Pakisztán, Amritsar -Lahore

PAKISZTÁN Július 3. szerkesztés alatt

Határátlépés , Amritsar

A pakisztáni oldalon semmi felhajtás. Légkondis, európai kinézetű, gyors, laza. A custom-nál csak azt kérdezik, mi a szakmám, és van-e nálam alkohol. És 5 p. alatt mindennel végzek. Hűtött víz is van. Egy mecset fogad, az üres főúton krikettező gyerekek, no meg rengeteg Coca-Cola reklám visz át ugyanabba a realitásba. A buszon vasfallal elválasztva férfiak és nők. Képmutatás. De lássuk mi is jön ezután. Tekerés fel. Lovas szekerek. Műanyag pados busz, de izzadt lábunk nem ragad oda, mert ez már a hosszú nadrágok országa.

Júli 3. Amritsar A motor riksa 20 RS, busz 15 RS, izzasztó meleg már reggel is. Persze nem a határig megy, riksa 20-ért, de inkább egy motorost stoppolok, akinek 9 éves lányával beszélgetek angolul.

A határ= KÁOSZ. Kb. 1,5 milliárd emberre jut egy határátkelő, mely csak 10-16-ig van nyitva, mindenkinek a csomagját átvizsgálják, s erre van 2 emberük. Naná, megy a tolakodás és a hiszti. Szerencsére én pozitívan vagyok diszkriminálva, így 30 p alatt végzek, de a többiek? Persze még hét másik helyen is regisztrálnak, papírra, mert ugye számítógépről túl egyszerű lenne adatokat tárolni, behozni. Szóval csudavilág. Aztán átsétálok senkiföldén, át az amfiteátrumon, ahol a napi show zajlik.

Jul .3.

LAHORE Ez is egy végtelenített város, egyforma utak, házak autósorok. És megérkezem egy nagy KÁOSZ közepébe. Felhívom kontaktomat, de vidékre ment. Helyzet van. Se térképem, se infóm, és benne vagyok egy nagy zagyvalékban. Ráadásul itt urdu-ul írnak. Szerencsére hostom visszaír, megad egy címet, de mint kiderül, az a világ végén van, Johor tawa 90 perc busszal aztán onnan még a helyiek sem tudják megmutatni a címet, S így szépen lemaradtam a kavali zenéről. Az infóhiány így bosszulja meg önmagát és engem. Legalább egy fotót készítettem volna a térképről, mert a hostom sem tudja, hogy mi merre. Szóval lezuhanyoztam, aztán indulunk vissza a Darbar mecsethez, de 8 már késő, este 6-kor befejezték. Viszont iszonytató hangzavar, dudálás, szmog, tömeg, és meleg az utcán. Kvázi pokol. Indiából azért jöttem el, mert már klausztrofóbiát éreztem , aztán itt kapok még többet belőlük. Ja és közben még áramszünet is.

Sötétben hömpölygő tömeg, ráadásul a boltokban nincs térkép, az embereknek meg fogalmuk sincs, hol van a sufi révülés, szegény hostom kétségbe van esve, hogy nem is olyan egyszerű az utazónak, amikor még neki helyinek is kihívás bármiről tudomást szereznie. Hostomnak mennie kell dolgozni, 22 h-ra. A shaj mahal-ban van a sok pörgés, de a kisbuszokra nem férek fel. Hely nincs, nehezen alkudok egy riksára 70 RS. Vagy 3-4 km. (ja du elvittek egy Subway nevű gyors zabáldába , a srác ott volt könyvelő, Wifi , internet is van egy darabig, amíg el nem megy az áram )

Kíváncsi vagyok, hogy a Tv programok igazodnak-e az áramszüneti periódusokhoz, vagy leszarják a realitás világát, és a szappanopera film felét láthatják csak az emberek.

Az események este 11 h körül kezdődnek. Addig próbálok vmit enni, de az árát nehéz kicsikarni belőlük. Szerencsére a tömegben akadt angolul beszélő, meg is hívott híg lassira. Aztán benyomulunk a Gül-baba sírjához hasonló helyre, zsúfolásig tele. Én egy mester lábainál lelek helyet, aki fehér ruhájával és nagy vízipipájával parancsol tekintélyt.

