Indonézia, orangutanok

Indonézia körutazás 5 sziget

5 sziget Indonéz álomút 2024-2025 (18 nap út )

Jelentkezni, érdeklődni, infót kérni itt lehet az utazásra. 

A Pápua utunk  és Raja Ampat után és előtt indul ez a szintén kalandos és hosszú utazás. 

Indonézia, Borneo, oráng utánok között
Indonézia, Borneo, oráng utánok között

Az indonéz álomút egy új programom, amiben igyekszem kulturális és természeti áttekintést adni erről a kontinensnyi szigetről.  Bali diverz természeti látnivalói, zöld rizsföldek, hegyek tökéletesen rárimmelnek arra a színes hindu kultúrára aminek épített emlékeit látni fogjuk, s hagyományait, táncait kulturális programokon megismerhetünk.

Jáva a fő sziget, ami aktív vulkánjairól híres, ahol természetesen meghódítjuk  a fellegeket, láthatjuk a poklok mélyét is ahonnan a gázok feltörnek. Emellett Unesco világörökségeket  is láthatunk, szultán palotát, koloniális építészetet és természetesen  a wayang kulit árnyjátékot. 

Komodo-2016-Indonéz
Komodo-2016-Indonéz

A Komodó sárkányok és  a rózsaszínű tengerpart, barlangok, színes vulkáni tavak  Flores szigeténél szintén természeti különlegességek, amiket sehol a világon nem találunk.  Végül Szumátra szigete is górcső alá kerül majd, ahol a vulkánokon és törzsi falvakon kívűl meglátogatunk egy oráng után rehabilitációs központot, ahol ezeket a főemlősöket láthatjuk testközelben.  Aki pedig hozzá tud toldani 5 napot, azokat elvisszük a világ top 10 koral paradicsomának egyikéhez a Bunaken szigetekre, s ha már Sulawesin vagyunk , akkor a kobold makikhoz is ellátogatunk egy Nemzeti Parkba.

Létezik a 17 napos 4 sziget körút is, Bali – Komodo- Jawa – Sulawesi, ha valakinek csak rövidebb ideje van. Az ennek a programnak a releváns részei. Út előtt kiküldjük a pontos itinert.

Indonesia, Bali island
Indonesia, Bali island

1 nap           indulás Budapestről

Átszállás, átéjszakázás a repülőn.

2. nap                   Bali, Denpasar, Mengwi, Ubud

Kora reggel érkezünk Denpasarba, s a csodálatos hindu vallású Bali szigetét nézzük meg az elkövetkezendő napokban.

Denpasartól nem messze  a reptértől van Mengwi. Mengwiben található Bali második legnagyobb szentélykomplexuma, a Pura Taman Ayu. A templomot egy lótuszokkal borított tó közepén emelték még a 17. században. 1937-ben felújították, majd kibővítették. A nagy területen elnyúló építmény három udvarból áll. Szép parkja sétára hívogatja az arra látogatókat.

Indonézia, Bali, Mengwi
Indonézia, Bali, Mengwi

Innen megyünk tovább Ubud felé. Útközben ha szerencsénk van belefutunk egy kakasviadalba, de teraszos rizsföldek, dombok, hegyek, hangulatos táj végig garantált. Bázisunk a hegyekben Ubud lesz, kb. 2h alatt felérünk, elfoglaljuk szállásunkat.

Bali, Indonézia, majomerdő
Bali, Indonézia, majomerdő

Délután a Majomerdőt látogatjuk meg, ahol szabadon kószálnak a makákók. Kézből lehet őket etetni, mert megszokták már az ember jelenlétét, nem vadak, csak szemtelenek, ricsajosak és sokszor összeverekednek az ennivalón. Fotósoknak izgalmas téma. Bali szigeten több majomerdő is van, de az ubudi a legszebb. Csodaszép, ősfás trópusi erdő, ősi hindu szentélyekkel.

