Afganisztáni élménybeszámoló

Afghan life
Afghani Pastun

Nos, Assalam-aleykum Kabulból,

Hát minden estetre Afganisztán nagyon intenzív élmény…minden perce, s a halál dúdol körülöttünk.. Ma vendeglatom – egy pastu ujsagiro, radios kollega, kapott egy hivast, hogy demonstracio van, házakat gyujtanak fel es lonek. Ugrottunk is a kocsiba, irany a belvaros. Sorozatokat lonek, emberek rohannak ahogy azt a hiradokban mar megszoktuk. Persze a rendorok nem engedtek a kozelbe, igy kerulouton probalkoztunk.  Az egyik mecsetbe bevittek minket az emberek, hogy lassuk az egyik aldozatot, amint verbe fekszik felig nyitott szemmel. Reggel meg nem erre szamitott, ahogy ot masik tarsa sem. Itt ilyen a dinamikaja az esemenyeknek, barmikor barmi lehet.

Kesobb megtudtuk, hogy egy hazara temetoben vmi konfliktus volt a hazarak ellen, erre osszecsaptak a pastuk es a hazarak, a rendorseg kierkezett, s a pastukat vedve a hazarakat oszlatni kezdtek. Mivel itt nincs gumibotjuk –bilincsuk.. se gumilovedek es konnygaz, marad a kalasnyikov. (hat ezek utan nekem sirhatnak az okt. 23asok). A mecsetben hatalmas veszekedesek, sokan rogton revansot vennenek..  de asszem az a holnap tortenete marad.

Aztan lattunk bicost aki at akart menni a rendorokon, provokalta oket, mert tudta, ha lelovik, akkor elszabadul a pokol. Tudniillik itt azert akad fegyvere majd mindenkinek, de leginkabb a pastuknak.

Hat itt ilyen a helyzet. Bamikor barmi megtortenhet. S ezek kepesek a semmiert meghalni, pontosabban az elveikert, a megszokasaikert, meg persze a koranra hivatkozva. Jozan eszbol csak ketto dolog hianyzik. A jozan és az ész.

Ha egy ferfi meglatja vki nojet, vagy a kiteritett bugyijat, az nagy gaz, mert valaki meg fog halni. Vagy a not lovik le, hogy miért oda tette, vagy a fickot, hogy odanezett. Aztan persze a masik csalad revansot vesz. Ezek utan az amerikaiaknak nehez dolguk van rendet teremteni, hisz mindenkinek kell fegyver onvedelemre, ugyanakkor a szemukben minden fegyveres potencialis ellenálló  Igy lefegyverzesuk a potencialis szovetsegesbol is ellenseget csinal. Ugyanis, amikor ratornek a lakosokra, hazkutatnak, motoznak noket is.. s ez a legnagyobb szegyen az afganoknal. Masnap  a csaladnak el kell koltoznmie a falubol, vagy a ferfi ongyilkos lesz, vagy potencialis talib tamogato, aki revansot fog venni barmi kulfoldin. Persze a szovetsegesek nem tehetik meg, hogy kuldenek egy értesitest, hogy holnap este 8-kor hazkutatunk, mert akkor mar lovesekkel varnak oket, s ugye nalunk az embereletnek erteke van.

Taliboknal nincs, majd a menyorszagban jon az igazi elet. 50 szűz es alkoholfolyó. Ok önként sétálnak az aknamezore, hogy megtisztitsak az utat, s Allah akbarral halnak meg. Boldogan.

Dobbenet. Nincs megoldas.  (csak a kinaiak, azok biztos nem szarakodnak emberi jogokkal, meg media mianyavajával). Viszont ugyan ilyen egyontetuen olnek meg az afgánok barkit aki máskent gondolkodik.. csatolok majd par youtube felvetelt is.. az asszony takarna le a halottat, erre az egyik fegyveres odamegy, s fejbe lövi. Ennyi. Az emberi tudatlansag veszélyes. Közveszélyes.

Sok emberrel beszelgettem már.. mindenki a kormany gyengeségére panaszkodik, s lassan nyugat is belátja, hogy ez a demokrácia nem mukodik errefele. Diktatorra van szukseguk, – mint ahogy a talibanok voltak, akik gondolkodas nelkul mindenkit leirtanak aki maskent gondolkodik. Tudom durvan hangzik, de jojj, lass, s győzz.!  Probald meggyőzni oket. Meg arra sem, hogy vagjanak hatekonyabban zoldseget.  Az embert mar megtanultak hogy vagjak az evezredek soran ott semmi nóvum.

Meg szukseguk van ellenség képre. Mert ha valakinek nincs ellensege az nem is ferfi. Aztan igy ertheto, miert rabolnak, harcolnak.. ha nincs kulso ellenseg, akkor orszagon beluli torzsi viszalyok jonnek elo, s ha az sincs éppen, akkor azert biztos akad egy szomszed akire lehet haragudni es megolni. Mert attol lessz sulya a dolognak.  Attól lesz férfi. Afrika ehhez kepes nudli, mert ott elvtelen öldöklés a pénzért a betevőért. Itt az elvekért. S ez mennyivel nemesebb.

Demokráciát? S a baj, hogy a Karzai kormany pedig gyenge, delen a talibok által dominált területeken hiaba van  központból kinevezett (választott?) tanács elnok, meg kormanyzo, az lesz amit a talibok vezetoje mond. Mert attol felnek. Ők is, mert a kormány keze nem védi meg őket a végeken, falukon. S ez a kettos hatalom a legrosszabb a nepnek, mert ha kiállnak a hatalom mellett, nekik adoznak, akkor ejjel jonnek a talibok baratai es megolik oket. Ha a talibokat tamogatjak tizeddel, akkor a kormany szamol le veluk.  Mint a torok uralom Mo kozepso reszen. Kettős hatalom, kettős sarc. Igy a parasztoknak tok mindegy ki van hatalmon, de az az egy legyen már eros, vedje meg oket, hogy csak egynek kelljen behodolni. S akkor legalabb biztonsagban vannak. Aztan az mar a kovetkezo kerdes, hogy aznap este mit esznek. Holnapra nem  is tudnak gondolni. Akkor meg mit nekik demokracia!! Még Europa keleti felen is csak tanuljuk.. meg felejtjuk…    Sokan azt gondoljak itt, hogy amerika sem jobb, de ha egy gazdag nyom el, akkor legalabb a tányerrol jut valami nekik is. Ha viszont a pakisztan altal tamogatott talibok, akkor egy koldusnak lesznek kutyai.

