Etosha N. park, Namíbia

Afrika overland: Namíbia körutazás programja, Botswana, Viktória vízesés

Windhoek
Windhoek

Namíbia, Botswana, Viktória vízesés körutazás programja

Indulás minden évben ősszel (szept vége- nov) terveztem az utat, amikor az összes klimazóna a legoptimálisabb + állatok láthatósága.

A 24 napos útra jelentkezni, érdeklődni, infót kérni itt lehet az utazásra.

A teljes hosszabb verzió esetén itt az elő-program Cape Town indulással, és akkor 7 nappal hosszabb a program. Mindösszesen 14 nap szabadságból, végig saját járművet bérlünk, nemezti parkokban sátrazunk de 16 alkalommal szállásokon is leszünk s csak 7 nap sátras.

Akik csak a rövid verzióra jönnek, annak kis önálló cselekvés szükséges, hogy tudjon csatlakozni hozzánk a sivatagban. Pld bérelnek 3 napra autót és utána a mi kisbuszunkban folytatják, vagy ha az tele, akkor ők lesznek a 2. autó. De ezt átbeszéljük.

A program

7. nap   (1. nap)                                indulás Bp- ről 

Hosszú repülő útnak  nézünk elébe, éjszaka a repülőn.

Sesriem kanyon
Sesriem kanyon

 8. nap (2. nap) Érkezés Namíbiába, Windhoek városnézés

Namíbia fővárosa ad egy kis lehetőséget, hogy az urbánus oldalát is megismerhessük Afrikának. Rendezett tiszta város, német múltja letagadhatatlan, vegyítve egy kis szocialista nosztalgiával, pl. láthatjuk a Fidel Castro, vagy R. Mugabe utcát, amelyet még élő diktátorokról neveztek el. Láthatunk múzeumokat, kézműves vásárt, német hangulatú templomokat.

Itt pénzt váltunk, s bevásárolhatunk még kiegészítő élelmiszereket, gyümölcsöket, amihez útközben nehezebben jutunk hozzá, mert innentől kezdve keveset leszünk urbán környezetben, hiszen ezt a hatalmas országot alig 2 millióan lakják. Délután pedig egy utazási iroda segítségével transzfer  Sesriem kanyon felé, ahol csatlakozol a hosszú útra jövő társasággal.

9. nap   Sossusvlei dűnéi, Solitaire, Naukluft hegység, Swakopmund

Sossusvlei, Namíbia
Sossusvlei, Namíbia

Napkeltével utunk a világ legrégebbi sivatagába vezet, ahol a Sossusvlei dűnéire mászhatunk fel, ami a maga 300 méteres magasságával (dűne 45) a világ legmagasabb ilyen jellegű homok képződménye. 

Megmásszuk, míg nincsen meleg. Majd reggeli piknik ott. Kicsit távolabb 20 km. találjuk a Dead Vlei vagy a Hidden Vlei szemgyönyörködtető völgyét, (van 10 dollárért helyi járgány /fő, vagy 5 km gyalog) ahol barangolhatunk egy kicsit kietlen kiszáradt sós felszínű  tájakon, de ha egy kis időt adunk a tájnak megfigyelhetjük, hogy ilyen kietlen körülmények között is milyen gazdag az élővilág. 

Namíbia, Solitaire
Namíbia, Solitaire

Amikor végzünk úgy du. 1h fele, irány 83 km-re levő Solitaire, ahol  megállunk, pár ház a sivatagban, s egy benzinkút, jópofa járgányokkal és egy német pékséggel, kaja, pia. Innen még, 270 km 4-5h út. Innen a Naukluft hegység felé megyünk, mely gyakorlatilag egy magashegyi plató geológiai szépséggel és jelentőséggel.

Sossusvlei dűnéi
Sossusvlei dűnéi

Keresztülmegyünk ezen a holdbéli tájat idéző területen, meg megállunk, hogy megcsodáljuk ezt a fantasztikus környezetet.  Átmegyünk a baktérítőn, kötelező fotószünet, majd kb 2 h múlva különleges, Quiver  fák élőhelyéhez jutunk.

Nem messze van még egy kanyon, törzsi határfolyó, szép kilátó pontok.  Átporozunk a kősivatagos tájon, majd hegyes utakon, végül késő este megérkezünk Swakopmundba. Végig jó földút, kb. 80 km/ h sebesség tartható. 

