Borneo, orángután

Malájzia, Borneó körutazás

 Borneo körutazás a Nemzeti parkokban. 2023 okt 14 – 29

Fülöp-szigetekkel és Bali-val kombináltam anno ezt az utat korábban. Most külön útra fejlesztettem, mert esős évszak miatt nem szerencsés a kettő együtt. Egy ismerős társaság indulna, ahhoz lehet becsatlakozni.

Kuala Lumpur, Malájzia
Kuala Lumpur, Malájzia

Jelentkezni, érdeklődni, infót kérni itt lehet a Borneó utazásra. 

Az út előtt lehetséges 4 nap pihenős, tengerpartozós Langkawi – Georgetown betoldása ha valaki szeretne pihenni. 

Borneo körutazás 16 nap 14 éj

1.  Indulás Budapestről 

Időeltolódás miatt másnap érkezünk meg Malajziába, Kuala Lumpur repterére. Étkezés a repülőn.

2. nap  Érkezés Kuala Lumpurba,

Érkezés Kuala Lumpurba, transzfer a szállásra, majd kis városnézés érkezési időtől függően többet vagy kevesebbet. Nagyon sok érdekes hely és múzeum van a városban.  A közlekedés elég összevissza,  rengeteg metró, hév, monorail,  közlekedik párhuzamosan, de nem egy egységes rendszerbe foglalva.  Elindulunk felfedezni a metropoliszt.

Malájzia, Kuala Lumpur
Malájzia, Kuala Lumpur

Körbejárjuk a vibráló kínai, majd az indiai negyedet, így aki még nem járt arra, képet alkothat milyen is az élet Ázsia többi részében.  Nagyon élő, vibráló, hangos, tele boltokkal, éttermekkel.

Este alvás Kuala Lumpurban hostelben

 1. nap Kuala Lumpur

Ma elmegyünk a belvárosba, ahol a Brit koloniális épületeket találjuk. Merdeka tér és a királyi palota, Nagy Mecset is mind érdekes pontjai a városnak.  Uttána a modern világ egyik szimbólumát, a  451 méter magas Petronas Ikertornyokat, ahová fel is liftezhetünk 171 méter magas átjárójához, hogy megcsodáljuk az előttünk elterülő várost. (kb. 20 usd)

Petronas torony, Kuala lumpur
Petronas torony, Kuala lumpur

A délutáni további része szabadprogram, ki-ki válogathat kedvére a további látnivalók, egy jól eső vacsora vagy a habzó sörök közül. Szállás: hotelban, ellátás: reggeli.

Alvás Kuala Lumpurban hostelben

 1. nap  Kuala Lumpur, transfer Kuchingba (Borneó)

Mai napra hagyhatunk múzeumlátogatásokat, pld Iszlám Múzeum, vagy a Nemzeti Múzeum. A repülőgép indulásának a függvényében indulunk a reptérre, majd 2h repülőúttal irány Borneó.

Borneó a világ 3. legnagyobb szigete, Sarawak pedig Malajzia legnagyobb területű állama, mely Borneó nyugati része . 124 450 négyzetkilométer területű, lakossága kb. 2,4 millió.  Itt található fővárosa Kuching, a macskák városa. Érkezési időponttól függően,  ismerkedés a várossal, séták. Alvás Kuchingban

Malájzia, Bako Nemzeti Park
Malájzia, Bako Nemzeti Park

5 nap Bako Nemzeti Park

Hajnalban 1 órát utazunk a helyi busszal a Bako NP. bejáratáig, ahol motorcsónakra szállunk. Sétálunk a ’dzsungel parton’, ahol a ritka hosszú orrú proboscis majmokat is láthatunk a fákon. Illetve kirándulásokat teszünk ösvényeken a kilátópontokig, ahonnan szép kilátás a partokra.  (Aki nem akar túrázni, mehet kis motórcsónakokkal is). Útközben ismerkedés a növényvilággal, húsevő növényeket is látunk. Haza délután indulunk motorcsónak, busz. Majd séta Kuchingban.

Bako N. park, Borneo
Bako N. park, Borneo

Alvás ismét Kuchingban.

 1. nap Sarawak Cultural Village, Semankong orángután rezervátum

Reggel sétálunk Kuchingban, piacra kimegyünk.  Utána a fehér homokos Damai Beach mellett fekvő egyik Skanzenhez igyekszünk. A hosszúházaihoz látogatunk, ismerkedés Borneó törzseinek életével.   Délután városnéző program Kuchingban: árkádos gyarmati épületek , kínai múzeum, kínai templomok, parti sétány, piac, szuvenír sor.