S a szar, hogy minden kornyezo allamnak erdeke az instabilitas. Mert pakisztan nyugati resze is pastun, s ha megkapnak itt a Pastunok az autonomiat, akkor elvesztenek ezeket a teruleteket, mert egységesűlni szeretnének. Iran a siita hazarakat tuzeli es penzzeli, oroszoknak is erdekeltsegeik vannak eszakon, s amig fegyvert adnak az afganoknak ok azt hasznalni is fogjak. Magyarorszagot miert nem penzeli senki? Kis foci?

Hat igen, evi 20 milliard folyik ide (oda) segelykent.. mikozben droguzletekbol 35 milliard!, szoval ennek az orszagnak a cash flow ja egesz jo. Irigykedjunk egy kicsit.  Persze ez par ember kezebe folyik… vérrel átitatva..

Aztan igy ebben a bizonytalanságban mindenki panaszkodik, hogy nem jobb az elet, az uzlet doglodik, stb.

Persze azt mindnki elfelejti, hogy azert most hellyel- közzel van ihato viz, -közzel van aram is, meg relative biztonsag, legalabbis Északon nem folyik haboru.

Mert korabban a mudzsahedinek alatt vagy 60 ezer embert oltek meg csak Kabulban. Az oroszok is milliokat oltek meg (kettőt), míg jomaguk 50 ezer eletet vesztettek, ami elinditotta a SZU felbomlasat.. ki is vonultak 1989-re. Aztan polgárháború a hadurak között, majd a Talibok jottek 1996-ban, azok megint csak leirtottak a nem tetszoket.. nem elmenekuloket… akikből már volt 5 millió!! Aztan jonnek a szovetseges erok.. meg az altaluk kikepzett 130 ezres katonasag… s most is folyik a haboru. Milyen pszichejuk lehet 20-30 ev allando eletveszely utan? ! Ezt próbálom megérteni utazásom alatt.

Akkoriban minden banda harcolt minden banda ellen, csak ugy szorakozasbol is lottek a polgarokat, s ha valakit lelottek, annak testvere lepett a helyebe. Ha esze volt akkor lelepett, mint azt 4-5 millioan meg is tettek.

S a legfurcsabb, hogy van szabad Media! Ha akarsz napi 24 oraban sugarozhatsz reklamot, szidhatod, kritizalhatsz akit akarsz. Ami a furcsa, hogy kötelezó musoridot sem kér a kormányzat, vagy annak vezetője,  miközben a diktatorikus iran pedig itt elvezheti (és használja!) a demokracia altal nyujtott elonyoket, azaz propagandajat nyugodtan folytathatja szabadon… micsoda kettos merce ez is!

Most jonnek a valsztasok, na ez kulon story.. . majd holnap inkabb…

Addig is nyugodt fegyverropogasmentes jóéjszakat kívánok nektek, innen a mély ramadánból  Most 3.30 van, s mar az Allah akbar ebreszti a nepeket.. jon a nagy zabalas, mert aztan napkozben se kaja, se viz, se cigi, se noo.. csak a kodobalas es fegyverropogas, mert azt lehet…

Inshallah jobb lesz…

Gabor

Majd jon a Mazari sharif, Balkh, s a buszut izgalmas reszletei a kov. Levelben.. elore csak annyit, hogy Afganisztan minden pillanata izgalmas, intenziv ahogy irtam.. gyakran enni sem tudok, mert a fenykepezot ujra meg újra be kell kapcsolnom annyi izgalmas téma van… itt láthatod

2010.aug 15

irtam a halálrol köröttem.. de ez csak a jeghegy csucsa! Az esetek 99 szazalekarol nem is tudunk, mert az a helyiekkel tortenik.

ha valaki el akar rettenni. Csak cimszavakban pűr veszély:

Suicide Bombers (Vest and VBIED)

Roadside bombs & Road Mines:

Anti-Personell Land Mines and other forms of Un-Exploded Ordnance (UXO)
Assume absolutely everywhere in Afghanistan that doesn’t receive considerable amounts of foot traffic is a potential minefield.

Roadblocks, Banditry and kidnapping:
This is probably the most serious of the war-related threats and the most likely you are to potentially encounter.

Afgans  generally see violence,  not as a last resort, but as a first resort to solving problems.
Every Afghan male will have a knife on him, every one, and they can and will use them with the most minimal of provocations.
Afghan men will kill each other of matters of honour, and the slightest, most abstract provocation can often be enough.

Chaihana –  be very aware that he quite likely may interpret your presence without other locals for company as an invitation for sex.

És itt mindenki biszex.. na jo, akinek eppen nincs noje az biztos.

NA ennyit izelitőül.

————————— – ————————–

Hát eleg furcsa madarcsicserges helyett fegyverropogasra ebredni.  Ugy tunik a tegnapi selejtezo (5 halott) utan, ma van a visszavago.. habar a rangado megmerettetesre meg egy honapot (vagy dekadot) varni kell. Akkor lesznek a valasztasok. Hat az isten tudja, hogy akarnek-e igy elni.?

Tan nem is amiatt, hogy engem lelonek, de hogy a kornyezetedben emberek hallnak meg, foleg azutan, hogy tegnap lattam is egy eppen kihulofelbe (merevedesbe) levo halottat.. Tehat nem a tv sorozatok halottairol van szo! Hanem valos emberszagú realitásról.  Allitom mas! Reggel meg elment imadkozni, esetleg a piacra, aztan tuzbehoztak, csapodott, majd eppen ra esett a tuzeles. De vegul is ez egy egeszen istenszeru elet, hogy barmikor feladod, barmikor veget erhet. Sok mindent megértettem, összeállt bennem. A halal kozel all hozzam is. (nemhiaba ebbol irtam szakdogamat). Itt van a szomszedban. Tenyleg furcsa erzes. Nem mint veletlen esemeny, hanem mint mindennapi realitas. Ezt elik. Ha mergesek, kifejezik, el is jar a kezuk, kesuk, fegyveruk, kinek mi van keznel. Nincs para. A mennyorszagban lesz majd ugyis az igazi elet.. ugyebar. Nők és bor – amiért itt élnek halnak.. de fura.. miért nem itt?

