Új-Zéland tudnivalók

Új- Zéland tudnivalók 2022

Amikor erre a messzi országra gondolunk, elsősorban különleges természeti látványosságai, a fjordok hegyek, gleccserek, vulkánok, gejzírek és termálfürdők, kék folyók, tavak, vízesések, végtelen tengerpartok és kőformációk miatt látogatjuk. A szigetországról a  zöld dombok és a juhok, gyönyörű erdők és túraútvonalak, nezzeti parkok, kristály tiszta patakok, áttetsző vizű tavakban visszatükröződő, hósipkás hegycsúcsok jutnak az eszünkbe. Ezt a földet az őslakos maorik és a brit bevándorlók lakták, mára már egy multikulturális élhető sziget lett, ahol békésen és boldogságban, szociális biztonságban élhetnek az emberek. Ezt az országot látogatjuk meg bő két hétben, ha velünk tartasz.

Indulás 2023 febr 24 – márc 12-ig. Az ottani nyárban lesz az utunk, melynek programját itt olvashatod. A hasznos tudnivalók pedig itt:

Utazás

Végig a bérelt, 10 fős kisbusszal vagy /és kocsival leszünk az utazás során

Létszám

8-14 fő esetén indulunk

Túra nehézsége

A túrák önmagukban könnyűek, hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. Itt 2 kisseb kb. 2 órás gleccserhez séta lenne, egy vízesés, ami hobbitfalva alternatívája, ott 1h felfele kirándulás meg vissza. Az Abel Tasman nemzeti parkban, ott szintben 6-10-15 km választható enyhén dombos részen. Ha van egy egy látványosság, akkor oda kisétálni (30-90 perc). Valószínűleg semmi problémád nem lesz a mozgással, sőt jól esik ennyi autózás közben.

Időjárás

Új-Zéland időjárása nehezen kiszámítható, változékony. Nagy vonalakban azt lehet mondani, hogy az ország déli részén a kontinentális éghajlat uralkodik, az északi részen szubtrópusi, mindez megfűszerezve némi óceáni hatással.

Eső az év bármely szakában eshet, a nyár (december-február) meleg, a hőmérő higanyszála napközben elérheti a 25-30-35 fokot, míg estére leeshet akár 10-15 °C alá is.  A hegyekben kevesebbet leszünk,  de a négy évszak elvet kell követni, azaz egy nap alatt lehet eső, hó, köd, napsütés és szél is. A tenger belső öblei (Abel Tasman NP) már fürödhető melegek, kb. 20-22 °C, az óceán azonban inkább  hűvös 16-18 °C-on. A keleti part szárazabb, a nyugati viszont esős. A ruházatot majd ezeknek megfelelően kell kialakítani. Az előrejelzést itt lehet megnézni: http://www.weather.com/

Vám

Magyar Állampolgárok vízum nélkül utazhatnak, ha nem több mint 90 napig szándékoznak Új-Zélandon tartózkodni, és útlevelük érvényessége legalább három hónappal meghaladja azt a dátumot, amikor az országot elhagyják. DE!!!

2019. október 1-től kezdődően Új-Zéland bevezeti az országba történő utazást megelőző regisztrációs kötelezettséget (NZeTA – New Zealand Electronic Travel Authority), valamint a beutazó turistákra új adót (IVL – International Visitor Conservation and Tourism Levy) vet ki. Amennyiben 2019. október 1-ét követően nem áll rendelkezésre a NZeTA az utazás megkezdésekor, úgy az új-zélandi hatóságok akár meg is tagadhatják az országba történő belépést. A NZeTA-t érdemes minimum 72 órával az utazás megkezdése előtt igényelni. Az igénylést vagy online, vagy mobil applikáció útján lehet megtenni.

A NZeTA-t, abban az esetben is igényelni kell, amennyiben az utazó csupán tranzitál Új-Zélandon, az ország nem az utazás végcélja. Az utazók csak az Aucklandi Nemzetközi Repülőtéren tranzitálhatnak, az ország többi repülőterén erre nincsen lehetőség! Az NZeTA díjtételei: 23 NZD mobil applikáció útján történő igénylés során, 17 NZD online igénylés esetén. A turista adó, IVL díja 35 NZD, melynek megfizetése az NZeTA igénylésekor történik. (totál 58 NZD 2023 ban) A bevezetésre kerülő új rendszerrel kapcsolatos információk az alábbi linken érhetőek el: https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/apply-for-a-visa/about-visa/nzeta

Ugyanitt lehet letölteni a mobil applikációkat az igényléshez. Az NZeTA igénylését online az alábbi linken lehet megtenni: https://nzeta.immigration.govt.nz

Fontos, hogy útlevelük érvényessége legalább hat hónappal meghaladja azt a dátumot, amikor az országot elhagyjuk.