Borneo, Orángután, Maláj
Borneo, Orángután, Maláj

Alternatívaként:

Délután ellátogatunk egy orángután központba, ahol megmentett állatokat szoktatnak vissza a természetbe, s etetési időben kimennek a platformokra és 10 méterre tőlünk láthatjuk ezeket a szelíd főemlősöket. Csodás élmény. Illetve kis dzsungel és botanikus sétákat is lehet tenni.  (Lesz egy másik orángutános program 5 nappal később is)

Avagy délután 16h-tól  (3h) Santubong hajó túrára is mehetünk, mangrovékon keresztül, hátha látunk Irrawaddy delfineket. 60 usd / fő    Láthatunk még proboscis majmokat,  krokodilokat, ezüstös langur majmokat ( silver-leaf monkeys), illetve egyéb trópusi élővilágot. (szent jános bogár, makákó, varánusz – fireflies, long-tailed macaque monkeys, monitor lizards)

Mulu NP, Borneo
Mulu NP, Borneo

Alvás ismét  Kuchingba

 1. nap Mulu Nemzeti Park, motorcsónakos túra,

Ma reggel ismét repülőre szállunk, kezdetét veszi dzsungeles felfedező utunk.  Sarawak legnagyszerűbb nemzeti parkja szerintem a Mulu Nemzeti Park. Ázsia egyik legnagyobb barlangrendszere is itt található, ahova holnap motorcsónakkal, ma pedig kis kirándulással jutunk el.

A park formalitások után elfoglaljuk szállásunkat, majd helyi parkőrökkel 1h séta után a Deer- (szarvas) és Lang-barlangokat keressük fel.  Sok érdekes infóval látnak el sétánk során. Több millió denevér otthonául is szolgál a barlang, melyből napnyugtakor repülnek ki ezek a kicsi emlősök, és egész éjszaka élelmet keresnek, melynek tömege testsúlyuk felét is kiteheti. https://hu.wikipedia.org/wiki/Denev%C3%A9rek

Borneó, Mulu Np.
Borneó, Mulu Np.

A denevérek természetes szúnyogirtóként működnek a környéken, ezért szállásunk környékén alig van szúnyog.  Rendkívül látványos esemény, érdemes kivárni. Ezután visszasétálunk 3 km-t a Nemzeti Park központjában lévő szállásunkra.

Aki a dzsungel esti arcára kíváncsi, be lehet fizetni éjszakai túrára, s szakavatott vadőr segítségével fénycsóvánkkal levadásszuk az éjszaka aktív rovarokat, hüllőket és kétéltűeket. Nem is gondolnánk, hogy milyen aktív a föld, a lombkorona szintje és egy sor egzotikus állatot láthatunk. Mindenképpen javaslom, ha komplexitásában szeretnénk megérteni az életet a trópusokon.

Mulu np. Borneo
Mulu np. Borneo

Szállás:Muluban, bungalóban, hálóteremben

 1. nap Mulu Nemzeti Park

Ma reggel egy helyi törzsi falut és turista piacát nézzük meg. Ide motorcsónakokkal jutunk. Ezután közelítjük meg a Clearwater-folyó forrását, ahonnan  cseppkőformáiról ismert Wind- (szél) barlangot, majd a közeli Clearwater– (Tiszta vízű) barlangrendszert fedezzük fel. Itt kell lépcsőzni is felfele a bejáratig. Ez a 151 km-es hosszúságával Délkelet-Ázsia leghosszabb barlangrendszere, benne nyitott és zárt szakaszok, a világ leghosszabb barlangi vízrendszerével, megannyi beszakadással és hatalmas termekkel.

Mulu np. Borneo lombkorona séta
Mulu np. Borneo lombkorona séta

A mai nap délután pihenés, vagy nagyon klassz tanösvények vannak, ahol sokat tanulhatunk a természetról, ökoszisztémákról. Extra pénzért lehet lombkorona sétára is elmenni, amikor 30 méter magasban fapallókon sétálva ismerkedhetünk a helyi flóra és faunával.

Szállás:Muluban, bungalóban, hálóteremben

Mulu NP, Borneo
Mulu NP, Borneo
 1. nap Mulu Nemzeti Park – Kota Kinabalu

Még kisebb sétát tehetünk ismét a paradicsomban, megnézzük a múzeumot, majd irány a mini reptér, és átrepülünk Kelet Borneóra, Sabah régióba. Transzfer  a városba, pihenés, városnézés, felkészülés a következő napra. Gasztro élmények.

Szállás Kota Kinabaluban

 1. nap Kota Kinabalu, Tunku Abdul Rahman Nemzeti Park

https://goo.gl/maps/QnGnJ75C5yB2

Ma 1 napos tengerparti kikapcsolódás. Megérdemelt pihenőnapunkat a Kota Kinabalutól alig 15 perces hajóútra található Tunku Abdul Rahman Nemzeti Park trópusi szigetein, Sapin és Mamutikon töltjük, ahol lehetőség van barnulni a fehér homokos strandokon vagy éppen sznorkellezhetünk a türkizkék tenger élettel teli korallszirtjei között. Délután pedig elmerülhetünk a messze földön híres sabahi konyha legjobb fogásaiban.

Figyelem: itt lehet kihagyjuk ezt a programot, és helyette egy 2 napos dzsungeltúrával egészítjük ki a programot.. így az egész utazás 1 nappal hosszabb lesz. Ezt megbeszéljük a jelentkezőkkel.

