Afrika overland: Cape Town – Namíbia első szakasz

Cape peninsula, Dél-Afrika
Cape peninsula, Dél-Afrika

Dél-Afrika overland – Namíbia 2022 nov 18 – dec 12. teljes program itt.

Utunkat úgy terveztem, hogy rugalmasan alkalmazkodjak a költség és idő tényezőhöz, lehetőleg minél átfogóbb képet kaphassunk Afrika déli régióiról, kulturális diverzitásáról, geográfia sokszínűségéről minél rövidebb idő alatt. Lesznek ki és beszállási pontok a rövidebb útra érdeklődőknek. 

21 érv, hogy miért utazz velem.

Ha valóban érdekel, az út, akkor itt jelezzed szándékodat

Természetesen érintünk különböző természeti szépségeket, megismerkedhessünk az élővilággal hogy eleget tegyünk a kalandkeresés és a rövid idő szabta követelményeknek is.

Cape Town belváros
Cape Town belváros

Térképen itt:  https://goo.gl/maps/0sh4O  

1.  nap indulás Bp- ről.  

Egész éjjel repülés, átszállással. Alvás a repülőn.

  1. nap Cape town városnézés, Signal hill 
Cape town area,Dél-Afrika
Cape town area,Dél-Afrika

 Délben érkezünk, felvesszük a kisbuszunkat, majd transzfer a reptérről a szállásunkra. Délután pénzt váltunk, felfedezzük a belvárost. A utunk a világ egyik legszebb elhelyezkedésű városaként számon tartott Cape Townban kezdődik, melyet a Táblás hegység és az óceán határol. Esetleg a Lions head kilátóponthoz is elautózhatunk napnyugtázni, ahonnan rálátunk a Green Pointra, a Signal hill előtt.

Utána rövid esti séta ebben az élő, kozmopolita városban. Gyarmati épületek, csomó étterem, majd kidőlünk a fáradtságtól az éjszakai repülés miatt.

Alvás egy privát szálláson.

Jóreménység foka,
Jóreménység foka,
  1. nap Cape town, Tábla hegy, Botanikus Kert,

Reggel a Table Mountain Nemzeti parkban kezdjük programunkat, felvonóval fel lehet menni az 180 méteres hegyre, ahonnan lenyűgöző látványban lehet részünk. Ha akartok gyalog is le lehet jönni..

Ma még a Botanikus kertbe is elautózunk, mert nagyon jó tematikájú és karbantartott kert.

Cape Town pingvin kolonia
Cape Town pingvin kolonia

Alvás egy privát szálláson.

4. nap  Jóreménység Foka Nemzeti park, pingvinek, Green point

 45 km-t autózunk, kanyargunk a Jóreménység Foka Nemzeti parkhoz, miközben látjuk alattunk az Óceánt.

A parkban felmegyünk a világítótoronyhoz 20 perc sétával, ahonnan szép kilátás a madárkolóniákra. Majd kisebb kirándulással lemehetünk az óceánhoz.. kb. 1-2h-t sétálgatunk le-föl.

Cape Town, Dél Afrika
Cape Town, Dél Afrika

Délben megállunk a egy bő órára, majd egy kisvárosban kipróbáljuk a kötelező fish and chips ebédet. Visszafele mehetünk a Chapman’s Peak Drive – fele, a Hout Bay-en keresztül, szép kilátás az óceánra, de egy másik perspektívából.

Délután visszaérünk  Cape Town városába, belvárosi koloniális épületekben , az egzotikus virágokkal tűzdelt parkokban sétálunk.  bevásárlás, majd este indulunk északra.

Alvás egy privát szálláson.

Cedeberg -Dél-Afrika
Cedeberg -Dél-Afrika

5. nap Cederberg Wilderness Area – Springbok

Reggel korán indulás északra. Pár óra autózás után megérkezünk és körül nézünk a  Cederberg parkban. Pár séta lehetőség a sziklarajzokhoz, kőformációkhoz. Különleges sziklák várnak ránk. Kb. 4-5 órát töltünk a parkban Majd délután indulunk tovább.

így néz ki a park:

Ha van időnk / erőtök, akkor bevesszük a programba a Nieuwoudtville vízesést is. Kis kitérő és látványos út meg egy kis séta.

Ha végeztünk késő délután, még elmegyünk a határ felé.

Cedeberg -Dél-Afrika
Cedeberg sziklái -Dél-Afrika

Alvás: Sprigbok falujánál, ahol kempingezünk.

6. nap Namíb határ, Fish River Canyon

Reggel elindulunk az Orange folyó felé, amely egyben a határ is. A formalitások után jutunk a Fish River Canyonig, mely 500 méter mély s 160 km hosszú, így a világ egyik leghosszabb kanyonját csodálhatjuk meg. 

Fish river canyon - Namíbia
Fish river canyon – Namíbia

Illetve lemehetünk a forró pokolba is kirándulni, a kanyon mélyébe.  Ez kb. 800 méter lefele, majd vissza. Lent kis fürdés, séta, majd irány felfele.  

Kb. 4-5h erős menetben, lent 1h nézelődés. Sok vizet kell vinni!! A többiek addig elmehetnek egy közeli lodge-ba, fürdőzhetnek addig.

