Sulawesi (Celebesz) – Tana Toraja körutazás

Sulawesi Toraja, hosszú ház
Sulawesi Toraja, hosszú ház

Jellemzően a Pápua Új-Guinea utunk, és a Raja Ampat vízi paradicsom után szoktuk betenni Celebeszt. Indonéz körutunk egyik kulturálisan érdekes etápja Tana Toraja és az itt megfigyelhető építészetük és halott kultuszuk.

1. nap  Makassar, Rammang barlangjai (UNESCO), Tana Toraja (Rantepao)

Akik jönnek tovább Sulavesire (Celebesz), azokkal elrepülünk Makassarba a fővárosába. Még aznap elindulhatunk a sziget belsejébe, kb. 7-8 óra jeep vagy minibusz, létszámunktól és a forgalomtól függően. Fárasztó napunk lesz.  

Első megállónk Makasszartól 40 km-re északra a Rammang misztikus ködbe burkolódzó karszthegyei, barlangjai lesznek, ahol 3-4órát töltünk el, sétálunk és vízen is leszünk a gyönyörű karszt kúpok, hegyek között, mint Dél-Kinában vagy Laoszban. Itt található a világ 3. legnagyobb karszt hegysége , UNESCO világörökségi helyszín.  Látunk falut is,  a Kunang-kunang barlangot, van egy étterem is a közelében, egy kőkert -Kampung Laku Stone Garden, mint kínában Silin környékén, sziklarajzokat  Leang-Leang mellett illetve barlang fossiliákat melyek 2700 évesek.

Innen indulunk tovább Rantepaoba, ami még 5 óra autózás lesz. 

A következő 2 nap 2 kört teszünk a régióban saját bérelt járművünkkel. Természetesen, ha valahol halotti szertartás lesz, azt belevesszük, de ezt az infót csak ott lehet levadászni,

Sulawesi rizs teraszok, Indonézia
Sulawesi rizs teraszok, Indonézia

mert ez akkortájt dől el. De programunk igazodik ahhoz, hogy élő hagyománnyal is találkozhassunk.

Alvás Rantepaoban egy szállodában

2.nap      Toraja régió körbejárása

A reggelit követően egész napos kirándulást teszünk a régió leglátványosabb helyein. A torajáknál az élet célja a halál, ennek megfelelően halottkultuszuk szinte egyedülálló a világon. Lemóban meglátogatjuk a sziklasírokat, ahol a kis sírkamrákat, az előttük lévő teraszokat és az oda temetett halott képmását, a Tau-Taut a hegyoldalba vésik.

Sziklasírok Sulawesi, Indonézia
Sziklasírok Sulawesi, Indonézia

Londában, az ősi sziklasírokban a falu előkelőségeinek hamvai találhatók, a helyi vezetőnk kerozinlámpával kísér el bennünket a szellemvilágba. Kete-Kesu, ahová szintén ellátogatunk, a fafaragásáról és primitív festményeiről híres.  Érdekes a fákra telepített gyereksírok is.

Délután megálló a Rantepao piacnál, ahol megcsodálhatjuk a helyi kézműves termékeket és természetesen vásárolhatunk is belőlük. Vacsora.

Alvás Rantepaoban egy szállóban

Temetési szertartás, Sulawesi, Indonézia
Temetési szertartás, Sulawesi, Indonézia

3. nap Tana Toraja és környéke

Reggeli után folytatjuk Dél-Sulawesi és a toraja föld felfedezését. Az állatpiaccal kezdünk, majd teszünk a hegyek felé egy nagy kört. Utazás Palawába, ahol gyönyörű példáit láthatjuk a tradicionális toraja házaknak (tongkonan). A rendre északi irányba tekintő házak cölöpökre épültek, a tetők sarkai pedig ívesen magasodnak felfelé, alakjuk azokat a hajókat jelképezik, melyeken a toraja ősök először érkeztek a térségbe. Továbbutazás Batutumonggá-ba, ahol gyalogosan fedezzük fel a környéket, meglátogatunk civilizációtól távol eső falvakat, kávé- és bambuszültetvényeket és rizsföldeket, szép kilátóhelyeken állunk meg fotóra. Délután vissza a szállásunkra, majd vacsora.

Halotti torra készülődés, indonézia
Halotti torra készülődés, indonézia

Alvás Rantepaoban egy szállóban

4. nap: Rantepao,  

Meg bika és kakasviadalra is eljutunk, ha éppen van esemény. Ültetvények, kézműves műhelyek, illetve lehetmotort bérelnünk és saját tempóban felfedezni farmokat, falvakat, embereket.

 

5. nap  Lake Tempe, Makassar

Hajnalban indulunk Rantepaóbol, s forgalomtól függően este érünk Makassarba.

Útbaejtjük indulási időtől függően Sengkang mellett a Lake Tempe-t, ahol  szoktunk egy 3 órás hajótúrát  is csinálni igény esetén.

Alvás Makassar

6. nap Makassar (Ujung Padang) városnézés este repülés

Ujung Padang egy történelmi város, hosszú tengerparti korzóval, Rotterdam erőddel, benne egy múzeummal, vannak teraszos kiülős éttermek, s látjuk a 3 milliós város lüktető nyüzsgését is. Kis Gasztró, hiszen minden tengeri herkentyű is kapható.  Majd  korzózás a halfőzdés parti sétányon, majd transzfer a reptérre.

Repülés haza

7. nap – Sulawesi – repülés haza / Balira

Hagyományos öltözetben, Indonézia
Hagyományos öltözetben, Indonézia

Kora reggel transzfer a reptérre, majd átszállunk Denpasarba, s a csodálatos hindu Bali szigetét nézzük meg az elkövetkezendő napokban.

8. nap érkezés haza

Tehát ha tudsz jönni, s érdekel az út s a részletek,

Akkor jelezzed felém itt.!

 

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*