Aztán megjelennek a dobosok és elkezdik a dobolást. 3-4 ember elkezdi a fejrázást, pogózást és pörgést. Röpülnek az izzadságcseppek. Bekiabálások, és kurjongatásokkal fokozzák a hangulatot. Közben elmegy megint az áram, ezzel is forrósítva a helyzetet. Az összes ventilátor leállt. Pár önkéntes fiatal kézilegyezővel jár körbe. Kb. 1 h-t tart az első rész, majd szünet, vágni lehet a füstöt, van, aki 10 cigit szív marokból egyszerre. Természetesen legtöbb ember felszívja a hasist egy pálcára, azon süti miellőtt becsavarná.

Egy kicsit helyidegennek érzem ezt, mármint hogy egy iszlám szent sírhelynél egy sufi doboláson csak pár ember próbál fizikailag tenni azért, hogy extázisba kerüljön, a legtöbben csak lazuló fiatalok. A standard kérdéseken túl még a péniszem méretére is rákérdeztek. Hát igen, isten révülése idején mi is foglalkoztatja az agyukat. Szünetben még verekedést is provokáltak páran, de ugye ahol drog, ott drogos is, erőszak is. Szóval ha kívülről nézem, az olyan, mint egy rock koncert, pár önfeledt fiatal, a többi csak lebzsel és szívja az energiát. De közösségi tér. A hely, ahol ideológia mellett (mentén) lehet szívni. A buli a kinti térben folytatódik, immáron modern dobszerkóval, látszik, hogy még csak próbálkoznak. Táncosok lábán csörgő, meg egy … kiegészítve a ritmusszekciót.

Utána szaxofonnal kiegészülve egy jazz este benyomását kelti, hol nyugisabb, hol tempósabb ritmusokba kezdve.

A sírkert mellett volt a mosque egy helyi szent ravatalával rózsasziromba borítva a koporsója, csókolva, leborulva tisztelve azt. Ez is iszlám. S sokan sapka nélkül vannak, s kész itt ez nem baj. Sokan alszanak a mecsetben, szóval én is arra készülök, mert már … vissza. ekkor egy sráccal kezdtem beszédbe, rendőr (közlekedési), és el is hív magához. Valami rokonát is

felülteti a motorra, így hárman motorozunk a városon keresztül. Még meghív vacsorázni, mielőtt hazaérünk. (kenyér, tojás, zöldséges rizs, ideérkezésem óta  a fast food mennyire betelepedik az életembe. Pedig Pakisztán elméletileg USA ellenes, de ehhez képest is összes ismerősom USA vállalatnál dolgoznak,fast food helyekre járnak,coca-colat isznak. Szóval fura, hogy ezt USA mozgatja, ez a gond, hátterét és életvitelét generálja, azt elfogadják, de magát a pol. nem.

A women bazár környékén aludtunk, ami először a piros lámpás negyedekre asszociáltatott, de ugye Pakisztánban vagyok, tehát az az eset kizárt. Itt nem a nőket árulják, hanem a nőknek… S ugye mi lehet a téma egy 26 éves iszlám fiúnak: a nők. Kvázi rituális beavatást tartok neki, hogy mi fán terem a nő. Igen, ebben az országban felnőnek emberek úgy, hogy nővel még nem beszéltek (idegen). Sőt, a rendőr jön ,ha idegen nő van a házban. Szóval egy erős motiváció  a házasodásra a sex. És mivel tömegek nem házasodnak 18 évesen, ezért tapintható az utcákon a feszültség. Az emberek sokkal durvábbak, agresszívebbek tömegben, mint Indiában. Valahogy ez egy boldogtalanabb ország. És az egész le van öntve az iszlám mázával. A rendszert kicsit álságosnak és mesterkéltnek érzem.

Juli 4. péntek 11 -ig alszunk, de persze amikor nincs áram, akkor önpácolásba megy át a dolog. Ezért úgy van áramszünet, hogy egy-egy órára megy el az áram, s 2-3 óráig van áram. Reggeli mangó shake, fénymások egy térképet, majd be a Mall st-re, hogy találjunk külföldit, akinek van útikönyve, mert ez a város gáz. Szintén a ’nincs központja’ típusú új-város, amik vannak történelmi emlékei, azok olyan szétszórva vannak, hogy nincs hova tenni a központot. Így lett egy üzleti negyed a központ. De gast houste-t találni is komplikált, embereknek fogalmuk sincsen, amit találok, arra nem volt kiírva. Szóval ez a hely, ahol egy útikönyv, térkép jól jön. Turistát találni nehéz, végül a könyvesboltban kérdezem a  gast house-t , internet 25 RS /h, a könyvet odaadja, fénymásolat is lehet, nem könnyű a sok kacatbolt között. Kedves szingapúri lánytól kapok infót Afganisztánról, barátja utazik most ott,  de drága hely, buszközlekedés nincs, vagy alig.

