Lengyelország fotótúra

Lengyelország 2021. szeptember 2-5.  4 nap/3 éj

4 napos, fotós által vezetett, fotózással egybekötött kirándulás Lengyelország néhány csodaszép és különleges desztinációjához, ahol a fotóstól kérdezhetsz, segít neked és együtt szebb képeket fogsz tudni készíteni, akár telefonnal is!

Ugye te is mindig rengeteg képet készítesz mikor elutazol? Ugye előfordul, amikor visszanézed, te sem vagy minddel elégedett? Ugye csak olyankor jössz rá, hogy még vissza kell térned, és újabb képeket készíteni? De ugyanaz a hangulata már nem lesz még egyszer. Készítsd el elsőre jól!!

Ha velünk utazol, az utazás izgalmát összekötheted azzal, hogy egy profi fotós segít neked megtalálni a tökéletes beállítást egy-egy képhez. Egy fantasztikus kirándulás mellett hivatásos fotóstól kérdezhetsz, tanulhatsz olyan dolgokat, melyeket aztán „magaddal vihetsz” a jövőben is. Akkor is várunk, ha már profi vagy, és akkor is ha érdekel a fotózás, de csak a mobiltelefonod kamerája áll rendelkezésre!

  1. nap

Kora reggel indulunk Budapestről, kisbuszunk mérete a jelentkezők létszámától függ és marad hely a felszerelésnek is. Rövid egészségügyi pihenők után a déli órákban már a Magas-Tátra legmagasabban fekvő városába, Zakopaneba érünk. Lengyelország téli fővárosa ősszel is megannyi lehetőséget kínál.

Felvonóval megyünk fel az 1959 méter magas Kasprowy Wierch csúcsra, ahol páratlan kilátás tárul elénk.

Zakopane fontos szerepet játszott Lengyelország újkori kulturális történetében is, sok író, költő zeneszerző és festő élt és alkotott itt, de a XIX század végétől mindenki, aki egy kicsit is számított ide járt nyaralni, feltöltődni és mindig hagyott maga után valami emléket. Itt élt a híres lengyel zeneszerző Karol Szymanowski, akinek egykori háza most múzeumként látogatható (Willa Atma). Itt töltötte öregnnapjait Jan Kasprowicz, lengyel költő; háza és síremléke a Harenda városrészben látogatható. A híres lengyel kecskés képregény „Koziołek Matołek” megalkotója Kornel Makuszyński is itt élt, sírját az ótemetőben minden idelátógató lengyel gyerek felkeresi. Stanisław Igancy Witkiewicz és családja is itt alkotott, munkáságuknak köszönhetően létrejött a zakopanei építészeti stílus, amelyben a legtöbb ház épül ma is. E sílusnak szentelt múzeum a Willa Koliba. Végtelenségig lehetne sorolni a hírességek nevét, akik itt nyaraltak, de csak néhányat példaként Maria Skłodowska Curie, Lenin, stb.

Vacsora után foglaljuk el a szállásunkat!

  • 2 nap

Reggel indulunk Nedec várához, mely a történelmi Magyarország legészakibb vára volt 1918-ig.

Aztán pedig felejthetetlen útra indulunk a Dunajec folyón, mely 18 km hosszú, vízállástól függően 2-3 óra lesz. A tutajozás helyszíne, a Pieniny-hegység a Tátrától 40 km-re helyezkedik el, és a Központi-Kárpátok legkeletibb tagja. A hegység 10 km hosszú és 4 km széles, déli részén a Dunajec-folyó folyik keresztül. A folyó gyönyörű hasadékvölgyet képez, melynek meredek, sziklás és szaggatott hegyoldalai festői tájképi részletekben bővelkednek.

Szczawnicai kikötés után kisbusszal megyünk vissza a buszunkhoz.

Vacsora után visszatértünk a szállásunkra!

  • 3 nap

Harmadik nap a Wieliczkai-sóbányát látogatjuk meg, mely Lengyelország legrégebbi kősó bányája, érdekessége, hogy a középkortól megszakítás nélkül folyamatos volt a kitermelés. Legmélyebb pontja 327 méter, hossza pedig aknákkal együtt meghaladja a 300 kilométert. 1978. óta az UNESCO világörökség része. Itt egy kb. 2 órás túrán veszünk részt, a barlangban 17-18 fok van, érdemes rétegesen öltözködni!

Tovább indulunk Krakkó városába mely 1795-ig Lengyelország fővárosa volt. Közösen megnézzük a Főteret, az Óvárost és a Wavel királyi székhelyet. Majd szabadprogram és vacsora után felkeressük új szállásunkat.

  • 4 nap

Gyors reggeli után Auschwitz-Birkenau táborba utazunk. Itt egy olyan látogatásban lesz részünk, amit az életben egyszer mindenkinek át kell élnie, hogy ez a szörnyűség ne fordulhasson elő újra. A Német Birodalom legnagyobb megsemmisítő táboraként működött, a legújabb becslések szerint 1,1-1,6 millió ember lelte itt a halálát. A bejárati kapu felett olvasható a „Munka szabaddá tesz” felirat, mely alatt minden fogolynak át kellett haladni. Akkor még nem tudták, hogy itt tulajdonképpen mi vár rájuk… Látni fogjuk a 11-es blokkot a „börtön a börtönben”-t, ahol a számos szabály megsértőit büntették. Néhány fogolynak napokat kellett eltöltenie olyan szűk cellában, ahol még leülni sem tudott….

A késő délutáni órákban indulunk vissza Budapestre.

Elhelyezés 2 ágyas szobákban!

A túra végére mindenkinek lesznek szebb képei, mint az itt látható illusztrációk.

A belépőjegyek ára (a részvételi díj nem tartalmazza):

– Zakopane felvonó: 89 PLN (return jegy)

– Nedec vára 19 PLN

– Wieliczkai Sóbánya 100 PLN

– Tutajozás: 66 PLN + 12 PLN a kisbusz ami visszavisz

– Étkezés mindig egyénileg, a szállásárak nem tartalmazzák ! 

Amit mindenképp hozz magaddal:

  • fotós felszerelés
  • melegebb ruha, mert a barlangban hideg lesz

A részvételi díj tartalmazza az utazás, a szállás, túravezetés, a fotós korlátlan asszisztenciáját, utólagos képértékelést.

A fotóssal többek közt a következő technikákkal ismerkedhetsz meg (felszerelés nem biztosított, a technikai hátteret egyénileg szükséges biztosítani):

  • Hosszú záridős képek készitése ND szűrővel, illetve gyenge fénynél anélkül
  • A cirkuláris polárszűrő használata
  • Komponálási irányelvek

Amennyiben kérdésetek van, keressetek minket bizalomma!

Az úttal kapcsolatban: Emődi Adrienn fotosturak@gmail.com

Fotózással kapcsolaban: Dengyel Balázs dengyelbalazs@gmail.com 

WWW.IMAZSFOTOZAS.HU

További fotótúráinkat itt találsz.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*