Camaguey, Kuba

Kuba 6 – Sancti Spíritus, Trinidad

Az 5. rész kalandjai után irány az arany háromszögbe.

  • Sancti Spíritus  dec. 11.

Ma Sancti Spíritusba megyek, kb. 200 km-t, nagyjából az ország közepére. Sorszámosztás volt a buszpályaudvaron. Láttam, hogy reménytelen jegyet szerezni, eindultam kifele a városból. Egy falujáró buszt stoppoltam, de az se vitt messzire. Majd egy teherautó vett fel, onnan pedig egy „menetrend szerinti lovas kocsival” galoppoltam be a városba. Igen, ez a tömegközlekedés. Szenzációs.

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

Kellemes kis hely, frissen felújított épületekkel, nevezetességgel, régi híddal.  Órákat lehet sétálgatni, gyönyörködni az ízléses templomokban, gyarmati épületekben, központi plázában. Igazi Kuba feeling megint. S este kezdődik az élet.

 A klubokban a fiatalok gyakorolták a salsa táncot, ez adja meg az élet értelmét nekik. Meg ugye a csajozási lehetőséget.

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

Este pedig kilovaskocsiztam a városból, majd megpróbáltam újra stoppolni nyugat felé. Kb. száz kilométerre jutottam, a Trinidad előtti faluig, és mivel nem esett az eső éjjel, ezért a közeli mezőn aludtam.

dec. 12.

Hajnalban arra poroszkált egy paraszt bácsi a lovával, és amikor meglátott, megrökönyödött, majd hahotában tört ki. Neki olyan csoda egy fehér embert látni a pusztában egy hálózsákban aludni, mintha mi látnánk Habsburg Ottót a Nyugati aluljárójában egy papundeklin. Meghívott házába egy kávéra.

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

Innen bejutni Trinidadba nem is volt olyan egyszerű, mert az összes teherautó zsúfolásig telve emberekkel, buszokra semmi esély, hogy fölférjek, a helyi vonat is kicsi és azon is kívülről csimpaszkodnak az emberek. Na, sebaj, kivárom, amíg lemegy a csúcs, s eljutok valahogy odáig is.

Végül stoppal vergődtem el a városkáig, mely az egyik ékszerdoboza Kubának

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

Trinidad

Trinidad egy nagyon kellemes hely, a belvárosi rész van kockakővel kiépítve, ami külön sármot ad a helynek. Havanna relatív közelségének köszönhetően (335 km)  ez is turistahely, kirakodóvásárral, sok étteremmel és kulturális programmal benne.

Innen tíz kilométerre Casilda mellett van Playa Ancon, egy nagyon híres tengerpart, hát megpróbáltam kijutni oda, de természetesen helyi közlekedési eszközzel ez lehetetlen. Maradt a stop.

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

 Fehér homokos tengerpart, pár szállodával, a víz az szép kék, de mellette már mocsaras mangroveszerű lápterületek terülnek el. Pár külföldi „all inclusive”-on, meg búvárkodnak is errefele. Amúgy szép volt, de én hegyi ember vagyok, itt max. úsztam egyet és irány vissza a koloniális múltba, ami gyönyörködtet.

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

Trinidadban még sétálgattam délután, aztán egy esti busszal próbáltam elmenni, de a buszpályaudvaron nem tudtam jegyet szerezni, így amikor egy busz jött ki a pályaudvarról a jó irányba, akkor megállítottam, és így normális árért tudtam elmenni egy darabig.

 Aztán apránként stoppal, lovas kocsival, teherautóval kijutottam az autópályáig és annak a közelében aludtam.

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

dec. 13.  Havanna visszatérés

Másnap reggel, onnan kezdtem stoppolni Havannáig, már csak 340 km van hátra. Szerencsére flottul ment, egy teherautó vitt el.

Havanna szélén kitesz, itt már ismerem a járást, benavigáltam magam a városba.

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

Fölmentem az öböl túloldalán található Casablanca negyedbe, ahol a dombtetőn szép kilátás nyílik a városra, illetve van egy Jézus szobor is. De azért, hogy egy köztéri szobrot megnézzek, azért is egy dollárt akartak elkérni, így marad a közelben levő vár, ahová szintén nem mentem be a drágasága miatt.

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

Viszont a mellette levő csecsebecse vásárban részt vettem. Szerdától vasárnapig van kirakodóvásár a tengerparti korzó közelében, sok festő kínálja a festményét, illetve természetesen turista dísztárgyakat lehet venni.

December 15-én, pénteken elbúcsúztam Havannától. Esett az eső, én tömegközlekedve próbáltam kijutni a repülőtérre, de pechemre a busz beázott, pont felettem a legjobban, így a csomagom is teljesen elázott.

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

A reptérig természetesen nem megy ki busz, így az utolsó 3 km-t lesétáltam, szerencsére volt elég időm kiérni. Viszont ekkor ért a meglepetés, hogy a maradék helyi pesomat nem váltják vissza, hiába váltottam hivatalos helyen, a helyi pénzt visszaváltani képtelenség. Rablás. Marad, hogy feketén megszabaduljak tőle.

Nagy nehezen sikerült találnom egy taxist a reptér parkolójában, de mire éppen elkezdtünk volna váltani, addigra már jött egy rendőr.

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

Szóval gáz az egész ország, ideje volt innen eljönni. Érdekes, szép, de azért számomra élhetetlen, részben a diktatúra jellege miatt, s ami ehhez kötődik, a szegénység és a félelem.

A repülőgépen kb. húszan voltunk, de hát nem is csodálom, hogy nem jönnek ide az emberek, hiszen jóval drágább, mint bármelyik környező Közép-amerikai ország. Csak azokat sajnálom, akik itt ragadnak, és a havi 30 dollárjukból kell megélni olyan árak mellett, mint Európában.

Egyik bonyolult hazautam linkje.

Vissza Mexico-ba, folytassuk a kalandozást arra.

Kuba utazás, blog történetek Vándorboy

Voltam Kubában 11 évvel később is, az akkori változásokról majd egy másik blogbejegyzésemben fogok írni.

Itt látjátok utam teljes itinerjét. https://vandorboy.com/kuba-korutazas

Akkor már voltam nyugaton is Soroa – Vińales-völgy – Pinar del Río, Hemimgway szülőházában is, a Zapata Nemzeti Parkban,

https://goo.gl/maps/oMdsBNR1nx92

Majd Cienfuegos, Valle de los Ingenios, Caburni vízesés, Playa Ancon,  TrinidadSancti Spiritus, Camagüey,

https://goo.gl/maps/S21LUbZEtm22

Parque Nacional de Turquino, Bayamo, Sierra Maestra,  Bayamo – Santiago de Cuba

https://goo.gl/maps/6yLrAGAFQiq

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*