Marokkó

Körutazás Marokkóban – Kalandok a Szaharától az Atlanti-óceánig

Marrakech bazár
Marrakech bazár

 

Körutazás Marokkóban – Kalandok a Szaharától az Atlanti-óceánig

Időpont: 2019 ápr 12-22

Utunk során homokdűnén fekve csodáljuk majd a milliónyi csillagot a sivatag közepén, bazárosokkal alkudozunk a medinák forgatagában, az Atlanti-óceán partján sétálunk, átkelünk az Atlasz hegységen és végig járjuk az egykori szaharai karavánutakat.

Marrakesh, jemaa el fna
Marrakesh, jemaa el fna

Kalandos utazásunk során Észak-Afrika lenyűgöző természeti csodái mellett ismerkedhetsz az arab kultúrával is. Marokkó az arab világ egyik égköve, ahol békében megfér egymás mellett a zsidó, a keresztény és a muszlim vallás is. Ennek a sokszínüségnek lehetünk részesei 10 napon keresztül. 

ha érdekelnek részletek, írj nekem.

 1. nap március 16   Marrakech

Menetrend szerinti Ryanair járattal indulunk Marrakechbe. Szállásunk a belvárosban, a főtér közvetlen közelében lesz. Miután kipakoltunk, sétára indulunk a bazárba s a medina közeli utcáiba, ahol árusok egész hada várja, hogy az ő boltjukba térjünk be. Friss menta teával kínálnak, amíg mi a portékáik között válogatunk. Pár órára elveszünk a fűszerek és szőnyegek világában.

Marrakesh bazárajai
Marrakesh bazárajai

Sétánk után visszatérünk a Jemaa el-Fna térre, ami éjszaka átváltozik egy bámulatosan nyüzsgő tébollyá. A kultúrsokk garantált lesz. Mesemondók, mutatványosok lepik el a teret. Az ételsoron végig haladva kecske és teve fejek néznek farkasszemet velünk. Kedvenc helyemre beülünk és közösen megvacsorázunk.

 1. nap március 17   Bahia és az El Badi paloták

Reggelinket szállásunk tetőteraszán fogyasztjuk el hamisítatlan marokkói hangulatban. Energiával feltöltve vágunk neki a városnak és a nap folyamán bejárjuk annak főbb látványosságait.

Bahia palota, Marokkó
Bahia palota, Marokkó

Megcsodáljuk a Bahia és az El Badi paloták Zellij mozaikkal díszített csarnokait és örökzöld kertjeit. Ezután ellátogatunk a Koutoubia mecsethez, majd teszünk egy kört a zsidó negyedben is.

 1. nap március 18      Ouarzazate

Kisbusszal hosszú 5 napos útra indulunk Keletre a Szahara irányába. Délelőtt a tavaszi esőzések és hóolvadások nyomán zöldellő és virágzó völgyekben vezet utunk. A Tizi n’Tichka hágóban 2260 méter magasan kelünk át az Atlasz-hegységen.

Ait Benhaddou, Marokkó
Ait Benhaddou, Marokkó

Délután megérkezünk Aït Benhaddouhoz Marokkó egyik leghíresebb látványosságához. A különleges stílusban épített erődített falu a Szaharából érkező karavánútvonal ellenőrzésére szolgált. Több hollywoodi film díszlete, például itt forgatták a Gladiátor, az Arábiai Lawrence és a Perzsia hercege egyes jeleneteit is.

Marokkó egyébként kedvelt helyszíne a filmeseknek. A népszerű sorozat, a Trónok harca is több szálon kötődik az országhoz. Utunk során elhaladunk filmes stúdiók és hatalmas díszletek között is.

A hotel
A hotel

Az estét Ouarzazateban, nagyon jó színvonalú hotelben töltjük. A szálláshoz több fogásos marokkói vacsora és medence is jár. Bár a márciusi esték még kicsit csípősek, biztos lesz köztünk olyan, aki szívesen nézné a naplementét a medence partján egy finom gyümölcsturmixszal a kezében.

 1. nap március 19.   Tafraout, kasbáhk

Reggeli után egyből útnak indulunk, sokat kell ma utaznunk. Utunk a Drâa folyó völgyén és az Nkob pálma erdőkön át vezet, ahol festői környezetben csodálhatjuk a több-száz éves kasbáhkat, mely erődszerű épületek a régi városközpontokban.

Marokkó, draa völgye
Marokkó, draa völgye

A sivatagba vezető ösvényt követve Tafraoutba érkezünk és az éjszakát ott is egy medencés, minőségi szálláson töltjük. A Szaharába vezető karavánút legjavát válogattam nektek össze, hogy a hosszú buszozást igazi keleti kényelemben pihenhessük ki. A szálláshoz itt is kellemes és laktató vacsora jár.

 1. nap március 20.    Merzouga sivatag

Reggeli szintén a hotelben, majd folytatódik utunk a sivatag felé.