Covid regulációk frissülnek itt:

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/uj-zeland

de jelenleg nem kell  teszt, de oltottság kell.  Regisztrálni kell érkezéskor

https://www.travellerdeclaration.govt.nz/

Az oltatlanokra vonatkozó szabályokról az alábbi linken érhető el bővebb tájékoztatás: https://covid19.govt.nz/travel/international-travel-and-transit/proof-of-vaccination-for-travel-to-new-zealand/

Az Új-Zélandra érkező utazóknak a megérkezésüket követően vállalniuk kell a 0/1 valamint az 5/6-ik napon RAT Covid-19 gyorsteszt  elvégzését.

Csomag

Legyen egy nagy (60 – 70 literes) és egy kicsi hátizsákod (25-30 literes), úgy pakold meg, hogy néha vinned is kell őket egyszerre. A repülőre felvihető kézipoggyásszal kapcsolatosan az alábbi oldalon részletes tájékoztatás található.

http://www.bud.hu

A nagy poggyász súlykorlátja a szokásos 23 kg-ot nem haladhatja meg, azonban a regionális repülőtársaságok korlátozása és a helyi közlekedési eszközök csomagterének mérete miatt általában a 15 kg-os súlyhatár a kötelező. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Felszerelés

Mindenképpen érdemes elolvasni ötleteimet pakolás előtt:

https://vandorboy.com/utazasi-tanacsadas/mi-keruljon-a-hatizsakba/

Kényelmes hátizsák, vagy sporttáska (gurulós), túrákhoz kishátizsák. A nyári lábbeli vagy túraszandál mellett elengedhetetlen egy jól záródó és kényelmes túracipő, fejfedő / karimás sapka, könnyen száradó, esetleg lecsatolható túranadrág, esőkabát, laza, szellős ruházat, legalább egy váltás ruha hideg időre a hegyi túrázáshoz és az esti órákra, elemlámpa (fejlámpa), elemek a lámpába, fényképezőbe, hálózati átalakító, zsebkés, ébresztőóra, kullancs- és szúnyogriasztó, napszemüveg, naptej, fürdőruha, papucs vagy szandál a zuhanyzáshoz. Nincs szükség hegymászó, illetve más típusú speciális felszerelésre, de esőkabát legyen! A szállásokon általában lehet mosni /esetleg mosatni, így nincs szükség kétheti váltás ruházatra!

Konnektor szabványokról itt: http://energiapedia.hu/szabvany-elektromos-csatlakozok-a-vilagban az ’I’ tipust keressed, V alakú, így átalakító kelleni fog.

Hozz T dugót vagy hosszabbítót hasznos, ha több dolgot töltesz egyszerre.

Szállás

Szállásaink Új-Zélandon tiszták és igényesek, európai színvonalúak. A fő szempont (a tisztaság mellett természetesen) a szállások központi elhelyezkedése a településeken. 2-3 ágyas szobákra kell számítani, melyekben a legtöbb esetben nincs saját fürdő és WC, (aki igényli a fürdőszobát azoknak úgy foglalok, de extra pénz lesz) így a közösségi helyiségeket kell használni. Azok állapota azonban kifogástalan és meleg vízre is mindig számíthatunk. A szálláson mindig van jól felszerelt konyha, a szobákban pedig ágynemű, így nem szükséges hálózsákot hozni magunkkal. Ha tudunk bungallót foglalunk, hogy tudjunk főzni.

Aki sátrazna inkább, lehetséges, de akkor legyen sátor, hálózsák és minden, ami a kempinghez kell, megkapja a kocsit és bárhol éjszakázhat.

Higiénia

Kötelező védőoltás nincs Új-Zélandra utazáskor és a higiéniával sincsenek gondok. Európai körülmények vannak. Sőt ők félnek attól, hogy valami fertőzőt hurcolunk be szigetükre, így tilos zöldség, gyümölcs és feldolgozatlan húsféléket behozni. Konzerv ok. Cigarettát is tán 2 dobozzal lehet hivatalosan bevinni, afölött adót kell rá fizetni… de nemmdohányzó útitársaid között szétoszthatod, mert kint 3-4 ezer ft is van egy doboz cigi. A reptéren el is vesznek friss élelmiszereket tőlünk. Érdemes a bevallási lapon beírni, ha van nálunk zöldség-gyümölcs, tejtermék, húsféle stb., mert ha nem valljuk be és megtalálják, több ezer dolláros büntetésnek és kiutasításnak nézhetünk elébe.!!

Ajánljuk hogy a szokásos általános védőoltásokról kérjük ki szakorvos véleményét, konzultáljunk a Nemzetközi Oltóközpont illetve a megyei ÁNTSZ szakembereivel! A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, IX. ker. Gyáli u. 2-6., telefon: 06-1-476-1364, nyitvatartás: hétfőtől csütörtökig 9-14 óra között. http://www.oek.hu/oek.web?nid=209&pid=1

 Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert, ragtapaszt és nedvesített törlőkendőt. Fontos a magas faktorszámú naptej is, ami bárhol beszerezhető.

