Yemen- Szudán – Humanitárius szervezet munkatársaként a világ körül – Mócz Krisztina

Sierra Leone_karantén alá helyezett házak látogatása
Sierra Leone_karantén alá helyezett házak látogatása

Mócz Krisztina vagyok, aneszteziológus- és intenzív terápiás orvosként dolgozom Budapesten.

Téma: Orvosként  az MSF-fel Jemenben és Szudánban

Nagyon szeretek utazni, túrázni.  Már kezdő orvosként is foglalkoztatott, hogyan tudnék eljutni a világ szegényebb tájaira gyógyítani.  Végül 2008-ban, miután leszakvizsgáztam és a Rókus kórházat, ahol dolgoztam,  bezárták,  jelentkeztem az  Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezethez.

Császármetszés után-Szudán - Mócz Krisztina
Császármetszés után-Szudán – Mócz Krisztina

Eddig négy misszióban vettem részt, kétszer voltam Nigériában, majd Jemenben és Szudánban gyógyítottam.

Ezekben az országokban az egészségügyi ellátás még nagyon gyerekcipőben jár, kevés a pénz, a gyógyszer és a szakképzett személyzet. A szükség viszont hatalmas, ezért mindig azt éreztem, nagyon hasznos dolgot végzünk. Rengeteg ember életét mentettünk meg, akik nélkülünk nem jutottak volna kórházi ellátáshoz,  és sok-sok gyermeket segítettünk a világra biztonságos körülmények között. Persze a felszereltség nem olyan, mint akár itthon vagy

Járóbeteg rendelés - Mócz Krisztina
Járóbeteg rendelés – Mócz Krisztina

nyugaton, így sokszor elő kellett  venni a kreativitásunkat.

Mindenhol egy remek nemzetközi csapattal dolgoztam együtt, ahol mindenkit egy cél vezérelt:  segíteni a rászorulókon, és ez hatalmas erő.  Boldoggá tesz, hogy sok-sok embert gyógyíthattam nemzetiségre, vallásra való tekintet nélkül. Mindezen közben persze a helyi viszonyokba és  a kultúrába is beleláttam,  talán jobban is, mintha turistaként lettem volna jelen.

Ezek az utak mindig elgondolkodásra késztetnek, látván hogy hogyan élnek az

Ikrek Szudán - Mócz Krisztina MSF
Ikrek Szudán – Mócz Krisztina MSF

emberek pl. Afrikában:   kik is vagyunk mi, hol tartunk itt Európában,  és miért is panaszkodunk annyit.

Ezekről a tapasztalataimról szeretnék mesélni a fesztiválon, sok-sok képpel fűszerezve. Bemutatom majd a településeket, az embereket, a házat, ahol laktunk, a kórházat  és lesz szó a helyi betegségekről is. Így  talán érthető lesz, miért érzem mindig úgy, hogy időnként vissza kell mennem a misszióba gyógyítani,  és persze feltöltődni.

Mert a betegektől és az ott lakóktól többet kapunk vissza, mint amennyit adunk és az

Csecsemőmérleg 2 - MSF
Csecsemőmérleg 2 – MSF

emberek hálás tekintete mindennél többet jelent számomra.

Viniczai Virág vagyok, 2012 óta dolgozom az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières, MSF) humanitárius szervezet beszerző/logisztikus munkatársaként. Márciusban értem haza legutóbbi missziómról Sierra Leonéból.

Előtte Haitin, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Fülöp-szigeteken és Dél-Szudánban dolgoztam hosszabb-rövidebb ideig.

Ezekről az élményeimről, tapasztalataimról tartok majd előadást a fesztiválon, hogy lássátok milyenek a mindennapok ezeken a kevesek által látogatott országokban, milyen körülmények között élnek, hogy látják jövőjüket, s én az övékét. Mócz Krisztina lesz előadó társam, aki Szudán,  Nigéria és Jemenben dolgozott a MSF-

MSF Sierra Leone_EBOLA IS REAL
MSF Sierra Leone_EBOLA IS REAL

el.

Az MSF-hez való csatlakozásom előtt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságán dolgoztam, de egy idő után úgy éreztem, hogy a budapesti irodában ülve túl messze vagyok azoktól, akikért a szervezet dolgozik, nem ismerem azt a valóságot, ami a menekültek, menedékkérők mindennapjait jelenti, nem tudom, milyen körülmények között, hol élnek, milyen problémákkal szembesülnek….

Ezért aztán úgy döntöttem, hogy az irodát terepmunkára, Budapestet pedig a nagyvilágra cserélem, hogy kérdésimre választ kapjak.

Az MSF (magyarul Orvosok Határok Nélkül) az egyik legnagyobb, 1971-ben alakult nemzetközi humanitárius szervezet. A független szervezet orvosi segítséget nyújt a háborús konfliktusok, a járványok, a természeti és az emberek által okozott katasztrófák áldozatainak, valamint mindazoknak, akik a nagy földrajzi távolság vagy etnikai helyzetük miatt nélkülözik a megfelelő egészségügyi ellátást.

Nemzetközi viszonylatban többnyire a francia megjelölést – Médecins sans Frontières, rövidítése MSF – vagy angol fordítását – Doctors Without Borders – használjuk. Az MSF több mint 70 országban tart fenn egészségügyi központokat és biztosít orvosi továbbképzést.

A szervezet projektjei széles körű tevékenységet ölelnek fel: a gyógyítás és betegellátás mellett vállalják kórházak és egészségközpontok építését illetve újjáépítését, mobil klinikák felállítását, menekülttáborok ellátását, pszichológiai gondozást, kutak építését és tisztítását, valamint a lakosság egészségügyi felvilágosítását és a helybeli munkatársak továbbképzését.

A szervezet „több kontinensen végzett úttörő humanitárius tevékenységéért” 1999-ben Nobel-békedíjat kapott.

A szervezet legközelebbi irodája Bécsben található, érdeklődők jelentkezését továbbra is fogadják.:

 https://www.aerzte-ohne-grenzen.at/en/msf-work-with-us

A szervezet weblapja: www.msf.org

Társelőadó –  Mócz Krisztina,  aki Szudán,  Nigéria és Jemenben dolgozott a MSF-el.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies