Kuba körutazás

Kuba, Havanna
Kuba, Havanna

Megszületett a tökéletes Kuba körutazás. 2022. dec 26

Igazi vagány,  sokrétű, benne kultúra, kis természet, illetve nyaralás is. Nagyon aktív út, üresjárat nem lesz, s kell bérelni saját kisbuszt, de így tudunk 14 nap alatt bejárni érdemben 2500 km-t.

Erre az útra itt tudsz érdeklődni 

1. nap –   Mexico – Havanna

Érkezés este 10h-kor, transzfer a szálláshoz. Pihenés, készülés a köv. napra. Costa Rica utunkról érkezünk.

Alvás Havannában, magánháznál – Casa particulare

Kuba, Havanna transzport
Kuba, Havanna transzport

2. nap                          Havanna városnézés

Ismerkedés a világ egyik legszebb városával. A Karib szigetvilágban nincs rajta kívül egyetlen olyan nagyváros sem, amelyik olyan gazdag és látványos lenne történelmi emlékekben, néznivalókban. Belvárosa 1982 óta méltán az UNESCO Világörökség részét képezi.  A kötelező látványosságokat megnézzük, hogy lássuk a legfényesebb turistás részét Havannának. Havanna, amely a kedvencem az Amerikák kontinensen, 2,3 millió lakosával a szigetország legnagyobb városa is egyben. A főbb nevezetességek, a Parlament épülete, a Katedrális tere, a Fegyverek tere, a Régi teret, az Assisi Szent Ferenc teret, stb. Amit ígérhetek, hogy egy különleges időutazásban lesz részünk. Havanna gyarmati, retró, szocialista hangulata, egyedülálló turisztikai nevezetességei különleges világot tárnak elénk.

Kuba, Havanna életkép
Kuba, Havanna életkép

A koloniális óvárosát gyalogosan érdemes felfedezni. Sétánkat a város első piacterén, a San Francisco de Asis téren kezdjük, utána a Plaza de Armas régiségpiacán forradalom előtti kincsekre vadászunk, megtekintjük a kormányzói palotát, majd ellátogatunk a Katedrális térre, ahol állítólag Kolumbusz maradványait őrizték. A Plaza Vieja téren a város leggazdagabb polgárai éltek, így bikaviadalok, körmenetek, kivégzések színhelye volt.

Ebéd egy helyi étteremben, majd ellátogatunk a Havana Club Rum Múzeumba, ahol a világhírű rum készítéséről, valamint a cukornád

Kuba, Havanna óváros
Kuba, Havanna óváros

feldolgozásáról kaphatunk teljes képet. Lehetőség eredeti Havana Club relikviák vásárlására, valamint a jellegzetes kubai ital a cukornádlé a Guarapo, és az abból készült kitűnő kubai koktélkülönlegesség – a Guanabana koktél megkóstolására.  Havannai kalandjaink közül nem maradhatnak ki Ernest Hemingway életének legkedveltebb törzshelyei. Betérünk az Ambos Mundos Hotelbe is, ahol az „Akiért a harang szól” című műve született, és megnézzük a szobáját, ahol élt és alkotott. Egy szivarboltban ismerkedhetünk a helyi brendekkel, s vehetünk utunkra, hogy egy nyugodt estén elpöfékelve részesei lehessünk a Kuba feelingnek.

Havanna, Kuba, zenélés
Havanna, Kuba, zenélés

Este sétálunk még Havanna méltóságteljesen omladozó utcáin, nyüzsgése elbűvöli a bemerészkedőket. Az országot színes történelme, a világhírű kubai szivar, a cha-cha-cha, salsa ritmusai, az ízletes koktélok, a barátságos, örök vidám emberek és az ötvenes éveket idéző amerikai életérzés és zene tette ismertté és keresetté. Ki is próbálhatjuk itt, mert van esti programlehetőség: Tropicana Cabaret mulatóban van egy show, amely egy látványos egzotikus kubai táncos revü ahol három színpadon 150 jelmezbe öltözött profi táncos és egy élő zenekar szórakoztatja a publikumot és teszi felejthetetlenné az estét.

