Peking airport reptér

Peking Nemzetközi reptér

Nem mind arany ami …

Bangkokból jövök, tranzitot keresem..  nem egyértelmű a jelzés hol is tegyük, mert Macao, Honkong, intl. – abból nem hangsúlyos ami túlsúlyos sztem (az international).  De ez ok. 

Viszont egyszer sorban állunk, hogy valaki rápillantson útlevelünkre, majd  egy űber modern útlevél scan-el találjuk szembe magunkat, de a boarding pass scannél  kicsit csodálkozok hova is tegyem, mert nem fér az útlevélméretre.., de végül a tetején meglett.. !! Kíváncsi vagyok, hogy egy 0 kilométeres utazó hogyan birkózik meg ezzel, mert az asszisztencia max. az együtt érző utastárs, aki nem ment tovább, hanem elmondta amikor látta, hogy küzdök az üggyel.

Utána lépcsőzés 1 szinttel lejjebb, kicsit proli, hogy nem egyenesen a security-hez jutunk, hanem teszünk egy kört a lépcső alatt.. erre persze tartanak egy embert, hogy ezt a hülyeséget elmutogassa a magukat értetlenül a kordonnal szemben találó és ezt a talányt megfejteni szándékozó embereknek… 

Majd a securiy előtt ismét 30 perces sorban állás, mire újra egy ember lefotóz és pecsétet tesz a boarding pass-ra.  A pecsét itt még a hatalom jelképe. 

Újra csomagátvilágítás.  Tranzitosoktól is kidobatják a vizet, de ami fura, hogy hiszti van az elemek miatt. .  xy kapacitás felett elveszik. Pedig ha már kibírt egy 5h utat, akkor miért most gyulladna ki.  ráadásul feladott csomagban nem lehet í8jogosan, mert ha ott gyullad ki akkor nincs aki eloltsa).  De akkor itt miért is veszik el????

Végül 1 h után végre bejutottam a tranzitba. 

Itt jonnek a  következő kihívások.  Wc-t találni.. hát biztos nem  emberbarát.. sem jol jelelve, sem sűrün nincs.  Azt pedig gondolom áthidaélhatatlan építészeti bravur lett volna, ha a km. hosszú folyosó közepén levő wc mindkét oldalról bejárattal rendelkezne, s nem kellene egy tömböt megkerülni érte. 

Aztán az elkobzott vizet pótolni.. sehol ivókút. Ebből arra következtetek, hogy iható  a csapvíz. De ez biztos egy 10 milliós városban? Későbbi bolyongásomkor a folyosón levő wc előtt volt ivókút, de sorba kellett állni érte. 

De ami a legfőbb baj, hogy nem sok asszisztencia lehetőség, infó pont. 

Talán az egész reptéren 2-3 helyet találni el. táblákat, ahol  ki vannak írva a járatok amik indulnak. Mivel alaprajza amorf még arra sem tudunk gondolni, hogy a központi részeken.  Az infópultos nő mellett van 2 is.. igaz az egyiknél csak az induló gépek és desztinációk listája, de sehol egy kapura utaló rublika.  Gondolom erre évekkel később rájöttek, és telepítettek egy használhatót is az infópultos kisasszonyok legnagyobb örömére, mert így nem kérdezi meg tőlük évi 50 millió utas, hogy melyik a kapujuk.

Ha valaki áramot keres, szintén bandukolhat kilométert mire talál aljzatot. A bohózat itt inkább az, hogy ki van írva 220 volt, de csak 5 voltos usb töltő egységek vannak rajta.  Brahiból megkérdezek egy ott ülő kínait, hogy hol a 220 volt? Nézi, itt van, mondja a kiírás alapján, de nem találja. Erre odaszúrok egy poént: ez gondolom olyan, mint a kínai napilapok.  Mást írnak mint a valóság. Szemlesütve nevet. Na ez jó hír, mert legalább ő is látja milyen Kína a propagandán túl. De hogy politikailag korrektek legyünk, találtam 2 km séta után kb. 2-3 pontot ahol volt rendes konnektor, így a 40-50 milliós forgalmat lebonyolító Pekingi reptéren van 6 db konnektor is.  Hm.. szerintem ez guiness rekord.   

  Aztán vissza  a kijelzőhöz a túra, hogy hátha kiírták  a kaput. A szopás az, ha áthelyezik, mert ugye a reptérnek van egy előnye, hogy csendes reptér.   A másik pedig, hogy a székeken lehet aludni, nincs karfa közötte. 

Gondolom wifizek, de persze kell  valami kód is, mert ugye nem kínai tel számmal pottyanunk le az űrből.  Látok egy wifi rental-t… nem is értem, de a nő elküld az infópulthoz. Onnan persze elküldenek az előző hölgy pultjától pár méterre levő terminálig, ahol ismételt útlevél scannelés után kiprintel egy kódot.  De persze ne lepődjön meg senki, hogy usa servereket nem fog használni, google, yahoo, Fb. nem fog menni. 

No de mire is szolgál az a wifi rentál?  Ahogy kiszedem a nem kedves és pontagyú hölgyből, hogy ha külföldre megy valaki, akkor itt bérelhet… hogy mi van?? Próbálom magyarázni, hogy a wifi  azt bekapcsoljuk csatlakozunk és ennyi. ( de a tévedés kockázatát fenntartom.. lehet itt olyan telókat lehet venni, ami más mint a világban, ezt nem tudom. )

Meg tél van, tudom, de mintha itt is a lég kondi menne még.. lényeg hűvösek van, de ez elfogadható most télen, de remélem nem tartják ezt a +35 fokban. 

Pár parfümbolt, mosolyképtelen alkalmazottakkal.. kicsit rendőrállam hangulatú…  A kajálót nehéz találni, pénzváltót is inkább rejtegetik, de tudjuk ugye Kínában nem tolonganak a pénzváltók az utcán.. Shanghaiban is hétvégén gondot okozott.. ugye ők egy Kínában gondolkodnak..  azon kívül nincs világ így pénzváltással se kell bajlódni. Amúgy is túlértékelt a jüan, tehát aki ide betéved, hagyj fel minden reménnyel, hogy olcsón megúszod. 

De összességében látszik, hogy új, grandiózus, de közben szegényes,  értelmetlenül tervezett, üres és élettelen, mint Türkmenisztán fővárosa, ami csupa presztízs beruházás..  itt is azt érzem.. nagy terek, de halott. Pedig a világ bármelyik országában nyüzsibbek a kínaiaktól, és maga kint csak üvöltve tudnak beszélni.  Itt pedig még a kommunikáció is halkabb, mintha a big brother itt ülne felettük és figyelné őket.. mert azt tudni kell, mielőtt egy kínait kiengednek az országból, kapnak oktatást, hogyan kell viselkedni külföldön: nem köpködni, nem hangoskodni, berúgni stb..  de ugye ez kint nem mindig sikerül nekik. De még szerencse, hogy a világ nem egy Pekingi reptér. 

Ha lehet ne itt szállj át, menj egyenesen délre. .  10-ből megkapja a 3-ast.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*