Szomáliföld

Somaliland, Hargeisa
Somaliland, Hargeisa, change money?

Somaliland?  Kinek jutna ilyen otlet az eszebe?? Mi van ott? Iszlam szelsosegesek, kalozok, polgarhaboru, vegitelet napja. Aztan wikipedian kutakodva lassan rajonnek, hogy ez nem azonos Somaliaval. Sot ! Igyekeznek elszakadni klantestvereiktok, ez idaig sikertelenul. Szoval a politikai terkepeken Somaliakent van feltuntetve, az utleveluk is Somaliai koztarsasagot ir, de mar vagy 10 eve elszakadtak erzelmileg a nagy testvertol, miutan a polgarhaboru alatt porig bombaztak Hargeisat, a fovarosukat.

Persze senki nem ismerte el oket, s ez nem a nyugati hatalmak hibaja, ahogy azt legtobben itt gondoljak. Kideritettem, hogy az Afrikai Unio az aki nem akar elismerni uj allamokat, mert az egy lavinat inditana el itt Afrikaban, aminek nem lenne vege. Minden afrikai torzs kikialltana a maga kiralysagat. Del-Szudan elismerese kivetel volt, ahol a konfliktus részben fekete – arab / keresztény- muzulmán, nomád-földműves vonalon húzodikde reszben olajkincsenek koszonhette ezt, meg a rendszeesitett haborujanak. (de ezt ne keverjuk a Darfur regioval, az egy masik tortenet).

Szoval Somaliland elszakadt, kulon penze, demokratikusan valasztott es mindenki altal pozitivan fogadott parlamentje, koztarsasagi elnoke, bekeje, katonasaga es rendorsege van. Puntland egy masik kvazi fuggetlen Somali allam, de ott meg alakulgat a biztonsag, illetve a kalozok is arra teszik telephelyeiket, igy az neccesebb kornyek, de oda is kulon vizum kell ha valaki arra kivancsi.

szomáliföld, határ
szomáliföld, határ

Szoval a Somaliland vizumomat Addis Ababa-ban kaptam meg, egy nap alatt, 40 dollar es kesz. Somalilandnak meg Angliaban is van kulkepviselete, ott is allitanak ki vizumot, s meg ajandekba egy  * I love Somaliland* kulcstartot is adnak, ha valakinak erre faj a foga.

Wajale – Ethiopiabol leptem at a hatart, miutan lekuzdottem sok check point-ot, ahol par embert leszemezgettek a buszrol, gondolom hamis papirok miatt. Az etiop  immigration gyanakodva fogadott, foleg hogy lattak, hogy ket utlevelem van. Ott ult egy Somaliland officer, de amikor kerdezni akartam somalilandrol, visszautasitott, hogy o nem informacios iroda, hanem hivatalnok. Erre azért megjegyeztem, „De azert kerdezhetem mint emberi elolenyt, ugye??” De ez sem gyozte meg. Maradt a masik kategoriaban. Jó kis intro.. mi lesz itt?

Határ.  Egy nagy szemetes puszta. Folyómeder. Senkifoldjen nagy nyuzsi, maszkalnak ide oda az emberek, toljak a talicskakat arukkal, latszolag semmi hatar, csak tomerdek szemet mindenhol.

A Somaliland oldalon kedves az immigration officer, eppen cipojet tisztitjak, bent van computere is! Percek alatt vegzunk, keszsegesen valaszol, kilepeskor nem kell fizetni, megtudtam tőlük, pedig par utazo blogjaban panaszolta. Pozitiv eddig. Fenykepezhetek is terkepet a hivatala falan, s kozben hajtogatja, hogy Somaliland is safe (biztonsagos), nem kell fegyveres kiseret, you are free to go.

Somaliland
Somaliland

Ugy legyen..  A piacon korozok egyett, még nincs elviselhetetlen meleg. Szines szomali nőnepek. Piacon hus cafatokat vagdosnak, ugye ez mar iszlam, s nem az az orthodox kereszteny kozeg, ahol a fasting food van csak, mivel Etiópiában a bojt ket honapig tartott, s addig nem ettek allati termekeket.

A fodrasz muhelyekben mar Mekka poszterek es kendos iszlam kislany fenykepek. Uj kulturalis kozeg. Nagy váltás. Kis csacsifogatok szallitjak a vizet az embereknek ebben a porlepte faluban. A víz kincs.

Cégérek falra festett képek. A legkedveltebb festmenyek a boltok falan a dollarkotegek es nemzetkozi telefon. Legalább tudjuk, hogy van.

Illetve rengeteg sosem hallott legitarsasag freskoja hirdet utakat. Elkepeszto, 160 km re a fovarostol, Berbera par ezer lakosu varoskabol is van jarat Nairobiba.

Hat igen, azt is illik tudni, hogy a gazdasag.. hm nevezhetjuk annak?? – hajto agazata a menekultek altal hazautalt penzek. Eleg torekeny iparag.. Mi mas van?? Hat kecske meg tehen export az arab allamokba. Ennyi.