Szállás Havannában, Casa particulare

Kuba, vinales walley
Kuba, vinales walley

3 nap     Havanna – Soroa – Vińales-völgy – Pinar del Río

https://goo.gl/maps/oMdsBNR1nx92  250 km

Havannától nyugatra indulunk Soroaba, ahol 700 különböző orchidea-félét  láthatunk az orchideaparkban, de talán ennél is látványosabb a vízesés, amelynek tövében még fürödhetünk is egyet a helyiekkel. Soroa egy igazi hegyi üdülőhely, amit a Havannaiak Kuba szivárványának is hívnak.

kuba turista árusok
kuba turista árusok

Ezután indulunk tovább nyugatra, a Vińales-völgybe, mely 1999 óta az UNESCO Világörökség része. Nagyon izgalmasan egyedi a táj változatossága, hiszen dohányültetvények, furcsa sziklaképződmények (mogotes), misztikus barlangok, pálmafák és fenyőfák (!) váltogatják egymást. Sok helyen a dús vegetáció erős vörös színű földön nőtt ki. Ma kirándulunk kicsit a mogoték (azaz karsztkúpok, boglyahegyek) között. Sokak szerint ez Kuba leglélegzetelállítóbb tája.  Egy kilátóhoz érve megcsodálhatjuk a „mogote”-k nyújtotta panorámát a távolból. A formák lenyűgözőek, tűpárna vagy boglya alakú sziklák és hegyek labirintusa trópusi esőerdős környezetben.

Soroa kuba
Soroa kuba

Még a kréta korszakban, kb. 100 millió éve egy földalatti folyó- rendszer szabdalta keresztül barlangokkal a mészkő hegységet. Az évmilliók alatt a barlangfalak beomlottak és a cseppkövekkel borított járatok a szabad ég alá kerültek, majd az időjárás tovább mélyítette őket. A talaj termékeny, a jellemző növények a dohány, az ananász, a királypálma, az erdőket broméliák és orchideák lakják. Ezek a mogoték elszigeteltségük folytán amolyan Noé bárkájaként is funkcionáltak, van olyan növény-, illetve csigafaj, amely csak egy bizonyos mogotén található meg.

Kuba, Pinar del Rio
Kuba, Pinar del Rio

Délután Vinalestől 6 km-re egy indián barlangot látogatunk meg. Kellemes, könnyű kikapcsolódást biztosít ez az 1920-ban felfedezett, jól megvilágított barlang, ahol a kezdeti sétát, motorcsónakozás váltja fel.

Közelében található egy hatalmas sziklafestmény, a „Mural de la Prehistoria”. A Mogote Dos Hermanos oldalát szinte teljesen lefedő, a törzsfejlődés történetét az ammonitáktól a Homo sapiensig 180 méter hosszan, 120 méter magasságig elénk táró és színekben nem fukarkodó festményről van szó. Vinalestől 21 km-re nyugatra a mészkősziklát egy kubai naiv festő szemelte ki magának vászon helyett. A művész talán megálmodta előre alkotásának sikerét és értékét és eleve olyan festményt hozott létre, amelynek eltulajdonítása komplikált lehet.

Kuba életképek
Kuba életképek

Pinar del Río tartomány azonos nevű központját akár a szivarország fővárosának is lehetne nevezni. A vidéki kisvárosban sodorják a világ legjobb szivarjait. A működő szivargyárat minden hétköznap meg lehet látogatni. Kisebb, mint a Havannában lévő Partagás, de itt talán bensőségesebb hangulatú az üzemlátogatás,

Látogatást teszünk egy dohánytermesztő családnál, ahol megfigyelhetjük a szivarkészítés folyamatát, a termesztéstől egészen a szivarsodrásig. Pinar del Río-ban az is szívesen elmerül a szivartörténelem részleteiben, aki amúgy semmiféle nyitottságot nem érez a dohányzás iránt.