Szállás  – Kota Kinabaluban

Borneo, Tunku Abdul Rahman
Borneo, Tunku Abdul Rahman
 1. 11. nap Sandakan – Sepilok orángután rezervátum, Maláj medve (Sunbear) rehabilitációs központ

Hajnalban repülővel átrepülünk Sandakan-ba, Sabah keleti részére. Reggel 9-kor az első busszal (vagy taxikkal) elmegyünk az orángután rezervátumba, kb. 45. perc busszal. Ismerkedés az orángutánokkal, ismét etetés időszak alatt megfigyelhetjük a viselkedésüket, interakcióikat.

A közelben van egy másik érdekes project, a maláj medve rehabilitációs központ, ahol ezeket a kihalóban levő félénk jószágokat megpillanthatjuk.

Délután vissza Sandakan városába, majd irány a reptér és elszállunk Tawau felé Sabah déli részére.

Szállás Tawau-ba

DCIM\100MEDIA\DJI_0121.JPG

12 nap Tawau, Tun Sakaran Marine Park

Aki az utolsó napokra nem jönne, az itt lecsatlakozhat a csapatról. Neki itt véget ér az utazás. A többieknek meg jön a kék tenger, hajózás, törzsek látogatása a szigeteken.

Ma reggel kimegyünk a Semporna kikötőbe, majd elindulunk  Semporna Islands Park-ban egy egész napos hajótúrára. 35 ezer szigetből álló szigetvilágban kalandozhatunk, ahol  a korallzátonyokat csodáljuk, úszunk a gazdag élővilágban. Egy jó napos túra  Sipadan, Bohey Dulang, Bodgaya, Sebangkat, Selakan, Mantabuan, Sibuan, Maiga, Church Reef and Kapikan Reef.  

Alvás a szigeten

Borneo piac
Borneo piac

13 nap  Tun Sakaran Marine Park – Mabul

Lehet Mabul szigetén tölteni az éjszakát és akkor plusz egy napot maradhaunk, repjegytől függően.)   https://goo.gl/maps/f7G4jnL79oK2

 Bohey Dulang szigeten van egy csodaszép kilátó, oda fel lehet menni, illetve van a Bajau Laut (Sea Gypsies) település Bodagayan, ahol tengeri cigányok élnek, oszlop házaikban vagy hajóikon a tengere.

Alvás a szigeten

14. nap – Extra nap a szigeteken

Pihenés, fürdőzés a paradicsomban az extra napon. Lehet víz alatti sétát tenni, vagy egyéb vizi sportokat lekövetni. 

Este vissza hajóval Tawaura, szállásunkra

15. nap  Tawau – Kuala Lumpur – Doha – Budapest

Pihenés, és repülőgép indulásának függvényében indulunk a reptérre.  Visszarepülünk  Kuala Lumpurba, majd várunk a repülőtéren az esti csatlakozásra.

Irány Budapest, vagy tovább Ázsiába.

Alvás repülőn.

16. nap                Érkezés Budapestre

Borneo, irány haza
Borneo, irány haza

Akár itt kezdődhet majd Fülöp-szigetek utunk.

https://goo.gl/maps/NgjPEdW6C4E2

Ez egy nem profitra törekvő út.

Repjegy kb. 1000 USD Turkish most a legolcsóbb.

—-

21 érv, hogy miért utazz velem?

Várom jelentkezéseteket, kérdéseiteket.  Repjegy kb. 170 ezer ft + 80 ezer a belső járatok (6 db) 

Tehát ha tudsz jönni, s érdekel az út s a részletek,

Akkor jelezzed felém itt.!

Alternatív dátum okt 22 indulás, és akkor 3-4 napot lehet Langkawi szigetén tölteni. 

122.oktBUD-KUL (Kuala Lumpur)repül
223.oktKUL érkezés, városnézés belvárosKUL
324.oktKUL városnézés, petronas, indiai, kinai negyedKUL
425.oktKUL,  repülés Kuching,Kuching
526.okt Bako Nemzeti Park,Kuching
627.oktCultural Village skanzen, Semankong orángutánKuching
728.oktrepül Mulu NP. Lang denevér tura mulu
829.oktMulu, Wind -clearwater tura, szabad sétamulu
930.oktMulu repül- Kota Kinabalukota
1031.oktKota -Tunku Abdul Rahman hajótura – kota kinabalukota
1101.nov repül Sandakan, Sepilok, TawauTawau
1202.novTun Sakaran Marine ParkSemporna
1303.novTun Sakaran Marine ParkSemporna
1404.novextra napSemporna
1505.novrepül KL este 20h Qatar air  – Budrepülés
1606.novérkezés Bp. 12.10h 

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

 1. Tisztelt Csonka Gábor !
  Rendkívül érdekesnek ígérkezik az októberben induló Malájzia -Borneo körutazás. Én 67 éves orvos vagyok , a férjem szintén orvos 61 éves.
  Az életkorunkon kívül, egyenlőre egyéb jelentősebb betegségünk nincs.
  A véleményét kérem hogy ebben az életkorban fizikailag mennyire megterhelő és javasolja -e az utazást
  Üdvözlettel dr. Nagypál Györgyi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*