Utána már kocsival megnézünk pár kilátópontot.  Elkészíthetjük életünk fotóját a Hells Corner folyókanyarulatnál, miközben kortyolgatjuk a magunkkal hozott Dél Afrikai borkülönlegességeket.

Késő délután elmegyünk Ais Ais-ba, ahol lesz lehetőségünk megmártózni a közeli hőforrásnál, mert ott van egy szálloda, úszkálhatunk a kinti

Fish river trekking - Namibia
Fish river trekking – Namibia

medencében is.

Este kemping.

7. nap Kolmanskop (szellemváros), Lüderitz

 Reggel indulunk s a maradék távot 450 km. levezetjük a sivatagos tájon a gyémántmezők szélén. Útközben vadlovakkal is találkozhatunk, amelyek még a világháború után maradtak itt.

Kolmanskop szellemfalu-nál is megállunk, ha még nyitva, ma nézzük meg.  Ha bezárt, akkor másnap délelőtt.

8. nap Kolmanskop (szellemváros), Lüderitz, Windhoek / SesriemEzután rövid tekergés Lüderitz gyarmati városkájába, németes templomok, házak, utcák. Sétálunk a tengerparti részen is, majd bevásárolunk.

A  közelben vannak világítótornyok, illetve szép tengerparti szakaszok, elautózunk oda.

Délelőtt megnézzük a szellemvárost.  Sétálunk a gyarmati maradványok között, elhagyatott házak, befújva homokkal. Kis múzeum is van, illetve vezetett turához érdemes csatlakozni, ahol elmondják a történetét a helynek, meg sztoriznak arról, hogyan próbálták kilopni az emberek a

Luderitz, Namíbia
Luderitz, Namíbia

gyémántot a termelési területekről.

Innen 480 km eljutni Sesriem-ig, ahol egy kis kanyon meg a dűnék is lesznek.  Itt már, meleg van, s csak rójuk a km-eket először aszfalton, majd a többi 300km-t jó földúton (80km/ h ok.)

Alapesetben  megérkezünk valamikor délután a nemzeti park bejáratához. Az 1978-ban alapított Naukluft parkon keresztül érjük el a Sesriem Kanyont s teszünk egy kisebb kirándulást, (Az kb. 1-2h.), ha még nem sötétedik. A kanyont az erózió alakította ki, amely csak 1 km hosszú, de néha 2 méter keskenységre szűkül le, benne természetes

Luderitz, Namíbia
Luderitz, Namíbia

vízmedencék találhatóak, melyek eső esetén eltárolják a vizet, így az állatok egész évben használhatják. Lehet felmászni sziklákra, vagy csak sétálni.

Innen kb. 10 km-re a park kempingjében alszunk majd, hogy hajnalban napfelkeltére tudjunk indulni a dűnékhez (a kintieknek a parkot később nyitják)

Alvás a Nemzeti park kempingjében. 

Aki később csatlakozna csoportunkhoz azok Windhoekba repülnek, és ott befizetnek egy 2 napos útra (250 usd), így ki tud oda jutni, és

Sossusvlei, Namíbia
Sossusvlei, Namíbia

velünk a Dűnéknél találkoznak a kempingben. Vagy bérelnek 3 napra kocsit, s Svakopmundban leadják.

9. nap  Sossusvlei dűnéi, Solitaire, Naukluft hegység, Swakopmund

 Napkeltével utunk a világ legrégebbi sivatagába vezet, ahol a Sossusvlei dűnéire mászhatunk fel, ami a maga 300 méteres magasságával (dűne 45) a világ legmagasabb ilyen jellegű homok képződménye.

Megmásszuk, míg nincsen meleg. Majd reggeli piknik ott. Kicsit távolabb 20 km. találjuk a

Dead Vlei
Dead Vlei

Dead Vlei vagy a Hidden Vlei szemgyönyörködtető völgyét, (van 10 dollárért helyi járgány /fő, vagy 5 km gyalog)

ahol barangolhatunk egy kicsit kietlen kiszáradt sós felszínű  tájakon, de ha egy kis időt adunk a tájnak megfigyelhetjük, hogy ilyen kietlen körülmények között is milyen gazdag az élővilág.

Amikor végzünk úgy du. 1h fele, irány 83 km-re levő Solitaire, ahol  megállunk, pár ház a sivatagban, s egy benzinkút, jópofa járgányokkal és egy német pékséggel, kaja, pia. Innen még,

Sossusvlei, Namíbia
Sossusvlei, Namíbia

270 km 4-5h út. 

Innen a Naukluft hegység felé megyünk, mely gyakorlatilag egy magashegyi plató geológiai szépséggel és jelentőséggel. Keresztülmegyünk ezen a holdbéli tájat idéző területen, meg megállunk, hogy megcsodáljuk ezt a fantasztikus környezetet.  Átmegyünk a baktérítőn, kötelező fotószünet, majd kb 2 h múlva különleges, Quiver  fák élőhelyéhez jutunk.

Nem messze van még egy kanyon, törzsi határfolyó, szép kilátó pontok.  Átporozunk a kősivatagos tájon, majd hegyes utakon, végül

Sossusvlei, Namíbia
Sossusvlei, Namíbia

késő este megérkezünk Swakopmundba. Végig jó földút, kb. 80 km/ h sebesség tartható.

A további ehhez kapcsolódi extra 17 nap Namíb program itt olvasható.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies