Utazáshoz praktikus pakolási ötletek- bőrönd

Costa Rica Playa Grande
Costa Rica Playa Grande

Ha már gurulós bőröndhöz ragaszkodsz, akkor pár praktikus tanács.

  1. Lapogass, hajtogass, és csak végső esetben göngyölíts! Sokan esküsznek rá, hogy a ruhák felgöngyölítve kisebb helyet foglalnak, mint szépen összehajtogatva, de Sylvie Benjamin utaskísérő másképpen gondolja. „Kevésbé gyűrődnek össze a ruhák, ha előbb a nagyobb darabokat belesimítom a bőrönd aljába, és azokra fektetem rá szorosan összehajtva a továbbiakat. És csak a fennmaradó lyukakat tömködöm be olyan dolgokkal, aminek

    nem ártok a göngyölítéssel, például az edzőruháimmal”

  2. Nem mindegy a sorrend!A legnehezebb cuccaidat (pl. a cipőidet) a bőröndöd aljára tedd, mégpedig oda, ahol a kerekei vannak. Sokkal könnyebb úgy húzni magad után, hogy a megfelelő helyen van a súlypontja, és nem akar állandóan felborulni – tanácsolják a tapasztalt utaskísérők.
  3. Használj ki minden szabad helyet! Ha teheted, a legnagyobb, legnehezebb darabokat (vastag pulcsi, kabát, csizma) vedd magadra az utazáshoz, így azok nem foglalnak helyet. A bőröndben pedig használj ki minden szabad teret, a zoknijaidat például tömködd be a cipőidbe.
  4. Három pár cipő elég lesz! Ha már a lábbeliknél tartunk. A profik azt mondják, ez az, amiből mindenki többet pakol mint amennyire szüksége lenne. Három darab bőven elég, ebből eleve egyet felhúzunk, kettőt pedig a bőröndbe teszünk. Egy edzéshez és kényelmes sétához is alkalmas, sportos darab, egy elegánsabb, és egy flip-flop papucs, amire a pilóta és a stewardessek egybehangzóan esküsznek. Hozzáteszik még, hogy a cipőket egyesével nejlonzacskóba szokták tekerni, hogy ne koszolják össze a kis bőröndben a többi ruhát.
  5. Válassz jó bőröndöt! Olyan drága dolog utazni szállástól a repülőjegyig bezárólag, erős a kísértés, hogy az egyéb kellékeken spóroljon az ember. Például a bőröndön. Pedig egy elromlott cipzár, egy döcögő kerék, egy rossz beosztású bőrönd megkeseríti az utat. A profik állítják, érdemes egyszer beruházni, és aztán 10-20 évig is simán kiszolgál egy jó bőrönd. Pár éve megkérdeztem egy magyar szakembert, ő melyik márkát ajánlja, ha biztosra akarok menni.
  6. Multifunkció mindenek felett! Megdöbbentően sok helyet szabadíthatsz fel azzal a bőröndödben, ha jól átgondolod, hogy vajon nem tudja-e valami más is azt a funkciót betölteni, amit éppen be akarsz csomagolni. Kell kis takaró a gépre, és egy külön sál a hűvös estékre, vagy mindkettőre elég, ha magaddal viszel szép színes pashmina kendőt? Kell külön fényképezőgép, útikönyv és telefon is, vagy utóbbi kiváltja mindhármat? Rengeteg felesleges dolgot cipel magával az ember, pedig kis gondolkodással tényleg a felét otthon lehet hagyni.
  7. Készülj fel a célpontodból! A legfontosabb tanács, hogy mindig keressünk rá az úti célunkra indulás előtt, ne fogalomtalanul induljunk neki a világnak. Banális példa, de nem mindegy, hogy lesz-e a szálláson hajszárító, sampon, balzsam, tusfürdő, testápoló. Mert ha igen, akkor tök felesleges ezeket bepakolni. De az időjárást is ellenőrizd, ha garantáltan gatyarohasztó hőséget mondanak, nyugodtan kiveheted a biztonság kedvéért betömködött második meleg pulcsit és harmadik hosszú nadrágot.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*