomvonalán végig vonatozzunk egészen Elláig. A látványvonatozás után bérelt buszunk visz a szállásunkig.

Az estét érdemes a városka egyik éttermében eltölteni, a rendkívül jó hangulat és ételek garantáltak. A kulináris élvezetek helyett / után itt akár kipróbálhatjuk a srí lankai olajos, fej – és testmasszázst közel 2 órában. Napokra feltölt minket!

 Szállás Ella, ellátás: reggeli.

11. nap   Ella, teaültetvény, kilátók, Tissamaharama vizi szafari

Reggeli után elbúcsúzunk szállásunktól, hogy tovább induljunk felfedezni a szigetet. A mai napon meglátogatunk egy teaültetvényt és egy tea üzemet, hiszen a tea Srí Lanka fő export terméke, s a kipusztult kávéültetvények helyén már 200 éve folyik a tea termesztése, fermentálása és szárítása. Ezt a folyamatot követhetjük nyomon rövid látogatásunk során.

Sri Lanka tea ültetvény,

A közelben egy kilátópontra is eltúrázhatunk kb 2h séta oda vissza, és élvezzük kicsit a mozgást, természetet és a trópusi hegyek látványát.

Ella, Sri Lanka, kirándulások,

A környéken még kivárhatunk egy vonatot a viadukton, ha nem késik, igaz kell kb 15 percet sétálni és szintemelkedés is van.

Ella, vonat, híd,

Ezt követően tovább indulunk, út közben több fotószünetet is beiktatunk, s miután megérkeztünk szállásunkra.

Szállás Kitaragama,  ellátás: reggeli.

12. nap   Yale Nemzeti park, Thissahamara,

Kora hajnalban a leghíresebb Nemzeti parkjába indulunk szafarira, ami a program része. Yale a leopárdjairól híres, itt találhatóak a legnagyobb koncentrációban a világon. Persze így is nehéz őket lencsevégre kapni, mert fán pihennek, de ezért vannak a szakavatott guide-ok, akik tudják és ismerik a parkot. A szafarin lesz pisiszünet és ehetünk is kicsit, míg a majmok el nem veszik.

Yala Nemzeti park,

Kb. 11 órára visszaérünk szállásunkra, majd utána a közeli tavon csinálunk egy vizi szafarit.

A közelben Wirawila Tissa Sanctuary egy vízi vadvédelmi terület. Egy könnyed 2 órás motorcsónakázásra indulunk a Tissamaharamai-víztározóra, amolyan vízi szafarira, ahol a vizi madarakat figyelhetjük meg. Ezt követően elfoglaljuk szállásunkat.

Wirawila Tissa Sanctuary, Sri Lanka

Innen az Udawalawe Nemzeti Park felé indulunk, mely az elefántjairól híres, ennek közelében lesz a szállásunk. Így aki másnap hajnalban menne egy szafarira fakultatívan, annak lesz lehetősége.

A többiek élvezhetik a csodás szállásunk kényelmét és csendjét, s végre pihenhetnek és nem kelnek 5-kor.

Alvás Udawalawe közelében.

13. nap Udawalawe Nemzeti Park, Sinharaja esőerdő,

Aki hajnali szafarira befizet (40 usd), ő hajnali 5-kor indul. Visszatérnek a természetbe, az Udawalawe Nemzeti Parkba egy vadlesre. Dzsip szafari az ország egyik legnagyobb nemzeti parkjában lesz, melynek során elefántokkal, krokodilokkal, majmokkal, bivalyokkal és más vadállatokkal találkozhatunk. Ezer féle állat társaságában töltjük el a délelőttünket. A park, amely egy 308 km²- es víztározó közepén helyezkedik el, gyér növényzete ellenére különleges szépségű és ideális a madarak és a vadállatok megfigyeléséhez.

A szafariról visszatérőket bevárjuk luxus szállásunkon, majd együtt ismét kanyargunk a hegyekben, hogy egy igazi esőerdőben sétálhassunk.

Sinharaja esőerdő, Sri Lanka

Innen kb. 2 óra buszozással kanyargunk és jutunk el az esőerdőhöz.

Akik újabb csodálatos kalandra vágynak, indulhatunk az UNESCO védettséget élvező Sinharaja esőerdőbe, mely garantáltan az út egyik legnagyobb kalandja lesz. A nagy páratartalom és a szorvány esők miatt, ide esernyővel érdemes készülni.

