Fiji, Nadi, repülő, Fiji, Nadi, repülő,

Fapados repjegyek árazása, repülőjegy keresés

A jegyekkel egy dolga van az okosutasnak: minél olcsóbban venni meg őket. Ugyanaz a szolgáltatás jár, akár 3, akár 30 ezer forintért vettük a repülőjegyet ugyanarra a járatra. (Egy korábbi cikkben 10 jótanács amit utazáshoz tudni kell, illetve a poggyászfeladási szabályokról)

A jegyárak akkor a legalacsonyabbak, amikor a légitársaság várakozásaihoz képest a legkisebb rájuk a kereslet. Ezt az időszakot kapja el.

Az árazást döntően számítógépes algoritmusok végzik. Úgy programozzák őket, hogy mindenképp töltsék meg a gépet. Ha ez csak úgy megy, hogy nagyon levigyék az árat, akkor megteszik ezt. Alapesetben a korábbi eladási adatok alapján kalkulálnak egy várható fogyással, ehhez társul egy nagyjából közepes ár. Ha ennél jobban veszik a jegyeket, az ár felmegy, ha kevésbé, a gép árcsökkentéssel próbálja foglalásra bírni a potenciális utasokat.
A dinamikus árazás durva szélsőségeket produkálhat, de a két ultrafapadosnál egy tök átlagos, csúcsidőn kívüli londoni jegy is általában megjárja életében a 6 ezer és a 30 ezer forint közötti utat, akár többször is.

A leggyakoribb görbe az, hogy a járatok meghirdetésekor átlagos áron (útvonaltól függően általában 30-50 euró) indulnak a jegyek, tehát rég nem igaz, hogy minél hamarabb veszünk, annál jobban járunk. A járat indulási ideje előtt 3-4 hónappal kezdi általában komolyabban csökkenteni az árakat a rendszer, a legalacsonyabb jegyárak (az ultráknál 10 euró, ritkán ez alatt is) nagy átlagban 2-3 hónap körül alakulnak ki.

A Wizz Air rendszere általában kis lépésekben viszi le az árat, ha nem érkezik foglalás a járatra. Ha huzamosabb ideig nincs ebben változás, jön egy-egy nagyobb (10 euró, vagy nagyobb) mérséklés. Egy adott áron általában 4 jegy van a rendszerben, több személy foglalásánál ha csak egy is átlóg a magasabb kategóriába, mindenkinek a magasabb árat számolja a rendszer, nem átlagolja az árat.

A Ryanair is nagyon dinamikusan áraz, de náluk több jegy van egy árkategóriában, mégis hevesebbek az ármozgások mindkét irányba. Gyakori, hogy 40 euróról egy lépésben jön le 20 euróra, vagy 30-ról 15-re.

Az easyJet és a Norwegian még közelebb áll a hagyományos árazáshoz, náluk sok hónapra előre is érdemes nézelődni, még előfordul, hogy a menetrendi időszak megnyitásakor lehet a legjobb árakat megtalálni. De évről évre mozdulnak el ők is a dinamikus árazás irányába.

Teendők hetekkel indulás előtt:

 • Utazáshoz szükséges iratok (útlevél, orvosi igazolások, stb.), azok érvényességének ellenőrzése
 • Járat menetrendjének ellenőrzése

Indulás előtti legfontosabb tennivalók:

 • becsekkolás
 • bepakolás
 • csomagmérés – beférünk annyiba, amit vihetünk?

Amit semmiképp ne hagyjunk otthon:

 • érvényes úti okmány (útlevél, és/vagy ahol elfogadják, személyi igazolvány – jogsi nem jó)
 • bankkártyák
 • pénz
 • beszállókártya (nyomtatva, vagy appban), vagy ha nincs online csekkin, foglalási visszaigazolás
 • mobiltelefon, rátöltve a fontos appok
 • töltők, powerbank
 • útikönyv, térképek (nyomtatva, vagy telefonon)
 • fényképezőgép
 • napszemüveg

A reptéren

Út a géphez

 1. Utasfelvétel/feladott poggyászok leadása
 2. Biztonsági ellenőrzés
 3. Határellenőrzés
 4. Beszállítás

Aki elvégezte az online utasfelvételt (általában az indulást megelőző 2-3 óráig lehet) és megvan a beszállókártyája nyomtatva vagy a légitársasági appban, valamint nincs feladott poggyásza, egyenesen mehet a biztonsági ellenőrzéshez.
A schengeni övezeten belüli utazásoknál természetesen nincs határellenőrzés se.
A kézicsomagok ellenőrzését általában a beszállókapunál végzik.

Fontos idők:

Az utasfelvétel zár: általában 40 perccel indulás előtt
A beszállókapu zár: 20-30 perccel indulás előtt (légitársaságfüggő)
Aki késik, elvileg lekéste a gépét – ez gyakorlatban az utasfelvételnél így van, a beszállítás pár perccel általában csúszik még pontos járatnál is.

Néhány hasznos információ és jótanács

 • Az utasfelvételhez/poggyászleadáshoz kiszámíthatatlan hosszúságú lehet a sor, a várakozási idő egy óra is lehet. Ezt vegyük figyelembe a reptérre indulás idejének belövésénél.
 • A biztonsági ellenőrzésnél is számíthatunk sorállásra, Európában ritkán több ez 30 percnél. 4-8 eurót fizetve, fast track szolgáltatást vásárolva a sor kikerülhető a legtöbb európai reptéren.
 • A biztonsági ellenőrzés szabályait gondosan olvassuk át indulás előtt, úgy pakoljunk, hogy a laptopot és a folyadékos zacskót könnyű legyen előbányászni a kézicsomagból és kitenni a tálcára. Néhány reptéren, például Budapesten is már nem kell kivenni a lapotopot, maradhat a táskában.
 • A beszállításnál külön sor van az elsőbbségis (az ultráknál ezáltal nagy kézipoggyászos) és az a nélkül utazóknak. A beszállítás gyalogosan, busszal, vagy utashídon keresztül történik.
 • A beszállókapunál sorban állni az ultráknál általában felesleges, mindenkinek előre osztott helye van a gépen, mindegy, mikor szállunk fel. Ráérünk ücsörögni a kapu közelében, amíg lemegy a sor. A szigorú csomagszabályok miatt általában a későn beszállók csomagjainak is van hely a gépen.
 • A többi fapadosnál előny lehet, ha elöl állunk a sorban, lehet, hogy a nagy kézicsomagot a hátrébb állóktól veszik el és minősítik át feladottá.

forrás. okosutas

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*