10. nap Swakopmund

Dead Vlei
Dead Vlei

Ma pihenő  nap. Bevásárlás. A német gyarmatosítás pazar példája a város: pálmafákkal díszített tengerparti városka, rendezett utcákkal, németes hangulatú koloniális házakkal, ezen a csöppnyi oázisszerű területen a tenger és a sivatag közé beékelődve. Swakopmundban megebédelünk, finom kaják. Délután  elmehetünk egy külvárosi fekete negyedbe, sétálhatunk hogy felvegyük a hely hangulatát, vagy a helyiek a mienket… Délután szabad program keretében ki-ki választhat magának, hogy pihen a tengerparton, üzletel a meztelen himba törzsbeliekkel kulcstartót dollárra.. vagy ellátogat galériákba, múzeumokba, 

Walvis Bay
Walvis Bay

kávézókba, vagy a sörfőző üzembe. Szállásunk Swakopmundban lesz. Végre mosakodunk, ágyban alszunk… jó lesz.. klassz éttermek, jó kaják.. nyam-nyam…

Alvás Swakopmundban szálláson

11. nap Walvis Bay, Swakopmund

Hajnalban Walvis Bay-be látogatunk, tengerpart, madarak, ahol az ornitológus vénával megáldott emberek találják meg időtöltésüket a rengeteg madár láttán. A tenger menti lagúnákban flamingókat és pelikánokat figyelhetünk meg sok más egyéb fajta mellett. Ez a sivatagi terület

Quiver fák Namíbiából
Quiver fák Namíbiából

nevezetes a rendszeres reggeli ködjéről, mely létfontosságú volt a sivatagi növények túlélése szempontjából is. Ebben a gazdag természeti környezetben kis szerencsével gekkóval, kaméleonnal, gyíkokkal is találkozhatunk. 

De ezután hódolhatunk az extrém sportoknak is: homoksiklás (sand board), ejtőernyőzés, jeep túra vagy  quad-motorozás a sivatagba, illetve hajókirándulás keretében delfineket is lehet látni, horgászni, de a különleges élményre vágyók magánrepülővel is tehetnek sétarepülést a sivatag felett. Hogy mennyibe kerül? Sokba.

Szállásunk ismét Swakopmundban egy kényelmes szálláson. 

12. nap Cape Cross fóka kolóniák, Csontváz part, Palmweg

Ma hosszú napunk lesz. Korán reggel elindulunk a Skeleton coast-n felfele.

Cape Cross
Cape Cross

Útközben hajóroncs is lesz Henties bay környékén, ahol majd még utoljára megtankolunk, hogy kitartson a benzin a köv 400 km-re. Első állomásunk a Cape Cross településnél lesz, ahol a németek először partot értek Namibiában. Ennek emléke csupán egy kereszt a semmi közepén.

Fóka kolóniák
Fóka kolónia

Ez a hely viszont nekünk a foka kolóniáiról híres és érdekes, ahol még ma is eléri a 80 ezres egyed számot a fókák létszáma. Kicsit beleélhetjük magunkat, milyen gazdag is lehetett az ember által érintetlen természeti környezet. Sok információs tábla is segít megismerni viselkedésüket. Általában november körül hozzák 

világra ezeknek a 180 kilósra is megnövő állatok a cuki kicsinyeiket, s ha szerencsénk van, láthatjuk a picinyeket is pár méter távolságból. Egy kicsit

swakopmund
swakopmund

büdösek, de örök élmény a sok száz fóka interakciója, ígérem, élvezzük ezt az élő mozit. Beugró kb. 8 dollár.

A park bejáratnál megkapjuk az engedélyeket, s írány a Csontváz part. 8-15-ig nyitva. 15 dollár a beugró. Innen még 200 km-t fogunk autózni a tengerparton, ahol jó murva utak vannak. Útközben láthatjuk jobbra 50 km-re a Brandberg és Spitzkoppe gránit csúcsait, Namíbia legmagasabb hegyeit, ahogy 2573 és 1728 méteres csúcsaival kiemelkednek a lankás tájból.

