Chad határátlépés

Csád – A hamisítatlan Afrika

Chad határátlépés
Chad határátlépés

Bejutásomat Csádba kamerunból itt olvashatjátok. 

Keveset voltam Csádban, de azon keresztül leírhatom milyen egy igazi afrikai ország, … fárasztó, nehéz, lemerítő, korrupt, érdekes, de már alig várod, hogy kilépjél onnan..

Most bukkantam egy cikkre, hogy az 5. legveszélyesebb ország a világon.. de én ezt nem éreztem egyáltalán mint hátizsákos stoppos utazó. Sőt, bűnözés szempontjából kimondottan biztonságosnak éreztem. Az más dolog, hogy politikailag milyen, mert ha lenne a szomszédunkban 4 olyan viharvert ország mint pld.

Chad, határátkelés
Chad, határátkelés

Közép-Afrikai Köztársaság,  ahol mészárolják egymást vallási alapon, Szudán, ahol ezt teszik törzsi alapon, Nigéria, ahol az Al Kaida jellegű terrorszervezet (Boko Haram*)tartja rettegésben a kb. 5 Magyarországnyi területet, s hetente falvakat mészárolnak le. De ott van még Líbia is, amelynek még most sem sikerült kilábalnia a polgárháborús válságbol. Szóval rengeteg menekült él Csádban, mint egy kis biztonságos sziget a környező országokhoz képest, amelyet csak diktatúrával lehet stabilan tartani. Ennek megvannak az előnyei és a hátrányai is. Egyrészt

Chad, átevezünk a határfolyón
Chad, átevezünk a határfolyón

kiszámíthatóbb, másrészt kiszolgáltatottabb egy utazó, hiszen nincsenek kialakult rendszerek, s az a törvény éppen, amit a helyi erős ember mond, esetemben a rendör, katona, vagy bármely egyenruhás.  Pl. olyan helyen keltem át Kamerunból, ahol fehér ember még nem ment át, többek között, mert miután áteveztünk a Chari folyon, onnan heti egyszer, a piac napon esélyes találni egy pick up-ot, hogy földúton kb. 70 km után elérjük az első városkát.

De a határon csak egy okoskodó katona volt, aki rögtön leszedett a járműről, s problémázott, hogy

Csád, az első település
Csád, az első település

fotóztam a határon.. ami egy folyot és végtelen pusztákat jelentett gyakorlatilag. Tehát a korrupció elkezdődött, és a folyamatos konfliktus a hatalommal. Mert persze pecsétje nem volt, tehát innentől kezdve távozásomig kvázi illegálisan tartózkodtam az országban, kiszolgáltatva az összes egyenruhás (ön)kényének… azokból pedig van elég.. plusz a helyiek, akik szintén megnehezítik legtöbbször a létemet..  de erről akkor kicsit később…

http://vilagpolitika.blog.hu/2014/03/30/a_vilag_10_legveszelyesebb_orszaga    –

10-ből 6 országba betévedtem.. na jó, utaztam, stoppoltam..  A maradékból tán a K.-Afrikai Közt-ot nem vállalnám… most..

Ha nem akarsz eljönni előadásomra a fesztiválon, akkor itt egy jó rádióbeszélgetésem  Csádról. 

*A Boko Haram nevével fogtok még találkozni, kb. olyan vagyok mint Juliánus barát.. én szóltam előre….

Itt egy cikk erről.

Pár kép pedig nézelődni addig, amíg  nem jutsz el oda. Kattints a képre és utazz velem Csádba..

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*