Ha lesz még időnk, az Ubudi kézművespiacra látogatunk el, mely a legjobb kézműves piac Balin. Sokféle mütyürt, szuvenírt, faárut, dísztárgyat árulnak, olcsón, persze alkudni azért kell, hiszen Balin ez elengedhetetlen. Este kulturális programok, a választék széles, ott eldöntjük mit nézünk meg. (Egy alternatív Bali programom is van, amit jobban preferálnék, mert kocsit/ söfört bérelnénk, és vinne el nagyon sok helyre. Ez jó, ha nem akar a csapat ennyire outdoor-t csinálni, mint ebben a programban.)

Szállás egy szép hotelben Ubudban

indonéz-Bali rafting
indonéz-Bali rafting
  1. 3. nap Ubud, rafting az Ayung folyón, fakultatív kerékpártúra

Az utazásunk egyik legizgalmasabb aktív programja is egyben egy könnyű raftingolás. A szállásunkról az Ayung folyóhoz utazunk, amely Bali első számú vadvízi evezős helyszíne. Fejvédő sisakot és mentőmellényt viselve szállunk a hatszemélyes rafting csónakokba, amiket profi túravezetők irányítanak.

Az Ayung folyó egy zúgókkal teli szakaszán evezünk végig, ahol kaland, izgalmak és látványos tájak várnak ránk. A rafting Balin azért is nagy élmény, mert a trópusi éghajlatnak köszönhetően a folyó vize kellemesen meleg. A 2-es erősségű folyón, 10 km hosszú szakaszon, másfél órán át, trópusi környezetben feledhetetlen vadvízi evezés. kb. 60 usd.

Indonézia, Bali island
Indonézia, Bali island

Mai napra lehet aktívan körbejárni a sziget látványosságait, ha valaki nem akar raftingolni.

Vagy lehet motort bérelni és élvezni a szabadságot.

Fakultatív lehet a kerékpártúra azok számára, akik nem kulturális elemorzsiára vágynak. Ennek során először autóbusszal a Batur-vulkán oldalában fekvő Kintimani faluba utazunk, majd kerékpárokra szállunk. A 36 kilométerre fekvő Ubud városáig gurulunk lefele, miközben végig páratlan panorámában gyönyörködhetünk. Élvezzük a gravitációt.

Este kulturális programok, a választék széles, ott eldöntjük mit nézünk meg.

Szállás egy szép hotelben Ubudban

Batur
kellemes tengerpartokon

4. nap  – Ubud  – Bratan tó, Ulun Danu templom,  Amed (tengerpart)

 Ma a sziget Északi része felé indulunk, ahol több vízesés és kulturális emlék, templomok találhatóak.

Alternatív fakultatív program a Mount Batur megmászása, lásd alul..

A túrás és a hegymászós csapat délután egyesülhet.

Indonézia, Bali, Ulun Danu
Indonézia, Bali, Ulun Danu

Csodálatos látványt nyújt a tóból kiemelkedő templom. Dagály idején a fából készült talapzaton álló templomot teljesen körül veszi a tó. Ilyenkor nem is lehet megközelíteni.

Tovább megyünk buszunkkal a Bratan tóhoz –ahol a Balin található több ezer templom közül talán a legérdekesebb Bedugul település mellett 1700 méter magasan található úgynevezett úszótemplom, az  Ulun Danu templom található. 1663-ban építettek a tó istennőjének, Dévi Danu tiszteletére. Nem csak a tó istennője, hanem a termékenység istennőjének is tartják, épp ezért évente sok száz indonéz pár zarándokol ide gyermekáldásért.

5. nap: Denpasar – Flores (Komodó) szigete.

Reggeli után még csobbanunk egyet Amed tengerpartján, kvázi ez lesz a pihenőnap. Majd kora délután elindulunk a reptérre, hogy Flores szigetére átszálljunk, ami bázisa lesz a komodó kirándulásnak.