Ez a  nap elég lesz a szeles csontváz partra, mert pár kivetődött hajóroncson, elhagyatott ipari kitermelő létesítmény csontvázán kívül csak az elhagyatott táj ami különössé teszi ezt a vidéket. Uniab ’folyó’ delta érdekes még egy sétára, ahol madarakat is láthatunk.    (De ha máris rákaptatok a fürdésre.. ott a tenger.. Igaz, hogy skandinávoknak való, olyan hideg.. de kérem,

Sziklarajzok Namíbiában
Sziklarajzok Namíbiában

hol itt a magyar virtus? .. mutassuk meg nekik… de kinek is?? Itt az ég világon senki nincs rajtunk kívül… nem csodálom, hogy ezek a hajóroncsok is a bepánikolástól maradtak itt.. nem volt vizük…)  A Torra bay-nél búcsúzunk a parttól, és indulunk befelé a félsivatagos országba,  ahol útközben láthatunk velvícsia növényt, amelyek fél évezredet is élnek. Alvás Twyfelfontein környékén az egyik kempingben. ( De ha szálláson akartok lenni, akkor Palmweg fele érdemes kanyarodni, ott vásárolni is lehet. ) 

13. nap Damaraland, Twyfelfontein – bushman sziklarajzok, Burnt Mountain, Bazalt orgonák

Bazalt orgonák
Bazalt orgonák

Ha van igény rá, a desert rhino camp-től  Palmweg mellett, lehet egy fakultatív 4×4 túrára benevezni Doros kráter felé. Délutánra megérkezünk arra a területre ahol Afrika legtöbb sziklafestménye található. Némelyik bushman sziklarajz akár 5- 10 ezer éves is lehet. Beugrok kb. 6 dollár, de legalább édes bushman alkalmazott kísér körbe, és kicsit klikkelget a szájával miközben magyaráz nekünk.

Burnt mountains
Burnt mountains

Fantasztikus élmény ez is. A kedvünkért megmutatja itt is a Welwitcha-t, szép és különleges sivatagi növény. Erre még kóborolnak sivatagi elefántok is, amelyek a sivatagi környezethez alkalmazkodtak (pld letapossák a Welwitcha-t.. 🙂 ) reméljük megpillantunk utunk során párat. Múltkor láttunk távolról egy hordát, csak egy utasom veszett oda.. mert etetni próbálta őket… J   Ha belefér a mai napba tovább utazunk vissza az időben, mert a környező táj még tartogat érdekes geológiai formációkat. A vulkáni múltat tanúsító fekete Burnt Mountain (kiégett hegy) és

Fosszilis erdő
Fosszilis erdő

mellette a bazalt Organ Pipes (Orgona sípok, bazalt orgonák) nevezetű szikla alakzatok (kb. 10 km út), illetve érdekes víznyelő formációk. Twyfelfontein közelében szállunk meg egy kempingben, s a napnyugtakor vörösbe öltözött sziklák látványa méltó lezárása lesz a mai napnak.  Közelben van egy falu, ott népi haccacárét rittyentenek nekünk, ha akarjuk. Persze Afrikában mindennek ára van, de kb 60 dollárból meguszható. Vagy csak iszunk a helyiekkel a helyi üvegtigrisben…   Csillagok, hold, csend.

Camping

Namíbia, Himba törzs
Namíbia, Himba törzs

14. nap Damaraland, megkövesedett erdő, Himba törzs, Gepárd farm

Ma kb. 250 km-t megyünk.

Ma reggel Twyfelfonteintől 60km-re megnézünk egy 260 millió éves megkövesedett erdőt. Folytatjuk utunkat  Khorixas felé, amely piciny bányafalu, s ahol bevásárolhatunk, mielőtt elindulunk Himba törzsekhez.

Innen hosszabb utazás 240 km után jutunk Kaokoland felé, ahol Himba törzseket látogatunk meg Kamanjab környékén. Ez kb. 15 dollár. Láthatjuk, hogyan élnek túl ezek az évszázadok óta állattartással foglalkozó félnomád törzsek, hogyan készítik eszközeiket, mindennapi élelmüket, s hogyan nem adoptálódtak a globalizáció kétes értékű vívmányihoz. Tolmácsunk segítségével pedig kérdezhetnek tőlük életükről, múltjukról, megtudhatjuk, hogy mosakodás helyett kifüstölik nemiszervüket a lányok, s hogy

Gepárd simogatás, cicák testközelből
Gepárd simogatás

míg távol van a férj a kocsmában, mivel foglalkoznak a vajköpülésen kívül. Lehet tőlük venni szép ajándékokat is.