Sinharaja forest, vízesések

A belépéshez van kötelező guide, ami hasznos, mert olyan rovarokat, növényeket vesz észre. No meg a piócákat amik száraz évszak ellenére is vannak páran.

Sinharaja forest,A kiránduláás,

Az esőerdő itt olyan, mint egy rácsok és üveglapok nélküli állatkert. Látunk kígyót, kétéltűekbe is bele botlunk, miközben maga az élő esőerdő vesz minket körül minden hangos, tollas, borzas, pikkelyes és szőrös lakójával. Természetesen piócák is lesznek a lábunkon. Lehet kis és nagy kört tenni, különbség a km. de mindkettő egy folyó és vízesésnél ér véget. Kb 3-4-5 órát töltünk bent.

Sinharaja forest,

Akik korábban végeznek vagy nem jönnének, ők addig beülhetnek egy közeli étteremben, vagy a szállásunkat is ide tesszük, s nekik addig pihenés.

Alvás Sinharaja közelében.

Sinharaja forest,

14. nap Mirissa tengerpart, pihenés

 A reggelink után indulunk tovább tengerparti szállásunkra Mirissába, mely 3 óra kanyargás gyönyörű hegyvidéken keresztül.

Mirissában fogjuk az elkövetkező napokat eltölteni. Megérkezésünk után még élvezhetjük a tengerpartot, a hullámokat és gyönyörködhetünk a csodálatos mirissai naplementében is.

Mirissa tengerpartja

Azok, akik pihenni szeretnének, élvezhetik Mirissa csodálatos, fehér homokos tengerpartját, a hullámokat, a napot, a hajladozó pálmákat. Lehet úszni, szörfözni, búvárkodni, teknősökkel úszni, esetleg korallokat csodálni a tenger fenekén.

Az indiai ayurvédikus gyógyászat Mekkája van itt, rengeteg klinika kínálja akár több hetes szolgáltatásait, mi is beülhetünk tanácsadásra és beszerezhetünk természetes gyógykapszulákat hozott nyavalyáinkra. Kipróbálhatjuk a 4 kezes és forró olajos masszázst is.

Este pedig gasztró tobzódás az Indiai és D-K Ázsiai változatos ételekben parton, étteremben,s a tengeri herkentyűket is kipróbálhatjuk.

Szállás Mirissa, ellátás: reggeli.

15. nap  Bálnales, Galle, Mirissa

Ma ismét állatvilág a középpontban. Fakultatív bálnalesre lehet benevezni (kb. 55 USD). Hajónkkal korán reggel útnak indulunk egy fél napos bálna lesre. Testközelből láthatjuk a planktonban dús óceáni mezőkön legelésző bálnákat.

Delfinek

A szelíd és hatalmas jószágok észlelése szinte garantált, mert itt a sziget partjának közelében folynak össze olyan áramlatok, melyek planktonokban dúsak. S ezen a tengerrészen hozzák világra az évi 1 utódjukat. Az itteni vizeket gyakran látunk delfineket is a hajótúra idején.

A délután hátralevő részében Galleba megyünk buszunkkal. A holland gyarmati időkben mártózunk meg. A 17. századi erőd látványa impozáns,  városfalain belüli jó állapotban megőrzött házak, hangulatos utcák között barangolhatunk.

Galle, Sri Lanka

Meglátogatjuk az érdekességeket: a városkaput, bástyákat, templomokat, harangtornyot, a kormányzó házát, s a tengerészeti múzeumot is. Igazi gyarmati hangulat, sok fagyi, bor, suvenir bolt és éttermek. A sziklafalra épített várfalról merenghetünk a múlton és gyönyörködhetünk a kis világítótoronyban.

Galle környékihorgászok pozólnak

Utunk közben láthatunk tradicionális halászokat, akik a tenger fenekébe szúrt, dülöngélő póznákon csücsülve próbálnak horgászbotjaikkal halakat kifogni a tengerből.

Egy teknős menhelynél is megállhatunk, ahol a mentett állatokat nevelik és szaporítják.

Este vacsora majd pihenés a szálláson Mirissában.

Szállás Mirissa, ellátás: reggeli.

Galle erődje, Sri Lanka

16. nap  Teknős farm, Colombo, Negombo

Reggeli után tovább indulunk Colombo irányába. Útközben megállunk Hikkaduwaban csobbanni, már csak azért is, mert itt gyakran találkozhat az ember szelíd, de méteresre nőtt tengeri teknősökkel. Rövid megállónk után folytatjuk utunkat s egy teknős farmon ismerkedünk az egyik legősibb hüllőfajjal és kezünkbe is vehetjük a kis lágypáncélú mini tekiket.