Aztan delutan meg mosolygos, nyuzsgo nep, vasarolnak, beszelgetnek.. aztan ahogy a politikai vagy torzsi klima valtozik, hirtelen ordibalasba es eroszakba fordul a dolog. Ahogy tegnap is volt. Erdekes, hogy ezekben a harcos orszagokban (Kaukazusi nepek, hegyi nepek) milyen  dobbenetesen fontos a brotherhood. Ha valakit csaladbol, vagy torzsedbol, vagy nepedbol megolnek, gondolkodas nelkul az eletuket aldozzak egymásért, de akar erted is, ha te vagy a vendeguk. Lenyűgöző. Ha valaki befogad, akkor veszely eseten o elobb fog (akar) meghalni mint te! Tuti.

Mi a biztonsagos Europaban, felaldoznank magunkat mar valamiert? Egyre kevesbe. Itt egyszerre sulya es kovetkezmenye van a tetteknek… masreszrol meg sulytalan a kovetkezmenytol valo felelem, az elethez valo ragaszkodas. Szabadok a végtelenség mércéjével.  Itt nem az egyed fenmaradasa a fontos, hanem a szukebb csoportode!  Torzsi, vallasi, kulturalis kotelezettseg igy eljarni. S ez nem megfontolas targya, hanem oszton!  – ebbol persze gyorsan le lehetne vonni a kovetkeztetest, hogy allatok, de ugye a tuleles biztositeka ez, egy olyan vilagban, ahol a tulelesert folyik a harc.. nem még egy tábla csokiert! Ha ugy hozza a helyzet, fuvet esznek, eheznek es ehenhalnak. Egyutt, mert amig van, megosztjak! Tényleg lenyűgöző.

Indexbol is izelito afg. Kapcs-ban

 Illetve egy kivalo osszefoglalo az utobbi idok geopolitikai csatarozasairol, annak hattererol.

http://index.hu/kulfold/oh1_9057/

http://index.hu/kulfold/oh2_2803/

http://index.hu/kulfold/oh3_2205/

Na szoval, nem is okoskodom tovabb, visszaterek a kaptafahaz, az utazashoz.

A MEGÉRKEZÉSEM:

Üzbegisztánból lépem át a határt. Amig vartam a hatarnyitasra, par afgannal beszelgettem, akik  nem birjak az amerikaiakat. Kerdeztem, miert fontos szerintuk usa-nak Afganisztan? Mert nyersanyagok vannak itt. –S jobb lesz ha fuggetlen orszag lesz? Igen. – S akkor miert nem fejlodott az elet a talibok alatt, ha olyan gazdag az orszag nyersanyagokban? Azokat is az amerikaiak iranyitottak es penzeltek.  – De miert kell penzelni, eltartani, ha mar elfoglaltak az orszagot, s ovek  a nyersanyag feletti control? Persze erre nem volt válasz. Ugy tunik jo valakit kivulrol okolni. De mi lesz ha ok elmennek? Kit hibaztatnak? S ha mar leirtottak a mas nepcsoportokat, mas gondolkodasuakat, akkor kit okolnak majd?

A határ 10kor nyit. Par helyi bemehet csacsi haton a hataron, meg a kocsisok, de minket parasztokat (gyalogosokat) varakoztatnak meg.

Szoval sikerult atvergodnom az uzbek burokratakon, s kozben egy bolgar katonaval elegyedtem szoba, aki Mazaribol atrepul Kabulba, s onnan jon vissza busszal 4 oranyit, mert Mazari utan rendszeresen talibok zarjak le az utat es emberrabolnak. Jo izelito nekem.. aki itt busszal megyek majd keresztul. Próba szerencse.

Aztan at az Amur Darja folyo hidjan, s Afghanisztanban vagyok!! Heraton faluja.

Üres a határ..csak egy amerikai pancelos all ott. Eletem egyik legsimább hataratkelese. Bekuldenek a határépületbe, de senkit nem talalok, bolyongok mire beleutkozom valakibe, megmutatja hol pecsetelnek, megtalálom, raüti a pecsétet, nem is kérdez semmit, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy egy europai hátizsákos megérkezik ezen a határon… no de mar bent is vagyok az orszagban. Egyszeru! Senki nem ellenorzi ketszer az utlevelet.. csomagomat, akar at is setalhattam volna. Egy amerikai ‘how are you doing?’-al fogad mosolyogva, vele is beszelgetek, szerinte ‘till Kabul it should be all right’. O csak tudja, (hisz sose jart arra gondolom). Azert heti egy alkalommal jonnek hatizsakosok. Mondja.  Jo hir.

Kint az utcan rengeteg valsztasi plakat fogad, hangszoros auto osztja az iget.. azaz a tárgyát, mert a szimbolumok jelzik a partokat a plakatokon. Nagyon viccesek.. de errol kesobb, mert ez egy jelenség.