Du. hazavergődöm, még éppen otthon Yehanzaib, nagyon lelkes, játssza a nyugat barátot , kicsit Székely Zolira emlékeztet. Egyébként  tök jó fej, tud is a világról. Barátja Zaid, vele is jókat beszélgetek, természetesen itt is belefutunk vallási és nő kérdésekbe. Kíváncsi vagyok, hogy egy vallásos családban, ahol nincs tv és pornóirodalom, ott a fiatalok éjszakai magömléskor milyen álomképekkel jutnak orgazmusig? Vagy csak allah fénye? S semmi figuratív? Aztán arra is eljutunk, hogy a vallás inkább kimondva van, mintsem megélve. Imádkozni sem szoktak, nőket is ábrándoznak, de ugye persze a társadalom felülírja az indíttatásukat. Ha nőt fogadna, akkor rendőrt várhat. Feljelentenek a farizeusok?

Júli. 5. Szombat Reggel riksa 40 RS a főútig, ott nem állt meg a 19-es, így egy másik busszal a kereszteződésig, 8.30-kor indul az első busz Peshavarig 450 RS, míg Islamabad 400. Ki érti? Jeges kötéllel csomagolja a feldarabolt jeget. Vicces. A buszon itt is poz. diszkriminálják a nőket, nekik jut megint a legjobb ülés. Már kezdem igazságtalannak érezni. Légkondis busz, de nincs túlhűtve. A táj mg-i, aránylag zöld, s volt, hogy egy hegyes részen is átkeltünk.

Az autópálya 3 sávos, fizetős, s kb. 0 forgalom rajta. (5 kocsi/perc ) Tényleg nem értem, hogyan és hova szórnak el pénzeket.

 Két Bollywood filmbe is belekezdtünk, aztán soha nem tudtam meg, mi lett a vége. *Már a 2. film, ahol a love-jelent egy templomban zajlik.

Első egy levelező szerelem, de a testvér lesz a szerető, de mire rájön a pasi, addigra a szülők is áldásukat adták. A konfliktus adott: a szülői adott szó, azaz barátság, vagy az őszinte szerelem nyer? A helyzet azonban bonyolódott, hogy a testvér szerelmes lett a srácba, de elég későn, ráadásul nem is egymáshoz valók. Aztán persze jön egy másik srác, aki B-nem udvarolna, de az csak kitart „A” pasi mellett.

A második filmben egy maffiafőnök lányába lesz szerelmes a hős megmentő, egyébként futball-hős, de ugye más társadalmi háttér a szakadék közöttük , meg ugye a lányt már elígérték egy nem nem látott  ismerősnek. De itt is első látásra szerelem.

Szóval 7 h alatt értünk Peshawar-ba, ugyanolyan izzasztó hőség, így csak eszem , 40 RS,  afgáni kenyérrel a subjit,  mindenki köszönget és kezet akar fogni, beinvitálni, beszélgetni. Gyerekek árulnak wc- papírt és ez-azt, aztán mellettem kötnek ki ők is. Nagy teakultusz van itt is, nagy szamovárakban főzik és kis kannácskákban tálalják az előre édesített teát.

Husszein, a HC-s srác jön este 6 h –ra, mint mondja, van kisbusz este 7 h-kor. Addig beülünk teázni, s amikor kimegyünk, akkor az egyik ott dolgozó mondja,hogy vigyázzak ezzel a sráccal. kérdem

Kérdem

j.9

tőle miért. Mert Afganisztánból jött, pástu. Érdekes. Igaz, kb. 3 millió afgán menekült él itt, nyilván inflációt gerjesztve!, mert lakást cserélnek, esznek, stb. Itt dolgoznak, téglát és szőnyegeket csinálnak.

A busz – hát igen, először is 7 az a régi idő szerint értendő, azaz 8 h. A káoszelméletet követve még 2 h-t tart mire eldöntik, ki hova üljön, csomag lehet-e és mennyit kell érte fizetni. És közben megsülünk a melegben. De hát idejük van az embereknek, és nincs egy alternatíva.

Villámlások – soha életemben ilyet még nem éltem meg, hogy órákon keresztül folyamatosan villámlik, mint egy stroboszkóp. Kb. 2-3 mp-ként. És semmi dörgés hozzá. Viszont nagy zuhi az lett. Egész éjszaka megyünk, 2-3 óránként megállnak enni egy étteremnél. Vánszorgunk a hegyekben, hűl a levegő, ellenőrző pontok, hajnalban megállnak imádkozni, fel a kövekhez.

