Zimbabwe 1. A félelemtudatúak országa, avagy mit is tesz a diktatúra.

Zimbabwe
Zimbabwe

Zimbabwe (Rhodézia) 1. rész

Hogy értsd Zimbabwét (Rhodézia)? A rezsim Mugabe alatt. 

Intro. Tumultus és sorban állás a Dél-Afrikai határon. Ez a kép tartja is magát utam során szerte az országban, mert Zimbabwéban – akár egy régi kommunista vágású országban – a boltokban, bankokban folyamatosan sorban állnak és várnak az emberek. Várják  a nem jövőt..  Camus után szabadon.. mert nincs jövőjük.  Dejavu. 2005 május

Zimbabwe, Masvingo
Zimbabwe, Masvingo

De nézzük, milyen is a jelenük? 

A gazdaságról:
A határ Zimabwe-i oldalán már a pénzváltók sokasága próbált szabadulni az évi 1200 %-os infláció sújtotta zimbabwei dollárjától. A legnagyobb címletű pénzük a 50 ezres, amely csak 50.- Ft értékű. Tehát még egy kisebbfajta bevásárlásra is nagy köteg pénzekkel mennek az asszonyok, melyet hátizsákjukban, vagy zacskóikban tárolnak. Így a pénztárca eladhatatlan tárggyá degradálódik.

A szupermarketekben is állandó sorban állás van, mert időbe telik, a kasszánál átszámolni a pénzkötegeket.

Mutare-Nyanga ,Zimbabwe
Mutare-Nyanga ,Zimbabwe

Jobb helyeken bevetik a pénzszámláló gépet, habár ha áramszünet van, akkor az sem segít.

Persze nem jut eszükbe a csipkártyás megoldás, vagy esetleg az állam nyomhatna 1 milliós bankjegyet, mely így sem érne többet 1 dollárnál pár hónap múlva. A pénzkiadó automatáknál végtelen sorok kígyóznak és ott sem lehet kivenni 2000 Ft-nál nagyobb összegeket.

A boltok kommunista időket idéznek fel bennem, mert a hatalmas vásárló térben csak pár ruha lóg, vagy néhány cipő. A könyvesboltban csak pár kiadvány árválkodik, s a borítóval a vevő felé helyezik ki a polcokon a könyveket, de még így is sok hely marad köztük.

Zimbabwe , Hara
Zimbabwe , Hara

Viszont nem a szellemi életnek. Úgy érzem, hogy itt a valóság meg- illetve túl-élni a minden napokat, amely abból áll, hogy hozzájussanak a pénzükhöz és elkölthessék azt mielőtt a töredékét éri egy hét múlva..

Benzinhez is szinte lehetetlen hozzájutni, így nem csoda, hogy a magánautó forgalom szinte nem is létezik. Így a következő 300 km-t busszal teszem meg, 4 dollárért 4-5 óra alatt, mert az utak jó állapotúak és megállni csak a rendőrök miatt kell néha, akik a megfelelő összeg zsebre tétele után útjára engedik a járművet. Korrupció minden szinten.  This is Afrika my friend. A falukban mikor megállunk árusok nyomulnak az ablakhoz kukoricával, mogyoróval, naranccsal, hogy a busz úton megéhező fizetőképes keresletet kielégíthessék.

Zimbabwe-ben a havi átlagkereset 20-30 dollár körüli, de 20-30 év munka után a jól megérdemelt nyugdíj összege is csak a havi 2-3 dollárt éri el szerencsés esetben.

zimbabwe 2013, átálltak dollárra
zimbabwe 2013, átálltak dollárra

Amikor szállást kerestem, s rákérdeztem mennyibe kerül egy 3 csillagos szállás, akkor kontrasztként a 130 US dolláros szoba árat szürreálisnak tartottam. Kicsit Kuba feeling. A világ a realitásoktól ennyire elszakadt. (mellesleg Zimbabwe-ben a külföldieknek külön tarifával számoltak.)