Fotozgatok, hisz minden uj, tele elettel, mint pakisztan.. par noi koldus is jon, egy kezetlen is labatlankodik ott, no meg egy bicos rendor, aki ott tolta éppena kerékpárját.  Szokatlan látvány vagyok, rogton be is visz a rendorsegre, mert fotoztam. Persze angolul senki nem beszel, később végre elovezetik a kommandantet, aki 3 szavas angoljaval kozli, hogy fotoztam.. majd bevisznek a nagyfőnők-höz. Hatizsakommal egyetemben, meg a 20 kilo tnt-vel mi benne volt… mert ugye nem motoztak kutattak, annyira megsem vagyok ezek szerint veszelyes. Koszontenek, kikerdeznek, hogy miert jovok, hova megyek stb. S kozben nezi a fotoimat.  Kicsit hulyenek neznek..  majd rám néz, s kérdi:

– tudjamelyik országban van?  igen. Tudja hogy itt haboru folyik? Igen, – felelem – délen. Felemeli a szemöldökét.. S mit csinal ha megolik a talibanok? kérdi. – Inshallah a mennybe jutok – vágtam rá. Erre nevettek egyett, visszaadta az utlevelem, s mehettem.  Utravalonak elmondtak, hogy Samangan utan veszelyes, talibánok lezárják a főutat, embereket végeznek ki.. inkabb repuljek. Tudom, hogy nem fogok, de azért jó, hogy még egy gombócot tesz a gyomromba.

Heraton faluja. Piacon valtok penzt, meglepően korrektek, ugy tunik a turizmus meg nem rontotta el oket.. s ahogy olvasom a hireket, ezentul sem fogja oket turista aradat elonteni. Setalok, fotozom, mindenki laza, mosolyog, mintha indiaban lennek, raadasul indiai zene szol a hangszorobol.. Kisfalucska romokban hevero elete, omladozo hazak, poros szemetes utcak, melyek meg urulekszaggal is birnak. Teaznak, meghivnak midenhova, mindenki a fenykepemen akar lenni. Minden sztereotípiám megdölt egy óra alatt.

Sajnos stoppal senki nem vesz fel, pedig meg egy Magyar rendszamu kamion is elment mellettem.. biztos meglepodott volna az arc, ha megtudja, hogy magyar vagyok. Busz nincs erre, taxiba preselodok 6.-nak, 85km, 3 dollar, jo utak, nagy sebesseg, gyer forgalom, nincs trafipax, nincsenek ellenorzopontok,  ugy tunik itt a rendorseg nem az emberek basztatasara let feltalalva.. olyan békebeli allapotok vannak.. meg Forrosag. Sivatagos taj ismet, szaraz novenyzettel, s vasuti sinnel, tevek az uton, s orult sebesseggel szaguldunk, ugy eloznek, hogy az embernek a szajara kerul az Alllah akbar ) Adrenalin fogyaszto, fokozo orszag ez. Ha nincsenek jo utak es orult versenges, akkor rossz utak es talibanok az adrenalinfokozok… Kabulban pedig a puskaropogas..

Folyt hamarosan kov.

Vandorboy – a kabuli tudositonk

———————–

Mazar-e Sharif, nagy forgatag, poros utak, probalok szallast talalni de csak dragaert van (20 dollar), az olcsobbakban felnek, igy nem is engednek be, azt mondjak tele van. (volt mar ilyen egyiptomban). Csomagomat sem tudom lerakni, mindenki fel a bombatol, pedig gondolom keves feher turista akar felrobbantani egy szonyegest. Sebaj ez visszarangatag a valosagba, mielott meg tenyleg azt hinnem , hogy indiaban  vagy pakisztanban vagyok. Az emberek kedvesek  itt is, sőt van aki meg ugy bologat mint az indiaiak. Vicces, tiszta india. Az utcan kifozdek, rengeteg zoldseg gyumolcs, a varos egyetlen latvanyossaga a varos kozepen levo parkban epult mecset, Ali mausoleuma, gyonyoru irani stilusban, kek mozaikok, kupola, nyilt téri Allah-akbar, ima, testmozgas napi otszor.  Itt is mindenki csodamra jar, vannak itt ugyan kulfoldi ngo ban dolgozok, de azok nem setalnak az utcan. Az egyik fiatal megtudja, hogy magyar vagyok, s rogton felcsillan a szeme, hogy o elt ott. Persze nem hiszem, de eloadja a tortenetet, hogy 1 evet elt a Miskolc meleltti taborban, majd utana 5 evet Angliaban.

Elneztem Balkh-ba is , holott sokan mondtak, hogy veszelyes, meg megoltek turistakat.. de mar annyi ovatoskodast hallani… en hiszek abban, hogy tobb a jo ember mint a rossz. Ha tenyleg olyen rossz, akkor ugyis szolnak, meg nem engednek oda. Igy elindultam. Sajnos a shared taxit nem talaltam, igy kis motoros riksaval, mely tomegkozlekedesre szolgal, mentem a kulvarosig, onnan stoppal.  Utkozben pancelostemeto, majd kisvartatva commandos csapatok szaguldanak Balkh fele. Valami történt. Visszafele eppen amerikai harci csapatok gordulnek el.. hm.. izgalmas hely.. erre mondjak, hogy Észak az biztonsagos.. hm.. Uton megpakolt volgak es teton ulokkel is tele mikrobuszok. Aztan egy taxist stoppolok, aki nagyon orult nekem, o is elt Europaban, szinten becsempeszte magat Nemetorszagba (8 ezer dollarért), de 3 honap mulva elkaptak, s hazakuldtek. Ingyen repjegy, meg kapott 6ezer eurot. Eskuszom ilyen dealt szivesen csinalok Nemetorszaggal.

Balkh

szinten osi varos, kek kupola stb.. park, fiatalok, a hosegben alvolaszok, kivancsi emberek, mindenki keri, hogy fotozzam.. ugy tunik a mobil telefonok megtettek a fotopara elleni kuzdelmet, koszonhetoen a Magyar nokia-knak. Nos mi igy vettunk reszt az emberek modernizalasaban. Persze ez csak az egyik oldala az eremnek. A valosag azert egyszerubb, picon még ko es fogaskerekek hitelesitett sulyok gyanánt, talicskazo gyerekek varjak a vasarlokat, s ok hazatoljak a vasarfiat,  lovaskocsik, sarkunyhok, turbanok, nagy szakallak, szines kelmek, miniszoknyak  a probababakon (nem felfujhato), taligajukon alvo emberek, kocsi csomagtartojaban is ulo emberek.. Keszulnek, edzenek a ramadanra.. holnap utan kezdodik.