Teve túra Merzaugában
Teve túra Merzaugában

Pihenőket kisebb autentikus falvakban teszünk, hogy ismerkedjetek a helyi kultúrával. Délután érjük el az Erg Chebbi sivatag szélén fekvő Merzougát. Innen teveháton vágunk neki a homokdűnéknek. Az éjszakát berber táborban, sátrakban töltjük. A tábor mellett található a sivatag egyik legmagasabb dűnéje. A naplementét innen csodáljuk majd. Felejthetetlen látványban lesz részed, ezt garantálom. Ahogy leszáll az éj, berber vendéglátóink vacsorával kínálnak minket, majd a homokban raknak tüzet, hogy zenés műsorukkal tisztelegjenek az ide utazóknak.

 1. Todra szurdok
  Todra szurdok, Marokkó

  nap március 21.   Todra szurdok

Reggel korán kelünk, hogy a napfelkeltét együtt nézhessük valamelyik homokdűnén fekve. Berber barátaink reggelivel és teával kínálnak minket, majd vissza tevegelünk Merzougába. Buszunkkal Rissani felé vesszük az irányt, ami az Alaouite szultánok ősi fővárosa. Rövid látogatást teszünk Moulay Ali Cherif, a dinasztia alapítójának mauzóleumában.

Rózsák völgye, Marokkó
Rózsák völgye, Marokkó

Délután elérjük Erfoud városát, ahonnan 4×4-es autóval közelítjük meg a Todra szurdokot. Itt sétára indulunk a 100-160 méter magas sziklafalak között. Afrika egyik legszebb természeti látványosságához lesz szerencsénk. Az éjszakát a Dades folyó által kivájt szurdoknál töltjük, szintén színvonalas hotelben, csodálatos panorámával. A vacsorát az előző napokhoz hasonlóan itt is a szálláson kapjuk.

 1. nap március 22.   Marrakech

Sivatagi körutazásunk végéhez közeledik, elindulunk Marrakech irányába.

cserzőműhely Marrakech
cserzőműhely Marrakech

Utunk továbbra is festői tájakon vezet. A rózsák völgyében teszünk pihenőt, majd az Amredhyle kasbáhban nézünk körbe. Az 1000 kasbah útjának is nevezett vonalon haladunk végig, estére érünk vissza Marrakechbe ahol szállásunk ismét a belvárosban lesz.

 1. nap március 23.    Marrakech, Jardin Majorelle

Az ötnapos buszos kiruccanást pihenjük ma ki. Reggelinket ismét a szállásunk tetőteraszán fogyasztjuk el. Miután legurult az utolsó pohár frissen facsart narancslé is, hátunkra vesszük a várost és gyalog indulunk a Jardin Majorelle felé.

Jardin majorelle
Jardin majorelle, Marokkó

A magával ragadó botanikus kert Jacques Majorelle francia festőművész rezidenciája volt és közel 40 évig dolgozott rajta. Halála után Yves Saint Laurent vásárolta meg és részben neki köszönhető, hogy a kert a mai napig Marrakech egyik égköveként szolgál. Alapos relaxálás után ellátogatunk egy a medinában eldugott cserzőműhelybe is.

 1. nap március 24.   Essaouria

Korán indulunk kisbusszal az Atlanti-óceán irányába.

Essaouria kikötője, Marokkó
Essaouria kikötője, Marokkó

A napot Essaouriában, egy magával ragadó tengerparti kisvárosban töltjük. Bejárjuk a marrakechihez képest sokkal nyugodtabb medinát és a várfalon a szikláknak csapódó hullámok morajlásában sétálunk. Mezítláb sétálunk a homokos tengerparton, majd a kikötőben figyeljük a halászok munkáját. A délután végén lepihenünk egy kávézóban, majd indulunk vissza Marrakechbe, ahova késő este érkezünk meg.

 1. nap március 25.   Ouzoud vízesés

Mai nap szintén egy buszos túrával indul.

Ouzoud vízesés, Marokkó
Ouzoud vízesés, Marokkó

Demnate városán keresztül, olajfa ligeteken át jutunk el az Ouzoud vízeséshez. A 110 méter magas vízesés robaja adja az aláfestést sétánknak. Meglátogatunk egy vízimalmot is, majd tradicionális berber ebédünk után este indulunk vissza Marrakechbe.

 1. nap március 26.   Marrakech – Budapest

Délelőtt a már hagyománnyá vált tetőteraszi reggelink után még alkalmunk van a medinában kószálni. Beszerezhetjük a szuveníreket, vagy kiülhetünk még pár órára figyelni Marrakech nyüzsgését egy friss gyümölcsturmixszal a kezünkben mielőtt hazarepülünk Budapestre.

Amennyiben érdekel az út, akkor

szándékodat jelezzed felém itt,

s én megírom a részleteket, tudnivalókat.

Kis kedvcsináló videó a mesés Marokkóról:

 

 

 

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*