Kuba életkép 6
Kuba életkép 6

Állítólag Kolumbusz Kristóf a szivar ősét, összecsavart dohányleveleket pöfékelő bennszülött indiánokkal találkozott. A 18. században Kubát már a legfontosabb és komolyabb ültetvényekkel rendelkező országként tartották számon. A 19. században, Kubában fénykorát élte a dohánytermesztés kb. ezer kisüzemmel és tíz hatalmas ültetvénnyel. A kubai szivar Európában igazi luxuscikké vált. Winston Churchill ifjúkorában, Kubában kapott rá a kubai szivarra és élete végéig lelkesen naponta 6-10 szálat elpöfékelt belőle.

A városka hangulatos árkádos épületei közül figyelemreméltó egy palota (Palacio de Guash), ahol a jelenkorban egy természettudományi múzeum honol. Az épület az eklekticizmus izgalmas példája, a gótikus és barokk stíluselemeket mór boltívekkel bolondította meg utazási élményei alapján egy híres kubai építész.

Kuba, Zapata nat. park
Kuba, Zapata nat. park

4 nap               Pinar, Zapata Nemzeti Park, Cienfuegos

Reggeli után indulás Kuba legjelentősebb természetvédelmi területére, a Zapata Nemzeti Parkba. A bioszféra rezervátum a madár- és állatvilágáról híres Zapata félszigeten van, ahol a Montemar Nemzeti Park található. Első állomásunk Guama, a Nemzeti Park fő látványossága. Itt egy motorcsónaktúrára indulunk a tengerbe vezető természetes lagúnán, a Kincses Lagunán (Laguna de Tresoro), ahol az érintetlen természetben vízi madarakat figyelhetünk meg, és termeszvárakat is láthatunk. A túlparton kikötünk a Taino indiánok szigetén, ahol az Aldea Taina rekonstruált indiánfalut tekintjük meg, megismerkedünk az őslakos indiánok szokásaival, illetve láthatjuk, hogyan nézett ki egy indián falu, amikor Kolumbusz 1492-ben megérkezett a szigetre.

Kuba, Zapata nat. park. 2
Kuba, Zapata nat. park. 2

Motorcsónakkal érkezünk vissza a kikötőbe és látogatást teszünk Kuba legnagyobb krokodilfarmján, ahol természetes körülmények között, közvetlen közelről figyelhetjük meg az óriáshüllőket, több százat is egyszerre. Meglátogatjuk a krokodil óvodát is, itt a bátrabbak kézbe is vehetik a még veszélytelen újszülötteket.

Innen indulás tovább Cienfuegos-ba a szintén a világörökség részét képező városba. A település fekvéséből adódóan rászolgált a „La Perla del Sur” –dél gyöngyszeme – jelzőre s ez volt a sziget egyetlen városa, amit 1819-ben a francia gyarmatosítók alapítottak..

Cienfuegos, Kuba
Cienfuegos, Kuba

A város belső részei nagyon szépen rendbe lettek hozva, a spanyol koloniális hangulatú terek, épületek, mint pl. a színház, amelyet egy gazdag cukorkereskedő végakaratából és hagyatékából építettek. A távolban feltűnnek az Escambray-hegység kékes körvonalai. Ma olyan érzésünk lehet, mintha a Vadnyugaton haladnánk. Panoráma városnézés a híres Malecon-on, megcsodáljuk a tengerparti gyönyörű villákat, megállunk a Palacio de Valle palotánál, melynek építészeti gazdagsága egyedülálló. Majd Cienfuegos belvárosa felé vesszük az irányt, ahol sétás városnézéssel folytatjuk az egykori arisztokraták városának felfedezését. A francia telepesek által alapított Cienfuegos érdekessége, egyedi, európai stílusjegyeket magánviselő építészeti stílusa. Végig sétálunk a város főutcáján a Prado-n, megcsodáljuk a José Marti teret, a Kormányzói palotát, a kiváló akusztikájáról híres Thomas Terry színházat és a Katedrálist.

