Pápua körutazáshoz Tudnivalók

Pápua tudnivalók

 UTASTÁJÉKOZTATÓ A Pápua Új-Guinea UTAZÁSHOZ

Az utazás programja itt olvasható.

Pápua Új-Guinea Ausztráliától északra található sziget, a világ második legnagyobb szigete. Területén két állam osztozik: keleti részén Pápua Új-Guinea, a nyugati részén Indonézia tartománya, Nyugat-Pápua található.

Pápua Új-Guinea egy nagyon különleges, a modern civilizáció által éppen csak megérintett ország. Utunk fókuszában a színes, izgalmas Goroka fesztivál lesz, ami a hegyekből több, mint 80 törzs éves találkozója a völgyben.. A program részeként elutazunk a Bismarck-tenger felé, Madangba és Wewakba pár napra, majd a híres Sepik folyón teszünk több napos hajós kirándulást. Többször megállunk a törzsi falvakban, ismerkedve a helyiek életével, kultúrájával s a csodálatos környezettel, amelyben élnek.

Indulás: 2023. szeptember 12-én menetrendszerinti repülőgép indulási idejének megfelelően, Budapestről a Liszt Ferenc repülőtérről. Érkezés több átszállás után a túra kiinduló pontjához Port Moresby-be szept 14 reggel.

Érkezés vissza Magyarországra: 2023. szeptember 26-án, a menetrendszerinti repülőgép érkezési idejének megfelelően.

Kinek ajánljuk: Azoknak, akik szeretnék megismerni a pápuák törzsi kulturáját, szokásait, életüket.   A változatos természeti látnivalókon, dzsungelen, tengerpartokon kívül sok kalandban lesz részünk. Mindenképpen türelmes, kíváncsi embereknek ajánljuk, akik az élményért, tapasztalatért utaznak, és nem a kényelemért.

Részvételi díj: 2500- 2800 usd létszámtól függően

+ nemzetközi és belső repülőjegyek  1800-2000 usd

Az árakat Ft-ban aktuális váltási árfolyam szerint .

 Részvételi díj tartalmazza:

 • Helyi utazásokat (bérelt járművek, taxi, motoros csónak)
 • Szállásokat szállodákban, vendégházakban, szállókban, apartmanokban
 • Szervezést és a magyar nyelvű túravezetést
 • A leírt programokat
 • Sepik túra alatt egy helyi asszisztenciát

 Részvételi díj nem tartalmazza:

 • Nemzetközi repülőjegyet, reptéri illetéket 1800 USD
 • Belépőket szellemházakba, parkokba 140-200 USD
 • Fakultatív programok költségeit 50-200 USD
 • Biztosítást
 • Étkezést, kb. 300 USD
 • Borravaló a helyi vezetőknek 40 USD
 • Ajándékok (maszkok, nyakláncok, kézműves termékek)

Útlemondási biztosítás: Amennyiben szeretnél, egyénileg köthető. Amire fedezetet jelent: az utazás lemondása váratlan betegség, baleset, kórházi tartózkodás, munkahely megszűnés, terhesség, válás, tűz vagy elemi kár miatti esemény. Célszerű kötni egyénileg az alábbi linken keresztül http://eub.hu/storno-utlemondasi-biztositas/

Egyéb részletek Kiutazás: Egyénileg vagy a csoporttal, menetrend szerinti repülőjárattal, több átszállással. Célszerű irodákra bízni a repülőjegy vásárlást, de egyénileg is elintézhető. Amennyiben egyénileg történik a jegyvásárlás, mindenképp előzetesen konzultálj túravezetővel! Ha érkezési és/vagy távozási időpontod nem esik egybe a csoportéval, akkor a szállodába történő eljutásod és távozáskor a reptér megközelítése egyénileg történik, a túravezető útbaigazítása vagy segítsége alapján. Az itt fellépő költségeket az út ára nem tartalmazza.

Utazás Pápua Új-Guineában: Repülős utakra a kiutazás egyénileg történik. Az indulási és érkezési dátumok az általunk ajánlott járat indulási-érkezési időpontját jelzik. Repülővel utazunk Port Moresby-be. Haza szintén, ha nem a hosszabbítás programot választják.

Helyi közlekedés: városok között busszal, vagy létszámhoz igazodva saját bérelt kisbusszal történik az utazás. Városokon belül vagy bérelt kisbusz és taxikkal.

Szállás: Szállásaink nagyrésze 2-3 fős szobákban lesz, városokban 2 ágyas is lehet. Városokban legtöbbször van klíma, fürdőszoba és akadozó wifi. Nem mind nyugati színvonalú, de mi a helyhez keresünk szállást és nem a szálláshoz programot. 

Amikor Sepik falvaiban leszünk, ott nincs semmi komfort, csak matrac, szúnyog háló, fürdés a folyóban vagy a ház melletti elkerített „fürdőben” vödörből. Áram nincs, de generátort 1 órára bekapcsolják. Az élmény nálunk az elsődleges, illetve itt más lehetőség nincs.