Na vissza a hatarhoz, por, eros szel a sivatagos tajban, rengeteg szemet a temetoben is, de amugy kedvesek, erdeklodoek az emberek. Kisetalok a par km-re levo check pointig, s varok valami jarmuvet.. a kotelmozgato ember megnezi utlevelemet, semmi gond.

Várok a nagy pusztaság szélén.. homokos táj, 0 forgalom.. pár nő ment arra ki tudja hova. Aztan vagy fel ora mulva jon egy pick up, kiszállnak belőle emberek, betuszkolnak, s utközbe sikerült kiderítenem, hogy kitoloncolnak most az orszagbol. Köpni nyelni nem tudok.. Miért is? Nem mondják. Az or hivta ram oket, mert gyanus voltam, hogy egyedul megyek, s nem taxival. Meg fotózom. nagy kamerával. Kemnek tekintenek. A hivatalban bevisznek a fővezer elé, aki cinikusan mondja, hogy tudja ám ki vagyok. Ket utlevelem  is van, gyalog akarok menni.. gyanús…

szomáliföld bolti reklámok
szomáliföld bolti reklámok

Mondom neki turista vagyok, s hogy azt mondtak ez szabad orszag, szabadon lehet jarni kelni.  Turista vagyok, kivancsi hogy elnek az emberek itt, stb. A hatarőrök alaposan atkutatjak csomagjaimat, benne koszos ruhak, etelmaradékok es semmi mas.. tipikus kem felszereles. A kedves immigration hivatalnok is felbukkan akivel bariban voltam, probal kidumalni a fonokenel. Végül enged, de csak egy feltétellel: taxival kell mennem. Így belekenyszeritenek egy taxi ba, ami nagyon drága.  Alku utan, 100 km re 7 dollar.  Eleg huzos, raadasul 10-en ulunk egy szemelykocsiban, 4 en a csomagtartoban. S rengeteget varunk mire elindulunk. Hát ezért jobb a stop.  Ezert a penzert már ragaszkodom az ablak melletti uleshez, hogy fotozhassak, de kiderült útközben, hogy az ablak nem letekerhető. Ez ilyen sport, a legdragabb a legrosszabb altalaban. No meg akkor amikor már 10-en szorongunk bent 2 óra várakozás után, most kell nekiállnia kereket fujni, tankolni, beszelgetni helyiekkel, meg ezután korozni a varosban. Ez Afrika. Miközben tiz ember nyomorog a kocsiban. Tipikus afrikai mentalitas.  Nincs ido  tudat, hatekonysag tudat, praktikussag, ertelmesseg.. fárasztó világ…

szomáliföld ellenőrzési pont
szomáliföld ellenőrzési pont

Aztan 20 km poros ut a semmibe. Végül kierunk az aszfalt utra. A ‘hazak’ tobbnyire iglu jellegu kunyhok, favazzal, de a boritasuk mar mindenfajta muanyag hulladekkal impregnalva, vizallova teve. Ez is szines, ahogy a nok oltozete is. Falunkent ellenorzo pontok, adjak a soforok a baksist a kotelhuzogato katonanak  (kotel ! sorompo van). Az utolso pontnal nagy veszekedes, az egyik utast nem engedik tovabb, de vegul  – gondolom penzzel – megoldjak. Ja és ezt a kis beton kucko ellenorzo pontot is egy NGO penzebol epitettek. Dobbenet mire koltenek nonprofit szervezetek. . . nem is szeretnem tudni, hogy hany ezer euro ment el erre az egy negyzetmeteres kunyhora. S mennyi a haverok zsebébe. Ismerős a képlet itthon is.. lehet nem is vagyunk távol Afrikától.

HARGEISA – Somaliland fovarosa, kb. 1 millio ember lakja, poros, meleg, par aszfaltozott utca, az egyetlen erdekesseg a MIG emlekmu, egy darab orosz harci repulo a foutcan. De  itt legalább vannak emeletes epuletek, s elet, nyüzsi az utcan.

szomáliföld, Hargeisa, Mig monument
szomáliföld, Hargeisa, Mig monument

Erdekes, hogy az autok jobbkormanyosok mint angliaban, de az ut job oldalan vezetnek mint Europaban.. kulonleges!! Elozni ezért picit nehezkes, de szerencsere varoson kivul egyaltalan nincs forgalom.

Varoson belul is konnyu stoppolni, es 90% ban visszatelepultek vesznek fel, akik 20-30 evet toltottek el Angliaban, Usa ban, vagy Szaud Arabiaban. Jönnek haza.. ez jó jel. Mindegyik felhasznalja csaladi kapcsolatait, illetve kulfoldon felhalmozott tokejet, hogy fejlodjon az orszaguk. S ami a legfontosabb, ezek az emberek nyugaton tanultak, ertelmesek, s talan marad valami ebbol is az orszagban.