Fárasztó az út,       Toyota Hiace tömve, 19 ember, kicsi hely a lábnak, fejet sehova stb. A kocsiban kalash fickó gyerekeivel, tök édesek, egyikük sem nyüszít, pedig lenne okuk. S tökre Eu-i arcok.

júli 6. v. CHITRAL

egy városka a hegyekben, business központ, de vega kaja problémás itt is. Először az ismerősei (prince) vesznek fel, reggeli, mindenki segítőkész, és izgatott a polo fesztivál miatt. A rendőrségen regisztrálnak, ahol egy igen érdekes sráccal találkozom.

Pakisztán 8. hangfelvétel

júli 6. v. CHITRAL

A rendőrségen regisztrálok, ahol egy erdélyi sráccal találkozom, ők éppen a kalashokhoz mennek. De egyébként Magyarországon fognak élni. A szállás 100 rúpia, duplaszoba, wc bent és imaszőnyeg is, ami oda van tervezve. Jó mi? Net, utolsó életjel magamról, mielőtt indulok. Bevásárolok (40RS), mert a hegyekben megint éhezés lesz, a szokásos menüm, keksz, sok gyümölcs, mazsola, süti. Sült babot késztenek az egyik étteremben. Aztán alszom egy rövidet, du. séta, mecset, elmegyek a fegyverkészítőkhöz. Sok fegyveres rendőr az utcákon, érdekes sapkában vannak egyébként a chitraliak. Mindenki köszön, kérdezgetnek, honnan jöttem.

Az út menti teázóban nem székek, hanem kötött ágyak várják a vendégeket (karavánszeráj szerű). Gyakran látni antiterrorista egységeket Pakisztánban.

Az idő kapcsán látni, hogy nincs közmegegyezés alapvető dolgokban. A téli és az új (nyári) időszámítás, egyik helyen bevezették az újat, a másik országrészben maradt, nem foglalkoznak ezzel. Inkább megélik a zavart, amikor kilépnek a saját környezetükből vagy amikor valaki belép az övékébe.

Miért nem úgy vívnak háborúkat, ahogy a póló meccset vívják? Elmennek a határra, tudják mi a tét, és azért küzdenek. Avagy a háború előtt meg kell egyezniük, mit akarnak. Aztán felmérik, milyen veszteségek árán lehet nyerni, és ha nem éri meg, akkor az ellenfél megkaphatja, amit akar.

Júli 7. h

Chitralban reggel még bevásárolok, majd Hassan ismerősöm által szerzett jeepel mennénk, az 4 főre 7 ezer, így megmondom nekik, hogy érdeklődtem a helyi piacon és 500-ért is felvisznek, szóval ez nem jött be nekik. Így végül Fabiannal, egy svájci sráccal verődtem össze és megyünk Shandur pass fele  nem tömött jeep-en, saját ülésen, de még így is fárasztó a 3 napos utazás. Lehet, öregszem? Útközben megállunk enni, megint ágyak vannak az árnyasban , ez ilyen keleti érzés (hasonló Afganisztánhoz). Kopár hegyeken, zöld völgyek felett haladunk, kb. 100 km után földútra váltunk. Ellenőrző pontok, de legalább nem veszik komolyan, bármit be lehet írni ezekbe a naplókba – nem úgy mint Indiában, ahol rigorózusan összehasonlítják az útlevéllel. (Ez arról szól, ha útközben eltűnünk, akkor tudják, hol regisztráltunk utoljára.)

Teherautóval jönnek fegyveresek, mert ugye nem bíznak még itt a biztonságban, de állítólag v.mi helyi fejes is jön majd. Közben felveszünk még másokat és a csomagtartóra is kerül ember. Amint megyünk feljebb, a nap lejjebb, már egész hidegben érünk a 3700 m magas hágóhoz, ahol a hegy két oldalán lévő völgyek falvai fognak megütközni. Pont félúton.

Találkozom egy kalash sráccal, azt mondja, volt magyar barátnője. (Amikor a Buddhista Főiskolára jártam, egyik osztálytársnőm részt vett a kalashok nyelvi visszatanításában. Elmentek Ausztráliába egy még a gyarmati időkben ott térítő paphoz, aki ismerte a nyelvüket. Az UNESCO segítségével nyomtattak könyveket és ezeket vitték el a muszlim környezetben élő keresztény, (kék szemű) csoportnak, akik áll. Nagy Sándor utódai. Rengeteg előadást is tartottak Európában a kalash kultúráról.)