A varosfalnal figyelmeztet a rendor, hogy oda ne menjek mert veszelyes.. onnan jövok, mondtam.  Valoszinuleg a kovetkezo falu mar tenyleg idoutazas, nem csak az enteriorben, de az elmekben is…

Este visszamegyek Mazari-ba, talalkozom egy voroskeresztnel dolgozo svajci ismerosommel, s kapok egy kis izelitot az expat eletbol. Otthon felepitett maganak egy maszofalat, s azon edzunk egy kicsit, majd elnezunk egy etterembe, ahova csak kulfoldiek jarhatnak, bejaratnal nagy betonkockak a bombaval rakott teherautok ellen, majd egy kapu es meg egy. Bent alkohol, indiai kaja, es aram. Mert ugye az utcak áramszünet miatt sotetek napnyugta utan. Mi meg nezzuk a bbc-t.

Nála sajnos  nem aludhatok a biztonsági előírások miatt, így este egy csaihana-ban huzom meg magam. Ezek kifozdek, ami egyben megalvohelykent is szolgalt a regi idokben, meg most is. Mint egy karavánszeráj. Csak altalaban felnek kulfoldit tartani benne, mert ha az extrem elemek megtudjak, akkor berobbantjak, lelovik, vagy isten tudja mit tesznek. De szerencsere mar este 10 volt, senki az utcakon, igy nem volt para.. csak hoseg, meg szunyogok..  Meg ment a TV. Persze angol filmet neztek.  Kerdezem miert, ha nem ertik? Mert van benne verekedes es nok. Hat igen, a dekadencia behalozza oket. Hatranya az ilyen helyeknek, hogy mar 3.30kor elkezdenek fozni, 4.30 kor mar ima megy, utana meg elkezdi baratilag fogdosni a combom a nagydarab szakallas.. Tudom, hogy itt az egyedulallo himet potencialis szexpartnernek tekintik..olvastam róla –  amibol most ezuton szeretnek kimaradni, igy csomagolni kezdek. Sürgösen.

Viccek – altalaban buzizos viccek, mert delen, Kandahar kornyeken  (ezek szerint eszakon is) minden ferfi dugja a masikat. Ennek egyik inteligensebb, politikai vicc valtozata a kovetkezo:

A cellaba bedobjak az uj fegyencet. A rabok korbeveszik, s faggatjak.. miert kerultel ide? Megeroszakoltal egy gyereket, mi?  Ah, dehogy..  – Akkor egy not?? Ah, nem. Egy ferfit??? Nem, nem, az en ugyem politikai..  Aha, szoval megdugtad Hamid Karzait???

——-

Meg korozok egyet az ebredo  varosban, majd Buszra kelek, s elindulok delre. Az egyetlen hely amit megneztem volna, a hegybe vajt buddhista Stupak 100 km dk re, de ez az a hely, amit a bolgar katona is kikerult, mert neha talibanok utlezarnak, elrabolnak, fenyegetnek.. igy ezt most kihagyom. Megyek tovább.

Kabul fele tobbnyire jo az ut, elozes itt is eletveszely, gyonyoru kanyonokon megyunk keresztul, lassan megjelennek a fak, termekeny mezok, folyovolgyek, lapos kohazak a hegyoldalakban, az utak szelet bárányok es felborult teherautok teszik szinesebbe.  A versenyfutast egy 40 perc ebedszunettel heverjuk ki, habar sokan esznek annak ellenere, hogy mar idaig is rosszul voltak. A hegyek fele mar biztos ami biztos alapon kiosztottak a nylon zacskokat, melybe hanynak is szepen. Erdekes latni sok kamion 3 rendszamtablaval is rendelkezik..de a szemely-gepjarmuvek sem szedik le a regi europai rendszamtablakat. Igy csinos. Amúgy is tele vannak dekorálva a kamionok mint Pakisztánban.

Tekergünk felfele..aztan betorlodunk a Salang hagonal… 3ezer meter magasan. Tobb szaz busz, rengeteg kamion stb.. senki nem tud semmit. Áll a forgalom. Havas hegyek korben, kellemesen huvos ido, a folyovolgyben tankmaradekok tarkallanak, valasztasi plakatok itt is … ugy tunik itt az ut torlasz gyakori. Arusok felkeszultek, mindenki piknikezik. Beszelgetek egy kamionossal, aki korabban tolmacskent dolgozott a briteknek, havi 2 e dollarert, de kapott fenyegeto telefonhivasokat, hogy megolik ha nem mond le.. igy valtott. Vett egy kamiont, s most a nemzetkozi eroknek fuvarozik. Most hajnalban belefutott egy rogtonzott talib uttorlaszba, ahol meg akartak olni, mert kulfoldieknek dolgozik. Kicsit később mentem el én is arra a busszal.. should be all right.. emlékszem vissza a határőr szavaira..  No, de kamionosunk értelmes ember, kibeszelte, hogy ő csak egy egyszeru sofor.. nem tehet róla.. dubai főnökére haragudjanak.  Elengedtek, de tobbet nem mehet arra. Most menekult statuszon gondolkodik. Egyebkent a fuvarozasi arak nem rosszak, csakhogy az uzletek a dubai fonokhoz folynak be, Ő pedig csak alvallalkozó. Meg olyan is van, hogy magukat tamadjak le, hogy meg tobb penzt lehessen kerni a szallitasert. Mert veszélyes.  Embereletek csak eszkoz az egesz játszmaban.

Mint ahogy a heroin uzlet is. Mindenki hivatkozik arra, hogy bezzeg a Taliban alatt betiltottak a mák termesztest. Ez igaz, egy evig, hogy a piaci arak meg magasabbak legyenek, s utana dragabban lehessen eladni.  Gyakorlatilag ebben az orszagban mindenki egy rablobanda, allamot is beleertve. Nem is ertem, hogy miert vannak meg itt emberek. Tortenelemre nem terek ki, azt elolvashattatok  a multkori link ben, de vilagos, hogy itt az elet olyan mint a nemzeti sportjuk. Buzkhasi. Egy doglott borjut kell eljuttatni egy korbe. Ket csapat van (az eletben tobb), de csapaton belul is csak az kap pontot, aki bejuttatja. Tehat itt mindenki mindenki ellen harcol.!  Szép allegórika. Ez folyt, s ez folyik ma is.  S ekkor jon a nyugat, hogy gyerekek, kooperaljatok, job lessz. ! Ez itt nem mukodik.