Komodo, Indonézia
Komodo, Indonézia
  1. nap  Labuanbajo – vízesések – hajó túra 1. nap

Labuanbajo városában kis séta, készleteinket feltöltjük, kirándulás a Mirror Stones cseppkőbarlangba (a goa cermin 25 p. oda), majd ha lesz időnk megyünk Cuncarami vízeséshez is (90 p.), majd délután a kikötőbe saját bérelt hajónkhoz. Irány a világ vége, vissza az őskorba. Komodó a három szigetből álló UNESCO Világörökségi Komodo Nemzeti Park része. Kb. két órás motorcsónakázás után jutunk el Rinca / Komodo szigetére, ahol célunk a komodói varánusz lesz. Itt még természetes élőhelyükön láthatjuk a sárkánygyíkokat ezen a kopár bokros szigeten.  Flying fox-okat (nagy denevérek) is láthatunk este.

Alvó hajót bérlünk, a kabinokban lesz az alvás.

 flores
A csodálatos tengen

7. nap: Komodó/ Rinca –  Pink Beach –  Labuanbajo hajótúra 2. nap 

Ma kora hajnalban, amíg nincs elviselhetetlen meleg, teszünk egy kis sétát Varánuszokra vadászva, majd fotók, pózolás, s vissza a kikötőhöz. Innen hajóval indulás tovább egy másik szigetre. Kb. 2h hajózás, s megállunk a Pink Beachen, a rózsaszínű homokos parton ahol színpompás halak között fürödhetünk, vagy pipabúvárkodhatunk. Egy koralos szigetet is útbaejtünk, megint úszkálás a part körül.

Ebéd a hajón, majd visszatérünk Labuanbajo-ba.

Szállásunk ott Labuanbajoban.

Indonézia, Flores-Kelimutu

8 nap                    Flores szigete: Labuanbajo – Sulawesi ( ez a 2023-as programból kimarad: Ende – Keli Mutu)

Reggel átrepülünk  Ende városában, majd járműre szállunk, s elindulunk a híres színes vulkáni tavakhoz – melynek helyi neve Keli Mutu.  Ez kb. 100 km utazás, majd kisebb kirándulás keretében megnézzük a tavakat, sétálunk a peremén. Majd vissza a szállásunkhoz, vacsora, pihi, élményosztás.

Indonézia, Java, Bromo vulcan
Indonézia, Java, Bromo vulcan

9 nap                   Ende – (Java) Yogjakarta

Flores kultúráját, utcáit, piacait,  város nyüzsgő életét és annak környékét fedezzük fel a repülőgép indulásáig.

Délután átrepülünk Java szigetére.  Yogjakarta egy fiatalos nyüzsgő metropolisz, változatos ételek, színes piac, sétálóutca, és rengeteg történelmi épület és múzeum. Legutóbb koncertekre is mentem, de vannak tradicionális zenei előadások is. Unatkozni nem fogunk.

Szállásunk Yogjakartában

10 nap                  Yojakarta – Borobudur – Prambanan – Yogjakarta

Ma a földi programokat csináljuk meg, kötelező történelmi emlékek, Borobudur  9. századi buddhista emléke, illetve  Prambanan 9. századi templom együttese, mely Unesco világörökségi listáján is rajta van. Klasszikus építészeti emlékek, mezőgazdasági tájjal elegyítve.

Indonézia, Java Borobudur, sztúpák
Indonézia, Java Borobudur, sztúpák

Este még Yogjakartában csináljuk a programokat, koloniális épületek, múzeum, s esetleg egy koncert.

nap Yogjakarta – Malang – Bromo

Ma délelőtt még a szultán palotájába elmegyünk, Kraton komplex, és helyben kiválasztjuk a sok opció közül mi érdekel titeket. De délután indulunk a Bromó vulkánhoz.