Trinidad Kuba 3
Trinidad Kuba 3

szállás Cienfuegosban

5. nap   Cienfuegos, Trinidad

https://goo.gl/maps/q9vBrbCF2MP2

A reggeli elfogyasztása után sétálhatunk még egy kicsit Cienfuegos-ban, majd indulunk az elbűvölő Trinidadba,  Kuba leghangulatosabb városába. A várost Diego Velázquez de Cuéllar alapította 1513-ban Villa De la Santísima Trinidad (a legszentebb Szentháromság városa) néven. Hernán Cortés innen indult arra az expedícióra, amely Mexikó felfedezéséhez vezetett.  A 16. és 18. század között a dohány, cukor és szarvasmarha tenyésztés gazdaggá tette a várost, amelyet ugyan háromszor is kifosztottak a kalózok, de nem tudták tönkretenni.

Trinidad Kuba
Trinidad Kuba

A 19. század közepéig Trinidad a színes város, a cukor egyik legjelentősebb fellegvára volt Kubában. Trinidad különlegessége, hogy sértetlenül megőrizte a koloniális kor hangulatát. Girbe-gurba kis utcácskáin sétálva az az érzésünk, mintha visszarepültünk volna az időben.   1988-ban UNESCO Világörökségnek nyilvánították.

Elfoglaljuk szállásunkat, majd sétára indulunk. A város központja a Plaza Mayor, amely a  – Casco historico –  a történelmi mag központja, Contra Bandido torony, Katedrális, La Santissima Trinidad tér, a Palacio de Canter Múzeumot és a Canchanchara Bárt, ahol megkóstolhatunk egy kubai trópusi koktélt, a Canchancharát.    Az ősi gyarmati hangulatot árasztó utcákat járva egy egész napot kényelmesen el lehet itt tölteni. Itt sikeresen konzerválták az időt, és ebből szép ízelítőt kaphatunk az utcákon barangolva.

Trinidad utcakép, Kuba 2
Trinidad utcakép, Kuba 2

Az utcákon 60-as évek autó matuzsálemei parkolnak, amiket ma is ugyanúgy használnak a tulajdonosaik, mint a forradalom előtti időkben, igaz legtöbbjükben már új motor van. A macskaköves utcákon végigsétálva érkezünk a főtérre, ahol a Szentháromság templom magasodik. Megnézzük a romantika múzeumot, majd megiszunk egy tipikus kubai koktélt a La Canchanchara bárban.

Megnézzük egy helyi keramikus műhelyét a

Kuba étkezés
Kuba étkezés

Valle de los Ingenios-ban (a cukormalmok völgyében), amely egy újabb UNESCO Világörökségi helyszín, az odavezető út is káprázatos a királypálmák szegélyezte utakkal, a régi épületekkel a cukornádültetvények között. Megkóstolhatjuk milyen a cukornádból frissen préselt ital. Ezután visszatérünk szállásunkhoz pihenni, majd vacsora egy hangulatos étteremben vagy házétteremben.

Szállás Trinidadban

  1. nap Trinidad, Caburni vízeséshez kirándulás, Playa Ancon strandolás
Caburni waterfall Kuba
Caburni waterfall Kuba

Mai napunkat aktívan is tölthetjük, kirándulást tehetünk a Topes de Collantes hegységben. A terület egyik parkjában a Parque Caburníban túrázhatunk egy 62 méter magasról lezúgó vízeséshez (Salto del Caburní), melyet másfél órás erdei túrával érünk el, ami kb. 5km, a szintemelkedés kb. 240 méter. Itt a nagy melegben alkalmunk nyílik frissítő fürdőzésre, akár csobbanhatunk is a természetes medencében. Visszafelé, ha elfáradtunk, bérelhetünk lovakat a buszhoz való eljutáshoz. Trinidadba visszaérkezve a város további felfedezésével tölthetjük az időt, vagy irány a tengerpart.