Az orszag etnikai szetbomlasat senki nem tamogatja, mert akkor ez a beke karnyujtasnyira kerulne, amit persze le is vagnanak gyorsan… Ezen az orszagon csak a nuklearis por segithet, fogalmazott egy ismerősöm.

Mindekozben pedig az a legfurabb, hogy akik meg total gazdagok, azok sem elvezhetik a joletet, mert barmikor lelohetik őt.

No de kanyarodjunk vissza a tortenetemhez es a tank roncsokhoz… megint felotlik bennem, hogy ha az a fegyvermennyiseg amit itt elpazaroltak az utobbi 30 ev soran, az mind az orszag fejlesztesere ment volna, akkor itt mar Dubai szeru elet lenne. Most evi 20 milliard dollar segelyek, 35 milliard heroin bevetelek, ha meg banyasznanak is mar nem is tudom hol tartanank. Helyette meg a kozepkori feudalis viszonyok uralkodnak. Lehet, hogy ebbol a penzekbol epult Europa? S a mi joletunk?

Vegul is ilyen az elet, egy egysegnyi penz van, ha mindenkinek osztanak, akkor nem marad sok egy kezben..

3 ora varakozas utan hirtelen beindult a sor, mindenki rohant vissza a jarmuvehez, s beindult a verseny megint. Kabul elott mar betorlodtak a kocsik, s megalltunk valahol. Eza végállomás. Isten tudja hol, mert utcanevek nem leteznek Kabulban, legalabbis kiirva nem. Busz sincs.. kerdezgetem az embereket..hol xy. kerulet, fogalmuk sincsen, meg amugy sem beszelnek angolul. Vegul egyik kunduzi fiatalember segit, megosztjuk a taxit.. kicsit beszel angolul, korhazba jot egy műtétert (400 kmt). Rogton meg is hivott magukhoz, hogy amikor Kunduzba jarok, legyen hol aludnom.  Hat errefele igy megy. Azt persze elfelejtette mondani, hogy milyen veszélyes lett aza város az utóbbi hónapokban.. de valószínüleg nekik az az alapzörej..

Kanapészörfös pastun vendeglatom egy kulon regeny lenne, 29 eves, de mar minden lehetseges dolgot csinalt. Mindent. Most eppen radiozik, meg hirdetesi cege van.. de o is szonyegcsomozassal kezdte, szalloda, … aztan jot a haboru, csempeszet, uzleteles minden amit el lehet kepzelni. Egy eletre el vagyok latva sztorikkal.

Hogy zajlanak a mindennapok? Esetleg valaki a csonka burka tour ral akar jonni kis afgan reality showra?? Akkor nezze meg ezt. korbácsolás nyilvánosan..

http://www.youtube.com/watch?v=5PCrHU0JDj8

ha valaki lazabb perzsa dallamokra vagyik akkor inkább ezt

http://www.youtube.com/watch?v=uql56sjrmWw

Kis szótár:

Taliban – egyébként eredetileg ez (vallási, mi más) tanítót jelent.. aztán nyugatra már a mudzsahedinek, a fegyveresek szinonímájává küzdötte le magát a szó.

Ma a rendszer, kotelezo az egyik gyerekedet harcosnak adni, vagy termennyel kivalthatod. (logikus, ha nincs kajad, akkor ugyis sokan vagytok, egyik elhullhat az iszlam vezetokert, ha van, akkor igy táplálod a harcolókat..).

Pastunvali a pastuk ősi becsületkódexe, íratlan alkotmánya. A ~ szerint minden pastu férfi egyenlő, ezért a döntéseket, beleértve a bíráskodást is, közösségi gyűléseken kell meghozni.

chaihana- teázó étterem, Alvas –  mint a karavánszeráj régen.

Bukkano lanctalpbol – recycle project gondolom. Habar a folyok, volgyek tele vannak tankmaradekkal, pszh-kal, a kozelmult sikereit/ kudarcait mutatva.

Zil en Mercedes jel, de kutyabol nem lesz szalonna.

Buszut – hanyozacskokat kiosztjak

Valasztasi plakatok, minden lehetseges helyre felragasztva, fure fara, bokorra.. benzinkutra, stoptablara…,  a szimbolumok (s a hozzáfűzött fantázia kreálmányaim, mi lehet a párt célja):

Szek, mobil tel., vasalo (a nok bazisa), aramvezetek,  kulcs (a megoldasok partja), Irogep,  foldgomb (ez a vilagcsavargok partja), alma, madar, , 2 szolo, gyertya, 3 auto (lam Orban csak 4 kerekben gondolkodott)  ,  oroszlan (kivancsi vagyok ki latott mar ilyet)   2 aktataska,  3 aktataska, (kivancsi vagyok miben ternek el nezeteik..)  a 2  es a 3 palmafa, 3 ablak,  martos toll (maradi ertelmiseg partja), 3 kontos.

A 2 tavcso (jovobelatok partja),  3 hal, 4 ceruza (a biztonsagi tartalek partja), 3 mecseslampa (a pesszimistak partja, ugysem lesz aram), falevel (az optimistak partja, akik meg hiszik, hogy vannak fak), kukorica, aktakupac fiok (eskuszom nem viccelek), korzo, zaszlo (nemzetiek), 4 nyakkendo (nekem nincs annyi..actually.. egy sincs, ram nem szamithatnak), szamitogep (hat ok sem lesznek az elsok.. esetleg generator szimbolumokkal lehet valaki befuto),  4 camera obscura (gondolom a 20as evek bohem muveszi elitjei szavaznak rajuk),  2 fejsze (a hatekony megoldasok  partja gondolom) , 2 teaskanna (hamar az alcohol betiltva), 2 tanyer,  2 ontozokanna (balint gazda partja), hajo (na menjunk- innen part), repulogep (gyorsan huzzunk el innen part),

Oh mond te kit valsztanal?? Koppany, koppany..!