Orultem neki, hogy sokan itt kezdik ujra eletuket, habar uzleten kivul semmi iparuk nincsen, igy nem is tudom, honnan jon majd a penz, amit az uzleteikben koltenek el az emberek. Valószínüleg a kivándoroltak hazautalásaiból.

Penzatutalas, mondanom sem kell , hogy nagyon nepszeru, rengeteg ceg versenyez, legtobbjuk mobilon is tud utalni.

szomáliföld, Hargeisa, teve piac
szomáliföld, Hargeisa, teve piac

A varos egyetlen erdekessege a teve piac, nem könnyű eljutni ide, sétálok elég sokat, kb 5 km-t,  de nekem itt még minden új és érdekes. A piac nyuzsgo, pezsgo, eletteli, főleg amikor befut egy teherauto, a nok mar szaladnak is a kocsi utan, megfogjak a kecske farkat, kvazi lestoppoljak, hogy az mar az ovek. Hianygazdasag??

A masik erdekesseg a penzvaltok. Hatalmas penzkotegek mogott ucsorognek emberek, vagy kis rácsos fadoboba zart kotegek mogott. Mert ugye az inflacio foga reg kikezdte a Somaliland schilinget, s a legnagyobb papirpenz erteke 10 cent korul van. Így ha valtasz 20 dollart, akkor mar zacsko kell a tarolasahoz. Szoval a dollar az altalanos fizetoeszkoz, s az aprot intezik shilingben. Nagyon sokan jonnek oda hozzam az utcan, kíváncsian kerdezgetik, milyen Somaliland? S hajtogatjak, biztonsagos. Nézd, senki nem lopja el itt a penzt az utcan..! Na ja, talicska kell hozza – mondom….

A bankrablóknak befellegzett
A bankrablóknak befellegzett, mert nem lehet zsebre tenni a lóvét

Talicskabol aruljak egyebkent sokan a gyumolcsoket, muanyag kacatokat egyarant, ok a mozgo arusok. Olajban sult szamosa es fank az utcai eledel, de van fagyizo is, illetve rengeteg kavezo. Az etiop injera (fermentalt lottybol sutott palacsinta) kultura ide is atlopodzott, de itt a hus a dominans eledel.

Beburkaalozott nok az alapeset, de azert belul van, akik liberalisabbak, de nem az utcan, s nem az oltozekben.  Egyebkent vidam, szines nepek.

Mecsetek itt mindenhol, kulonbozo stilusuak, lenyűgöző ez az építészeti diverzitás. Csak kár, hogy a vallásba tolják a pénzt.

Oktatas – noknek is elerheto, s mar annyira meg vannak fertozve nyugattal a fiatalok, hogy ok kertek hogy fotozzam le oket. Igaz ez inkabb a kivetel. De pont ekkor tortent, hogy egy srac jot oda pampogni a fotozas miatt, pedig semmi koze a dologhoz. Ez mindig igy szokott lenni. De ő, a pásztornépekhez hűen, még egy kavicsot is dobott utanam. Mire valaszul en is felkaptam egy követ, s visszadobtam. Erre felbojdult az egesz kornyek, de szerencsere az emberek akik látták a szituációt, mind mellettem voltak. Egyebkent legtobbjuk semleges fotózást illetően, s csak nehanyan nem szeretik, ha fotozzak. Itt szerencsére nem kunyeralnak penzt a fotoert, mert tartásuk van, meg elveik, nem ugy mint  Etiopiaban. Itt valahogy gerincesebb nép lakik. Vannak elveik.

szomáliföld, beburkált nők
szomáliföld, beburkált nők

Telesom a tavkozlesi valalat, hibatlan, mukodik, nem úgy mint Etiopiaban. No meg az internet is gyors errefele.Elég meglepő. Igaz Djibouti serverekrol taplalkozik..;

Buszok – kelmékkel beoltoztetett, s a többi részen pingalt, szines kis buszok, no de azert meg ez nem éri be pakisztan csicsásságban, mert azt nehez uberelni.

Buszpajaudvar, hm, na jo, vannak helyek, ahol tobb busz parkol a varos kulonbozo pontjain..akkor nevezzük annak. De nem az. Nagy nehezen fellelem, de az arak mereszek.. igy ismét és mindig a stop mellett dontok.

Macera stoppolni. Aprankent eljutok a 20 km re levo ellenorzo pontig, az autok ugyan megallnak, de nem vesznek fel, mert felnek, hogy letartoztatjak oket, ha kulfoldit visznek! Ezt meg is mondják. Nem tőlem félnek. Lam a haborus tudat kartekony kihatasai a jovore. Ilyen nekunk kelet europai komunizmussal sujtott regioiban is tapasztalhato.  (volt?)

Az ellenorzo pontnal szerencsem volt, mert jo fejek voltak velem, meg stoppoltak is nekem Berbera ig-egy

szomáliföld stopp Berbera felé
szomáliföld stopp Berbera felé

teherautot. Csak 160 km a fovarostol, kozte par poros falu beiktatva. A taj vulkani kupokkal teleszort fennsik, impozáns. Az út nemrég lett aszfaltozva, így relative jo uton zotykolodtem par orat a platon. Ennek előnye, hogy a rendszeres ellenőrző pontokon igy nem is lattak meg a rendorok, ezért gond nelkul eljutottam Berbera kikotovarosig.