Kuba, Playa Ancon
Kuba, Playa Ancon

Playa Ancon tengerpartjaTrinidadtól mindössze 12 km-re, délre található Kuba egyik leglátványosabb partszakaszán: csodálatos fehér homokú, pálmafákkal szegélyezett, rendezett strand, tiszta, türkizkék, meleg vizű tengerrel.  Itt élmény a csend és a nyugalom. Trinidadból taxival, cocotaxival, vagy akár egy bérelt bringával is könnyedén elérhető. Piknik felszerelést mindenképpen érdemes magunkkal vinni, mivel csak egy büfé található az egész parton, a szállodák meg kizárólag a szállóvendégeket szolgálják ki. Szabadtüdős merülésre (snorkeling) is alkalmas a víz.

Sancti Spiritus Parque-Serafín-Sánchez
Sancti Spiritus Parque-Serafín-Sánchez

Szállás ismét Trinidadban

  1. nap Trinidad, Sancti Spiritus, Camagüey

https://goo.gl/maps/S21LUbZEtm22   260 km

Reggeli a hotelben, majd indulunk tovább kelet fele Sancti Spiritus-ba, az 1514-ben alapított koloniális kisvárosba, amely szinte eredeti állapotban megőrzött belvárosáról híres. Sancti Spiritusban található Kuba egyik legrégibb temploma, melynek eredete a XVI. századba nyúlik vissza.

Cuba, Sancti Spiritus, Puente Yayabo
Cuba, Sancti Spiritus, Puente Yayabo

Az 1514-ben alapított Sancti Spiritus a Tuinicu folyócska partján a legrégibb koloniális település az ország belsejében. Itt található Kuba legrégibb kőhídja. Sancti Spiritus, amely a Che Guevara-kultusz egyik központja. ahol megtekintjük az Ernesto Che Guevara Mauzóleumot és a forradalomban fontos szerepet játszó páncélvonatot (Tren Blindado).

Amikor végeztünk, megebédelünk, s irány Camagüey, az ország harmadik legnagyobb városa. Megejtjük itt is a városnézést, gyarmati időket idéző városban. Mindig is a kalózok kedvelt támadási helye volt, miattuk a 17. században a város kénytelen volt a tengerparttól jóval beljebb költözni.

Kuba, Camagüey
Kuba, Camagüey

Camagüeyben még korának leghíresebbje, az angolok hivatásos kalózkapitánya, Henry Morgan is megfordult, akinek nevéhez oly tettek köthetők, mint például Panama fővárosának kifosztása és teljes lerombolása, aljas és kegyetlen kalózkirály, de ő lett Jamaica kormányzója is. Camagüey kényszer elköltözését követően, teljesen új arculatot kapott: a kalózok megtévesztésére teljesen rendszertelen várostervezési minta alapján szűk utcákat, kis tereket alakítottak ki. A mai napig csak egy jó, részletes térképpel érdemes a város felkeresésére indulni. Igazi különlegessége tehát a girbe-gurba utcácskák, amelyeket a kalózok elleni védelemre építettek, s tették teljesen átláthatatlanná.

Kuba, Camagüey 2
Kuba, Camagüey 2

Nehezen lehet tájékozódni, könnyű eltévedni. Végigtekergünk ezeken az útvesztőkön és megtekintjük a katedrálist. Betekintünk Ignacio de Agramonte (a Függetlenségi háború hadvezére) és Nicolas Guillen (Kuba nemzeti költője) szülőházába, majd elsétálunk a San Juan de Dios térig, amely a mai napig hűen őrzi a koloniális kort, épületei szinte eredeti állapotban maradtak fenn, számos világhírű filmet forgattak itt. A várost az elmúlt évek során gyönyörűen felújították. A várost járva különböző építészeti stílusokat figyelhetünk meg: itt a neoklasszicista stílus mellett szépen megfér a szecesszió és korban az őt követő szöges ellentéte, az art deco irányzat, valamint koloniális, eklektikus elemeket is bőven találunk.

