kerékbilincs

Közmunka 1×1 – Avagy a Kanossza

ok: Tilosban parkolás 11.5e + 20 e. Ft.

Anamnézis: egyik este jövök haza a kocsival 14 ker., elfogyott a szokásos parkoló, későn érkezők bánata. Kicsit odébb teszem le a kocsit, mint szoktam.  A tábla kint a sarkon: megállni tilos 30m-ig!

Értelmetlen, mert semmi nem indokolja ezt a 30 métert, mert a terep utána sem más, 2 autó elfér a parkolók mellett, bekanyarodáshoz meg nem kell 30 méter. De itt igen.

Másnap délelőtt virít a piros mikuláscsomag… no meg a kerékbilincs.  Az instant bevétel.

Sok választási lehetőség nincs (max. leszerelni  az értelmetlen táblákat polgári engedetlenség jegyében, s reklamálni, hogy nem is volt ott a 30méter tábla.). Kb. 1 métert belógtam a 30 méterbe. Biztos mindenki téli este még lelépi a 30 métert parkolás előtt.  Ja, hogy ott van valami kopott itt ott látszó sárga felfestés? Éjjel biza nem látszik. Így jártam. Tanulópénz, és mint kiderül kanossza járás is kezdetét veszi.

Telefon, s 11.500Ft-ért leszerelik a bilincset.

De bölcsen hallgatnak arról, hogy itt még nem ér véget a történet.

Mert 3 hét múlva jön egy rendőrségi ajánlott levél, amiből megtudom, hogy 20 ezer ft bünti is jár még. Ha nem tetszik lehet reklamálni a rendőrségen.

Szerencsére ott áll egy klauza, hogy beváltható elzárásra vagy közmunkaként is ledolgozható.

Gondoltam ne stadion épüljön a pénzemből, meg ne TEK privát hadsereget pénzeljenek ebből, így döntöttem: közmunkaként ledolgozom, mert azt a helyi önkormányzatnál lehet. Így legalább épül szépül Zugló, s titkon reménykedem, hogy valami értelmes munkát is lehetne kapni, ha már vannak képességeim a sepregetésen túl. De persze nem lehet, de ne ugorjunk ennyire előre.

A címben Kanossza szerepel, ami  egy fordított zarándoklat, amikor nem a hegy megy Mohamedhez. Kanossza járásnak nevezzük a német-római császár vezeklő zarándoklatát az észak-itáliai Canossa váránál, 1077 januárjában, ahol a császár az épp ott időző VII. Gergely pápát próbálta meg rávenni kiátkozásának visszavonására. Vagyis a hatalmasabbnak megalázkodni, és erőn felül teljesíteni egy cél érdekében.

Az én zarándoklatom a bűnhődés levezekléséhez vezető rögös út, ezt írom le lehetőleg élményszerűen.

Kezelés:

A rendőrségi határozatban, a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése kitétel sújt rám. 20 ezer forint pénzbírság. Még csekket is mellékeltek ösztönzőleg. Ha nem fizetnék 30 napon belül, akkor kiváltható 4 nap elzárással. Megjegyzem az állam itt mínuszosan jönne ki, mert míg beregisztrál, kivizsgál, szállít ide oda, meg őriz, etet, többe kerül neki naponta.  

A határozattal szemben nincs helye kifogás benyújtásának. Pont. Meghallgatást viszont kérhetek.  De minek? A pénzbírság összegét a bíróság sem mérsékelheti.

De ott áll lehetőségként a 24h közmunka.  Sajnos ez 4×6 órát jelent.

Feladat 1:

Canossa 1. közérdekű munkára jelentkezni.

Gondoltam egyszerű lesz, bemegyek a kerületi önkormányzathoz és ott megmondják mikor mit csináljak. Kezdők optimizmusa.

Kiderült, hogy nincs minden önkormányzatnak foglalkoztatási osztálya, hanem összevonva vannak, így Újpestre kellett kizarándokolni első körben.

Covid alatt, amikor amúgy is nehéz bejutni hivatalokba.