Aztan ismerosom felvilagositott, hogy itt kisorsoljak a szimbolunokat, mert (idezem) osszevesznenek  kié legyenek a nepszeru szimbolumok. Mert ugye nem talaltak meg fel az erkezesi sorrendet, meg a fantaziat, igy aki erosebb aze lenne a kedvelt logo.

De milyen szopas ha a talibanok az ontozokannat kapjak… , az ertelmisegi párt meg a fejszet, kisgazdak az aktakotegeket.. . (hianyoltam a csigat, kalasnyikovot, kommandost es ongyilkos robbantot, kismalacot, makot,  beburkazott asszonyt, meg a mulábat – de ugy tunik ezek nincsenek a virtualis valosaglehetosegek kozott.)

————-

Vicc

Hazara, tajik, pastu jelentkezik az allasajanlatra, hogy Hamid Karzai testore legyen. A teszt az, hogy kapnak egy fegyvert, s a szomszedban levo feleseguket kell lelőniuk, hogy bizonyitsak, hogy barmit kepesek megtenni. Par perc mulva jon vissza a hazara.. nem.. ezt nem tudom megtenni. A tajik szinten..  Viszont a pastu szobajabol hallatszik egy nagy durranas,,.. majd nagy zaj, tores, zuzas… jon ki, kerdik tole, na mi van?  Hat a fegyver nem mukodott, igy a szekkel vertem agyon az asszonyt.

——–

Vagy egy masik vicc a 2001 ben meggyilkolt Mashoud mujahedin vezetorol, akinek egyik visszavonulasi taktikaja volt, hogy felrobbantotta a hidakat maga utan.

A temetesen Masoud helyettese szomoruan sir, mire megkerdezi az egyik arra jaro riporter, hogy most miert sir?, koztudott hogy onok soha nem birtak egymast? – az igaz, de biztos vagyok benne, hogy felrobbantotta a mennyekbe vezeto hidat is.

—-

Angol filmet neznek, habar nem tudnak angolul. Kerdem, miert?  A verekedesert es a nokert.

Media szabad, tulsagosan is. Persze van civil control.. ma stoppoltam Masoud kommandante sirjahoz, kb 90 km kabultol, s egy motoros fiatal is felvett.. s mint kiderult a mamaja is radios.. volt.. szabad radios… aztan jott valami talibános es kivegeztek.  Igen, itt meg van sulya a medianak. Meg  a kimondott szónak. Lehet oszintenek lenni, csak legyel eleg nagy hozza, hogy legalább ne a kicsik lojenek le. Kapcsolatrendszer. Meg maffiakhoz tartozas… na ez ilyen elet. Állam? Biztonsag? Khm.. Állambiztonság..

http://hircsarda.hu/  ha valaki szaftos hirekre vagyik, frissen a palackbol kiengedve..

A problema az , hogy a megoldas es a tradicio utik egymast.

az afganisztáni helyzet kulcsa valóban Pakisztánban van. A [7]talibán [8] pakisztáni bázisokról indítja támadásait az afgán kormány és a NATO alakulatai ellen, és az al-Kaida is az eufemisztikusan Szövetségi Ellenőrzésű Törzsi Területeknek ([9]FATA [10]) nevezett, gyakorlatilag teljesen anarchikus térségben építette ki bázisát.

Az Egyesült Államok azonban a terror elleni mellett egy másik megnyerhetetlen háborút is vív, a drogok ellenit. A washingtoni drogellenes lobbi nyomására az amerikaiak Afganisztánban is háborút indítottak a drogok ellen, és ahogy Kolumbiában, úgy Afganisztánban is az alapanyag – a koka, illetve a mák – termesztését próbálták felszámolni. Ez viszont sajátos üzenetet küldött az afgánoknak: az amerikaiak pénzzel tömik a drogbárókat, miközben elpusztítják az afgán paraszt egyetlen megélhetési forrását. A felháborodás a táliboknak kedvezett. Nem véletlenül gondolja  Richard Holbrooke, az Obama-kormány jövendőbeli afganisztáni különmeegbízottjának közeli munkatársa, az új elnök legfőbb afgánszakértője -, hogy az ópiumtermelés legalizálása, vagy legalábbis a megtermelt ópium orvosi célra történő átvétele komoly lépés lenne a térség stabilitásának irányába.

Az al-Kaida Tora Bora-i bázisa elleni hadművelete után az amerikai hadsereg is furcsa helyzetben találta magát. Konkrét ellenfele már nem volt, feladata így a lakosság által egyre nagyobb gyanakvással figyelt, korruptnak tartott, ráadásul inkább csak a kisebbségi tádzsikokat, üzbégeket és hazarákat képviselő kormány védelme lett. Így az ellenfél a talibán lett, amely viszont ebben a formájában megfoghatatlan. Nem beszélhetünk egységes mozgalomról, sokkal inkább a hatalomból kirekesztett pastuk kormányellenes lázadásáról. A NATO és az amerikai hadsereg alakulatai így egyik napról a másikra ugyanolyan megszállókká váltak, mint annak idején a szovjetek.

Afganisztan egy rakas megoldhatatlan kerdes, helyzet.  Palesztinahoz hasonlatos.

A feszultseg abban all, hogy meg ha vki beket is hozna, megha valaki  onallo orszaglast is adna, a kulonbozo torzseknek, akkor is ott a torzsi hagyomany. Kell egy ellenseg, kulonben nem vagy ferfi.!

Van a revans kultura is. Ha valaki eszrevette a nodet, vagy annak kiteregetett bugyijat, akkor valakinek meg kell hallni.  Persze ezutan jon a revans.  Arra pedig ujjabb, ide oda mint már írtam korábban.

Igy mindenkinek van fegyvere megvedeni magat, illetve leszamolni a masikkal.