Este már kellemesen hűvös lesz ezen a magasságon, egy rövidet alszunk a vendégházban, s hajnalban nekivágunk a kalandnak.

https://goo.gl/maps/XGqwySCgW4U2

12 nap                 Bromo vulkán hegy – Genteng

Ma hajnali 4-kor nekivágunk egy 3 órás túrának, s napfelkelte körül felérünk a kilátóponthoz, s szívjuk magunkba a táj káprázatos szépségét.  A háttérben egy másik vulkán pöfékel, festői látvány. Hajnalban szélre és fagyos hidegre lehet számítani, de amint előbukkan a nap, ismét a perzselő Ázsiával szembesülünk.  Reggel lemegyünk a Bromó vulkán torkába ha nem aktív nagyon, majd vissza a szállásunkra. Összepakolunk, s irány vissza a tengerszintre.

Innen indulunk következő célpontunk fele, Madakaripura-vízeséshez, ami egy látványos kanyonban van. kocsit is váltunk, meg 2 km dzsungel séta a vízesésig. Ezután Jáva keleti csücskébe indulunk,  ahol megint egy különleges természeti látványosság vár minket, mely kénes vulkáni taváról és kénbányászairól híres, akik mérges gázok között dolgoznak.

Alvás Banyuwangi-ban

Indonézia, Java, Kava Ijen
Indonézia, Java, Kava Ijen

13 nap                 Kava Ijen vulkan – Yogja

Ha nincs lezárva a park, akkor ma hajnalban külön járművel indulunk szállásunkról Ijen fennsík irányába, a kietlen puszta fele, ahol már csak kénes patakok folynak. Vizet vinnünk kell magunkkal.  Természetvédelmi terület, belépőt kifizetjük, s jó két órás kirándulással érjük el a vulkáni kráter peremét, ahonnan ismét lélegzetelállító látvány tárul a szemünk elé.

Innen már csak a bátrabbak vágnak neki a perzselő forróságban a  sokszáz méteres mélységnek, hogy ezeken a gázos kifüstölgéseken keresztül, tényleg lélegzet-elállítva jussunk le a munkásokig, akik holdbéli környezetbn  dolgoznak, s fogják be a természet erőit és kincseit. Majd ezekkel a kénkövekkel megpakolva indulnak vissza a főúthoz 50-60kg-os terheikkel.

Visszafele már mi is tikkadtan érkezünk járművünkhöz, amivel indulunk vissza a civilizációba, majd onnan tovább Yogjakarta fele még 500 km-t..

Indonézia, gamelán zenekar
Indonézia, gamelán zenekar

14 nap                 Yogjakarta – Jakarta – Sumatra repülések (Medan)

Reggel átrepülünk Sumátra szigetére két átszállással, s délutánra érkezünk meg medan városába.

Megnézzük a Maimoon palotát, ha még időben érünk a városba.

Alvás Medan városában

15 nap                 Medan – Merek, Lake Toba

Ma 5 órát, 200 km-t autózunk, míg elérjük  a Toba tó környékét, amely itt a fő látványosság.  1700 négyzetméteres vulkáni tó, a világ legnagyobb kaldera tava,  egy szigettel a közepén. Batak törzsek élnek a környéken, s természetesen meglátogatjuk őket, hogy lássuk hogyan építkeztek, s hogyan élnek manapság.

https://goo.gl/maps/6LwPgK47q5x

Indonézia, batak house,sumatra
Indonézia, batak house,sumatra

16 nap                 Lake Toba – Batak museum

Ma lazítósabb nap lesz, kicsit pihenünk is a feszített tempó után, kulturálisan töltekezünk.

Hajóval elmehetünk a Samosir szigetre, ott motort bérelve fedezhetjük fel a falvakat, s megállhatunk a tónál fürödni, pihenni. Múzeumot is beiktathatunk, hosszú házak, faragványok stb..

Délután vissza a szállásunkhoz, s elindulunk a Vulkáni hegy környékére, kb. 3h utazás, hogy másnap kora hajnalban tudjunk elindulni felfele, amíg nincs túl meleg.

Indonézia, orangutan
Indonézia, orangutan

17 nap                 Berastagi vulkán kirándulás

Hajnali indulás mindig kedvező. Gunung Sibayak hegye lesz ma a célunk, Danau Kawar tótol indítjuk kirándulásunkat kora hajnalban, mert 10 óra trekking a mai nap penzuma. Látjuk a flóra változásait a szint emelkedésével. A fárasztó nap után jól fog esni este lepihenni.