Nem igy a par nappal kesobb probalkozo ismeroseimnek, akiket visszaforditottak.. Itt a blog ja a sracnak, mar o is evtizede utazik.. mas modon, tobb penzzel, mas szemszogbol, de erdekesek az o meglatasai is. http://thedromomaniac.com/

Berbera

Kikoto varos?? Poros nagykozseg? Szellemvaros? Tény az, hogy a hoseg garantált, mellé állandositott szieszta, khat (csat cserje) ragcsalas (etiop kokain level), ucsorges hogy elteljen ez a nap is. Mindi csodálkozom mi végre is van az emberi élet.  Kolonialis epuletek, feher falak, ivek, kek ajtok, szebb multat sejtetnek. A romba dolt epuletek, amelyek a polgarhaboru ota uresen allnak, mert az arab es az indiai lakossag elmenekult.

Berbera, hajó szobor
Berbera, hajó szobor

Hal emlekmu a legviccesebb a város végén.. illetve egy hajo emlekmu (szobor) all az utkeresztezodesekben. Na ja, itt iszlam honol, embert nem abrazol kozteren. De mutatja, hogy valaha itt volt hal es hajo. Mara tan egyik sincs, csak koszlott tengerpart, ahol husolok a vizben es bamulom a roncs hajokat a kikotoben. Megallt az ido, csak a nap araszol es mozgatja az agyamban a kepzeletbeli homerot 40 es 45 fok kozott.

De van egy Ceyloni szinfoltja a tengerpartnak. Tobb evvel ezelőtt itt ragadt egy srac Sri Lankarol. Az utlevele lejart, s most halaszgatasbol el, s egy kis bungaloban lakik. Teny, futesre nem kell gondolnia. Itt ragadt. Akar a paraguayi srac palesztinaban;; erdekes elet toredekek.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _  _ _ _ _ _ __

Na most egyenlore ennyi, folytatom kesobb, mert megyek Szudanba, majd Egyptomba. Etiopiarol majd kesobb irok, mert az nagyobb lelegzetu tortenet, felkavarobb, farasztobb, idegorlobb. Igazi Afrika.

Jo tavaszt es husvetot kivanok Addis Ababa bol. Itt mar boszen keszulnek ra, monster 5 oras istentisztelettel. Kitartas elvtarsak. Foleg hogy mar 2000 eve turelmesek..

Vandorboy

2011. april 15

Szoval Somali -foldi kalandjaimat Berbera-nal hagytam abba, ugrottam 2.000 km-t irasom ota, es 3.000 km-t a tortenetem helyszinetol, s folytatom tortenetemet.

Szomáliföld, portré
Szomáliföld, portré

Egyebkent Berbera varoska masik erdekessege, hogy a Nasa ide epitette az egyik urlesiklo palyajat,  a vilag leghosszabbikat, vesz esetere. Igy Somaliland is bekerulhetett a guiness recordok konyvebe. Nem gondoltatok volna, az biztos. De ennel bizarabb az az angol utazo, aki azert jot ide, hogy vegig szaladhasson az urlesiklo palyan.

Ide tenyleg csak az orultek jonnek. A helyiekkel semmi baj, mert ugye semmit nem csinalnak, csak ragjak a chat ot, kvazi kokalevel. Mindenki csak ul a teazokban, es varjak, hogy ez a nap is elteljen, es hogy megerkezzen a stimulalo chat level. Ha megjelenek bárhol, rogton beinvitalnak, végre történik valami, mert a légy elrepülése is esemény errefele. Rögtön kérdezgetnek, s a legerdekesebb, hogy ebben az orszagban mindenkinek elsore a Monarchia jut eszebe orszagunkrol! Klasszikus muveltseguek, koszonhetoen a britteknek; Egyebkent ha jol emlekszem molyragottabb klasszikus muveltsegemmel, szomaliat rendesen szetcincaltak, Francia, Angol es Olasz fenhatosagu teruletekre, illetve Ethiopia is dezsmalta oket.. Ez ma Djibouti, Somaliland, Puntland es Somalia a maga kaoszaval. Azt hiszem ez utobbi volt az olasz, mi más.

Szomáliföld
Szomáliföldnek választott demokratikus!!parlamentje van.

Eredeti tervem az volt, hogy hajóval eljutok Jemenbe. Mert ez kikötő, állatokat szállítanak Szaud Arábiába, s a hajók megállnak  Yemeni kikötőkben is. De nem volt hajó. A B terv, a tengerparton atjutni Djibouti-ba, mert térképen van út. Nos, az a térkép..  a valóságban ez lehetetlen ( legalabbis nincs penzem kulon jeep re, mert falvak vannak, de nincs is ut, csak homok.).

