Minőségi élelmiszerek

Azon gondolkodtam ma reggel, hogy mennyi rossz minőségű táplálék vesz körbe minket.
Jellemzői, hogy nincs benne anyag, lásd vanília ízű, 10% gyümölcsöt tartalmazó gyümölcs ital stb. Trükközések a szavakkal.
S részese voltam az elmúlt 30 évben, hogyan fordult az értékrend. Mert manapság azt kell kiabálni a reklámokban, hrdetésekben, hogy bio, organikus, természetes anyagokat tartalmaz stb., holott ennek kellene lenni az alapnak! Ez lenne a természetes, szó szerint.
magány,
magány,

Ehhez képes az élelmiszerek  (nevében is benne, hogy szer, szerű, )  a „normális”nak elfogadott. A búzát alig tartalmazó kenyér, meg az 1.5%-ös tej és nem a 3,6%, kakaóporok is 7% stb. amire már szocializálódott a populáció nagy része. Persze ez egy nagyobb problémát takargat el, nevezetesen a túlnépesedést, hiszen ha mindenki valódi ételeket enne, akkor 5x, 10x annyi élelmet kellene termelni, hisz nem töltelékanyagokat, színezékeket, ízfokozókat, és helyettesítőanyagokat kellene beletenni (kvázi mű-anyagokat), ami iparilag olcsón előállítható. Ennyi föld már nincs. 

Amazon amazoff, természet
Amazon amazoff, természet

Viszont a szocializáció révén igény is minimális a minőségre.  S itt sajnos nem csak a táplálkozásra gondolok, hanem a kultúra más elemeire is, értsd művészet, zene, szabadidős tevékenységek, s ezt extrapolálhatjuk, hogy már oktatás, egészségügy, környezetünk minősége sem számít, akár a környezettszennyezésre való fogékonyságra is gondolok, nem csak a kátyus utakra.   Mert ugye a politika ide is  bevonult, mert ha a nép nem háborodik fel ezeken, akkor ő miért is tenne erőfeszítéseket az emberek jobb életminőségéért?

Kishantost beszántják, természetvédelmi helyeket kiírtják, beépítik, erdőket kivágják. S mire ez legyűrűzik, vagy a nép felfogja, addigra ezek visszafordthatatlan folyamat, s akkor majd profilt váltanak, s majd szavakban igyekeznek majd ültetni fákat (+30év mire hatása lesz), tengerből kiszedni a szemetet (+100 év mire ér valamit), lényeg, hogy a profit a zsebükben van, ők és ivadékaik a következő 100 évre köszönik jól vannak.

Nem irigylem tőlük, de belátható, hogy ők is a szennyezett levegőt fogják szívni,  savas eső fog rájuk esni, és a deklasszált rétegek biztonságukat fogják veszélyeztetni.. lásd a Brazil c. klasszikus filmet.. de bármely utópiát. 

a választás öröme.. demokráciát másoknak is..
a választás öröme.. demokráciát másoknak is..

De meddig tarthat a manipuláció? A mai információ bummban, miért is nem érkezik le a néphez? Miért nyelik örömmel a nacionalista szózatokat és nem a valós világból táplálkoznak? Valós ételeket, mert ugye ez is csak egy szimptómája egy beteg társadalomnak.  Nagyon gyorsan kiderül ebből, hogy mennyire fenntarthatatlan világot próbálunk grundolni.  Mennyi is egy átlag fizetés (nyugdíj, közmunka, segély, bármi amiből élnek) Mo-on? Ok,  oligarhák nélkül. 150 ezer ft?  

természet
állatok
S arra lennék kíváncsi, hogy ha valaki egészségesen (vagy természetesen) szeretne táplálkozni, akkor mennyivel kell többet költenie élelmiszerre havi szinten?
Ha például valaki átlagkajákra 100ezret költ, mennyit költ(ene) bio, organic, természete anyagot tartalmazó élelmiszerekre havonta?
Szerinted?

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*