Innen kb. 40 perc még a gepárd farm központ, ahol délután 4 körül van etetés, amikor kivisznek minket a farmra és frissen vágott kecskére ugranak a nagymacskák. Impozáns.

Szállásunk gepárd farmon, kempingben lesz.

15. nap Etosha Nemzeti Park

Ma reggel még van lehetőség extra pénzért

Etosha Park itatói körül
Etosha Park itatói körül

simogatni  a gepárdokat. Aztán délelőtt indulás tovább.  (Ha nagyon akarjátok, kis 40 km kitérővel  egy  Crocodile Ranch-ra is el lehet látogatni, Otjiwarongo-ban. 

Innen az Etosha Nemzeti park kb.  200 km. Pár óra után délután a legnagyobb hőségben elérjük az Etosha Nemzeti Parkot, mely Afrika egyik jelentős érintetlenül maradt ökológiai rendszere, mely egy 20 ezer négyzetkilométeres paradicsom az állatoknak illetve a szafarin résztvevőknek.

Zebrák népesítik be a szavannát
Zebrák népesítik be a szavannát

114 emlős, 340 madárfaj, 16 hüllő, számtalan hal és rovarközösségnek ad otthont ez a szép és rendezett park. Mi délről közelítjük meg, rengeteg állatot látunk majd testközelből a természetes lakhelyükön. Elefántok, zsiráfok, bivalyok, hegyi zebrák, gazellák, illetve egyéb kisebb növényevőket biztosan látunk, illetve rinocéroszt is megpillantunk szafarink során.

Szállásunk a parkban, Alvás kempingben, Okaukuejo camp

Okavango delta, Mokoro safari
Okavango delta, Mokoro safari

16. nap                   Etosha Nemzeti Park

Innentől kezdve csak Szafarizunk! Reggel –délben – este.  S próbálunk minél több állatot megpillantani, hiszen a hajnali és a napnyugta körüli időpontok a legalkalmasabbak arra, hogy a vadon élő állatokat aktív állapotban találjuk, s kis szerencsével ilyenkor láthatjuk, ahogy a gepárd, leopárd vagy oroszlán elkapja áldozatát. A vízgyűjtők körül pedig láthatjuk hogyan éli mindennapjait együtt ennyi állatfaj, s így mindenki kedvére kaphatja lencsevégre kedvenc állatait. Itt is lesz meglepetés: az éjszakai vadles az itatónál.

A vizi vadvilág felbukkan
A vizi vadvilág felbukkan

Fantasztikus érzés látni a csendben vonuló állatokat.

Halali camp

17. nap Etosha Nemzeti Park,

Na legyen ma döglés, héderelés, meg a big 5 ismételt megtekintése…  De hogy még este se hagyjanak aludni az állatok!  Ezért kiülünk egy sör társaságában az éjszakai itatóhoz, s Natgeo szerűen jönnek turnusokban a fellépők, s adnak helyet a híresebbeknek… álom..

Termesz várak
Termesz várak

Namutoni camp

18. nap Etosha Nemzeti Park, Windhoek, (jeep esetén – Etosha – Tsumkwe)

Ha a jeepes verziot válasszuk, és senki nem csatlakozik le a fővárosban akkor mehetünk a Kalahárin át, bushmanok földjén keresztül.

Ha kisbuszal megyünk akkor a főváros a célunk.

Chobe madárvilága is változatos
Chobe madárvilága is változatos

Hajnalban megint kis vadles, majd  egy laza 600 km-t dobunk a kocsiba..    Elindulunk a keleti kijárathoz. Ha nagy a kíváncsiság, megállunk a világ egyik legnagyobb meteoritjánál.. Hobe meteorit. Ott van egy kis múzeum. Aztán puszta, puszta, puszta..Dzsingisz kán.. néha elütünk egy stoppost, hogy történjen már valami…!!! ja bushman volt.. kiszállunk megtekintjük, lefotózzuk, aztán a forróság elöl visszamenekülünk jeepünkbe.. s a záporozó nyílvesszők elől gázfröccsöt adunk, s menekülünk Windhoek felé.