A Shandur fesztiválon nagy tömeg, olyan 5-10 ezer ember szokott részt venni, sátrak a hegyoldalon, a másik szélén a hadsereg vert sátrat.   Két éve, amikor itt volt az elnök is, állítólag több katona volt mint néző. De Pakisztánban érthetőek is az ilyen biztonsági intézkedések, mert majdnem mindenkinek van fegyvere. Szóval rengeteg árus, kifőzde települt ki. Ezeken kell átvergődni a területig, ahol a két pólócsapat összecsap majd. Sok szerencsejátékot lehet látni, pörgetőset, cigikre karikákat lehet dobni és meg lehet nyerni, stb. A szerencsejáték kapcsán jut eszembe, hogy ilyenkor hol van az iszlám. Ez már be lett gépelve.

Mi is sátrat verünk, naplementekor mindenféle zene hallatszik a távolból. Ez is picit idegen az iszlámtól, de ez úgy tűnik, elfogadott dolog, olyan magasan vagyunk, hogy ezt Allah nem is hallja. Meglepődöm, amikor látok egy transzvesztitát, aki egy nőnek öltözött férfi, aki táncol, illeti magát a férfiaknak és ugyanúgy teszik a pénzeket a cicijéhez, mint ahogy ezt bármelyik topless bárban. Amikor valaki felemel pénzt, a nő csábosan odatáncol, fellebbenti a fátylát és ad egy puszit/csókot. Nagy rivalgás és folytatódik a show.

juli 7…  Chitral – -> Shandur Pass

Husszein hozott sátrat és hálószákot, tök rendes, de a svájci      home 300 RS, ő pedig öreg utazó, megoldja saját maga.  Erősen hideg, kb. 8C, csillagos ég tiszta. Ja és ma van (volt) a szülinapom megint úton. Már meg sem lepődöm. 37 év elszelelt.

júli 8. k.

Reggel séta, kapkodom a levegőt felfelé menet,     egy nagy     körbe hegyek és katonák.

11-kor kezdődik a lovas-foci a két város között, a körben levő dombok megtelnek szurkolókkal. Meccs közben szól a kürt és a dal (népzenéjük). Ami nagyon szimpatikus volt,  (folyt. j.13-on)

-> A nők szegregációját miért érzem diszkriminatívnak? Mert ha lenne is hely a buszon, de nincs, mert a nőknek külön rész van. Ha stoppolok, akkor nem vesznek fel azok az autók, amelyekben nők ülnek, ha kérdezni akarok tőlük v.mit, akkor nem válaszol(hat)nak, mert tiltja a rendszerük.

GH    imaszőnyeg is rendelkezésre áll!

                   törölgetés része a bolti életnek (portalanítás)

Foto – Stop from Sborder: Muhammad Nazim Baber village BPO, Tehsil, Punial dist. Ghizer N. AS.

j.13

hogy akármelyik csapat lőtte a gólt, mindenki ujjongott!. Itt úgy tűnik, hogy tényleg a játékért játszanak, és mindenki örül. Kicsit vicces, hogy mennyi fals ütés van, mennyi ütő törnek el, de hát ezek az ifi csoport, vagy a C válogatott. Ha beütöttek egy gólt, akkor a nyertes csapat kezd a másik f               ellen. Szóval nem fix kapujuk van. Ami technikázás van, hogy lóval blokkolni az utat a labda felé, vagy ütővel befogni az ütőjét. Egyébként nagy kavarodás, por, melléütés, de mivel a lő lendületben van, nem lehet korrigálni. Jön a 2. vonal. Izgalmasnak nem mondható, de érdekes. Cirkusz a népnek, rivalizálás békés útra terelve, a felső osztály pedig elismerést    kap a néptől. Kvázi a tábornokok vívják meg a csatát. Így kéne mindenhol. Bush nekiesik „kinyilt szem”-nek. : ).

A szünetben elözönlik a pályát az emberek, skót dudás katona zenekar vonul körbe, majd jön a chitral-i tánc, duda – dob, közelében van a kardos tánc is.

A 2. félidő után a nép elözönli ismét a pályát, a serlegátadás után pedig nyakába veszi a játékosokat s körbe viszi. Zene-bona, hangzavar.

