Fapados poggyász szabályok, csomag feladás

Korábbi cikkekben olvashattál  a fapados repjegyek vásárlásáról   és a  utazási praktikus szabályokról.

Itt most a csomagokról tájékozódhatsz repülés esetén:

Háromféle csomagot kell megkülönbözteti:

  • Feladott poggyász: a reptérre érve az utasfelvételi, vagy poggyászleadási pultnál kell feladni, megy a gép hasába. A célállomáson kapjuk vissza, a csomagcsarnokban érkezik szalagon.
  • Normál kézipoggyász: visszük a gépre magunkkal, feltehetjük a felső csomagtartóba
  • Kis kézipoggyász: visszük a gépre, ülés alatt kell elhelyezni

A kézipoggyászoknál az elmúlt évek hatalmas katyvasza után 2018 őszétől letisztult a rendszer és változtatások is minimálisak. Noha apró különbségek jócskán vannak az egyes légitársaságok szabályzatai között, alapvetően kétféle rendszer jött létre és stabilizálódott: az „átlagos” diszkont légitársaságoké és két ultra fapadosé. Ebbe kavart bele a Norwegian, amikor 2020 elején átállt az ultrákhoz, csak a kis kézit adva ingyenesen.

Fontos: ez egy összefoglaló, amely a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza. A részletekért mindig nézd meg a légitársaság weblapját.

 

Ultra fapadosok

Alapelv: csak egyetlen kis, ülés alatt elférő kézipoggyász vihető ingyenesen a fedélzetre. Másképp: a felső csomagtartó használata fizetős.

A normál kézipoggyász (pl. klasszik gurulós bőrönd) felviteléhez, amit a felső csomagtartóba lehet elhelyezni, az ultráknál elsőbbségi beszállás szolgáltatás, a Norwegiannél magasabb kategóriájú jegy megvétele szükséges. Aki ezeket megveszi, mindkettőt viheti a gépre, tehát egy normál és egy kis kézipoggyászt. És persze az ultráknál elsőbbségi sorba lehet vele állni a beszállításnál – ennek jelentősége amúgy egyre kisebb, általában a fél gép a csomag miatt vesz ilyet és ott tömörül.

A kis, ingyenes csomag mérethatára: 40x25x20 cm (Ryanair), 40x30x20 cm (Wizz), 38x30x20 cm (Norwegian)

A nagy kézipoggyász mérethatára: 55x40x20 cm (Ryanair), 55x40x23 cm (Wizz és Norwegian), a súlyhatár 10 kiló.

Az ultráknál a 10 kilós normál poggyász esetében további lehetőség, hogy nem visszük magunkkal a gépre kézicsomagként, hanem feladjuk – ebben az esetben természetesen nincs mérethatár. Ennek előnye, hogy például folyadékot is szállíthatunk benne és nem kell végighurcolnunk magunkkal a biztonsági ellenőrzésen és az egész reptéren. Hátránya, hogy nem lesz a csomag velünk, a feladási procedúra miatt korábban kell kimenni a reptérre (plusz egy sorbanállás), dobálhatják, lophatnak belőle és várni kell rá a célreptéren.

A rendszer által felkínált 3 csomagopció tehát:

  • ingyenes kis kézipoggyász
  • elsőbbségi beszállás (egy nagy és egy kis kézi jön a fedélzetre),
  • 10 kilós feladott (nagy feladva, kicsi jön a fedélzetre)

Feladott poggyász: a 10 kilós mellett a Ryanairnél 15 és 20 kilósból, a Wizznél 20 és 32 kilósból lehet választani. A túlsúlyt keményen büntetik.

Árak: foglaláskor a legolcsóbb, később drágább, a reptéren a legdrágább. Keverni nem lehet – pl. hiába vettünk 10 kilós feladottat, azzal nem mehetünk a gépre, ugyanúgy megbüntetnek a kapunál, mintha semmi csomagot nem fizettünk volna.

A Ryanair csomagdíjai egyértelműen alacsonyabbak, mint a Wizz Airé. És átláthatóbbak, sokkal szűkebb sávban mozoghatnak.

 

„Normál” fapadosok

Alapelv: egy normál kézipoggyász elszállítása ingyenes (a jegyár tartalmazza), de nem biztos, hogy felvihető a fedélzetre.

A második, kicsi, ülés alá beférő csomag felvitelét szintén tartalmazza az alapjegyár, kivéve az easyJetnél – náluk egyetlen csomagot lehet vinni csak.

A mérethatár légitársaságonként pár centi eltérést mutat, átlagosan 55x40x25 cm körül van.

A súlyhatár jellemzően 10 kiló, de az easyJetnél nincs limit (annyi, hogy az utas fel tudja maga tanni a csomagot a tárolóba), a Eurowingsnél 8 kiló.

Az, hogy az ingyenes normál méretű kézipoggyászt magával viheti-e az utas a fedélzetre, vagy a kapunál elveszik és átminősítik feladottá, több dologtól függ, légitársaságonként is változik – mindenki küzd a feladattal, hogy több a csomag, mint ami felfér a fedélzetre. Aki vett valamilyen kiegészítő szolgáltatást, előnyt élvez, de akinek drágább típusú jegye van (pl. Eurowingsnél nem Basic, hanem Smart osztály).

Általában számít az érkezési sorrend is, tehát ha szeretnénk magunkkal vinni a fedélzetre, célszerű gyorsan beállni a beszállítósorba és az elsők között lenni, amikor indul a beszállítás. Az easyJetnél újabban be is mondják, amikor betelt a limit, onnantól minden normál kézit átminősítenek feladottá. Fontos, hogy készüljünk erre, minden értéket vegyünk ki a gép hasába kerülő csomagunkból és pakoljunk át egy kicsi tartalékcsomagba. A reptéri szarkák kimondottan utaznak a kapunál elvett csomagokra, ezekben sokkal inkább bent felejtik értékeiket az utasok.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*