18 nap                 Bukit Lavang orangutan center

Mai nap átmegyünk járművekkel az egyik orángután rehabilitációs központhoz. Ott testközelből látjuk a főemlősök életét, szokásait, mozgását, kommunikációját.  Általában ezt egy irtott tisztáson tehetjük, hogy a fák sűrű lombkoronája ne zavarjon a megfigyelésben, így ennél kedvezőbb feltételekkel sehol nem láthatjuk ezeket a kedves lényeket.

Még este visszaautózunk Medan-ba ahol a szállásunk lesz, hogy a másnapi repülőnk indulását elérjük.

Kuala Lumpur, Malájzia
Kuala Lumpur, Malájzia

19 nap                  Medan – Kuala Lumpur

Mai nap átszállunk Kuala Lumpur fele, ami csomaggal kb. 15 ezer ft (vagy amerről a repjegyed szól), s ott szállunk fel a nemzetközi járatra.  Ha lesz időnk KUL-ra, akkor bemegyünk a városba, mely gasztronómiai paradicsom, modern és a tradició találkozási pontja, békés emberek, európai színvonalu infrastruktúra, koloniális épületek és a Petrónas torony látogatása ami jó esetben beleférhet.  Éjjeli repülőjárat elérése, majd hazautazás.

Alvás a repülőn.

Malájzia, Kuala Lumpur
Malájzia, Kuala Lumpur

20 nap                  KL. (Kuala Lumpur) – Budapest

Esetleg hajnali indulás, egész éjjel repülés. Fáradtan érkezés a kellemes őszbe, édes otthon, párnák között alvás, családdal való találkozás.

 Jelentkezni, érdeklődni, infót kérni itt lehet az utazásra. 

Aki szeretne hosszabbítani, az kompakt 5 napból megoldható, mert Manadó az Indonézia Frankfurtja, mindenhonnan szállnak oda gépek. Ezt jelezzed külön, izgalmas extra lehetne. Min. 6 fő kellene.

   Indonézia körutazás 2022 okt 22 – nov 10
napdátumnapprogram
12022.10.22szombatind Bp Qatar air
22022.10.23vasárnapérk Denpasar
32022.10.24hétfőUbud raft – kerékpár
42022.10.25keddUbud -Batur -Bratan- Amed
52022.10.26szerdaAmed döglés a parton
62022.10.27csütörtökDenpasar- Bali – Komodo
72022.10.28péntekKomodo-Rinca – Pink beach – Labuanbajo
82022.10.29szombatLabuanbajo – Ende reggel repül  – Keli Mutu
92022.10.30vasárnapKeli Mutu lake trip – Ende
102022.10.31hétfőBorobudur – Prambanan – yogja
112022.11.01keddyogja- Malang – Bromo
122022.11.02szerdaBromo hegy -Genteng – Banyuwangi
132022.11.03csütörtökKava Ijen vulkan – Yogja
142022.11.04péntekyogjakarta – Jakarta – Sumatra (Medan) 
152022.11.05szombatmedan – merek, lake toba
162022.11.06vasárnapLake Toba – Batak museum
172022.11.07hétfőbukit lavang orangutan center
182022.11.08keddBerastagi vulkán
192022.11.09szerdaMedang – KL
202022.11.10csütörtökérk Bud.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Comments

  1. Szia! Nagyjából mennyibe szoktak kerülni ezek az utak? Csak úgy mihez tartás végett 🙂 Köszönöm!

  2. Szia!
    Gondolom már késő jelentkezni, de az egyébként is annak a függvénye lenne, hogy mennyibe kerül. Megköszönnék egy árkalkulációt! Köszönöm!

  3. Szia
    Érdekelne egy kalkuláció erről az útról( 2 főre van e kedvezmény ?), és a szállásokról tudnál kicsit többet mondani/írni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*