Bali körutazás

Bali, Indonézia
Bali, Indonézia

Bali az örökzöld hindu sziget

  1. nap indulunk Budapestről

Menetrendszerinti járattal, átszállással érkezünk az éjszakai repülés után az trópusi Ázsiába.

  1. nap Bali, Kuta beach

Dél körül érkezünk Denpasarba Bali fővárosába.  A csodálatos örökzöld, kellemes klímájú hindu vallású Bali szigetét nézzük meg az elkövetkezendő napokban. Ha valaki korán kel, akkor mindig lát szép ruhába öltözött nőket és férfiakat, ahogy a reggeli imával egyben le is teszik kis áldozati tálkáikat, ételeiket az isten szobrok elé.  És Balin templomokból és szentéjekből nincs hiány. Fantasztikus érzés látni egy élő vallásosságot.

Bali, Indonézia
Bali, Indonézia

Érkezésünk idejétől függően állítjuk össze a következő napok programját. Ha délután érkezünk, akkor célunk a híres Kuta beach. Gazdag, nyüzsgő éjszakai életéről, bazársorairól ismert.  Mindenképpen érdemes kipróbálni a helyi masszázst, ami után felfrissülve próbálhatjuk ki a Balinéz ételkülönlegességeket.  A Kuta beach élő, pezsgő városrész, vásárlók mekkája Indonéz életérzéssel. Homokos strandja is van, de nem ez a fő attrakció. Ha reggel érkezünk, érdemes rögtön elindulni  a hegyek felé,  és Kuta beach-et az utunk végére tenni.

Alvás Kutában egy hotelben

  1. nap Tana Lot, Mengwi, Batik üzem, kézműves piac, Ubud

Reggel elindulunk megismerni  a szigetet. Denpasartól északra van egy tengerparti templom, Tana Lot, és érdekes sziklaformációk. Sétálunk 1 órát, majd indulunk tovább a hegyek felé. Mengwiben megállunk, ott található Bali második legnagyobb szentélykomplexuma, a Pura Taman Ayu. A templomot egy lótuszokkal borított tó közepén emelték még a 17. században. 1937-ben felújították, majd kibővítették. A nagy területen elnyúló építmény három udvarból áll. Szép parkja sétára hívogatja az arra látogatókat.

Innen megyünk tovább Ubud felé, ahova kb. 3h alatt felérünk. Útba ejtünk egy Batik üzemet, ahol látjuk a kelmefestés és nyomás hagyományos eljárásait.

Útközben az Ubud közelében levő kézműves piacra is ellátogatunk, mely a legjobb kézműves piac Balin. Sokféle mütyürt, szuvenírt, faárut, dísztárgyat árulnak, olcsón, persze alkudni azért kell, hiszen Balin ez szabály.

A bázisunk a hegyekben Ubud lesz, Bali kulturális fővárosa. Délután elfoglaljuk szállásunkat.

Este kulturális programok, a választék széles, ott eldöntjük, hogy bambusz gamelán koncertet, vagy Mahabharatából előadást, Katak táncot vagy más Balinéz táncelőadáson vegyünk részt.

Szállás egy szép hotelben Ubudban

https://goo.gl/maps/QxHfYVy519r

  1. nap – Ubud , Goa Gaja vízesés, Gunung Kawi , Tirta Empul, rizsteraszok

Kora reggel, amíg nincs nagy meleg, elindulunk saját buszunkkal Észak fele. Első állomásunk a Goa Gaja vízesés, amit fentről is madártávlatból is fotózhatunk, de a lépcsősoron lesétálva újabb aspektusát láthatjuk, és meg is lehet mártózni az üdítő friss vízben. Miután kigyönyörködtük magunkat, irány a Gunung Kawi misztikus, sziklába vésett templomcsoportja. Innen is kilátás a gyönyörű rizsföldekre, majd a történelmi emlékekhez. Innen nagyon közel van egy híres zarándokhely, ahol rituális fürdőt vesznek a helyiek a halhatatlanság reményében. Minden vízköpő mást szimbolizál pld.: egészség, boldogság, szeretet. Az örök élet forrása fölé a X. században épített Tirta Empul templomot is megnézzük egy kellemes séta keretében.

A sziget különlegessége a luwak kávé. Mindenképpen érdemes megállni  egy kávé ültetvénynél is, mely egyben kis botanikus kert is.  A cibet macska (pálmasodró) ürülékéből készült Luwak kávé készítés folyamatával is megismerkedhetünk, majd  kipróbálhatjuk.

Útközben ha szerencsénk van belefutunk egy kakasviadalba, de teraszos rizsföldek, dombok, hegyek, hangulatos táj végig garantált.

Hazafelé pedig útba ejtjük a Jetiluwih vagy Tegalalang rizsteraszokat, ahol sétálunk, fotózunk.

Ezután ha marad időnk felmegyünk a Mount Batur irányába, a vulkán kilátópontokig.

Este megint egy kulturális előadáson veszünk részt.

https://goo.gl/maps/wGfV7xoCp4D2

 

  1. nap Ubud – Kuta beach  

Ma a Majomerdőt látogatjuk meg, ahol szabadon kószálnak a makákók. Kézből is lehet őket etetni, de közben vigyázzunk táskánkra és szemüvegünkre is, mert könnyen elszaladnak vele. Nem vadak, csak szemtelenek, ricsajosak és sokszor összeverekednek az ennivalón. Fotósoknak izgalmas téma. Bali szigeten több majomerdő is van, de az ubudi a legszebb. Lehet benne sétálni, nézelődni, csodaszép, ősfás trópusi esőerdő, hindu szentélyekkel megspékelve. Utána pedig Ubud utcáin nagyon sok képzőművészeti bolt van, lehet ajándékokkal gazdagodni.

Ha van érdeklődés, akkor a tenger fele menet a sziget Délnyugati csücskében található Uluwatu híres tengerparti templom együttesét is meglátogathatjuk, ahol délutánonként látványos zenés szertartás és tánc részesei lehetünk. Utána a napnyugtát megcsodálni már tényleg csak hab a tortán.  (Ha ezt nem választjuk, akkor akár ma délután is elrepülhetünk Malájziába.)

Alvás Kuta Beach (értelemszerűen repülő indulása függvényében tervezzük a napunkat

https://goo.gl/maps/mFn61WXWsCs

  1. nap Bali – Kuala Lumpur

Transzfer a reptérre, s 2 órás utazás után megérkezünk malájziába.  A hivatalos beléptetés (pecsét) után, busszal bemegyünk a főváros központjába, letesszük csomagjainkat a szállásunkon, s indulunk felfedezni a várost.

21 érv, hogy miért utazz velem?

Várom jelentkezéseteket, kérdéseiteket.

Tehát ha tudsz jönni, s érdekel az út s a részletek,

Akkor jelezzed felém itt.!

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*