Mivel hajo nem indult, igy arra a dontesre jutottam, hogy visszamegyek Hargeisa-ba es mas uton probalkozom. Szerencsesen elstoppoltam az elso chechkpoint-ig, kint a pusztában. A rendőrők gyanakodtak, hogyan is kerültem ide? De vegul nem tuszkoltak vissza a varosba, mert onnan ugyis a fővárosba deportálnának.. ahova  éppen tartok.. hát inkább engedtek tovább.

Egy Angliabol visszatelepult, szelid emberrel sikerult visszautaznom.  Az evtizedek ranyomtak  a manchesteri akcentust, vices volt. Szinten uzleteles- befektetes szandekaval jot, s o is buszke orszagara mint mindenki, amit csodalok ha az infrastrukturat neznem csak. De bizony az otthon erzes, az emberi kapcsolatok tobbet nyomnak a latba a puszta kenyernel. S europaban, megha sok penze is van valakinek, megis csak egy idegen neeger lessz ; Igy nem is fog asszimilalodni.

Most már kilátok rendesen a kényelmes kocsiból.. Homokban elekadt tankok szinesitik az egyhangu sivatagos tajat. Legalabb tudjuk, hogy valami tortent itt az elmult 30 evben. Hargeisatol 50 km re vannak hires Unesco altal vedett barlangrajzok is, kituno allapotban,  ami mutatja, hogy evezredekkel ezelott is tortent valami errefele. Ma pedig Irasuk latin betus, 30 eve vezettek be, ami azert erdekes egy iszlamizalt, arabokhoz kozeli regioban.

Szomáliföld, Khat kultúra
Szomáliföld, Khat kultúra, itt válogatják az Etiópiából érkezett szállítmányt.

Egyebkent elkezdtem ezen gondolkodni, hogy az utobbi evekben rengeteg emberrel talalkoztam, aki visszatelepult Europabol, Usa bol Afrikaba, Kozep-Amerikaba. Hagyjak el a sullyedo hajot??

Hargeisaba visszaerve ismet talalkozom c.s. hostjaimmal.

Elhívnak a kozeli sokcsillagos hotelba, ahová jarnak kupa merkozeseket nezni. Hát inkább egy zuhanyra vágynék mint erre. Mondanom sem kell, hogy alkohol az nincs a meccshez.Iszlám a javából. Egyebkent a foci a nemzeti sport itt is,… marmint a barban nezni merkozeseket.. a testmozgást a chat rágására korlátozzák.

Talalkoztam egy regi Servas utazoval, aki a 80 as evek ota utazik, s erdekes kalandokat meselt milyen volt Kelet Europaban utazni  az akkor meg illegalis servas kozossegben, s amerikainak lenni a vasfuggony mogott.

Szomáliföld, kvártéy
Szomáliföld, kvártéy

A legfontossabb tarsadalmi tevekenyseg, mint mar emlitettem, ragni a chat nevezetu zold leveleket. Mar annyira fuggoek, hogy elutazasom utani nap az egyik ember chat-ot kovetelt az arusoktol, mert kulonben felrobbantja magat. Az arusok persze nem adtak, igy az emberke felrobbantotta magat a piacon hazilag eszkabalt robbanotoltetevel. Rajta kivul szinte senki nem serult meg, de mutatja a nep karakteret. S az is furcsa, hogy a lakossag harmada Chat arusitasabol el, amit a lakossag 60% a fogyaszt, persze az europabol ideutalt penzekbol. Erdekes korok. Termeszetesen itt is a csaladok bomlanak fel emiatt, de ez nem meglepo.

A hazasodasrol elteroek a velemenyek, de a legtobb ember akivel beszeltem az a szabadon valasztott hazastarsrol beszelt, esetleg szuloi beleegyezes utan. Termeszetesen itt is fizetni kell a felesegert.

Allatokat sem azert tartanak afrikaban, hogy megegyek, hanem ez egy status szimbolum, illetve a felesegek arat is tehenben, teveben allapitjak meg. Igy ha jon a szarazsag, s elhullanak a joszagok, akkor csokken a frigyek szama, igy a populacio is. Termeszetes nepessegszabalyozas, feltalalva evezredekkel ezelott.

Erdekes, hogy milyen divat a hianyzo fogak. Persze lehet, hogy nem maradt penz fogorvosra, mert penzuket chat ra koltik. Meg tan nem is fontos, olyan kulonleges eteleket amugy sem fogyasztanak.

Szomáliföld, polgárháborút idéző tájkép
Szomáliföld, polgárháborút idéző tájkép

Hargeisatol is bucsut veszek, irany Djibouti fele. Nagy nehezen elstoppolok a 20 km-re levo chechkpoint-ig, de ott szerencsetlensegemre elakadok. Par perc mulva feltuszkolnak egy pick up ra mint kémet, s visznek vissza a fovarosba a vilag vegi kozponti rendorsegre a forendorhoz. Na mar megint ! ! Igazan kinohetnek a parajukat, hogy minden onallo ember kem, s nezhetnenek google map et, s rajohetnenek, hogy a kemkedeshez nem kellek én és a kamerám.. Szerencsere a forendor megerti, de dolga van es elmegy. Igy meg ott dekkolok 3 orat.