Kuba, zene, Casa de la musica
Kuba, zene, Casa de la musica

A város másik érdekessége a víztároló agyagedények (tinajone), melyek akár 2 méteresek is lehetnek. Ezekbe az esővíz és élelmiszerek tárolására mind a mai napig használt edényekbe, korsókba lépten-nyomon belebotolhatunk: ott vannak a parkokban, a gyarmati épületek udvarain és talán pont e sűrű jelenlétük miatt is váltak a város jelképévé.

Kihagyhatatlan lehetőség azonban ismét ellátogatni a Casa de la Trova-ba, vagy bármelyik főutcás étterembe, ahol igazi, autentikus salsa buliban lehet részünk. Együtt táncolhatunk a helyiekkel, élvezhetjük a helyi kubai zenekar által játszott karibi dallamokat.

Parque Nacional de Turquino
Parque Nacional de Turquino

Szállás Camagüeyben

  1. nap Camagüey, Parque Nacional de Turquino, Bayamo

https://goo.gl/maps/gXU6ciqdJ7M2

Kora reggel indulunk buszunkkal keletre, Kuba legmagasabb hegyvidéke felé, a Sierra Maestrában rejlő Santo Domingo falucskájához. A nemzeti park bejáratától Kuba legmeredekebb útján autóval kapaszkodunk fel az Alto del Naranjo kilátópontjához. Egzotikus madarak röppennek mellettünk, a távolban feltűnik Kuba legmagasabb pontja, a Pico Turquino 1972 méteres csúcsa, amelyre során nem mászunk fel, de kirándulásunk során találkozhatunk a szubtrópusi erdők jellegzetes élővilágával. A kirándulás során a távolság: 7 km, a szintkülönbség 260 méter)

Parque-Nacional-en-Topes-de-Collantes-Kuba
Parque-Nacional-en-Topes-de-Collantes-Kuba

Comandancia de la Plata, Itt, a zord, hegyvidéki díszletek között zajlottak a 20. századi kubai történelem legfontosabb eseményei. Fidel Castro, Che Guevara és csapata ezekben az erdőségekben húzta meg magát az ellenállás során. A parancsnokság szikár faépületei között kirándulva megelevenedik előttünk az a korszak, amelyből a jelenkor egyik legfurcsább politikai kombinációja jött létre: a karibi szocializmus.

Majd megyünk tovább Bayamo-ba a kubai forradalom és a kubai nemzet bölcsője. A város kubai nemzettudatáról híres, itt született Carlos Manuel de Céspedes, a kubai függetlenségi

Kuba, Santiago de Cuba
Kuba, Santiago de Cuba

háború elindítója, valamint Kuba nemzeti himnusza is itt íródott.

Szállás Bayamo-ban

  1. nap Bayamo – Santiago de Cuba

https://goo.gl/maps/6yLrAGAFQiq

A Karib-térség egyik gyöngyszemeként emlegetett sziget déli csücskében érkezünk, a legafróbb kubai városba, Santiago de Cubába. A Velázquez által 1515-ben alapított eklektikus hatású Santiago de Cuba, amolyan igazi történelmi és kulturális csemege, a kubai zene fellegvára.

santiago-de-cuba-fort
Kuba, santiago-de-cuba-fort

Szól a zene, járják a congát és a latin ritmustól lüktet az ereinkben a vér, zaj, nyüzsgés, forgalom, közvetlen helyiek. Kuba második nagyvárosa, a főként Haitiről érkező bevándorlók hatására is, igazi afrokaribi életörömöt áraszt. A szállás elfoglalása után sétálunk egyet Santiago forgatagában, hagyjuk, hogy magával ragadjon minket a város hangulata: a koloniális épületek, fényesre vaxolt old timerek, a házakból kiszűrődő afroritmusok és a nyílt santiagoiak egy pillanat alatt egyértelművé teszik: ez az igazi Kuba!