Étkezés: Az utazás önellátó. Városokban lesznek szupermarketek, vagy legalább egyszerűbb boltok, hogy feltöltsük készleteinket. Az apartmanos és hoszteles szállásokon lesz főzési lehetőség, ezt ki is használjuk, s majd a  piacon vehetünk alapanyagot, fűszereket pedig hozhatunk otthonról.

Az itthoni ár színvonalnál jóval drágább a választék pedig szűkebb Pápua Új-Guineában. Alkoholt érdemes hozni, mert 2deci sör kb. 1000 ft, Whisky 35000 ft.  Palackos víz alig van, ha van fél liter 500 ft. Viszont iható  a csapvíz. Vagy forraljuk, vagy szűrjük meg, ha nem bízunk benne.

 Nem lesz lehetőség beülni étterembe, mert nincsenek, vagy alig. De a szupermarket gyorséttermébe néha eljutunk, ahol nyugati ételekkel találkozunk, de 14-25 dollárt otthagyunk minimum. Van, hogy házigazdáink tudnak főzni, az kedvezőbb áron lesz, meg egzotikusabb étel lesz.. A túrákra érdemes este szendvicset készíteni, szárított magvak, gyümölcsök, csoki stb.

Időjárás: Pápua területén trópusi klíma van.  Száraz évszakban megyünk, de napi 1-2 záporeső lesz, de 10 perc után kisüt megint az égető nap. Naptej, sapka ne maradjon otthon. A hegyekben nappal 20-26 fok körül, este 12-15 fok körül.  Kiváló kirándulóidő.  A tengerszinten párás melegre számítunk, nappal 32, éjjel 28 fok körül, ilyenkor a légkondi jól jöhet.

Csomagolás: Egy kis és egy nagy hátizsák elég, utóbbit csak a szálláshelyeken veszünk elő. A kis hátizsák velünk van a járműben a napi programok során. Abban lesznek értékeink. A repülőn feladható csomag maximális súlya légitársaságonként eltérő, erről mindenképpen tájékozódni érdemes, de 10-15 kilónál ne legyen több, mert vinni is kell magunkkal. Trópusokon nem kell sok ruha.

 Fontos, hogy az útleveled és pénzed magadnál legyen, minden egyéb értékes dolgot a kézipoggyászba pakolj!

Csomagok belföldi járatokon eltűnhetnek.  Figyelj arra, hogy a felszállás előtt ne legyen nálad semmilyen folyadék, gáz, szúró-vágó eszköz (pl. bicska), mert ezeket a repülőtér dolgozói elveszik. Pakold ezeket a nagy csomagba (gázt ne), amit feladsz a repülőn. Mivel néha előfordul, hogy a feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra, mert késik, így javasoljuk, hogy legyen a kistáskádban egy váltás ruha, fogkefe.

Közbiztonság: Pápuáknál minden közös, amit őrizetlenül hagysz. Így csak azt hozzad el, amire tudsz figyelni, illetve amit nem sajnálsz, ha eltűnik. Fizikai agresszió nincs külföldiek felé, sőt szeretik a fehér embereket. Lopásra piacokon lehet számítani, de ha a túravezető tanácsait betartjátok, nem lesz probléma. Utastalálkozón elmondok mindent, ami a felkészüléshez szükséges.

Pénzügyek: Pápuáknál  esetleg a fővárosban tudjuk használni  a bankkártyát, de nem fog kelleni, ezért mindenképpen érdemes magunkkal vinni elegendő készpénzt, vagy ATM-ből kivenni egyszer a fővárosban.

Vízum: Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be.

Áram: Pápuáknál 220 volt van hazsználatban, a dugókról itt a tájékoztató. https://hu.wikipedia.org/wiki/Elektromos_h%C3%A1l%C3%B3zatok_%C3%A9s_csatlakoz%C3%B3k_list%C3%A1ja.  I típusú átalakító kell, 45 fokban V alakú dugót használnak.  Hozzál T dugót, vagy kis hosszabbítót. A helyi elektromos csatlakozó az európai standardtől eltérő, érdemes itthon vagy kint beszerezni a szükséges átalakítót. Az elektromos feszültség ott 220 Volt, a telefonok, laptopok, tabletek, fényképezők akkumulátorai bírják ezt, inkább az áramingadozás vagy a generátor gyenge teljesítménye lehet a gond.

Biztosítás: Kötelező! Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. Ezt az irodánkban is kedvezményesen meg tudod kötni.

Egyéb tudnivalók: – Biztosítást kötelező kötni! Az utasbiztosítást velünk is megkötheted, mindössze a születési dátumot és a biztosított nevét kell hozzá elküldeni emailban. A bankkártyádhoz kötődő biztositás is megfelelő, ezt a bankodnál akár telefonon is megkötheted.

Bárki jöhet az utazásra kortól, nemtől függetlenül, de fontos tudni, hogy orvosi ellátás néha messze, meg minősége nem európai. Így az utazás feltétele, hogy jó egészségügyi kondícióban legyél!