Kozben meghivnak teazni, beszelgetunk, mondjak, hogy segiteni akarnak stb. Vegul tenyleg kiallitanak egy papirt, hogy a checkpoint oknal sima legyen az utam. Az allt benne, hogy en Magyar utazo vagyok, aki Djibouti ba akar eljutni, kerem segitsek ebben; De ezt is csak azert ilyen gyorsan, mert kritizaltam a bürokratikus rendőrségi rendszeruket, hogy milyen fogyatékos az a rendszer, hogy ha a fonok nincs ott, akkor nincs egy helyettes aki alairjon egy papirt egy lenyegtelen ugyben. Megall a rendorseg?? Vegul merertette a koncepciot, s felhivta a nagyfonokot, s kapott engedelyt a helyettes, hogy alairja a papirt es mehettem. De persze nem vittek vissza a chek pointig, ahogy igertek, igy megint orakig tartott atökörkodni a varoson. Folyamatosan visszatelepultek vettek fel, mindegyik nagyon pozitiv volt, segitokeszek, kedvesek.

Szomáliföld,
Szomáliföld, szerencse csillagom megismertetett a főrendőrrel, aki szintén Szovjetúnióban tanult

Ezutan mar jol ment a sorom, mert amikor egy ellenorzesi ponthoz jutottam, akkor csak meglengettem a csoda papiromat, s maris haptákban álltak s fogtak nekem fuvart. Meg az utlevelemet sem kellett mutogatnom. A pecset nagyhatalom.

Persze 100 km utan a forgalom mar tenyleg minimalis, az aszfalt is az lett, de estere nagy nehezen vegul eljutottam Boroma varoskaig. Egy amarikai egyetemi tanar vett fel jeepjébe az utolsó szakaszon, két fegyverest is kapott a biztonság kedvéért.  Nagyon segitokesz, ismer mindenkit, de első utunk itt is a rendőrségre vezetett.. ismerte a dörgést, ez az esemény ugysem maradhat titokban. A helyi forendor egyébként a haverja, bemutat neki, papírjaimat ellenőrzi, kikérdez mi járatban vagyok, s par percen belul mar oroszul beszelgetunk. Biza, o is oroszorszagban tanult, nosztalgiáztunk, elerzekenyulunk, meg kicsit kirgizisztanrol beszelgetunk, majd biztosit segitsegerol. Kesobb derul ki milyen jol jott.

Innen a Djibouti hatar meg 300km, de uttalan utakon, nem.. sivatagi pisztéken vagy az sem volt.. ritkán és csak esténkent indulo jeepel, ami eleg felarazott. Elso korben 35 dollar, de a hatso ulesen 20-ra is lemennek ha ragaszkodom hozzá. Azert dollar minden, mert mint mondtam a legnagyobb cimletu papirpenzuk erteke kb. 20 forint !!!! igy nagy zacskokkal kellene rohangalni, ha ki akarsz fizetni egy ilyen tetelt, s a szamolassal elmenne a fel nap;

Sokalltam a pénzt ezért, s inkább este kimentem a 4 km re levo ellenorzesi pontig, hogy majd megcsípem az egyiket.. igen, napi 3-4 megy jó esetben. De mindegyik jarmu pupozva, meg a teton is utaznak. Meghátrálok. Eleg faradt vagyok az utobbi napoktól, s nem vallalok be 12 ora kapaszkodast folduton egy jeep tetejen. Ugy tunik oregszem.

De jonmegjelenik hamarosan egy rendorkocsi, megint betuszkolnak es visznek vissza Boroma-ba. Mint egy retrográd bolygo.. kicsit előre, majd hátra, majd előre megint…

Azt ismetelgetik, hogy holnap fogok menni, ma nincs tobb auto. Ami persze nem igaz, mert láttam du. a piacon. De mit tehetek.? Meg fáradt is vagyok. Elvisznek az amerikai tanar lakasahoz. Ő ezen nem lepődött meg, inkább örült, hogy egy érdekes ember csöppent – egyébként luxus otthonába.  Szerencsere. Igy nala lakom ma este, végre lezuhanyozom, van áram is.. meg fülek ki megértenek. Érdeklodo, gondolkodo leny, s  szereti az itteni kulturat keresztény misszios létére is..

S hogy miert ide jott tanitani?? Mert kereszteny, s szereti az embereket. Kicsit paradox ugy. Máshol is lehet szeretni őket. Habar teny, hogy az emberek kedvesek s tenyleg vigyaznak ra itt, barhova is megy a varoson kivul, az egyetem fizet neki ket fegyverest (30 dollar per nap). Par eve lelottek az orszagban egy kulfoldi expat-ot, s azota tulzott para van, mert probaljak a vilaggal elhitetni, hogy milyen biztonsagos orszag, ismerjek el vegre politikailag ! Egyebkent az, biztonsagos, de malorok mindig tortennek. Ezt akarjak elkerulni. S egy 3 szobas palotaban lakik felesegevel, gyors internet, legkondi, huto, hazilag keszitett muzli, eredeti hazi joghurttal. Álom.