De mint tudjuk Afrikában mindenki egy nap alatt akar gazdag lenni, meg gondolom a hivatalnokoknak és politikai kitartottaknak is profitálni kell belőlük (belőlünk), egyébként nem csinálnák. Egy maffia államot kell eltartaniuk.

Azt gondolnánk, hogy Afrika egyik

Zimbabwe piac
Zimbabwe piac

legszegényebb államában minden nagyon olcsó.

De még ha feketén váltjuk is a dollárt (3x többet kapunk), akkor is borsos árak kerekednek, főleg ha a helyi 8-10 ezer forintos fizetéshez értelmezzük. Ha valaki véletlenül a hivatalos árfolyamon vált pénzt, akkor, ennek 3-4 szeresével kell számolnia, így beláthatjuk rövid úton, hogy Afrika nem is olcsó hely. Árak 2006-ban: Internet: 2-300.-Ft, liszt 150.-Ft/kg, hagyma 300.-Ft cigaretta 150-200.- Ft, rizs 350.- Ft és fél kiló spagetti 6-800.- Ft, Ez az az ország, ahol a tömény szesz olcsóbb, (2.- dollár) mint a bor.(5.- dollár). A sör 1 dollár. Ezeket az árakat a feketén váltott dollár árfolyammal számoltam, hiszen a hivatalos váltási árfolyam harmada, negyede a fekete piaci árnak.
Az infláció egyik áldásos hatása lehet viszont, hogy akik nem fizetik a közüzemi számlákat (vagy késve), azok csak nyernek az ügyön. 🙂 Habár a kereskedők gondolom, előre bekalkulálják a hasznukba a várható árfolyamot.

Mutare, Zimbabwe
Mutare, Zimbabwe

Többmilliós címletek is születtek az utóbbi időben, és ez még nem a pokol vége.  Kicsit játékpénzre hasonlítanak az új ropogós bankjegyek. Tankolásnál két neylontasaknyi pénzzel kell már menni tankolni. Tény, hogy ebben az országban a bankrablók nem járnak jól, mert teherautó kell az értelmezhető mennyiségű pénz elszállításához, de mire elköltenék, már a töredékét sem éri a pénz.
A méter szó jelentése = egymillió dollár. Komolyan. Tény, hogy ebben az országban a bankrablók nem járnak jól, mert teherautó kell az értelmezhető mennyiségű pénz elszállításához, de mire elköltenék, már a töredékét sem éri a pénz.

Afrikára jellemző, hogy mindenki közvetítő akar lenni, mert így lehet a legtöbbet keresni munka nélkül. Viszont így senki nem marad a termelő szférában, aki pedig maradt az az önellátás szintjén reked. Persze ebből nem lakik jól a városi lakosság, de majd jól zombizzák egymást. Vissza a középkorba, vissza a barter világába.

Harare iskolai étkeztetés, Zimbabwe
Harare iskolai étkeztetés, Zimbabwe

A gazdasági problémák a fehér farmerok elűzése, s földjeik elkobzása után gyorsultak fel. Lagos-ban egy nemzetközi konferencián tárgyalták meg ezeket a jogtalanságokat, de 2001. szeptember 11-e közbejött, s a világ már nem a zimbabwei nyomorba döntővel foglalkozott, így ezt a dolgot is sikerült elkennie a világ előtt. Lám mennyit tesz a nemzetközi helyzet! (lásd 56-os forradalmunk és a szuezi válság).

S lőn  a földfosztások után a nyomor. Mugabe harcostársai, vazullusai,  hozzá nem értő emberek kapták az elvett földeket, de gazdálkodásról fogalmuk sem volt, így eladták ami mozgatható, ehető volt, s a termelés kőkorszakivá vált, ami már a növekvő populációt nem volt képes ellátni.
Az egyik szupermarketben naivan cukor után érdeklődöm, mire az egyik eladó szelíden mosolyogva mondja: idén még egyszer sem érkezett. (most június van.)

A zimbabwei történet folytatása itt 

About the author

The most traveled Hungarian

Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Facebook Like Button for Dummies