Bivalycsordákat is megfigyelhetünk
Bivalycsordákat is megfigyelhetünk

Útközben ismét jellegzetes afrikai  tájakon haladunk keresztül, lesz időnk feldolgozni a sok-sok élményt amit eddig Namíbiában szereztünk…

Szállás Windhoekban egy hostelben

Repülőjárat függvényében itt le lehet csatlakozni a csoportról, aki a rövidebb verziót választja.

19. nap  

Windhoek – Maun   (jeep esetén – Tsumkwe – Maun)

A verzió:

páviánok mindenhol ott pózolnak
páviánok mindenhol ott pózolnak

Ma korán indulunk, mert 811 km  hosszú út vár ránk. Határátkelés, majd Ghanzi városkájában ebédelünk. Itt élnek bushmanok, akik a klikk nyelvet beszélik. Utazunk tovább, szerencsére jó minőségű utakon. Sivatagos szavannás táj váltogatja egymást, egy egy farm és kicsi falu ami színesíti a környezetet.  A végtelenség érzését élhetjük át a mai nap.  Este megérkezünk az Okavangó delta kapujához, Maunba. Rendezett kultur városka, ahonnan a vizi túrák indulnak, amin mi is részt veszünk holnap.

Szállás egy kempingben

Chobe nemzeti park, Botswana
Chobe nemzeti park, Botswana

(B verzió: Tsumkwe – Maun ha jeepes út. Jeepel át a Kalahárin, földutakon. Ma ismerkedünk a Kalahári lakóival, s a hatalmas, kietlen félsivatagos, világtól távol eső területtel. Ez ad otthont pár még életben maradt busmannak, errefele kb. 5 ezer.. meg néhány baobab fa útközben..

Aki látta az istenek fejükre estek c. filmet, annak gyorsan felötlenek az asszociációk a kicsi alacsony, vékony,

aranyszínű, klikk nyelvet használó shan népcsoporthoz tartozó emberek. Én találkoztam a filmben szereplő főhős feleségével és unokájával,

akik a hagyományok megőrzésén munkálkodtak. 

Láthatunk tradicionális piacot, hogyan készítik a strucctojásból a nyakláncaikat, s egyéb ékszereiket, melyek fontos részei voltak a barter alapon szerveződött közösségeiknek.

Elnézünk pár faluba, veszünk strucctojásból készült nyakláncokat és egyéb kézzel készített ékszert, mert nekik ez az egyetlen bevételük, s soha nem jár erre turista, mert annyira kiesik a főúttól. Nagyon aranyosak, igaz éjjel pedig berúgnak a helyi élesztő – cukor- víz+4 nap löttytől.

Okavango delta, Botswana
Okavango delta, Botswana

Megebédelünk, majd 190 km a homokos úton. Ez a legbizonytalanabb szakasza utunknak. Még szerencse, hogy földút, s nem végig homok, csak nyomokban. Majd utána délután laza 200 km-t dobunk a jeepünk km órájába,   (tsunkwe- Maun 400 km)

Alvás Maunban egy szálláson

20. nap  Maun – Okavango delta csónakázás

A 15 ezer négyzetkilométeren szétterülő Okavango delta régiója egy lagúnákkal , csatornákkal és szigetekkel teletűzdelt fantasztikus természetes

vízi paradicsoma az állatvilágnak, és az odalátogató kalandot kereső utazónak.  Itt töltünk el egy napot

ebben a mesebeli környezetben, ahol vízilovak, krokodilok és számtalan madárfaj megfigyelésével töltjük napunkat. Motorcsónakkal, majd fából vájt kenu segítségével fedezzük fel a számunkra még ismeretlen világot. Kis kirándulást is teszünk, s

láthatjuk az állatokat és élőhelyüket. Estére visszaérünk Maun-ba, ahol kicsit sörözünk.

21. nap 

Okavango, Botswana
Okavango, Botswana

Kasanae

Ma délelőtt még lehetőség van egy repülős vagy helikopteres körrepülésre (1 óra – 150-300 usd/ fő). Utána még van 600 km út a Chobe folyó fele. Nata-n keresztül megyünk főúton, mert itt is igaz, hogy a hosszabb rövidebb.

Ismét egy szavannás környezetben találjuk magunkat, a Caprivi sáv alsó szélén. A Chobe Nemzeti parkban  láthatunk majd bivalyokat,  elefántot, oroszlánt és gazdag madárvilágot.