Masnap reggel leteszem a csomagomat a rendorsegen, a foteren. Amikor setalni akarok adnak mellem egy civil rendőrt, akit mindenki ismert.. kisváros ez. Ez jo volt, mert szabadon fotozhattam, s ha valaki pampogott, azt lerendezte. Elo piaca van, mozsarban orolo nok, husarusok s a huspiacon tevehus is kaphato. Térhű megoldas. Van aki asobottal a vallan megy, kicsit az oskort idezve. Ima az utcan, telthazas eloadas, vorosre festett szakallak es hajak.. ki tudja miert divat ez iszlam korokben?

Szomáliföld,
Szomáliföld, bolti reklámok felpingálva

Boltokon fal freskok, amik ugyebar az ujkori barlangrajzok, szinten a szineset erositik. Zajban az indiai tipusu motoros riksak teszik hangzatossa a varoskat. Hogy a rekreaciot is emlitsem, csocso asztal mindenhol, sulyemelo felszereles hazilag keszitve, nagy konzervdoboz betonnal kiontve, s a rudat beletoljak a betonba. Kreativ.

Charcoal (faszen), hasznalt ruha arusok, bagett, s a szokasos zoldsegek; krumpli, paradicsom, repa, hagyma, citrom avocado, mango, chili, kaposzta. Kis fa takolmanyokra erositett muanyagok adjak a nap elleni vedelmet, eso eseten pedig a jobb minosegu ENSZ altal taborokba segelykent kuldott eros nylon ponyvakat hasznaljak. Ugye a jo minoseg mindig megtalalja a minoseg utan vagyo embereket.

Egy szomaliai fiatal vizsgaztat vallasossagbol, majd probal meggyozni iszlamrol, de o is elverzik kerdeseimen, miszerint mi tesz valakit muszlimma?? Erre felsoroljak az iszlam 5 pillerjet.. Mire en kiemelem, hogy szerintem az teszi azza, amit a kozott csinal, ami elo van irva. Ahogy el napi 24 oraban. Erre o is elmosolyodik (megvilagosodik??, megerti?), Remenytelen eset vagyok az ideaimmal. De legalabb leraztam.

A rendorsegen varrogatok delutan, latogatast teszek a fogdahoz, vagy 10 en egy betonketrecben, foldon alszanak, viszont csaladtagok hozzak a falatokat, beszelgetnek veluk, stb;

A rendor szobajaban  valasztasra buzdito plakatok, nem is ertem, miert ott?? Vicces a tevevel menetelo no kepe. En nem asszocialtam volna erre;

Delutan hivatalos latogatast teszek egy Iskola ba, illetve egy korhazba, ami nem meglepo modon  eu, es nemet penzbol epult.

S mit ad isten eleredt az eso, ami mindig jon velem, aminek itt felettebb orulnek, nemugy mint en, aki attol tart, hogy a rossz talaj miatt leall a kozlekedes. Az aggodalmam reális.

Szomáliföld, Boroma
Szomáliföld, Boroma, európa tartja a lelket Afrikában

A rendorsegre behivtak a soforoket, valamelyikkel meg kellett alkudnom, de az egesz jo hangulatban zajlott, s 15 dollaros ajanlatomat el is fogadtak. Delutan otre igerte magat a sofor, mert este indulnak altalaban a nagy meleg miatt. De nem volt sehol het orakor sem, kicsit kezdtem aggodni, hogy megint bukok egy napot. De egyszer csak megjelentek a soforok, s mondtak, hogy nem mennek ma.

Kiderult, hogy holnap valasztasok lesznek Djibouti-ban s lezarjak a hatarokat. Így függnek össze a dolgok. Hmmm.. mit tehetek???  Erre a rendorfonok is elokerul, s mondja, hogy lesz repülő. ?? Várok. Kideriti. Egy ora mulva jon, s mondja, siessek, mert megyunk a repterre. -??   hogy biztos megy teherauto.

Kiderult, hogy most erkezett a friss chat szallitmany Etiópiából repülővel, s most azt szortirozzak, utana felteszik egy jeepre, es indulhatok is.
http://www.ndi-szip.hu/News.aspx?newsid=b3352b65-b7c6-4d3a-9b16-7520a4e2c631
Arban megegyezett helyettem, de 15 dollar maradt, viszont sajat ulessel!! Nagy kincs ez egy helyszűke világban.. Nagy fehér vándor megkapta.. S jutalékkén eltett par csomag Chat ot. :))

Mig varok az indulasra, addig pihizek, s megjelenik a haz úrnoje, beszelgetunk angolul, (tud ám!) s kiderult, hogy a ferje jovo evben jon Phd diaknak magyarorszagra! Hoppá. Kicsi a vilag. Kicsit kételkedem, de a keresztkérdéseimre válaszol, s tényleg Mo. Ezután kapok teat, meg ures spagettit is ennek oromere.