Teknős menhely, Sri lanka

Majd tovább utazunk a főváros felé.

Itt szintén lesz lehetőség megállni egy drágakő bányában. Moonstone mine. Tartanak egy rövid bemutatót, hogyan bányásznak, mossák, válogatják, csiszolják, s természetesen a végén van egy bolt ahol lehet vásárolni is ékszereket.

Sri Lanka, Drágakő-bánya

Colombó előtt még a Madu folyónál van lehetőség még egy hajós szafarira, szép környezetben, klasszikus kapitánnyal.

Madu folyó vízi szafari, Sri Lanka

Colombó előtt megállunk még vacsorázni, majd megyünk egyenesen a reptérre.

Mára már nem lesz szállásunk, mert éjjel indul a gép, de úgy érkezünk, hogy ne legyen üresjárat.

Sri Lanka, maszk, hikkaduwa-83
Sri Lanka, maszk, hikkaduwa

Akik az esti géppel repülnek Maldív szigetekre, őtőlük búcsú, a többieknek meg hajnali 2h-ás járat, így aludni nem sok értelme van így vacsora egy étteremben és reptéri transzfer lesz.

18. nap repülés, érkezés haza/ hosszabbítás maldív -szk-re

Akik csak az alapprogramra jöttek, azokkal a repülőgépük indulásának függvényében (hajnal) kimegyünk a Bandaranaike nemzetközi repülőtérre, ahonnan csodaszép élménnyekkel és emlékekkel feltöltekezve megkezdik hazaútjukat.

Az időeltolódás miatt most időt nyerünk, így már ma délután hazaérkezünk.

Ha érdekel utam, kérlek írj,  szándékodat jelezzed felém itt!

   Sri Lanka  jan 12 -2917 nap/15 éj
napnapDátum:A fő program Sri LankaSzállás
1péntek2023-01-13Budapest – Colombo airport 
2szombat2023-01-14Negombo beach, pihenő nap, vitorlázás, Negombo
3vasárnap2023-01-15Colombo, Fort, templomok, Pettah, Negombo
4hétfő2023-01-16Elefánt menhely, Anuradhapura Anuradhapura
5kedd2023-01-17Wilpattu Nemzeti park, Anuradhapura UNESCO sitesAnuradhapura
6szerda2023-01-18 Dambulla, Polonaruwa (UNESCO)Dambulla
7csütörtök2023-01-19Sigriya fellegvár (UNESCO), fűszerkert, CandyCandy
8péntek2023-01-20Candy királyi székhely, kézművesek, botanikus kertCandy
9szombat2023-01-21Kitulgala rafting, HattonHatton/ Ella
10vasárnap2023-01-22 vonatozás, Hatton, EllaElla
11hétfő2023-01-24Ella, teaültetvény, kirándulások, viadukt,Tissamaharama
12kedd2023-01-25Yala NP., Tissamaharama vizi szafariUdawalawe
13szerda2023-01-26Udawalawe NP., Sinharaja esőerdő UNESCO, Sinharaja
14csütörtök2023-01-27mirissa, pihenés, masszázs, beach,  Mirissa
15péntek2023-01-28Bálnales, Galle városnézés, erőd, teknős farmMirissa
16szombat2023-01-29Maszkmúzeum, drágakő bánya, Madu river,repülés /Negombo
17vasárnap2023-01-30Repülés és érkezés hazahazaérkezés
  Dátum: A verzio
     
  jan 30-febr 6Maldív Szigetekszállás
1vasárnap2023-01-30Colombo-Male repülés este EmiratesMale
2hétfő2023-01-31transfer Baa atoll-hoz speed boatBaa Atoll
3kedd2023-02-01Bioszféra rezervátum, snorkel túra 1Baa Atoll
4szerda2023-02-02Snorkel tura Atoll mások részéhezBaa Atoll
5csütörtök2023-02-03 Bioszféra rezervátum snorkel tura 3.Baa Atoll
6péntek2023-02-04 snorkel tura 4 vagy pihenésBaa Atoll
7kedd2023-02-05vissza Male és 18h kirepülés Emiratesrepülés
8szerda2023-02-06érkezés Bp-re délután. 

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*