Afrika overland: Cape Town – Namíbia első szakasz

Cape peninsula, Dél-Afrika
Cape peninsula, Dél-Afrika

Dél-Afrika overland – Namíbia 2022 nov 18 – dec 12. teljes program itt.

Utunkat úgy terveztem, hogy rugalmasan alkalmazkodjak a költség és idő tényezőhöz, lehetőleg minél átfogóbb képet kaphassunk Afrika déli régióiról, kulturális diverzitásáról, geográfia sokszínűségéről minél rövidebb idő alatt. Lesznek ki és beszállási pontok a rövidebb útra érdeklődőknek. 

21 érv, hogy miért utazz velem.

Ha valóban érdekel, az út, akkor itt jelezzed szándékodat

Természetesen érintünk különböző természeti szépségeket, megismerkedhessünk az élővilággal hogy eleget tegyünk a kalandkeresés és a rövid idő szabta követelményeknek is.

Cape Town belváros
Cape Town belváros

Térképen itt:  https://goo.gl/maps/0sh4O  

1.  nap indulás Bp- ről.  

Egész éjjel repülés, átszállással. Alvás a repülőn.

  1. nap Cape town városnézés, Signal hill 
Cape town area,Dél-Afrika
Cape town area,Dél-Afrika

 Délben érkezünk, felvesszük a kisbuszunkat, majd transzfer a reptérről a szállásunkra. Délután pénzt váltunk, felfedezzük a belvárost. A utunk a világ egyik legszebb elhelyezkedésű városaként számon tartott Cape Townban kezdődik, melyet a Táblás hegység és az óceán határol. Esetleg a Lions head kilátóponthoz is elautózhatunk napnyugtázni, ahonnan rálátunk a Green Pointra, a Signal hill előtt.

Utána rövid esti séta ebben az élő, kozmopolita városban. Gyarmati épületek, csomó étterem, majd kidőlünk a fáradtságtól az éjszakai repülés miatt.

Alvás egy privát szálláson.

Jóreménység foka,
Jóreménység foka,
  1. nap Cape town, Tábla hegy, Botanikus Kert,

Reggel a Table Mountain Nemzeti parkban kezdjük programunkat, felvonóval (aerial cableway) fel lehet menni az 180 méteres hegyre, ahonnan lenyűgöző látványban lehet részünk. Ha akartok gyalog is le lehet jönni..

Ma még a Botanikus kertbe is elautózunk, mert nagyon jó tematikájú és karbantartott kert. Több mint 500 hektáron 7000 növényfaj között sétálhatunk, és egy 130 méteres lombkorona sétát is betehetünk a száz éves fák tetején.

Cape Town pingvin kolonia
Cape Town pingvin kolonia

Alvás egy privát szálláson.

4. nap  Jóreménység Foka Nemzeti park, pingvinek, Green point

 45 km-t autózunk, kanyargunk a Jóreménység Foka Nemzeti parkhoz, miközben látjuk alattunk az Óceánt.

A parkban felmegyünk a világítótoronyhoz 20 perc sétával, ahonnan szép kilátás a madárkolóniákra. Majd kisebb kirándulással lemehetünk az óceánhoz.. kb. 1-2h-t sétálgatunk le-föl.

Cape Town, Dél Afrika
Cape Town, Dél Afrika

Délben megállunk a egy bő órára, majd egy kisvárosban kipróbáljuk a kötelező fish and chips ebédet. Visszafele mehetünk a Chapman’s Peak Drive – fele, a Hout Bay-en keresztül, szép kilátás az óceánra, de egy másik perspektívából.

Délután visszaérünk  Cape Town városába, belvárosi koloniális épületekben , az egzotikus virágokkal tűzdelt parkokban sétálunk. Aki akar a Roben islandra mehet megnézni Mandela raboskodásának helyszínét.

Az Imizamo Yetho Township Walking Tour kicsit visszaadja a hely helyi arcát. A woodstock street art-ot is megnézhetjük, vagy az Afrikai Zeitz Kortárs művészeti múzeumba is nézelődhetünk. Van egy utcai piac, ahol relative olcsón tudunk szuveníreket venni, ami tudom így az t elején fura,de afrikai utunk során nem sok ilyenre lesz lehetőségünk. Majd délután indulunk északra.

Alvás egy privát szálláson.

Cedeberg -Dél-Afrika
Cedeberg -Dél-Afrika

5. nap Cederberg Wilderness Area – Springbok

Reggel korán indulás északra. Pár óra autózás után megérkezünk és körül nézünk a  Cederberg parkban. Pár séta lehetőség a sziklarajzokhoz, kőformációkhoz. Különleges sziklák várnak ránk. Kb. 4-5 órát töltünk a parkban Majd délután indulunk tovább.

így néz ki a park:

Ha van időnk / erőtök, akkor bevesszük a programba a Nieuwoudtville vízesést is. Kis kitérő és látványos út meg egy kis séta.

Ha végeztünk késő délután, még elmegyünk a határ felé.

Cedeberg -Dél-Afrika
Cedeberg sziklái -Dél-Afrika

Alvás: Sprigbok falujánál, ahol kempingezünk.

6. nap Namíb határ, Fish River Canyon

Reggel elindulunk az Orange folyó felé, amely egyben a határ is. A formalitások után jutunk a Fish River Canyonig, mely 500 méter mély s 160 km hosszú, így a világ egyik leghosszabb kanyonját csodálhatjuk meg. 

Fish river canyon - Namíbia
Fish river canyon – Namíbia

Illetve lemehetünk a forró pokolba is kirándulni, a kanyon mélyébe.  Ez kb. 800 méter lefele, majd vissza. Lent kis fürdés, séta, majd irány felfele.  