Naivan persze, mert túl korán mentem, hisz a 8 nap – a reklamációs idő,  meghallgatás stb ha akarom – nem telt le, nincs a rendszerben a papírom.

De legalább megtudtam, kell saját pénzen elvégzett orvosi alkalmassági vizsgálatról papír.

Egy OKJ tanfolyamhoz kellett szakmai alkalmassági, gondoltam az jó lesz bemutatni, habár vérnyomást mértek csak 4ezer ft-ért, egy darab papírt kaptunk 2 perc alatt, de ugye az nem jó. Kell egy másik..egy igazi… nem is hiszem el, hogy miért nem rendeset csinálnak ha már csináltak pénzért.

Kanossa 2. rész:  Tüdőszűrés

A közmunkához kell 1orvosi alkalmassági. Ahhoz állítólag kell tüdő röntgen, mondták aközpontban mikor betelefonáltam, hisz közösségben fogok dolgozni..

Amúgy meg szomorú, hogy kivették a 40 éven aluliak tüdőszűrését az alapellátásból, s fizetős már 7 éve. Nekik minden élet számít… tudjuk.

Gondoltam elmegyek a lakcím szerintihez. Persze lepattintottak, hogy az állandó szerintihez kell menni, pedig nem tök mindegy?  A kartonom ott van – mondja a hölgy. A digitális világban karton???

Akkor itt is lesz egy kartonom, mondom. De nem, s mindezeket arrogáns kiszerelésben közli. Elmondja hova menjek a 6, ker-ben.

Ok, átmegyek, persze az csak du. van nyitva, kivárom, sétálok addig a hidegben. Nyitás előtt már ott vagyok, kiállom a sort, mert csak 1 embert engednek be, addig várjon a plebsz kint. Holott bent is van elég tér.  A buszon, munkahelyen lehet több ember itt nem.

A kartonom ugyan itt van, de prompt nem engednek be az 1 perces művelethez, kell sorszám. (tüdőröntgen 1 perc sincs vetkőzéssel). Időpont van 10 nap múlvára!! Egy tüdőröntgen. Amihez 1 perc elég.  Welcome to Hungary.

Az hogy türelmetlenek csak mellékhatás, már majdnem megszoktam.

Kitalálja, ha annyira sürgős, akkor menjek a 13. kerbe. Mert ott nem gond ha nincs ott a kartonom??? Ok, elmentem, persze az még délutánabban nyit, de ott csodák csodája kedves volt a hölgy, rugalmas, időpont nélkül is fogadtak, és tényleg regisztrációval, röntgenezéssel együtt 2 perc volt!!!!  Lehet így is??

De ők sem küldik a felhőbe, ne legyen teljes az örömöm.  Vissza kell zarándokolni 2 nap múlva!!!

Időtartam kb. 4-5h

Kanossa 3 – A szakmai alkalmassági, azaz a munkaügyi alkalmassági vizsgálat.

Gondoltam balgán itt a kerületben megoldom, de 2 hét múlvára lenne időpont. Ha mindenhol betartanám a hivatalos utat, procedúrát a 30 napos fizetési határidő már itt lejárt volna.  Próbáljunk valamit úgy megugrani, hogy lehetetlen.  Mint a járvány alatti kedvezmények a kisvállalkozóknak.  Ha szünetelteted, mert nincs unka, akkor nem jogosulsz támogatásra, hisz nem aktív a vállalkozásod.  Jól kigondolták. Úgy adnak, hogy nem adnak.

Aztán elkezdem tel. könyv alapján hívogatni az összeset. Végül a nemzeti népegészségügyi központ lett a befutó. Állami , bürokratikus, de a miénk. Kaptam időpontot a köv. hétre, bemegyek naivan időpontra, ami csak azt jelenti Mo-on, hogy bejuthatsz a kapun. Azt sem könnyen, de  felmegyek, kivárom, míg az asszisztens elmegy locsolni virágokat, stb. Végre bejutok felveszik adataimat, színvakság ellenőrzés, kapok egy papírt, fizessem be a 3300 Ft-ot a vizsgálatért.  Visszamegyek, asszisztens eltűnt.

Majd amikor előbukkan, mondja doktornőnél lesz a vizsgálat. Ülök, ülök még 1 órát. Közben láttam kimenni doktornőt, ajándékcsomaggal szülinapot ünnepelni az egyik szobába. Nevetgélés, örülnék, hogy jól érzik magukat, más helyzetben. 2. óra után bekopogok, s mondom, hogy biza itt emberek várnak már 2 órája, lesz valaki???

Tényleg bosszant, hogy van 10 ajtó, senkinek semmi dolga, trécselnek ajtóba kiállva, ahelyett, hogy többen csinálnák a vizsgálatot, vagy mennének egy covid kórházba dolgozni.  Ok, ez nemzeti, itt nem kell, de akkor várnom se kelljen.

 Amúgy kedves volt a hölgy, bánatként kaptam tőle egy szép maszkot, látva hogy az enyém már nagyon elnyűtt. Alaposan megvizsgál.

Gyerekkoromban sportoltam-e? Ez miért fontos? Megtudom, hogy 4 S is van gerincemben, biztos a kézilabdától. No akkor ezt nem mondták amikor toboroztak. S-ebben legalább gyarapodtam az évek során.  

Szülők betegsége, meg milyen gyógyszert szednek? Mit tudom én, de mi köze a mostani alkalmasságomhoz? S még sok rubrika van.

Ilyen tételek vannak a papíron: jó szaglás, ízérzés, tapintás – habár ezt nem tudom hogy vizsgálták, esküszöm nem inzultáltam a doktornőt. A kb. 50 pontos értékelőpapíron még kitértek ülőmunka, újjak használata, beszédkészség, tartós kényszertesthelyzet, időkényszer munkák, változó hőmérsékleti munkák stb.

Meglett a pecsét.  Igaz a dátum lemaradt, de ebből csak később lesz gond.

időtartam 4h

Persze Hofi Gézát is megihlette a téma: egy lépés 2 söprés..

Kanossa 4 – foglalkoztatási osztály

Vissza a startmezőre. Vissza a 4. ker. önkormányzathoz. De már papírokkal és megfelelő időben. Sajnos nem a rutinos főnökhöz kerültem, hanem valaki 1.0 tapasztalatúhoz. Klasszikus figura, aki folyamatosan bosszankodik, nem tudja mit kell megnyitni, nem nyílik a file, nem találja a rubrikát, nem megy a nyomtató, nem tudja hova mit kell írni. Tényleg Mucsi Zoltán meg tudja csinálni a karaktert egy gegben.  Itt kiderül, hogy a szakmai alkalmasság papíron nem lett dátumpecsét… izzadtam kicsit, hogy Újpestről ne kelljen ezért elmennem a Nagyvárad térre.  De a főnök meg a számla segített.  Huhhh.  Papírt nem adnak a kezembe, biztos elveszteném, digitálisan elküldik! Hoppá, mégis 21. század.

De példát mutattam, mert most olvasom, hogy most már jönnek utánam a parlamenti képviselők is: 

https://444.hu/2021/03/05/szel-es-hadhazy-ledolgozzak-a-dudalos-tuntetesekert-kapott-penzbirsagukat

Jövő péntekig kell bejelentkeznem a zuglói önkormányzat közmunka központjába. Jönnek a vizsgáim,izgulok, hog majd rugalmasan kezelik a kezdést.  Persze nem kellett csalódnom: csalódnom kellett.

Kanossa 5 – Önkormányzat közmunka központ

Egyik nap bemegyek, szigorú nő fogad, közmunka? Holnap jöjjön reggel 8-ra ide.  Nem kapok levegőt, majd még extra lebasz, hogy kérdezgetem hogy mégis mit hozzak, milyen ruhában, milyen munka stb..

Gyógyulás azaz az érdemi munka leírása hamarosan a következő részben.

De a Club Singersek is átvették.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*