Szomáliföld
Szomáliföld, lépést tartanak a kőkorral

Aztan indulas, padlogaz, a chat frissen jo. S a drog dealert mar varjak a pusztaban villogo zseblampa fenyekkel, tenyleg a semmiben. Ahol se térerő se semmi.. Hanem tudják , hogy ilyenkor szokott jönni. Elképesztő.

 Ami a legdurvabb, hogy mindenhol feszultseg, kiabalas, elegedetlenseg kiseri a tranzakciot. Nem konnyu a drogarusok elete. Vagy 30-szor megallunk a 10h ut alatt, ami azert jo, hogy megmozgassam a labaimat. Hajnalra erkezunk le a tengerpartra Zeila faluba. Elvileg a legosibb varos az orszagban, de ez csak par tegla romot jelent.

Szunnyadnak meg az emberek, nem mindenkit ver ki a reggeli imam kiabalasa, foleg hogy errefele mar nincs erosites, csak a puszta torokhang. Visszább az időben. Nekem tetszik.

Meleg van mar hajnalban, az utcan alszanak az emberek egy lepedoben, legyek ellen becsomagolva, ugy nez ki mint egy mumia.

Lepukkant poros falu, de azert szatelit parabola antenna van.. meg aram is, de immigration officenak nincs komputere ; de pofaja van: husz dollart kerni a kilepő pecsétért. Arra hivatkozik, hogy nem double entry visa . Erre felmegy a pumpam, mert tudom, hogy nem hivatalos a dolog, de azert ki van az ember fia szolgaltatva, visszamenni Ethiopia fele ezen az uton pedig onkinzas lenne, meg egy csomó pénz. És idő.

Elmondom neki, hogy megkerdeztem a masik hataron s nem kell kilepo dijat fizetni. Illetve beszeltem a forendorrel a fovarosban.. ő is ezt mondta.. blöfföltem neki. S elohuzom a csodapapirt. Nem szól semmit. Kivár. Feszült pillanatok.. ki bírja tovább cérnával… Regisztralgat, .. ügyintéz.. én nem mozdulok.. végűl ő adja fel, vagy meg magát.. beleteszi a pecsetet, s varom mi lesz..  kér-e vmit.. de nem szol semmit.  Ugy tunik  csodapapirom megtette a hatasat, igaz elvette tőlem,de már nem kell max. emlékbe lett volna jó. De így is sok emlékkel távoztam. Így reggel 8h kor atleptem a hatart Djiboutiba.

Hat ennyi volt

Vandorboy

Chatt kultura

We arrived in the early afternoon to Hargeisa, a town that was all extremes: extremely hot, dusty, sandy, sticky and sweaty, a hellish mix

The mantra is “Somaliland is safe, Somaliland is safe”, but if you want to travel outside of the capital, you must hire an armed guard. Huh? They are called Special Protection Units and the purpose is for tourists to not get kidnapped or killed and ruin their image and thus their chances at being recognized as a country. It’s a debatable precaution, but for travelers, we see this as ridiculous since locals don’t get such treatment and therefore we go to great lengths to avoid it, not least because the guards cost $15 a day plus expenses such as the $7 ticket to Berbera on the coast.
A Hungarian traveler I met, and I can count all of them I have ever met in my life on one hand, Gabor, a hardcore guy who has been to 120-plus countries, he somehow managed to hitchhike to Berbera and back without a guard and without a problem. The next day, French Nicholas and two Asian travelers tried the same, but were stopped at the first checkpoint out of town and sent back to Hargeisa. Nicholas mentioned Gabor’s success the day before and they said that he was “lucky” partly because he was alone.
The next day Gabor tried to hitchhike to Djibouti, an insanely long journey that is mostly through desert sands on four wheel drive vehicles, and he was arrested or detained or I don’t know what to call it, but I know it isn’t good because he hasn’t logged on to Couchsurfing in four days, I can tell, which is the sign of freedom.
If you want to avoid the guard you can go to Hargeisa police headquarters in the middle of nowhere and get a letter in Somali from the Big Cheese saying you have a waiver. It makes no sense, but that magic letter lets you pass through all the checkpoints.

You can tell how long someone has been in Africa by the shade of brown of their clothes, but in white

Berbera is especially intriguing as it has one of the longest landing strips in the world. The Soviets built it and then the Americans used it for the space shuttle. Since Somaliland doesn’t have post o

The most unexpected thing for me has been seeing women with prominent decolletage and crude tattoos of crosses on their forehead, cheeks and neck. I shouldn’t even mention it if I don’t have a photo, but

This stack of a hundred banknotes is worth about 40 cents. The 20 shilling note isn’t circulated much anymore. 500 shillings is the largest note, but the problem is that there are 5500 shillings to the dollar, and for all you non-UCSB graduates (sorry), that’s only 9 cents. When the largest note you have is 9 cents, you have to lug around bricks of the stuff. To pay a restaurant bill

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*