Kb. 4-5h erős menetben, lent 1h nézelődés. Sok vizet kell vinni!! A többiek addig elmehetnek egy közeli lodge-ba, fürdőzhetnek addig.

Utána már kocsival megnézünk pár kilátópontot.  Elkészíthetjük életünk fotóját a Hells Corner folyókanyarulatnál, miközben kortyolgatjuk a magunkkal hozott Dél Afrikai borkülönlegességeket.

Késő délután elmegyünk Ais Ais-ba, ahol lesz lehetőségünk megmártózni a közeli hőforrásnál, mert ott van egy szálloda, úszkálhatunk a kinti medencében is.

Fish river trekking - Namibia
Fish river trekking – Namibia

Este kemping.

7. nap Gyémánt mezők, Kolmanskop (szellemváros), Lüderitz

 Reggel indulunk s a maradék 450 km. távot levezetjük a sivatagos tájon a gyémántmezők szélén. Útközben vadlovakkal is találkozhatunk, amelyek még a németek a világháború után eresztettek szélnek itt.

Kolmanskop szellemfalu-nál is megállunk, ha még nyitva, ma nézzük meg.  Ha bezárt, akkor másnap délelőtt.

8. nap Kolmanskop (szellemváros), Lüderitz, Windhoek / Sesriem

Ezután rövid tekergés Lüderitz gyarmati városkájába, németes templomok, házak, utcák. Sétálunk a tengerparti részen is, majd bevásárolunk.

A  közelben vannak világítótornyok, illetve szép tengerparti szakaszok, elautózunk oda.

Délelőtt megnézzük a szellemvárost.  Sétálunk a gyarmati maradványok között, elhagyatott házak, befújva homokkal. Kis múzeum is van, illetve vezetett turához érdemes csatlakozni, ahol elmondják a történetét a helynek, meg sztoriznak arról, hogyan próbálták kilopni az emberek a

Luderitz, Namíbia
Luderitz, Namíbia

gyémántot a termelési területekről.

Innen 480 km eljutni Sesriem-ig, ahol egy kis kanyon meg a dűnék is lesznek.  Itt már, meleg van, s csak rójuk a km-eket először kiváló aszfalton, majd a többi 300km-t jó földúton (80km/ h ok.)

Alapesetben  megérkezünk valamikor délután a nemzeti park bejáratához. Az 1978-ban alapított Naukluft parkon keresztül érjük el a Sesriem Kanyont s teszünk egy kisebb kirándulást, (Az kb. 1-2h.), ha még nem sötétedik. A kanyont az erózió alakította ki, amely csak 1 km hosszú, de néha 2 méter keskenységre szűkül le, benne természetes

Luderitz, Namíbia
Luderitz, Namíbia

vízmedencék találhatóak, melyek eső esetén eltárolják a vizet, így az állatok egész évben használhatják. Lehet felmászni sziklákra, vagy csak sétálni.

Innen kb. 10 km-re a park kempingjében alszunk majd, hogy hajnalban napfelkeltére tudjunk indulni a dűnékhez (a kintieknek a parkot később nyitják)

Alvás a Nemzeti park kempingjében. 

Aki később csatlakozna csoportunkhoz azok Windhoekba repülnek, és ott bérelnek autót 3 napra, s így ki tudnak jutni a kempingünkig és velünk a Dűnéknél találkoznak a kempingben. Majd a kocsit Svakopmundban leadják.

Sossusvlei, Namíbia
Sossusvlei, Namíbia

9. nap  Sossusvlei dűnéi, Solitaire, Naukluft hegység, Swakopmund

 Napkeltével utunk a világ legrégebbi sivatagába vezet, ahol a Sossusvlei dűnéire mászhatunk fel, ami a maga 300 méteres magasságával (dűne 45) a világ legmagasabb ilyen jellegű homok képződménye.

Megmásszuk, míg nincsen meleg. Majd reggeli piknik ott. Kicsit távolabb 20 km. találjuk a Dead Vlei vagy a Hidden Vlei szemgyönyörködtető völgyét, (van 10 dollárért helyi járgány /fő, vagy 5 km gyalog).

Dead Vlei
Dead Vlei

Itt barangolhatunk 2 órát egy kietlen kiszáradt sós felszínű  tájakon, de ha egy kis időt adunk a tájnak megfigyelhetjük, hogy ilyen kietlen körülmények között is milyen gazdag az élővilág. itt nézhetjük meg, ahogy a bokor egy kis víz hatására rögtön megnyitja magjait és kiszórja.

Amikor végzünk úgy du. 1h fele, indulunk Swakopmund fele. Először irány a 83 km-re levő Solitaire, ahol  megállunk körülnézni. Csak pár ház a sivatagban, s egy benzinkút, jópofa járgányokkal és egy német pékséggel, kaja, pia. Innen még, 270 km 4-5h út a szállásig.

Sossusvlei, Namíbia
Sossusvlei, Namíbia

Innen a Naukluft hegység felé megyünk tovább, mely gyakorlatilag egy magashegyi plató geológiai szépséggel és jelentőséggel. Keresztülmegyünk ezen a holdbéli tájat idéző területen, meg megállunk, hogy megcsodáljuk ezt a fantasztikus környezetet. 

Átmegyünk a baktérítőn, kötelező fotószünet, majd kb 2 h múlva különleges, Quiver  fák élőhelyéhez jutunk.

Nem messze van még egy kanyon, törzsi határfolyó, szép kilátó pontok.  Átporozunk a kősivatagos tájon, majd hegyes utakon, végül

Sossusvlei, Namíbia
Sossusvlei, Namíbia

késő este megérkezünk Swakopmundba. Végig jó földút, kb. 80 km/ h sebesség tartható.

A további ehhez kapcsolódi extra 17 nap Namíb program itt olvasható.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook Like Button for Dummies