– Az indulástól számított 6 hónapig érvényes útlevél kötelező! – Ha egyedül jössz, társítunk valakivel. 1 ágyas felár kérhető, ahol tudjuk biztosítjuk. 

Pápua tudnivalók (kiegészítés)

Tisztelt leendő utasunk,

Mielőtt végleg döntesz a pápua utazásáról, kérjük, feltétlen olvasd el ezt a tájékoztatónkat is!

Pápua Új-Guinea sokak vágyálma, látni a színes törzsi kavalkádot, hallani zenéjüket és a nyelvi sokszínűséget, velük táncolni, vagy utazni érintetlen természeti környezetben, részt venni a máig létező több ezer éves élő kultúrájukban, átérezni az ősközösségi társadalom struktúráját a saját bőrünkön keresztül. Ez mind egzotikus, vonzó, csábító, érdekes, különleges, de ugyanakkor megélni személyesen az ottlétet nem ilyen idealizált állapot! Ezt tudni kell. Ez nem egy film, ez nem virtuális történet, ez egy nehéz, kalandos utazás lesz.

Szeretnénk felhívni az utazni vágyók figyelmét, mielőtt döntenek, hogy tudják mire is vállalkoznak, ha belevágnak velünk ebbe az egzotikus, különleges, de kalandos és nehéz utazásba.

Ez egy olyan régiója a világnak, ahol az európai, sőt ázsiai sztenderdek sem működnek. Sem higiéniában, sem étkezésben, ivóvízellátásban, sem infrastruktúrában.  Kicsit múlt utazás.  Előfordulhat, hogy a beígért szállás minősége nem az, amit elvártunk és lefoglaltunk, a területből adódóan nem is lehet sokszor jóval előre foglalni. Előfordul gyakran áramszünet, vagy a Sepik-folyó környékén egyáltalán nem is létezik áram. Generátor lehet pár órára, de erre megint nem lehet mindig számítani. Sepik-folyónál a törzsi faluban matracon lesz alvás, s adnak szúnyoghálót is, de a mosdás vagy a folyóban, vagy a pottyantós wc mellett, vödörből.

Klímában is meleg és párás időre számíthatunk, de a száraz évszak ellenére rövid záporok előfordulnak. Szúnyogok lesznek, hisz ők is a természet részei a folyó völgyeknek, de szúnyoghálóval és riasztókkal a kellemetlenségek csökkenthetőek.

Fizikai megerőltetés, túrázások nem lesznek, többnyire kisebb sétákat, pár kilométeres kirándulásokat teszünk csak, igaz, lehet néha sáros talajon, de ez több ezer éve sem volt másképpen.

Higiénia pont annyi, mint egy nomád vízitúrán lenne, tehát folyó csapvízre nem számítsanak a Sepik környéki falvakban, mert ott kutak és források vannak inkább.

Étkezésnél se számítsunk nagy változatosságra, jórészt az édes krumpli, szágó, kukorica, fánk, banán, bétel dió, s hal a folyók mentén, illetve pár szezonális gyümölcs lesz, amin a helyiek élnek. Ha városban leszünk, lesznek drága szupermarketek, melynek választéka elég szegényes, de hal, paradicsom és húskonzerv, rizs, tészta, levespor, keksz és esetleg kenyér az szokott lenni. Zöldség választék is szegényes, és ha van, az is drága. (gyümölcs 1000 Ft / kg, 1 kis szem hagyma 100 Ft).

A váratlan helyzetekkel való szembesülés a túra résztvevőitől is bizonyos alapvető alkalmazkodóképességet és csapatszellemet követel adott esetben. Nem várt körülmények, útlezárások, késések, forgalmi, szervezési nehézségek előfordulhatnak. Természetesen nem erre számítunk, de előfordulhat. Ezért lesz ott tapasztalt idegenvezetőnk, aki már járt ott, ismeri a körülményeket, konfliktus helyzeteket tudja kezelni, és hogy az ilyen helyzetekre is találjon megoldást. De sajnos az európaitól eltérő gondolkodások, szokások, mind megnehezítik egy társas út zökkenőmentes lebonyolítását, ezért olyanok jelentkezését várjuk, akik rugalmasak és ezt tudják vállalni.

Az előre nem látható tényezők (vis maior) következtében fellépő, előre nem várt extra költségvonzatok a mindenkori résztvevőket terhelik! Megértését köszönjük!

Akik eddig jártak ott korábban, különösen, ha volt szerencséjük az évente megrendezett törzsi fesztiválra eljutni, azoknak mind-mind örök és megismételhetetlen élmény volt az utazás. Nem eltántorítani akarunk, csak hogy ne legyenek olyan elvárások, amiknek a térség nem tud megfelelni. Ezért feltétlen érdemes utána olvasni a területnek, kérdezni minket, ha valamilyen bizonytalanság felmerül. Viszont ha valaki rugalmas, a tapasztalatokra és egy teljesen más világ megismerésére nyitott, akkor hatalmas élményekkel tér haza, ebben biztosak vagyunk.

Köszönjük, hogy velünk tartasz és bízol bennünk.

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


*