Szabad program,   invázió, étel vadászat (vegának nem könnyű), majd du. 5h-kor másik meccs. A hivatali személyek, bürokraták,    katonák meccse.

j. 14

Este népzenei programot ígérnek, de már Chitral-ból származó pop sztár szórakoztatja a nagyérdeműt. Persze neki nagy tér, a népnek semmi, páran próbálnak táncolni, de a katonák elnyomják a kordontól. stb Ezért kitelepíteni színpadokat, fölösleges.

júli 9. sz.  A döntő nap

Estére a lovakat letakarták, hogy ne fázzanak, lovat tartani nem olcsó mulatság. Volt egy angol lány, aki lovat vett és azzal jött a fesztiválra. – könyvet ír a polóról, SzaudArábiától kezdve. Az jó dolog, hogy itt a backpackerek általában jó fejek, mindenesetre igénytelenségre is képesek. S látá isten, hogy ez jó. Viszont a pol. vezetők nem.

11-kor kezdődne a meccs, de aki helikopterrel érkezik, ara kell várni plussz egy órát!! S nem jut eszükbe, addig valami néptáncot bemutatni, hanem értelmetlenül várunk. Ja és amikor megérkezett, akkor nagy port kavart, mert a pálya fölött repült el. És nem csak ezt kellett /folyt. j.19-en/

Poló fesztivál – identitás keresése. De itt úgy látom, mindenki örül minden gólnak. A játék a fontos. Persze gyakran törik az ütő, így mindig berohan egy ember cserélni nekik.

Anti terrorist squad.

júli 9. folyt.: lenyelni, hanem a szünetben a 1,5 órás beszédeket is!  Szóval ennyit a nép és az uralkodók viszonyáról. Ennyire nem tisztelik őket. A néptáncnak már szinte helye sem maradt.

A 2. félidő szoros volt, végül 8:7-re Chitral győzött Gilgit ellen, állítólag ez az egyetlen meccs számít csak. Tv is közvetíti. Kedves szép francia fotós lány, így járja a világot, szabadúszóként.

Majd hirtelen mindenki eloszlik és irány haza.

A szomszéd sátorban egy francia srác volt, HC., aki könyvet ír az ázsiai fenntartható??! gazdaságról. Én a kérdőjeleimet odatettem. Búcsúzásuk rohanós, mert 6-8 óra a városokig, s min. d 3h. És egy piros félholdas mentőautót stoppolok, akik őrültként száguldoznak, majd piknik, s ekkor jut eszükbe, hogy v-miért vissza kell menniük. Addig egy napos réten, bocik birkák között beszélgetek velük. ISMAILI muszlimok, mind jó fejek. Ők a reform siiták, akik a XII. imánt követően az ismaili pap utasításait követik, s fokozatosan adoptálódtak a változó világhoz. Borotválkoznak, nőket nem dugják el, de házasság előtt meg sem. Csak 3x imádkoznak, de szerintem azt sem komolyan, meg a ceremonia is más, nincs leborulás. . jó fejek, rögtön meg is hívnak a piknikükre, de sajnos sült hal rizzsel. aztán száguldás tovább.

j.20

De mivel egy sátorban lévő szőnyegért 150-et kérnek és a hajóért is 100-at így inkább lejjebb stoppolok. Meg a tavat amúgy is alig látni, s az olcsó GH-ról senki nem tud. Pedig tényleg fáradt vagyok, pihennem kell.

Stop. Egy mikrobusznyi tanár vesz fel, egyik Angliában élt, és el volt ragadtatva, hogy az angolok milyen udvariasak stb. Aztán amikor jobban belemerül a dologba, azért árnyaltabb lett a kép, azért nem minden olyan ragyogó.

Nadir a pol. science tanár nyíltan vállalta ateistaságát, mert istenérveket/ tap.-ot akar először. Elmagyaráztam, sz.tem elég jól, a szingularitás és azon túli valóság nem a mi dimenziónk. Akár isten.

Építettek egy középiskolát a világ végére, mert ott olcsó a telek. Nők-férfiak vegyesen vannak. Akár máshoz az egyetemeken. Útközben megálltunk piknikezni, elvonultunk szem elől, majd előkerült a kisüsti. Lám lám, a jámbor muszlimok isznak. De csak titokban lehet Ők is megvendégelnek, de ők is húst esznek. Este az igazgató keres nekem szállást, de csak 200 RP-ra tudjuk lealkudni.. Igaz, imaszoba is jár hozzá, meg elzárhatatlan csap.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*