Chobe nemzeti park, Botswana
Chobe nemzeti park, Botswana

22. nap Chobe Nemzeti Park, Hajókázás

Ma reggelre lezsírozunk egy jeepes szafarit, ez is megvan kb. 70-80 dollárból per fő. Hurrá, megint egy kupac zsiráf és egy felhőnyi elefánt… Ismét szafarizunk, ha már ott vannak, még fotózzuk is őket, mert aztán senki nem hiszi el otthon..:) Délben vissza a kempingbe, főzés, szieszta, ülve izzadás, néha meg a medencében merülés.

Chobe nemzeti park, Botswana
Chobe nemzeti park, Botswana

Kézműves piacon vásárolhatunk faragványokat és reciklikált anyagokból készített ötletes souvenireket.

Majd amikor a hőség enyhül, hajókázhatunk is a folyón, napnyugta túra.

A hajón más aspektusból láthatjuk az élővilágot, a vízből közelről. S mindez csak kb. 40 dolcsi. Kár lenne kihagyni. Este van néptánc, halleluja nélkül,

csörrennek a turista dollárok.. virul a nép.  Este pedig bedőlünk viharverte sátrunkba, és készülünk  Zambiára.

Alvás Kasanéban

23. nap Viktória Vízesés, Zimbabwe oldal

Chobétól búcsúzunk, pár kilométer a határ, ott hagyjuk kocsinkat. Kivárjuk a hajónkat a

Viktória vízesés, Zambia
Viktória vízesés, Zambia

4-es határon, majd belépünk Zambiába a vízum megvétele után. Taxival tesszük meg a maradék 40 km-t a szállásig. Lepakolunk, és irány a vízesés.

Livingstone-tól 9 km-re van a híres vízesés. Már 10 km távolságból látni a Zambézi folyóból felcsapódó párát, de megnézzük testközelből is a lenyűgöző nagyságú és erejű zuhatagot, amely két km hosszan 100 méteres mélységbe engedi a folyót. A visszacsapódó pára is zivatarként ér

minket a vízesés felett, így készüljünk esőkabáttal!

Viktória vízesés, Zambia
Viktória vízesés, Zambia

Kishatáron gyorsan lehet 1 napos vízumot kapni (20 usd), majd a nemzeti parkban (30 usd) lehet 2-3 órát sétálgatni ösvényeken, és a kilátópontokon gyönyörködni a szemben lezuhanó víztömegben. Amikor a vízállás magas a nagy ködtől, vízfüggönytől szinte semmi nem látszik, amikor alacsony, akkor szépen belátni a 2 km hosszú szakadékot, egy-egy zuhataggal. Napnyugtára még lehet hajós étkezős programra befizetni, vagy a város sok nemzetközi éttermében.

Szállás Livingstoneban

24. nap Viktória zuhatag, Zambia oldal

Mai napra lehet fakultatív programokon részt venni, pld. raftingolni a Zambézin, a bungee jumpingot választók – a folyót átívelő hídról leugorva élvezhetik a szabadesést, de lehetőség van kenuzásra, lovon vagy elefánton lovaglásra, esetleg sétarepülés vagy  hajókázás is lehet az időtöltés része, a bátrabbak meg ejtőernyővel ugranak a mélybe.

Délutánra lehet hagyni a Victoria vízesés

Zimbabwe
Zimbabwe

Zimbabwe oldalát.  20 usd a belépő, több túraösvény van, de mivel a park kicsi, kb 2-3h alatt minden bejárható. A kijáratnál nagy souvenír bazárban lehet alkudni kézműves termékekre.

Este búcsúbeszélgetés, összegezzük az út tanulságait, tapasztalatait.

Szállás Livingstoneban

25. nap.  hétfő  Zimbabwe – Victoria vízesés

Ma pihenés, és felkészülés a hosszú útra. Esetleg a városkában sétálás, képeslapok elküldése, maradék pénzektől megszabadulás, majd taxi-val ki a reptérre, és délután a menetrendszerű járattal repültök haza Bp.-re.

26. nap érkezés Bp-re

nemzeti park belépők árai

21 érv, hogy miért utazz velem.

Ha valóban érdekel, az út, akkor itt jelezzed szándékodat

Több képért kattints a képre itt alul:

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

  1. Vándorboy
    Ha lehet,már most szeretnék a 2o19-es évi turára jelentkezni.Kérem sziveskedjen rájékoztatni a programmrol és az árakrol.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*