Élelem

A fentiekben írtam, hogy az ország elszigeteltségéből adódóan nagyon szigorúak a belépési szabályok. Vámvizsgálatnál be kell jelenteni minden magunkkal vitt élelmiszert, növényt és állati eredetű terméket, sőt még a bakancsunk talpára ragadt sárdarabokat is leszedetik (további infó: www.customs.govt.nz). Az út során mindig lesz alkalom bevásárolni friss kenyeret, palackos vizet és egyéb, hűtés nélkül romló jellegű élelmiszereket. Az árak a magyarországinál magasabbak 20%-al, szolgáltatások még többel.

Pénz-ügy

Az ország fizetőeszköze az új-zélandi dollár (NZD), amiből egy kb. 250 forintba kerül. 1 USD= 1.6 NZ dollár. 1 EU- 1.62 NZ Dollár.

Itt tájékozódhatsz az árfolyamokról: http://www.xe.com/

 Kivitelre az eurót vagy a dollárt javasoljuk, mivel NZD-t Magyarországon szinte lehetetlen beszerezni. Az országban mindenhol használhatjuk hitelkártyáinkat (VISA, Mastercard stb), azzal szinte mindenhol lehet fizetni, a trafikban is, akár egy doboz tejért, éttermekben, útszéli kifőzdékben, stb. Étteremben egy kávé kb. 3-4, egy sör 5-8, egy főétel kb. 20-30 helyi dollár. Költőpénznek napi 50-80 NZ dollárt javaslunk, de ez vérmérséklettől függően erősen változhat. Néhány belépő (2020-as árak)de legtöbbje fakultatív:


Sky torony: 32 NZD
Hobitfalva : 80 NZD

Rotorua termálfürdő: 24 NZD
Wai-O-Tapu: 34 NZD
Kaikoura bálnanézés: 165 NZD
Franz Josef gleccsertúra: 120 NZD
Repülés a gleccserek fölött: 400 NZD

Milford Sound hajózás: 80 NZD
Queenstown bungy: 190-360 NZD (fakultativ
Queenstown tandemugrás 4000 m-ről: 425 NZD

A Milford Sound hajókirándulás program díja: 60 USD (2021). Érdemes jelezni majd előre ha részt vennél rajta, mert előre kell foglalni.  A program időtartama 1 óra 45 perc a vízen. A hajóban kb. 30-40 fő, valamint a személyzet tartózkodik, és folyamatosan mesélnek és mutatják a vízeséseket és az érdekességeket. Ellátás: nincs.

Terület

Új-Zélandi utunk során megismerkedünk egy igen változatos, zöld élhető országgal a világ másik végén, amely több mint 22 ezer km-re van tőlünk. Repülővel is kb 23h-t ülünk a gépen!

 A két vulkánokkal teli szigete Magyarországnál majd háromszor nagyobb, de csupán 4,5 millió ember lakja (ennek közel fele Aucklandben és vonzáskörzetében). Nem egy túlzsúfolt hely. A nagyobb kiterjedésű Déli-szigeten hosszában végighúzódik a Déli-Alpok, melynek legmagasabb csúcsa a Mount Cook, 3754 méter (maori nyelven: Aoraki). A vulkánikus szempontból aktívabb Északi-sziget legmagasabb pontja a Tongariro Nemzeti Parkban található, jelenleg is aktívnak számító Ruapehu tűzhányó csúcsa (2797 méter).

A szigetek az ausztráliai és a csendes-óceáni lemezek összeütközésének következtében emelkedtek ki az óceánból.

Új-Zéland talán Izlanddal és Norvégiával összevethető, azok a természeti csodák, amik Ausztráliában szétszórva külön-külön találhatóak meg, itt koncentráltan jelennek meg. Utóvulkáni működés, gejzírek, gleccserek, magashegység és fjordok, vulkánok, az óceánpart, köderdő, félsivatag, mediterrán borvidék, delfinek, bálnák, és még pálmafás tengeröblök is.

Az itt élő emberek barátságosak és közvetlenek, eleinte úgy tűnik, mintha Európában lennénk, hasonlóak a szokások és az életmód, csak egy idő után esik le, amikor megismerjük őket, hogy ez a hely teljesen más. A maori kultúra is tovább él, ezzel is megismerkedhetünk.

Biztosítás


Kötelező! Fontos!
Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás.

Lehet bankkártyához kötődő utasbiztosítást kötni, mely díja évi 7-8 ezer forint, s minden kiutazástól számítva 2 hónapig él. Megéri. Érdeklődj bankodnál erről a szolgáltatásról. De lehet online is kötni biztosításokat, ha magasabb kártérítést szeretnél.. 

About the author

Világlátott, világjárt, jártas a világban, mert világot járt.
Alternatív világjárás, alternatív világlátás.
155 ország, sok élmény, rengeteg tanulság, és végeláthatatlan történetek. Itt a blogomban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*