Ebben a helyzetben amerika nehez helyzetben van, mert a fegyverét senki nem adja oda, meg ha amerika parti is. Viszont usa nak mindenki ellenseg, igy elvenni csak eroszakkal lehet. S ha nem akarnak vesztesegeket, akkor rajtautesszeruen.  Ez viszont a legnagyobb szegyen egy csaladnak, hogy idegenek bemennek hivatlanul, s latjak, esetleg motozzak a noket. Masnap vagy el kell hagyniuk a falut, mert szegyenben vannak, vagy ongyilkos less, vagy Talibanokkal fog harcolni az usa Ellen.  Igy pont a bazisat veszti el amerika, de ugye az sem mukodik, hogy szolnak, hogy holnap este 8kor jovunk hazkutatni.  A fejlett vilagban draga az emberelet.

Szoval itt barmi tortenik, csak bonyolitja a helyzetet. Foleg ha az demokratikus megoldas.

A talibanok ideje alatt legfeljebb biztonsag volt – mondja mindenki. Persze ennek az ara az volt, hogy barki aki maskent tesz, gondolkodik azt egyszeruen megsdemmisitettek. Kesz.  Beke volt.

Nos ez kell ennek a nepnek! Aki ratapos. Ezért írtam, hogy ott a Kínaiak rögtön rendet vágnának.

Persze a vegkifejlet a talibanlasnak szinten rossz, de legalabb tudtak, hogy ők az urak, hozzájuk kell igazodni, elveszik ami kell, aztan beken hagynak. De most amikor 2 ur is van, nem tudjak szolgalni mind a kettot. Lam Jezus mar latta ezt. Ha a faluba tamogatod az uj kormanyt, akkor este jon a Taliban, megol. Ha tamogatod a talibant, nappal jon a kormanyero es megol.  Tan az nem rabol ki, hanem ugynevezett adot fizetnek, s idegen elnyomó hangulatát keltik..

Kabul repter – repülnöm kellett. A Kabulbol a Pamirba vivo utat elmosta a folyo az afgan oldalon, s a Kunduztol eszakra fekvo reszeken pedig mar a talibanok ‘kormanyoznak’ , ezert itt minden relevans ember ellenjavalta hogy foldon menjek at Tajikistanba. Raadasul mas opcio nincs a ket orszag kozott, igy kenytelen kelletlen repulovel erkeztem Kabulbol Dushanbe ba… ejszaka, igy sajnos a gyonyoru hegyeket sem lathattam, amit mar foldon bejartam.

Vendeglatoim kivittek a repterre, bucsu toluk, s egy orszagtol, ahova vissza kell mennem. Indiahoz hasonlithatom a vendegszeretetuket, talpraesettseguket, torekveseiket.  A kabuli repteren teljesen felesleges ellenorzo pontok voltak, azt kell mondjam sokkal lazabb, mint barhol Europaban.

Egyebkent pedig a repter halott, gyakorlatilag katonai repulogepek es helikopterek hasznaljak, polgari kozlekedes eleg limitalt s nemzetkozi polgari repules eleg foghijas; india es dubai talan ami napi szinten mukodik, a kornyezo orszagba pedig tan heti egy-egy gep jar.

Az infrastruktura lepukkant; eligazító feliratok egy A4 es printelt papirral elintézve, celluxxal felragasztva a falra. Kint pedig mar ejszaka, s hianyosan vilagito neonfelirat koszonti es bucsuztatja az erre erkezoket…

’ K b l int rnat  ial   ort‘ . Kell egy kis logika kitalalni hova erkezett az utas. Kabul international airport..   Kulsore nem adnak az biztos.. Nem egy kommunista rezsim ez, ahol a kulcsiny a fontos, hanem egy túléléséért küzdő ingatag állam…  A repteren szerencsere  talaltam penzvaltot, hogy megszabaduljak utolso afganitol. Egy kis uvegdobozban mindenfele penzek hevernek, es hip-hop at is valtotta a turbanos.

Duty free is megszokasbol van ott, be is zar hat orakor. Igy kenytelen kelletlen vegig szorfolom az osszes Fm radio csatornat, s lam angolul nyomjak az iszlam Allah dicsoito slagereket. Volt quawaly stilusban is. Mas csatornakon az allah pop vagy disco a meno, jokat lehet ra tancolni.; ugye ahogy az a koranban ‘elo’ van irva. De itt már lazul az iszlám. Lekerűlnek a fejkendőka nőkről, férfiak kis része megy imádkozni.. meg oldottabb a hangulat.

Aztan felszallunk a repteri buszra, visz otven metert, majd felsetalunk a gepunkre.

Safi airline – van szep szines brossurajuk, tv kivetito, s ott ‘destination around the world’ s nagyivu szlogen csigazza a kulfoldre vagyok szemet.. s 3 kis nyil mutat 3 varosra. Hm.. ezt meg around nak sem neveznem, nemhogy world-nek.., raadasul belfoldi kunduz es faizabad jarataikat is toroltek, mert – senki nem tudta az ugynoksegek kozul amikor kérdeztem – 2 honapja lezuhant az egyik gepuk.

A gep kesik termeszetesen, mert meg befelyezi telthazas belfoldi utjait, s ejszakara csak  a 20 emberes jarat megy kulfolde. Igy volt idom  megnezni a tv-ben az esti imara hivast; az elkotelezettebbje elvonul a sarokba vagy  a futotest elé imadkozni – gondolom mar alig varjak, hogy kikeruljenek a nemzetkozi vizekre, akarom mondani az egekbe, s akkor mar ehetnek is. Ramadan oda. S itt kiderul, hogy nem is tartottak sokan a ramadant, mert nem rohannak a csaphoz az ima utan inni, meg a bufehez lakomazni. Az ima az meg belefer, hiszen repulse elott nem art egy kis segitseg.. a raketak ellen. A varoban a hejabok (kendok) is szepen lekerulnek a nokrol. A TV-ben pedig utana megneztem egy dokumentum filmet az utcai harcokrol, tenyleg testkozelbol, elesben lonek le embereket, azoknak a fegyveret egy masik turbanos veszi at, s hal meg o is, s az amerikaiak is sebesulnek szepen a romos hazak kozott haladva. Tenyleg testkozeli volt a film, s itt nezni annyira mas.. mert tudod hogy ez barmikor tortenhet, s tortenhet is.

About the author

The most traveled Hungarian

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook Like Button for Dummies