Kuba, Santiago de Cuba
Kuba, Santiago de Cuba

Ez a város egy legenda Kubában, hiszen ez volt az ország első fővárosa, a helyiek közül sokan a mai napig Kuba fővárosának tekintik. Itt találhatóak az ország legrégibb palotái, leggazdagabb múzeumai. Utunk először a Parque Cespedes parkba vezet, amely a város főtere, illetve Kuba legrégibb tere. Itt megtekintjük az impozáns katedrálist, majd Latin-Amerika meghódítójának, Diego Velazquez-nek a szülőházát. Az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított El Castillo de Morro erőd fontos szerepet játszott a függetlenségi háborúban, falai tövében dőlt el Kuba függetlenségének sorsa az amerikai–spanyol hajóhad összecsapásakor. Az erődben található Hadtörténeti Múzeumban őrzik a kalózok elleni harc és a függetlenségi háború relikviáit.

Kuba, Santiago de Cuba
Kuba, Santiago de Cuba

Majd du. meglátogatjuk a Santa Ifi genia temetőt, ahol megtekintjük Kuba leghíresebb költőjének és nemzeti hősének, José Martínak a síremlékét, valamint a híres őrségváltást.

Playa de Caletón Blanco tengerpartja 15 km-re van, ha délután felfrissítenénk magunkat.

Éjjel érdemes itt is ellátogatni a Casa de la Trova-ba, ahol helyi zenészek és táncosok fergeteges kubai hangulatot varázsolnak elénk kiváló ritmusérzékükkel és tánctudásukkal. Együtt táncolhatunk a helyiekkel egy salsabuli keretében.

10 nap Holguin – Playa Santa Lucía

https://goo.gl/maps/Aoeh1eZLP1p  300 km

Kuba, Playa Santa Lucia
Kuba, Playa Santa Lucia

Mai nap Holguinon keresztülmegyünk, s utána irány az arany tengerpart, onnan csak 112 km-re található. Playa Santa Lucía Kuba leghosszabb, 20 km hosszú homokos tengerpartja. Aranyhomokos part, a trópusi idill, mely vetekszik Varadéróval. Itt a parttól csak pár kilométerre már  korallos tenger van, ami a búvármerülések szempontjából az egyik  legkönnyebben megközelíthető Kubában. 35 merülő hely van a közelben, így kedvünkre mélymerülhetünk, pipabúvárkodhatunk is, illetve van egy másik tengerpart is a környéken, a Playa los Cocos.

Este lazulás, rum, szivar, jó beszélgetések, evés, s élvezzük a

Fiesta Kuba
Fiesta Kuba

trópusi  hangulatot.

  1. nap – Playa Santa Lucía tengerpartja

Ma abszolváljuk az extra merüléseket, illetve barnítjuk a bőrünket, hogy otthon ne tagadhassuk le, hogy itt jártunk.

  1. Playa Santa Lucía – Cayo Santa María beach

Miután túlvagyunk a reggeli merülésen is, irány nyugatra egy másik híres tengerparthoz.  Hosszú autózás megint, majd egy 48 km hosszú hídon keresztül érkezünk meg ebbe a vízi paradicsomba Cayo Santa María beach-hez.  A királyok

santa-lucia-Kuba
santa-lucia-Kuba

kertjének is nevezik a helyet.  A fehér homokos tengerpartja koronázza meg hosszú utunk végét, all inclusiv szállodákkal és kiszolgálással.

A tenger felől érkező kellemes szellő és az árnyat adó pálmafák frissítenek fel a trópusi hőségben. A jellegzetes karibi hangulatról a strandon játszó együttesek, helyi ételeket és italokat kínáló kellemes éttermek és bárok gondoskodnak. Lehetőség van búvárkodni, paplanernyőzni, mélytengeri halászaton részt venni, vagy csak egyszerűen pihenni a homokos strandon a pálmafák alatt és hűsölni az azúrkék habokban.

szálloda, kényelem, ragyogás, lazulás.

Cayo-Santa-Maria-Beach Kuba
Cayo-Santa-Maria-Beach Kuba

13 nap  Cayo Santa María,  Santa Clara, Havanna

https://goo.gl/maps/fvknL1382c12  400km

Mivel ezt a sok kényelmet mi nem bírjuk, ezért indulás  nyugatra. Utunk az ország legfőbb mezőgazdasági területein visz keresztül, ahol egymást érik az ananász- és cukornádültetvények. A Ciego de Avila tartomány az ország éléskamrája. Megérkezünk a 113 km-re levő kortárs történelmi helyehez, Santa Clarába.  Che Guevara sírja itt van , múzeuma és egy

Kuba, Santa Clara -
Santa Clara – minden ami Che Guevara

hatalmas emlékműve.  Che szobra egy emelvényen, előtte pedig egy üres tér. Igazi szocialista stílusú emlékmű. Ernesto „Che” Guevara itt vívta meg a végső csatáját a Batista-rezsim zsarnoksága ellen. Őrzi is a város az argentin orvosdoktorból lett kubai szocialista forradalom egyik legfőbb vezetőjének emlékét emlékművel, mauzóleummal és a helytörténeti múzeum életét kronologikus sorrendben bemutató állandó kiállításával.

Innét pedig irány vissza a fővárosba, Havannába, hogy még egy zenés estét töltsünk ott.

  1. nap Havanna – Budapest
Kuba, Havanna utcakép
Kuba, Havanna utcakép

Ma egész nap még a belvárosban lehetünk – Havanna városnézés szabadon. Ajándékok vásárlása a turista piacon. Városnézésünk alatt a Malecon tengerparti sétányon is  haladhatunk, majd az Elnökök sugárútján villák és követségi rezidenciák között elmehetünk  a Forradalom teréhez.  Megnézzük Latin-Amerika leggazdagabb sírkertjét is, a Colón temetőt.  Bolyongás és tévelygés, egy iskola meglátogatása, vagy csak spontán egy zenei próbára nézünk be. A koloniális építészeti emlékek méltóságteljesek, és sajátos hangulata van a távoli spanyol honból egy tropikus karibi szigetre átplántált vallási, civilizációs világnak.

Havanna életkép
Havanna életkép

Havanna egyes részeit kifejezetten szépen és ízlésesen renováltak és roppant hangulatos utcákon lehet valóban szép házakat megcsodálni. A lepukkantabb utcarészek rossz állapotú, eredetileg álomszép épületeit látva a látogató gyakran arra gondol, hogy micsoda parádés várost lehetne varázsolni Havannából, sok pénzből.  A szépművészeti múzeum is mutatja a kubaiak kreativitását.

De a vársos a részleteiben is érdekes. A nyugati világtól való politikai és gazdasági elszigeteltsége miatt döntő mértékben kimarad a világ tömegkultúráját és fogyasztási világát uraló

Havanna, Kuba művész negyed
Havanna, Kuba művész negyed

uniformizáltságból. A turista a világot járva folyton ugyanazokba a gyorsétkezde-hálózatokba, divatmárkákba, ízlésbeli „egyen-konyhába” botlik bele az ember, itt pedig minden olyan más.  Ezért szeretjük. Kis nosztalgia is nekünk a 70-es évekre.  szovjet Lada, a zsúfolt iránytaxik (almendrón), kínai buszok és a többi. Havanna meglátogatásának van időutazás jellege, az biztos. A kubai főváros a kényszer-kreativitás  fővárosa.  A lakóházas kis utcákban az emberek intenzíven élik kint a hétköznapi életüket, és ennek a látványa  sokszor érdekesebb, mint egy-egy műemlék meglátogatása.

Kuba zászlója
Kuba zászlója

Korai vacsora, majd vissza a szállásra. Este pedig transzfer a reptérre, s véget ér ez az álom is. Vissza a realitásba a télbe. Kiléptetés, majd egész éjszakás repülés hazafele átszállással.

Érdeklődésed pedig: itt jelezzed nekem

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*